Глисти: заразяване, как се откриват и унищожават. Лекарства и рецепти

Какво представляват  Жизнен цикъл Острица ♠ Хелминт Симптоми по фази Глисти в акото Особености при деца Усложнения Заразяване Диагностика Фекален тест Други изследвания

Още в текста:  Какво да правим

Какъв лекар Клинична пътека Умира ли се Лечение по фази Лечение при деца Лекарства Мебендазол Албендазол Други Слабителни Бабини рецепти Тиквени семки Рецепти От Петър Димков По Малахов Хомеопатия Кучета и котки Профилактика Отзиви

Дълги, тънки, подвижни и гъвкави.

Те живеят в червата ни и след време превземат и други органи. Мислим, че са миниатюрни (асоциация от „паразит“), но всъщност най-малките са 15 см, а женските достигат до впечатляващите 40 см (почти 2 педи). Потресаваща е гледката на шепа глисти, извадени от човек (виж снимката по-долу).

Това са размерите на „големите“, а „малките“ – остриците, достигат до десетина сантиметра. Попадането им в човешкото тяло никак не е безобидно.

Глистите настояват за внимание: яйцата им се срещат, приемат и разпространяват с лекота (женската „произвежда“ по 250 хиляди на ден). Обичайно превземат цялото семейство, а последствията от тях са съсипващи.

Можем да се натъкнем на яйца, пипайки:

 Банкноти;
 Дръжките на мебелите и вратите;
 Повърхностите в обществения транспорт;
 Храна, вода и почва;
 Яйцето на глиста се носи и с прахоляка във въздуха, който вдишваме.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Детският глист достига 40 см, а острицата – 10 см

Глист не е медицинско название. Така означаваме кръглите червеи, които паразитират в човека или имаме предвид конкретно Ascaris lumbricoides, който описахме по-горе. Другото му название е „детски глист“. Болестта се нарича аскаридоза.

Всъщност нашите тела са примамливи за около 250 вида червеи – кръгли, плоски и смучещи. За щастие хората от конкретно местообитание не са застрашени от всичките. Основно страдаме от глисти (представители на кръглите) и от тения (представител на плоските).

Глистът е разпространен във всички климатични зони, освен в пустините и на територията на  вечните ледове. СЗО казва, че 1 млрд. души на Земята са носители на аскаридоза.

Какво представлява

Ascaris lumbricoides

Формата му се описва като вретеновидна, цветът – бледо розово-жълтеникав. Мъртвите стават белезникави. Паразитира в червата, но мигрира през храносмилателния тракт, черен и бял дроб, сърце, носоглътка, мозък.

Как изглежда детският глист? Вижте го на живо:

Жизнен цикъл

Глистът е неуморна машина за възпроизводство. Просто устроен, той се храни и множи бързо и мащабно. Женската има два яйчница, мъжкият – семенник. Мъжкият я опложда и умира, а женската снася хиляди яйца. Изхвърля ги от тялото и цикълът започва отново.

Етапи в развитието

(механизъм на заразяване и превземане на човешкото тяло)

I стадий – яйце

Оплоденото яйце излиза навън (то се снася в червата или около ануса и излиза навън с фекалиите). Иска топлина и влага. Устойчивостта му е голяма и запазва потенциал за инфектиране дълго време. Най-благоприятна среда е почвата. В нея то се запазва живо до 7 години. Във влажна почва, при кислород и 20-25 градуса яйцето се развива в ларва.

II стадий – ларва

Съзряващата ларва не представлява опасност преди да достигне фаза на готовност за проникване в тялото на гостоприемника (човека). Влизането става през устата чрез посредник, по който ларвата е полепнала – основно храна, вода и ръцете.

Пътят й е от устата през храносмилателния тракт до горните отдели на червата. Там се случва окончателното оформяне на зряла ларва. Тя е толкова миниатюрна, че минава през порите в стените на червата и попада в кръвта. По кръвотока тя се придвижва в следния ред – черен дроб, долна куха вена, дясно предсърдие и оттам в бял дроб. В редки случаи ларвите се задържат в други органи.

От белодробните капиляри ларвите проникват в алвеолите, съставящи белодробната тъкан. Тук те намира благоприятни условия за развитие. След 8 – 10 дни развиващите се ларви започват да се вдигат по въздуховодните пътища – от дробовете през трахеята в устата. От там чрез слюнката те се гълтат пак и влизат в храносмилателния тракт и обратно – за втори път в червата. Пътешественичката ларва е направила пълен обход на тялото.

III стадий – глист
Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

„Портрет“ на глист

Междувременно тя е укрепнала достатъчно и е достатъчно активна, за да се задържи в червата. 2-3 месеца ларвата расте и се превръща в глист. При наличието на екземпляри от двата пола се минава към оплождане, отделяне на яйца с изпражненията и вечният цикъл продължава.

В обобщение – заразата се препредава от човек на човек, но не пряко, а чрез посредник – почвата или други твърди тела, по които са полепнали яйцата. Яйцето излиза с фекалиите и влиза през устата – път на заразяване фекално-орален.

Какво е острица и хелминт?

Острицата също понякога бива наричана глист. Защото е кръгъл червей, но от друг вид – Enterobius Vermicularis. Той е по-мъничък от детския (достига 10 см). Заболяването, което причинява, се нарича ентеробиоза.

Хелминти е общото название на всички червеи, които се нуждаят от гостоприемник. Те са многоклетъчните  чревни паразити, докато едноклетъчните се означават като протозои.

Симптоми при глисти

Клиничните симптоми пряко зависят от интензивността на заразяването, локализацията на паразитите и фазата на развитие, в която се намират в дадения момент. Затова симптомите се описват по фази.

Първа миграционна фаза

Симптомите са слабо изразени и често преминават без усложнения. В различна степен се изявява обща слабост, субфебрилна температура, която обичайно не надхвърля 38 С, кашлица със слизесто-гноен или слизест секрет (понякога с оранжев цвят и жилки кръв). Понякога се чуват хрипове, проявява се плеврит. При рентгеново изследване в единия или и в двата дроба се откриват инфилтрати (локални уплътнения на тъканта): кръгли, звездообразни, многоъгълни, овални – единични или множество.

Незначителното, неинтензивно опаразитяване при децата често протича с минимални симптоми, в лека форма. По-рядко – при масово постъпление на яйца в организма, дори и миграционната фаза може да се съпровожда от значителни интоксикационни симптоми, със или без увеличени лимфни възли, втрисане, температура до 38С, главоболие, увеличение на ч. дроб и далак.

По ясен отличителен признак на аскаридоза в тази фаза на миграция на ларвите се явяват кожните алергични реакции. Особено често се появява уртикария (подробно за уртикария: ТУК) на стъпалата и дланите, а също и алергични дерматози.

Затова еозинофилите в кръвта могат да достигнат 30-40% (еозинофили – определена разновидност левкоцити, чието повишение е белег за алергия или опаразитяване). Те се откриват заедно с уплътнения в белите дробове, а също е вероятна лека левкоцитоза (увеличение на левкоцитите).  СУЕ (утаяване на еритроцити) обичайно се държи в границите на нормата.

Измененията в бял дроб се задържат към 3 седмици, после изчезват. Има случаи, в които локалните уплътнения отново се откриват след няколко месеца и оттам нататък остават постоянни. При децата често възниква обструктивен бронхит.

Късна фаза – опаразитяване на червата

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености на глисти при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

При тежко опаразитяване глистите изпълват цялото пространство на червото

Тази фаза се нарича чревна. Тя отразява вторичното попадане на паразита в тънките черва. Тогава се появяват диспепсия. Понякога разстройството се заменя от запек, наблюдава се метеоризъм, дори симптоми на дизентерия или признаци на коремен тиф. Коварното е, че на фона на снижения имунитет може да се развият и съчетаят инфекциозни заболявания, заедно с глистите.

В късната фаза децата понякога изпитват болезненост в корема, гадене, по-рядко повръщане, но почти винаги липса на апетит, рязко отслабване, много бързо настъпваща умора. Пациентите си изглеждат изтощени и болнави.

Болката в корема се локализира или в дясната хълбочна ямка, или около пъпа. Тя е на пристъпи, като спазъм. Очаквано е да се появи почервеняване и сърбене около ануса.

Нервната система също бива засегната. Появява се астено-невротичен синдром (подробно за неврозите: ТУК) – истерични кризи, кошмарни сънища, съпроводени със стонове, гърчене и крясъци, безсъние, припадъци, подобни на епилептичните кризи. Пациентът необикновено бързо се преуморява, вие му се свят, боли го глава.

По-редки симптоми са болезнено възприемане на силната светлина, увеличение на зениците и други. Типично е спадането на кръвното.

Понякога аскаридозата причинява при децата бронхиална астма или чести бронхити. В кръвните анализи – заради изтощението, се отбелязва снижение в усвояването на микроелементите и витамините, анемия.

Изброените дотук симптоми при децата често се усложняват с рецидивиращи стоматити (лечение на стоматит: ТУК), гнойни инфекции на лигавиците и кожата.

Инвазията от глисти сваля имунитета, затова децата може да прекарват тежки и продължителни инфекциозни заболявания. Ще си представите по-добре как глистът се настанява удобно в тялото с помощта на следващото видео:

Глисти в изпражненията

(акото)

Детският глист и остриците дават достатъчно много симптоми, но не е необходимо да гадаете по тях, за да стигнете до диагноза. Те могат да бъдат видени в изпражненията или в гънките около ануса. Това е малко по-трудно при остриците, които са много мънички – от 2 до 10 мм.

Все пак липсата на глисти в акото не е гаранция за пълната липса на такива в тялото. Спомагателен симптом е сърбеж в зоната край ануса – появява винаги, когато глистът снася (а това е през двайсетина дни). Затова ако детето периодично се чеше в зоната на ануса, по-добре да се направи лабораторен анализ. Той е най-сигурната диагностика – залепя се тиксо или целофан на дупето (ануса) и полепналото съдържание се изследва под микроскоп (в лаборатория).

Особености при деца

и възрастни

Глистът може да попадне във всяко чов. тяло, но реално се намира приоритетно при малките деца, защото те си лапат ръцете, както и замърсени предмети. Кърмачетата рядко се опаразитяват, но щом бебетата проходят и тръгнат да пипат и лапат всичко (за да опознават), те стават най-рискови за инвазии.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл на глисти, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Яйца на глист – някои са неоплодени и не се развиват в ларва

Освен че са по-застрашени, децата и по-тежко понасят инвазията. Описаната по-горе симптоматична картина в пълен обем или поне в по-голямата си част може да се срещне само в детска, най-много – в младежка възраст. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-малко ефекти от паразитите ще усети и толкова по-слаба ще е симптоматиката. Например вероятността от общо алергизиране на организма при човек на 60 години е в пъти по-малко вероятна, отколкото при пациент на 25 г.

Лекото понасяне на глистите от възрастните има своя голям негатив – симптомите са така слаби, че проблемът се открива доста късно. Все пак глистите дават знак за себе си и при възрастните гостоприемници. При тях основни са диспептичните нарушения. Причината е проста – възрастните вече са обременили храносмилателната си система и са развили по някоя хронична патология. Иначе останалите системи на зрелия човек са достатъчно устойчиви (особено имунната), така че всяко изменение в работата им под влияние на глистите се понасят леко, имат временен характер и бързо се преодоляват.

Усложнения

Изглежда чудо, че човек с глисти въобще ходи, работи и функционира нормално с дългите червеи в своите черва (а те понякога изпълват цялото пространство – виж снимката). И наистина глистите нанасят огромни увреждания, но постепенно и с времето.

Вредоносният им ход тръгва директно през стените на червата и ето първата беля – те механично ги травмират  и дори увреждат. При значително опаразитяване глистите може да направят буквално „дупки“ в червата (перфорация). Попадайки в сляпото черво, те провокират остър апендицит.

В тежки случаи на силна инвазия глисти проникват в жлъчните протоци и ги запълват.

Те причиняват:

 • жлъчни колики;
 • гноен холецистит (възпаляване на жлъчн. мехур);
 • механична жълтеница;
 • грануломатозен хепатит с едновременното увеличаване на далак и ч. дроб;
 • абсцес на ч. дроб;
 • перитонит;
 • чревна непроходимост.

В медицинск. литература са дадени клинични случаи, при които масирани инвазии са довели до плътно запълване на глътката, синусите, дихателните пътища (водейки до задушаване), белодробн. артерии, дясн. предсърдие и дори мозъка.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Глист отблизо

И при не толкова масова инвазия глистът мигрира, нанасяйки механични поражения по пътя си – върху кръвоносните съдове и органите. Той причинява:

 • Кръвоизливи
 • Язви
 • Некрози
 • Перфорации на бял и ч. дроб, черва.

При растежа си ларвите изтощават организма, изсмукват хранителните вещества от червата, а отпадъците от тяхната жизнена д-ст притежават алергенна и токсична сила.

Ако навреме не се проведе лечение при малките деца, глистната инвазия води до повишена обща чувствителност на организма към разни дразнители. Тя се изразява в местни алергични реакции (уртикария) или общи – обструктивен бронхит, астматичен недостиг на въздух.

Глистите водят до дисбактериоза в червата, потискайки имунитета и отслабвайки имунния отговор към различни инфекции.

При масивна инвазия усложненията могат да са най-разнообразни, включвайки още:

 • Мозъчни увреждания;
 • Запушване на слъзния канал;
 • Пневмония;
 • Апендицит;
 • Възпаление на бъбреците;
 • Възпаление на жлъчката.

Още по-подробно възможните болести и усложнения, провокирани от глисти, са описани ТУКГлисти и астма, цистит и други. Глисти в дробовете и човешкото сърце.

Начини за заразяване с глисти

Ето едно видео, което демонстрира нагледно пътищата за заразяване, а ние по-долу ще обясним.

Път за поглъщане на яйца (опаразитяване) е недостатъчните хигиена и предпазни мерки. Яйцата излизат от ануса на човека и се връщат в него през устата. Единственият начин, който не може да бъде управляван, е приемането чрез въздуха, в който може да се носи прах, примесен с яйца на паразита. Останалите посредници са немити ръце/ храна/ вода/ предмети, поднесени към устата.

Не напразно висок риск има за малките деца, но също и за живеещите при лоши битови условия. Своеобразен пик се бележи през топлото време, когато хората имат по-пряк и чест контакт с околната среда – с трева, земя, детски площадки и пясъчници и други.

Полово зрелите глисти живеят около година, след което загиват. Поколение нови ларви не се развива в организма, тъй като на яйцата им трябва почва за съзряване. Така дори и без лечение глистите загиват и организмът се изчиства за около година. Ако междувременно човек не се зарази отново.

Основни правила за предпазване от глисти:

 • При работа с почва да се ползват гумени ръкавици;
 • Всичко, което се слага в устата, да е добре измито (плодове, зеленчуци);
 • При чест контакт с почва ноктите да се поддържат къси;
 • Ръцете да се измиват обстойно след прибиране от улицата и преди ядене, дори да е за един залък;
 • Да се приучват дечицата отрано да не слагат в устата нищо друго, освен храна, при това с чисти ръце.

Диагностика

(изследвания и откриване)

Изследванията за наличие на глисти се провеждат по различни процедури, когато се касае за:

 • Здрави деца – профилактично, при прием в детска градина;
 • Болни пациенти – при съмнение или симптоми на паразитоза.

За приемане в детско заведение се иска фекален тест и микроскопско изследване на т.нар. лепенка – перианален отпечатък.

Фекален тест и „лепенка“

Изследването на проба от фекалната маса не винаги е достатъчно, за да се изяви със сигурност наличието на глисти. Затова се практикува комбиниране с перианален отпечатък – проверка на аналния отвор за наличието на яйца.

Както по-горе разказахме, глистите излизат към ануса заради яйцата (трябва им кислород и почва за развитието). Те обаче правят това през определен период (около 20 дни), затова комбинирането на двата метода повишава успеваемостта на изследването.

Пробата от изпражненията се изследва микробиологично. Има някои изисквания към материала – той трябва да се транспортира в чисто шишенце и да не съдържа примеси от урина и кръв. Специални контейнерчета се продават в аптеките.

За изследването трябва малко количество от фекалната маса – колкото грахче. Взема се след измиване и с чисти ръце, макар че се ползва пластмасова лъжичка. Вътрешността на контейнера също не се пипа с ръце. Затваря се и се носи в лаборатория. Редица лаборатории казват в указанията си, че предоставянето на пробата се прави непосредствено след вземането й, но не малко родители го правят и на следващия ден.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Продават се готови комплекти за вземане на проба

Перианалният отпечатък представлява залепване на тиксо, целофан или специален скоч върху ануса, за да останат по лепкавата му повърхност евентуално намиращи се в гънките яйца. За разлика от фекалната проба, тази манипулация се прави „на мръсно“, тоест без да се измива дупето. След отлепяне от ануса скоч-лепенката се залепва веднага върху предметно стъкло (има ги в аптеката).

И двете манипулации задължително завършват с много щателно измиване на ръцете с топличка вода и сапун.

Лабораториите предлагат двойното изследване на средна цена около 25-30 лв или наполовина в моменти на акции и пуснати ваучери.

Диагностични изследвания

за установяване на последствията от опаразитяване

Анализ на кръвта – проверява се нивото на левкоцитите и количеството еозинофили. При глистна инвазия обикновено се засича различна степен на анемия, свързана с обезсилването на организма от паразитите.

Рентген на бял дроб – проверява наличието на инфилтрати (удебеления).  Рентгенографията може да помогне за диагностициране в миграционната фаза на аскарида. Тогава през няколко дни се правят рентгенограми, за да се направи сравнение и да се проследи придвижването на глистите. Ако такова изследване се съчетае с еозинофили в кръвта, резултатите ще бъдат максимално информативни.

Ултразвук, компютърна томография – за идентифициране на глистите в „меки“ органи като ч. дроб, мозък, бъбреци. Съчетава се с обстойно изследване на кръвта в търсене на възпалителни процеси.

Образно изследване на червата с контрастно вещество или гастроскопия – за откриване на възрастни екземпляри.

Антропометрия – за търсене на яйца или възрастни екземпляри в очите.

Микробиологични изследвания на телесни течности и секрети – при необходимост.

Изследване за антитела.

Изброените изследвания се прилагат не само при глисти, но и при други видове паразити в тялото. Интересно видео показва пет вида, който живеят у нас:

Какво да правим

при съмнение за глисти

Кога да се обърнем към лекар?

Съществуват ред признаци, които насочват към глистна инвазия. Ако откриете в себе си или детето наличието на няколко от следните симптоми, без съмнение е необходимо да потърсите специалист:

 • Метеоризъм или подут корем;
 • Чести изхождания;
 • Алергични реакции по кожата (уртикария, почервеняване, сърбежи);
 • Болки в мускулите;
 • Бърза умора, слабост;
 • Снижен апетит;
 • Болки в зоната на дясното подребрие;
 • Сърбежи около аналния отвор, които се засилват нощно време.

Към какъв лекар да се обърнем?

Множество болни се питат какъв специалист лекува от глисти. Принципно най-подготвен е  паразитологът-инфекционист, но при липсата на такъв в местната болница, задачата се поема от гастроентеролог.

По-простият път (а и задължителен за здравно-осигурените) е да се отнесете до личния лекар, който да насочи към паразитолог или гастроентеролог. При широки поражения по органите ще се наложи в лечението да се включи и съответният специалист

Какво следва?

Ще бъдат назначени изследвания – в пълен състав или само някои, според преценката на специалиста и конкретния случай. Възможни варианти са:

 • Клиничен анализ на кръвта за установяване на съдържанието на еозинофили;
 • Фекален тест, който да покаже наличие или отсъствие на яйца или части от глисти в изпражненията. Той се назначава на всички, за които има съмнение за опаразитяване;
 • Имунологичен анализ на кръвта за установяването на антитела срещу антигена на паразитиращите глисти. Назначава се само в началния етап от заразяването;
 • Инструментални изследвания – за откриване на инвазии в органите и оценка на състоянието им (гастроскопия, рентген на бял дроб, ултразвук на органите от коремната кухина и други).

Клинична пътека

Лежи ли се в болница?

Този въпрос зависи от състоянието на болния, стадия на опаразитяването и органите, които са поразени. Принципно в лечебно заведение (инфекциозна клиника) се постъпва при наличие на усложнения. Те са индикация за хоспитализация в спешен порядък.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

При определени ситуации глистите се лекуват в инфекциозни клиники

За ликвидиране на глистите има предвидена клинична пътека в Рамков договор за 2017 година под название ПАРАЗИТОЗИ (Приложение № 16). Тя посочва минимална хоспитализация от 2 дни. Наименованието е „инвазия с кръгъл червей“, а кодовете са два:

 • В77.0 При наличие на чревни усложнения
 • В77.8 При наличие на други усложнения

Те се поставят при тежки клинични форми на опаразитяване.

Може ли да се умре от глисти?

В развитите страни смъртта вследствие на аскаридоза е много рядко явление. При нормални санитарни условия и квалифицирана медицинска помощ почти не се срещат масивни инвазии. Тоест случаите на заболяването не протичат агресивно.

В същото време някои усложнения от аскаридоза имат потенциала да доведат до смърт на пациента. Самите глисти рядко предизвикват сериозни проблеми, но те провокират (в отделни случаи) отказа на някои органи да функционират и откриват пътя за микробите.

Летален изход е възможен при следните усложнения от аскаридоза:

 • Остър панкреатит;
 • Гноен холангит или холецистит;
 • Непроходимост на червата (смъртността е под 3 – 5%);
 • пневмония;
 • тежки алергични реакции (анафилактичен шок);
 • спиране на пулса (т. нар. асфиксия).

Подобни усложнения са приоритет на децата, чийто организъм е значително по-слаб от тялото на възрастен човек.

При възрастните причина за летален изход може да станат не самите глисти, а хроничните им заболявания, които опаразитяването е изострило.

Като цяло глистите косвено повлияват на усложненията за летален изход, но самите те не представляват опасност за живота.

Предпазни мерки при болен

Ако болният се лекува у дома, следва да се вземат някои хигиенни мерки за предпазване на околните хора. Децата се спират от училище и детска градина, за да не контактуват. Възрастните също следва да се постараят да съкратят контактите си със здрави хора.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Най-близкото обкръжение на болния от глисти е пряко застрашено, затова често се предприема профилактична терапия за всички

И едните, и другите по време на лечението ползват индивидуални прибори, посуда, миещи средства, хавлиени кърпи, спално бельо. Естествено, абсолютно неприемливо е заемане на дрехи от болни (яйцата се полепват). В дома на болния всички обитатели се измиват преди всяко поднасяне на ръцете към лицето.

Лечение

Унищожаването на глистите става с химически в-ва, които се определят от специалист. Това условие е категорично, защото медикаментите имат силно изразено токсично действие.

При установяване на инвазия се определя терапия, които отчита теглото на пациента (и при възрастните), както и тежестта на разпространение. Съвременните медикаменти срещу кръгъл червей притежават висока активност и ефикасността на лечението във всички възрасти достига 80-100%.

Глистите се третират с така наречените антинематодни средства. Те се изписват и при детски глист, и при острици, както и спрямо ред други кръгли червеи. Те въздействат основно по два принципни механизма:

 • Единият парализира нервно-мускулната система на кръглия червей
 • Другият блокира храненето им (усвояването на глюкоза). В резултат паразитите умират.

В световен мащаб са разработени следните препарати против кръгъл червей:

Група активно в-во
Бензимидазолови производни мебендазол, тиабендазол, албендазол, циклобендазол, флубендазол, фенбендазол
Пиперазин и производни пиперазин, диетилкарбамазин
Тетрахидропиримидинови пирантел, оксантел
Имидазотиазолови левамизол
Авермектини ивермектин
Други пирвиниум и бефениум

При опаразитяване с Ascaris lumbricoides американският Център за заразни заболявания указва провеждането на тридневен курс на с албендазол или мебендазол. Указва се това да става под контрола на специалист, защото медикаментите дават тежки странични ефекти.

У нас са регистрирани препарати с пет от изброените по-горе активни съставки.

Общи принципи на терапията

В миграционната фаза

И на деца, и на възрастни задължително се назначават хапчета с шир. спектър на антинематоидна активност.

Активно в-во търговско название цена нерегистрирани у нас към момента
Левамизол Декарис 1.70 лв, 2.47 лв -
Мебендазол Вермокс 9.22 лв Термокс, Вормин, Вермакар, Веро-Мебендазол, Мебекс
Тиабендазол - - Арботект, Трезадерм, Минтезол, Текто, Тетусим, Мертект

При наличие на обструктивни бронхо-белодробни проявления се назначават кортикостероидни и бронхолитични препарати.

В късна фаза

При опаризитяване на червата, когато глистите се намират вече в чревния тракт:

Активно в-во търговско название цена нерегистрирани у нас към момента
Левамизол Декарис еднократно 1.70 лв, 2.47 лв -
Пирантел памоат Лепарацид 22.40 лв, 26.20 лв, 37.00 лв Комбантрин, Хелминтокс, Немоцид
Пирантел Пирантел еднократно 2.98 лв -
Пиперазин Пиперазин 2.67 лв -
Мебендазол Вермокс 9.22 лв Термокс, Вормин, Вермакар, Веро-Мебендазол, Мебекс

Няколко дни след приема на препаратите може да бъдат назначени ентеросорбенти като Полисорб, активен въглен и други.

Един месец след терапията се провежда контролно изследв.

Лечение на глисти при деца

Препаратите срещу глисти са разработени от различна начална възраст. Пиперазин за деца е като суспензия, за възрастните – таблетки. Пирантел се дава над 6-месечна възраст, Мебендазол и Албендазол – над 2-годишна. Левамизол е предназначен за лица над 3 години.

При загиването си глистите отделят голямо количество токсини. Така приемането на лекарствата  причинява бурна интоксикация. Затова освен антинематодни средства, се препоръчва 24 часа по-късно (след терапията) дечицата да приемат ентеросорбенти. Задължително е те са бъдат приети поне денонощие след противоглистните медикаменти, в противен случай те ще ослабят действието им и лечението  ще бъде със слаб ефект.

Допълнително се предписват антихистамини (лекарства срещу алергии) като Зодак, Зиртек, Ларотадин, Ериус и други. Те са съвременни средства с удължено действие, които не притежават седативен ефект и децата на 1-2 годинки може да ги приемат като сиропчета или разтвори.

Подробно за антихистаминовите препарати е дадено ТУККои лекарства да ползваме при алергии.

От народните средства при малчуганите може да се ползват единствено тиквено семе. Прочутата с ефикасността си вратига е противопоказана за лица под 12 години. Но и семките на тиквата притежават изразен ефект срещу хелминти.

Лекарства

(таблетки и сиропи)

Мебендазол

Наименования: Мебендазол, аналог – Вермокс

Мебендазол е с широк спектър на противохелминтна активност. Показан е не само при острици и аскариди, но и при смесени инвазии, тении, трихинелози, трихоцефалез и други.  Предпочитано средство е при едновременно опаразитяване с детски глист и трихоцефалеза.

Показан е за деца и възрастни, но над 2 години.

Странични ефекти от това средство са нарушение на функциите на ч. дроб, болки в корема, гадене. При високи дози се стига до повръщане, анемия, еозинофилия, виене на свят, диария, повишение на температурата на тялото, обриви и сърбежи, косопад, левкопения.

Противопоказан е при беременност, лактация, болест на Крон, а също така и с язвен колит.

Максимално допустима доза 2 Х 100 мг, като курсът не надхвърля 4 дни.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Документирани случаи на крайно тежко опаразитяване

Албендазол

Наименования: Зентел, аналог – Албендазол ерудита

Албендазол е антихелминтно средство с широк спектър на д-вие, показан при ентеробиоза, клонорхоза, анкилостомоза, аскаридоза, трихинелоза, кожна мигрираща ларва, некатороза, хименолепидоза,тениоза и ред други инвазии.

Това силно и много ефикасно с-во срещу глисти притежава и изразени нежелани въздействия като сухота в устата, киселини, метеоризъм, стоматит, повръщане, гадене, диария, намаление на зрението, хепатит, болки в корема, халюцинации, запек, безсъние или сънливост, дезориентация и объркване,  нарушение на кръвотворенето, втрисане, дерматит, уртикария, виене на свят и гърчове.

Противопоказан е в периода  преди забременяване, по време на износване на плода, лактация и за лица под 2 години.

При възрастни максимално допустимата доза от 100 мг се дели на две, за лица  до 10 г. – максимум 25–50 мг на денонощие. Курсът е максимум 3 денонощия.

Албендазол ерудита – заместител, заради прекъсващите доставки на Зентел. Активната съставка е същата.

Пиперазин

Наименования: Пиперазин, сироп Хелмицид

Пиперазин е лекарство срещу глисти от тесния спектър на активност. Той действа само срещу острици и детски глист. При това той не убива паразитите, а само ги парализира, въздействайки на тяхната мускулатура. Нарушавайки нервно-мускулната система на глиста, лекарството обезврежда възрастните екземпляри, но не унищожава техните яйца и ларви.

Предпочитан препарат при обструкция на червата и жлъчепроводните пътища, предизвикани от глисти.

Минус на препарата: работи само срещу глисти, но не и срещу яйца и ларви.

Плюс на препарата: няма тежки странични ефекти. След като не убива глистите, в тялото на болния не се отделят съпътстващите унищожаването токсични в-ва. Така тялото не се отравя, а глистите (парализирани и неспособни да се закрепват за стените на червата) излизат заедно с изпражненията.

Пиперазин се смята за най-малко токсичният препарат срещу глисти. Той е за предпочитане при:

 • Незначително опаразитяване;
 • Бременни жени;
 • Деца и бебета.

Проблемът е, че при мощно опаразитяване той не е достатъчен за ликвидиране на инвазията.

Странични действия – гадене, влошаване на зрението, главоболие, халюцинации, диария, еуфория, спастични болки в корема. Възможно при бъбречна недост. да се проявят тремор, мускулна слабост.

Сиропът Хелмицид има същите характеристики. В листовката се посочва, че е противопоказан при епилепсия, напреднала фаза на бъбречна и чернодр. недостатъчност. Диабетиците да имат предвид, че съдържа захароза.

Разрешен за лица на над 1 година, но и при тях следва да се избягва продължително или многократно третиране.

Поради наличие на метилпарабен е възможна алергична реакция като контактен дерматит (по-често) или уртикария и бронхоспазъм (по-рядко).

Пиперазин и Пирантел имат противопоставящ се механизъм на действие, затова не се назначават заедно.

Дозирането на препарата е много точно според възрастта и вида на паразита. Дадено е в таблицата: Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Пирантел

Наименования: Пирантел, Лепарацид сироп

Пирантел е от най-подходящите лекарства срещу глисти при деца. Той действа срещу ентеробиоза, аскаридоза, некатороза и анкилостомоза.

При остриците и детския глист е достатъчно еднократно приемане на препарата и повторен прием след 2-3 седм. Междувременно се проверяват пелените и се пази хигиена. Бельото се сменя два пъти на ден.

Странични действия – болки в корема, гадене, уртикария, повръщане, сънливост, снижаване на апетита, загуба на съзнание, главоболие, завиване на свят.

Противопоказан при бременни и лактация.

Лепарацид сироп

Продуктът на нашия пазар се води хранителна добавка, защото освен пирантел памоат, съдържа екстракт от чесън и масла от риган и кокос. Постигната е синергична ефикасност – компонентите се допълват в ефекта си за унищожаване на паразити. Определени киселини балансират флората в червата и подпомагат усвояването на хранителните в-ва, други съставки са със антисептично действие. Чесънът е известно противоглистно с-во. Пирантел памоат парализира глистите.

Сиропът също се приема еднократно, като дозите се разчитат спрямо възраст и тегло. Минимална възраст на пациента – 24 месеца.

Левамизол

Наименование: Декарис

Левамизол е показан при аскаридоза, некатороза, анкилостомоза. В някои случаи го назначават и за смесено опаразитяване, и при острици.

Сред страничн. ефекти на препата са повръщане, диария, главоболие, гадене, безсъние, болка в корема, виене на свят. Продължителната употреба носи риск от нарушаване на функциите на ч. дроб, бъбреците. Възможни са грипоподобни симптоми, нарушение на речта, алергични реакции, стоматит, нервозност, халюцинации, артралгия.

Противопоказан е за лица под 3 години, бременни и във време на лактация, както и за страдащи от бъбречна и чернодр. недостатъчност.

Декарис се използва при масивни инвазии от глисти. Максимално допустимата доза за еднократен прием е 120 – 150 мг при възрастни, а за деца – 2,5 мг на 1 кг тел. тегло.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Различните препарати срещу глисти – те са съвсем малко на брой

Слабителни средства

Слабителните препарати, въпреки разпространяването на обратното мнение, обичайно не носят ефект. Освен това те са противопоказани при запек на фона на аскаридоза. Основанието е, че има вероятност изхождането да бъде спирано от чревна непроходимост.

Стимулирането на мускулатурата на червата е опасна в подобни случаи заради риска от развиването на перитонит.

Също така не се назначават слабителни при повишение на температурата.

Слабителните имат място в лечението, но само няколко часа или дни (според избрания противопаразитен медикамент), след като глистите са парализирани или са загинали и е потребно да бъдат изкарани от тялото.

Като цяло медикаментозното лечение се подбира от паразитолог. Обичайно то не е прекалено продължително и обременяващо. Рядко, но се случва необходимостта от съпътстваща антибиотична терапия – при подобрение за бактериални усложнения.

Бабини рецепти за глисти

Тиквени семки

Сурови тиквени семки против глисти се ползват с голяма популярност сред младите родители, които ги използват за дечица. За разлика от лекарствата, те нямат токсично въздействие върху тялото и сериозни противопоказания. Освен това добре се справят с различни видове паразити – острици, едноклетъчната ламблия, плоски и кръгли червеи.

Допълнителен бонус – докато вадят паразитите, семките облекчават и симптомите на паразитното заболяване. Употребата им помага да се:

 • Подобри апетитът;
 • Укрепи имунитетът;
 • Подобри работата на стом.-чр. тракт;
 • Обезпечи тялото с нужни му вещества.

Семето на тиквата се ползва и за лечебни, и за профилактични цели. От възрастни и от деца. Противоглистното им свойство се дължи на кукурбитина в състава им, който има пагубно д-вие върху чревните паразити.

Кукурбитин е по-силно концентриран в тънката ципа на семките – между ядката и нейната обвивка. Затова семките се ползват сурови и небелени.

Кукурбитин предизвиква парализа на глистите. Те не могат да се задържат в червата и излизат с изпражненията. При това, без да повреждат лигавиците и без да нарушават работата на храносмилателния тракт.

Доза: за възрастен човек се препоръчва да изяжда по 100 г семки на ден, а за децата – до 70 г.

Начин на използване:

 • сурови и стрити почти на каша – 2/ 3 пъти;
 • отварка или чай от семки;
 • очистителни клизми за по-бързо извеждане на парализираните глисти.

За очистване от паразити и за профилактика (особено нужна при децата) семките се вземат на гладно. За по-добър ефект те се комбинират с други натурални продукти с ефикасност срещу паразитози.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Семето на тиквата е единственият „бабин илач“, който е показан за малки деца

Рецепти срещу глисти

Рецепта № 1: Тикв. семки и рициново масло

Най-лесната за изпълнение рецепта. През деня се похапват тиквени семки (100 г), като много щателно се сдъвкват. На края на деня се изпива чаена лъжица рициново масло. Това средство се взема до 4 дни. Повторение на курса – след 2 седмици.

Как работи? Семките парализират глистите, а масвото оказва слабителен ефект и ги извежда с лекота. За деца количеството е наполовина.

Рецепта № 2: Тиквени семки и мед

Изисква предварително приготвяне. Вземат се 300 г семки (за деца – 150 г, под 6 години – 50 г) и се смилат добре. Размиват се с малко кипната вода до еднородна каша. Слага се и голяма лъжица мед. Сместа се приема сутринта преди нахранване – по малка лъжичка. 3 часа по-късно се взема някакво слабително или се прави клизма. Курсът е 3 дни.

Рецепта № 3: Тикв. семки и чесън

200 г тиквени семки, леко запечени на сухо във фурната. Изстудявате и смилате в блендер, добавяйки 5 скилидки млян чесън. Сместа се оставя 10 часа.Взема се в дозировка – по 1 супена на гладно. Храна се взема не по-рано от 3 часа.

Рецепта №4. Тиквени семки и мляко

200 г сурови семки + 200 мл пр. мляко. Разбиват се в блендер до вид на каша. Това се ползва за сутрешна закуска. 1 час по-късно се пийва чаша вода или зелен чай, а след още 3 часа – 1 чаена лъжица рициново масло.

След три- или четиридневно приложение на дадените рецепти се препоръчва контролно изследване на фекална маса.

От Петър Димков

Лечението се състои в следното:

1.Клизма с разтвор, приготвен от: по 1 малка лъжичка чукан чесън, сол и оцет + 250 мл стоплена до 35 градуса вода. Държи се в дебело черво половин час. Десет поредни вечери. След процедурата всичко се измива с гореща вода и сапун, слага се изварено бельо.

2.В леглото се налага компрес на корема с водичка или отвара от трина, загрети до 30 градуса. Така се спи.

3.През цялото време болният не яде хляб. Менюто му е съставено приоритетно от сурови храни – моркови, чесън, кис. зеле, мляко с чесън, боровинки.

4.Паралелно с процедурите се прилагат и вътрешни средства – семе от тиква, чесън и специален мед срещу глисти.

Рецепти:

№1 Сок от чесън – прясно изцеден, 2 или 3 Х 5-10 капки (броят според възрастта);

№2 Сурови семки от тиква – 100 г, с счукват на каша и се смесват със 100 г сварено пр.мляко. Вземат се един път, сутринта, преди нахранване;

№ 3 Медена смес – 100 г семе от Artemisia santonicum (казват му глистна трева или сантонинов пелин) се счуква на брашно, пресява се и се обърква с мед. Съотношението е 2:98 процента. Взима се трикратно, но по малко – половин до една малка лъжичка според възрастта. Два часа по-късно се дава рициново за очистване. Пациентът трябва да е ял преди това.

Описаната схема се следва един път 10 дни, почива се 20 дни и пак – за още 7 дни.

Народна медицина против острици

Народните целители опират до лука, чесъна и горчивите билки, приготвени на спиртна основа, когато се борят с паразити. Смята се, че такива смеси парализират глистите и ги изкарват по естествен път.

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Множество специалисти са на мнение, че е несериозно да се подхожда към глистите с бабини рецепти

Някои казват, че заболяването е достатъчно сериозно, за да се правят експерименти с народна медицина. Изтъква се, че резултатите от подобни терапии не са доказани научно. Нар.рецепти не се отричат, но се препоръчва те да бъдат само профилактично средство и в никакъв случай да не се прилагат от пациенти с хроничен гастрит, панкреатит, колит и други патологии на стом.-чр. тракт.

Защитниците на конвеционалните средства отхвърлят провеждането на клизми при глисти, отбелязвайки, че те не обитават правото черво, а тънките. Там се въздейства само с орални средства.

И все пак някои рецепти са преживели времето и се ползват с доверие. Ето по-известните от тях:

Лечение на глисти с чесън, хрян

Смелете хрян и чесън в равни пропорции. На 100 мляна субстанция е потребен 1 л водка. Бутилката се затапва и се скрива в шкаф за 7 дни. И обичайното – разбълниква се редовно. От прецедената настойка се взема по голяма лъжича трикратно всеки ден. За предпочитане – тридесетина минути преди нахранване.

Отвара от нар, кори

Сушените кори от нар се заливат с кипната вода – няколко парченца на 1 чаша, и се оцеждат. Получената водичка се дели на три. Тази еднодневна процедура се върши 3 до 4 пъти, като между курсовете се почива по 1-2 дни.

Тинктура от лук

Две глави се мелят и се заливат с водка (300 – 400 мл). Държат се плътно затворени 10 дни. След прецеждане се гълтат по 1-2 големи лъжици двукратно в деня, преди ядене. Курс – една седмица.

Вратига против глисти

Първо да кажем, че тази билка днес се отрича, въпреки че противоглистната й ефикасност не подлежи на съмнение. Тя се смята за силно токсична и вреди не само на глистите, но и на пациента. Източниците, които я препоръчват, специално отбелязват, че не е подходяща за лица под 12 години.

Според нар. медицина, глистите се гонят с отварка от билката, приготвена от нейните цветчета или прашеца. Като добавка се изтъква дезинфекционното й д-вие върху храносм. тракт и газогонния й ефект.

Приготвянето е: 1 голяма лъжица вратига, запарена в 300 мл враща вода за 30 минути. Дели се на 3 части и се свършва до вечерта. Винаги след ядене.

Пелин по Малахов

Руският лечител Малахов препоръчва пелин за премахване на паразити. Прилага се в три форми:

 • Отварка – 1 малка лъжица на 250 мл вода – вряла, и се държи 10 минути. Дели се на 3 и се изпива до вечерта. Като бонус напитката подобрява усвояването на в-вата, премахва газовете и подобрява обмяната;
 • Промивки – сутрин и вечер;
 • Клизми – за тях освен пелин, в отварката се слагат и 2 скил. чесън.

Малахов дава тази схема за борба с острици, аскариди и други хелминти.

Още рецепти и подробности за борба с паразитите ще откриете ТУКТоп билки против глисти.

Рецепта на Чингис хан срещу паразити:

Хомеопатия при глисти

Противоглистната хомеопатия не прави разлика във възрастта на пациентите. Схемата се определя единствено според тяхното състояние. Всички препарати, предназначени за унищожаване и естествено извеждане на паразитите от тялото, са универсални. Тяхната ефикасност срещу глисти зависи единствено от разреждането. Затова самостоятелното определяне на ефикасна и безопасна доза е невъзможно. Тук ще изброим препаратите за обща информация.

Противопаразитна хомеопатия:

Цина (Cina) – избира се, когато пациентът е раздразнен, сърдит и не подлежи на успокояване. Има сърбежи в носа и около ануса. Тъмни кръгове под очите. Прекомерен апетит.

Гранатум (Granatum) – при болка около пъпа, сърбенето около ануса. Чувство за глад и слюноотделяне.

Калкареа (Calcarea) – при вяли, неактивни пациенти, чувствителни към студа, постоянно мръзнещи. Обзети от страхове. Със страстно желание към сладко, тестено и картофи.

Натриум Фосфорикум (Natrum Phosphoricum) – много висока киселинност на жлъчния сок, жълт език. Желание за сладко.

Сабадила (Sabadilla) – при нервни симптоми за наличие на глисти като мравучкане, мускулни спазми, тремор, конвулсии. Редуване на нервни и телесни симптоми. Истерия след изплашване.

Силицея (Silicea) – нарушен обмен на веществата, плоски червеи, диария след приемане на мляко, повишено потене на ръце и стъпала, учестено уриниране, съпроводено с неуправляеми напъни. Нощно незадържане на урина. Специално за глисти, включително за деца.

Спигелия (Spigelia) – за деца с глисти, които изпитват най-силна болка около пъпа. Усещания за нещо пълзящо около ануса.

Сулфур (Sulphur) – почервеняване около ануса, сърбящи обриви. Детето е неспокойно нощем, отвива се, винаги му е топло.

Теукриум (Teucrium) – пациентът е неспокоен нощем, вика на сън. Почества и трие носа си. Усеща нещо пълзящо около ануса. Неприятен мирис от устата му, загуба на обоняние.

Виола Одората (Viola Odorata) – при усещане за напрежение, силен сърбеж в ануса.

Противопаразитната хомеопатия не само очиства от паразити, но предотвратява от повторно заразяване. Препаратите са насочени към възстановяване на имунната система и увредените вътрешни органи. Нормализира се микрофлората в червата и функциите на вътрешните с-ми.

Глисти при кучета и котки

Какво представлява детски глист, острица, Жизнен цикъл, Симптоми по фази, Глисти в акото, Особености при деца, Усложнения, Начини за заразяване, Диагностика

Паразитите при домашните любимци са различни от човешките, но някои от тях заразяват човека

Кръглите червеи, които паразитират в дом.любими, са различни от визираните дотук видове. Освен по обичайните начини, животните се заразяват още в утробата и при кърмене. Някои от паразитите минават и в хората – приоритетно от видовете Ancylostoma, Uncinaria stenoceph., Toxocara. Основният риск идва от изпражненията на животните. Фактор за предпазване е редовното им обезпаразитяване.

Профилактика против глисти

Предпазването от глисти винаги трябва да стои на вниманието на човека, защото той може да поеме яйца по всяко време, на всяко място. Дори и излекуван, той не е защитен от повторна инвазия. Опаразитяването се случва всеки път, когато в устата попадне яйце на глист.

Предпазването на индивида се гради единствено върху постоянна, стриктна и безкомпромисна хигиена. Общите мерки, които биха ограничили разпространяването на паразитите, са:

 • Ранно откриване на болните – да се прави фекалиен тест при най-малкото подозрение;
 • Миене преди всяко поднасяне на ръцете до устата – особено актуална мярка за селскостопанските работници и живеещите на село (постоянен контакт с почва);
 • Миене на суровите храни, включително яйца и всичко, което е имало контакт с почва, земя. Храните, които се нагряват над 50 градуса, вече не представляват опасност;
 • Защита на почвата от фекалийно замърсяване – свързано с изливането на отпадните води;
 • Недопускане на насекоми в жилищните помещения и борба с тях в градски мащаб – хлебарките и мухите пренасят яйца, полепнали по пипалата им.

Отзиви, споделено

Във форумите родителите споделят трудностите  и проблемите по отношение на предпазване, заразяване и терапията при глисти. Ето някои мнения:

Селма: Една специалистка ми каза да вземам Зентел за предпазване – вид албендазол. След морето ще го вземаме цялата фамилия.

Дукеса: Пипнали сме острица и сега всички наред пием Вермокс – три дни по 1 хапче. След три седмици ще прави нови проби.

Мама Деси: Видях в акото глист – един, но го видях. Обясних си защо детето скърца със зъби нощем. Направихме изследвания – чисти. След някое време я гледам, че се чеше – жив огромен глист. Убихме го и пак на изследвания. И пак чисти.

Светлина: Михме дупето и гледам – на сифона глист. Оказа се острица. Изписват ни Вермокс, но нямало внос. Минахме на стрити хапчета. А после се сетих, че детето си дърпаше гащичките, проплакваше, но кой да съобрази!

Шърли: Детето на съседката има глисти и заподозряно е кучето. Аз редовно си играя с него – да пия ли нещо?

Wildchild: Лекувам се сега с метронидазол. Вермокс не ми помогна.

Maiadate: И ние сме с глисти! А седмици пием АБ за предполагаем бронхит. Хрема, кашлица, а не минават. Два курса вече. Поисках от педито да направим изследвания. Тя не ми предложи.

Магдалена: Някой е спал в чаршафите на дъщеря ми, докато е отсъствала от детската. Питам ги: сменихте ли ги, а те: не, ние ги сменяме на 2 седмици! Шок!

Инера: Поне половината в градини са с глисти, но тиксото не ги хваща.

За ползващите руски език завършваме с филм за паразитите в човешкото тяло.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 18 Средно: 3.1]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Глисти: заразяване, как се откриват и унищожават. Лекарства и рецепти

 1. Казвали са ми познати лаборанти, че изследването на изпражнения за яйца на глисти често дава фалшив отрицателен резултат, значи изобщо не е ефективно. Някои паразити са доста по-разпространени, да не се заблуждаваме.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *