Лечение със зелеви листа и оцет на болки в коляното и вода, шипове, гонартроза и др.

Зелеви листа при вода в коляното, шипове, гонартроза, артрит и др. При оток и болки. Лечение с народна медицина и рецепти с листа от зеле. Как се прави компрес.

Зелето е полезно по всякакъв начин – сурово, на салата, сготвено, кисело, на зелник, на туршия… Киселото пък е съкровищница на витамини за трудните зимни месеци. Както и да се приготви, той не губи благотворните си свойства и ето най-стойностното му качество.

Достъпно и евтино, ние сме свикнали със зелето и не го ценим. Малцина се сещат за него, когато имат здравен проблем. А ето, че освен хранителните си качества,

зелето е и лекарствено растение

Днешният човек бива изненадан от такова твърдение, защото под лекарствени растения разбира билките. Но зелето превъзхожда от качества и широчина на приложението си доста от познатите ни билки. И интересно, че за ползите му са били осведомени още древните хора. Обяснения за лечение с листа е описал Хипократ, намираме го в трактатите на Питагор и Плиний. Египтяните са оставили ценни указания за лечение на множество заболявания.

Вижте важни подробности във видеото:

Ползи от зелевия лист

Като се споменат витамини, се сещаме за портокали и лимони. А ето, че зелето е рекорден приносител на витамини и особено на „С“.

Едва 200 г сурово зеле стига, за да вземем дневната доза вит. С и да подкрепим органите и системите си и най-вече имунитетът.

Зелето е идеален източник на вит. С, предпочитан пред плодовете. Витаминът в него е в по-устойчива форма и не се разгражда при обработка. Затова го им

зеле, ползи, състав, лечение

Зелето лекува 101 болежки – буквално! Външно и вътрешно, то помага за здраве

а и в киселото зеле, при това месеци наред. Заедно с това, от киселото зеле взимаме и дефицитния В12. Интересно, но го няма в други растителни продукти, а в туршията – да.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В бялото прясно зеле намираме още провитамин А и колегите му В1-2-3-6, К, РР, U, фолиева и пантотенова киселини. Да споменем още минералите на калция, калия, фосфора, микроелементите желязо, манган, цинк. Зелето ни дава още фибри, захароза, глюкоза, фруктоза.

Съдържание на статията:

Истински аптечен склад!

На така описания състав се отдават лечебн. свойства:

Общоукрепващо;
 Обезболяващо;
 Противовъзпалително;
 Бактерицидно;
 Диуретично;
 Антисклеротично.

Зелето влияе положително на вс. обменни процеси в тялото, попълва липси на в-ва, съдейства за вталяване, терапия на храносмилането, болести на бронхи и дробове, при поражения на съдове и сърце.

Зелето се яде 12 месеца в годината. Освен чрез директна консумация, то лекува външно – налагане на зелев лист, и вътрешно – чрез сока си. Ще разгледаме конкретни заболявания и как точно помага зелето при тях.

Лечение със зелев лист

(рецепти)

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Лечебните с-ва на зелевия лист са познати от хилядолетия, затова разполагаме с някои старинни рецепти, но и с такива, преосмислени през съвременните достижения. При избора ни сме се водили само от ефикасността.

Компрес от зелев лист

Започваме от най-специфичното приложение на зелето – налагане на компреси от пресен лист. Те се прилагат при следните патологични състояния:

 при артрози и артрити,
 при поява на хематом,
 при различни травми и натъртване,
 при фурункули и карбункули,
 при замръзване,
 при болки в гръбнака,
 при невралгии,
 при болеви синдром в главата,
 при трахеите и бронхите,
 при мастит и мастопатии,
 при ужилване/ ухапване от насекоми.

Как се налага зелев лист

Човек, който е „на зор“, ще вземе лист от каквото и да е зеле. Но ако имате в градината или някой съсед отглежда, то е за предпочитане – съвсем прясно, току-що отрязано от кочана.

Листът за компрес изисква известна предварителна обработка.

зеле, ползи, състав, лечение

Има ли нещо по-евтино и достъпно от бялото зеле? Вероятно затова лечебните му свойства понякога се пренебрегват

Първо, листото за компрес се промива обстойно, на течаща вода, и се подсушава.

В случай че листото ще бъде поставено върху нарушена цялост на кожата, бланширайте го за минута в кипяща вода. Пациентите, които ще правят няколко процедури, могат да приготвят всички „заготовки“ и да ги приберат в хладилника в полиетиленов плик. После, преди налагане, листът се темперира в стаята. Внимание! Не налагайте студено, още по-малко – ледено листо.

Второ, изрежете с нож най-твърдите части от основата и жилките. Така листото ще пусне повече сок, а точно той е лечебен.

Още в текста: ♠ Лечение със зелев лист ♠ Компрес ♠ За болки в коляното ♠ При събиране на вода/ гной ♠ За стави ♠ При артрит ♠ Ревматизъм ♠ Шипове ♠ Болки в кръста ♠ Подагра ♠ Оток ♠ Травма ♠ За щитовидна жлеза ♠ “Каска” при главоболие ♠ Зелеви листа при кърмене ♠ При застой на кърма и за спиране ♠ Мастит ♠ Мастопатия ♠ При простуди ♠ Болка в гърлото ♠ Компрес срещу кашлица ♠ За деца ♠ За бременни ♠ При ангини и бронхити ♠ Астма ♠ Отит ♠ Хемороиди ♠ Разширени вени ♠ Рани ♠ Изтегляне на гной ♠ Екзема ♠ Зелеви маски за лице ♠ Лечение със зелев сок ♠ Лечение със зелева чорба ♠ Отслабване със зеле и сок

Трето, начукайте листото с дървен чук за месо или с тъпата страна на ножа. Размекнатото листо ще пусне повече сок.

Четвърто, ефектът ще се усили допълнително, ако направите няколко леки прореза. Не срязвайте изцяло, а повърхностно. Така листото ще се овлажни, но сокът няма да изтече и да се похаби.

Големината на компреса зависи от размера на болния участък, както и от дебелината на самите зелеви листа. Понякога стига само едно листо, а друг път се налага цял сноп. При големи повърхности листата се нареждат с малко препокриване.

Важно! Зелевите листа трябва плътно да прилегнат към болното. За целта не ги оставяйте свободни, а фиксирайте с бинт. Някои места са специфични и изискват предполагат фиксиране с шал, носна кърпа или сутиен. Към колянна става компресът се фиксира най-удобно с парче, отрязано от стар чорапогащник.

Колко дълго се държи?

Зависи от мястото на обработване. С компресите върху стави се спи. Компресите върху рани, гнойници и кръвонасядания се сменят, още щом изсъхне листото. Понякога от компреса се разнася неприятен мирис, който е знак за подмяна.

Как се подменя?

След отстраняване на стария компрес кожата се промива с чиста вода и се подсушава. Проверява се за почервеняване или парене. При чувствителност зоната се намазва с масло/ мехлем с невен или морски зърнастец.

Компрес против

Болки в коляното, гонартроза
компрес от зелево листо, болка в коляното, болка в ставите

Болният крак се обвива плътно, като листата се препокриват

Листата на зелето се използват за обезболяване и при ред проблеми с коленете още от древни времена. Рецептите за обработване на коленни стави са сред старинните. Днес вече сме наясно, че зелето работи при ставни изменения като артрити и артрози, но също и при травматични източници на болка.

Лечебен е зелевият сок от листото, който има следните ефекти:

 • Бързо премахва или намалява болезнеността в ставата;
 • Изтегля течности от коляното и така разнася отоците;
 • Подобрява кръвообращението, следователно храненето и възстановяването на ставата и околните тъкани.

Зелевият компрес се налага по възможно най-опростения начин – обвива се коляното и се фиксира с превръзка. Предварително листото се обработва (размеква) по описания начин.

Зелевият лист може да бъде чист или да се намаже с нещо – това зависи от заболяването и от желанието на пациента. Същото се прави и при гонартроза. Още ТУК:

Гонартроза: ефикасните лекарства, диета и упражнения. Протези, операция

Компрес на коляното

при събиране на вода/ гной

Колянната става е податлива към изливи, при които кухините се изпълват с различен тип течности. Те не са вода, въпреки израза, а представляват синовиална течност, кръв или гной, ако е присъединена бактериална инфекция.

Зелето се справя добре с разнасянето на събрани течности. Наложена е представата, че листото изтегля отвътре навън течността, но всъщност процесът е обратният – болното място всмуква жизнените сокове от листото, а намиращите се в него полезни в-ва подпомагат излекуването. Затова използваното листо изглежда съсухрено, като изсмукано, каквото всъщност е.

Процедурата за терапия е подобна на описаната при болки. Разликата е, че при наличието на активни процеси компресът бързо се амортизира и изисква по-честа смяна. Заради гнойта може да се усети специфична миризма.

Зелев лист за стави

с мед, сол и сода

Рецептите с посочените съставки са толкова известни, колкото и зелевите компреси.

С мед: предпочитана рецепта е да се размаже мед върху зелево листо и да се приложи върху проблемното място.

Не забравяйте: намачкайте листото с точилка или начукайте с дървена повърхност! Във видеото (от 2:00 минута нататък) е демонстриран компрес с мед:

Със сол и сода: за 2 листа са достатъчни по 2 чайни лъжички сода бикарб. и морска сол. Листата са намачкани, а под влияние на солта те ще пуснат още по-бързо сока си. Имайте готовност за незабавно налагане.

Пълна програма: размажете върху лист от вътрешността на зелето 40 г мед и поръсете със сол и сода (по 10 г).

При артрит

С горчица: ефикасна рецепта за ставни заболявания. Във видеото по-долу е показано как се прави лечебната смес от мед, сол, сода и горчица. Накрая демонстраторката намазва сместа върху найлон, за да я приложи върху ставата.

Но компресът ще стане по-качествен, когато найлонът се замени с листо от зеле. Тогава соковете на зелето  ще се смесят с лечебната каша и ще подпомогнат всмукването й в кожата и тъканите под нея.

При ревматизъм
компрес от зелево листо, болка в коляното, болка в ставите

Хроничните заболявания изискват продължително третиране с компреси

С хума: сварява се малко зеле и се пюрира. В течността му се размива хума + пюрираната част. Кашата се маже на зелев лист и се залепва на болното.

При шипове

Костните израстъци биват доста болезнени. И въпреки че съществува сентенцията, че шиповете се оправят само от смъртта, хората не спират да опитват различни начини за облекчаване.

Така са създадени множество обезболяващи формули, централно място сред които стои зелевият лист. На него се възлага директно обезболяване – чрез налагане в чист вид, а други го използват за намазване на различни народни и природни средства.

Ето някои варианти за „паста“ върху листа:

С морска сол: поръсете размачкано зелево листо с морска сол (счукайте я, ако е твърде едра);

С яб. оцет: лист се напоява добре с оцета (направете прорези предварително) и се залепя към болезнения участък. Компресът се фиксира с шал, за не се размести през нощта (когато е най-успешна обработката). Може да сложите междинно кърпа и найлон, за да не се мокри пижамата;

С тамян: зел. лист се обработва с яб. оцет по гореописания начин и се поръсва с начукан тамян;

С тютюн: изпразнете една цигара, размесете с 30 г мед и размажете върху листото;

С ракия: намокрете листото обилно с ракия и бързо приложете. Сложете найлон, да не мокри;

Със зехтин: зелевото листо дебело се покрива с олио и се залепва върху зоната с шипове. Подменя се през 40 мин.;

С чесън и мед: смилат се 1-2 гл. чесън и се объркват щедро с поне 100 мл мед (за да не гори). Сместа се разполага на зелевото листо и се налага. Внимавайте да не се появи усещане за парене. То означава, че чесънът е повече от необходимото. Свалете, добавете още мед и пак наложете;

С чесън и сода: смилат се 1-2 глави и се размесват с 20 г сода бикарб. и по едно щедро загребване на мед и св. мас. Не щадете „смазката“. Размажете по листото и наложете. Отново внимавайте за признаци за изгаряне (заради участието на чесън в рецептата).

При болки в кръста

Болезненост с неясен или хроничен произход се налага с компрес от размачкани зелеви листа, покрити със специален мехлем.

Предварително се премерва колко листа ще покрият болезнената зона от кръста. Те се начукват или се бланшират за секунди и бързо се вадят. Оцеждат се и се чакат да се охладят. Студен лист се покрива обилно с несолена св. мас, а отгоре – захар.

Втори вариант: настържете 2 гл. лук, объркайте със сол, да пусне сока си, и след това с мед, за да не гори кожата. Може св. мас, вместо мед. Намажете дебело върху зелето и залепете върху болната зона.

Внимание! Съставки в рецептите като лук и чесън винаги създават риск от изгаряне на кожата. Винаги ползвайте „смазка“ и следете за поява на парене. Лукът и чесънът са способни да причинят дълбоки изгаряния!

При подагра
лечение на подагра със зеле, лечение със зелев лист

Единствено бялото зеле е разрешено при подагра

Натрупването на уратни кристали в ставите изменя тъканите и е болезнено при триене. Зелевите листа успокояват, намаляват възпалението и обезболяват.

Те се налагат постоянно, при всеки възможен случай. Ако е засегнато кокалчето на големия пръст на крака (обичайната локация) имате възможност да държите незабелязано компреси дори под бюрото в офиса.

За съжаление, заболяването е сложно и се цери бавно и трудно. Зелевият лист предоставя само текущо облекчение.

При всякакви отоци

Свежите листа, леко начукани, са известно средство за разнасяне на отоци, възникнали в резултат от възпаление на различни места по тялото. Те работят при подпухвания на ръцете, краката и дори на лицето, с най-различна етиология.

Противоотечното действие на зелето произтича от състава му и често се подкрепя с други природни средства.

Най-известната рецепта включва лимон. сок или хранит. сода, зехтин и марля/ бинт за прикрепяне.

Приготвяне:

 1. Пуснете голям лист от средата на зелето – 4 мин. в кипяща вода. Наблюдавайте го и щом омекне, извадете;
 2. Оцедете и го преместете в съд със зехтин. Оставете да поема от мазнината в течение на 1 час;
 3. Изцедете от зехтина и направете няколко плитки разреза върху най-дебелите части от кочана и жилките;
 4. Поръсете щедро със сода бикарб. или лимон;
 5. Наложете преди сън, фиксирайте с превръзка, която да издържи до сутринта.

При отоци на лицето по-удобни са противоотечните маски. Една от тях изисква смесването на малко смляно зеле (може кисело) с картофено пюре и бяла глина. Размажете само за 5 мин. и без да просрочвате – измийте!

Зелеви листа при травма

Листата на зелето имат уникалната способност да затварят рани и да ускоряват гранулирането им. Още в най-ранния етап след раняването те помагат да преустановяване на кървенето, а по-късно – за разнасяне на кръвонасяданията. Дори в крайните етапи зелето премахва синините – последните свидетели за станалото произшествие.

По вс. време можем да разчитаме на зелето за ограничаване и дори пълното разнасяне на отоците, за обезболяване и за предпазване от вторично замърсяване.

Към травмираното място се прилага цял зелев лист и след изсъхване се подменя. Друга възможност е да истискате сока от едно листо и да овлажните друго, преди да го прилепите към удареното. Така активността ще се удвои.

След операция

Листата на зелето имат способността да отвеждат топлината и да охлаждат – успокояващ и противовъзпалителен ефект. Докато зелето охлажда тялото, то самото се загрява. Повишаването на температурата на компреса е белег, че трябва да се смени.

Това свойство на зелето е приложимо след операция на сливиците например. Приложен на гърлото, листът „изтегля“ топлината и охлажда, както е показано след този тип намеса.

Друго чудесно приложение е върху оперирани разширени вени, при които охлаждането допринася за бързо нормализиране и възстановяване на тъканите.

За щитовидна жлеза
лечение на щитовидна жлеза с компрес от зелев лист

Внимание! Зелевите компреси не винаги помагат за щитов. жлеза

Зелето помага при хипер (повишена) функция на щитов. жлеза и не се прилага при хипо (намалена) функционалност.

Компресите с пресни листа се използват за размекване на фоликулите на жлезата, за разнасяне на възловидни образувания и за премахване на застоя на лимфа.

Колко време стои?

Зелевият компрес е ефикасен, ако стои минимум 30 мин., а за предпочитане е – за 7 часа.

Приготвяне: откъснете два листа от зеле (или само 1, ако е голям) и ги подложете на следната обработка – кипнете вода и щом видите, че ври бурно, пуснете зелето за 30 сек. и извадете. Бройте до 10 и отново пуснете – и така 3 пъти. Засечено е, че при такава процедура зелето омеква идеално, без да загуби много от ценните си качества.

“Каска” при главоболие

Пресен лист се прилага на точния източник на болката. Отделете време да изследвате откъде точно произлиза вашето главоболие. Усещането вероятно се разпространява в различни части, но в една от тях е по-интензивно – именно там се налага зелевото листо.

Кога правим „каска“

Обвиването на главата със зел. листа е показано, когато главоболието е твърде масирано. Освен това винаги още едно листо, сложено на челото, повишава ефекта. Второ непременно поставете на тила.

Същата рецепта помага при повишена темп. Не забравяйте леко да начукате листата.

Зелеви листа при кърмене

Бяло зеле не се консумира по време на кърменето. Храната се води от „тежките“ за неукрепналото храносмилане на бебето, особено в първите 2 мес. от лактацията. На зелето се отдават коликите и повишеното газообразуване.

Но в една друга област зелето е неоценим помощник.

За гърдите при кърмене

Зелето помага при патологични състояния, но също и при най-нормално кърмене, когато жената просто иска да облекчи гърдите си.

Компрес на гърдите при болезнено кърмене – имайте го предвид за моментите на дискомфорт. Ако детето ви причинява болка, след нахранването му просто приложете по един лист (без да покривате зърната).

Важно! Прекомерната употреба може да спре кърмата. Същото свойство на зелето някои използват при нарочно спиране на кърмата.

При запушени канали
запушени канали, проблемно кърмене, лечение със зелев лист, зеле при мастит

Почти всички патологични състояния на гърдата, свързани с кърменето, се повлияват идеално от зел. лист

Лактостазата е често усложнение при кърменето – застой на мляко в млечните протоци. Провокаторите на това състояние са множество, но ги обединяват особеностите във физиологията на гърдата. Когато кърмачката има твърде тесни канали или мънички зърна, детето не съумява напълно да освободи жлезата от събралото се нея мляко.

Лактостазата се причинява и от прекомерна продукция на мляко, както и от някои грешки при кърменето като неправилно положение, притискане на гърдата и др.

Истинска благодат е майката да успее да „хване“ появата на лактостаза, преди развиването на възпаление и сериозни усложнения.

Листата на зелето са чудесни компреси за всички стадии на проблема, включително когато се стигне до мастит, но не им отдавайте ролята на единствено средство. При някои по-тежки случаи зелето остава само помощник и партньор в едно комплексно лечение.

Задържането на мляко се усеща като болка, поява на неголеми уплътнения, възникване на зачервяване.

С какво помага зелето?

Зелето е проверено с годините средства за премахване на болката и раздвижване на кърмата в каналите. Жените винаги са го предпочитали – натурално, достъпно, евтино.

Зелевият лист, приложен към гърдите, отделя сок с противовъзпалителни и антисептични свойства. Този сок отнема температурата, охлажда, разнася отока и премахва болката.

Кога се налага зелев лист?

Веднага след кърменето и изцеждането на останалото мляко.

Топъл или студен лист?

Никога не слагайте студено листо. Но не слагайте и затоплено. За да не сгрешите, темперирайте в стаята, преди да използвате.

Как се приготвя?

Измийте и подсушете листото, отстранете голямата жилка и грубите части и хубаво начукайте с дървено чукало или минете с точилката. Не забравяйте да подложите салфетка или марля, за да не се замърси самото листо. Щом се появи сокът, налагайте веднага.

Как се налага?
запушени канали, проблемно кърмене, лечение със зелев лист, зеле при мастит

Компресът се слага на изцедена и измита гърда

Притиснете листа плътно към гърдата и особено там, където е забервяването и уплътнението. Отгоре постарете чиста кърпа и закрепете със сутиен. Не допускайте смачкване на гърдата. Използвайте старо бельо, защото зелевият сок може да го развали.

Внимание! Зърното не се покрива! Листът се разполага около него.

Накрая измийте с вода и намажете с кр. масло или натурален мед.

Колко се държи?

Обичайното времетраене при лактостаза е 3 ч. – до изсъхване на листото. Ако искате да продължите, промийте и сложете ново листо.

Ако правите компреса преди лягане, оставете до сутринта. Такъв компрес ще предстане да действа, но няма да навреди.

Компресите при застой на мляко дават положителен резултат за ок. 3 дни и млякото отново потича свободно. Ако ситуацията не се подобри за такъв срок, вие вече сами подозирате наличието на мастит.

Зелево листо при мастит

Продъжителният застой на мляко може да предвещава мастит, възпалителен процес на млечната жлеза, проникване на микроорганизми. Всяка микро пукнатина върху зърната е като врата за проникване на инфекции (затова толкова важно е спазването на хигиена при кърменето).

Инфекции попадат в жлезите и чрез кръвта и лимфата от възпалени сливици и други огнища на възпаление в тялото.

Маститът е тежко заболяване, което се бележи с висока темп., „горящи“ гърди, оток и уплътняване на жлезата. Ако не се овладее в стадия на инфилтрация, маститът преминава в гнойна фаза, при която рядко се избягва хирургичното лечение.

Листата на зелето оказват помощ и при мастит, стига да се запасите с търпение и ежедневно да налагате компреси върху болната гърда, докато признаците на заболяването изчезнат.

Компрес при мастит

Зелевите листа трябва да бъдат меки, сочни и без груби части. Те се разполагат на съвършено изпразнена от млякото гърда. Гърдата се обвива изцяло, плътно, от всички страни. Открито остава само зърното.

Втори вариант: намажете върху листата втечнен мед. Такъв компрес се слага за цяла нощ и се изчиства сутринта.

Зеле при мастопатия

Мастопатията е фиброзно-кистозно изменение на тъканите на млечната жлеза, свързано с хормонални промени (доброкачествено). Но мамолозите често подчертават, че уж безобидните образувания крият риск от преобразуване в злокачествени.

В този смисъл зелеви компреси са полезни при всякакви положения, макар жените да прибягват към тях при наличие на болки или поне дискомфорт.

Естествено, зелето няма да изтегли кистичките, нито уплътненията от гърдата. Не очаквайте излекуване с 10 или 20 сеанса. Но за няколко месеца редовно третиране (наистина се иска търпение), ще постигнете значително подобрение, успокояване на тъканите и по-добро себеусещане.

Лечението се провежда на курсове с по няколко дни прекъсване между тях.

Предпочитани варианти:

лечение на мастопатия с компреси от зеле, зелев лист

Зел. лист се намазва обилно, на границата с потичането

 • Чист лист: рецептата за мастит, за цяла нощ;
 • С мед: втечненият пчел. продукт се разнася по листа на тъничко и с него той се залепя към проблемното място. Сутринта се измива. Медът усилва ефикасността на зелевия сок, подобрява кръвоображението, усилва движението на лимфата;
 • С цвекло: сокът на цвеклото има противотуморно свойство и усилва действието на зелевия сок. За да се закрепи, цвеклото се настъргва на ситничко и около 2 с.л. от него се разпределя върху листото – равномерно, не много дебело. Наложете отгоре стара кърпа и закрепете със стар сутиент. Както се сещате, цвеклото ще боядиса всичко, до което се докосне.

Описаните компреси имат капацитета да отнемат болката и отичането, да свалят местната температура. Същите рецепти са приложими в дните

преди менструационния цикъл

когато гърдите стават твърде чувствителни и дори болезнени. Специална формула при болезнена менструация е компресът с кр. масло. Зелевият лист се начуква и намазва с подгрятото масло. Отгоре – амбалажна хартия. Оставя се за нощта.

Процедурата е показана на курсове от по 7 дни и повторение след малка почивка.

Внимание! При възпалителни процеси на гърдите зелето е само помощник! То не заменя консултацията със специалист.

Зелев лист при простуди

Болезненост в гърлото, кашлица, възпаления на ушите – ето някои ситуации, при които можем да се възпалзваме от зелето. Компресите на гърлото и върху ушите облекчават, намаляват възпалението и обезболяват. Ето как работи зелето.

Болка в гърлото

Когато гърлото дразни, дращи или боли, състоянието ни бързо ще се подобри с комплес от зелево листо. Леко размачкано, листото се налага на гърлото за 2 ч. и готово. Привържете го с шал, за да имате свобода на движение.

Може да подпомогнете лечението с малко прясно изстискан зелев сок, с който да правите гаргара. Промивките са особено ефикасни при гнойни процеси в гърлото.

Зелев лист с мед

при всякаква кашлица

лечение на кашлица, болно гърло, ангина, бронхит с компрес от зелев лист, зелев компрес

Листата за компреси на врата се начукват обстойно и се освобождават от грубите си части, за да не дразнят на нежната кожа

Зелевият лист при кашлица се ползва за компрес – за борба с инфекцията, премахване на възпалението и намаляване на болката.

Внимание! При болки в гърлото компресът се слага на гърлото, а при кашлица – на гърдите.

Подобни компреси са правени и на нашите баби, когато са били деца. Зелевият лист се обмазва с мед и се лепи на гърдите. Той загрява гръдния кош и подпомага откашлянето. Няколко процедури носят значително облекчение.

Компрес срещу кашлица
 1. Намерете зелка със здрави, сочни и еластични листа. Премахнете няколко слоя отгоре и си изберете хубав здрав лист от сърцевината. Отрежете грубите части. Прекарайте пръсти по листа и махнете всичко, което ви подразни.
 2. Почистеният лист се пуска за минутка в завряла вода, за да омекне. Минете с чиста точилка или бутилка, за да смекчите още повече и за да се пусне сок.
 3. Предварително сте стоплили мед – да се втечни, но и чувствително да се затопли. Намажете равномерно върху листото и залепете на гърдите. Зоната на сърцето да остане открита. Над листото сложете слой чиста тъкан – от стара тениска или шал, завържете с шал, за да не се мести.

За кашлица в начален стадий е достатъчно едно листо на гърдите, но при по-тежки състояния добавете още едно на гърба, между плешките.

Процедурите се повтарят от 3 до 7 пъти докато кашлицата утихне.

Сутринта след сваляне на компреса кожата се обтрива с мокро и веднага – топла дрежа.

Когато кашлицата е съпроводена от повишена темп. и главоболие (тоест имаме съмнение за вирусна инфекция), не разчитайте само на зелето. Отидете и на лекар.

Внимание! Някои хора и особено деца имат алергия към меда. Компресите за тях се намазват с краве или други видове масла, а може само зеле.

Спомагателно: отвара от зеле

Измийте и нарежете на парчета 3-4 листа зеле и ги сварете в 500 мл вода – ок.15 мин. Прецедете и охладете течността. Пийте от нея 3-4 Х 100 мл. Тази отварка насища тялото с минерални соли и ускорява извеждането на секретите от бронхите. Укрепва имунитета.

Внимание! Отварката от зеле е противопоказана при повишено г азообразуване, инфекциозна диария и функционални нарушения на чернодробн. функции.

Народните средства се изпробват за срок до 2 седм. При липса на ефект, проверете при специалист дали правилно сте си поставили диагнозата.

Зелев лист

при детска кашлица

Зелето е помощник в ранните стадии на простудата или в моменти, когато на детето не се дават аптечни препарати заради непоносимост или заради страничните им ефекти. Но зелето е само спомагателно средство и няма да бъде особено ефикасно, ако инфекцията слезе надолу по дихателни път.

лечение на кашлица, болно гърло, ангина, бронхит с компрес от зелев лист, зелев компрес

Помогнете си със зелевия компрес, но не разчитайте изцяло и не пренебрегвайте консултацията със специалист

При децата най-ефикасни са зелевите листа, намазани с мед. Налагайте ги вечер на гърба и на гърдичките, но се убедете, че липсва алергия. След приспиване с такъв компрес, сутрешната кашлица е по-мека и започва изчискване на секрети от бронхите. В обичайния случай са достатъчни 3 нощни процедури.

Децата с чувствителна кожа се лекуват не с цели зелеви листа, а с лапи, приготвени от мляно зеле и мед. За всяко листо се слагат по 30 мл лед. Получената маса се слага та няколкослойна марля и се лепи на гърдите.

Компресът от мляно зеле се държи само 1 час. После кожата се изтрива с влажно и детето си ляга, заедно с билков чай против кашлица.

Заедно с това се дават 3 Х 20-30 мл топла отвара от зелеви листа, заедно с 5 г мед.

Описаното лечение се радва на пълен успех при всички малчугани със сравнително добър имунитет, а при останалите е ценно помощно и облекчаващо настинката средство.

Лечение на

кашлица при бременни

Кашлицата винаги е проблем, но при бременност е двоен проблем. Защото при кашляне жената напряга коремната стена и някои органи, създавайки риск за бебето.

Най-вредна е кашлицата, провокирана от възпаление на долните дихателни отдели, което създава опасности и за детето през всичките етапи от развитието му. Затова бременните се изпращат на консултация при най-малките симптоми за ОРВИ.

Но съществува и друг проблем – през бременността повечето лекарства също са вредни. Зелето е сред чудесните алтернативи – без рискове и противопоказания, меко и нежно лекарство. Налагането му на гърдите на бременната не носи никакъв риск. Използвайте общите рецептите за компреси.

При ангини и бронхити

Сухо чисто зелево листо се полага на шията и се обвива отгоре с памучна тъкан. Компресът се подновява през 2 часа. Зелето „убира“ жарта, температурата пада, дишането се освобождава и болката бързо отстъпва. Още от втория компрес се усеща видимо облекчение.

При силни ангини и задълбочени бронхити – настъргва се зелето до каша и се налага на гърлото чрез марля.

При астма

Зеле и броколи са зеленчуци, чиято консумация значително снижава честотата на астматичните пристъпи. Австралийски изследователи са доказали зависимост между употребата им и състоянието на хронично болните. Приемането им варени, на пара и дори печени нормализира дишането.

При отит,

възпаление на уши

Тук се използва противовъзпалителното свойство на зелето. Срещат се рецепти за надробяване на зеле и въвеждането на парченцата в ухото. Но по-качествено мястото ще се обработи със сок.

Една прекрасна рецепта предписва да се изстиска малко сок от бяло зеле и от живовляк – колкото да се напои хубавичко един памучен тампон. Тампонът се слага максимално навътре. След изсъхване се сменя.

При хемороиди

Зелето се използва за обезболяване и за ускоряване на комплексното лечение. То има укрепващ ефект – възстановява съдовите стени.

лечение на хемороиди със зелев сок, зелев лист

Компресите и зелевият сок помагат за сваляне на отока и премахване на възпалението

От друга страна зелето помага за решаване на проблемите с дефекацията, като нормализира работата на червата и подкрепя своевременното им очистване. Червата се изпразват меко и бързо, храносмилането се нормализира.

Рецепти за обработване на хемороиди
 • Пресен лист – измива се, подсушава се и се начуква до появата на сок. Веднага се полага на хемороидите. Внимавайте да прилегне максимално плътно. Компресът се покрива с фолио и се обува нещо топло. Действа 40 мин, през които се изсмуква целият сок от листото. Накрая анусът се измива и намазва с крем;
 • Зеле с мед – чист зел. лист се мели на каша и се разбърква с мед. Налага се върху хемороидите и там, където се усеща парене. Този компрес стои цялата нощ. При ставане се обработва с крем. Курсът е 14 процедури без прекъсване;
 • Зелева чорба на компреси – намокрете парче марля със зелева чорба и наложете върху хемороидите за 40 мин.;
 • Зелева чорба за пиене – леко загрята по няколко пъти на ден, на гладно. Започнете от 10-20 мл и постепенно увеличете до 60 мл. Зелевата чорба се справя с възпалението и болката, намалява сърбежите и дразненето, нормализира храносмилането, помага при кръвоизливи;
 • Кисело зеле – отлично анестизиращо средство, работи срещу болката и дискомфорта, нормализира кръвотока върху поразената зона. Лист кис. зеле се полага на хемороидите за 1 час;
 • Пресен сок – консумирайте веднага, защото губи свойствата си;
 • Компрес от зеле и овес – смелете зеле и разбъркайте с мляко. Сгъстете с малко овесени трици. Получената леко разнородна маса наложете върху марля и притиснете към болната зона. Рецептата е чудесна за премахване на остра болка, а млякото успокоява и заздравява.

С помощта на пресния сок се правят и чудесни микроклизми. За една процедура трябват 30 мл. Въвеждат се непосредствено в аналния отвор и се стараете да задържите.

И докато се лекувате локално със зеле, не забравяйте да го включвате максимално често в менюто си – прясно или сготвено, то винаги съумява да балансира стомаха и храносмилането, работата на червата и правилната консистенция на изпражненията, предпазвайки болния от болезнен запек.

При разширени вени

Целта на използването на зеле при варикоза е активизиране на кръвообращението – мярка, която винаги е благотворна спрямо изразеността на симптомите.

Три допълнителни свойства на зеленчука допълват лечението:

 1. Профилактика и предотвратяване на възпаления;
 2. Подобряване на еластичността на съдовете и предпазване от увреди;
 3. Профилактира появата на спазми и тонизира вените.

Противници на нар. лечение твърдят, че ефектите от зелето са само външни, но не се лекуват причините на заболяването. Но по този начин те самите потвърждават, че компресите със зеле премахват симптоматиката на заболяването, а следователно подобряват състоянието на болния.

Как се използва: обвиване на краката с чисти листа, леко начукани или бланширани. Избирайте такива, които имат известно оцветяване в зелено.

При варикозни рани
лечение на варикоза, разширени вени, варикозни рани, със зелев лист, компрес

Простото налагане на раните със зел. листа помага за отстраняването на инфекциите, болката и отоците

Зелето съдържа вит. К и U, калий и сяра. Сред множеството витамини и елементи в нея, тези са съставките, които помагат при варикозни рани. Високото съдържание на сяра в зелевите листа разрушава някои ензими, с което носи облекчение при язви и инфектиране.

Използване на зеле при варикозни рани

Вариант 1: Измийте и нарежете на ситно малко зеле, сварете и с водата пасирайте на пюре. Нанесете го върху зоните с варикоза и варикозни рани. Обгърнете целия  крак с ленена тъкан. Тя не само ще задържа пюрето, но ще позволи на кожата да диша. Може да оставите превръзката за няк. часа, след което разбинтовайте и измийте. Повтаряйте процедурата трикратно вс. ден.

Вариант 2: Изрежете грубите жилки на един пресен зел. лист и го наложете върху варикозния участък. Оставете, докато изсъхне, и сменете с нов.

При рани

Рани от изгаряне и от залежаване, гнойни язви и възпалени зони по кожата се лекуват със зелев лист, взет от средата на кочана. Зелето се меле и събира със суров белтък.

Получава се слузесто пюре, което трябва да бъде намазано равномерно върху стерилна превръзка и да се бинтова към болната зона.

Уверете се, че яйцата за лечението са от здрави кокошки, а зелето се измива изключително внимателно и обстойно.

За изтегляне на гной

Резултатът от бактериално замърсяване – гнойта, добре се извлича и с помощта на топла зелева лапа. Тя се приготвя от външните (най-зелени) листи. Изрежете дебелите части, а останалото пуснете да поври ок. 1 мин. След известно охлаждане наложете.

При мокреща екзема

Най-нежният компрес се получава, когато зелето се вари в мляко. Протрива се през сито или се разбива с блендер. Нежната кашица се сгъстява леко с пшенични трици и обмазва екземата. Укрепва се с превръзка.

Против напукани пети

Зелевият лист против напукани пети се обработва по вече познатия ни начин – измиване и начукване до появата на сок. Веднага се полага на петата, фиксира се с бинт и чорап.

Оставя се за нощта, а сутринта петите се намазват с крем.

Противопоказания

на зелевото листо

Възможно ли е зелевото листо да навреди? Има ли действително противопоказания?

При външна употреба – не. Няма никаква причина кожата да реагира срещу досега със зелев лист. Евентуалната неприятна реакция може да произхожда от нарушени хигиенни правила – листът да не е бил измит достатъчно добре и чрез него да е внесен страничен замърсител.

лечение на напукани пети

Лечение на напукани пети със зеле

Ако се случи раздразване по такава причина, промийте, дезинфекцирайте и няма да имате усложнения.

Лечение с пресен зелев сок

Бърз и стабилен начин за попълване на организма с необходимите на човека минерални в-ва е пиенето на сок от зеле. В него полезните съставки са в лека за усвояване форма и веднага постъпват в клетките.

Рецепта за сок от прясно зеле

Зелето се почиства от кочана и крайните листа, реже се на късове и се пуска в сокоизтисквачка. Ако нямате такава машинка, смелете го в месомелачка и от пюрето изстийскайте сока на ръка (през марля).

Сокът от зеле е най-качествен в първите минути след изстискването, но се съхранява добре и 1 ден, при температура под 2°.

Какво количество е нормално?

Забележими резултати се постигат с 2-3 чаши сок на ден. Но ако го смесвате с морковен или сок от цвекло, ще може да изпивате по 1-1.5 л. Така ще получите по-бързи и позитивни изменения. Освен конкретната цел, ще получите ползи като отслабване, подобряване на тена, изравняване на зъбния емайл, тонизиране и енергизиране.

Зел. сок е приятен, подправен с лимон или сок от нар. Вкусът му става по-изразен с мед и горски плод. Изискан вкус добавят сока от глухарче и червеният пипер.

Особености на зелевия сок

Пресният сок съдържа значително к-во от противоязвения вит. U. Той се използва при гастрити с понижена киселинност, при холецистити и язвени колити.

Но в същото време провокира образуването на газове, защото разлага гниещи остатъци в червата. Това са заседнали ненапълно преработени храни, които отлично се почистват с клизма. Ако приемайки зелев сок, установите твърде силен метеоризъм, приемете го за белег, че червата ви се намират в т. нар. токсично състояние. Може да подпомогнете почистването, като започнете да пиете ежедневно морковен сок или смес от моркови със спанак, примерно за срок от 2-3 седм. Периодично почиствайте червата с клизма.

Почистването на червата ще спомогне за по-пълното усвояване на зелевия сок, а и самият той ще се включи като очистващо средство. Резулатът ще е по-здраво тяло и разбира се – вталяване.

Предупреждение

Добавянето на готварска или морска сол към зелето го прави не само непригодно за лечение, но и дори вредно.

И второ: внимавайте с избора на зеле. Някои зелки са изпъстрени с малки черни точки. Те са признак за пренасищане с нитрати.

Рецепти със зелев сок
Лечение на кашлица
лечение със зелев сок, пиене на сок от зеле

Сокът от зеле е леко безвкусен, но става чудесен с малко подправки като лимон или нар

Зелето предоставя възможност за комплексно лечение на дихателни проблеми. Основното са компресите от зелев лист, налагани на гърлото, гърдите и гърба. Те извличат секретите и извеждането им навън. Лечението се подпомага отвътре с:

 • За пиене: пресен зел. сок. Приема се на лъжки, многократно през деня. Действа отлично и при хрипове;
 • За гаргара: пресен сок, разреден със затопленка вода. Действа отлично при всякакви възпал. процеси в устата и гърлото;
 • Отварка: няколко зел. листа се слагат цели в кастролата, като им се изрязва само дебелата дръжка. Заливат се с хладка вода и врат до омекване (под капак). Отварата се оцежда и се добавя мед. Действа отлично при всякакви възпалит. прояви по дихателния път.

Отварката е прекрасна напитка за деца. Показано е приемането на 100 мл по няколко пъти денем и нощем.

След терапията със сок и отварка сънят на болния е здрав и спокоен, кашлицата не го мъчи през нощта, изчезва неприятното дразнене в гърлото.

Какво прави зелето: то облекчава от първата процедура. При мокра кашлица подкрепя отхрачването, а сухата я преобразува в продуктивна и тогава стимулира отхрачването. При лечението с компреси, сокове и отварки кашлицата става все по-рядка и накрая минава в леко покашляне.

При ангини и бронхити

Помага пресният зел. сок със захар. В чашата с току-що изстискано зеле разтворете чайна лъжичка захар и пийте трикратно.

За гаргара: зел. сок с равно к-во топла вода.

При много силна ангина и рискуващ да премине в хроничен бронхит, прибавете към сока и компрес от настъргано зеле.

Рецептите са действени при ларингити, фарингити и възпаления във всички зони на горните дихат. пътища.

При болки в гърлото

Силно изразената болезненост в гърлото се третира добре със смесен сок от зеле и цвекло, подправен с оцет. На ситно ренде настържете цвеклото и зелето. Отделете една чаша и добавете 20 мл 6% оцет. Приберете на тъмно.

След 2 часа изцедете зелето и цвеклото.

 • За гаргара – изплакнете гърлото и непременно изплюйте, защото течността ще се напълни с бактерии, а може би и гной;
 • За пиене – непременно разредете с равна част вода. Приемайте 4-5 Х 20 мл.
При настинка и хрема

Настържете на ситното ренде 1 неголяма гл. лук, добавете 10 г мед и 20 мл зелев сок. Хапвайте от сместа трикратно, след основните хранения. Дозата за възрастни е супена лъжица, за по-малките – чаена.

лечение на хрема със зеле, капки за нос от зелев сок

Капките за нос може да бъдат приготвени и в кухнята

Капки за нос: оцедете от кашицата малко бистър сок и разредете наполовина с вода. Вече разполагате с чудесни капки за нос.

Рецептите за настинка и гърло имат висока профилактична сила. Препоръчват се превантивно, в периодите на масови простуди и вирусни заболявания. Еднократно поставяне на капки в носа и хапването на 1 лъжичка дневно от сместа (лук, мед и зеле) са достатъчни за избягване на заболяване.

За стомах и черва

Зелето повлиява благотворно цялата храносмилат. с-ма заради вит. U. Той подпомага бързото затваряне на рани и язви по лигавиците, затова пиенето на сок е благотворно, успокояващо и заздравяващо при:

 • Язва на стомаха;
 • Язва на 12-пръстника;
 • Гастрит;
 • Хранителни разстройства;
 • Колит;
 • Чревни неразположения.

Внимание! При посочените заболявания лечебен е зелевият сок, но не и самото зеле. То съдържа много високо количество целулоза, която дразни и е буквално опасна при обостряне на язва.

Зелевият сок оздравява храносмилането при разстройство и диария, нормализира изхождането, тонизира вяли черва.

Специално за червата се препоръчва и добавянето на прясно зеле заради целулозата му, която изстъргва механично шлаките и активизира перисталтиката. Затова зелето е лечебно при запек и различни нарушения в чревната функционалност.

За жлъчка

При възпаляване на жл. мехур (т. нар. холецистит) лечебни са храните, които имат свойството да снижават нивото на холестерола. Защото той провокира формирането на камъни в жл. мехур и блокира оттока на жлъчка. Такава ситуация става провокатор за възпалителен процес.

Пациенти, предразположени към жлъчни проблеми, както и вече сдобили се с такива, получават препоръката да употребяват повече храни с противовъзпалителни способности. Сред тях са семената на живовляка, отварките от листа на живовляк, маслата (зехтин, ленено и др.), ред билки и соколечение. И бяло зеле.

Бял. зеле е важен елемент в храненето заради богатството на целулоза. Но при холецистит то се употребява с внимание – на сок, варено или запечено. В момент на обостряне въобще не експериментирайте. Не се разрешава и кисело зеле.

Сокът от цветно зеле е ефикасно жлъчегонно средство. Пийте по 50 г преди храна в течение на седмица. При необходимост повторете.

За черен дроб, при хепатит

При заболявания на жлъчката и ч. дроб се препоръчва изяждането на една салата от  пр. зеле преди обява, подправена със зехтин, но без сол. Ако добавите към нея и малко бланширано цветно зеле, ще имате добър регулатор на храносмилането.

При чернодробни страдания се дава следната рецепта: 200 мл морк. сок, 100 мл магданозен сок и 50 мл зелев сок (пресен). Изпива се 30 мин. преди прием на храна. За максимален резултат приемайте поне 1 месец.

При бъбречна криза

камъни в бъбреците

Зелето подобрява бъбречните функции, наричат го средство за „ремонт“ на бъбреците. То съдържа антиоксиданти, разрушаващи свободните радикали, много вит. В6, К и С, фибри и фолиева к-на.

Благодарение на ниското съдържание на калий зелето е важно допълнение към диализните диети. Готви се на пара или варено, а най-приятна е терапията със сок.

При повишен холестерол
лечение на висок холестерол със зелев сок, соколечение

Холестеролът отстъпва пред всичко това

Отново ще се позовем на вит. U и ползите му за обменните процеси, включително за обмена на мазнините. Витаминът не позволява образуването на липопротеини и холестеролови плаки в съдовете. Затова зелето е чудесна профилактика и на атеросклероза.

При анемия

Чаша зелев сок дву- или трикратно на ден попълва ефикасно запасите от витамини, желязо и др. важни елементи.

При обриви

Обриви по кожата с различна етиология добре се успокояват с лосион от равни части пресен сок от зеле и лимонов. Удобно е да се изстиска по-голямо количество, но за няколко часа соковете ще загубят качеството си. Затова правете по малко и нанасяйте веднага.

Зелеви маски за лице

Зелевите маски за лице имат дълга история. Ползвали са ги и благородните дами, и селянките от далечното минало, за да се запазят свежи и млади.

Основно правило:

 1. Прясното зеле подхожда на суха кожа;
 2. Киселото зеле подхожда на мазна и комбинирана кожа.
Рецепти за суха кожа
 • Рецепта за излющване и подхранване: 200 г мляно зеле + 1 жълтък + 10 к. Зехтин;
 • Рецепта за ежедневна грижа: 100 мл зелев сок. Напоява се салфетка и се поставя на лицето до изсъхване. Напоява се отново. Общо времетраене 20 мин.;
 • Рецепта при пигментация: 200 г зеле се смила на каша и се разполага на цялата площ на лицето.
Рецепти за мазна кожа
маски за лице, за коса със зеле, зелев сок, зелеви маски

Зелето като средство за красота

 • Рецепта за редовна грижа: дебело листо кис. зеле се налага на лицето за 30 мин.;
 • Рецепта за подхранване: 200 г кис. зеле, размачкано на каша, + 1 белтък;
 • Рецепта срещу пъпки: пюрират се малко кис. зеле +  ¼ лимон + 10 мл зехтин.
 • Рецепта за нормална и комбинирана кожа: 50 мл сок от пр. зеле + 1 чайна лъжичка пюриран варен морков + 20 мл мед.
За коса
 • При косопад: смесете сок от пр. зеле и същото к-во сок от краставица и нанесете обилно на косата. Сместа подхранва и зарежда  космените фоликули.
 • Против пърхот: пресен сок от зеле се натрива в корените с активни движения, до почервяване.
 • Против гъбички: пресният сок има бактерицидно и противогъбично действие. Натопете тампони и обвийте пръстите на краката. Сложете отгоре найлон и обуйте чорап.

Сок от кис. зеле

(зелева чорба)

Зелевата чорба запазва много от витамините на зелето, а ферментационният процес я превръща в специфично лечебно средство. Тя има свое място при някои заболявания.

 • Срещу обезводняване: пиенето на зелева чорба възстановява електролитния баланс;
 • За детоксикация, пречистване на червата, при запек: чорбата се пие затоплена;
 • За черен дроб: смесете ½ чаша зелева чорба със пресен доматен сок. Пийте за въстановянане на структурата на дроба и при болки;
 • При бременност: предпазва от грип, подсилва имунитета, зарежда с витамини;
 • Против псориазис: петната се обработват със смес от чорбата на кис. зеле и зехтин.
Против рак?

Доскоро ракът не беше в списъка на патологиите, лекувани със зеле. Не и преди изявленията на проф. Янаки Караджов.

Рецепта за приготвяне на сок от кис. зеле

Той приготвя зел. чорба у дома от равни количества зеле и вода. Разцепва на 4 кочана на всяка зелка и в процепа слага морска сол – общо 900 г за бидон от 100 л и зеле 50 кг. За вкус и цвят добавя малко ябълки, лимони, червена зелка, царевица. Пресича втасването с прахообразен прополис – 370 г. Рецептата се завърша с 500 г хрян.

Професорът приема 4 Х 150 мл от зелевия елексир. Във видеото проф. Караджов дава още пояснения:

Отслабване

със зелев сок/ със зеле

Яденето на зеле и пиенето на пресен сок избавя тялото от шлаки и натрупани токсини, регулира функционалността на червата, активизира метаболизма, отстранява ред разстройства, възникнали заради витаминен недостиг. Ето така простото зеле се превръща в могъщо средство за отслабване.

Зелева супа

С нея се изхвърлят от 500 до 1000 г телесни отпадъци на ден. Извежда се излишната вода, прочистват се червата и започва горенето на мазнини. Една седмица – само зеле.

Приготвяне: 1 зелка, лук – връзка зелен или 2 гл. стар, няколко зелени чушки и домати, глава целина. Ври до пълно омекване. Не се овкусява.

Отслабване със зелев сок
отслабване със зеле, зелева супа, зелев сок, сок от зеле, диета със зеле

Зелето е толкова мощно средство за отслабване, че дори е и опасно. Затова не прекалявайте!

1 чаша съдържа само 50 калории, но не позволява на въглехидратите да се преобразуват в мастни слоеве и да се отлагат под кожата и около органите. Сокът има меко очистващо действие и разтваря вече отложени мастни клетки. Гарантирано подобрява храносмилането.

Препоръка: изстисквайте сока точно преди изпиването.

Диета: зелевата супа се консумира „моно“, без друга храна. Но зелевият сок се комбинира с нискокалорична диета. Видът изберете по предпочитание.

Примерна диета за комбиниране със зеле е дадена ТУК: Отслабващите свойства на обикновеното бяло зеле. Диета – как работи. Примерно меню.

За още информация: На английски: Cabbage. На гръцки: Λάχανο. На руски: Капуста. На турски: Lahana. На немски: Weißkohl. На испански: Brassica oleracea var. capitata.

Ето, това са ефикасните рецепти за зеле-терапия, които избрахме ние. Ако вие разполагате с други проверени рецепти, молим, споделете ги в коментарите. Нека бъдем още по-полезни.

Благодарим!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.