Болки в коляното при сгъване и разгъване, след усукване и др.

♠ Какво се поврежда в колянна става ♠ Болки в коляното при клякане и изправяне♠ Разтегнато сухожилие ♠ Симптоми на усукано или пукнато коляно ♠ При изпъване на крака

Съдържание на статията:

Коляното е сложно устроена става. Тя ежедневно поема най-голям дял от натоварването. Не е удивително, че е силно уязвима, често се уврежда и престава да функционира.

Ако болката в коляното е постоянна и има забележим оток, това вероятно е сигнал за процес на сериозна деформация. От подобни болести не се умира, но те са път към инвалидността. Освен болката, те ограничават живота, лишават ни от много радости. Ако не се лекуват, в разстояние на месеци привличат други проблеми – натрупване на килограми заради обездвижеността, изкривяване на гръбнака заради неправилната стойка и ходене, натоварват се други стави… Дори е вероятно да се формира новообразувание, което да доведе до рак.

Навременното различаване на проблема спестява много болка и неприятности. Ще разгледаме белезите на травмите и заболяванията.

Какво се поврежда в ставата

Колянна става е сложна система, в която участват различни по структура тъкани. Тя събира костите от бедрото и подбедрицата като събирателната точка се защитава от капаче. Сухожилията стабилизират свързването. Движенията

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Нямаме идея каква тежест носи коляното, докато то не се разболее

се омекотяват от хрущял и два менискуса. Те се хранят от ставната течност, която играе и роля на „смазка“. Сгъването и разгъването в права посока се осигурява от четири кръстни връзки. Самата става е кухина, която е обвита в тъкан – ставна капсула. Тя е изградена от фиброзна мембрана отвън и от синовиална – отвътре.

Компонентите в ставата може да се повредят от травма, износване, възпаление – инфекциозно или не. Общите признаци са болка и оток.

За какво говори отокът?

Подуването се проявява самостоятелно или се съпровожда от други симптоми – зачервяване, ограничаване на движението, болка и т.н. То говори за възпаление вътре в ставата или около нея. Отокът е често срещан при повечето патологии на колянна става и само той не говори достатъчно за поставяне на диагностика.

За какво говори пукане (щракане)

в коляното?

В преимуществена част от случаите то е белег за травма. Например еднократно изпукване има при увреда на менискуса. От време на време се чува пукане при прекъсване на предна кр. връзка. Изпукване съпровожда момента на усукване на коляното.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За какво говори болката?

В много малко случаи увреждането на колянна става не се съпровожда от болка и то в началните стадии. Болевият синдром е съпътстващ и най-ясно изразен симптом на всички болестни или травматични увреждания на тъканите в сложното съединение. Но самото болезнено усещане е разнообразно според това къде се намира патологичния процес. Често се проявяват болки в коляното при сгъване и разгъване. Ще разгледаме видовете заболявания и каква болка причиняват.

Увреждания на хрущялите

Артроза (гонартроза)

Така се означава увреждането на хрущяла в големите стави. „Гон“ указва, че изменението е в коляното. Има различни провокатори на заболяването, но същността на всички е, че хрущялът е подложен на по-голяма преса, отколкото може да понесе. Той буквално се сплесква и изменя механиката на цялата сложна система. Затова следват възпаления и увреждания на връзките и костите.

Гонартрозата е най-честата патология при коленете. Тя е причина за болката в 50% от всички случаи. Развива се бавно и дълго. Усложнява се от наднормени килограми и от обичайните дейности.

Как да различим? Коляното не боли в състояние на покой. Създава трудности при изкачване на стълби, продължително ходене, изправяне след клякане. Подвижността се снижава забележимо, пациентът е ограничен в дейностите си.

Най-ясният симптом е хрущенето, което се издава от ставата. То идва от триенето на кост в кост, след като „изолаторът“ е изтънял и процепът между големите кости се е стопил.

Последствията: появяват се шипове, нервите и съдовете се пресират, коляното се деформира.

Какво се предприема? Описано е ТУКСтадии и симптоми, терапия с медикаменти и нар. средства.

Шипове

Остеофитите са костни израстъци върху костта, които се образуват след увреда на костн. тъкан. Те са следствие от нарушеното хранене на хрущяла.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Понякога шиповете причиняват големи болки, дори да са незначителни. Друг път пациентите нямат симптоми и изменението се засича с рентген. Самият хрущял не боли, защото няма нервни влакна. Болезнеността идва от инервиране на надкостницата и костния мозък.

Усещанията са сходни с описаните за гонартроза.

Износване на хрущяла

Претоварването и нетипичното обездвижване на колянна става в равна степен водят до износване на хрущялната тъкан, покриваща костите в точката на съединение. Процесът е бавен и постепенен. Хрущялите се деформират и изтъняват, буквално се сплескват. При това променят цвета си и важната за функциите им пластичност. По повърхността се явяват грапавини. Заради тях триенето при движение се увеличава, а то пък уврежда другите тъкани. При напреднало развитие на износването се стига и до „оголване“ на костите. Засягат се и околоставните тъкани, накрая се разрушава и капсулата.

До някаква степен износването е естествено с възрастта, но все по-често засяга и в млада възраст заради неправилна експлоатация. Тук се включва и спортуването, и тежкият труд, и наднормените килограми, които товарят ставата.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Увреждания на ставата: 1 – ерозия на хрущяла, 2 – шипове, 3 – износване на хрущяла и показване на костта, 4 – ерозия на менискус

Как да разпознаем? Износването причинява болка, загубва се подвижността на ставата. Напред в процеса се явяват отоци и възпаления, когато страдат околните тъкани. Организмът реагира с остеофити, събира се течност. Пациентът се стреми да не ползва много ставата, за да контролира болката, но това води до атрофия на мускулите.

Какво се предприема? Терапията се провежда с цел забавяне на разрушаването и максимално възстановяване на движението в ставата. Отделно се взимат медикаменти за болката, хондропротектори и противовъзпалителни. Показани са процедури, физиотерапия, упражнения.

При тежки случаи ставата се заменя с изкуствена. В последно време се прилага и възстановяване чрез присаждане на частици хрущял.

Болест на Кьониг

Дисекиращият остеохондрит представлява дегенерация на хрущяла. Появява се в големите стави, по-често в колянната. Причинява се от разстройство на кръвоснабдяването на части от ставната повърхност и механични фактори. Появяват се оток, излив и болка. Части от хрущяла се отделят от костта и остават свободни в колянна става. Това затруднява движението и причинява болезненост.

Как да разпознаем? Към симптомите се отнасят тъпа болка, натрупване на синовиална течност. Неприятните усещания възникват при движение. Отделянето на хрущял провокира възпаление и оток.

Какво се предприема? Най-информативна е рентгенографията. В началните стадии се прилагат консервативни методи на терапия. За възрастни пациенти и в късните стадии на изменението е показана хирургия. Пациентите се нуждаят от физически и емоционален покой.

Увреждания на околоставни тъкани

Периартрит

Той засяга околоставните тъкани – мускули, връзки, сухожилия, ставната капсула. Под риск са местата със значително натоварване при движение. Периартрит се причинява от увреда на ставата, хронични патологии, преохлаждане или проблеми с ендокринна с-ма или периферни съдове.

Как да различим? За това заболяване най-характерна е постоянната тъпа болезненост в коляното и образуването на оток. Изпитват се болки при смяна на сезоните и при студено време. При преглед се установяват възелчета и неголеми уплътнения. При натиск върху тях пациентът изпитва осезаема болезненост. При ходене възниква дискомфорт в ставата. Изпитват се болки в коляното при физическо натоварване – вдигане на тежести, копаене и други.

Какво се предприема? Препоръчва се ограничаване на движението и по-често пребиваване в състояние на покой. Възпалението се премахва с нестероидни противовъзпалителни като Диклофенак. Останалите изменения се третират с физиотерапия – крио, инфрачервен лазер, парафинови апликации и други с цел подобряване на състоянието на тъканите около ставата.

Менископатия

(разтегнат/ скъсан менискус)

В колянна става има две особени хрущялно-влакнести уплътнения, които облекчават натоварването на ставата по време на активно движение. Те се наричат менискуси – вътрешен и външен. Работата им е да пазят ставата от износване и костите от триене. Тези дискове се увреждат при травма, като вътрешният е изложен на по-голям риск.

Травмата на менискуса е характерна за спортистите, но се случва независимо от възрастта и типа дейност. Най-рискови са скачачите, скиорите, тежкоатлетите. В група на риска са още страдащите от артрит, подагра, диабет – те имат слаби връзки или излишно тегло, което повишава  натоварването на ставата.Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Как да различим? Главен симптом при повреждане на менискуса е изпукване в колянна става, последвано от остра болка. Колкото по-млад е пациентът, толкова по-остро е болевото усещане. При възрастните хрущялът е слабо хидратиран, затова усеща изменението по-слабо.

С появата на болката пациентът е принуден да обездвижи ставата – тя се блокира. Постепенно дискомфортът преминава, но по-нататъшното движение е трудно. Усещат се болки в коляното при клякане и изправяне. На следващия ден коляното подпухва, но това е защитна реакция, насочена към възстановяване на менискуса. В противен случай болестта придобива хроничен характер.

Продължителността на болевия пристъп е няколко седмици. За този срок отокът минава. Но при отсъствие на лечение пристъпите се повтарят и има риск от развиване на артроза.

Какво се предприема? Отокът се третира с противовъзпалителни. Функциите се възстановяват с мануална или физиотерапия. При тежка повреда се провежда хирургическа интервенция.

Как се означават уврежданията на менискуса

 • Лезия на менискус – означава увреждане на С-образните хрущялно-влакнести дискове в ставата;
 • Лезия на медиален менискус – означава, че е увреден разположеният от вътрешната страна на ставата диск. Усещат се болки в коляното от вътрешната страна при покой;
 • Лезия на латерален менискус – означава, че е увреден разположеният от външната страна на ставата диск;
 • Отлепен менискус – понятието е разговорно и отразява една от разновидностите на увреждане на менискуса, когато той не е изцяло разкъсан, а се е отделил от ставната капсула, за която в нормално положение е закрепен.

Отделно се отбелязват различни разновидности на локализацията на увреждане на менискуса, като те са надлъжни, напречни или коси.

Вида, степента и локализацията на лезиите се доказват с образна диагностика. Но ориентираща е и специфичната болка при палпация зад коляно – в сгъвката. Освен болката, която е очевидна, в ставата се установява и излив на синовиална течност.

Руптура на предна кръстна връзкаРазтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Коляното се стабилизира от четири връзки (лигаменти) от съединителна тъкан. Те ограничават движението на ставата в посока напред – назад в определени граници. От четирите най-уязвима към увреди е предната връзка, която регулира движението между костта на бедрото и голямата кост на подбедрицата – големия пищял.

При рязко спиране, прекалено разтягане или усукване на предната връзка тя получава травма – руптура (скъсване). Оттам нататък ставата става нестабилна и движението е затрудняващо. В бъдеще се получават разкъсвания на хрущяла, артрити и други поражения върху съседните тъкани, излезли от нормална експлоатация.

Как да разпознаем? В момента на травмата ставата изпуква и подбедрицата се измества напред (вече не се задържа от кръстната връзка). Следва оток, болка при ходене, натоварване и нестабилност. Често се чува пукане.

Какво се предприема? Специалист установява чрез тестове и образна диагностика степента на увреждането. Отокът и болката се контролират чрез охлаждане и противовъзпалителни медикаменти. Често се назначава реконструкция на скъсаната връзка. Хирургичната намеса се спестява при хора с противопоказания или малки изисквания към активността си.

Разтегнато сухожилие

на коляното (тендинит)

Заключава се във възпаление на тъканта на сухожилието в зоната, където то се прикрепя към костта или в мускулно-сухожилния преход – там, където капачката на коляното се съединява с бедрена кост.

Нараняването е специфично за спортисти, защото се провокира от множество повтарящи се движения и обтягане. Затова е известно като „коляно на скачач/ бегач“. Но освен спортистите, от него са застрашени възрастните хора и децата. Обуславя се от:

 • заболявания като подагра, ревматоиден полиартрит;
 • травми, разтежения, натъртвания;
 • неудобни обувки;
 • дисбаланс на мускулите;
 • слаб имунитет;
 • постоянни физически натоварвания;
 • гъбични инфекции и паразити.

Тендинитът се явява на единия крак или и на двата. Бива два вида – тендобурсит и тендовагинит. Първият е възпаление на синовиалната торбичка, а вторият – на сухожилното влагалище.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Степени на разтягане на връзките в колянна става – в 1 са скъсани отделни влакна, а в 3 прекъсването е пълно и следва увреда на хрущял, капсула и менискус

Как да разпознаем? Болката се явява по дължината на сухожилието, приоритетно в съединителните точки. Успокоява се от затопляне. Липсата на лечение я превръща в хронична. Тогава болката се явява при смяна на времето. Колянна става подпухва, наблюдава се ограничаване на подвижността й, а при движение се чува проскърцване. Пристъпите се провокират от активни движения. На късните стадии тендинитът може да провокира разрив на връзките над коляното.

Какво се предприема? В първите стадии тендинитът се третира с консервативни методи и ограничаване на активността. Понякога е необходимо обездвижване на коляното. За целта се прилагат специални помощни средства. Назначават се противовъзпалителни медикаменти и процедури за възстановяване на тъканите. В критични ситуации се инжектират кортикостероиди и антибиотици. В последния стадий се предприема хирургично отстраняване на дегенериралите тъкани.

Усукано коляно

Усукването е причина за нанасяне на травма, а не заболяване. Провокира се от неправилни движения и натоварване, най-често при определени видове спорт. То може да увреди предната кр. връзка, една от чиито функции е да предпазва именно от такива анормални движения на ставата, менискусите, сухожилията.

Как да разпознаем? Внезапно усукващо движение е видимо. То има потенциала да скъса предната или страничните връзки. Усеща се като раздиране или се чува изпукване.

Колянна капачка

(счупена, пукната и изместване)

Капачето свързва костите и мускулите и ръководи движението. То придава стабилност. Като най-издадената част на коляното то се травмира при падане при възрастните хора и при резки движения – при по-младите. В рисковата група са хора с дегенеративни патологии на костите и ставата.

Капачето може да се пукне, счупи или измести.

Как да разпознаем? Разместванията и по-сериозните фрактури са видими през кожата. Болката е остра, веднага се появява оток. Ставата се блокира или се движи със затруднение. Появяват се болки в коляното под капачката.

Какво се предприема? При липса на разместване фрактурата се установява чрез образна диагностика. Пукнатата капачка се третира консервативно, а раздробената – оперативно. Следва възстановителен период и преодоляване на обездвижването по време на болестта.

Инфекции

Инфекция на сухожилието

Възрастните жени често получават особена форма на периартрит – инфекция на сухожилието отзад в сгъвката. Възпалението се придружава от оток, но няма деформация на ставата.

Как да различим? Болка възниква само при придвижване по неравни повърхности, носене на обувки на висок ток. При навременно диагностициране се лекува бързо.

Лаймската болест

Ухапване от инфектиран кърлеж причинява болки в мускули и сухожилия. Приоритетно поразява колянна става.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Борелиоза – тя поразява почти всички стави в тялото. Едноименната бактерия се разпространява чрез кърлеж

Как да различим? Освен болката в тъканите, се изпитва слабост, главоболие, възможни са аритмия и депресия.

Реактивен артрит

Другото му название е синдром на Райтер. Предизвиква възпаление на отделителна с-ма, очи и стави, в това число колянната. Причинява се от инфекция на отделителна с-ма или червата. Има остра и хронифицирала форма.

Как да различим? В колянна става се усеща силна болезненост, като поражението обичайно е с асиметричен характер. Кожата в зоната на ставата придобива червеникав оттенък, образува се оток. Същевременно при уриниране се усеща сърбеж, парене или боцкане.

Възпаления

Артрит на коляното

Това е възпалителна патология на коляното. Диагностицира се и при млади хора, особено жени. Причина за развитието е прекомерна маса на тялото, слаб имунитет, напреднала възраст.

Характерна особеност е ставната болка, скованост, ограничена подвижност на ставата. Поразената област отича, кожата почервенява. Локалната температура се повишава, ставата се деформира.

Как да разпознаем? Болезнеността е много ярко изразена. Болевите усещания са по-ярки през нощта. Коляното боли и в състояние на покой, когато се сменя времето.

Възпалението на ставата съпровожда патологии като реактивен, ревматоиден, псориатичен артрит, а също и ревматизъм, болест на Бехтерев, подагра.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

При остеоартрита наблюдаваме изчезване на хрущяла и триене кост в кост, а при ревматоидния се вижда изтънял хрущял, ерозия на костта и възпаление на синовиалната мембрана

Ревматоиден артрит

Заболяването е със системен характер – възпаляване на съединителната тъкан. Точните причини за него не са известни. Съществува генетична предразположеност. Активизира се в момент на ослабен имунитет. От него страдат и двата пола, във която и да е възраст.

Ревматоидният артрит поразява съединителната тъкан в областта на ставата, на подложена на значително натоварване – най-често колянна. Отсъствието на своевременна диагностика и лечение в преимуществена част от случаите води до инвалидизация и дори до летален изход. Смъртта настъпва от инфекциозни усложнения и бъбречна недостатъчност.

Съществуват фактори, които способстват развитието на ревматоидния артрит – постоянното емоционално напрежение и честото преохлаждане на организма.

Болестта се дели на стадии според изразеността на симптомите:

 • Първи – появява се оток и подпухване на колянна става. Пациентът изпитва болка, повишава се температурата;
 • Втори – възпалените клетки активно се делят. Това причинява уплътняване на синовиалната обвивка;
 • Последен – поразява се костната и хрущялната тъкан. Колянна става се деформира и не изпълнява функциите си. Пристъпите на болка стават по-силни и продължителни.

Ревматоидният артрит прогресира бавно. На първо време се изразява като скованост в колянна става, след като кракът е бил дълго време в покой – например след нощния сън.

Какво се предприема? Диагностицира се с биохимичен анализ на кръвта, рентген и според външните симптоми като оток, почервеняване на кожата и деформации. Ако причината е инфекция, се пишат антибактериални препарати. Болката се овладява с кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни. Показани са лечебна гимнастика и масаж.

Бурсит

Възпаление вътре в синовиалната торбичка е получило названието бурсит. Той се причинява от събиране на течности, съдържащи опасни микроорганизми. Бурситът възниква в резултат от травми на колянна става, значителни физически натоварвания, както и като усложнение от инфекциозни заболявания. Артритът и подаграта също способстват за неговото развитие.

Как да разпознаем? Бурситът се характеризира със скованост на движението, болка в зоната на колянна става. Възпалението е особено забележимо при натиск върху кожата. Пациентът изпитва слабост, болки, губи апетит. Ако причината е инфекциозно заболяване, се вдига температура.

Важно отличие между бурсит и артрит – при бурсита се запазва способността за сгъване – разгъване на ставата.

Какво се предприема? За установяване на характера на натрупалата се течност се провежда пункция. На първите стадии помагат компреси, обтривания. Пациентът е на легло. При хроничен бурсит се извършва извеждане на натрупалата се течност и промиване.

Фибромиалгия

Заболяването се отбелязва при минимум 5% от населението. Изразява се със симетрична мускулно-скелетна болка, често проявяваща се в областта на колянна става. Причините за възникването й са проучени лошо, но със сигурност не са свързани с възпалителни процеси. Като фактори се посочват стресът, емоционалното напрежение, ускорен обмен на серотонин, физически травми.

Как да разпознаем? Главните оплаквания на болните са лош сън, умора, загуба на силите, чревни разстройства, спазми, загуба на чувствителност и сутрешна скованост.

Разнообразието на симптоматиката често е причина за неправилна диагноза. Фибромиалгията може да бъде объркана с депресия.

Какво се предприема? Заболяването се диагностицира с методи, подбрани индивидуално. Често до нея се стига чрез изключване на вероятността от други патологии.

Лечението е медикаментозно – антидепресанти, болкоуспокояващи. Препоръчва се избягване на стрес, занимание със спорт, диета и масажи.

Остеомиелит

Диагнозата остеомиелит се поставя, когато се развиват гнойно-некротични процеси на костите и околните на тях меки тъкани. Провокира се от особени гноеродни бактерии. Възбудителите на инфекцията проникват по различен път – ендогенно (чрез кръвта, разпространяваща се в зоната на възпалението) и екзогенно – в резултат от лечение на счупвания, лечение на зъби. Остеомиелитът се провокира от травмиране или от златист стафилокок.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Остеомиелит – гнойният процес засяга меките тъкани, костта и дори костния мозък. Сложно и опасно заболяване, чието лечение понякога продължава с години

Как да разпознаем? Отделят се две разновидности на заболяването – хематогенен и травматичен.

В първия случай остеомиелитът дълго време няма външна изява. Обаче пациентът изпитва слабост, липса на сили. След това температурата рязко се вдига и се явява остра болка. Възпалителният процес протича много бързо. Възможен е сепсис, водещ до смърт.

Травматичният остеомиелит се развива, когато терапията е стартирана твърде късно. Пристъпите на болки в случая се редуват със спокойни паузи.

Какво се предприема? Лечението на остеомиелитът е медикаментозно с антибиотици и хирургично. При операцията се отделят гнойта и омъртвените тъкани.

Подагра в колянна става

Подагра е хронична патология, свързана с утаяване на уратни кристали. Те провокират пристъпи на остра болка в колянна става. Среща се приоритетно при мъжете. Причинява се от повишаване на нивото на пикочна киселина. Благоприятства се от прекалена употреба на храни с пурини – месо и риба. Алкохолът влошава състоянието.

Как да разпознаем? Подаграта се изразява с рязка болка в колянна става и почервеняване на кожата в нейната зона. По меките тъкани се образуват плътни възелчета – тофуси. Те представляват натрупване на пикочна к-на. Понякога тофусите се пукат и излизат на повърхността. Пристъпите на подагра продължават няколко дни и дори седмица.

Какво се предприема? Подаграта се диференцира по високото съдържание на пикочна к-на в кръвта (биохимичен анализ) и чрез рентгенография. За овладяване на пристъпите се спазва диета и се намалява активността. Пациентът пази емоционален и физически покой. Провежда се и медикаментозна терапия.

Течности в коляното

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Спортният травматизъм отваря врата за разнообразни патологични изменения в ставите на коленете

Събирането на течности в колянна става представлява усложнение от увреден менискус, сухожилия или връзки, счупвания на кости – от травми и заболявания на тъканите в зоната.

Изразява се с оток или подпухване в различна степен и болеви синдром.

Течността в ставата бива прозрачна, мътна или с примес на кръв.

Вода в коляното

Така разговорно се нарича акумулирането на синовиална течност – „събиране“ на вода.  Характерно е оформяне на оток и разнасянето му след дадено време;

Кръв в коляното

Кървене вътре в ставата – хемартроза. Появява се внезапно при драстична травма като разкъсване на менискус, ставни връзки, фрактури. Развива се за минути;

Гной в коляното

Представлява инфектирани течности, които съдържат микроорганизми. При натрупването на гной се практикува разкриване на ставата и изтегляне на гнойта.

Киста зад коляното

Нарича се киста на Бейкър. Представлява образувание, което е изпълнено с течност. Размерът му варира, но рядко превишава няколко сантиметра. Кистата се среща след 30 години и при децата между 3 и 7 години. Образува се вследствие на увреждане на коляното и се способства от изменения като артрит и остеоартроза.

Как да разпознаем? Понякога малките кисти се пропускат и от лекар. У пациента те не предизвикват дискомфорт. Възможни са болки в коляното при движение, оток, неприятни усещания при сгъване и разгъване.

Какво се предприема? В някои случаи кистата минава сама. При силни болки се провежда аспирация. Тя е необходима и при кисти с големи размери. Нестероидните противовъзпалителни облекчават болката. Възпалението се овладява с компреси. Правят се упражнения за укрепване на коляното.

Костни патологии

Болест на Пейджет

Деструктивен процес в костта, при който нормалната тъкан се замества постепенно с анормална структура. Това нарушен процес на формиране на кости, при което се деформира скелета, а костите стават чупливи. Болестта е рядка. Тя поразява тръбните кости на краката и причинява болест в колянна става. Проявява се по-често при мъжете и в напреднала възраст.

Как да разпознаем? Това е сложно, защото патологията може да не проявява симптоми. Понякога пациентите изпитват нощни болки и топлина локално в поразената кост.

Какво се предприема? Диагностиката се осъществява с биохимия на кръвта, биопсия и рентген. Болката се овладява с нестероидни противовъзпалителни. Терапията е целенасочена към предотвратяване на усложнения и увеличаване на здравината на костите. Счупванията са много вероятни.

Болест на Осгуд – Шлатер

Вродена патология, която се изразява в образуване на болезнени топчета в района на колянната чашка. Като правило засяга единият крак. На рентгенова снимка костите изглеждат като начупени на множество малки кръгли части. Третирането е оперативно – премахване на кистите.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Баскетбол, волейбол, хокей, футбол и спортна гимнастика са спортовете, при които постоянни микротравми провокират заболяването на името на Осгут – Шлатер

От болестта стадат деца и подрастващи. Висок риск има за малките спортисти – при баскетбол, фигурно пързаляне, балет.

Как да разпознаем? Симптомите са оток в коляното, подпухване, рязка болка при движение – при бягане, скокове. Болката ескалира при натиск и утихва при отпускане.

Какво се предприема? Болестта преминава с възрастта. В някои случаи се приемат обезболяващи и се прилага физиотерапия. Облекчават студените компреси. При физическо натоварване се ползват наколенки. Лечебн. гимнастика е полезна за укрепване на сухожилията.

Кога е необходим лекар

Пациенти след 50 години и такива с наскоро получени травми на коленете се намират в зоната на риска и следва деликатно да се отнасят към всякакви тревожни проявления. Хрущенето в ставите, умората при неголеми натоварвания, непълното сгъване и разгъване на коляното са показания за посещение при ортопед. В преимуществена част от случаите ще бъдат назначени изследвания.

Изследвания и диагностика

Ранната диагностика на измененията в колянна става е съществен фактор за избягване на тежки увреждания и за ограничаване на активността на пациента. Много от посочените по-горе патологии в ранните си стадии нямат добре изразена клин. картина. Диагнозата се изяснява с образно изследване и при необходимост се правят кръвни тестове, биопсия и други.

Артроскопия на колянна става

Артроскопичната хирургия е от най-модерните способи за диагностициране и лечение на множество заболявания на ставите. През отвори (1 или 2) от максимум 6 мм се извършват огледи на състоянието и редица възстановителни процедури. Подобна операция продължава до 1 час. Тя е минимално инвазивна, следва доста дълъг възстановителен период.

Оток след артроскопия

Колкото и да е щадяща артроскопията не изключва възможността от появата на следоперационни усложнения. Отокът като последствие от операцията възниква приктически при всички пациенти.

Как да се превотврати отокът? След като операционната рана се зашие и превърже, отгоре се стяга с еластичен бинт. Той изпълнява поддържаща функция и лекува чрез компресия. Вместо него се ползват и компресионни чорапи.

Отокът прогресира постепенно и достига максимума си на втори или трети ден след намесата. Обикновено отминава до 2 седмици.

Какви средства се приемат за сваляне на отока?

Силното отичане се предотвратява с предварителна диета. Намалява се приемът на сол, като 2 седмици преди операцията употребата се спира изцяло. Изключват се пушени и мариновани блюда. Спира се и пиенето на вода през нощта. Абсолютно е противопоказан алкохолът, който отравя организма и повишава отичането. Изключват се и горещите вани, докато контрастният душ е полезен с това, че стимулира кръвообращението.

Възстановяване

след артроскопия

По време на възстановяването се съкращава нивото на физическото натоварване. Ограничава се ходенето и изцяло се спира спортът. За да се увеличи венозното оттичане, пациентът държи крака си на високо – на възглавница или на стол. Забранени са плажът и излагането на горещина, защото топлото увеличава отока. Обувкита са максимално удобни, а дрехите – свободни, за да не зоната на артроскопията.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Артроскопия – схема и снимка от операционната маса

След хирургията се назначават диуретици – от растителен произход или лекарствени. Помагат още масажите и упражненията.

Кръвни изследвания

(общи, биохимични, микробиологични)

Лабораторните изследвания дават по-точни сведения за състоянието на пациента. Много показатели от анализа на кръвта говорят за болести в ставите.

При биохимичен анализ лекарят обезателно следва да обърне внимание на съдържанието на С-реактивен протеин в кръвната плазма, който се повишава при наличие на възпалит. процес. Важни са още общият белтък, дефиниламиновата реакция и други показатели. Тревожен сигнал е увеличаването на СУЕ – бързината на утаяването на еритроцитите (отражение на възпалителен процес).

При ревматични възпалителни патологии имунологичният анализ на кръвта показва антинуклеарни антитела (АНА). При наличието на оток се проверява и съдържанието на пикочна к-на – тя помага за установяване на артрити, подагра и други патологии. Пациенти, страдащи от ревматизъм, псориатичен полиартрит, болест на Бехтерев и др. се наблюдава изменение на съдържанието на лизозомални ензими (киселите протеази, киселите фосфатази, дезоксирибонуклеаза, катепсини) в плазмата на кръвта и синовиалните течности.

Микробиологичното изследване на синовиална течност се провежда при съмнение за наличие на микроорганизми и септичен процес в ставата. Провежда се артроцентеза – изтегляне със спринцовка на малко течност. Тя се извършва с упойка и носи риск от привнасяне на инфекция вътре в затворената капсула.

Анализ на урината – значителни отклонения от нормите в урината се наблюдават само при тежки заболявания на ставите. Тя не трябва да съдържа белтъци и кръв. Наличието им указва заболяване.

Рентгенови изследвания

Съвременните методи за образна диагностика са най-разнообразни, но все още рентгенът държи първенството по отношение на костни и ставни патологии заради добрата си информативност, съчетана с ниска цена. Рентгенографията показва:

 • Изменени форми на ставата;
 • Костни деформации – достатъчно добре се виждат костни уплътнения, остеофити (шипове);
 • Ширината на ставната междина – разстоянието между съчленяващите се кости.

  Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

  Рентгенография на деформирани в различна степен ставни повърхности в следствие на гонартроза

Рентгенографията предоставя достатъчно данни, за да се различат стадиите на артроза – деградация от 0 до 4. Деформациите се различават с лекота, но те стават забележими от втори стадий нататък.

Недостатъци на рентгенографията:

 1. Липса на възможност да се повтори диагностиката и да се проследят общите тенденции в развитието на патологията;
 2. Невъзможност да се види състоянието на меките тъкани.

Тези два минуса се компенсират с паралелни изследвания – УЗИ, КТ или ЯМР.

Ултразвук (УЗИ)

Ултразвуковото изследване дава точна и ясна картина на измененията и е ефикасно, само след като клиничните прояви на заболяването са станали забележими. Но при условие, че се върши от грамотен специалист, то дава достатъчно достоверни резултати. УЗИ показва:

 • Изтъняване на хрущялните тъкани;
 • Увеличаване на количеството на течността в ставата;
 • Увреждане на менискусите – установяват се и малки по обем нарушения.

Ултразвуковото изследване при колянна артроза не може да се ползва в качеството на окончателен метод за диагностика.

Денситометрия

Тя бива ултразвукова или рентгенова. Прави се за установяване на плътността на костната маса (за остеопороза).

Компютърная томография (КТ)

Един от най-модерните и информативните методи за образна диагностика. КТ позволява:

 • Да се оцени структурата на ставните тъкани с точност до милиметър;
 • Да се видят „срезове“ във всяка плоскост;
 • Да се установят изменения в тъканите, хрущялите и костите – остеофити и разраствания.

Облъчването за разлика от рентгена тук е минимално.

Магнитно-резонансна томография

Този метод няма аналог, що се касае до информативността по отношение на меките тъкани. Матнитният резонанс позволява да се диференцират заболявания в най-ранните им стадии. Засичат се микроувреди на клетъчно ниво, които още нямат видима изява. Магнитно-разонансната томография показва:

 • Всякакви повреди и дегенеративни изменения;
 • Нарушения, свързани с обмена на веществата;
 • Изтъняване на меките тъкани;
 • Отичане и кръвотечения в мускули и сухожилия.

Този вид томография отстъпва в информативността си по отношение на костите. За чисто костни патологии се предпочита компютърната или рентгена. Но при наличие на изменения в меки тъкани ЯМР е незаменим.

За огромния капацитет на магнитния резонанс, както и колко струва, се информирайте ТУК: Ултразвук, компютърна или резонансна томография – кога кое да изберем?

Биопсия и пункция
Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Ето как се прави пункция на колянна става

Това са хирургични манипулации, провеждащи се под упойка. Те имат за цел да изведат проби от ставите за по-нататъшно изследване. С биопсия се получава образец от тъканите, а с пункцията – образец от течностите.

Микроскопското проучване установява автоимунни процеси, подагра, възпаления, инфекции, хемохроматоза, новообразувания.

След намесата в ставата се препоръчва много почивка, леки упражнения и предпазване от физическо натоварване.

Палпация

При ставните заболявания палпацията („опипване“) е силно информативен метод. Тя се прилага  още при първа визита при специалиста. Чрез нея се установяват външни отклонения от нормата като оток, ограничено движение, локация на болката и зоната на разпространението й. С опипване се откриват ревматични и ревматоидни възелчета, изменения по ставната капсула, на локалната температура и влажността на кожата.

Стойката на тялото и походката също са информиращи относно ставни заболявания.

Гониометрия

Гониометрията е приспособление за измерване на амплитудата, в която се сгъва/ разгъва ставата. Измерва ъгъла на движението.

Лечение на колянна става

Заболяванията на ставите са две групи – възпалителни и дегенеративни.

Възпалителните се класифицират като инфекциозни, ревматоидни, метаболитни, свързани със системни заболявания и с неревматични.

Инфекциозните процеси биват стерилни (реактивни) и нестерилни (гнойни).

Лечението зависи от разновидността на патологията. То е ефикасно, само ако бъде определена с точност причината и вида на изменението. Методите на терапия могат силно да се различават в зависимост от конкретната патология. Традиционно те се разделят на:

 • Терапевтични (консервативни) средства;
 • Хирургия;
 • Алтернативни способи (народна и нетрадиционна медицина).

За много патологии съпътстващи (подпомагащи) методи се явяват физиотерапията, масажите и лечебната гимнастика.

Накратко лечението на ставни болки е дадено ТУК: Лечение на коляно от народа и по официалния начин.

Лекарствена терапия

Терапевтични средства се изписват при всякакви поражения на опорно-двиг. апарат. В зависимост от насочеността медикаментите са две групи:

 1. Въздействащи на причината на заболяването. Например при инфекциозна природа на патологията се изписват антибиотици, при автоимунни реакции – стероидни хормони;
 2. Отстраняващи симптомите на заболяването. Сред тях най-значими са противовъзпалителните средства, които намаляват болевите усещания и забавят процеса на възпаление, както и обезболяващите.

За по-точно насочване на медикаментите се избира между три форми – таблетки, разтвори за инжектиране и специални концентрирани препарати в ампули, които се въвеждат непосредствено в ставата. Показани са и локалните средства.

Противовъзпалителни

Те биват стероидни и нестероидни. Стероидните хормони като метилпреднизолон, хидрокортизон и други се инжектират основно в ставата. Действат добре при възпаления на меки тъкани, сухожилия. Но приложението е ограничено и се изисква пауза между дозите.

Нестероидните медикаменти са много голяма група. Някои от тях са евтини (1-3 лв), а други цената е над 10 и дори над 20 лв. Те имат разни акт. съставки и ефикасност. Най-добрите представители са проектирани с удължено освобождаване, за продължително третиране на болката и възпалителния процес.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Противовъзпалителните – медикаменти, без които не може при повечето коленни патологии

Нестероидните медикаменти са показани при целия спектър ставни патологии – и дегенеративни, и възпалителни. Изписват се при всякакви възпаления в ставата. Освен това те имат температуропонижаващо действие и много силно обезболяващо. При повечето случаи болката се овладява достатъчно ефикасно с тези средства, без да се налага вземане на друг тип болкоуспокояващи.

Тези средства са с общо и с избирателно действие.

 • Препарати с общо действие – диклофенак, ибупрофен, кетопрофен, пироксикам, напроксен, индометацин.
 • Препарати с избирателно действие – целекоксиб, рофекоксиб, еторикоксиб, мелоксикам.

Въпреки високата ефикасност на нестероидните противовъзпалителни, множество болни се въздържат от тях заради изразените им и доста неприятни съпътстващи ефекти. Те атакуват стомашната лигавица и носят риск от ерозия или язва. Причиняват дискомфортни усещания в стомаха + гадене. Токсични са спрямо бъбреците, ч. дроб и кръвта – могат да провокират заболявания в тях, включително анемия и алергии. Провокират спазъм на бронхите.

Друго ограничение е при този вид препарати е, че те не се комбинират. На корекция подлежи само дозата, а при липса на ефикасност се заменят с друго наименование.

Препарати: Пироксикам (3.39 лв), Диклофенак (11.91 лв), Индометацин (1.04 лв), Кетонал (3.11 лв), Бруфен (14.43 лв) и др.

Лечение с мазила

(мехлем, гел, крем, унгвент)

Препаратите за местна терапия са допълнителни в лечението на колянна става. Те представляват нестероидни противовъзпалителни с локално приложение.

Защо са на второ място по значение? Мазилата – въвеждането посредством кожата, са по-малко ефективни в сравнение с оралното и вътреставното инжектиране. Абсорбирането им при местно лечение съставлява не повече от 7-8 %. Затова монотерапията с гелове и кремове рядко е ефикасна и те има спомагателна функция.

Нестероидните противовъзпалителни за локално приложение действат непосредствено на болния участък. В основата на мазилата стоят различни обезболяващи в-ва.

Диклофенак

Лекарствените препарати, съдържащи диклофенак, намаляват болевия синдром и отока и увеличават амплитудата на движенията. Използват се при възпалителни процеси в ставите, ревматизъм, невралгии.

Наименования: Волтарен емулгел (14.31 лв/ 100 г), Диклофенак гел (4.92 лв/ 50 г), Алмирал (7.60 лв/ 50 г), Диклак гел (7.65 лв/ 50 г) и акут (7.50 лв/ 50 г), Наклофен (6.71 лв/ 60 г), Фелоран Актавис (5.99 лв/ 60 г) и Софарма (4.57 лв/ 60 г), Фелоран Форте (4.42 лв/ 40 г), Травмагел (5.99 лв/ 60 г).

Ибупрофен

Мазилата на основата на ибупрофен притежават местно аналгизиращо действие при болки в ставите, артрити, повреди на връзките, при травми.

Наименования: Дийп рилийф (9.86 лв/ 50 г), Ибудолор дуо (9.00 лв/ 60 г), Ибументол (6.71 лв/ 40 г), Ибутоп  гел (7.97 лв/ 50 г) и крем (7.97 лв/ 50 г), Сиафен гел (4.66 лв/ 40 г).

Индометацин

Активното в-во има противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Прилага се при ревмат. артрит, остра болка в мускулите, подагра.

Наименования: Индометацин унгвент (3.46 лв/ 40 г) и гел (4.72 лв/ 40 г).

Кетопрофен

Има висок аналгезиращ ефект. Показания: заболявания от възпалителен характер, разтягане на връзки при спортисти.

Наименования: Кетопрофен гел (5.18 лв/ 50 г) и спрей 10 %  (11.63 лв/ 25 г), Фастум гел (14-90 лв/ 100 г и 8.35 лв/ 50 г).

Пироксикам

Пироксикам е ефикасен при неревматични възпаления на сухожилия, обвивки на ставата, мускулите, на връзките и околоставни торбички. Показан при травми от спортен и битов характер, наранявания на меки тъкани, навяхване, счупване, изкълчване. Изписва се за ревматизъм на меки тъкани и нервни възпаления.

Наименование:  Пироксикам гел (3.33 лв/ 40 г).

Фенилбутазон

Предназначен за локална терапия на подагра, артрит, спондилит. Обладава противовъзпалителен, обезболяващ и понижаващ телесната температура ефект.

Наименование: Бутадион унгвент.

Мазила за кръвообращението
Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Мехлеми в подкрепа на кръвообращението и храненето на тъканите

При лечение на ставите наред с противовъзпалителните се прилагат и сгряващи препарати. Лечебният ефект се достига с активизиране на кръвообращението и постигане на пълноценно хранене с кислород и хранителни в-ва на хрущялите и връзките на ставата. В същото време геловете и кремовете отпускат и околната мускулатура, облекчават ставата и възстановяват подвижността й.

Мехлемите от тази група са основани на растителни компоненти, пчелен подмор, екстракти от животински тъкани, пчелен подмор и други.

Наименования:  Омакс (10.61 лв), Хидрокортизон унгвент (1.64 лв), Бестифлекс, Латикорт (3.41 лв), Остоефитум (25.27 лв), Проензи (17.00 лв), Матсан дойч (11.75 лв) и други.

Хондропротектори

Те се назначават при патологиите, свързани с увреждане на хрущялна тъкан. Регенерират я и я подхранват. Показани при нарушена подвижност.

Лечение с народна медицина

Домашни мехлеми
Рецепта №1

Събират се 2 малки лъжички бял равнец и 1 голяма –  жълт кантарион. Раст. маса се смила. На водна баня се топи 50 г вазелин и се смесва с билковия сбор. С крема се разтрива увредената става преди сън.

Рецепта №2

Смесват се спирт, суха горчица и камфор в еднакви пропорции. Нанасят се на тъничък слой по възпалените стави. Завива се първо с найлон, после с плат/ кърпа. Използва се при разтягане на връзки.

Компрес със зелев лист

Лист – голям и плътен, от прясно зеле се нагрява на котлон и се намазва с тънък слой мед. Налага се на болната зона, увива се с плат и се стяга с еластичен бинт. Ефикасността се усеща още на втория ден. Прилага се нощно време. Отлично обезболяващо средство.

За вътрешен прием

Сварени с кожицата картофи се размачват, без да се белят и с всичката вода, в която са се варили. Оставят се за два часа. Междувременно гъстата съставка се е утаила, а останалата на повърхността вода се излива. Лекарството се приема трикратно на ден по около 60-70 г. Добро средство за изменения по костите.

Повече народни рецепти са описани ТУК: Лек за подуто коляно – със зелеви листа. Безценно!

Операция на коляно

При повечето пациенти няма необходимост от ендопротезиране на колянна става, но в някои случаи – когато други способи са се оказали безсилни, хирургията е ефикасно средство за намаляване или отстраняване на болката. Вече широко се прилагат слабоинвазивни методи на оперативно вмешателство. Те позволяват по-бързо възстановяване на болните, намаляване на болката след операцията и съкращават престоя в болница.

Артроскопия

(безкръвна операция)

По този способ се оперират приоритетно остеортритите, но и много други патологии. През един малък отвор се въвежда камера, а през друг – инструментът. Най-разпространените процедури, провеждани по този метод са:

 • Изрязване на повреден хрущял;
 • Отделяне на неплътни остатъци от органични в-ва вътре в ставата (санация);
 • Промиване на вътрешните повърхности на колянна става;
 • Възстановяване на повреден хрущял с присаждане на тъкани;
 • Отделяне/ възстановяване на износен менускус;
 • Възстановяване на увредени връзки.
Остеотомия

Представлява реструктуриране на костите с цел да се измести товарът от поразените към здрави тъкани.

Частично ендопротезиране
Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Варианти за ендопротезиране

Увредените костни повърхности или хрущяли се отделят и заменят с изкуствени повърхности (импланти), изработени от метал и много еластична пластика. Когато е поразена само едната страна от ставата, има възможност да се запази здравият участък. Тогава се прилага частично ендопротезиране.

Успешното частично ендопротезиране отстранява болката и в значителна степен съхранява естествената анатомия на стравата. Това може да забави, а в някои случаи и да предотврати тотално ендопротезиране, при което се заменят всичките три отдела на коляното.

Тотално ендопротезиране

Прилага се, когато всички повърхности са значително увредени. Повърхността на бедрена кост се заменя с метален компонент, а тази на пищялната кост – с плосък компонент от метал и пластика, който служи като хрущял. Долната част на капачката се заменя с имплант от пластика или съчетан с метал. Тоталното ендопротезиране подобрява функционалното състояние на ставата и общото състояние на пациента в 90% от случаите.

Операция при скъсан менискус

+ цена

Операцията се извършва с метода артроскопия. Когато С-образният елемент е разкъсан, има две възможни действия:

 1. зашиване и възобновяване на менискуса;
 2. отстраняване на увредена част.

Във втория случай се влага имплант от хрущялна тъкан или пластика от отгледан хрущял, при което са ползвани собствени клетки. Възстановяването трае 2-3 месеца, но сроковете са индивидуални.

Операция на кръстни връзки

на коляно

Хирургичната интервенция се провежда около месец след травмирането. Изчаква се възпалението да спадне и да се подобри подвижността. Така след операцията коляното има по-голяма функционалност.

Реконструкцията представлява имплантиране на част от сухожилие или друга такава връзка вместо увредената. Просто съшиване на скъсаните части не е възможно. За присадка се използват собствен или донорски материал. Приоритетно се взима присадка от бедрени сухожилия. Донорска тъкан е необходима при повторна операция или при пациенти със слаби сухожилия. Те не са подходящи за спортисти, които смятат да продължат да тренират, защото са по-слаби от собствения материал.

Цена: Стойността на оперативните намеси при разните увреди на колянна става не са стандартизирани поради голямата вариативност на патологиите и степента на настъпилите увреждания. Обикновено болниците остойностяват услугата според обема и метода, по който ще бъде извършена хирургията.

Здравн. каса заплаща между 350 и 2300 лв също според вида и обема на хирургичната интервенция.

Помощни средства

за колянна става (наколенка, шина, ортеза)

Помощните средства укрепват и стабилизират коляното. Те са предназначени за възстановителния период след травми, операции, разтягания, скъсване на връзки, при износване и дегеративни патологии.

Взависимост от материала си, помощните средства са с различна степен на подвижност  – от фиксирани до еластични.

Ортезите са предназначени за фиксиране на крака в определено положение. Те са два вида:

 1. Ригидни – фиксират крака в предварително определен ъгъл – например 0°, 20°;
 2. С механизъм – те се регулират. Удобни са при необходимост от ограничаване на движението, предпазват от усукване.

Ортезите се поставят след операции и тежки травми като счупване на кости, навяхване, разтягане или скъсване на връзки – частично и цялостно. Заместват гипса и са много по-удобни от него. Предимствата на ортезите са, че се поставят по обиколката на крака и се коригират. Укрепени са с шини. Материалът е безвреден.

Разтегнат, скъсан менискус, руптура на предна кръстна връзка, разтегнато сухожилие на коляното, счупена капачка, инфекции, артрит, ревматоиден артрит, бурсит, остеомиелит, подагра, Кръвни изследвания, рентген, биопсия и пункция,

Различни видове помощни средства за колянна става. Материалът и функционалността определят и цената, която варира в широки граници

Наколенките са от еластичен материал, като варират в своята пластичност – от напълно еластични до укрепени с шини. Имат отвор за капачето и се различават по площта от крака, която покриват. Ползват се за различна степен на подпомагане и предпазване на коляното. Предпазват от болки в коляното при слизане по стълби, при

Възстановяване с гимнастика

Лечечебна гимнастика се назначава на разни етапи от заболяванията с цел подобряване на функционалността на колянна става. Комплексът упражнения се определя от лекар, който отчита характерът и тежестта на патологичния процес, съпътстващите заболявания и възрастта на пациента.

Пълноценните тренировки започват след затихване на острата фаза – след снижение на болевия синдром, нормализация на температурата и намаляване на местните възпалителни проявление.

Главна задача на гимнастиката е:

 • Да повиши еластичността на връзките в колената;
 • Да укрепи мускулните групи, участващи в двигателната активност на ставата;
 • Да нормализира кръвообращението в резултат на което се подобряват обменните процеси, активизира се синтезът на синовиална течност, възстановяват се клетките на хрущялните тъкани.

При ежедневни тренировки функцията на ставата се възобновява напълно или частично според степента на нарушение на анатомичната структура.

Правила за упражненията при травми и заболявания:

 • Тренировките се провеждат на курсове от по 14 до 30 дни;
 • Упражненията се повтарят 2-3 пъти през 5 часа, като един сеанс е до 15 мин.;
 • Натоварването на коляното се увеличава постепенно;
 • Амплитудата на движение в началото на тренировката е малка и до края на тренировката нараства;
 • Упражненията не трябва да пораждат болка, в противен случай се прекратяват;
 • След тренировка се лежи на твърда повърхност с раздалечени колене, за да се възстанови кръвообращението в тренираните стави;
 • Положително е да се завърши с контрастен душ;
 • При болка след гимнастика потърсете лекар.

Ето един комплекс от упражнения, насочени специално към колянна става:

Рехабилитация

(раздвижване на коляно)

Всички пациенти, понесли травма и оперативно лечение, се нуждаят от рехабилитация. И към двете събития организмът реагира еднакво – с оток, мускулен спазъм и болка, които принуждават ставата да ограничи движението си. В бъдеще това довежда до загубването на муск. маса и тонус, което пък причинява допълнително ограничаване на движението от ставата.

Рехабилитацията има за цел да отстрани атрофията на мускулите, отока, спазмите и болката. Провежда се от специалист на принципа на последователно прилагане на различни лебени схеми.

Упражнения

след операция на менискус

Упражненията имат за задача да разширят обхвата на движението и да укрепят мускулите. Те развиват гъвкавост, придават сила и подобряват координацията.

Йога упражнения

Асаните в хатха-йога, които се изпълняват в изправено положение, помагат да се укрепят мускулите на бедрата и коляното и стабилизират колянна става. Това отстранява дисбаланса, който нарушава нормалната й работа, води до преждевременно износване на хрущяла и болка. Ето някои упражнения:

Профилактика за здрави стави

Пациентите с утежнени ставни изменения имат възможност да подкрепят лечението с някои мерки за здравословен и щадящ ставите живот. Допълнителните мерки опростяват и ускоряват механизма на оздравяване. При ставни патологии са показани:

 • Премахване на излишните килограми, които тежат на ставите;
 • Умерено, но редовно натоварване на ставите с гимнастика, разходки, плуване;
 • Носене на ортопедични обувки;
 • Избягване на неудобни пози;
 • Забрана за вдигане на тежести;
 • Регулиране на храненето с изключване на мазни, пушени и солени храни.

Вижте още полезни съвети ТУК: Първа помощ и нар. цярове при болки в коляното.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Болки в коляното при сгъване и разгъване, след усукване и др.

 1. Здравейте след преглед при травматолог на коляно диагнозата е възпаление на латерална връзка вследствие на стара травма. Не ми изписа нищо просто каза че не е сериозно и да го мажа с Бенгел някакви идеи

  • Доктора ти го е казал щом не е сериозно ще ти мине.Ако усещаш болката дълбоко в коляното става въпрос за нещо друго.Колатералната връзка е статична и мноого рядко дава дефекти основно при катастрофа с кола или други по сериозни травми. Има къде къде по гадни травми.

  • ЗЕЛЕВ ЛИСТ НАМАЗАН С ЗЕХТИН НА БОЛНОТО МЯСТО ОТГОРЕ НАИЛОН И КЪРНА ДА НЕ ЦАПАПИЖАМИ ЧАРШАФИ ОЩЕ ПЪРВАТА ВЕЧЕР ОБЛЕКЧЕНИЕ“ БЕЗ СЕКС“ МАИТАП

  • И аз имам подобен случай! Само с преглед ми каза да правя компрес с ракия! Коляното ми беже потдуто и ме болеше след падане. Но отидох на друг лекар. И тогава ми направиха снимки и работата не е била за подценяване! Луксация на капачката и малко парче счупена кост и др.неща. Предложиха операция но за сега отлагам. Така че наистина Ви съветвам да потърсите и друго мнение. Макар че и аз все ходя при прапоръчани лекари!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.