Изтръпване на ръцете и пръстите: На лявата и дясната ръка. Преумора, схващане и др. причини

♠ Какво означава изтръпване в лява и дясна ръка? ♠ Физиологични причини за изтръпване на ръцете ♠ Преумора и схващане на пръстите ♠ В легнало положение ♠ Лечение ♠ Съчетано с болки в плешката.

Съдържание на статията:

Изтръпването на ръцете е общо понятие, което означава частична или пълна загуба на чувствителност.

Тя се локализира по продължение на крайника, в китката или в пръстите и принципно се причинява от дразнение, притискане или повреждане на нервните влакна или на кръвоносните съдове. В отделни случаи изтръпването се съпровожда от пристъп на остра болка, парене или слабост. Друг път то се предхожда от мравучкане.

Защо изтръпват ръцете

(причини)

Изтръпването може да е безобидно, да е провокирано от неудобна поза или твърде тясна дреха. Но в ред случаи то е проява на разстройства и заболявания, някои от които – потенциално опасни не само за здравето, но и за живота на пациента (например инсулт). Виновници за излизането на крайник „от строя“ стават инфекции, възпаления, травми, притискане или увреждане на медианния нерв, разместване на дисковете в шийния отдел на гръбначн. стълб.

В зависимост от причината загубата на чувствителност може да бъде краткотрайна или продължителна, да се появи внезапно или да прогресира постепенно. Хроничното изтръпване свидетелства за необратими увреди на нервите.

Физиологични причини

Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Въображаеми мравки лазят по крайниците, а следващата степен е загуба на чувствителност

Най-безобидната причина за изтръпване е механичното притискане на крайника, което влошава кръвоснабдяването или раздразва нерва. Тесните и неудобни дрехи са логичен, но рядък източник на подобни усещания, докато хората често страдат от заемането на вредни пози. От изкривено, неестествено положение страдат не само ръцете, но още краката, гърба. Ето преглед на най-вредните стойки на тялото.

Травмиращи пози

Седене с кръстосани крака. Мнозинството от хората намират тази поза за много удобна (както и елегантна) и през ум не им минава, че е потенциално опасна. При нея лесно се разстройва пълноценното кръвоснабдяване, което поставя началото на варикоза. Притискането на нерви пък може да доведе до доста бързо развитие на пареза;

Седене с глава, отметната назад. При това положение се притискат съдовете край шийните прешлени, което носи риск от нарушаване на доставката на кръв към главата и съответно – към мозъка;

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Стоене със скръстени на гърдите ръце – притискат се кръвоносни съдове и тъканите остават без адекватно подхранване;

Изгърбени стойки, стоеж или седеж с неестествено положение на гръбнака – наклонен на една страна или свит напред. Оказва се натиск върху гръбначните прешлени и цялата плетеница от нерви и съдове, свързана с тях;

Седеж на висок стол, при което краката не се докосват до земята или друга хоризонтална повърхност. Това оказва натиск върху мускулите, намиращи се в задната част на бедрата, и нарушаване на кръвотока в зоната;

Продължително седене с ръка, прехвърлена през облегалката на стола или през раменете на друг човек (прегръдка). При позата се притискат нерви и се нарушава кръвообращението;

Продължително носене на тежка чанта през рамо и в ръка, раница на гърба;

Често мерене на кръвното налягане с прекалено стягане на маншета;

Работа, свързана с вдигане на ръката над нивото на сърцето;

Свиване на артериите при студено време.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Вероятно списъкът може да бъде продължен още с много, защото всяко отклонение от естественото положение на тялото, продължило твърде дълго, води до някакви промени. Знаейки това, човек следва да се стреми да заема по-естествени пози, а ако работата му налага да стои в неудобно положение, да си дава кратки почивки. Чудесно се отразява и краткото – двуминутно масажиране на натоварения участък.

Други начини за раздвижване и възстановяване на кръвния поток са дадени ТУК: Упражнения при изтръпване и профилактични мерки.

Патологични причини

Времето, за което крайникът е загубил чувствителността си, е важен маркер. По него можем да се ориентираме дали изтръпването е безобидно или има патологична (болестна) причина. Изтръпванията от горната категория (физиологични причини) бързо отминават при раздвижване или масаж. Понякога дори смяната на положението е достатъчно, за да се възобнови нормалната функция и усещания.

Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Най-травмиращата поза – кръстосани крака

Но ако дискомфортните прояви продължават по-дълго и не се влияят нито от промяна на положението, нито от раздвижване, нито от масажи, то има вероятност изтръпването да е симптом на друго, по-сериозно вътрешно разстройство.

Мястото на изтръпване е от съществено значение за диагностициране на истинското заболяване – особено страната на ръката, едновременно изтръпване на ръка и крак, изтръпване на крайчетата на пръстите и прочее.

Възможни заболявания

Нарушение на кръвообращението

Измръзване

То представлява кристализиране на течните субстанции вътре в клетките и между тях. Под влияние на студа кръвоносн. съдове се свиват, потокът намалява, тъканите се хранят по-лошо, спада доставката на топлина. Тялото не успява да предотврати спада на температурата в откритите и периферните участъци. Ръцете и краката са сред частите с изразен риск от измръзване. Загубата на чувствителност и изтръпване са само първите и по-леки признаци.

Периферните съдове

(болести)

Представляват стесняване на съдовете заради натрупване на холестерин по техните стени. Изменението нарушава нормалното кръвообращение, което е принудено да се извършва чрез по-малки по площ тръбопроводи;

Лошо кръвообращение

Получава се като следствие от ред патологии като инфаркт, исхемия, диабет. Зле кръвоснабдените нерви започват да работят по-лошо, като едно от проявленията е изтръпване.

Анемия

Изтръпването на ръцете и краката, както и тяхната студенина като по-продължително, а не еднократно явление, са сред белезите за анемия.

Недостигане на витамин В12

Той присъства във всички процеси на жизнена дейност в областта на нервните влакна. Влияе на мускулната чувствителност и работата на сърд.-съд. с-ма. При недостиг на В12 се стига до изтръпване, тремор и конвулсии.

Изтръпването на пръстите на двете ръце свидетелства в полза на пернициозна анемия. Тя се причинява от разстройство в обмена на витамин В12, основно заради недостига му.

Болест на Рейно

Рядко заболяване, което провокиране свиване на кръвоносн. съдове в пръстите на горни и долни крайници. Това произтича под въздействието на вибрации, студ и стрес.

Болестта се проявява в пристъпообразни разстройства на кръвообращението, приоритетно в китките и глезените. При този синдром се проявява не само изтръпване, но и бързо измръзване. При студ и силно вълнение пръстите на ръцете посиняват. Приоритетно въздействието се осъществява върху втори, трети и четвърти пръст на ръцете и краката.

Последователността на пораженията е първо ръцете, после краката, а ако не се пролекува, минава към уши, нос и други органи.

От ортопедичен характер

Травми и счупвания на кости

Освен болката и подуването, счупването на крайник се бележи от още два симптома – изстиване (при засегната артерия) и изтръпване и сковаване (при засягане на нерв);

Синдром на карпалния тунел
Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Карпалният нерв минава през китката и е подложен на постоянна преса при усилено ползване на ръцете

Притискане на медианния нерв – ключов за китката. Това заболяване става все по-разпространено заради масовата работа с компютри. Ръката, положена с часове върху компютърната мишка, е застрашена от патология на карпалния тунел – притискане на медианния нерв, който минава през китката.

Заболяването е типично за някои професионални групи като музиканти, опаковчици, програмисти и други, които активно работят с ръцете от китката надолу. Понякога синдромът възниква при оперативни намеси, травми, среща се заради отоците при бременните, а също така и при силно изразено затлъстяване.

Шипове и шийна спондилоза

Това е деформация на прешлените в шийния отдел на гръбначн. стълб. Следствие е на износване, херния (изтичане на тъкан извън прешлена, калцификация и образуване на шипове). Тези изменения в областта на нервни пътища често води до притискане, прищипване или друго травмиране на нервите. От компресията и лошото кръвоснабдяване може да се провокира миелопатия.

Нервни увреди в шийния отдел често резонират към рамото и надолу по ръката от страната на травмата. Такъв тип увреждания засягат крайника по цялата дължина, включително до китката, като болката е най-изразена в горната част, а надолу се облекчава. Изтръпването е съчетано с болка, която прерязва при определени движения, и е тъпа и равна при обездвижване.

Спондилозни промени по гръбнака могат да резонират като изтръпване и на двете ръце.

Остеохондрит

на шийния отдел на гръбначн. стълб

Това са дегенеративни изменения, които приоритетно засягат от пети до седми шиен прешлен. Прешлените се изместват един спрямо друг, което отваря риск за прищипване на нерви. Симптомите са болка от движение на врата, при физическа работа с ръцете, нарушение в координацията на горните крайници, пронизваща болка при определени движения.

Дискова херния

Заболяването представлява нарушаване на целостта на обвивката на диска между прешлените. Загубила ограничаващия фактор, по-мекото съдържание на диска се „излива“ навън и влиза в  гръбначномозъчния канал. Страдат ръцете по описания при шийната спондилоза начин.

Дископатия

Дисковата херния, случила се в кръстната област, по-често бива наричана дископатия. Когато пострада шийният отдел, изтръпването се разпространява към горните крайници, докато при патологии в лумбалната зона резултатът е изтръпване на долните крайници. Изтръпването или загубата на чувствителност може да се простре до стъпалото и заедно с болките в кръста да направи пациента почти неподвижен.

Травма на шията

Осемте нерва в зоната на шията са податливи на травми и наранявания – те лесно се обтягат, прищипват, раздразват. Уврежданията им резонират в скованост, загуба на чувствителност и изтръпване, което се разпрострира в зоната на шия, рамене и горни крайници.

От неврологичен характер

Вегетативна дистония
Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Още причини за изтръпване на ръцете –
вегетативна, злоупотреба със спирт и диабетна невропатия

Представлява комплекс от нарушения в работата на вегетативн. нервна с-ма, предизвикано от разстройство на нервната регулация. Симптомите са разнообразни – побледняване или зачервяване, къркорене, сухота в устата, бесъние, световъртеж, възможно – изтръпване на крайниците. То се проявява само в 1-2 пръста или на цялата площ. Крайниците често биват засегнати от дистония, но не само чрез изтръпване. Прояви са още тремор и мравучкане.

Алкохолизъм

Алкохолната невропатия възниква вследствие на увреда на периферната нервна с-ма от вредните в-ва в алкохолните напитки. Обичайно злоупотребата със спирт се комбинира с лошо хранене и дефицит на витамини от групата В, хормонални и метаболитни промени. Губят се чувство за болка и температура, нормалните рефлекси, появяват се мускулна слабост, нарушение на походката и координацията, изтръпване и сковаване.

Диабетна невропатия

Тя представлява усложнение от диабет, при което се повреждат нервните влакна като следствие от завишено ниво на кръвн. захар. По-често се отразява на краката. Характерна е появата на скованост, която варира от лека до обездвижване.

Отравяне с тежки метали

(например олово)

Принципът е сходен на този, описан при алкохолизъм. Вредните в-ва увреждат периферната нервна с-ма.

Хипотиреоидизъм и Хашимото

Снижена активност на щитовидната жлеза и недостиг на произвежданите от нея хормони. Липсата им нарушава предаването на сигнали от мозъка към нервните. Така наред с множество други изменения в тялото, се появяват и дискомфортни усещания в крайниците – внезапно сковаване и изтръпване на двата вида крайници, включително на ходилата.

Хашимото е автоимунно възпаление на жлезата, което води до съкращаване на хормоналната продуктивност и резултатите са описаните по-горе.

Множествена склероза

Като патология на централната нервна с-ма, един от най-явните признаци на МС е изгубването на сетивност. Засягат се не само крайниците, но и лицето, и зони от тялото. Изтръпването е сравнително продължително – часове и дни, възниква и изчезва внезапно.

Периферна невропатия

Патологичните изменения на периферните нерви, означавано като периферна невропатия, се покрива с някои от описаните по-горе заболявания. Тя се появява вследствие на различни системни патологии като херпес зостер, диабет, лупус, сифилис, СПИН, някои лекарства и други.

Травми и тумор

на гръбначния мозък

Компресия, усукване, камшичен удар при катастрофа – причините за травми са много. Туморът пък директно оказва компресионен натиск. Според локализацията на травмата, отраженията са в горна или долна половина на торса, определени крайници. Намаляването или загубата на чувствителност, както и появата на слабост в крайниците след инцидент е един от симптомите, който показва, че следва да се провери за увреждане на гръбнака.

Напречен миелит

Увреждане на гръбначния мозък, причинено от възпаление.

Исхемични заболявания
Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Изтръпване, обездвижване до парализа на лява страна е белег за инсулт

Исхемията е частично блокиране на кръвния поток. Намаленото кръвоснабдяване, според местоположението си, удря мозъка (мозъчен инсулт) или сърцето (исхемична болест на сърц.).

При инсулта изтръпването и схващането са жизнеспасяващ симптом, ако се реагира незабавно. Но много пациенти не го знаят и изчакват да отмине схващането или масажират, за да отшуми, вместо да потърсят помощ. Специфичното при инсулта е възникването на внезапната слабост или загуба на чувствителност само от едната страна на торса (крайници + лице + език и нарушаване на говора).

Инсултът е свързан и с други патологии, които се отразяват с изтръпване – шийната остеохондроза и вегетативната дистония.

Исхемичната болест възниква при нарушено кръвоснабдяване на сърцето. Както и инсулта, и тук има пристъпообразно настъпване. Характерни са появата на болка, стягане в гърдите и изтръпване на ръката и плешката от лявата страна. Сърдечният инфаркт също се бележи с изтръпване от лява страна.

Болест на Бюргер

Представлява нарушено кръвоснабдяване на тъканите, причиняващо усещане за лазене на мравки до пълно изтръпване на крайници. Това се счита за ранен предупредителен симптом на патологията.

Системна червена вълчанка

Лупусът е автоимунна патология – имунната система атакува здравите клетки и тъкани на организма. Пораженията на нервите води до изменения и загуба на чувствителност.

Епилепсия

Епилептичните пристъпи се причиняват от нарушение на хармонията между процесите на възбуждане и задържане в мозъка. Група нервни клетки неконтролирано произвеждат силни електрични разряди. Локализацията на тези заряди определя и съответните поражения – дискоординиране на движения, изтръпвания на зони по кожата и други.

Неврози и депресия

Неспецифични оплаквания придружават ред психично разстройства и заблуждават пациенти за генезиса на оплакването му. Сред тях са стягане в гърдите, топли вълни, изтръпване на ръцете. Кризите при страховите неврози  често са придружени със слабост в крака и ръце и загуба на локална чувствителност.

По-подробна симптоматика

Локализацията на изтръпването е важен симптом и може да насочи към причината. Ето какво говорят различните зони:

Изтръпване на пръстите

То е симптом, характерен за редица заболявания. Най-безобидната причина е притискане на крайниците по време на сън или от неудобни дрехи. Сред патологичните причини са:

 • Запушване на мозъчни съдове;
 • Тромбоза;
 • Болест на Рейно;
 • Полиневропатия;
 • Синдром на карпалн. канал;
 • Остеохондроза.

  Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

  Моториката на ръката е дотолкова фина, че могат да се увреждат малки сегменти от нея

Изтръпване на кутретата

Склонни към загуба на чувствителност на кутретата са хора, чиито професии са свързани с фината моторика – музиканти, програмисти, машинни оператори. Застрашени са левичарите, подложени на монотонна работа – например при продължително рисуване или бродиране.

При притискане и увреждане на лакътния нерв се намалява чувствителността не само на кутрето, но и на безименния пръст. В този случай провокатор може да бъде неврит или радикулит.

Други причини за изтръпване на кутретата са остеохондроза и исхемия.

Изтръпване на

върховете на пръстите

Често частичното или пълно отсъствие на чувствителност в крайчетата на пръстите се съпровожда с леко парене, пробождане и болка. За установяване на причината е потребна консултация с няколко вида специалисти – ендокринолог, ревматолог, кардиолог, невротерапевт. Патологиите, които предизвикват подобно изменение, са в широк диапазон. Например възпалението на лакътната става води до изтръпване на върховете на палец, показалеца и на средния пръст. Патологиите на сърцето по-често се изразяват върху крайчетата на безименния и кутрето.

За тези и други изменения в пръстите може да прочетете ТУК: Мравучкане, гъдел и иглички до схващане, загуба на чувствителност и парализа – причини и рискове.

Изтръпване на

пръстите на дясната ръка

Единично или спорадично изтръпване на дясна ръка не дава повод за безпокойство. Но ако пристъпите са регулярни, вероятно се касае за нарушаване на кръвоснабдяването. По-често дясната ръка изтръпва при хора на преклонна възраст, но има и чисто патологични изменения, които биха го провокирали като:

 • Притискане и прищипване на нерв – шийна остеохондроза, патологии на междупрешленните дискове, херния и други;
 • Механична увреда на лакътя – допълнителен симптом за оток и почервеняване на тъканите;
 • Невралгия в раменната област – допълнителни белези са мускулна слабост и ограничено движение.

Изтръпване и иглички на

пръстите на лявата ръка

Случва се и при битови проблеми, и при сериозни заболявания. Сред безобидните причини е обездвижване и нарушено кръвообращение по време на сън – придружава се с охлаждане на пръстите и китката, понякога – син оттенък.

Но изтръпването, мравучкането и игличките в лява ръка преди всичко са сигнал за сърд.-съдови патологии, евентуално – прединфарктно състояние.  Показателно е, щом усещанията възникнат внезапно, в момент, когато ръката е в спокойно състояние.

Други изменения

 • Исхемия;
 • Атеросклероза;
 • Тромбоза;
 • Обезводняване в резултат от приема на медицински препарати;
 • Климакс – хормонални изменения при жените;
 • Понижено ниво на кръвн. захар;
 • Дефицит на витамин В12;
 • Спазъм на съдовете на главния мозък.

  Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

  Охлаждане, посиняване, мравучкане и иглички – възможни белези за нарушение на нормалното кръвоснабдяване и провеждане на нервни импулси

При нарушение на мозъчното кръвообращение се прекратява получаването на някои импулси, което пряката причина за загубата на чувствителност в една или друга зона на тялото, в частнот – в пръстите на лява ръка.

Спазмите отляво често са последствие от прекарани заболявания или техни предвестници. При настъпване на инсулт се схваща именно лявата страна. Заедно с това се отбелязва нарушение на речта, влошаване на зрението, изкривяване на устата.

Разрив на съдове от дясната страна на мозъка дава сигнал в лявата ръка.

Ако схващането отляво се съпровожда със силна болка в гърдите, гадене и студена пот, симптомите насочват към бъдещ сърдечен пристъп.

Изтръпване на лява и дясна

цяла ръка от рамото

Обездвижване, болезненост, изтръпване и други изменения по цялото продължение на крайника от рамото говори за невропатичен източник – притискане, прищипване или друго увреждане на нервни влакна, раздразване на коренчетата и всякакви причини за нарушено предаване на нервните импулси. Често пациентът няма нужда да разгадава този симптом, защото той се съпровожда и с болка и/ или стягане и в други зони на тялото, които по-точно указват мястото на повреждане. При необходимост и за уточняване на състоянието се прави рентген или друга образна диагностика.

Още указания в помощ на самодиагностиката ще намерите ТУК: Професии, състояния, допълнителни симптоми. Какво да правим? 

Едновременно изтръпване на

ръце и крака

Силното и често схващане на горните и долните крайници е присъщо за поражения на кръвоносните съдове – нарушен кръвоток и хранене на тъканите. Възможни диагнози – атеросклероза, инсулт, тунелна невропатия и други. По-обширни схващания предизвиква и недостига на вит. В12.

Изтръпване на

ръце при бременност

При износването на дете организмът на жената е подложен на повишено натоварване и работи в „усилен“ режим. У едни бъдещи майки се пробуждат патологии, за които те не са и подозирали, при други се изострят хронични страдания. Схващането и изтръпването на ръцете не е рядкост. Симптоматиката варира – допълнителни прояви са парене в китките, загуба на чувствителност или иглички в лактите. След първия триместър изтръпването е по-типично през нощта, сякаш жените са спали в неудобна поза.

Причините за подобни прояви са няколко и всички са свързани с пренатоварването на стави, мускули и сухожилия. Жените могат да профилактират подобни прояви с повече почивка, избягване на продължителното стоене и седене.

По-специфична причина за загубата на чувствителност е недостигът на минерали и витамини – например калций, магнезий, желязо.

Изтръпване на

ръцете в легнало положение
Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Най-малко три важни нерва се засягат от неудобни пози при сън

Неудобната поза, при която се притискат съдове и нерви, физическото пренапрежение и спането на неудобна възглавница, която изкривява гръбначн. стълб в шийната област, лишавайки го от кръвообращение – това са  безобидните причини, които лесно се коригират. Но има ситуации, при които трябва лекарска помощ.

Нощно изтръпване на лява ръка

Изтръпване на лява ръка, което се „придвижва“ по възходяща линия от китката със силно нарастваща болка, изисква викане на Бърза помощ. Възможно е това да бележи тромбоза, впрочем и при подобна проява в долните крайници.

Както описахме по-горе, изтръпване на лява страна – ръка, крак, лице, е белег за сърдечен проблем. Подобни прояви не са за пренебрегване.

Нощно изтръпване на китките

То би могло да бъде провокирано от употребата на пикантна храна преди лягане, на силен чай, кафе и алкохол. Ако проявата е сравнително постоянна и е съпроводена с усещане за тежест в китките, това нерядко е свидетелство за нарушения в опорно-двиг. апарат или за сърдечна патология. Възможен вариант е и вегетативна дистония, хиповитаминоза, нарушен хормонален баланс.

Нощно изтръпване на ръце и крака

Комбинираното изтръпване и на двата вида крайници понякога се провокира от нарушение на кръвотока. Състоянието се преодолява със заемането на правилно хоризонтално положение и самомасаж. В случай че не премине изтръпването, е необходима диагностика. Възможни патологии са студова алергия, захарен диабет, травми на крайниците, тромбофлебит, варикоза.

Изтръпване на

пръстите на краката

Перманентното или периодично изтръпване на пръстите на долните крайници говори за нарушено кръвоснабдяване или инервации. При дегенеративно-дистрофични промени на гръбначн. стълб това далеч не е единственият симптом, но понякога те биват предхождани от единична проява на схващане доста време преди изява на основната клинична картина. Продължителната липса на чувствителност на пръстите на долен крайник е повод за безпокойство и незабавна визита при специалист.

Друг вероятна причина за такава проява е остеохондроза на поясната зона на гръбначн. стълб. Според някои медицински източници, до 80% от случаите на постоянно схващане са свързани именно с тази диагноза. Сред евентуалните причини се вписват туморни образувания и туберкулоза на гръбначн. стълб, увреди на периферните нерви, диабет, обменни и хормонални разстойства и много други. Изреждането на възможните патологии няма да е от полза, освен в подкрепа на тезата, че е необходима професионална диагностика.

Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Странни пози, които провокират изтръпване. Но не те, а патологичните изменения са по-честа причина за тази проява

Изтръпване на

ръцете от преумора

Накрая посочваме най-обичайната причина за схващане, изтръпване, иглички – умората. От описаните диагнози до момента човек може да остане с впечатление, че загубата на чувствителност в повечето случаи означава болест. Но всъщност преимуществено тя показва моментно шоково пренатоварване или такова в хроничен порядък. Първото се оправя с почивка и облекчаване на крайниците, а второто – с преосмисляне на начина, по който се използват ръцете. Някои дейности и професии водят до типични заболявания, именно защото е невъзможно да се даде трайна почивка на мускулите, ставите и връзките, които се натоварват еднотипно по 8 часа на ден.

Изследвания и диагностика

Списъкът на заболяванията и състоянията, които водят до изтръпване на крайниците, е така обширен, че няма един вид изследване, което да се посочи като достатъчно за установяване на диагноза. Обратно, лекарят избира диагностичен метод спрямо анамнезата, с цел да потвърди или отхвърли оформеното на база оплаквания предположение.

Сред важните изходни въпроси са продължителността на епизодите на изтръпване, тяхната честота, при какви житейски обстоятелства са се появили. От съществено значение е установяване на хранителните навици на пациента и дали той злоупотребява с алкохол. Професията по отношение на механично натоварване на крайниците и работа с опасни вещества също се отчита при сваляне на анамнезата.

По-нататък се проверява чувствителността на кожата в поразените участъци. Проверява се на кои точно места са се появили усещания за парене, болка, мравучкане. От значение е дали ще се установи понижение на локалната температура, бледност на кожата, опадане на окосмяването, променена чувствителност на долните крайници.

При показания се проверява кръвн. захар, за да се изключи диабет. Отхвърлят се и евентуални интоксикации.

Промяна в чувствителността насочва към проверка на състоянието на нервите с електроневромиография (ЕМГ). Той регистрира процеса на предаване на нервни сигнали. Изследването показва неврологичните причини и тяхната локализация.

При показания за структурно изменение на гръбначн. стълб (и шийния му отдел) най-показателна е рентгенографията.

Подозрението за проблеми с кръвообращението се проверява с доплер – ехографско изображение на пулсацията на кръвта в съдовете. Проявява запушвания, риск за исхемия, тромбози и други.

При съмнения за вътречерепна травма, един от признаците за която е изтръпване или слабост на пръстите на долни и горни крайници, се провежда електроенцефалография. За този и други проблеми помагат по-общите методи за изследване като компютърна и ядрено-магнитна томография.

Какво да правим?

Единични прояви на изтръпване, иглички, слабост и дори няколкочасово обездвижване се третират със заемане на правилно и облекчено положение на тялото и съответния крайник, облекчаване и дори временно спиране на ползването на крайника за работа. Но нека се има предвид, че понякога и един епизод на загуба на чувствителност може да указва сериозна патология. Затова – колкото и безобидно да изглежда подобно изживяване, самолечението е противопоказано и нелогично. Най-малкото пациентът трудно би преценил каква е причината, а още по-малко би могъл да се лекува сам.

Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Някои от изследванията, които се провеждат, в търсене на причината за епизодите на изтръпване

Използването на разни лекарствени препарати по съвет на съседка или дори аптекар е категорично противопоказано, дори и да имате обосновано предположение за същината на проблема.

Това, което е показано да направите в къщи, е да си облекчите положението. Принципно това става с раздвижване, масаж, някои процедури и упражнения (с изключение на изтръпванията в лява половина, които изискват незабавна реакция).

Народни методи

за възстановяване на чувствителността

Рецепти

Рецепта №1: Вземете половинлитров буркан и на 1/3 го напълнете с млян пресен чесън. Долейте до ръба чиста водка, покрийте с найлонче и затапете. Дръжте го в шкаф 2 седмици. Всеки ден разклащайте съдържанието. След това разреждайте по 5 капки от тинктурата в лъжица сгорещена вода. Прави се трикратно, не по-малко от месец.

Рецепта №2: Направете си сгряващ лосион от 50-60 мл нишадърен спирт и 5-6 капки камфоров спирт, разредени в литър вода. Към разтвора се слага една голяма лъжица сол. Лосионът се втрива в изтръпващите стави и се оставя за нощта.

Нишадърът се ползва за лечението и на други патологии, които са посочени ТУК: Амониев хлорид (нишадър) в терапията на 100+ болести.

Рецепта №3: Разтривки с домашна тинктура от 2-3 осолени краставички, 3 люти червени чушлета и 500 мл водка. Краставичките и чушлетата се смилат и се смесват с водката, като тинктурата се оставя в долап за седмица. Преди ползване се филтрира.

Рецепта №4: Контрастен душ – показан при продължителни болки и изтръпвания на различни места по тялото. Ако изтръпването е на пръстите или китката, е достатъчно поредното потапяне на болния крайник във ванички с гореща и ледена вода. Държат се по 2 минути във всеки съд. Процедурите имат ефект, ако се повтарят дневно 3-4-кратно. Докато ръката е в горещата вода, раздвижвайте пръстите – свивайте и разпервайте, за да се разработят ставите.

Процедури за тъканите

Локалното въздействие подпомага да се възстанови трофиката на тъканите – нормалното функциониране на обменните процеси в тях. За това помагат физио- и мануалната терапия, както и лечебни упражнения.

Физиотерапия

Физиотерапия, насочена към активизиране на периферното кръвообращение подобрява храненето на изтръпващата зона. За целта се ползват фоно- и йонофореза локално върху болното място. Ултразвук, лазер, микроток и дълбокото въвеждането на медикаменти по време на процедурите имат лечебен и биостимулиращ ефект.

Мануална терапия

Мануалното (ръчно) въздействие подобрява притока на кръв в мястото на изтръпване, освобождават се ставни и мускулни блокажи, които евентуално са причинили притискане на нерви и съдове.

Изтръпване на ръце, пръсти, крака, причини, фактори, лечение, профилактика

Физио- и мануална терапия за подобряване на кръвообращението, релаксация и локално освобождаване на блокировки

Лечебна физкултура

Тя има за цел да ликвидира двигателните стереотири, в резултат на което ставите и мускулите се „разработват“ и укрепват. За предпочитане е гимнастиката да се прави под ръководството на физиотерапевт, но това не изключва и домашните упражнения. Те дори са много необходими, особено след ставане, за да се раздвижат по правилен начин ставите и мускулите и да се нормализира кръвоснабдяването.

Леко сутрешно раздвижване – вдигайте и отпускайте ръцете от рамената, сгъвайте в юмрук и разгъвайте дланите, въртете глава във всички посоки (само не я отмятайте назад, това е противопоказано при схващания на крайниците заради вероятността от увреждания в шийния отдел на гръбнака);

Малки почивки през работния ден – отпуснете рамене надолу, за да намалите натоварването върху врата и шийните прешлени. Направете си лек самомасаж на врата и раменете, разтрийте ръката, която се схваща или разтъпчете краката, ако проблемът е в тях. Старайте се да си давате 3-4 минути за раздвижване на всеки 2 часа работа, а ако през работния ден стоите в еднотипна поза – и по-често. При еднообразни движения с ръцете спирайте през половин час и раздвижвайте по различен начин крайника.

Специална гимнастика

За ръцете

Упражнение №1: при събуждане, още преди да се надигнете от леглото, вдигнете ръцете нагоре и започнете да свивате и отпускате юмруци – около 50 до 80 пъти;

Упражнение №2: отпуснете ръце край тялото и повторете свиването на юмруци – още 50 до 80 пъти;

Упражнение №3: станете внимателно и се изправете до стената. Повдигнете се на пръсти, използвайки опората, а след това протегнете максимално ръце нагоре. Останете няколко минути или колкото издържите, но се старайте да увеличавате времето;

Упражнение №4: Застанете стабилно с разтворени крака и хванете ръцете зад гърба си. Опънете максимално и задръжте, колкото е възможно – до 2 минути. Упражнението се изпълнява в 4 повторения.

Лечебните гимнастически комплекси показват раздвижване на ръцете в порядък отдолу нагоре. Първоначално се разработват пръстите и дланите, минава се през лакътната става и тогава се минава на раменете. Накрая движенията се глобализират с включване на гърба в зоната на плешките. В следващото видео ще видите 4-минутен комплекс, който е подходящ за изпълнение по всяко време на деня, включително за междинни почивки по време на работния ден:

Йога за ръцете

Упражненията са подходящи при изтръпване на пръстите, особено през нощта. Във видеото е даден 2-минутен комплекс, който е подходящ за изпълнение по време на работа, когато ръцете са пренатоварени от тежки или еднотипни движения:

Бързо упражнение за горната част на ръката

Упражнение на д-р Випар Кумар е насочено към пациенти, при които изтръпването обхваща зоната над китката, но не и раменете. Раздвижването на горната половина отнема по-малко от минута:

Раздвижване на раменния пояс

Грижата за раменния пояс е показана за толкова широк от хора, че практически всеки в даден епизод от живота си изпада в положение да има нужда от раздвижване и освобождаване на напрежението. Още децата в началното училище натоварват раменете с неправилна стойка при четене и писане. Ето указания за правилно разгряване на английски:

В следващото видео мануален терапевт демонстрира комплекс от упражнения при изявени патологии в раменния пояс:

Упражнения за врата

Раздвижването на врата е изключително важна част от профилактиката на хора, склонни към схващания и болки в шийната зона на гръбначн. стълб. То е показано при професиите, изискващи дълго седене, за работещите на компютър и при всякакви случаи на обездвижване поради естеството на служебната си заетост. Същественото е упражнениятя да се повтарят през неголеми интервали от време, като продължителността на тези интервали зависи от степента на натоварване. В стандартния случай е потребно раздвижване през 2 часа. Ето комплекс, чието изпълнение отнема 5 минути:

Упражнения за краката

Раздвижването се извършва отгоре надолу – започва се от тазобедрената става, минава се през коляното и накрая се обработват глезените и стъпалата. Упражненията нямат силов характер, ставите се движат по естествен начин с цел разширяване на обхвата на движението и да се премахват блокажите. В следващото видео физиотерапевт демонстрира 8-минутен комплекс от упражнения, подходящ за сутрешно изпълнение, за начално раздвижване за деня.

Профилактика

В случаите, когато изтръпванията имат епизодичен характер и не причиняват силно изразен дискомфорт, отстраняването на причината не е сложно. Помага обща сутрешна гимнастика, заниманията със спорт или танци, ежедневните разходки и въобще – предприемането на по-активен начин на живот.

Няколко правила ще ви съдействат да се предпазите от по-сериозни увреди:

 • Избягвайте продължителното носене на тежести. Пазаруването с кола дори от близкия магазин си струва, ако покупките са по-тежки от 2-3 кг;
 • Прекарвайте време на открито в движение, разходките сред природата и дори преминаването на 2-3 км пеша раздвижват всички мускули и стави и ги поддържат в кондиция;
 • Въведете в ежедневното си меню повече храни, съдържащи витамин В12 – миди, черен дроб, риба и морски дарове, телешко месо, сирене, яйца, нискомаслени мл. продукти;
 • Ако работните ви задължения са монотонни, прекъсвайте за няколко минути активно движение;
 • Ако професията ви е обвързана с продължително седене, съзнателно променяйте позата. Не си кръстосвайте краката. Периодично вдигайте краката, за да подобрите кръвообращението в стъпалата;
 • Не носете прекалено тесни дрехи, ако знаете, че ще останете с тях в продължение на часове. Впитите панталони и колани затрудняват кръвообращението и понякога самите те стават причина за изтръпване. Ако все пак държите на вталените си тоалети, намирайте удобно време да ги редувате с по-свободни дрехи и отпускайте стегнатите колани;
 • Вечер след натоварен ден масажирайте стъпалата си и ги затопляйте с одеяло, гореща ваничка за крака или електрическа възглавница;
 • Ограничете употребата на спиртни напитки. Неумерената употреба е състояние да причини изтръпване на долните крайници, включително на пръстите;
 • Своевременно лекувайте стреса;
 • Обличайте се добре при хладно време;
 • Преглеждайте се профилактично, ако имате рискови фактори за пренатоварване и увреда на опорно-двиг. апарат.

За още информация: На английски: Paresthesia (Numbness). На руски: Онемение рук. На немски: Parästhesie. На гръцки: παραισθησία. На испански: Parestesia. На турски: Parestezi.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Изтръпване на ръцете и пръстите: На лявата и дясната ръка. Преумора, схващане и др. причини

 1. Много полезна статия. Благодаря. Аз съм електромонтьор и през моето работно време използвам много пръстите си за стягане и често и окабеляване. През последните дни в следстиве на претоварване на работа пръстите ми започнаха много да изстръпват. Прочетох някъде из нета и че е добре да си обездвижа китките-направих го с ластичен бинт и за през деня и вечерта дясната ми ръка се поду. Веднага махнах бинта и потърсих повече инфо в нета и така попаднах на Вашия сайт.Вече изпробвах упражненията и мога спокойно да кажа че те са доста полезни-не съм си чувствал толкова свободни и ненапрегнати ръцете и пръстите от дълго време. Смятам да продължавам с упражненията и се надявам скоро да изчезне напълно това чувство на изтръпнали пръсти. Благодаря ви.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.