Болки в черния дроб. При натоварване и болести. Лекарства и билки

♠ Как и къде боли черен дроб ♠ Какви болести има? ♠ Оптихепан, Лагоза, Карсил и др. лекарства ♠ Странични ефекти ♠ Хепатомегалия ♠ Цироза ♠ Хемангиом ♠ Кисти ♠ Пречистване ♠ Камъни ♠ Фиброза ♠ Хепатитите ♠ Чернодробна недостатъчност


Когато черният дроб (ч. дроб) заболее, той дава много ясен знак за това. Задължително се появява болево усещане от дясната страна под ребрата (мястото на органа).

Болката е продължителна, обичайно – през нощта. Тя се усилва при физическо натоварване, вибрации и резки движения като подскачане. Отслабва и се успокоява при покой. За ч. дроб натоварване е и яденето на мазна, пикантна и пържена храна.

Как да разпознаем, че боли ч. дроб?

§ Най-характерно е болестното усещане вдясно;
§ Втори ярък признак е пожълтяването на кожата;
§ Апетитът се влошава или съвсем изчезва;
§ Появява се дискомфорт в храносм. тракт като гадене, киселини, оригване, повръщане;
§ Болният изпитва слабост и е вял, няма сили за работа.

Практически при всички видове патологии на ч. дроб се променят нормалният цвят на:
§ Кожата – пожълтява. Най-напред жълт оттенък придобиват склерите на очите, а след това и покритието по цялото тяло;
§ Изпражненията – обезцветяват се;
§ Урината – потъмнява. Тя може да стане до тъмнокафява.
По-специфични изменения, които не са задължителни за всички:

§ Сърбеж по кожата заради повишеното ниво на жлъчни компоненти в кръвта;
§ Нарушнения на менструалния цикъл при жените;
§ Импотентност при мъжете.
Какви болести може да „хване“ ч. дроб?

Като брой те са огромно количество. Като вид се делят просто на:

§ Възпалителни заболявания (хепатити);
§ Невъзпалителни изменения – алкохолни и токсични увреди, съдови и дегенеративни патологии, автоимунни изменения, фиброза и цироза, чернодр. недостатъчност и много други до доброкачествени (киста) и недоброкачествени (рак) новообразувания в органа.

Очевидно лечението на болен ч. дроб пряко зависи от причините за поражението на органа.

Стеатоза

(омазнен, затлъстял ч. дроб)

Така се нарича отлагане на мазнини в ч. дроб.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Здравето на черния дроб определя доколко пълноценен ще е животът ни

Дълго време заболяването тече безсимптомно и в началото се открива случайно. Изразеността на симптомите се обвързва със степента на „омазняване“ на органа.

Освен общовалидните прояви, при стеатоза се отбелязва нарушен синтез, секреция и постъпване на жлъчка или отделни нейни компоненти в 12-пръстника (жлъчен застой) и склонност към простуди заради снижения имунитет.

Ч. дроб трупа мазнини заради прекалени дози алкохол (алкохолна стеатоза) и заради захарен диабет, недостиг на протеини от лошо хранене, затлъстяване на тялото, някои ендокринни и хронични нарушения на храносмил. с-ма (неалкохолен стеатохепатит).

Стеатозата се установява с изследване с ултразвук или компютърен томограф. Неопитният лекар може да я сбърка с хроничен хепатит или синдром на Жилбер.

Стеатозата е обратима (лечима). Започва се с мерки за вталяване на болния, ограничение или  пълно изключване на лекарствените препарати, довели до стеатоза, отказ от алкохол и диетичен режим №5.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Ето как се променя тъканта на ч. дроб при омазняване (белите „топчета“ са мастните отлагания)

Режим № 5 е типов за чернодробни патологии. Принципът му е намаляване на мазната, пикантната и пържената храна и замяната й с растителна.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При отсъствие на ефект от диетата и горепосочените мерки се минава към медикаментозна терапия. Назначават се:

 • липотропни препарати (влияещи на обмена на мазнините);
 • антибиотици (при активно размножение на микроорганизми в червата);
 • цитопротектори (оказващи защитен ефект върху клетките);
 • хепатопротектори (защитаващи ч. дроб);
 • препарати с урзодезоксихолева киселина (съдържаща се в жл. сок).

Още подробности за стеатоза са дадени ТУК: Детоксикация и лечение с билки.

Хепатомегалия – увеличен ч. дроб

(уголемен, подут, възпален)

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Когато ч. дроб увеличи размера си, ние получаваме знак за патология, която трябва да се лекува

Увеличаването на размера на органа не е самостоятелна патология, а симптом за чернодробно изменение. Размерът се определя спрямо т. нар. медиоклавикуларна линия на тялото – мислена линия, която минава сред средата на ключицата. Спрямо нея ч. дроб нормално е до 12 см. Органът е по-голям и ако левият му клон се палпира (напипва) в епигастриума. При ред заболявания дробът не само нараства, но и структурата му става по-плътна.

Хепатомегалията се получава при дистрофични изменения на клетките (при хепатози), инфилтрация (при хепатити), образуване на възли и фиброзна тъкан (при цироза), при застой на кръвта (при поражение на вените на ч. дроб, сърдечна недостатъчност и др.), при огнищни изменения (абсцеси, кисти, тумори).

Синдромът е ключов при установяването на посочените заболявания. Самият той се диагностицира с чернодробни проби, УЗИ, компютърен томограф, биопсия и други.

Лечението се провежда спрямо установеното заболяване. Някои народни средства, които подпомагат терапията, сме описали ТУК:

Черен дроб. Как се лекува? Билки за прочистване, грейпфрут и други средства

Цироза

Хронична и прогресираща, тази патология се характеризира с преструктуриране на чернодробната тъкан и съдовете, намаляване на количеството на функциониращите чернодробни клетки (хепатоцити), разрастване на съединителната тъкан, образуването на възли при регенериране на увредени участъци и впоследствие – развиване на чернодр. недостатъчност и покачване на налягането в порталната вена – портална хипертония.

Освен описаните горе общите симптоми, за цирозата са специфични съдовите „звездички“ в горната половина на торса, почервеняване на дланите, кръвоизливи по кожата, склонност към кръвотечения от лигавиците. Понякога – болки в ставите. Често – раздразнителност и склонност към истерии. Дълго време цирозата протича безсимптомно или с нетипични проявления.

Най-честите причини за цироза са хроничен вирус. хепатит В и D, хепатит С, хроничен алкохолизъм, метаболитни нарушения и някои наследствени и автоимунни патологии.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Диагностика: в ранните стадии се установява трудно, защото почти няма изразени изменения. Ползват се УЗИ (за изявяване на дифузни изменения в тъканта и евентуално увеличаване на размера), доплер ехография (за установяване на просвета на съдовете и скоростта на кръвотока, биохимичен анализ на кръвта, клиничен и коагулограма (съсирване). Степента на фиброзата се установява с биопсия или неинвазивни (еластометрия със специален апарат).

Пораженията се оценяват в степени от 0 до 4, като 4 е цироза.

Лечението се провежда с цел прекратяване или забавяне на прогресирането на заболяването, подобряване и удължаване на живота. Програмата включва лечебно хранене, медикаменти и грижа за усложненията (предотвратяване или лечение). Прогнозата зависи от степента на измененията.

Ако цирозата е причинена от хепатити, се назначава противовирусна терапия. При алкохолна цироза се назначават хепатопротектори, които при условие, че е спрян алкохолът, спират процеса и помагат за намаляване на степента на фиброзата. При метаболитен синдром и неалкохолна мастна чернодробна болест се съчетават диета и медикаменти. Тук е възможно обратно развитие и възстановяване на структурното състояние на органа.

Пациентите в стадия на декомпенсация и развитието на усложнения в ред случаи се нуждаят от ендоскопско и хирургично лечение. Декомпенсираната цироза дава тежки усложнения, в чиято основа стои порталната хипертония. Тя провокира увеличение на далака, варикозно разширение на вените на хранопровода и стомаха, както и кръвоизливи и събиране на течности в коремната кухина. Порталната хипертония се третира с вазоконстриктори и вазодилатори.

При образуване на асцит 50% от болните живеят около 2 години. 25 до 50% от пациентите, които не се поддават на медикаментозна терапия, преживяват 6 месеца. Цел на консервативното лечение при асцит е извеждане на течностите от тялото, за което се ползват безсолна диета и диуретици.

В терминалния стадий животът на пациента може да се съхрани само с трансплантация на ч. дроб.

Повече подробности за тази патология може да видите ТУК: Лекарства за чернодр. цироза.

Хемангиом

Това е доброкачествен тумор с необичаен произход. Представлява сплитане на кръвоносни съдове по повърхността или вътрешността на органа. Нарушението в развитието и формирането на тази плетеница се е случило още в ембрионалния период, затова болестта се счита за вродена.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

На първата снимка – хемангиом, образуван на повърхността на кожата. Тя дава представа за характера и вида на образуванието. Втората и третата снимка показват разполагането на хемангиом върху ч. дроб

Обичайно туморите са под 3-4 см и няма симптоми. Но понякога те нарастват до 10 см и тогава изискват лечение. Отличават се като вид – капилярен и кавернозен (на повърхността и във вътрешността на дроба).

При малки плетеници няма прояви. Но към 40-50-годишна възраст образуванията се увеличават по размер и тогава започват да се изявяват обичайните за чернодр. патологии изменения + по-специфичните за този вид усложнения като разрив на тумора с вътрешен кръвоизлив, тромбоза на съдовете, хранещи образуванието, по-нататъшна некроза и евентуално преобразуване от доброкачествен в злокачествен.

Диагностицирането става с ултразвук, компютърна или резонансна томография. Съдовите изменения се определят с ангиография. Прави се и изследване на кръвта.

Малките тумори не изискват лечение, но големите се отстраняват хирургично. Възможно е и медикаментозно третиране с хормонални препарати, както и ползване на методи като лазер, течен азот, електротерапия и други.

Диетата и при това заболяване се базира на режим №5 – без „тежки“ храни, по-малко консервирани, солени и подправени ястия. Предпочитанията падат върху растителните продукти и богатите на витамина В12.

Хемангиомът не е приоритет само на ч. дроб.  Повече е дадено ТУК: Всички видове терапия и медикаменти при хемангиом.

Кисти на ч. дроб

Киста е доброкачествено образувание, запълнено с течност, вътрешно „застлано“ със слой цилиндричен или кубичен епител. Обичайно течността е прозрачна, без мирис и цвят, по-рядко – желеподобна или с кафеникаво-зелен оттенък. При кръвоизлив става хеморагична, при инфектиране – гнойна.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Кистите се разполагат в различни сегменти на дроба, на повърхността или в дълбочина. Диаметърът варира от няколко милиметра до 25 и повече см. Различават се истински (вродени) и лъжливи (вторични). Биват единични и множествени. При появата им във всяка зона от дроба се говори за поликистоза. Специфична група са паразитните (основно ехинококови).

Неголемите единични кисти като правило нямат клинични проявления. Симптоматика се развива при размер от 7-8 см и при множествени поражения върху повече от 20% от обема на органа. Проявите са типичните + повишено потене, температура.

Гигантските кисти предизвикват асиметрично увеличение на корема, хепатомегалия, отслабване, жълтеница. Усложненията са кръвоизливи, инфектиране, перфорация, преминаване в злокачествен тип. При разрив на кистата и излив на съдържимото й в прилежащите органи се стига до остър пристъп на коремни болки. Повишава се рискът от кръвоизлив в коремната кухина, перитонит. При притискане на жлъчните пътища се появява жълтеница, а при инфектиране – абсцес.

Ехинококовите кисти на ч. дроб са опасни с разпространението на паразитите по кръвния път и образуването на отдалечени инфекциозни огнища (примерно в белия дроб).

При поликистоза с времето може да се развие чернодр. недостатъчност.

Диагностиката се провежда с ултразвук. Същността на кистата се установява с пункция и последващ анализ на секрета. За диференциална диагностика се прилагат компютърна и резонансна томография, ангиография, лапароскопия. За изключване на паразитна етиология се правят серологични изследвания на кръвта.

Лечение при безсимптомни кисти под 3 см не се налага, но се провежда наблюдение. Показание за хирургично лечение са усложненията – кръвоизлив, разрив, нагнояване. Също – големи размери над 10 см, притискате на жлъчните пътища, компресия на порталната вена, изразена клинична симптоматика, рецидиви и др.

Оперативните вмешателства са радикални (резекция на дроба), условно-радикални (премахване на кистата или изсичане на стените й) и палеативни (аспирация, дрениране и др.). Устойчив резултат с палеативни мерки се постига при кисти с размери до 6 см.  Фенестрация се прилага при множествени кисти и поликистоза. При гигантските образувания се налага гастро-ентеро анастомоза.

При палиативните мерки са възможни рецидиви. При радикалните прогнозите като цяло са благоприятни. Прогресиращото увеличение на нелекувани кисти води до усложнения, включително летален изход вследствие на чернодробна недостатъчност.

Подробно за ехинококозата вижте ТУК: Съвременна терапия на кучешка тения.

Рак на ч. дроб

Злокачествено онкологично заболяване, което без лечение води до нарушение на работата на ч. дроб и накрая – до летален изход. Под влияние на провокиращи фактори обичайното обновление на клетките на ч. дроб се разстройва, те започват да се делят безконтролно и бързо, без да успеят да достигнат зряло състояние. Ракът може да възникне заради мутация на гени, да бъде провокиран от вирусен хепатит или в резултат от хронично възпаление.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Онкологичната патология се проявява по доста разнообразни начини – от единични до множествени злокачествени образувания, разположени в различни зони

Различават се хепатоцелуларен карцином (развива се от клетки на паренхима) и холангиокарцином (образува се от епителни клетки на жлъчните пътища). Туморът може да има един или няколко възела с различни размера или да порази целия орган. В последния случай се говори за дифузна форма на рак.

Вторичният рак са метастазите, възникващи в други органи. Най-често туморните клетки мигрират от ч. дроб в червата (заради особености на кръвотока), по-рядко – в белите дробове, млечната жлеза, простатата и т.н. По строеж метастазите са сходни с първичния тумор.

Рискът от поява на рак се повишава при цироза, алкохолен и лекарствен хепатит, съднечна недостатъчност, паразитни инфекции, жлъчно-каменна болест, сифилис, приема на анаболни стероиди, конкат с промишлени химикали.

И първичният, и вторичният рак на ч. дроб имат еднакви признаци. Те са неспецифични за онкологичните заболявания, затова е лесно да бъдат сбъркани с други патологии на ч. дроб. Освен типичните за чернодробни патологии симптоми, тук има подуване на корема, втрисане и повишение на температурата. Когато туморът нарасне, блокира жлъчните пътища и се получава механична жълтеница. В късните етапи се развиват анемия, кръвоизливи от различни органи, събиране на течности в коремната кухина, отравяне на организма с продукти от разпада на жлъчни киселини.

Увеличеният размер на ч. дроб, неговото вплътняване и нееднородна повърхност, установени при преглед, дават основание да се провери за рак. Диагностиката е стандартна – анализ на късче от туморната тъкан.

Ракът на ч. дроб се поддава трудно на лечение. Радикалният способ е изрязване на образуванието след проведена химиотерапия. Хирургията е показана, когато то е локализирано, няма метастази, не е голямо по размер, няма прораснали кръвоносни съдове, а самата чернодр. тъкан не е изменена от цироза. Тогава може да се отдали достатъчно голяма част от дроба, а той има добра способност за регенерация – за 6 месеца възстановява напълно своя обем. Но такива операции са технически сложни и неподходящи за всеки пациент. След отделяне на части от ч. дроб не повече от 20% от пациентите преживяват още 5 години.

Химиотерапията като самостоятелен метод на лечение се прилага само за пациентите, неподлежащи на операция. По-ефикасна е, ако препаратите се вливат направо в чернодробната артерия.

Лъчетерапията при рак на ч. дроб е слабо ефективна и се понася много тежко.

Подробно за химиотерапията е дадено ТУК: Как се прави химиотерапия и какво да знаем за нея?

Камъни в ч. дроб

Епизодичните болки в дясното подребрие са типични за чернодробните патологии, но ако те са с прерязващ характер, вероятно е да има камъни (конкременти) в ч. дроб. Това явление е доста рядко и се явява отзвук от жлъчно-каменна болест — нарушение на холестериновия и билирубиновия обмен в организма. В резултат се явяват плътни образувания, основно съставени от билирубин, холестерин и калций (който дава характерната твърдост – „камъни“).

Образуванията се класифицират по разни признаци:

 • Според основната си компонента те са холестеринови, пигментни (повече билирубин) и смесени;
 • Според размера са песъчинки (няколко мм) или камъни, които достигат до няколко см;
 • Според формата са кръгли, овали с неправилна форма или многостени;
 • Според консистенцията – разсипват се на песъчинки при допир или са меки и пластични като глина;
 • Повърхността им е гладка или имат грапавини (дори шипове).

Камъните не се появяват внезапно. Те се предхождат от системно нарушение в режима на хранене или заболявания. Сред причините са разстройство на обмена на билирубина и холестерина, на оттока на жлъчката, хемолитична анемия. Важен провокатор е прекаляването на животински мазнини. Фактор е хормонално разстройване – основно на половите и щитовидните жлези. Не са за подценяване затлъстяването, особено рязкото, вирусните, паразитните и бактериалните инфекции на ч. дроб и коремната кухина, възпаления на пикочния мехур и пътища.

Заболяването е опасно с това, че дълго не се проявява. Първи усещания идват след години наличие на камъни. Ако конкрементите се движат, пациентът изписва чернодробни колики, понякога съпроводени с температура и втрисане. Ако се запушат жлъчн. пътища, то болката ескалира в прорязваща, силна и много ясна като симптом. Тогава следва спешна хоспитализация.

Понякога симптомите са сходни с пристъп на стенокардия или остър панкреатит.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Камъните в ч. дроб се раздробяват с помощта на препарати. Но е опасно да се предприема единствено това, без да се отстрани причината за образуването им. Не е изключено медикаментите да не подействат, а междувременно болестта да се задълбочи.

Раздробяването се прави и ултразвук. Способът се има за ефикасен само при образувания с малък размер. Иначе парчетата, останали след раздробяването, може да запушат протоците, да ги травмират и да повредят жлъчния мехур. Извеждането им от тялото е болезнено за пациента.

Аналогично раздробавяне се постига и с лазер. Чрез неголеми разрези в тялото се въвежда накрайник, който разрушава камъните в ч. дроб. Процедурата се провежда от висококвалифициран специалист. Непремерено движение може да повреди лигавицата и да причини сериозно изгаряне. Както и при ултразвука, и тук извеждането на парчетата е болезнено.

Най-разпространения класически медицински способ остава хирургията. По-рано операцията се е провеждала чрез разрез в коремната стена, но днес е заменена от лапароскопия. Така се избягва голямата загуба на кръв и се намалява риска от усложнения.

Народните целители имат свои способи за изкарване на камъни, различни от тези на традиционната медицина. Сред тях е прочутата рец. със зехтин и лим.сок, което обаче сериозно се оспорва от медицината. Съществува мнение, че топчетата, които излизат през дебелото черво и аналния отвор, не са истински камъни, а образувания от самия зехтин и сок. В ред медицински публикации изрично се посочва, че операцията е единствен ефикасен метод за лечение.

Обзорна статия, събрала всички известни начини за пречистване на ч. дроб, е публикувана ТУК: Пречистване с билки, лекарства, с англ. сол, по Малахов и Хулда Кларк + хомеопатия и диета.

Чернодробна фиброза

Това е разрастване на съединителна тъкан в ч. дроб, което се случва при повреждане на хепатоцитите от вирусите на хепатит В, С, и D, от алкохол, токсични в-ва и др. Прогресиращата фиброза преминава в цироза, води до чернодр. недостатъчност и порт. хипертония.

В ранния стадий фиброзата се диагностицира трудно, защото протича безсимптомно. По анализа на кръвта (ниво на чернодробните ензими АЛАТ и АСАТ) може да се съди за изразеността й. Смята се, че АСАТ има по-силна връзка с фиброзата, отколкото АЛАТ, но съотношението между тях е достоверен показател за стадия (в това число и за цироза).

В началния стадий ч. дроб нараства, по-нататък се снижава нивото на левкоцитите, тромбоцитите и еритроцитите. Пациентът развива анемия и тромбоцитопения. Признак за преминаване на фиброзата в цироза е увеличение на далака, варикозно разширение на вените по хранопровода и кръвоизливи в тях.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Фиброзата е образуване на нетипична съединителна тъкан и разрастването й в ч. дроб. Тялото образува такава тъкан, за да „поправя“ увреди, но тя няма качествата на оригиналната

Фиброзата се класифицира в 5 категории от 0 до 4, като последната отговаря за цироза. Скоростта на прогресиране зависи от активността на възпалителния процес в ч. дроб. Например при вирусен хепатит преминаването от един в друг стадий отнема около 5 години. Обаче на късните стадии процесът се ускорява. Скоростта на прогресиране пряко зависи от множество фактори като възраст на инфектиране, пол, злоупотреба с алкохол, имунитет. Подпомага се от мастна дистрофия на органа, наднормено тегло, диабет.

Болестта, както и стадиите й, се диагностицират чрез биопсия, кръвни анализи, пряко ултразвуково изследване на плътността на чернодробната тъкан.

Според по-нови медицински публикации, обратимостта на фиброзата вече е убедително доказана. Тя се постига с антифиброзна терапия – потискане на образуването на фиброгенни клетки. Такова действие имат и медикаментите, чието действие е насочено към борба с причината на заболяването.

При вирусните хепатити се провежда противовирусна терапия.

Обратно развитие се отбелязва при следните схеми:

 • Хепатит С – интерферон + рибавирин;
 • Хепатит В – ламивудин, тенофовир, адефовир, интерферон, ентекавир;
 • Хепатит D – интерферон.
 • Алкохолен хепатит – отказ от алкохола;
 • Неалкохолен стеатохепатит – понижаване на телесните кг, лечение на метаболитния синдром.

Ето и един видеопреглед по темата как бързо да се регенерира ч. дроб:

Хепатитите

Хепатитите са много видове, делят се на инфекциозни, токсични, лъчеви и автоимунни. Имат остро (от няколко дни до 6 месеца) и хронично течение (над 6 месеца). При хроничната форма в резултат от заместването на хепатоцити с други видове клетки е възможна поява на цироза и на рак.

Общо казано, хепатитът е възпаление на ч. дроб с последваща гибел (некроза) на участъци от тъканта. Лечението и изходът замисят от причината, която го е предизвикала.

Общи симптоми на всички видове:
 • Жълтеница – в резултат от нарушения обмен на билирубин. Той се отделя в кръвта, която го разнася из цялото тяло, отлага се в кожата и лигавиците и ги оцветява в характерно убито жълтеникаво;
 • Сърбеж – в резултат на нарушен оток жлъчен сок попада в кръвта и се разнася им тялото. Жлъчните киселини се отлагат в кожата и я раздразват;
 • Болка в дясно подребрие – ч. дроб е поставен в капсула, доста чувствителна към промени в размера. Когато тя се разтяга и напряга, се провокира болка;
 • Отсъствие на апетит, гадене, оригване, горчивина в устата – в резултат от нарушено храносмилане;
 • Поява на синки и кръвонасядания при най-малка травма – в резултат от недостатъчния синтез на белтъчини и ензими (от ч. дроб), участващи в съсирването на кръвта.

Какви хепатити се различават

 1. Инфекциозни:

а) вирусни (хепатити А, В, С, D, Е, F и G);

б) бактериални – при лептоприроза, сифилис и други.

 1. Токсични:

а) алкохолен;

б) лекарствен;

в) при отравяне с химически в-ва.

 1. Лъчев – възниква при лъчева болест.

4. Автоимунни – имунната с-ма възприема клетките на ч. дроб и на жлъчните пътища като чужди и изработва антитела срещу тях. Тук играе роля наследствената предразположеност.

Как се „хващат“ вирусните хепатити

Вирусите-причинители в тази група са доста различни и хепатитите, които провокират, значително се отличават по симптоми и протичане. Често всички биват наричани общо „жълтеница“ заради факта, че поразяват ч. дроб и заради характерното пожълтяване.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Вируси-причинители на хепатит и най-яркият симптом – жълтеницата

Хепатит А

Най-разпространения вид с инкубационен срок от 7-50 дни.  Предава се по битов път, чрез мръсни ръце, храна и вода.

Началото е с висока температура и напомня грип. След 2-4 дни урината потъмнява, фекалиите изсветляват. С появата на жълтеница болният се подобрява.

Терапията е диета + прием на хепапротектори. Тип А не води до тежки усложнения и има благоприятна прогноза.

Хепатит В

Значително по-опасно от тип А заболяване, защото силно уврежда ч. дроб (до степен на цироза и рак). Заразата постъпва по кръвен, полов и родителски (от майка към плод) път.

Началото е с висока температура, слабост, болки в ставите, повръщане. Възможно е потъмняване на урина и изсветляване на фекалии, но жълтеницата е по-малко характерна.

Леките форми оздравяват спонтанно. Към останалите се прилага противовирусно лечение с цел потискане на синтеза на вирусна ДНК, прекратяване на прогреса на болестта и постигане на регресия на възпалителните фиброзните изменения в ч. дроб.

Общоприето стандартно лечение на тип В за разлика от тип С например, досега не съществува. Решенията се вземат индивидуално, но основата са интерферон алфа-2, пегилировани интерферони и нуклеозидни аналози.

Вижте повече ТУК: Изследвания и терапия за хепатит В – у нас и в Германия.

Хепатит С

Най-тежкият от вирусните хепатити, по-често поразяващ млади хора. Заразяването става при преливане на кръв и от нестерилни инжекции, по-рядко – по полов и родителски път.

От хепатит С се оздравява, но в 70-80 % от случаите се развива хронична форма Заразеният може да бъде и носител, без да развие болестта, или това да се случи в скрита форма.

Целта на лечението е извеждане на вируса от организма, а критерий за добър резултат е отрицателен резултат за наличието му 5 години след края на курса.

Комбинираната противовирусна терапия с интерферон и рибавирин е стандарт в лечението на хепатит С. Вече са разработени ново поколение медикаменти за безинтерферонова терапия. В някои страни се регистрират и започват да се прилагат лекарства с пряко противовирусно действие като Viekira Pak, Daklinza, Sunvepra и други. Те обаче се приемат противоречиво (не са регистрирани у нас), а наскоро Европейската агенция по лекарствата предупреди, че медикаменти от този вид лекуват тип С, но носят риск за развиване на тип В.

По-редките видове хепатити

Хепатит D  – различава се от останалите типове по това, че вирусът му не се размножава самостоятелно в тялото на човека. Затова му е нужен вируса на хепатит В. Така той се явява съпътстваща болест, която усложнява тип В.

Хепатит Е прилича на тип А, но при тежката му форма поразява и бъбреците.

Хепатит F не е изучен достатъчно. Изолирани са два различни вируса – един от донорска кръв и втори – от фекалии на болен. Симптомите са жълтеница, втрисане, асцит и др. Не са разработени и ефикасни методи за лечение. Засега се ползват интерферони.

Гепатит G напомня тип С, но е по-слабо опасен, защото при него не се стига до цироза и рак.

Вирусните хепатити си съвпадат по симптоми и диференциацията (необходима за точното лечение) е трудна. Прави се само въз основа на лабораторни анализи.

Алкохолна форма

Възпаление под влияние на продължителна злоупотреба със спирт. Организмът не съумява да поддържа достатъчно разграждащи ензими и алкохолът престава да се преработва в ч. дроб, а токсините остават.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Открива се с биохимия на кръвта и биопсия – златен стандарт в диагностиката.

Лечението е комплексно, продължително с цел стабилизиране и предотвратяване на цироза. Успех се постига единствено с пълен отказ от алкохол.

Чернодробна недостатъчност

Различават се остра и хронична форма и 3 стадия – начален, изразен и терминален. Последният завършва с чернодробна кома.

Острата форма възниква при тежки вирусни хепатити, при отравяне с промишлени съединения, неядливи гъби и други хепатотропни отрови, заради някои лекарства, преливане на кръв и др. Хроничната форма е резултат от прогресирането на цироза, злокачествени тумори и други.

Острата недостатъчност се развива бързо, за няколко часа и при своевременна терапия е обратима. Хроничната прогресира постепенно и се усложнява от присъединяващи се провокиращи фактори. Проявява се с намален и извратен апетит, отвращение към тютюн, непоносимост към храна, гадене, емоционални и трудови разстройства и други.

Прогнозите при съвременно и ранно лечение са благоприятни. При остра форма то се провежда интензивно с цел поддържане на живота на болния през критичния период до настъпване на регенерация на ч. дроб (клетките се възстановяват за 10 дни, ако е премахната причината за заболяването). Отделно се третира основното заболяване, като се премахва токсичния фактор. При хронична недостатъчност се прави терапия на основното заболяване + симптоматична. Пациентите с фулминантна форма се нуждаят от трансплантация.

Лекарства за ч. дроб

Медикаментите за лечение на ч. дроб се делят на три подгрупи:

 • Хепапротектори – за подобряване на функционирането на ч. дроб;
 • Жлъчегонни медикаменти – за повишаване на секрецията на жлъчен сок;
 • Холелитолитични медикаменти – за разтваряне на жлъчни камъни.
Хепатопротектори

Хепатопротекторите са целенасочени към подобряване на метаболитните процеси в органа, повишаване на устойчивостта му към различни патогенни въздействия, ускоряване на възстановяването на неговите функции след увреди. Те стимулират регенерацията на клетките и едновременно потискат мастните натрупвания. Липотропните препарати ускорява разграждането на мазнините.

Активните в-ва, ползвани в хепапротекторите са:

Глициризинова киселина – основен активен компонент на Сладък корен. Защитава ч. дроб от увреждащи агенти, има противовъзпалително, хепапротекторно, антифиброзно и антиоксидантно действие. Ползването на хепапротектори на нейна основа е показано при мастни хепатози от алкохолен и неалкохолен тип, фиброза и други, предотвратява цироза.

Предлага се като хранителна добавка на капсули (Нау Фудс – 100 бр., 42.00 лв).

Фосфолипиди – те са основен строителен материал на клетъчните мембрани на ч. дроб. Недостигът им води до това, че увредените клетки не се възстановяват. Препаратите с фосфолипиди помагат регенерацията на мембраните. Защитават от алкохолно увреждане. Нови изследвания доказват, че този тип препарати повлияват благоприятно напреднало чернодробно увреждане, клинично изразено в цироза. Представител – Есенциале на Sanofi.

Есенциале Форте и МаксБърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Капсулите на Форте са по 300 мг, на Макс – по 600 мг. Приемът им дава ефикасна протекция на ч. дроб от алкохолно увреждане, като медикаментите са с отлична поносимост и безопасност и поносимост. Получени от соеви зърна. Приема се на дълги курсове.

Есенциале Макс, 600 мг, 30 бр., 36.95 лв; Ес. Форте, 300 мг, 30 бр., 18.48 лв.

Подробно за Есенциале е дадено ТУК: Как и кога да ползваме Есенциале.

Орнитин – аминокиселина, която снижава нивото на амоняк. Прилага се в лечението на мастни дистрофии и токсичен хепатит. Слабо ефективен при алкохолни поражения. Успешно действа при хепатитите, стеатоза, разни стадии на цироза. Противопоказан при тежка бъбречна недостатъчност, за бременни и кърмачки.

У нас се предлага като хранителна добавка на капсули (Нау Фудс – 120 бр., 69.00 лв).

Силимарин (от бял трън)

Растителен хепапротектор с антиоксидантно действие. Ускорява регенерацията, подобрява апетита. При хепатит В и алкохолни поражения не дава значителен ефект. Лекарствата и добавките с активно в-во силимарин на в най-обилно количество на българския пазар. Те представляват основните средства, които се прилагат при чернодробни изменения.

Лекарства и хранителни добавки

Силимарин се получава от бял трън (полусинетичен). Показан при хепатити, стеатози, токсични увреди, цироза и други увреждания на ч. дроб поради медикаменти и алкохол. Противопоказан под 12 години. Сред нежеланите му ефекти са алергии, диария, отражения върху вътр. ухо, гадене. Той има силно изразено хепатозащитно и антиоксидантно д-вие.

Повечето медикаменти и добавки с него се произвеждат на капсули в различни дозировки. Конкретната доза се подбира спрямо степента на увреждане на ч. дроб. Обичайното е 1 Х 1 брой при най-леките до 3 Х 1 брой при по-тежките състояния.

Курсовете със силимарин са от минимум 3 месеца.

Ето някои от препаратите на българския пазар:

Капсули и таблетки

 • Биомилк ХепанормФорте, 60 бр., 21.00 лв;
 • Бял Трън Viridian, 30 бр., 23.21 лв;
 • Вердин, 24 бр., 11.95 лв;
 • Детокселиксир Макс Валмарк, 14 дни детокс, 26.91 лв;
 • Еквилибра ТопФегато, 30 бр., 24.50 лв;
 • Каливита ливър ейд, 100 бр., 104.90 лв;
 • Карзил, 22.6 мг, 80 бр., 5.80 лв; 90 мг, 30 бр., 8.68 лв; Карзил макс, 110 мг, 30 бр., 10.68 лв;
 • Лагоза, 150 мг, 50 бр., 28.90 лв;
 • Легалон, 140 мг, 20 бр., 20.16 лв;
 • Легасилин Буров, 60 бр., 9.20 лв;
 • Магналабс Репахеп, 30 бр., 12.91 лв;
 • Natures Way Млечен Бодил, 57.80 лв;
 • Natrol MilkThistle, 26.50 лв;
 • Оптихепан, 30 бр., 21.20 лв;
 • Пюрвитал Хепалон, 20 бр., 12.51 лв;
 • Рекицен-Рд Бял Трън, 90 бр., 7.51 лв;
 • Силимарин Форте Рота Натура, 30 бр., 12.20 лв;
 • Силимарин Фарма, 60 мг, 40 бр., 5.51 лв;
 • Силимарин GNC, 200 мг, 90 бр., 57.41 лв;
 • Скайтек Нутришън Ливър Ейд, 80 бр, 20.01 лв;
 • Solgar екстракт, 47.95 лв;
 • Хепасейв S+, 30 бр., 19.01 лв;
 • Хепатофелин Вита херб, 541 мг, 30 бр., 18.50 лв;
 • Хепкарзил, 45 мг, 5.11 лв; Хепкар. форте, 90 мг, 40 бр., 11.58 лв;
 • Цефасилимарин, 105 мг, 17.27 лв.

Други форми

 • Еквилибра ТопФегато, р-р, 250 мл, 29.61 лв;
 • Хептен, теч. Капс., 30 бр., 14.01 лв;
 • ХепаМерц, сашета, 1 бр., 1.87 лв.
 • Масло от б. Трън, флакони от 100 мл: на Kiga bioline –23.71 лв; на Здравница – 16.01 лв.

Най-употребяваните

КарсилБърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Смята се да един от най-добрите препарати за ч. дроб. Широко се използва за възстановяване на функциите на органа. Нерязко се назначава за целите на профилактика, за да се предотврати патологично изменение на клетките.

Показания за ползването му са стеатоза, хепатит и цироза с най-различни етиологии – лекарствена, вирусна, токсична.

Разрешава се над 12 години. Винаги се понася прекрасно. Крайно рядко се развиват нежелани реакции. Все пак се случват ефекти като обрив, косопад, вестибуларни нарушения диария.

Недостатък на препарата е невъзможността му да се ползва от бременни и кърмачки. Ползва се с внимание при полови болести с хормонални нарушения и при рак на простатата.

Пуснат е в три дозировки (виж в списъка). Подробно за Карсил прочетете ТУК: Как се пие и как действа Карсил. Аналози.

Легалон

Аналогично на Карсила лекарство, основано на извлек от б. трън. Отличава се със силно защитно действие. Значително подобрява храносмилането, вътреклетъчния обмен и общата устойчивост на организма. Свързва се със свободн. радикали, което снижава възпалителните процеси в тялото. Дозировка 140 мг, 20 бр., 20.16 лв.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Хепатофелин

Продуктът на ВитаХерб е съчетание на белия трън с други компоненти като артишок, глухарче, ленено и соево масла. Подпомага очистването на ч. дроб, подобрява работата на жлъчния мехур и пътища, има антиоксидантна активност. Дозировка: 540 мг, 60 бр., 32.60 лв.

Хепкарсил

Хепкарсил се ползва за симптоматична терапия на токсични чернодр. Увреждания с хроничен характер, при хрон. възпалит. заболявания на ч. дроб и цироза. Дозировка: 45 мг и 90 мг, сътветно 5 и 12 лв.

Вердин

Продуктът съчетава белия трън с други растителни компоненти като куркума и ментово масло. Насочен към болни, приели в излишък мазни и тежки храни, спиртни напитки и медикаменти. Ползва се във възстановителния период от чернодробни патологии, както и за подобряване на храносмил. процеси. Действа благотворно върху работата на органа. Дозировка: 70 мг силимарин в 1 капсула, 24 бр, 11.95 лв.Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Тиоктова киселина

Използва се в препарати за лечение и профилактика на мастни дистрофии, цироза, хр. хепатит, интоксикации, в това число със соли на тежки метали, хиперлипидемия. Нарича се още алфа-липоева к-на. Приема се като антиоксидант.

Препарати с тази съставка: Алфалипоик на Адифарм (600 мг, 22.00 лв), GNC Алфа-липоева к-на (200 мг, 44.10 лв) и други.

Жлъчегонни и холелитолитични медикаменти

Те са целенасочени към здравето на жлъчния мехур и пътища, срещу образуването и за разтварянето на конкременти. Базират се на различни активни съставки.

Урсодезоксихолева киселина – прилага се при холестаза. Води се хепапротектор с жлъчегонно действие. Предпазва от образуването на камъни и разтваря вече образувалите се малки холестеринови зърна в жлъчния мехур. Показан при първ. билиарна цироза.

Противопоказана е при наличие на камъни с голямо съдържание на калций, остър холецистит, непроходимост на жлъчните пътища, чернодр. и бъбречна недостатъчност, големи холестеринови камъни.

Адеметионин

Подобрява състоянието на ч. дроб при токсични поражения, използва се при токсични поражения, в комплексно лечение на последствията от алкохолизъм, има антидепресивно действие. Забранен е за майки в 1 и 2 триместър и при кърмене. Известен представител е Трансметил.

Трансметил

Специално насочен срещу застойни явления на жлъчния сок. Те са свойствени за цирозата, както и предцирозните състояния. Същото явление се наблюдава по време на бременността. Това са двете групи пациенти, към които специално е насочен медикаментът. Действието му е възстановяване на адеметионина в нормално количество, а той на свой ред регулира естествените механизми на тялото. Дозировка: 500 мг, 10 бр., 26.60 лв.

Повече за лекарството е дадено ТУК: Схема на приемане на трансметил. Заместители. Специфика.

Хепариксин

Продукт на Ботаника за подкрепяне на работата на жлъчка и ч. дроб. В две форми – хапчета и тинктура. Стимулира синтеза на жл. сок и противодейства на формирането на камъни. Комбинира белия трън с артишок и глухарче – действена комбинация за поставените цели.

Ползва се цинарин от артишока, който се прилага в терапията на ред чернодробни и жлъчни патологии – от хепатит до чернодробна недостатъчност. Глухарчето очиства органа и бъбреците, стимулира апетита.

Тинктура 100 мл, цена 54.70 лв.

Цинарикс

Активната съставка тук е екстракт от артишок или по-точно съдържащия се в него цинарин. Подобрява секретирането на жлъчка, работи срещу застой, засилва образуването на храносмилателни ензими. Показан при ред нарушения в храносмил. с-ма. 24 бр, 6.39 лв.

Друго приложение на този медикамент е за отслабване. Това подробно е дадено ТУК: Защо Цинарикс е вълшебен и каква е неговата химия?

Народни средства

Ябълков оцет – детоксикира ч. дроб, облекчава метаболизма на мастните клетки. Разредете в 200 г вода 1 лъжица мед и 3 – оцет (чаени). Пийте през 4 часа;

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Авокадо, амла и сок от спанак – балсами за ч. дроб

Амла или индийско цариградско грозде – плодовете са богати на витамин С, който подпомага ч. дроб да изпълнява ф-циите си и защитава клетките му. Изяждат се по 4-5 плода на ден, сурови;
Куркума – антисептично и антиоксидантно д-вие. Значително подобрява здравето на ч. дроб, премахва възпалението, обезболява, пречи за размножението на вирусите, предизвикващи хепатитите от тип В и С. Дневната доза е половин лъжица куркума (чаена), като е удобно да се смеси с малко мед или мляко;
Ленено семе – предотвратява деформация на органа и намалява натоварването. Семената се мелят и се приемат с храна – кис.мляко, салати и други;
Сок от спанак и моркови – намаляват възпалението. Напитката се дозира с равни количества от двата компонента, изстискани точно преди консумация. Може да се взема през 3 часа;
Цвекло, зеле, морков, броколи, лук и чесън – помагат на ч. дроб да повиши концентрацията на ензимите, които извеждат от органа канцерогени и токсини;

Авокадо и орехи – защитават ч. дроб от разни патологии и препятстват отлагането на токсини;
Ябълки и листни зеленчуци – стимулират изработването на жлъчен сок, а пектинът отделя токсините и подпомага възстановяването на ч. дроб;
Вода без флуор – помага да се очисти тялото от вредни в-ва (10-12 чаши на ден);
Зелен чай – съдържа натурални полифеноли, които поддържат функцията на ч. дроб и намаляват симптомите на възпалението му. Доза – през 4 часа по 1 чашка.

Билки за ч. дроб

Цвят лайка – противовъзпалително, жлъчегонно средство. Успокоява болките, полезно за хепатит и холецестит;
Мента – подпомага оттока на жлъчката и премахва усещането за тежест след ядене;
Жълт кантарион – благотворно действа върху клетките и жлъчните канали. Подобрява общото състояние на организма, повишава работоспособността;
Цвят невен – дезинфектант, противовъзпалителен и антисептичен агент, който в плюс ускорява обменните процеси в ч. дроб и подобрява секреторната функция;

Плод на бял трън – освен в лекарства, се ползва директно с цел очистване от токсините и обновяване на ч. дроб. Показан при цироза и хепатит;
Царевична коса – известно жлъчегонно, диуретично и противовъзпалително средство;
Коприва – жлъчегонно свойство, извежда песъчинки и някои видове камъни – без болка. Копривата се вари само 5 минути и не се запарва. Показана е на чай – по 100 г на 4 часа.
Корен глухарче – отварката подобрява работата на органа, намалява възпалението, регенерира. Приема се 2 Х 1 чаша.

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

От арсенала на природата: семе на бял трън, корен от глухарче и царевична коса

Рецепти за ч. дроб и жлъчка

Всички горепосочени рецепти имат комбинирано действие спрямо дроба и жлъчката. Допълнителна и целенасочена към жлъчката активност има отварата от овес. Две шепи се пускат в 3 л кипната вода и врат 20 м. Котлонът се изключва, но съдът остава до охлаждане. Пие се топло след филтрация, като вода, по всяко време. След 1 ден започва извеждането на отлаганията от жлъчните пътища.

Рецепти за ч. дроб и бъбреци

Лененото семе действа едновременно и към двата органа. Лъжица семена се изсипват в термос  – дозата е за чаша вода. Държат се 8-10 часа. Сутринта се е образувала гъста, желеподобна течност, който се размива в 200 г вода и се поема на три пъти. Курсът е 1 седмица.

Френско грозде – на ден по половин чаша заедно с плодовете. Отварка се прави от листата – 3 големи лъжици към 500 г вряща, запарва се 15 минути. Листата се оцеждат и изхвълят. Водата се довежда до кипене + 2 големи лъжици замразени плодове или 1 – сушени. Отново се оставя да постоят.

Демир бозан

Оригиналното билково съчетание Демир бозан има насочено действие спрямо ч. дроб. Приемано като чай, то работи за очистване на органа и подкрепа на функциите му. То е ефикасно средство при увеличени размери на дроба. Множество отзиви на пациенти, ползвали Демир бозан, сочат и че билките лекуват от алкохолизъм и от неговите последствия.

Чаят е сбор от шест растения, повечето от които и самостоятелно имат лечебна активност спрямо храносмилателната с-ма. Като плюс работят за нервната с-ма, която доста се уврежда при някои от разглежданите от нас патологии.

В интернет страницата на продукта и в здравните форуми се четат ред положителни отзиви за ефикасността на Демир бозан.

Палвина Колева споделя, че синът й (изпаднал в депресия след смъртта на баща си) успява да се справи с влечението към алкохола. Жената посочва, че всъщност чаят е потиснал влечението му към силните питиета, а след това е помогнал и да се регенерира органа.

Стефка Димитрова споделя как съпругът й възвръща нормалните размери на ч. дроб с тримесечно приложение на напитката. При него също е имало ефект на потискане на влечението към спирта – категорично условие за излекуване от всички чернодр. патологии.

Дора Недева от Нова Загора ползва билковия сбор за пречистване на кръвта от холестерол и шлаки, както и за пълно очистване на организма от токсини.

Д-р Димитър Недялко обяснява защо шестте билки – всички български и растящи на местна почва, подкрепят ф-циите храносм. с-ма:

Реза на прах

Необичаен нар.цяр се ползва в някои райони на страната при симптомите на жълтеница. Реза представлява жлъчен камък на говедо, който се суши и мели до прахообразно състояние. Приема се, разтворено в някаква киселина (оцет, лимон). Нар.медицина казва, че това средство се взима само три дни.

Класическата медицина обаче оспорва ефикасността на нар. цяр. В ред публикации лекари предупреждават да не се провежда самолечение за хепатит с него.

Гъба чага

Така се нарича вид гъба, която се събира от кората на бреза. Продава се на прах и капсули. Смята се за силен активатор на имунитета и противораково средство.

Пречистване на ч. дроб

(прочистване, детоксикация)

Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Най-прочутият начин за пречистване на ч. дроб – лимон и зехтин (понякога се замества с мед)

Една от главните задачи на ч. дроб е да неутрализира отровите и всички вредни в-ва. Всяка минута той пропуска през себе си около 1.5 л кръв – около ¼ от обема, циркулиращ в организма ни. Ч. дроб премахва от нея токсини, микроби и продукти на разпада.

Дори и да водите безупречен начин на живот, ч. дроб се труди усилено. Мазната и пикантна храна, алкохолът, лекарствата, инфекциите и мръсната среда го натоварват всеки миг. Ето защо очистването му не е приоритет на болни и алкохолиците, а начин за добра перманентна грижа.

Не случайно има десетки рецепти за очистване на ч. дроб, включително авторски (на Малахов, Хулда Кларк и др.). За извеждане на отпадъците от органа много помага белият трън и описаната по-горе комбинация от глог, бл. тъжник, великденче, п. хвощ, кот. стъпка и цар.коса (Демир бозан). Тези растения имат очистващо значение и при самостоятелна употреба на отварки.

Сред известните дом. начини са редуването на зехтин и лимон, което вади камъни, като алтернатива – мед и лимон. Английската сол, алое вера, ябълките, ориза и стафидите са само част от нар. методи за справяне с проблема. Конкретните рецепти са дадени ТУК: 15+ средства за обновяване на дроба с билки, диета и медикаменти.

Хомеопатия

за прочистване и пречистване

Класическа комбинация за дренаж на ч. дроб съчетава:

 • Берберис  x3
 • Ликоподиум 6
 • Хелидониум 3
 • Кардуус марианус x3

Приемат се по 7 гранулки от всяко в продължение на две седмици – от пълнолуние до новолуние (намаляваща луна). Процесът се съпровожда с неприятни усещания в дясното подребрие и по-меки изпражнения.

Диета за черен дроб

Ако болният желае да се храни правилно, най-добре е да прилага лечебна диета №5 – стандартизирано предписание за чернодробно-болни. Възможно е и самостоятелно проектиране на менюто, от което трябва да се избягват солени, пикантни, мазни, пържени и всякакви твърде преработени храни. Забранени са гъбите, мазните риби и меса, сланина, месните бульони, мазните сирена, яйцата под всякаква форма, масло и маргарин, колбаси, консерви. От десертите – сладолед, бонбони, шоколад, газирано, силен чай и какао, ядки, кисели фрешове, кафе и алкохол.

Вредни ли са яйцата? Да, те се изключват напълно.

Полезни храни за черен дроб? Болният избира растителна храна, не много обработена и сурова, към приема на въглехидрати, лекоусвояеми протеини, витамини и минерали. Масла – царевично, ленено, зехтин. Всичко се готви или с вода, или със зеленчуков бульон – варисе или се прави на пара, всякакви други методи носят елемент на вреда.

Менюто при болен ч. дроб е много ограничено, защото почти всяка силно преработена храна с консерванти, подобрители, оцветители и други добавки създава работа на пречистващия филтър. А целта е той да бъде оставен на минимално натоварване.

Добър лекар

Органът е приоритет на специалистите по чернодр. болести, наречени хепатолози.

Анатомия на черен дроб

(разположение)Бърза диагностика на черен дроб по симптоми, Специфични прояви, Болка, кръв, жълтеница, Болести на черния дроб, Стеатоза, Хепатомегалия, Цироза, Хемангиом, Кисти, Рак, Камъни в черния дроб, Рецепти, Пречистване, Диета

Ч. дроб е един от обемистите органи, разположен централно в тялото. Мястото му е важно, заради болките, с които той сигнализира за проблеми. Запознайте се с анатомията му накратко ТУК: Локализация и 14 главни функции на ч. дроб. 

Бърза диагностика според симптомите

Болката в ч. дроб е категоричен симптом за консултация и вземане на мерки. Както посочихме по-горе, появата й вече бележи задълбочаване на проблема. Повечето патологични промени в този орган не дават признаци в ранните си етапи. Можем ли да разберем какъв е проблемът само по болката? Не, но може да се насочим.

Усещане за тежест – появява се при натоварване на органа, затормозяване на работата му. Сигнал е за необходимост от очистване. Бележи увеличаване на размерите и омазняване.

Тежест + дискомфорт в стомаха бележат разни нарушения на храносмилането, недостиг на ензими;

Пробождащи болки при физическо натоварване – не винаги са симптом за болест. Ч. дроб се изпълва с кръв и разтяга капсулата, от което идва болката. При почивка би следвало да отшуми;

Остри болки – явяват се при отравяне с лекарства и претоварване с алкохол;

Силни болки в ч. дроб + над пъпа – насочва към хепатит;

Болки от цироза – дълго време те са единствен симптом. Характерното е, че се явяват основно през нощта;

Болки от тумор – явяват се само в много напреднал стадий, когато образуванието е достигнало значителни размери.

Други специфични прояви

Повръщане на кръв след алкохол

Има няколко версии за поява на кръв в стомаха и хранопровода – механична повреда на лигавицата, синдром на Малори Вайс, вътрешни варикози след употребата на спиртни напитки, язва и цироза. Палитрата от вероятности е достатъчно широка и сериозна, затова вместо да се гадае, за предпочитане е моментална консултация със специалист.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.