Множествена склероза: Симптоми, лечение и видове прояви на болестта

Множествената склероза е заболяване на нервната система, при което миелиновата обвивка на нервните окончания се разрушава, а на нейно място се образуват склеротични плаки от съединителна тъкан.

Те пречат на проходимостта на нервните импулси от главния мозък към органите. Протичането на болестта е в пряка зависимост от това къде се намират поразените участъци и възпалени ли са те.

Протичане и симптоми на болестта

Множествената склероза има много проявления. Те са свързани с това, че склеротичните плаки могат да се появят на различни места в главния и гръбначния мозък. Те преминават през различни етапи на образуване. Тогава у болния могат да се появяват и изчезват различни симптоми.

Протичането на болестта се характеризира с редуване на пристъпи (обостряния) и ремисии (отслабване или пълно изчезване на признаците). Подобни периоди на здраве могат да бъдат много продължителни – до 5 години. Но за съжаление с течение на времето пристъпите (изострените състояния) стават все по-чести.

Правилно избраното лечение дава възможност да се намали честотата на пристъпите. Поставянето на диагнозата от лекарите се усложнява много от множеството форми на болестта и на нейните проявления. Основната симптоматика на болестта е описана ТУК: Подробно за симптомите на множествена склероза!

Във връзка с това съвсем доскоро се смяташе, че множествената склероза е много тежко заболяване, водещо винаги до инвалидност. Леките форми със склонност към затихване се смятаха за друг вид нервни заболявания. Но доброкачествените случаи са достатъчно много – повече от 25% от болните живеят с този недъг няколко десетки години.

При това остават трудоспособни до старостта си. Как ще протича болестта става ясно след първото й пламване. Но редно е болните да помнят, че винаги след пристъпа идва подобрение. И често то може да продължава с години. При жените то протича много по-леко отколкото при мъжете.

Видове прояви на болестта

Как ще се прояви МС преди всичко зависи от измененията, които са настъпили в миелиновата обвивка в латентния период. Тоест тогава, когато болестта вече е започнала да се развива в организма, но никакви нейни признаци още не са били забелязани.

Разграничават се пет вида:

1. Доброкачествена множествена склероза.

Заболяването започва с многобройни пристъпи. Но с времето периодите на ремисия стават все по-продължителни. Миелиновата обвивка на нервните влакна успява да се възстанови и симптомите изчезват. Пациентите с този вид на болестта могат да смятат, че на практика множествената склероза се лекува. Този вид не води до инвалидност и се среща при 20% от пациентите.

2. Ремитентна множествена склероза.

симптоми на множествена склероза + лечение

Множествената склероза удря мускулите, мозъка, зрението и говора.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При такова протичане на болестта пристъпите с влошено състояние се редуват с периоди, през които човек се чувства здрав. При това функциите на поразените органи могат да се възстановяват напълно или частично. За възстановяването може да са необходими няколко месеца. Тази особеност е характерна за повечето болни, особено в началния период.

3. Първично-прогресираща множествена склероза.

Характеризира се с постепенно намаляване на самочувствието. Този вид протича без ярко изразени пристъпи, но води към невъзвратима загуба на работоспособността. Среща се при 15% от болните. Преди всичко при заболели след 40-годишна възраст.

4. Вторична прогресираща множествена склероза.

През първия етап протича като ремитентната, с пристъпи и влошаване на състоянието. След това приема формата на прогресираща. Такова протичане на болестта може след 5 години да доведе до инвалидност.

5. Прогресиращо-ремитентна множествена склероза.

Това е най-рядко срещаната форма на заболяването. При нея, на фона на постепенно прогресиращото влошаване на състоянието, периодично се появяват остри пристъпи. След тях може да се наблюдава подобряване на състоянието. При такива болни началото на болестта протича както при първично-прогресиращата множествена склероза. В зависимост от това каква част от нервната система е повече увредена се открояват различни форми. Така при увреждане на главния мозък възниква церебрална форма, а при увреждане на гръбначния – гръбначна. Ако увредените участъци са в двете части на мозъка, възниква множествена склероза от церебрално-гръбначна форма. Макар че някои изследователи ги смятат за два отделни стадия в развитието на болестта у един и същи пациент.

По-подробно ТУК: Симптоми и успешно лечение на МС (множествена склероза) по Рудолф Бройс и 10 други начина!

Как може да се излекува множествената склероза

Все още учените продължават да търсят лекарства, които биха могли да отстранят причините за болестта и завинаги да спасят пациента от нейните проявления. На този етап медицината използва препарати, които премахват симптомите и облекчават проявленията на болестта, удължават периодите на ремисия и предотвратяват появата на усложнения.
Съществуват два типа лечение, в зависимост от фазите на протичане. Препарати, които се изписват по време на пристъпите (обострянията) и влошаване на състоянието.

Интервално лечение, което се прилага продължително в периодите на подобрение.

Лечение при изострено състояние (пристъпи).

За изострено се приема влошаване на състоянието, което продължава повече от денонощие. Тогава може да се появят нови симптоми. През този период приемът на кортизон и адренокортикотропен хормон, на таблетки и инжекции, помага да се намали възпалението и да се предотврати появата на функционални нарушения. Тези препарати намаляват също така имунната атака на организма срещу миелиновата обвивка на нервите.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За да се постигне най-добрият ефект, лечението трябва да започне колкото се може по-рано. Това способства за бърз преход към стадия на ремисия и възстановяване на нервната система след пристъпа. При чести възпаления добър ефект има съчетаването на циклофосамид и кортизон. Също така, лекарят индивидуално избира препаратите за облекчаване на симптомите на заболяването.

Интервално лечение

Целта му е да помогне на нервните клетки да се възстановят в периода между пристъпите, да защити главния и гръбначния мозък от атаката на лимфоцити и да подпомогне за стабилизацията на имунитета. За тази цел се използват препарати като: Азиатиоприн, Циклоспорин А, Митоксантрон, Метотрексат, Бета-интерферон и имуноглобулини.

Трябва да се отбележи, че за лечението на множествената склероза се използват над 120 различни препарата. За всеки отделен случай лекарят предписва индивидуални лекарствени средства и тяхната дозировка, като има пред вид честотата на пристъпите и колко тежко е състоянието на пациента.

При някои случаи се налага оперативно лечение. За да се намали имунната атака може да се отстрани далакът. Извършва се трансплантация на костен мозък. През последните години се правят изследвания за ефективността от присаждането на стволови клетки, които заместват поразените от болестта неврони на мозъка.

Лечение със стволови клетки

Лечението със стволови клетки е съвременен метод за лечение, което позволява да се стабилизира състоянието и да се спре развитието на множествената склероза.

Как действат стволовите клетки

Стволовите клетки са единствени по рода си. От останалите се отличават по това, че притежават способността да се превръщат във всякакви клетки в организма: мускулни, ставни, нервни. Те имат мощен възстановителен потенциал и се използват за лечение на различни органи, като заменят повредените фрагменти на тъканта.

Тази тяхна особеност е в основата на лечението. От пациента се взема образец на биоматериала от мастна тъкан или костен мозък. След това специалистите отделят от него максимално жизнеспособни стволови клетки. После в специални стерилни лабораторни условия настъпва процесът на тяхното разделяне. Отглеждат ги докато числеността им не достигне 200 000 000.

Възстановяване на миелинова обвивка.
възстановяване на миелинова обвивка

Някъде за възстановяване на миелинова обвивка предлагат лечение със стволови клетки.

Това количество е достатъчно за лечение на множествена склероза и за създаване на запас, който може да се пази в банка за стволови клетки. След въвеждането им в организма тези клетки се разнасят с потока на кръвта към поразените участъци. Там те се прикрепват и се превръщат в нервни клетки. Така те заместват повредените, които са били лишени от миелинова обвивка.

Възстановява се целостта и работата на нервната система. Но колко успешно ще е лечението, зависи преди всичко от стадия на болестта, нейната продължителност и количеството склеротични плаки. Пациенти в начален стадий на заболяването имат всички шансове да оздравеят.

При тях процесът на възстановяване на миелиновата обвивка на нервните клетки е бърз и множествената склероза напълно отстъпва. Възстановяват се всички функции: движение, зрение, способността за концентрация на вниманието и паметта.

Отлични са резултатите и при тези, които страдат от множествена склероза не повече от 7-8 години. Стволовите клетки възстановяват даже онези участъци, които са до 80% поразени от болестта. В този случай също така има надежда да изчезнат устойчивите нарушения и да настъпи пълно оздравяване.

Пациенти с големи нарушения и такива, които страдат от тежка прогресираща форма, също постигат значителни успехи. При тях започва стабилна и продължителна ремисия (намаляват симптомите на болестта). Подобряват се мисловните процеси, възстановяват се двигателните функции, усеща се прилив на оптимизъм и жизнени сили.

В заключение:

Може да се каже, че въпреки че официалната медицина счита множествената склероза за неизлечимо заболяване, голям процент от хората успяват да запазят привичния си начин на живот.

Днес за лечението на МС широко се използват и различни имуносупресори и имуномодулатори, които задържат развитието на болестта. Постоянно се разработват нови препарати и ваксини. Това дава надежда, че в най-скоро време тази болест може да бъде победена окончателно.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.