Билки за миома. Лечение на миомен възел и кисти без операция: Примолут нор и др. средства

♠ Тактики на лечение ♠ Начини без операция ♠ Билки за миома ♠ Orthilia secunda ♠ Марин корен ♠ Змийско мляко ♠ Конопено и ленено семе ♠ Бял равнец ♠ Комбинации с турта ♠ Мужик корен ♠ Котешка стъпка ♠ Змийска хурка ♠ Билки при кръвоизливи ♠ Лекарства

Още в текста: ♠ Хормонални ♠ Контрацептиви ♠ Най-новите лекарства ♠ Хомеопатия ♠ HIFU аблация ♠ Оперативни подходи ♠ Класическа операция ♠ Лапароскопска ♠ Хистероскопия ♠ Домашно лечение

Миома на матката е често заболяване при жените. В диагностицирането му са постигнати големи успехи, но досега не е установен „златен стандарт“ за лечението. Все още стоят неизяснени моменти в патогенезата, а и съществува представата, че матката е безполезна, след като жената е приключила с ражданията.

Затова най-разпространеният метод на лечение в момента е оперативният. Понякога се прибягва и до хистеректомия – цялостно изрязване.  Но подобен радикален подход при повечето болни е необоснован. От една страна няма риск възелът да се преобразува в злокачествен, а от друга страна методите за забавяне и регресиране на образуванието непрекъснато се усъвършенстват.

В ранните етапи развитието на миомата може да бъде спряна с неинвазивни методи, без да се наруши репродуктивната функция.

Днес в лечението на миома се предприемат три тактики:

Изчаквателна – наблюдаване без предприемане на действия;
Консервативна – третиране с медикаменти;
♠ Активна – оперативно или неинвазивно третиране на възела като емболизация и миолиза (предизвикано отмиране или разпадане на тумора).

Начини за лечение на миома без операция

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Ето как изглежда миомата (разрез на матка)

Консервативната терапия се заключава главно в хормонално лечение. В последн. години се разработват антифиброзни лекарства, аналози на хормона соматостатин, но те още са в клинични изпитания.
Хормоналните препарати се ползват моно и като адювантна терапия (последваща), което има определени преимущества и недостатъци. Главната им цел е да възпроизведат  медикаментозна псевдоменопауза и/ или индукция на хипоестрогения (недостиг на естроген).
Нар. целители също предлагат рецепти при миома. За някои те изглеждат несериозни, но домашните средства помагат, възстановявайки хормоналния баланс (а миомата е хормонозависима патология). Те се справят добре с премахване на възпалителните процеси в матката и около нея. Някои рецепти имат претенциите за спиране на растежа на доброкачественото образувание.

В тази група различаваме билки и домашни средства (медицинска дъвка, сок от картофи).

Билки за миома

Orthilia secunda (наваличе)

Билката е №1 за гинекологични и хормонални патологии в рускоговорящите страни. Най-силното й качество е способността да хармонизира нивото на прогестерон. Затова се използва широко за регулиране на менструацията, при безплодие и за облекчаване на проявите на менопаузата. Прилага се като първи избор при гинекологични възпаления и кръвотечения, полипи и миома. Не напразно я наричат „женска билка“.

“Фигурин

Рецепта: 1 голяма лъжица сухо растение се пуска в чаша сгорещена, но не и доведена до кипване вода. Полага се на вод. баня за 5 м., като се бърка. Кисне се 3 часа и се филтрира.  Започва да се пие от третия ден на менстр. цикъл и се прекъсва по време на менструацията.

Със същата настойка се прави и промивка на влагалището, което усилва лечебния ефект.

Сложете чаена лъжичка смлян корен в термос, залейте с ½ л прокипяла вода и дръжте 8 до 12 часа. Настойката се поема в течение на 4 седмици, ежедневно по 4 пъти в дози от по 100 мл. След двуседмична пауза курсът се прави пак.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Orthilia secunda е известна с най-различни имена, а едно от тях е планинска матка.

Марин корен

Тинктура – 50 г марин корен се пуска в половин литър 40 % водка за 10 – 14 дни. Гълта се по 1 чаена трикратно на ден. Курсът е 4 седмици с пауза от 1 седмица и се възобновява до пълно изцеляване.

Отвара – 1 малка лъжичка сух корен и 1.5 чаши прокипяна вода. Похлупва се за 30 минути. Поема се по 1 голяма лъжица трикратно, преди нахранване.

Прилага се като тинктура – 1 част билка на 10 части водка 40%. Прибира се в затворен шкаф за 2 седмици като регулярно се разбълниква. Филтрира се и се разтварят определен брой капки в 100 мл водичка. Схемата по дни е следната:

 • Първият – 1 капка;
 • Вторият – 2 капки;
 • Трети и нататък увеличаваме с 1 бр. на ден, докато се съберат 15 капки;
 • 16-и ден – 15 капки;
 • 17-и ден – 14 капки;
 • 18-и ден и нататък намаляваме с 1 бр. дневно до нула.

След приключване на курса се прави пауза от 60 дни. Според нар.целители при ранен стадий на миома е достатъчен 1 курс, а при по-напреднало развитие лечението се повтаря.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

(рецептата на Ванга)

Рецептата се приписва на Ванга. Според някои публикации, тя е с ленено, а не с конопено семе. Тук ще дадем и двата варианта.

Семе от коноп – 2-3 чаени се обваряват в 200 мл вода. Отделят се 2 – 3 Х 80 мл в течение на 15 дни, преди нахранване.

Семе от лен – 4 чаени лъжички и 500 мл – кипната, и после се сложена на слаб котлон вода. Леко се бъркат. Поема се 3 – 4 Х 100 мл в течение на 15 дни, след нахранване.

Семето от лен се прилага при дисбаланс на половите хормони при жените. То съдържа антиестрогени, които потискат възпалителните процеси, противостоят на канцерогените и възстановяват хормоналното равновесие.

(рецепта на Мария Требен)

Прочутата билкарка препоръчва седящи бани с отварка от бял равнец. Водата е в такова количество, че покрива тялото до пъпа. Една и съща течност се използва за три бани. Тя се загрява лекичко преди следващите процедури.

За приготвянето на седяща баня отиват около 100 г билки. Процедурите са ежедневни, за дълго– докато се регистрира редукция на възела.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Пиявиците оказват въздействие върху хормоналния баланс, въвеждайки в кръвта на жената някои ензими. При миома се правят 10 сеанса

Турта, бял равнец, невен

(рецепта на Петър Димков)

По една лъжица от трите леч. растения се сваряват в литър – за 3-4 мин. Парят се 20 мин. Количеството се дели за трикратно приемане през деня.

Още билкови рецепти за топене на миома – ТУК: Коприва, маточина, риган, жълта комунига, жълт смил, невен, зърнастец, шипка, прополис и други природни средства срещу миома.

Три цветчета турта, без да се махат дръжките, се пускат в 400 мл водичка, за да се сварят за 5 мин. Елексирът се прилага дълго – поне 5-6 мес., но заявката е, че миомата се стопява изцяло.

Турта, невен и живовляк

(рецепта на проф. Мермерски)

Равни количества от трите растения и 1 л вода. Варене – 5 мин., парене – 1 час. Количеството се дели на няколко части и се гълта на равни периоди.

Мужик корен

Използва се способността му да регулира хормоналния баланс. Ползва се в широк спектър патологии – от еректилна дисфункция през мастопатии и миома до безплодие и рак на простата и яйчници. Има свидетелства на пациентки, че само с мужки корен са постигнали свиване на миомата със значимите 50-60%.

Рецепта: 5 г мляно вещество и 0.5 л вода – първо я кипваме, и държим 30 минути. Филтрира се и се гълта 2-4 пъти Х 1 голяма лъжица.

Тази билка се влага в някои фитотерапевтични препарати за миома („Фемин“ на TOMIL HERB) и ползата от нея е като регулатор на хормоналния фон. По-известна е като средство при ендометриоза. Има противовъзпалително действие, очиства кръвта и пикочната с-ма. Оказва регенериращо д-вие на целия организъм.

При гинекологични заболявания, миоми, мастопатии се прилага по следната рецепта:

2 големи лъжици сушена, мляна билка с ½ л прокипяла вода и се обварява четвърт час. Това се поема по 150 мл трикратно преди основните хранения.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Прополис (тинктура 20%), вътрешно, в съчетание с мляко или водичка. По 20 капки на прием. Курс – 20 дней. Показани са и тампони с тинктура 10 %

Спада към „отровните“ билки – назначава се от наистина вещи в занаята билкари, защото могат както да помогнат, така и да влошат състоянието. Някога растението се е ползвало от индийците като природен контрацептив – тя направо прекратявала производството на сперматозоиди.

При миома – с цел топенето й, лечебният курс е 40 дни. Намира се пресен корен,от който се отрязва парче колкото царев. зърно. Взимат се 3 такива за деня. Патили съветват да се загърне с малко хляб, за да се притъпи вкуса, макар че все пак трябва и добре да се сдъвче.

Повече рецепти при миома ще откриете ТУК: Чай от медицинска дъвка, хума, алое, прополис и други в борбата с миома.

Билки при кръвоизливи

Миомата често се усложнява с обилни кръвоизливи. За да се съкрати обема на загубената кръв, се ползват кръвоустановяващи билки и сборове. Приготвят се отвари от коприва, канела, бял равнец, карамфил, репей и други.

Още няколко рецепти за болни от миома са дадени в следващото видео:

Лекарства за миома

Лекарствената терапия при миома се основава на два стълба:

1.Хормонални препарати за спиране на растежа и редукция на миоматозния възел;

2.Медикаменти за коригиране на хиперменорея (прекалено обилни маточни кръвоизливи).

Хормонална терапия

Лечението на миома се базира единствено върху лекарства в случаите, когато патологията протича безсимптомно и образуванието влиза в стандарта за малък размер – съответстващ  на не повече от 12-а седмица от бременността.

Медикаменти се използват и за смаляване на обема на тумора предоперационно.

Сред хормоналните препарати несъмнен лидер е прогестероновият антагонист Мифепристон, който повлиява обема на туморите.

Гестагени

Норколут, Утрогестан, Примолут-нор

Гестагените са използвани дълго време – норетистерон (Норколут, Примолут-нор), дидрогестерон (Дуфастон) и други. Но резултатът от такова лечение е с твърде слаба ефикасност. Предвид съществуващата хипотеза за прогестероново провокиране на възникването на миомата, напълно обяснимо е терапията с производни на прогестерон да носи слаби резултати.

Според някои медиц. източници, в днешно време ползването на гестагените е оправдано само при следните фактори: неголям размер на миомата, хиперпластични процеси в ендометриума при жени в късен репродуктивен или предменопаузен период  и то при постоянно динамично наблюдение. Други специалисти въобще не ги включват в лечебните си схеми.

ГТРХ-агонисти

(на хормоните)

Съвременното медикаментозно лечение включва антагонисти на гонадотропин-релизинг хормона или като дългосрочна монотерапия, или като етап от комбиниран метод. Те имат несъмнена ефикасност, дори при минимален курс на лечение от 3-4 месеца. Но в същото време проявяват изразени странични ефекти, свързани с развитието на естроген-дефицитно състояние.

Механизмът на действие на ГТРХ-агонистите се заключава в потискане на гонадотропната функция на хипофизата, вследствие на което се развива хипоестрогения (занижаване на съотношението между естродиол и прогестерон) и блокада на синтеза на прогестерон.

Антагонистите на гонадотропин-рилизинг хормона дефакто блокират синтеза на хормони, които обуславят овулацията и менструацията. По този способ се постига редуциране на обема на миомата.

Страничните ефекти при този тип терапия, наподобяват влизането в менопауза с характерните за нея сухота във влагалището, горещи вълни и изпотяване през нощта. Още по-вредно за пациентките е типичното за климактериума разреждане на костната плътност (остеопороза). Този фактор обуславя сравнително краткотрайната употреба на ГТЗХ-антагонистите.

Поради посочените обстоятелства специалистите препоръчват този тип медикаменти основно за краткотрайно приложение преди операция с цел намаляване на миомата.

Двата основни препарата в тази група са Zoladex (3.6 мг) и Diphereline (3.75 мг). Те имат една и съща схема на прилагане – 3 апликации, направени през 28 дни с цел подготовка за оперативно вмешателство.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Золадекс е под формата на ампула – 3.6 и 10.8 мг

Наименования

Гозерелин с търговско име Zoladex на компанията Астра Зенека

При старта на прилагането е възможно временно увеличаване на концентрацията на хормоните, но към 21 ден те се снижават до ниво, характерно за постклимактериума. Концентрацията продължава да спада при постоянно лечение. При жените се отбелязва положителна ответна реакция на хормонозависимите патологии като ендометриоза и миома.

Трипторелин с търговско име Диферелин на френската Бофур-Ипсен

На международен симпозиум на гинеколозите в Киев още в началото на хилядолетието се съобщава за доказана в клиничната практика редукция на миома с Диферелин средно с 50%. Намалението е устойчиво и постигнато за 3 месеца. Максималното намаляване се случва в първия месец от лечението, а след третия месец по-нататъшен ефект от лекарството не се наблюдава. Рецидиви възникват след 4–12 мес. след като е спрян препаратът.

При повечето пациенти терапията на антагонисти на ГТРХ позволява значително да се намали проявата на симптоми като учестено уриниране, менорагия, болки в малкия таз. Препаратите се назначават и за снижаване на усложненията при хирургично вмешателство. Те намаляват и обема на самата хирургична работа. Така вместо достъп през предната стена на корема може да се ползва вагинална хистеректомия.Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Комбинирането на терапия с ГТРХ-антагонисти и препарати с желязо за 3 месеца намаляват анемията, предизвикана от обилните менструални кръвотечения. Продължителната им употреба е алтернатива за пациентки, при които е противопоказана хирургия.

Прогестеронови антагонисти

Мифепристон

Принципно новият препарат е синтетичен стероид, който притежава едновременно антипрогестеронова и анти глюкокорктикоидна активност.

Механизмът на действие е блокиране на функцията на прогестероновите рецептори.

Денонощната доза от препарата е 50 мг в течение на три месеца перорално, без прекъсване. Ефикасността на Мифепристон се оценява на малко под тази на ГТРХ-антагонисти – смаляване на размера на миомата на 40-49%.

Основна особеност на действието на този препарат е отсъствие на хипоестрогения, затова не се наблюдават вазомоторни симптоми, нито се намалява плътността на костите (остеопороза).

Повечето жени с миома развиват аменорея при 3-месечен и по-дълъг курс на лечение.

Първоначално Мифепристон е ползван за преоперационна подготовка, което е било напълно обосновано. При минимални странични ефекти се постига намаляване на тумора и на кръвоизливите. Но днес се проува възможността за прилагането му като единствено лечебно средство в продължителен режим.

Андрогенни лекарства

Андрогенните лекарства се разглеждат в исторически аспект (не се прилагат). Те постигат редукция на миомата и то след първата седмица от терапията. Но в същото време провокират акне, поява на силно окосмяване и променят липидния профил на пациентките.

Антихормонални агенти

Даназол (Danazol)Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Това са антиестрогенови препарати, които имат ресурса да забавят и дори са преустановят растежа на миомите. Заедно с това намалява и симптоматиката. Употребата му се ограничава от множеството странични ефекти.

Комбинирани контрацептиви

с орално приемане

Те се ползват за контролиране на обилни кръвоизливи и болезненост.

Наименования Dihydrogesterone, Linestrenol, Norethisterone acetate.

Друга възможност е интрауретиринни спирали (Mirena) с отделяне на прогестинов медикамент.

Посочените препарати не лекуват миома, а ефектите от нея – основно кръвоизливите.

Модулатор на SPRM

Улипристал ацетат

Сочат го като първия препарат с перорална активност. Той има директно влияние върху миомата. Намалява обема й чрез потискане на клетъчната пролиферация и индуцира програмираната клетъчна смърт.

Улипристал ацетат също постига ефект с 3-месечно приложение.

Най-новите лекарства

Неотдавна са предложени съвършено нови подходи за третиране на миома – антифибротични лекарства. Пирфенидон  потиска синтеза на ДНК, клетъчната полиферация и продукцията на колаген в гладкомускулните клетки на миомата. Този препарат има дозозависимо действие, минимално количество странични ефекти и не оказва токсично въздействие на гладкомускулните клетки. Но той или други медикаменти от вида все още принадлежат на бъдещето.

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение изисква продължително приложение на препаратите. То е показано единствено когато:

 • Миомата е с неголям или среден размер;
 • Туморът на показва склонност към бързо нарастване;
 • Няма риск да стане злокачествен.

  Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

  При миома са показани препарати на основата на злато и платина

Хомеопатията при миома не се приветства от офиц. медицина, но има ресурса да коригира хормоналния фон, психосоматичните нарушения, локалната маточна хипоксия и обменните процеси.

Aurum  – три вида препарати от злато:
Aurum iodatum – показан при съчетание на миома с кистозни образувания на яйчниците при пациентки, стадащи от атеросклероза на коронарните съдове или съдовете на гл.мозък;
Aurum metallicum  – при съчетание на миома с хипертония;
Aurum mureaticum  – съответства при съчетание на миома с хеморагичен симдром.

Calcium – три вида препарати:
Calcium fluoricum – при съчетание на миома с хроничен аднексит (възпаление на маточните придатъци), мастопатия и варикозни разширени вени;
Calcium iodatum – при съчетание на миома с кисти на яйчниците;
Calcium silicatum – подхожда на слаби, мръзнещи жени с чести простудни заболявания.

Conium и Mercurius corrosivus – показани (поотделно) при плътна миома без болка. Изразената плътност на тумора е специфичния симптом за избора на тези две средства.
Kalium jodatum – при съчетание на миома с повишен апетит.
Lapis album – при миома на фона на хронични съдови заболявания и мастопатия.
Platina  – при миома на фона на хроничен салпингоофорит (възпаление на яйчниците и тръбите).
Thuja  – при жени, склонни към новообразувания в различни части на тялото.

Хомеопатичното лечение е най-ефикасно, когато хомеопатът проследява пациентката и провежда корекция на назначените препарати.

HIFU аблация (хайфу)

Разработката от края на 90-те години показва висока ефективност и достатъчна безопасност. Представлява неинвазивен хирургичен метод, който получава името аблация под въздействието на фокусиран ултразвук (от английски – HIFU). Наричат го хирургия без скалпел.

Процедурата се извършва под контрола на ядрено-магнитен или компютърен томограф, като някои изпълнители разполагат със софтуер за сливане на така получените образи с тези от ултразвука.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Схемата показва процеса на работа с фокусираната в една точка енергия

Редица медицински публикации сочат аблацията за идеалната операция. Високоинтензивен фокусиран ултразвук нагрява точки от тъканта на миомата и предизвиква нейната термична некроза. Звуковите вълни минават през тъканите, без да провокират увреди в тях. Действието е само във фокусираната точка – локално нагряване до 55-90 градуса. Това води до термична коагулация в строго ограничени области, без да оказва вредно въздействие на околните тъкани. Технологията осигурява локална некроза в малък обем – в точката на фокуса, което дава висока прецизност.

Процесът представлява последователни въздействия на неголеми фрагменти от тумора. Тъканта му се уврежда и пряко, и косвено. Когато тъканите се нагреят до 60 градуса само за 1 секунда, всички клетки умират от дехидратация. Съдовите структури се повреждат, разрушават се колагеновите влакна.

При доброкачествени тумори няма необходимост от елиминирането на всяка туморна клетка. Достатъчно е да се предизвика коагулация в отделни точки вътре в миомата и така да се редуцира обема й. Заедно с размера намаляват кръвоизливите, болката и пресата, която тумора оказва на съседните органи.

Продължителността на аблацията зависи от обема и количеството на възлите. Средно – 3-4 часа. Тя се прилага амбулаторно, без обща анестезия, като пациентката се намира в съзнание. След лечението тя се наблюдава в стационар за 2 часа и на следващия ден е трудоспособна.

Показания за аблация са:

 • Обилно вагинално кръвотечение;
 • Болеви синдром;
 • Натиск върху съседни органи;
 • Размери на миоматозните възли от 2 до 15 см;
 • Количество на възлите – до 5 на брой;
 • Интерстициални и -субмукозни, интерстициални и интерстициално-субсерозни възли.

Противопоказания за аблация са:

 • субсерозни миоми на краче, съчетани с гинекологични патологии като възпалит. процеси в малък таз, безплодие, образувания в яйчниците, хиперплазия ендометрия;
 • онкологични заболявания;
 • нереализирана репродуктивна функция;
 • размер на миоматозните възли под 2 см;
 • изразено retroflexio-versio на матката;
 • груби следоператични шевове на предната стена на корема;
 • затлъстяване II-III степен;
 • тежки алерг. р-ции към контраст. в-ва.

Използването на ядрено-магнитен резонанс за контрол добавя още ограничаващи фактори. Изследването не се прилага при клаустрофобия, наличие на метални импланти в тялото, на феромагнитни и други апаратчета за подпомагане на сърдечната дейност.

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Високоспециализирана техника осигурява реализирането на операционната техника от ново поколение

Предпочитана локация на възлите е предната стена и дъното на матката.

Аблацията е два вида:

 • Малка – обработване на 30-35% от обема на възела;
 • Голяма – обработване на не по-малко от 70% от обема.

Малката процедура не постига значимо снижаване на обема на тумора, но в 80% от случаите се отбелязва значителна положителна динамика, изчезване на оплакванията, на болката и прекратяване на кръвотеченията. Освен това се намалява пролиферативната активност на миомата и нарастването на възлите се прекратява. Това се обяснява с намаляване на плътността на тъканите – те става по-меки и не оказват изразен натиск върху околните органи.

В днешно време се провежда лечение на миоми с диаметър до 9 см, а при по-големи се прави предварителна хормонална терапия с цел съкращаване на възлите.

Американско изследване публикува следните резултати от хайфу: миомите намаляват с 37% за 3 месеца и с 48% – за 6 месеца.

Аблацията има определени преимущества пред хирургичните методи – дори неинвазивните:

 • Леко се понася, не изисква хоспитализация. Възстановяването е незабавно и не прекъсва трудоспособността;
 • Матката се съхранява;
 • Избягва се пълната наркоза;
 • Избягва се кръвозагубата по време на операция и евентуалните постоперативни усложнения;
 • Отсъствие на постемболизационен синтром.

При определени ситуации аблацията може да бъде предпочетена пред медикаментозното лечение.

Неизяснени остават следните проблеми:

 1. Да се прилага ли аблация при жени, които възнамеряват да заченат. Не е докрай изучено влиението на насочения ултразвук върху процесите на прикрепяне на яйцеклетката и върху продължителността на бременността;
 2. Какви са вероятностите от рецидив на миомата.

Има вероятност аблацията в недалечно бъдеще да стане безопасна алтернатива на гинекологичните операции – миомектомия, хистеректомия и емболизация, и то безопасна и без обичайните усложнения.

Хирургическо лечение

операция

Активното въздействие на миомата е основният начин за лечение към момента. Способите се класифицират на инвазивни и неинвазивни според това доколко ще бъде нарушена целостта на тялото, кръвозагубата и риска от усложнения.

Технологиите с минимална инвазивност действат „отвътре“ – чрез препарати, които по химически път провокират отмиране или свиване на тумора. Различават се миолиза (разпадане) и емболизация на маточн. артерии.

Миолиза е умъртвяване на тумора чрез медикамент, пуснат чрез катетър. Методът е прилаган още в 19 век. Нов тласък в развитието му дава лапароскопията и усъвършенстване на въздействието с различни енергии – лазери, биполярна коагулация, криовъздействие, високочестотен ултразвук. Така миолизата се превръща във въздействие „през кожата“ с помощта на лазер или криодеструкция с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Въпреки множеството изследвания, проведени в тази насока, методът не се ползва широко заради сложността да бъде контролирано разрушаването на тъканите.

Много по-приложима е емболизацията на маточн. артерии, предложена като реална алтернатива на инвазивната хирургия. Тя става единствена възможност за пациентите с крайно висок операционен риск. Предпочитана е за пациенти със затлъстяване, хипертония, диабет.  Представлява прекъсване на потока от кръв, следователно и подхранването на възела. Това става чрез препарати, които се вливат, без да е необходима обща наркоза и хоспитализация.

Оперативните подходи са два:

 • Да се премахне миомата, без да се нарушава матката – миоектомия;
 • Да се премахне изцяло матката – хистеректомия.

Двата подхода могат да бъдат реализирани по три начина:

 • Класически – проникване през стената на корема;
 • Лапароскопски – проникване през 4 мини отвора на корема;
 • Хистероскопия – проникване през влагалището.

Тези методи са разказани с подробности ТУК:

Операция на миома: Безкръвна и редовна хистеректомия. Цена по здравна каса и др. начини

Опасности от домашното лечение

на миома

Билки за миома, наваличе, марин корен, ленено семе, конопено семе, рецепти, Ванга, Петър Димков, хомеопатия

Лекарите разполагат с огромен арсенал за справяне с миома, към тя се добавят и рецептите на нар. медицина. Но изборът на подхода принадлежи на пациентката

Единствено е необходимо миомата да не се оставя без наблюдение, а при показания за нарастване – и без лечение. В противен случай тя провокира ред усложнения.

Какви са те е описано ТУК: Как се появява миомата. Подробни симптоми. Риск от усложнения.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Билки за миома. Лечение на миомен възел и кисти без операция: Примолут нор и др. средства

 1. Поздравления! Дълга и изчерпателна статия, за която сте положили много труд и проучване. Сигурна съм, че ще бъде полезна за много хора. По отношение на терапия HIFU, много добре сте обяснили принципа на действие на самата процедура. Хубаво би било читателите да знаят, че терапия HIFU се провежда в плевенската болница „Света Марина“ от края 2012 г. Едно от предимствата на терапията е, че запазва детеродната способност на жената. Вече има няколко родени бебета след терапия HIFU. Ако причината за безплодието е в миомата, то след премахването й може да се очаква бременност.

 2. Благодаря за тази изчерпателна статия! Отговорихте на всичките ми въпроси, на които няколко видни гинеколози ме оставиха в „неведение“.
  Още веднъж Благодаря. Интересното за мен беше, че в Св. Марина въобще не ми споменаха за HIFU, а направо ми казаха да се оперирам преди още да са ме прегледали!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.