Магнезиево олио или магнезиев гел? Мнения и ползи: За коса, за шипове, за пиене. Странични ефекти

Мнения за магнезиево олио. Как се ползва за коса. За пиене. Магнезиево олио за шипове и магнезиев гел. Странични ефекти и лечение. С Дикрасин.

Знаете ли, че 9 от 10 души изпитват недостиг на магнезий? Вероятно в групата сме и аз, и вие. Хората масово си добавят калций и желязо. Ако някой само веднъж е пил добавка, то тя 100% е била калций. Парадокс! Калцият се доставя от храната, а магнезий – не. Вече не. Днешната храна не съдържа и приблизително количество магнезий в сравнение с продуктите отпреди 100 години. Съвременният човек няма избор, освен да посегне към добавките.

Защо ни е магнезий все пак?

Човекът днес съществува в състояние на излишък от калций. Обменът на минералите в тялото му е такъв, че организмът предпочита да задържа калция и с лекота освобождава магнезия. Такава регулация е еволюционна. Вероятно първите хора са живели край морски басейни, поемали са огромни количества риба и морски водорасли и са имали магнезий в изобилие. Източниците на калций (листните и млечн. продукти) са били относително малко. Активното усвояване на калция и предотвратяването на излишък от магнезий са били фактор за оцеляването тогава.

В наше време ситуацията е кардинално променена. Дори жителите на крайморските райони страдат от дефицит на магнезий. Факторите също са кардинални.

Първо, човекът е замислен да преживява основно в спокоен статус. Но днес обществото живее в постоянна бойна готовност и заради стреса магнезият се изразходва по-бързо, отколкото се попълва.

Второ, при падане на запасите от магнезий токсикозите надигат глава. Увеличават се алергиите, вирусните заболявания и др. И обратно – в епохата на токсикозите потребностите от магнезий нараства. Всяка минута минералът противостои на разнообразните токсини – непоносимост към храни, лекарства, тежки метали.
Трето, концентрацията на магнезий в растенията е намаляла във връзка с широката употреба на калиеви и фосфорни торове. Те парализират възможността растенията да поглъщат магнезий. Особено опустошение на запасите нанася обработката с мощни хербициди. В резултат днес почти няма храна с нормално съдържание на магнезий. Ако преди век обичайното меню на човека е обезпечавало 500 мг магн. на ден, то днес само правилното хранене може да донесе жалките 200 мг (а нужното е Х 2-3).

Магнезий, недостиг, трансдермално приемане, магнезиево олио, магнезиев гел

Съвременният човек е изправен пред значим недостиг на магнезий и не може да го набави естествено

Описаната ситуация се усложнява от прекомерната употреба на алкохол, кафе, сол, рафинирани продукти, сладки напитки и калциеви добавки, които още повече „забиват“ магнезия. Известни са повече от 200 лекарства, които блокират минерала.  Същият е резултатът от хирургическите операции.

За условяването на магнезия в червата са необходими витамини и минерали. Например безотговорното отношение към нивото на вит. Д в организма води до влошено усвояване на магнезия. А той на свой ред активира вит. Д – ето порочен кръг, въвличащ този недостигащ минерал.

За всмукването на магнезия, наред с калция и цинка, трябва да присъства солна к-на в стомаха. Ниската киселинност води до дефицит. Междувременно възниква и недостиг на В12, който причинява раздразнителност. А значи, че се харчи и повече магнезий.

Ако сте млади, не сте подложени на стрес, живеете в екологично чиста среда и можете да се похвалите с отлично храносмилане, значи не ви е потребно да си добавяте магнезий.

“Демир

Но такива хора почти няма, а за всички останали са нужни препарати, които да попълват запасите в тялото.
Човекът постоянно се безпокои дали е приел достатъчно калций. А всъщност трябва да се поинтересува дали е приел достатъчно магнезий – той управлява хормоните, които регулират обмяната на калция.

Съдържание на статията:

Как да знаем, че ни липсва магнезий?

За съжаление медицината не разполага с достоверен метод да диагностицира недостига на магнезий. Определянето на съдържанието му в плазмата на кръвта е недостатъчно и дори заблуждаващо. Нивото на магнезий в плазмата не пада под 4.866 ммол/ л (2 мг/ дл), преди вътреклетъчното ниво на минерала да се изтощи сериозно.

По-голяма диагностична ценност носи определянето на магнезия в еритроцитите (Magnesium RBC test). Обаче той няма широко разпространение. Затова се налага да гледаме клиничните признаци за дефицит на магнезий.

Недостиг на магнезий, магнезиево олио, добавяне на магнезий, втриване на магнезиево олио

Ето един очевиден признак за недостиг на магнезий в тялото – умора до изтощение и загуба на работоспособност

Защо ни трябва магнезий?

Лекарите се затрудняват да оценят в пълна степен значението на магнезия за функционирането на тялото. Минералът е необходим за базисни процеси като:

 • предаване на нервн. импулси;
 • за правилната работа на кръвосъсирващата с-ма (+профилактика на образуването на тромби);
 • за производството на АТФ (к-на, което се съдържа в клетките и е главен източни на енергия);
 • за синтеза на собствени протеини;
 • за съкращаването на мускулните влакна (има разпускащо – спазмолитично, действие);
 • за синтеза на жлъчен сок;
 • за обезпечаване на двигателна активност на червата;
 • за осигуряване на необходимата плътност на костите и т.н.

Патологиите, които възникват заради недостиг на магнезий, са доста. По-важните от тях са:

 • Запек заради слаба активност на червата;
 • Остеопороза заради снижаване на плътността на костите (затова магнезият е по-важен от калция!);
 • Хипертония, мускулни спазми и болки, тикове, гърчове, мигрена;
 • Дисменорея, ПМС, фибромиалги;
 • Глаукома, аритмии и др. заради ниско ниво на магнезий в кр. плазма;
 • Безсъние, хронична умора, артрити.

Добавяне на магнезий е категорично показано при:

 • Диабет и инсулин. резистентност;
 • Бъбречно-каменна болест;
 • Атеросклероза;
 • Стенокардия, застойна сърд. недостатъчност, пролапс на митрална клапа;
 • Влошаване на слуха заради въздействие на интензивен шум.

Добавянето на магнезий намалява риска от:

 • Всички типове инсулт, особено исхемичен (при сумарно постъпление от 400 мг на ден;
 • Пристъпи на стенокардия при хора с ИБС (ползата от добавки с магнезий и по-голяма от понижаващите холестерола средства;
 • Смърт заради сърд.-съд. патологии (442 мг на ден снижават риска с 59% – проследено върху 7000 възрастни мъже и жени).

Защо не от храната?

Сусамът, триците и ядките съдържат много магнезий. Но за съжаление присъствието на фитин в тях прави минерала слабодостъпен за усвояване. По тази причина за основен източник на магнезий за човека могат да послужат само:

 • зелените листни и авокадото;
 • водораслите и мекотелите;
 • елдата.

Съвсем малко магнезий има в хляба, млечните, месните и други продукти от ежедневното хранене на съвременния човек. Затова ако имате заболявания или предразположеност към някое от описаните по-горе болести и състояния, време е да се замислите за прием на препарати с магнезий.

магнезиево олио, магнезиев гел, недостиг на магнезий

Разпределение на магнезия в тъканите на организма

Магнезий

за пиене или за мазане?

Как може да се снабдим с магнезий? Изненадващо, но при магнезия има две възможности – вътрешно и външно. Той се поема по традиционния път – пие се и минава през стомаха. А може да се поема и чрез кожата – най-обширният орган. Нанасяното на нея, попада вътре в тялото. На този принцип действа магнезиевото олио. Магнезият от това олио много леко се всмуква и се усвоява от тялото.

Разликата между пиене и мазане

 • Олиото (мазане) не минава през стомаха, не дразни лигавицата му и не натоварва ч. дроб (което е стандартно влияние на всички медиц. препарати – било добавки или лекарства);
 • Олиото (мазане) се възприема по-бързо и по-скоростно се отразява върху състоянието в сравнение с таблетките и капсулите (пиене);
 • При локален проблем (примерно болки в гърба, в ставите) олиото работи и локално, което е невъзможно при формите за пиене;
 • Загубите при усвоения през кожата магнезий са по-малки, отколкото при усвоения през стом.-чр. тракт елемент;
 • Олиото внася по-голямо количество магнезий в сравнение с традиционните форми за пиене;
 • И накрая – магнез. олио е по-евтино, съотнесено към получените грамове чист магнезий, и се прави у дома (вижте рецептата по-долу).

Олио ли е магнезиевото олио?

Представлява разтворен във вода магнез. хлорид с висока концентрация, който има маслена консистенция и затова просто се означава като олио или масло. Има природен произход, доколкото се добива от дълбочинни слоеве на земята, където е имало море. Явява се напълно натурален и безопасен източник на магнезий, откъдето идва и безусловната му полза за организма.

Магнез. олио е безцветна маслена водичка с непонятен мирис, трудно асоцииращ се с нещо друго. Този мирис не е натрапчив и не се задържа дълго. Обичайно се опакова в бутилка с дозатор, който удобно и надеждно го разпръсква във фина дисперсия. Изразходва се много икономично, независимо от това дали се впръсква в кожа или коса.

Още в текста: ♠ ♠ Разлика между магнезиево олио и гел ♠ Как работи магнезиев хлорид ♠ Лечение с магнезий ♠ За отслабване ♠ Псориазис ♠ Разширени вени ♠ Шипове ♠ Дискова херния ♠ Артрит, артроза ♠ Дикрасин и магнезий. Магнезиево олио при косопад ♠ Акне ♠ Запек ♠ При менопауза ♠ При мигрена ♠ Жабурене ♠ При бременност ♠ При брадавици ♠ Гъбички ♠ Диабет ♠ Цироза ♠ Недостиг на магнезий ♠ Симптоми ♠ Предозиране ♠ Дневна норма

Олиото (маслото) е средство изключително за външно приемане. Изключение прави възможността да се жабури с него при възпаляване на венците и при някои инфекции в устата като пародонтоза и гингивит. При нанасяне върху кожата прониква лесно през кожата и попада в кръвта. То се явява пряк път за насищане на организма с магнезий. При необходимост се използва за локална терапия.

Приложение на магнезиево олио

накратко

Магнезият е неотменна съставка в повечето биологични процеси при човека. Той е не по-малко важен микроелемент от калция и натрия. Първите симптоми за дефицита му са:

 • Раздразнителност;
 • Намаляване на концентрацията;
 • Мускулни спазми;
 • Изтръпване на долните крайници.

Недостигът на магнезий води до ослабване и опадане на косата, влошаване на ноктите. Често е водеща причина за инфаркт, особено в млада възраст. В групата на риска са лица, злоупотребяващи с алкохол и кофеин. Най-голям активен разход на магнезий се осъществява по време на стрес. Намаляване на нивото му в организма под 50% е смъртно опасно.

Магнезиево олио за коса – това е ефикасно профилактично и лечебно средство срещу опадане. То се впръсква по скалпа, за да въздейства пряко върху космените фоликули (втрива се масажно). Държи се трийсетина минутки и се отмива. Има изразени сгряващи свойства, затова при въздействие върху кожа се усеща парене. Това е нормално и с времето преминава – когато кожата привикне. Олиото подпомага обновяването и активния растеж на косата.

Магнезиево олио за кожа – вани с него подпомогата интензивното извеждане на излишни течности от тялото. След такава процедура кожата се стяга и става по-еластична. За приготвяне на една вана са необходими не по-малко от 200 мл масло. Процедурата е скъпа, но резултатът си струва. Олиото отлично стимулира кръвообращението, отстранява в кратък срок възпалявания. Лекува младежко акне и други видове пъпки.

Магнез. олио за мускули и стави – ползва се при мускулни болки, спазми и проблеми със ставите. Подготвя ставните връзки за физически натоварвания, облекчава болките при опорно-двиг. проблеми. На компреси повишава еластичността на мускулните тъкани и гъвкавостта на ставите. При различни нарушения на функциите на опорно-двиг. апарат се използва за вани и – под формата на гел, за масажи.

Магнез. олио за кръвоносната с-ма – подобрява микроциркулацията на кръвта и усилва лимфния отток.

Магнезиево олио за клетките и тъканите – възвръща енергията на вс. клетка, нормализира минералния баланс, подобрява обменните процеси, оздравява тъканите и венозните стени.

Магнезиево олио за зъби и кости – коригира усвояването на калция, прави зъбния емайл по-здрав, както и костите.

Магнезиево олио за нервна система – подобрява настроението, действа при хронична умора и нервно натоварване. Попълва запасите от магнезий, когато те активно се изразходват при стрес, особено хроничен. Магнезият е необходим на хора, които постоянно нервничат, страдат от безсъние и преживяват панически атаки.

Магнезиево олие през бременността – урегулира нормалното ниво на магнезий в кръвта, бори се с токсикоза.

Посочваме само част от системните действия на магн. олио. По-долу ще разгледаме и конкретни заболявания. Обзор на д-вието му е даден и ТУК: Как работи продуктът магнез. олио и за какво?

Разлика между олио и гел

(масажен)

Олиото и гелът са различни по концентрация разтвори. Олиото е по-наситено, а гелът – по-разреден. От този факт произтича и различната употреба на продуктите. В много текстове, особено в листовки на производители, олиото и гелът се дават като идентични продукти, но не са.

Олиото като концентриран р-р на магнез. хлорид се ползва основно за допълване на разполагаемият запас на тялото. За целта то се втрива в определени точки – ходила, корем, под мишници. В началото на употребата се разрежда, докато кожата свикне с него и престане да пари. Олиото е показано и за локално лечение на стави, нерви, мускули.

Магнезиевият гел е абсолютно същият препарат като олиото, но по-разреден. Под такава форма той попива по-бързо и без остатък, докато олиото оставя следи на повърхността. Предпочита се за втриване при мускулни, ставни, нервни проблеми и за цялостни масажи.

Принципно ако целим попълване на запасите от магнезий, ни е необходимо олио. Ако искаме масаж и локално третиране, за предпочитане е гелът. Гелът няма приложение единствено в устата – за жабурене взимаме олио.

Действие на магнезиев хлорид

магнезиев хлорид, домашна рецепта за магнезиево олио

Бишофит – материал с употреба в строителството

Той е неорганично съединение на хлор и магнезий, което в природата съществува под формата на естествения минерал бишофит. Получава се и чрез изпаряване на морската сол и минерали. Представлява прозрачни кристали, които се топят при 1400°. От магнез. хлорид се добива карналит – източник на калиев хлорид и магнезий.

Магнез. хлорид се ползва вътрешно и външно. Разтворът действа срещу възпаления, болка, отоци и за регенериране. Положително въздейства на кожата, подобрява кости, стави и връзки и функционирането на цялата нервна с-ма.

Той се прилага широко в хранителната индустрия като добавка Е 511 – сгъстител и втвърдител. Влага се в безалкохолни напитки, диетични и детски смеси. Концентрираният му разтвор е важен компонент в солния разтвор нигари. Той се приготвя по пътя на изпаряване на морската вода и отделяне от морската сол и е компонент от соевото мляко.

Като емулгатор се ползва при консервирани зеленчуци и плодове, в пекарските подобрители, като сгъстител и втвърдител в сладкарството, в млечните, йогурти и желета, в диетичните и детските храни. Той е разрешен за употреба като стабилизатор на оцветителите.

Приет чрез храните, той става източник на магнезий и повишава трайността им. Естествените храни, съдържащи повече магнезий, са дадени ТУК: Храни, богати на микроелемента магнезий.

Как да приготвим олио

(магнезиево) сами у дома?

Домашното магнезиево олио излиза доста по-евтино, отколкото да се купи готово или да се използва качествен магнезиев цитрат. Не са нужни познания по химия, това е просто разтвор.

Необходими компоненти:

 1. Стъклена бутилка с пулверизатор, останала от готов козметичен продукт или закупена от магазините за домашни потреби и такива от рода на Jumbo;
 2. Кристализиран магнезиев хлорид – 1 част;
 3. Филтрирана вода – 1 част.

Водата – филтрирана, дестилирана, минерална, само не от чешмата, се кипва в емайлирана кастрола. Използването на алуминиев съд е забранено, освен ако не искаме да поемем този токсичен метал заедно с маслото. Слагаме кристалите в стъклена или керамична купа и ги заливаме с водата. Бъркаме до пълно разтваряне. Охлаждаме и преливаме в бутилчицата.

Това е всичко: просто разтвор на магнезиеви кристали 1:1.

Във форумите потребители питат дали е допустима замяната на магнезиев хлорид с карбонат или сулфат. Не, рецептата е с магнезиев хлорид, защото той се усвоява по-добре от тялото.

Откъде се купува магн. хлорид

Ред интернет базирани магазини и производители продават кристали магнезиев хлорид – наши и вносни. Например бургаски производител Солимекс има в листата си ултрапречистен продукт, предназначен за лечебни цели. Здравница и някои онлайн аптеки предлагат продукт, внос от Полша. Балев и други търговци продават солите Zechstein в различни разфасовки.

Конкретни продукти ще разгледаме по-долу. Важно е да се различава технически и пречистен магнезиев хлорид. Първият се продава от търговци на строителни материали под името бишофит и въпреки че става за магнез. олио, не е достатъчно пречистен. Продуктите от втория вид се означават с „фармакопейно качество“, което значи висока степен на чистота.

Магнезиевите кристали често се продават в големи разфасовки, защото те принципно са предназначени за разтваряне във вана. Ако ги купувате, за да си направите масло, и количеството ви се вижда прекалено голямо, друго подходящо приложение на кристалите са вечерни вани за крака. Разбира се, и приемането на вана, ако разполагате с такава.

Цена на магнезиев хлорид към 2022 г.

Магнезиев хлорид можете да купите от много места, например сайтовете Здравница, Фрамар, Фармалайф и др., както и в близката аптека, ако тя е част от по-големи фармацевтични вериги. Магнезиев хлорид под формата на кристали за пиене се продава в разфасовки от по половин килограм на цена между 20 и 23 лева, без да се включва доставката. Естествено, ако го вземете от аптеката, няма да плащате за доставка.

Как се нанася

магнезиево олио?

Правилният начин е постепенно. Започва се от 2 до 5 пръскания и се стига до 30 пръскания на ден. Пределната доза е премината, ако получите диария. Тя е показател, че сте прекалили с магнезия, който има слабителен ефект.

Хората, които за I път ще усетят олиото с кожата си, нека очакват пощипване, боцкане или парене. Не боли, по-скоро е некомфортно и не особено приятно. Затова предпочитани места за пръскане са тези с повече мускулни и мастни тъкани и по-малко кости – например коремът и дупето. Подходящо място са и прасците, особено за хора, които се дразнят от омазняването.

След като пръснете, леко масажирайте с ръка, за да втриете. По-късно ще забележите, че маслото не попива напълно. Това е нормално, то попива след минути, а част от него остава по кожата. Не измивайте маслото поне 30 мин., а ако може – оставете без измиване. Така се дава възможност на тялото да поеме нужното му количество.

Внимание!

Не се препоръчва нанасяне на магнезиево олио върху кожа в следните ситуации:

 • веднага след баня – почакайте поне 1/2 час;
 • върху повредена кожа, рани, порязвания, разчесвания и други нарушения на целостта;
 • след епилация, депилация.

Паренето и боцкането върху здрава кожа при разранена нараства до усещане за изгаряне и силна болка.

Кога се нанася

магнезиево олио?

Много обичат да го нанасят за през нощта, защото магнезият има разхлабващ и релаксиращ ефект, който помага за по-бързо заспиване и по-качествен сън. Други го правят вечерта и избърсват или отмиват, преди да легнат.

За да разберете дали олиото е попило напълно, внимателно разгледайте кожата. Ако на нея са се появили бели засъхнали люспички, значи магнезият напълно е всмукан, а останалото може да се отмие. Някои потребители споделят, че тези люспички дразнят и затова ги премахват.

Измиването на остатъците от олиото не е задължително и е лично решение във връзка с индивидуалните усещания и евентуалното наличие на дискомфорт.

Съществува теория, че магнез. олио щипе, когато при дадения човек е налице дефицит на минерала. В полза на тази теза стои фактът, че с времето, при продължителна употреба, кожните реакции намаляват.

Разлика между магнезиево олио и английска сол (сол Епсом)

магнезиев хлорид, магнезиево олио, магнезиев гел

На външен вид английската сол (магнезиев сулфат) изглежда приблизително по същия начин

Магнезиевият сулфат, който ние познаваме по-добре като английска или Епсом сол, е паралелно използван източник на магнезий. Приема се чрез вани с разтворена сол, защото вътрешно има изразен слабит. ефект. Освен това тази сол не се разтваря като магнезиевия хлорид в ограничено к-во вода, а само в големи обеми, както е този във ваната. Това е защото в малко вода магнезият от сулфат не се усвоява добре. Принципно според някои източници магнезият от сулфат се усвоява само на 10% за разлика от например цитрата, чиято биоактивност е в пъти по-висока.

Ако целта е възвръщане норм. ниво на магнезий в кръвта, то магнезиевото масло на базата на магнезиев хлорид ще се справи прекрасно. То няма да обезпокои с диария например, защото няма достатъчно силен слабителен ефект, както например магнезиевият цитрат вътрешно.

По-подробно приложение

Магнезиево олио за пиене

Вътрешното приемане на магнез. олио не е обичайно. Предпочита се трансдермалният път с неговото най-голямо преимущество – защита на стомаха. И все пак някои от най-високо пречистените препарати са указани и за вътрешна употреба на капки. Възможността е изрично записана на етикета, както и дозирането, защото то зависи от концентрацията на конкретния разтвор.

Някои готови препарати за отслабване са базирани на магнезиев хлорид, но те не са точно олио. Представляват минерални комплекси в ампули. Действието им е целенасочено към нормализиране на работата на червата, извеждане на шлаките, обогатяване на организма на минерали, микро и макро елементи, поддържане на нервна с-ма, тонизиране на сърце, органи и мускулатура, осигуряване на енергия за клетките, регулиране на калциевия обмен и като следствие – нормализиране на теглото.

За отслабване магнез. олио се прилага основно през кожата – втриване и вани.

За отслабване

Как дефицитът на магнезий влияе върху теглото?

След десетилетно увлечение по диетите с контрол върху калориите, днес вече се разбира, че ограничаването на храната не е панацея, а има доста по-съществени фактори. Дефицитът на важни вещества в организма води не само до проблеми със здравето, но и стои на пътя към естественото тегло.

В книгата си The Magnesium Cure д-р Каролин Дийн посочва няколко проблема, които се провокират от дефицита на магнезий и като следствие от тях се стига до наднормени килограми:

 • Метаболитен синдром;
 • Диабет и инсулин. резистентност;
 • Повишени холестерол и триглицериди;
 • Повишено ниво на пикочна к-на в кръвта;
 • Намалена активност на панкреатичните ензими.

Според Дийн магнезият помага за по-доброто усвояване на мазнините, белтъчините и въглехидратите и повишава възприемчивостта на клетките към инсулина.

Недостиг на магнезий, магнезиево олио, добавяне на магнезий, втриване на магнезиево олио

Метаболитен синдром – сравняват го с многоглава хидра заради разностранните прояви

За съжаление не съществува медицински метод, за да се измери еднозначно дефицита на магнезий. Може да се изследва кръвната плазма, но според експертите резултатите няма да кажат много, защото съдържанието на магнезий в кръвта е едва 1%.

Ако безрезултатно се опитвате да отслабнете като спортувате и намалявате калориите, вероятно дефицит на магнезий е причината за липсата на прогрес.

Отслабване чрез олио

(втриване)

Всяка вечер втривайте магнезиево олио в корема и по ръцете си. 3-месечно обтриване би следвало да е достатъчно за попълване на необходимото количество. Ако паренето е силно, мажете краката.

За целите на отслабването попълването на магнезий чрез втриване на олио е за предпочитане и ефикасно, защото усвояването му може да бъде провалено от разстроено храносмилане или недостиг на вит.Д. Започнете с мънички дози и увеличавайте постепенно. Използвайте докато спре усещането при втриване или до достигане на желаното тегло.

Отслабване чрез солни вани
 1. Вземете дух, използвайте скраб;
 2. Вземете указаното на пакета количество кристали и разтворете във ваната;
 3. Водата трябва да бъде под областта на сърцето с температура 36-39°С. Останете от 10 до 20 минути, според това как се чувствате;
 4. Активно се разтрийте с кърпа, не се плакнете, а веднага облечете халат и се увийте одеяло;
 5. Починете не по-малко от половин час;
 6. Забранено е да се яде 2 часа преди процедурата и още толкова след нея. Може вода;
 7. Терапевт. курсът е 10/15 процедури;
 8. Вариант е вана с добавка на сода (250 – 500 г) и на етерични масла. Подхождат такива от грейпфрут, портокал и кедър.
Резултати от ваната

за отслабване:

 • 300 – 500 г моментно снижаване на теглото;
 • Укрепване на ноктите и косата;
 • Извеждане на токсини и шлаки, на излишъкът от холестерол;
 • Нормализация на хормоналния фон заради полезните микроелементи;
 • Изчезване на стрии и целулит.

Как действа магнезият? Разтворен в голямо количество вода, той изтегля междуклетъчната течност от очистените със скраб пори. Самата загуба на вода от тялото не е опасна. Най-напред си отиват отоците, заедно със задържаните течности. Целулитът се повлиява от активния масаж след ваната.

отслабване с магнезиево олио, вани с магнезиево олио

При ваните с магнезиево олио човек “попива” магнезий с цялата повърхност на кожата

При бременност

Магнезиевото олио има благотворно въздействие и по време на износването и във следродовия възстановителен период. Използва се за ограничаване на косопада, за общо успокояване, за сваляне на умората от краката. Насищането на тялото с магнезий е съвсем необходимо през първите месеци, когато често се появява мигрена. През целия период профилактира и успокоява мускулни спазми и подобрява съня.

Отпускане на краката

Преди сън обилно напръскайте краката до коленете, обвийте с влажна студена кърпа и ги вдигнете на високо за половин час. Умората и дискомфортът минават и след това ще спите много по-добре.

Магнезиево олио при псориазис

Магнезият се прилага при псориазис, екземи, дерматит, акне и др. кожни прояви. Особено  ефикасен е за патологиите с възпалителен характер, които се усложняват от интоксикация на тялото и влошено храносмилане.

Очистването на организма и оздравяването на ч. дроб и бъбреци, решаване на проблеми с изхождането благотворно повлияват болните от псориазис и подпомагат лечението им. За целта по-подходящи са формите за локално приложение, каквото е олиото.

Начини за лечение на псориазис:

 • Втриване на магнезиево олио;
 • Вани за крака с разтваряне на 50 мл олио.
 • Магнезият успокоява, регенерира, детоксикира и попълва дефицита в тялото.

Магнезиев гел за разширени вени

Магнезиевото олио благотворно влияе върху тъканите и ги оздравява. Това му влияние се отбелязва и върху ослабените венозни стени. Олиото повишава еластичността на стените и тяхната здравина, обезболява, премахва възпаляването, отпуска ги и действа цялостно успокояващо. Премахва отоците и релаксира.

Локалното третиране е напълно подходящо – нанасяне директно върху местата с разширяване на вените и околната мускулатура. За тежки случаи се препоръчва до четирикратно намазване на ден, докато се усети явен ефект на отпускане, спадане на отоците и премахване на усещането за тежест. В переспектива мазането ще доведе до прибиране на вените частично или изцяло.

При шипове

Шиповете са нови образувания, които притискат околните нерви и съдове и водят до сериозен дискомфорт, дори обездвижване. Те провокират болки, скованост и по-рано настъпваща умора.

Появата им има пряка връзка с недостига на магнезий, който участва в усвояването на калция от костите. Дори обратното – при липса на достатъчно количество калцият се натрупва в тъканите, а не в костите, причинявайки заболявания. Възстановяване на нормалното ниво на микроелемента нормализира обмяната на калция и неговото отлагане в костните тъкани.

Лечението на шипове се състои във втриване на разредено с вода 4:1 магнезиево олио или направо на готов гел в болезнените места. Болката показва, че използваният разтвор е силен. Преминаването към чист концентрат се извършва постепенно. Намазването е в широк периметър, обхващайки и съседните тъкани.

Очакван ефект: възстановяване на калция в костите, лечение на болката, премахване на ограничеността и обездвижването, подобряване на кръвотока и подобряване на чувствителността. Мястото се кръвоснабдява по-добре и се очиства от токсини. За видими резултати лечението надхвърля 1 месец.

Болки в гърба и кръста

(при дискова херния, невропатия, дископатия, плексит)

Болезнеността, причинена от засягане, прищипване и увреждане на нерви, се лекува с магнезиево олио локално – чрез директно намазване. Този метод е ефикасен при възпалявания на периферните и дълбоко разположените нерви или коренчетата им – при ишиас, плексит, радикулит и други.

Магнезиевото олио работи срещу болката и възпаленията и директно успокоява болния нерв. То отпуска околната мускулатура и подпомага раздвижването. Активизира кръвотока в участъка и подобрява храненето на тъканите. Заедно с общото детоксикиране, тези мерки водят до по-бързо излекуване и възстановяване на нерва.

При дискова херния – успокоява възпаления нерв, разблокира зоната, кръвоснабдява, подобрява нервна. проводимост. Има обезболяващо действие.

При плексит – ускорява оздравяването, обезболява, успокоява възпаленото място, отпуска околната мускулатура и раздвижва.

При болки в ставите

(артрит и артроза)

магнезиево олио, магнезиев гел, магнезий, недостиг,

Мускули, кости, стави и ставни връзки, както и кръвоносната система, се повлияват отлично при локално третиране с магнезиев продукт

При този тип патологии като най-ефикасна се оценява комбинацията на магнезиев продукт (за предпочитане гел) с Дикрасин. Магнезиевият гел има системно действие и работи срещу болката, повлиява добре мускулатурата, изчиства тялото, а Дикрасин работи по основната патология.

Комбинация от

Дикрасин и магнезий

Дикрасин е линия, насочена към заболявания на двиг. с-ма с възпалителен или дегенеративен характер. Гелът премахва възпаляванията, укрепва съдовете и успокоява болката. Има смесен състав, в който участва и магнезиев сулфат. Подобрява движението и отпуска сковаността. Ефикасен при артрози на гръбначен стълб, коляно, раменна и тазобедрена става, но повлиява добре и кожни и сърдечни патологии.

Двата продукта в комбинация действат: противовъзпалително, аналгетично, кръвооросяващо, против отоци и за отпускане на тъканите – мускули и сухожилия. Цялостно подобряват подвижността на ставата. Лечението по тази схема е възможно при липса на разраняване и нарушаване на целостта на кожата.

Начин на нанасяне: поетапно. Най-напред мястото се обработва с Дикрасин. След попиване следва втриването на магнез. гел. Дикрасин се нанася еднократно, а гелът може да се втрие няколко пъти до края на деня. За видими резултати курсът съставлява минимум 1 месец.

За коса, при косопад

Втриването на магнезиево олио в скалпа укрепва косата и ускорява растежа й. То насища клетките с кислород, очиства на корените и кожата около косъма. Кожата започва да диша под влияние на стимулацията, което се отразява и върху косата. Магнезиевият разтвор предизвиква прилив на кръв и подобрява местното кръвообращение. Той разрушава и разтваря отлаганията на калций в космения фоликул и препятства падането на косъма.

Начин на нанасяне: олиото се връсква в корените и с интензивни и енергични движения се втрива в скалпа. Препоръчително е покриване с найлон и кърпа. В първите минути усещането е дискомфортно – скалпът започва забележимо да се нагрява и дори да пари, но е търпимо. След това горещината постепенно преминава. След около час следва измиване с шампоан.

Магнезиевото олио леко подсушава скалпа, но не критично. За притежателите на мазна коса ефектът ще е благотворен. Олиото профилактира пърхот, премахва сърбежи и корички.

Схема за оздравяване

Съчетава се един курс с маски на маслена основа и етерични масла с продължителност от поне 1 месец, последван от активен курс с магнезий – 2-3 мес. Косата може да не се третира в следващата половин година.

За кожа

Магнезиевото олио за оздравяване на кожата се ползва по следните начини:

 • Втриване в отделни участъци – бедра, корем, ръце;
 • Компреси върху мускули и стави до пълно изсъхване и изтриване на остатъка със салфетка;
 • Втриване на гел в цяло тяло и масаж за 10 минути. Изчаква се пълното попиване и тогава се почиства;
 • Вани с магнезиево масло без измиване накрая;
 • Ванички за крака без измиване.

  косопад, лечение с магнезиево олио

  Още неприятни последствия от дефицита на магнезий

Приложено по някой от описаните начини, магнезиевото олио причинява:

 • Сгряване на кожата и подобряване на микроциркулацията на кръв в нея;
 • Насища клетките с кислород;
 • Очиства кожата и клетките й от кожни секрети;
 • Подобрява съст. на кожата, повишава еластичността й;
 • Дренира излишните течности;
 • Сгрява мускулите и повишава еластичнотта им;
 • Подобрява гъвкавостта на гръбната и ставите, което се отразява на цялостния вид на тялото.

При целулит

Както посочихме в началото на статията, днешният човек страда от излишък на калций. Калцификацията на организма се проявява в хронични мускулни и ставни болки, периодично възобновяване на стари травми, образуване на целулит и бръчки, по-ясно изразени белези.

Възстановяването на вътрешния баланс на микроелементите е естествен антидот срещу прекомерното количество калций. А в тази ситуация основният играч е магнезият. Известният неврохирург Норман Шели казва, че всяко известно на медицината заболяване е свързано с дефицита на магнезий. Що се отнася до калцификацията, магнезият напълно контролира метаболизма на калция по пътя на активиране на хормоните – регулатори на обмена на калция и вит. Д.

Така дефицитът на магнезий става косвена причина за прогресиране на кариеси, остеопороза, бавно заздравяване на рани, както и образуване на явления като целулита. И обратно – редовното приемане на магнезий и попълване на запасите до нужното ниво се явяват най-добрата профилактика и лечение на „портокаловата кожа“.

За лице, акне и розацея

Магнезият е нужен за чиста кожа. За разлика от вит.А или Е, той е особено ефикасен при лечение на акне с помощта на косвени средства. Той засяга множество различни функции в организма, които влияят върху образуването на пъпки.

Добри резултати дава покачване на ежедневната употреба на магнезий до 400 мг и повече, особено ако в съчетание страдате от безсъние и хроничен стрес. Освен изтъкваните дотук негови ефекти, магнезият ускорява и производството на антиоксиданти и на глутатион, който отговаря за регенерацията на клетките.

Лечението на акне и розацея се извършва индиректно – чрез попълване на запасите в организма. Олиото не се втрива в лицето, а на обичайните места, от които поглъщането е най-добро – гръден кош, корем и рамене. Усещането за парене и почервеняване е обичайна реакция.

При запек

магнезий, хранене, продукти с магнезий

Правилното хранене компенсира донякъде недостига и попълва запасите

За лечение на запек по-широко използвано съединение на магнезия е английската сол (сулфат). То обаче е известно с агресивното си действие и мн. хора се въздържат от него и търсят по-меко и естествено решение. Втриването на магнез. олио е такова, защото то по системен път регулира перисталтиката на червата и дефекацията. Олиото няма директен слабителен ефект, а работи цялостно срещу причините за образуване на запек.

При менопауза

Менопаузата, както и преклонната възраст като цяло са фактори за цялостно снижение на нивото на магнезий в организма. С напредване на възрастта усвояването на минерала намалява, а вземането на лекарства (които го възпрепятстват) – се повишава. Следователно, попълването на запасите чрез втриване на олио е два пъти по-необходимо във възрастта след 50 години и повече.

Специално при жените в периода на отпадане на репродуктивната функция магнезият противодейства на ред неприятни проявления като лош сън, нервност, горещи вълни. Подобрява и съст. на кожното покритие, което през климакса изтънява вследствие на хормоналните промени.

При мигрена

Мигрената е не просто хронично главоболие, а сериозно неврологично разстройство. Голяма част от страдащите имат дефицит на магнезий.

Магнезият положително влияе върху рецепторите в кората на гл. мозък, които отговарят за болката. Две независими изследвания доказват, че за 20 дни приема на минерала намалява честотата на пристъпите при 90% от участниците.

Как влияе магнез. олио върху мозъка:

 • Отпуска кръвоносните съдове, повишава еластичността им и дава възможност за тяхното плавно разширяване и свиване. Предотвратява спазми, които могат да провокират пристъп на мигрена;
 • Насочва импулсите на невромедиаторите, контролира веществата, отговарящи за възбуждането им и играещи роля при възникването на болката, когато количеството им не е балансирано;
 • Правилно разрежда кръвта чрез регулиране на количеството на тромбоцитите. Предотвратява образуването на тромби;
 • Предотвратява гърчове, разпуска мускулите, извежда млечната к-на – мускулното напрежение и млечната к-на задълбочават главоболието.

Жабурене при възпалени венци

Обработването на устната кухина с магнезиево олио превъзходно действа на венците, създавайки в устата алкална среда. То укрепва зъбите и лекува гингивит. Точно магнезий, а не калций прави зъбния емайл твърд и устойчив на гниене. Олиото е показано за редовно жабурене, особено при възпалителни процеси и с профилактична цел.

При лечение на брадавици

Магнез. олио се дава за отстраняването на брадавици и кокоши трън. При чувствителна кожа се прилага разредено с допълнителна вода 1:0.5. Освен локалната обработка, е показано и вземане на орални препарати с магнезий или трансдермално подаване на олио по стандартния начин.

Магнезиево олио, магнезиев гел, марка, производител, цена

Продукти на българския пазар – олиото на Zepir

При гъбички

Гъбички по краката и ноктите се лекуват с комбинация от магнезиеви препарати и боракс. Ванички с двата препарата премахват неприятната миризма и сърбежите, а втриването на олио в тялото подкрепя ослабената имунна с-ма.

Преди ваничката краката се мият, а след нея се слагат чисти чорапи. Избягва се носенето на изпотени обувки.

Рецепта за ваничка – в съда пуснете шепа магнезиеви кристали или 30 мл олио, дръжте 15 мин. Подсушете и поръсете боракс на засегнатите места – между пръстите. Курсът на терапия е поне 10  процедури.

При диабет

В книга The Magnesium Cure д-р Кар. Дийн посочва, че недостигането на магнезий е обвързано с диабета – може да е знак за него и обратно, диабетично-болните се нуждаят от допълване на този елемент. Те изразходват по-голямо количество от минерала заради болестта.

Магнезият регулира високата кр. захар чрез участието си в сложна система от процеси – ензимни рекции, синтез и транспортиране на инсулин, хормонален баланс. Той подобрява проводимостта на нервните пътища и така противодейства на обичайни за диабета усложнения като изтръпване, лошо кръвоснабдяване на периферната с-ма, образуване на рани и некротични процеси.

За диабетиците е от полза и подобряването на кръвообращението, особено в крайниците. Лечението се извършва по два начина, в комбинация – мазане на краката срещу поява на усложнения и за противодействие на симптоми като болка, изтръпване и парене и внасяне на магнезий по трансдермален път.

При Хашимото

Автоимунното заболяване е доста разпространено в наше време. Много хора търсят естествени начини за лечението му. Сред добавките, които помагат, са вит. Д3 (помага за транспортиране на тиреоидния хормон в клетките и е имунен модулатор), селен, омега-3, желатин, вит. С, антиоксиданти и магнезий.

Внасянате на магнезий е показано чрез прием вътрешно (на магнезиев цитрат) или трансдермално – втриване на магнезиево олио.

При крампи, синини, травми

Подобни проблеми касаят особено спортистите, които често получават травми от преумора, удари, падания, от лошо възстановяване след тренировка и т.н. Магнезиевото олио за втриване и гелът за масажи ускорява оздравяването на тъканите, а ускореното кръвообращение подпомага разнасянето на кръвонасяданията. Магнезият отпуска мускулатурата и противодейства на болезнените схващания. В същото време той подобрява еластичността на съдовете и действа като аналгетик.

Спецификата тук е, че олиото не се прилага локално при открита рана и нарушена повърхност на кожата. В такива случаи прилагайте на други места по тялото, магнезият ще повлияе системно за цялостното оздравяване.

Други приложения на магнезиевото олио са дадени ТУК: Как да надвием болката с магнезиево олио и всичко за терапията с него.

Коментари, мнения, отзиви

(от форум)

Магнезиево олио, магнезиев гел, марка, производител, цена

Продукти на българския пазар – олиото на Zechstein

Приложението на магнезиево олио събира множество положителни отзиви сред потребителите, които те споделят във форумите. Има и оплаквания, предимно свързани с дискомфротните усещания при първите процедури. Най-често дамите посочват, че изпитват в различна степен парене, щипене, боцкане и дори лека болка. Други недостатъци на олиото не се посочват.

Софи2012: Започнах да си правя масажи с олиото. Открих, че дезодорира – потя се по-малко и миризмата не е така неприятна, както преди.

Пламена Александрова: Не знам как го издържате – пари, направо изгаря. Не мога да го понасям. Кажете къде да мажа, за да е по-леко!

Калина М.: Слагам всеки ден от олиото заради омазняване на лицето (имам и пъпки). Навсякъде четох, че не се маже на лице, но моят проблем е тежък и пробвах. Пари и дразни, но се издържа и има ефект. Пъпките бързо ми завяхват и по-малко излизат нови. Особено при ново възпаление се оправям за 3 дни.

Младенка Стоянова: Кожата ми е проблемна и след раждането не се оправи. Откакто масажирам с магнезиевото олио, по-добре става. И доста от стриите се разгладиха.

Продукти онлайн и в аптека

(цена, качество)

Кое магнезиево олио е хубаво?

Магнезиево олио, магнезиев гел, марка, производител, цена

Продукти на българския пазар – олиото на Abo pharma

Ефикасността на препаратите с магнезий зависи основно от два момента – количеството на елементарния магнезий в съединенията и неговата биологична достъпност (тоест доколко този елементарен магнезий се усвоява). Колкото по-голяма е биодостъпността на магнезия, толкова по-добре. Тези два момента са съществени, ако желаете резултати без странични ефекти.

Количеството на магнезия в чист вид, който е наличен в добавките, зависи от типа химично съединение, което е използвал производителят в качеството му на източник на минерала.

Някои съединения на магнезия и съдържанието на чист магнезий в тях:

 • Глюконат – 5.8%, тоест 5.8 мг магн. на 100 мг от съединението;
 • Хлорид – 12%;
 • Цитрат – 16.2%;
 • Глицинат – 50%;
 • Оксид (MgO) – 60,3% (максималното).

Тоест в 100 мг магнезиев оксид има двукратно повече елементарен магнезий, отколкото в 500 мг магнезиев глюконат (60,3 мг срещу 28 мг съответно). Затова производителят трябва да указва на етикета не количеството на съединението, а количеството на чистия магнезий. Някои вносни препарати са маркирани така: магнезиево олио Абофарма, Флорадикс, английска сол,

От този етикет се разбира, че в една доза се съдържат 720 мг магнезиев цитрат, които ще доставят на тялото 115 мг чист магнезий.

Извод: когато избирате препарат с магнезий, гледайте количеството на чистия магнезий в една доза, а не количеството на използваното съединение на магнезия.

При различните съединения е различна и степента на усвояване. Например не се препоръчват препарати с магнезиев карбонат, защото той е най-зле разтворим и най-зле се усвоява в сравнение с другите форми на елемента.

Магнезиевият оксид съдържа най-много чист елемент, обаче също се всмуква по-зле, отколкото хлоридът, цитратът, аспартатът или лактатът. Производителите уверяват купувачите, че магнезиевият оротат (най-скъп) се възприема най-пълно спрямо другите форми. Но според ред източници, това засега не е клинично доказано.

Към момента за най-предпочитана форма се счита глицинатът – и по съдържание на елементарен магнезий, и по неговата биодостъпност. Нелош избор е още магнезиевият цитрат.

Магнезиево олио на българския пазар към момента

 • На Абофарма (Abo pharma) – представлява 31% разтвор на магнез. хлорид. Предлага се в разфасовки по 100 и 200 мл на цена съответно 6.40 и 10.80. По-малкото шишенце е с пулверизатор;
 • Зехщайн (Zechstein) – представлява 31.7% разтвор на магнез. хлорид. Предлага се в разфасовки по 100/200/500 мл с цена съответно 6, 11 и 25 лв. Шишенцата с олио са без пулверизатор, а тези с гел – имат. Това е най-широко предлаганата марка у нас;
 • Зепир (Zepir) – 200 мл, 13.21 лв. Производителят указва цялото к-во магнезий в опаковката – 21 г.

Други продукти с магнезий

Магнезиев сироп “Флорадикс” – форма за пиене, немско производство, 250 мл, 28.61 лв. Дозата за спешно попълване на дефицита е 40 мл/ ден, а нормалната – наполовина. Приема се като концентрат или с разреждане, за предпочитане преди всякаква храна.

Магнезиев сулфат (английска сол) – предлага се от няколко производители на сашета, с цена от 0.70 до 1 лв. Показан като слабително и при отравяния. Подробно за солта е дадено ТУК: Изчерпателно за приложенията на английската сол. www.lekar.bg/2015/06/11/английска-сол/

Магнезиева вода

Някои от минералните води у нас имат по-високо от обичайното количество магнезий. Такива са водите от изворите в Овча купел, Панчарево, Сливенски минер. бани, Балчишка Тузла.

Усвояване – колко на ден?

Обичайната норма представлява 300-400 мг. Това е средна доза, но силно варира според възрастта. Лечение с магнезиево олио, магнезий про менопауза, за мигрена, при бременност, при брадавици, гъбички, диабет, цироза

Прието е да се изчислява идеален прием от 6 – 10 мг на килограм от теглото. За по-добро усвояване се препоръчва разделянето на на няколко пъти (до 3).

Странични ефекти, вреда

Препаратите с магнезий се понасят добре и са лишени от нежел. ефекти, освен слабителното действие. Но и те имат противопоказания. Не се отразяват добре на пациенти със сърд. и бъбр. недостатъчност.

Според някои източници магнезиевите продукти не могат да бъдат предозирани, но други причисляват към нежеланите реакции от тях специфичното парене по кожата и раздразненията. Подробно въпросът  е разгледан ТУК: Опасни нежелани реакции на магнезиевото олио.

Кога са противопоказани вани

с магнезий

 • При рани, одрасквания и порязвания по кожата;
 • При хронична сърд.-съд. недостатъчност;
 • При суха, чувствит. кожа;
 • При лактация обезводняването може да намали количеството на кърмата;
 • При злокачествени новообразувания;
 • При повишена температура на тялото.

С внимание ваните не се прилагат при бременност, заради горещата вода (риск от ранно раждане или аборт).

За страдащите от хипертония и варикоза прегряването принципно е противопоказано. Водните процедури не са забранени, но нека бъдат с хладка вода.

За още инфо относно магнезиевото олио ползвайте чуждоезичните му наименования: Magnesium oil на английски и Магниевое масло – на руски.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Магнезиево олио или магнезиев гел? Мнения и ползи: За коса, за шипове, за пиене. Странични ефекти

 1. Здравейте, в общи линии на всички сайтове пише едно и също… купете го от еди коя си фирма ….супер, даже свръх пречистен и толкова евтино, направо без пари . Според мен има и по-евтин начин затова искам да споделя моя опит, ако позволите. Благодаря за вниманието.
  Магнезиев хлорид се използва в много индустрии: Препарат за обезледяване; Препарат за почистване; Препарат за подтискане на прах; Торови смеси; Захар; Текстил; Вулканизиране на гуми; Пречистване на отпадъчни води; Втърдител на цимента; има си даже Е номер ….. и т.н.
  Във всеки по-голям град със сигурност има офис на поне една фирма за химически реактиви, а можете да си го поръчате и с доставка по пощата или с куриер. Тези фирми предлагат всякакви реактиви, включително магнезиев хлорид и магнезиев сулфат, дори сода бикарбонат и аскорбинова киселина (витамин C) на цени в пъти по-ниски от бялата мафия (с диплома и титла). Аз купувам магнезиев хлорид с фармакопейно качество в опаковка 500г от такава фирма за 7,60 лв. с ДДС без да съм редовен клиент с отстъпка (сравнете го с цените от статията по-горе), а можете да си го вземете и от фирма, която продава соли против заледяване на пътища- там цената е около 25-30 лв. за чувал от 25 кг и да си пълните не само ваната, ами и басейна на прилична цена.
  Аз, разбира се не съм нито химик, нито фармацевт, дори не съм висшист, но знам от личен опит, че на етикета на химичния реактив и на етикета на солта за размразяване има подробни данни за съдържанието на опаковката, а на етикета на фармацевтичната фирма тези данни ги няма… защо ли? И защо ли на никой не му пука? На засегнатите мога де се извиня, но само лично, моля не се притеснявайте да се свържете с мен.

  • От София съм .
   Откъде мога да закупя магнезиев хлорид.
   За направа на магнезиево олио.

   • Здравейте, г-н Колев! Дописахме публикацията с отговор на вашия въпрос тук: https://www.zdrave.org/26287/магнезиево-олио-лечение/#___2022
    Ние и нашите читатели ще ви бъдем благодарни, ако по-късно се върнете на сайта ни и споделите с нас как точно сте приготвили магнезиевото олио, откъде сте взели магнезиевия хлорид и дали сте останал доволен от него. Молим ви, напишете също така и с каква цел сте го приготвяли и какъв ефект е имало от него. Благодарим предварително!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *