Но-шпа: Топ действия на универсалните обезболяващи таблетки и ампули

Но-шпа комфорт. На ампули. Действие на но-шпа. При болезнена менструация и менструални болки. При бременност за задържане. При родилни болки. При камъни в жлъчката и холецистит. При камъни в бъбреците. При цистит. При язва на дванадесетопръстника и стомаха. При гастрит и ентерит. При запек. При главоболие. Странични ефекти и противопоказания. Предозиране. Цена. Но-шпа и спазмалгон?

Но-шпа е лекарствен продукт, който се изписва най-често за облекчаване на болките при болезнена менструация и за задържане на плода при бременност. Медикаментът се използва и при болки в корема, предизвикани от камъни в бъбреците, цистит, както и при при жлъчни заболявания и възпаления на пикочните пътища.

В тази статия най-подробно ще разгледаме действието на но-шпа комфорт и ампули, страничните ефекти и противопоказания на продукта, предозиране, цена и заболявания, при които може да се използва.

Но-шпа комфорт

Но-шпа комфорт са таблетки, които лесно може да откриете във всяка една аптека. Дротаверинът, съдържащ се в но-шпа спомага за отпускане на гладката мускулатура, при различни видове заболявания.

Медикаментът облекчава болката само няколко минути след приема му.

Но-шпа комфорт може да се приема до 6 таблетки дневно, като се отпуска от аптеките с или без лекарско предписание.

На ампули

Но-шпа инжекционен разтвор се прилага, в случаите когато пациентът не може или не желае да приеме таблетки.

Лекарството има бърз обезболяващ ефект и е чудесен съюзник в критични ситуации.

Може да използвате лекарствения продукт при заболявания на бъбреците, пикочните пътища, при язва, гастрит, болезнена менструация, силни болки при раждане и в още редица случаи, които ще разгледаме в следващите редове.

Действие на но-шпа

Но-шпа комфорт е спазмологичен медикамент

Но-шпа комфорт е спазмологичен медикамент

Независимо под каква форма приемате медикамента, неговата цел е една – да облекчи болките и да допринесе за ефикасното лечение на пациента.

Както вече споменахме но-шпа действа върху гладката мускулатура, като и помага да се отпусне и успокоява болката.

Демир бозан билки за бъбреци

За задържане на плода по време на бременност медикаментът се назначава при чести контракции,обикновено в съчетание с други лекарствени продукти. Това, разбира се, се случва по преценка на Вашия лекуващ лекар.

При болезнена менструация и менструални болки

Голяма част от дамите често се оплакват от силни предменструални и менструални болки.

В подобни ситуации приемът на но-шпа е напълно подходящ. Лекарството има спазмолитично действие и допринася за бързото успокояване на болките.

Ако Вие страдате от силни и пронизващи болки по време на менструалния цикъл, може да се възползвате от но-шпа комфорт, които се приемат до 6 таблетки дневно.

Но-шпа инжекционен разтвор действа изключително бързо в подобно ситуации и често е предпочитан пред таблетките.

Но-шпа може да се приема по време на бременност

Но-шпа може да се приема по време на бременност

При бременност за задържане

Но-шпа често се изписва в начална бременност, когато пациентката се оплаква от неприятни болки в коремната област.

Има жени, които пият таблетките през цялата бременност и други, които приемат но-шпа само в началото или края на този период.

Ако Вие сте бременна, не е задължително да приемате това лекарство. Вашият лекар ще вземе правилното решение по въпроса дали имате нужда да приемате медикамента.

Понякога приемът на но-шпа се налага за задържане на плода. Често в подобни ситуации пациентката се оплаква от силни болки, придружени с кървене.

В такъв случай само Вашият лекар може да определи дозата на медикамента и формата, под която да го получавате (таблетки или ампули).

При родилни болки

Но-шпа е лекарствен продукт, който може да се приема при силни болки при раждане. Най-често лекарството се прилага под вид на инжекционен разтвор, чиято цел е да успокои болката и да разшири цервикания канал.

По този начин медикаментът допринася за улесняване на раждането и съкращава времето, необходимо за извършване на този физиологичен процес.

В случай на раждане но-шпа трябва да се употребява само по лекарско предписание и под зоркото око на медицински представител.

Ако сте бременна, не престъпвайте към употреба на този лекарствен продукт преди да Ви бъде назначен от Вашия лекар.

При камъни в жлъчката и холецистит

В голяма част от случаите камъните в жлъчката вървят ръка за ръка с холецистит.

Холециститът се причинява от жлъчни камъни, които засядат в в канала на този жизненоважен орган. Вследствие на възпалението се появява болка, която е съпроводена с гадене, повръщане и висока температура.

Ако не лекувате холециститът, той може да доведе до разкъсване на жлъчния мехур.

Често но-шпа се изписва като част от лечението при камъни в жлъчката и холецистит. Лекарственият продукт успокоява и облекчава спазмите.

Но-шпа действа обезболяващо при камъни в бъбреците

Но-шпа действа обезболяващо при камъни в бъбреците

При камъни в бъбреците

Проблемът най-често се откриват при получаване на бъбречна криза от пациентите.

Причините за образуването на камъни могат да бъдат най-различни – обилно потене, при което се губят много течности от организма, ниско качеството на водата, която се приема или наследствена предразположеност към заболяването, ендокринни болести, инфекция на пикочните пътища и още много други.

Бъбречната криза възниква когато камъкът навлезе в уринарния тракт. Получава се запушване, което нарушава нормалното предвижване на урината.

В този случай пациентът се оплаква от рязка и силна болка, която обхваща кръста, гърба и се спуска към слабините.

Характерни признаци на камъни в бъбреците са често уриниране, съпроводено с болка, парене и кървене, висока температура, гадене и повръщане.

В такъв случай наблюдаващият Ви лекар може да Ви изпише но-шпа на таблетки или ампули. Медикаментът се ползва като болкоуспокояващо, което действа ефикасно при възпаление на бъбречните легенчета, при камъни в бъбреците и инфекция на пикочните пътища.

Още една важна статия по темата: Как се лекуват камъни в бъбреците с билки!?

При цистит

Но-шпа помага при лечение на цистит

Но-шпа помага при лечение на цистит

Циститът често срещано заболяване при жените. В редки случаи инфекцията засяга и представителите на силния пол.

Най-често този вид заболяване се предизвиква от бактерии и се свързва с често уриниране, съпроводено от болка и парене.

Пациентите, страдащи от цистит се оплакват от болки ниско в корема, които се засилват при полов акт. В урината преобладават бактерии – факт който може да бъде установен след направено изследване.

Най-често циститът се лекува с помощта на антибиотици в съчетание със спазмолитичен продукт какъвто е но-шпа.

Вашият доктор може да Ви предпише но-шпа таблетки или ампули, които действат болкоуспокояващо в подобна неприятна ситуация.

Хапчетата могат да се приемат до 6 на ден, разделени на няколко приема, като не трябва да се доверявате само и единствено на тях.

Но-шпа успокоява и спомага за премахване на спазмите.

При язва на дванадесетопръстника и стомаха

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е често срещано заболяване, което се характеризира с болки в стомашната област, повръщане и кръвоизливи. Тези симптоми обикновено се появяват след приема на храна и алкохолни напитки.

Заболяването може да се породи от различни причини – пушене, употреба на алкохол, неправилно хранене.

Поради доброто си спазмолитично действие, но-шпа често се изписва като съпътстваща терапия при лечение на язва на дванадесетопръстника и стомаха.

Това в никакъв случай не означава, че медикаментът успешно лекува подобен вид заболявания. Лекарственият продукт допринася за успокояване на болката, а лечението на язва се извършва с друг вид медикаменти, които ще Ви бъдат изписани от Вашият лекар.

При гастрит и ентерит

Заболяването гастрит се характеризира с болки в областта на стомаха, гадене, повръщане.

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде остър или хроничен.

Най-често болестта е следствие от неправилно хранене, консумация на алкохол. Заболяването може да се отключи и под въздействието на емоции като стрес, притеснение, напрежение.

Ентеритът е заболяване на червата съпроводено с диария, подут корем, липса на апетит, колики.

При тези два случая, свързани с нарушено функциониране на стомашно-чревната система, Вашият лекар може да Ви изпише но-шпа като помощна терапия за лечение.

Медикаментът се препоръчва при инфекция на лигавицата на червата и стомаха.

В случай, че Ви измъчва някое от тези заболявания, не разчитайте само на лекарствените продукти.

Отнесете се сериозно към здравословния проблем и променете начина си на хранене.

Освен медикаментозно лечение е необходимо да преминете към диета, която изключва лютите храни, пикантните подправки и алкохола.

При запек

Запекът е проблем, който засяга все повече хора. Затрудненията при дефекация могат да се проявят вследствие на различни причини като неправилно хранене, застоял начин на живот, хемороиди, стрес.

Темата често е табу за голяма част от българите. Притеснението да говорите за проблема може да доведе до фатален край.

Липсата на адекватно лечение и отстраняване на проблема е причина за натрупването на токсини в организма, което пък от своя страна може да доведе до оперативна намеса.

Не се колебайте да се обърнете към медицинско лице в случай, че запекът продължава няколко дни.

Понякога състоянието се преодолява с билки и домашни средства, друг път е необходимо медикаментозно лечение.

Употребата на но-шпа се препоръчва при проблеми с дебелото черво, придружени със запек и образуване на газове.

Лекарственият продукт облекчава болките, които се появяват в следствие на затруднената дефекация и има благоприятен ефект при подуване на корема.

Но-шпа помага при главоболие

Но-шпа помага при главоболие от тензионен тип

При главоболие

Всички знаем колко неприятно може да бъде главоболието. Проблемът може да продължи с дни и дори седмици, ако не се вземат мерки за отстраняването му.

Но-шпа има положително действие при тензионно главоболие. Този тип главоболие се характеризира с неприятно усещане в областта на челото, слепоочията или врата.

Болките в главата не са съпроводени с гадене или повръщане.

Ако Вие имате подобни оплаквания, попитайте лекар или фармацевт дали може да приемате но-шпа.

Странични ефекти и противопоказания

При употребата на но-шпа рядко възникват странични ефекти. И все пак не е изключено да получите нежелани реакции след приема на таблетки или ампули от този вид.

Макар и не толкова често, страничните ефекти от приема на медикамента се изразяват в главоболие, световъртеж, гадене, сърцебиене, запек.

Понякога пациентите, използвали но-шпа се оплакват от понижаване на кръвното.

Не е изключено при лечение с този продукт да получите уртикария, сърбеж или обрив, което също се случва много рядко.

Медикаментът не трябва да се ползва от лица, имащи свръхчувствителност към някоя от съставките му.

Но-шпа съдържа дротаверинов хлорид, което означава, че продуктът не трябва да бъде приеман от лица, имащи алергия към веществото дротаверин или някои от останалите компоненти на лекарството.

Тежка бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност също е основателна причина, поради която не трябва да започвате лечение с но-шпа.

В случай на подобно заболяване, информирайте Вашия лекар още преди да започнете лечение с този медикамент.

Пациентите алергични към лактоза също трябва да внимават с този медицински продукт.

Категорично се забранява приема на но-шпа таблетки от лица под 1 година.

Ако имате назначено лечение с но-шпа инжекционен разтвор, уведомете Вашия лекар в случай, че имате алергия към дротаверин или бисулфит.

Медикаментът трябва да се инжектира на пациентите само в легнало положение, защото съществува риск от световъртеж, вследствие на рязко понижаване на кръвното.

Точно поради тази причина но-шпа инжекционен разтвор трябва да се прилага с особена бдителност на лица, страдащи от хипотония.

Ампулите не трябва да се поставят на деца, което не се отнася за таблетките но-шпа.

Предозиране

Но-шпа таблетки се приемат от 3 до 6 хапчета на денонощие, разпределени в няколко приема.

Ако приемете повече от указания в листовката брой таблетки, незабавно информирайте Вашия лекар, за да може той да вземе необходимите за прочистване на организма Ви мерки.

Цена

Във всяка една аптека може да намерите продукта на различна цена. Обикновено но-шпа комфорт се предлага на пазара срещу сумата от около 5 лв за кутийка, която съдържа 24 броя таблетки. Инжекционния разтвор може да бъде закупен за цена около 50 ст. на ампула.

Но-шпа и спазмалгон?

В някои случаи може да използвате спазмалгон вместо но-шпа

В някои случаи може да използвате спазмалгон вместо но-шпа

Спазмалгон също е продукт, който има болкоуспокояващо действие. Медикаментът допринася за отпускане на гладката мускулатура и се използва при менструални болки, цистит, колит, камъни в бъбреците.

Ако Вие страдате от някои от гореизброените проблеми, може да замените но-шпа със спазмалгон.

И двете лекарства имат спазмолитично действие, което успешно повлиява на гладката мускулатура.

За разлика от но-шпа, спазмалгон не трябва да се приема през бременността. Често в първите месеци от нея бъдещите майки се оплакват от болки ниско в корема.

В подобен случай по преценка на личния си гинеколог жените могат да приемат спазмолитично лекарство.

Практиката сочи, че медиците много често изписват но-шпа. Това, разбира се, не изключва приема на спазмалгон, но само след консултация и по преценка на Вашия лекар.

В тази статия подробно се спряхме на но-шпа и неговото действие при различни заболявания.

Нашата цел е да предоставяме подробна, актуална и интересна информация на читателите ни, помагайки им да изберат най-добрия вариант за лечение.

Надяваме се, че информацията е била полезна и любопитна за Вас.

Ако е така, моля споделете статията с Вашите приятели, за да могат и те да обогатят своите познания!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *