Бронховаксом: Мнения, цена и странични ефекти. Схема на прием от деца и др

Употреба на известното лекарство. Бронховаксом или бронхо ваксом? Мнения. Схема на прием. Странични ефекти и противопоказания. Цена на прахчета. На сашета, капсули.

Още в текста: Сироп. За деца. За възрастни. Аналог: Респивакс. Рибомунил (Ribomunil). Какво е „бронходилататори“. Други имуностимулатори. Имуностимуланти за деца. Умкалор. Инфлуцид. Други ваксини. Хомеопатични имуностимуланти.

Бронховаксом е сред предпочитаните средства за имунотерапия, които доказано предпазват организма от грипни състояния и всякакви инфекции, поразяващи дихателните ни пътища. Освен това медикаментът се използва и като част от лечението при вече изявена клинична картина.

Важно е да се отбележи, че медикаментът трябва да се приема само и единствено след предписание на лекар. Бронховаксом може да се приема под формата на сашета или на капсули, като малко по-надолу в темата ще разгледаме в подробности кога коя форма е за предпочитане.

Употреба на известното лекарство

Употребата на Бронховаксом се определя на първо място от това дали приемът на лекарството е с цел профилактика или за лечение на вече развило се заболяване.

Ако целта е да се предпазите от заболяване, е достатъчно да пиете по една капсула на ден в продължение на десет дена. След което приложете същата схема на прием през следващите два месеца, отново по десет дена.

Капсулите се пият на гладно, а ако забележите, че се появяват нежелани странични ефекти или въпреки взетите мерки, все пак се разболявате, незабавно се консултирайте с лекар, който да промени дозировката.

При вече изявена клинична картина отново трябва да пиете по една капсула на ден, минимум десета дена.

Ако е необходимо, вашият лекар ще удължи периода на приема като го комбинира с антибиотик.

Не забравяйте, че ако сте свръхчувствителни към някоя от съставките на Бронховаксом, не бива да се подлагате на лечение с медикамента, а да потърсите алтернативен вариант.

Възможните алтернативни лекарства ще разгледаме по-надолу в темата.

“Фигурин

Бронховаксом или бронхо ваксом?

Всъщност фармацевтичното наименование на медикамента е Бронхо-Ваксом. В ежедневието обаче той се е наложил под наименованието Бронховаксом, най-вероятно заради по-удобния начин на изписване. Но можете да сте сигурни, че става въпрос за едно и също лекарство.

Цена на прахчета

бронховаксом цена на прахчета

Цената на прахчета Бронховаксом е около 13 лева

Бронховаксом на прахчета е предпочитан да се дава за лечение за деца на възраст от една до 12 години.

Действието му е същото като на капсулите, но се препоръчва за малките пациенти, тъй като приемът му е по-лесен от този на капсулите.

Цената му е от порядъка на 12-14 лева за опаковка сашета, в която има 10 брой прахчета.

На сашета, капсули

Както вече уточнихме, сашетата Бронховаксом обикновено се изписват на малки деца, тъй като се поглъщат по-лесно. Има и специални капсули за деца, които са между шест месеца и 12 години на възраст.

Те са с по-малък грамаж от капсулите за възрастни – 3,5 мг и също са подходящи за малчуганите. Цената им е от порядъка на 25-27 лева в аптечната мрежа за 30 капсули.

Капсулите за възрастни са по 7 мг всяка, в опаковка отново са 30 бройки, а цената е малко по-висока от цената на капсулите за деца – около 37-38 лева за опаковка.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Без значение дали ще изберете сашета или капсули, при употреба спазвайте указанията на опаковката или предписанието на доктора ви.

Сироп

Бронховаксом често се бърка със сиропа Бронхопронт, който също се изписва за лечение на инфекции на дихателните пътища при деца до 12 години.

Бронховаксом се произвежда на капсули и сашета.

За деца

Бронховаксом се предлага в дозировка, подходяща за деца до 12 години и такава, която е за възрастни.

Бронховаксом за деца

Бронховаксом има специални опаковки за деца

За деца се предпочитат или сашетата, заради по-лесния им прием, или капсулите от по 3,5 мг.

Предназначението е същото като при възрастните – за профилактика и лечение на инфекции на дихателните пътища и при грипни състояния.

Освен това препаратът е идеален и за имунотерапия. Ако вашият лекар не ви е предписал друго, приемът на Бронховаксом при деца до 12 години е по една капсула на ден на гладно в продължение на десет дена за три месеца или по едно саше по същата схема.

Имайте предвид, че капсулите не са подходящи за бебета под шест месеца, докато при прахчетата долната граница е 12 месеца.

За възрастни

Бронховаксом за възрастни се предлага на капсули от по 7 мг или на сашета. Приемът е по същия начин като при децата – по една капсула на гладно всеки ден в продължение на десет дена.

И при децата, и при възрастните, ако става въпрос за заболяване в начален или обострен стадий, а не за профилактика, се консултирайте задължително с лекар, който да изпише и подходящ антибиотик, който да пиете с Бронховаксом.

Мнения

Хората, използвали Бронховаксом, не крият, че са изключително доволни от действието и резултатите от употребата на препарата.

Положителните отзиви са най-вече от майки на деца, които споделят, че благодарение на Бронховаксом са си спестили много грижи и притеснения, тъй като медикаментът действително е предпазил децата им от разболяване.

При употреба от възрастни резултатите също са повече от добри. Все пак имайте предвид, че в определени случаи е желателно да се избягва употребата на Бронховаксом, тъй като медикаментът може да предизвика нежелани странични реакции, които ще разгледаме подробно.

Схема на прием

Както вече уточнихме, схемата на прием на Бронховаксом зависи от това дали препаратът се прилага за профилактика или за активно лечение на заболяването.

Ако лекуващият ви лекар не ви е предписал друга схема на прием, следвайте тази, която е указана на листовката. А именно:

За предпазване е нужно да пиете по една капсула или едно саше на гладно всеки ден, в продължение на десет дена. След това се прави почивка от 20 дена, повтаря се приемът за десет дена, нова почивка от 20 дена и последни десет дена прием.

За лечение е нужно Бронховаксом да се прилага заедно с антибиотик, който ще ви бъде изписан от лекар.

И сашето, и капсулите трябва да се приемат минимум 10-15 минути преди хранене.

Странични ефекти и противопоказания

Както всеки един лекарствен продукт, Бронховаксом също може да предизвика нежелани странични ефекти при пациентите.

Сред най-често срещаните нежелани реакции са оплаквания от смущения в стомашно-чревния тракт като гадене, повръщане и диария, възпаления на кожата и главоболие. В някои по-редки случаи може да се стигне дори до вдигане на висока температура (особено при деца), треска и цялостно чувство за отпадналост на организма.

Добрите новини са, че тези странични ефекти обикновено са временни и изчезват веднага щом се преустанови приемът на Бронховаксом. Все пак, ако забележите подобни смущения или някакви други, неописани, незабавно се консултирайте с лекуващия ви лекар, за да ви назначи ново лечение.

В някои определени случаи е противопоказно да вземате Бронховаксом. Ако сте алергични към някоя от съставките на медикамента или ако наскоро сте приемали лекарства за лечение на друго заболяване, което не е свързано с дихателните ви пътища.

Бременни и кърмачки също трябва да внимават с употребата на лекарството, като приемът му трябва да е само под строг лекарски контрол.

Аналог: Респивакс

Респивакс има действие, сходно с действието на Бронховаксом. Той също е мощен имуностимулатор и се препоръчва за превенция и лечение на инфекции на дихателните пътища.

И двата медикамента стимулират имунната система, като малката разлика е, че Респивакс помага и при проблеми със стомашно-чревния тракт. Той е предписван по-често, донякъде и заради по-ниската му цена.

Неговото действие обаче е малко по-слабо от това на Бронховаксом, затова приемът му продължава по-дълго време.

А при обострена клинична картина, Бронховаксон е предпочитаният медикамент заради по-силното му действие.

Респивакс или Изопринозин? Имуностимулатор за деца и възрастни. Схема, мнения, коментари

Рибомунил (Ribomunil)

Рибомунил също е сред алтернативните варианти на Бронховаксом за лечение на инфекции на дихателните пътища. Този препарат също трябва да се пие в продължение на три месеца, за да има ефект от лечението с него, като схемата е малко по-различна от схемата на прием на Бронховаксом.

Рибомунил (Ribomunil)

Рибомунил (Ribomunil) е сред аналозите на Бронховаксом

Пие се на два пъти по четири дена, след което следват по три дена почивка и следват нови два курса от по четири дена прием, но този път с по 24 дена пауза между тях.

Имайте предвид, че като действие Рибомунил е най-слаб в сравнение с Бронховаксом и Респивакс и не е подходящ за прилагане в случаите на остри инфекции, когато се предписва някой от другите два медикамента.

Какво е „бронходилататори“

Бронходилататорите са медикаменти, които се използват за инхалаторно лечение на дихателните пътища при различни белодробни състояния като астма, бронхити и белодробни болести.

Механизмът на действие на бронходилататорите е прост – в тях има аерозол, който се вдишва, след което пациентът трябва да задържи дишането си за няколко секунди. По този начин лекарството прониква в бронхиалните пътища до белия дроб, като ги разширява, за да може въздухът да проникне по-лесно в тях.

С което се улеснява и дишането на пациента. Самите бронходилататори се делят на такива с краткотраен и с продължителен ефект.

Първите се използват за облекчение на вече възникнали състояния, докато вторите служат за превенция на самите симптоми.

Други имуностимулатори

Към имуностимулаторите винаги е имало интерес, особено в началото на студения сезон, когато се увеличава рискът от заболяване от грип и въобще всякакви вирусни инфекции. Точно затова хората предпочитат да вземат мерки на време и да пият медикаменти, които ще увеличат способността на имунната им система да реагира на вирусите и да ги преборва.

С което пък си гарантират, че няма да се разболеят. Разгледаните в тази тема препарати – Бронховаксом,

Респивакс и Рибомунил, са сред най-предпочитаните имуностимулатори, когато става въпрос за превенция на грип и на инфекции на дихателните пътища.

Други подходящи препарати са Имуномикс Плюс, предлага се за възрастни и за деца, Неоксид, Оксибио, Коластра Фемили, Пробиен Коластра, Гери Сан и други.

Общото между всички тях е, че те залагат на натуралните имуностимулатори като ехинацея, жен шен и коластра, които могат да бъдат открити и в природата. И които са доказали своето укрепващо имунната система действие.

Имуностимуланти за деца

Съвсем естествено, имуностимулаторите, които използват възрастните, не винаги са подходящи за употреба от деца, тъй като техният организъм е много по-крехък. И затова медиците са разработили специални имуностимуланти за деца, които са много по-щадящи.

Най-често те са разработени на основата на хомеопатични средства за подсилване на имунната система (които ще разгледаме в подробности малко по-надолу). Такива са Ad liquid for kids, чиято цена обаче е малко височка, Имунокинд, чието основно предимство е, че е подходящ и за кърмачета, както и Изопринозин, който може да се използва при деца над едногодишна възраст.

Мултивитамол на доктор Тайс също е имуностимулант, предпочитан от много майки, както и Ехинацея Форте, в комбинация със Саностол.

Кашлица при деца. Помощ със сироп, хапчета за гърло, бабини рецепти

Умкалор

Умкалор

Умкалор е предпочитан имуностимулатор

Умкалор, на капки и на таблетки, също е много предпочитан имуностимулатор, който се прилага при инфекции на дихателните пътища. Основното му предимство е, че той е изцяло на билкова основа и може да се приема както от възрастни, така и от деца, стига да са навършили една годинка.

Основното му предимство е комбинираното му тройно действие – той едновременно изчиства бронхите, пази от атаките на вирусите и унищожава тези, които вече са в организма.

Инфлуцид

Инфлуцид също е хомеопатичен продукт, който цели да укрепи имунитета срещу вирусите, поразяващи бронхите, както и тези, които причиняват грип. Освен това той понижава температурата, облекчава болките в мускулите и треската, съпътстващи грипа и намалява времето, което е нужно на организма, за да оздравее.

Други ваксини

Друг популярен начин за справяне с грипа и инфекциите в сезона на вирусите, е да си направим съответната ваксина.

В началото на всеки грипен сезон лекарите ни приканват да вземем своевременни предпазни мерки, като се ваксинираме срещу заболяването.

Сред най-популярните противогрипни ваксини са ваксигрип и инфлувак. Имайте предвид обаче, че те не се препоръчват за бременни и за деца, които не са навършили пет години.

Рискът при ваксинирането е, че не се знае как организмът на човек ще реагира срещу грипния щам, който му бива инжектиран.

Хомеопатични имуностимуланти

Все по-често хората се доверяват на хомеопатията не само за справяне с болестите, но и за превенцията им.

Имуностимулаторите не са изключение. В природата съществуват множество растения и билки, които подсилват действието на имунната система и по този начин предпазват организма от вирусите.

Сред най-мощните природни имуностимуланти са билките жен шен и котешки нокът. Могат да се намерят в билковите аптеки, а за превенция се пие настойка от тях.

Ехинацеята също е доста предпочитан хомеопатичен имуностимулант, а според изследванията, за да бъде ефектът от нея максимално добър, тя трябва да се приема в комбинация с пчелно млечице и прополис.

Популярният Осцилококцинум също е хомеопатичен противогрипен препарат като схемата му на прилагане е указана в листовката и зависи от състоянието на пациента и най-вече възрастта му.

Вижте и ТОВА:

Есберитокс – ето защо можем да разчитаме на него

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бронховаксом: Мнения, цена и странични ефекти. Схема на прием от деца и др

  1. Здравейте, вече пия третата декада от Ваксом – ама много са страничните му действия, бе.. В първата и втората десетдневка на приема получих тежко 3-дневно главоболие(1 на 10 го получавали!!!) и сърбежи по скалпа и врата – дръгнех се денонояно, нощем се събуждах, за да се чеша. То, хубаво го хвалите, но докато подейства, ще ме съсипе…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.