Бял равнец: Приготвяне на чай, тинктура, сироп и др. Противопоказания

♠За какво се пие бял равнец? ♠ Основни рецепти ♠ Чай ♠ Отварка ♠ Тинктура ♠ Етер. масло ♠ В зехтин ♠ Бани с бял равнец ♠ Сироп ♠ Сок ♠ Мехлем ♠ Компреси ♠ Лечение на кисти ♠ Миома

Още в текста: ♠ Ендометриоза ♠ Кръвоизливи ♠ Обилна и липсваща менструация ♠ За хормони ♠ За забременяване ♠ При бяло течение ♠ При цистит ♠ При главоболие, мигрена ♠ Алергия ♠ Анемия ♠ За сърце и съдове ♠ Храносмилане ♠ Черен дроб ♠ При рак ♠ Вани, бани, промивки ♠ Против гъбички ♠ Ревматизъм ♠ Псориазис ♠ При хемороиди ♠ За коса, кожа, акне ♠ Разширени вени ♠ Продукти ♠ Отглеждане и бране ♠ Странични ефекти ♠ Противопоказания

Латинското название на белия равнец е Achillea – като героя от Троянската война Ахил. Вярно или не, той лекувал кървящите воински рани именно с равнец.

Впрочем билката е записана в „Каноните“ на Авицена, заедно с множество от целебните й свойства. Войните на Александър Македонски ползвали растението срещу кръвоизливи. Войниците на Суворов пък носели сух равнец в стандартната си екипировка.

Равнецът би се свързвал само с рани, войни и кръв, ако селяните не пръскаха с него срещу вредители.

Днес красивото цвете официално е признато за лечебно растение в ред европейски страни. То е добре изучено и главните му способности са известни.

Лечебни свойства, действие

За какво се пие равнецът?

Първото му свойство е откритото в Античността – кръвоспиращо, включително при  вътр. кръвоизливи (маточни, белодробни, стомашни, чревни, от носа).  Успокоява възпаления и лекува патологични изменения в ред вътрешни органи. Регулира обменните процеси в тялото.

Биоактивните в-ва в равнеца лекуват най-общо:

бял равнец, рецепти, лечение

Малките цветчета на равнеца са деликатни и изящни, но притежават мощна лечебна сила

Стомах – катарални възпаления, язва и др.;
 Изменения на бъбреци (вкл. камъни в тях), ч. дроб;
 Женски заболявания, матка;
 Нервни патологии, главоболие;
 Анемии, хипертонии, риск от тромбоза, хемороиди;
 Простуди;
 Колити, ентероколити, дизентерия, диария;
 Някои по-специфични болести като туберкулоза, малария.

Направления, в които помага бял равнец

Демир бозан билки против инсулт

Съдържание на статията:

Първо, връзка с кръвта

Ако се задълбочим, ще засечем отношението на белия равнец към болести, свързани по определен начин с кръвта. Кръвоизливите и анемията са най-очевидни, но в добавка:

1-Билката е приложима при ред патологии на сърцето и съдовете. Това идва от способността й да разширява кръвоносните пътища, особено тези в главния мускул. По същия механизъм помага при хипертония;
2-Едно от най-съществ. качества на равнеца е влиянието му в/у венозните стени. Оттам идва и чудесното му приложение при варикозни разширения, хемороиди, профилактика на образуването на тромби;
3-Дава се за патологии по храносмил. път, но основно такива, свързани с ерозия на лигавиците и кръвоизливи;
4-Ефикасен е при женски болести от полово-отделителен характер. Идеален е при болезнена менструация, съпровождана от обилни кръвоизливи;
5-По отношение на емоции и психика равнецът е лек при истерии, ипохондрия (страх от болести), главоболие. Най-мощен е при главоболие, съпроводено с кръвоизливи от носа.

Второ, спазмолитично действие

Второто основно направление на равнеца е спазмолитично – отпуска гладката мускулатура на черва, пикоч. и жлъчни пътища. Така купира спазми в червата, повишава диурезата и транспорта на жлъчен сок. По същия механизъм равнецът увеличава количеството на кърмата, предпазва от формиране на бъбр. песъчинки и т.н.

Трето, противовъзпалително

Идеално при диспепсия, диария, вътрешни възпаления – стомашни, гинекологични, на отделителната с-ма. В допълнение лекува незадържането на урина и нощните полюции, унищожава глисти.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Основни рецепти с бял равнец

Чай

Най-слабо концентрираният лек – чаят, има място при простуди, общи неразположения, възпаления по дихат. пътища, за отхрачване, бронхиална астма, главоболие (дори и силно).

Чаят е идеален като помощно с-во при системни патологии на сърце, стомах и кожа. Помага изчистването в отделителната с-ма, включително на бъбречни камъни.

Приготвяне: пресни стръкове се нарязват и се изсипват в стъклен съд или емайл, в който да се покиснат с хладка вода. След няк. часа се местят на котлон, врат 30 мин., с разбъркване. За предпочитане е прецеждането да бъде през марля.

Употреба: по няколко чашки на ден, без строго ограничение в количеството.

Отварка от бял равнец

По-силният от чая воден екстракт се предпочита при катари на дихат. пътища, за подобряване на храносмилането и апетита, за увеличаване на кърмата и при нарушения на менструалния цикъл. Отлични резултати дава в гинекологичната практика при възпалителни процеси. Става чудесна билкова вода за жабурене при възпалявания в устата, както и за клизма при хемороиди.

бял равнец, отвара, отварка, чай

Белият равнец изисква по-дълго запарване

Приготвяне: 15 г рязани ситничко стръкчета + 200 мл 20-25° вода. Потапят се на вод. баня, под капак и периодично се разбъркват. След изтичане на 15-е минути кастролата се дърпа от котлона, за да се охлади по естествен начин (не под  45 мин.). Отделя се билката и се долива до 200 мл.

Употреба: за разлика от чая, отварката се приема по 20 мл (на лъжици), като показаният брой приеми е 3-4 на брой в рамките на 24 ч. Лекарството се съхран. на прохладно (под 10 °C).

Тинктура от бял равнец

Спиртният извлек на белия равнец се предпочита за спирането на вътрешни кръвоизливи, потушаване на болки, борба с възпаления, за превързване на рани, обработване на гнойни пъпки, различни малки прорези и одирания.

Приготвяне: шепа сух бял равнец (наполовина цветове) се залива с чаша водка. Кисненето е 14-15 дни, в затворен шкаф. Мястото да е топло, но не прекалено.

Втори вариант със спирт: 30 г сушено в-во + 100 мл медиц. спирт 76%. Престоява 10 дни.

Употреба: при стенокардии, импотентност, чревни спазми – 3 Х 20 капки. За горепосочените болести – 3-4 Х 40 капки. За да се изпие, се разводнява обилно – примерно с половинка или цяла чаша. Само за спирането на кръвоизливи, болки и тежки възпаления е показано капките да се разредят с по-ограничено количество вода (пр. 50 мл).

Съхранение: за разлика от извлеците на водна основа, които са годни ок. 48 часа, спиртовите имат значително по-дълъг живот.

Етерично масло

от бял равнец

Ароматното масло на равнеца е скъпо, защото добивът му е нисък – ок. 0.1 – 0.4 % спрямо суровината. Ароматът е тревист, с леки камфорови нотки, горчиво-сладък, напомнящ  цъфнали поляни. Цветът е необичаен – тъмносин. Той се дължи на в-вото хамазулен. От него има и изразените си противовъзпалителни свойства.

Тъмносинята течност е лек против алергии. Тя укрепва имунитета, редуцира отоци на лигавиците при простуда и грип, облекчава кашлица, облекчава отхрачването, обезболява и помага за по-бързото оздравяване.

Етер. масло също въздейства на кръвта – подобрява движението й в съдовете, дава се за профилактика на варикоза, хемороиди, розацея. Нормализира менструалния цикъл, стимулира менструацията, помага при прекомерно обилен или оскъден цикъл, премахва спазмите и болезнеността, подкрепя в периода на менопауза.

В козметиката се влага в средства за изсушено покритие на лицето, пр. в комбинация с босилек. Но босилекът е добър избор и за мазна кожа и в случаи на акне, почиства възпаленията и премахва раздразнението. Тонизира, поради което има място в антивъзрастовата козметика.

По отношение на косата стимулира растежа, успокоява кожата, премахва себорея. Подобрявайки циркулацията на течности, премахва отоците и затова е чудно ср-во с/у целулит. Добър репелент, отблъсква комарите.

бял равнец, билка, лечение

Ето специфичният цвят на маслото от бял равнец, чрез който е лесно разпознаваемо

В емоционалната сфера е полезен при сериозни промени в живота. Отстранява гняв, раздразнително, хармонизира и уравновесява, действа като антидепресант, успокоява, помага заспиването. Способства за по-бързо психическо оздравяване и възстановяване след болести и на физическо ниво. Вдъхновява и помага за генериране на нови идеи.

Бял равнец в зехтин

Масленият извлек не заменя етеричното масло в широтата на въздействието му, но е много по-достъпен и евтин. Той е по-доброто решение за рани, загрубяла кожа, напукване, включително и на устните, при ухапвания от ципокрили и др. повреди по кожата. Най-голямата полза от маслото е:

 • при изгаряне – напояване на компреси;
 • за лечение на екземи  – прилага се директно, чрез намазване на засегнатите зони.

Приготвяне: само от цветовете на бел. равнец. Те се стриват и заливат с качествен зехтин. Слънцето трябва да огрява сместа в течение на 21 дни и балсамът е готов.

Бани с бял равнец

200 г сухо в-во се накисва за половин час в 3 л 100° вода. Готовата отварка се прецежда и изсипва във ваната. Приема се точно преди нощ. сън. Излизайки от ваната, пациентът се увива добре в топъл халат и одеяло.

Частични бани по Мария Требен

Известната билкарка препоръчва баня на долната половина на тялото при редица женски болести като възпаления и кисти на яйчниците, бяло течение, смъкване на матката, миоми и др. В повечето случаи тя съчетава накисването под кръста с чай от равнеца (2 чаши/24 ч.), който да подпомогне премахването на болезнеността и възпалението. Същите бани тя препоръчва при напикаване, независимо от възрастта.

Приготвяне: полубаните с бял равнец по Требен се правят от цяла билка, накисната за една нощ в студ. вода. Тя се кипва само за секунди и веднага се сипва във водата за банята. За една процедура отиват ок. 100 г равнец.

Бял равнец + коприва: това съчетание на чай Требен дава в прибавка към баните при кисти на яйчници.

Бял равнец + лайка: тази комбинация на бани и компреси е успешна срещу акне и хемороиди.

Сироп от бял равнец

Лечебна, но в същото време разхлаждаща, тонизираща и приятна напитка представлява сиропът от бял равнец, приготвен с много лимон. Рецептите са сходни с тези за приготвяне на сироп от цветовете на бъза. Напитката е толкова ефикасна, колкото и чая.

Рецепта №1: 1 л филтрир. вода + ½ ч.л. лимонтузу се възвира и веднага се добавят 3 цели стръка бял равнец. Течността се дръпва настрани, да се запари само за петнайсетина мин. Към елексира се изсипва сокчето от ½ лимон + месестата му част, нарязана на ситно. Чакаме темп. му да спадне естествено, за да прецедим и подсладим.

Рецепта №2: приготвя се само от цветове на б. равнец. 20 съцветия + 1.5 л студ. вода + 1 цял лимон, нарязан на парченца, + 1 пак. лимонтузу. Напитката се изкисва 2 денонощия, но се поразбърква през 8 часа. Накрая едрото щателно се изстисква и се премахва. Към чистата течност се добавя захарта – ок. 1.5 кг на всеки цял литър течност.

сок, сироп, сладко от бял равнец

Майсторски изпълнения: сироп и сладко от бял равнец

Захарта се разтваря „на студено“ – с бъркане. Готовото се разсипва по бутилки, за да се прибере на студено. За пиене първо се разводнява.

Сок от бял равнец

Сокът, изстискан от пресни листа, е чудесен лек за болести по кожата, за жабурене при парадонтоза и средство за превръзки. В много мънички дози се пийва – по 5 мл.

Приготвяне: Берем пресни листа, измиваме ги в течаща вода и смиламе на каша, от която оцеждаме сокът. Готовият сок е в лечебно к-во 3 Х 5 мл.

Мехлем от бял равнец

Мехлемът лекува натъртване, малки рани, одраскано и порязано, разнася отоци и обеззаразява циреи. Маже се на съвсем тъничко слойче.

Рецепта №1: Набирате пресни цветове и листа от б. равнец. Нарязвате ги на ситно и допълнително ги начуквате в хаван. Своеобразната каша се смесва поравно с несолена св. мас.

Рецепта №2: При липса на свеж бял равнец, мехлем се прави от сух. Различието е, че вместо св. мас, се ползва вазелин. От сухия равнец се вари отварка и една част се дозира към 4 части вазелин. Този вид мазило дава супер резултат при натъртвания.

Рецепта №3 за циреи и малки рани: шепа сух равнец, наронен, + 50 мл вода + 20 г вазелин. Растит. маса се попарва и се получава каша. Загрява се до 70° и се охлажда естествено. Тогава се смесва с вазелина.

Компреси с бял равнец

Компреси за рани, отоци и натъртвания: сваряват се отделни отварки от по 30 г б. равнец и лайка. Равнецът се пари 30 мин., а лайката – 20 мин. Готовите отварки се филтрират и смесват, като лекичко се подгряват. В горещата течност се потапя гъста марля и се разстила на болното, като се покрива с плат. Гледайте компресът да действа ок. 1 час.

Ефикасни билкови съчетания с бял равнец ще видите ТУК: За какво и как да използваме белия равнец. Рецепти на известни билкари.

При гинекологични проблеми

Бел. равнец е гениален и срещу кръвоизливи, и при женските болести. А в пресечната им точка – „женските“ кръвоизливи, няма равен. Дори в болниците се случва да назначат такава тинктура  при кръвотечения.

Бел. равнец е №1 в гинекологичните болести. Той лекува по-голяма част от женските стадания – миоми и фиброми, ендометриоза, разнообразни проблеми с менструацията, кръвоизливи. Противогъбичните и антибактериалните ѝ свойства я правят ефикасен лек срещу кандидози и млечница. Равнецът помага на жените и деликатния период на климакса.

Всички тези свойства на растението са обусловени от неговия състав. Компонентите му действат против възпаления, бактерии и спират кръвотечения.

В гинекологията бел. равнец се прилага на отвара, тинктура и като чай. Вътрешно също – на разтвори за промивки и впръсквания.

Отварките и тинктурата се приемат вътрешно при кръвотечения, в това число маточни и при обилна и болезнена менструация.

Във вид на вани, бани, промивки и впръсквания равнецът се използа за бързо заздравяване при ерозия на шийката на матката, при микробни поражения, рани и възпаления.

Равнецът действа отлично като моно средство, но прави и успешни съчетания с други билки.

Рецепти с бял равнец при женските заболявания

Лечение на кисти

и други тумори

лечение, бял равнец, киста, киста на яйчника, миома, матка

Начини за приготвяне на растителната маса – сушене, стриване на прясно набрано растение и маслен извлек

Билкарката Требен дава за лечението на тумори от всякакъв произход комбинацията от компреси от хвощ и чайче от бял равнец. Хвощът се окача в марлена торбичка или цедка над възвряла вода, за да се обработи от парата й. Щом омекне, те слага между пластовете на ленена кърпа и така оформения горещ компрес се разполага в/у патологично образувание. Лечението е еднакво ефикасно както за тумори, така и за папиломи, отоци, хематоми и язви.

Процедурата се прави до 4-5-кратно, според тежестта на заболяването. Съществременно се пие в крупни дози чайче от равнец, коприва (свежа или суха), невен. Дозират се 1:1:3. Требен предписва ако е възможно, чаят да се поема на час или мин. 6 пъти.

При киста на яйчника

Според официалната медицина кистите на яйчниците 2-3 мес. се лекуват медикаментозно и в този период е подходящо подпомагане с рецептите на нар. целители. Настоятелните препоръки са две:

 1. при прилагане на нар. рецепти да се прави и контрол с ултразвук, за да се следи състоянието на кистите;
 2. с внимание да се приемат спиртосъдържащи състави, които не въздействат положит. на ч. дроб.

Рецепта за стопяване на кистозно образув. на яйчника дава смесването на равни пропорции на следните билки: равнец, биденс, пелин, корен левзея, цветове на лайка и жълт смил, корен бял оман, плод шипка. Смелете и добре разбъркайте. От сбора се заделя 1-кр. доза от 2 с.л. спрямо 500 мл водичка. Запарката става в термос, за 1 нощ.

Лечението по тази формула тече 2-3 мес. – 3 Х 50 мл/ 24 ч.

На същия принцип се взема и друг билков сбор, чиито компоненти са в равни съотношения: равнец, овч. торбичка, лист коприва, цвят лайка, корени левзея и б. оман, пелин.

За вани се използват равни по размера си части от цветовете на невена, лист живовляк, стрък б. равнец, камшик, мащерка, плод гроздовидна череша и корен обикновено кървавиче.

С невен по Димков

Нар. лечител смесва белия равнец с невен и турта, в равни колич. Загребва се 1 голяма лъж. от сбора, и се сварява за 4 мин. в 1 л. Почива си 20 мин. и тогава се пие – 3 Х 300 мл, курс за месец.

При миома на матката

Приготвя се сбор от б. равнец и коприва, в равни пропорции. 1 супена от смеската + 200 мл 100°  отлежава за 1.5-2 ч. в термосче.

След прецеждането елексирът се прима 1 час пред нахранване, 3 Х 100 мл.

Бани до кръста
бани и вани за гинекологични заболявания, миома, киста, ендометриоза, вагинит, гъбички, бял равнец

Видове вани според възможностите, но и според предназначението. За гинекологични болести са показани седящите

100 г цял стрък на 4 литра вода – да е съвсем студена. Растит. маса престоява 10 часа. Кипва се за 2 мин. и се смесва във ваната. Тялото се потапя до кръста. Минимално показани 10 процедури.

При ендометриоза

Заболяването представлява разрастване на тъкан от вътрешността на матката (ендометриум) към други съседни области. За ограничаване на този процес равнецът идва точно на място. Тя ограничава подхранването с кръв на патологичните тъкани и така ограничава нарастването им. Освен това болестта често провокира болезненост и кръвоизлизи.

Терапията се реализира по два способа:

 1. Чай или отварка, до 3 пъти;
 2. Външно обработване с компреси, които раздвижват кръвта, както и с масажи на областта на таза с мехлем от бял равнец (вижте рецепти по-горе).
При маточни кръвоизливи

Шепичка сушен и понаронен стрък се попарва със стандартна чашка вода за трийсетина мин. Лечебното колич. е 3 Х 20 мл.

Равнецът, комбиниран  с коприва и глухарче: изготвя се сбор от трите билки в равни части. Еднократната доза за варене е 1 супена към 300 мл. Билките се пускат след кипването на водата и се парят 3 часа. Профилтрираният цяр се приема в к-во от 40 мл преди всяко от осн. хранения за деня. Терапията дава очакваните резултати за ок. 2 седмици. В противен случай имате нужда от консултация със специалист.

В комбинация с липа и орехов лист: съотношението на трите съставки е ½: 3: 1 части. Еднократната доза за сваряване е 1 супена към 200 мл. Билките се пускат след кипването на водата и се парят 6 часа.

Тинктура при маточни кръвоизливи: 3 Х 30-40 капки в рамките на 24 ч.

Чай, приготвен от 30 г сухо в-во на 1 л.

При нарушения на менструалния цикъл

Приготвя се сбор от 10 г дъб. кора, 10 г корен от планин. очеболец, 25 г овч. торбичка и 25 г б. равнец. Еднократното к-во е 10 г, сварени в 200 мл. Сборът се пуска след кипването и се задушава 2 ч. Лечебн. колич. е 3 Х 1 с.л. в рамките на 24-е часа.

При обилна менструация

Приготвя се сбор от по 2 части б. равнец и овч. торбичка и 1 част дъбови кори.

Кръвоспиращо свойство има и свеста от сушени и стрити на прах листа от коприва и б. равнец. Билките на прах се дозират по 0.15 г и са показани по 3 пъти за 24ч.

Съчетание по Требен: равни части арника, исл. мъх, маточина, равнец бял, салвия и двойна доза корен валериана. Една супена – равна или непълна, лъжица от билките се попарва в 260 мл и стои точно 3 мин. Чайчето е идеално за сутринта преди храна. Терапията трае до нормализиране на кръвотеченията.

При дисменорея

(болезненост по време на цикъла)

менструация, дисменорея, липса на цикъл, болка, ПМС

Болезнеността преди и по време на цикъла, известна като дисменорея, се причинява от патологично съкращаване на матката

Тъпата болезненост в ниските зони на корема, явяваща се преди или по време на цикъл, биват наричани още невроза на органите на малкия таз. Наред със спазматичната болезненост в зоната на корема, подобни усещания се понякога се проявяват в кръста и гърдите.

При подобно състояние добре се отразява комбинация от отварка с вани. Отварката се готви от голяма лъжица билка към чаша вода. Еднократн. доза е 20 мл, трикратно в рамките на деня.

За приготвянето на вана също се вари билката, но по друга схема. Необходими са 50 – 75 г билки за 1 л. Пускат се, щом водата кипне, и се парят 20 мин. След прецеждането се смесват с пълната вана.

За половин (седяща) вана отварката е в по-малко количество.

При липса на цикъл

Равнецът нормализира цикъла при всички видове прояви – и при прекомерно кървене, и при липсата му. Начина на третиране е трикратен прием на чай, до поява на цикъла.

Подобна терапия не се предприема при съмнение за бременност. Големи количества воден екстракт от равнеца действително има силата да прекъсне бременност и да доведе до изхвърляне на плода. Но прилагането на подобни методи в днешно време са неоправдани при наличието на по-безопасни и контролирани средства за прекъсване на бременност. Затова способността за провокиране на аборт се дава като противопоказание на белия равнец. За разумно употребяващите, билката е опасна и не се приема след зачеване.

По-подробно описание на лечението на менструални проблеми е дадено ТУК: Огромната сила на белия равнец за цикъл.

При остра менопауза

Приготвя се сбор от равни части корен планин. очеболец, зм. мляко и равнец. 1 супена от сбора се вари (пуска се на кипнало) в 200 мл. След кратка запарка се употребява 3 Х 70 мл.

За хормони

Споменахме, че б. равнец провокира прекъсване на бременността. Това става чрез предизвикано съкращаване на матката и чрез вдигане на нивото на естрогените – женските хормони, изработвани в яйчниците.

Същото действие обаче се ползва от дамите, които се нуждаят от хормонално регулиране. Чай от равнец, вземан по стандартната трикратна схема, не само вдига естрогените, но и ги хармонизира с другите полови хормони.

С цариче: съчетанието с равнеца хармонизира процеса от узряване до изхвърляне на яйцеклетката. Сборът съдържа равни части на двата компонента, като накрая половин шепа смес се сварява стандартно.

Още детайли по тази и други формули с б. равнец са дадени ТУК: Цялата леч. сила на природн. чудо бял равнец. 

За забременяване
забременяване, безплодие, зачеване

Белият равнец регулира хормоните и подпомага естествените процеси при жените

Снижаването на нивото или липсата на естрогени води към закърняване на половите органи, до влошаване на тяхната еластичност. При млади жени това е пречка за забременяване, а в периода на менопаузата води до отпускане и смъкване на органи. Като следствие се получава незадържане на урина при кашлица, кихане или смях.

Но по отношение на проблемното забременяване, белият равнец подпомага процеса чрез регулиране на менструацията и хормоналните нива и вдига вероятността от положит. резултат.

С живовляк

Като ефикасна форма се посочва чистата отварка от б. равнец или в комбинация с живовляк (равни количества) и наполовина – магарешки бодил. Билките се варят 7 мин. и се задушават 10.

При бяло течение

Нормалният секрет от влагалищетое светъл, прозрачен, полутечен. При заболявания на половите органи и някои общи патологии, особено при болести на кръвта, продължителна интоксикация (чревни паразити, хронични отравяния и др.), характерът на секретите се променя.

Бяло течение се наблюдава също при застойни проц. в малък таз, които се появяват при промени в матката или разстройство на кръвообращението  по сърдечни и дихателни причини.

В общия случай бялото течение се третира лесно чрез вътрешна и външна „атака“.

Вътрешно: 2-3 чашки отварка от цветовете на б. равнец със или без добавен корен от горска ягода;

Външно: промивки и спринцоване на отварка от билков сбор: стрък б. равнец, лист розмарин и градински чай (и трите по 20 г) и двойно по-голямо количество дъбова кора. Сборът + 3 л се вари 30 мин. и се премахват билките. Промивки и впръскване – ежедневно двукратно до пълно излекуване.

При вагинит

Сборът за промивки при бяло течение е ефикасен и при възпаление на влагалището. Различието е, че при вагинит освен промивки и спринцоване, се прилагат и дори предпочитат седащите вани. Добър вариант е поставянето на тампони, добре напоени с лечебната отвара.

Антисептични рецепти за вагинит

Рецепта №1: жълта комунига, подбел, червен кантарион, коприва и б. равнец. Сварява се стандартно и се пийва на неголеми глътки. Обеззаразява при вагинит.

Рецепта №2: градински чай, лагохилус, невен, коприва, жълт кантар. и б. равнец. Изпиването е на 3 Х 200 мл, като антисептик.

Рецепта №3: трицв. теменуга, хвощ, горска ягодка, б. равнец, листа черна боров., коприва, репей. Сварява се стандартно, но терапията е 3-месечна, 3 Х 100 мл. При запек се добавя кора от зърнастец.

При цистит

Противовъзпалителните и антисептични свойства на белия равнец го прави идеално лекарство при цистит. Настойките и отварките са средство №1, дори при гнойни усложнения.

Рецепта №1: залейте 2 чайни лъжички б. равнец с предварително кипяща вода – 200 мл. Запарвайте 60 мин и прецедете. К-вото е 4 Х 50 мл.

Рецепта №2: 20 г мляна билка + 200 мл затоплена вода. Поварете десетина минутки, но на слабичко. После запарете за 30 мин. Показаното к-во е 3-4 Х 20 мл.

За мъже

простата, простатит, аденом на простатата, лечение

Ето какво представлява аденом на простата – сериозно предизвикателство за една билка

Равнецът е наричан „женско“ растение, но в доста случаи помага и на мъжете. Нови изследвания потвърждават целесъобразността в използването на тази билка при лечение на аденом на простатата.

За лечение на простатит се приготвя сбор от 10 г равнец, 10 г лист бреза и 20 г мечото грозде. Сборът се попарва с 500 мл и се гледа да престои 2 часа. Лечебн. к-во е 3 Х 40 мл. Отварката е горчива и затова се подслажда.

При сексуални разстройства се препоръчва следният сбор: 100 г б. равнец, 50 г аир, 50 г сминдух. Половин шепа от билчиците се сварява в чашка вода и се похлупват, да починат. Лечебн. к-во е 3 Х 200 мл.

За потентност се предпочита тинктурата. Тя се дозира според тежестта на заболяването, като се започва с 5 капки за изпробване на въздействието.

Спиртната настойка е чудесна още като болкоуспокояващо, противовъзпалително и кръвоспиращо средство. Приема се при стенокардии, спазми в червата.

При главоболие, мигрена

и невралгични болки в лицето

Главоболието е симптом на множество заболявания. То носи различен характер и се локализира в разни области на главата в зависимост от причините-провокатори.

Пристъпът на главоболие може да е симптом на невралгия, синузит, остеохондроза, хипертония и т.н. Болките са и самостоятелно заболяване – мигрена.

И в двата случая бел. равнец съдейства за овладяване на болката и снижаване на напрежението. Билката е особено полезна при „безпричинни“ или неясни болки. Към това тя успокоява нервите. Тази й функция е особено съществена, защото често причината за главоболието е неврозата.

За мигрена: топъл чай, да се поема бавничко и на глътки.

При нервност, тревожност и лош сън: сбор от равни части здравец, равнец, лист орех и хмел. Изсушават се и с тях се заменя пълнежа на възглавницата.

Невралгичните болки като цяло се третират добре със стандартна отварка или по-силен чай. Приема се топъл, преди храна, по 100 мл.

При хронични болки равнецът се пие на курсове или при необходимост.

С мащерка за невралгични болки

Според М. Требен това страдание по-добре се повлиява от билков сбор, съчетаващ белия равнец с мащерката и лайката. Вари се на чай и се приема стандартно. При съчетаване на симптоматиката със спазми, посочените билки + плавун се пълнят в калъфка и се ползват вместо възглавница.

Други рецепти за вътрешна употреба

При алергия

Фитотерапията, основана на билки със съдържание на азулен, е явно ефикасна при алергични прояви. Такава съставка има в белият равнец и пелинът. Азуленът има противовъзпалителна, антиалергична и бактериостатична активност.

Така равнецът е показан при екземи, уртикария, бронхиална астма и други авергични прояви. Приготвя се стадартно – от супените лъж. към 200-240 мл. Особеното е, че само възвира и се дърпа, да отлежи 60 мин. Лечебн. к-во е 3 Х 5-7 мл.

При анемия

Равнецът е добро профилактично, но и лечебно средство при малокръвие. Сред всичките му форми, най-качествена при посоченото състояние е свежият сок.

фито сборове, рецепти, лечение,

Равнецът с бели цветчета се съчетава добре с всички най-използвани у нас леч. растения

Полезни отварки:

60 г равнец и лист коприва – слагат се в керамична съдина и отгоре – 0.4 л вряла водичка. Затваря се капака и се завива с одеяло за 30 мин. Лечебн. к-во е 1 чашка на ден – еднократно сутрин или преди лягането, или по половинка сутринта и вечерта.

Равни к-ва б. равнец, листа коприва и коренче от глухарче. Смесените билки се ползват на еднократни дози по 1 с.л., сварени в 300 мл., и запарени за 3 ч. Посоченото к-во е за 1 ден, дели се на четири.

При хемофилия (затруднено съсирване) – по една лъжица б. равнец и лайка се попарват с 200 мл, парят се малко и се профилтрират. Лечебн. к-во е 70 мл за 24 ч., пред храна.

При остра левкоза се приема студен извлек от билката в сребърна вода. Една лъжица се накисва в 200 мл за 24 ч.

За сърце и съдовата с-ма

При високо кръвно: белият равнец е полезен за сърд.-съдовата с-ма. Неговата отварка подпомага сваляне на кр. налягане и подобрява венозното кръвообращение.

С глог и мента за сърдечното кръвообращение: рецептата е на проф. Чирков. Той препоръчва смесването на равни колич. от трите. Супена лъж. от сбора се попарва с 300 мл. Отмерват се 15 мин. за запарване. Лечебн. к-во е 3 Х 100 мл, на терапевтични курсове от по 1 мес. и паузи между курсовете.

С маточина: идентична формула се изпълнява с маточина вместо мента. Има идентично въздействие върху сърцето и кръвообращението.

При аритмия: 30 капки сок от равнец, смесен в равни пропорции със сок от мента и вино.

Органи на храносмилането

Подобряване на апетита, подобряване на храносмилането, при болести на ч. дроб и жлъчен мехур, гастрит, диария и рак на стомаха се предписва току-що получен сок, подправен с мед. Лечебн. к-во е 2 Х 20 мл.

За апетит, за стомах, при гастрит, язва и диария – 3-4 щипки сухо раст. се топи във вряла водичка за час, к-вото е 200 мл. Приемът е 20 мин. пред храна, 2 Х 20 мл.

Болки в червата и стомаха  и нарушено храносмилане  –  за тези проблеми се прави по-слабичка отварка от малка лъжичка суха билка, запарвана в 400 мл. Лечебн. к-во е по 20 мл, пред храна.

При остър гастрит – рецептата е като горната, единствено с това различие, че се сварява в двойно по-малко течност – 2000 мл, не в 400 мл. Запарката е 60 мин., дозичките – по 20 мл на чист стомах.

При киселини – същата рецепта, като при остър гастрит, но тук различието е, че се запарва съвсем за кратко и с е поема в мн. голямо к-во: 400 – 600 мл.

При чувство за тежест в стомаха – вариацията тук е в запарката – 30 мин, както и в лечебн. доза – 200 мл.

При хроничен гастрит и язв. болест са лечебни следните формули:

№1: 1 чайна лъжичка равнец се пуска в 250 мл и ври на слабичко ок. 10 мин. Допълва се до 300 мл с предварително кипната вода. Лечебн. к-во е 3 Х 100 мл. + мед.

№2: равни к-ва  равнец и живовляк се приготвят и пият като рец. №1, но на курс от 25-30 дни.

При гастрит с повишена киселинност – по 2 части равнец, жълт кантар. и цветовете на лайка и 1 част – зм. мляко. Отделя се лъжица от сбора за варене в 200 мл. Лечебн. к-во е 4 Х 70 мл.

При понижена киселинност на жл. сок – 70 мл сок, прясно изцеден.

При болки и спазми в стомаха: равнец и цветове на лайка в равно к-во. Две супени от сбора се варят стандартното в 200 мл, запарка 20 мин. Прием: 3-4 Х 100 мл в моментите на силна болка.

При газове, чревни колики, дизентерия, диария – супена сухо раст. само се пуска в 200 мл на вряло и под капак – 15 мин. Лечебн. к-во 4 Х 100 мл.

За почистване на стом.-чр. тракт от шлаки и токсини – смес от аир, жълт кантарион, леч. ружа, живовляк, майчин лист, зърнастец, мента, глухарче, маточина, лайка и бял равнец. Прави се сбор от всички или колкото билки имате и се заделят 2 супени за 1 л. Врат в емайлиран съд 20 мин и се запарват – 35 мин. Пие се пред ядене 4 Х 100 мл, до 60 дни.

Ентероколит, спастичен колит –  15 г мляна мента,  2 г лабурнум, 15 г цвят б. равнец, 15 г семенца  копър, 30 г жълт кантар.. 2 супени от сбора се попарват в 400 мл за 2 часа! Лечебн. к-во е 20-40 мл, да свърши приготвеното за деня.

Черен дроб

Филохиноните в белия равнец възстановяват ч. дроб и се справят с язвена болест. Билката действа комплексно на всички органи от храносм. с-ма, като ги възстановява в рамките на коло месец. Етер. масла са от изключителна полза за дроба. Слаба отварка от равнец е показана дори и само за профилактика. Дъбилните в-ва правят билката полезна за лечение не само на ч. дроб, но и за почти всички вътр. органи.

Рецепти за ч. дроб

фито сборове, рецепти, лечение, черен дроб

Поляна с бял равнец – билката не е дефицитна. Лесно се открива, бере и приготвя

№1: 1 супена млян равнец + студена 200 мл, врат 5 мин. Цялото к-во се глътва наведнъж, охладено;

№2: Шепа равнец се полива със заврели 200 мл и се оставя за 3 денонощия. Към настойката се досипват и 50 мл водка. Пие се нощем, по 40 мл;

№3, маз: млян равнец + мед + масло/ зехтинче (1:1:1) – втрива се в областта на ч. дроб.

Заболявания на жлъчн. мехур, жл. пътища – 1 лъжица билка се полива със завряла чашка вода. Без варене, съдът се увива за 1 час в одеяло. Лечебн. к-во 3-4 Х 20 мл, пред храна.

При холецистит и неразположения на ч. дроб: чайче от б. равнец и жълт кантар. в равни части.

При глисти: чай от б. равнец, може и с добавка риган – по няколко чашки през 2-3 часа.

С глухарче

Билката като цяло подкрепя дроба и жлъчката, функциите на храносмилането и очиства от паразити. Комбинира се добре с бял равнец. Вари се на чай.

За отслабване, при диабет

Чай от б. равнец, запарван 30 мин., се профилтрира, лекичко охлажда и подслажда. Лечебн. к-во е 3 Х 100 мл, след храна.

При рак по Мария Требен

При рак на стомаха – чай от б. равнец в неограничено количество, максимално възможното.

При рак на бял дроб – дъвчене на корен от аир + 2 чаши чай от б. равнец (сутринта и вечер) , топъл, на малки глътки.

Тумор в корема

В раздела за лечение на чревни заболявания Требен дава рецептата за чайче от невен (300 г) и по равни дози равнец и коприва по-младичка(по 100 г). Еднократната доза за варене от сбора е препълнена лъжичка спрямо 250 мл вода.

За деня се поемат по мин. 1.5-2 л такъв чай – на глътки. От същото количество трикратно се отделят по 100 мл, които се обогатяват с по 20 мл шведска горчивка. При болки терапията се комбинира с топли компреси от хвощ (рецептата я дадохме по-горе).

След рецептата билкарката дава пример с пациент с тумор в корема, при който описаното дотук лечение е помогнало. Затова рецептата се разпространява като ефикасна изобщо при онкологични заболявания.

Вани, бани

(промивки и изплакване)

Лечение с бял равнец на главоболие, мигрена, Алергия, Анемия, За сърце и съдове, Храносмилане , Черен дроб, При рак

Белият равнец не е наш патент – той е познат в много страни. Ето руска реклама на ползите от целебния чай с равнец

Ваните с билкови отвари подобряват усвояването на леч. съставки. Топлата вода подобрява кръвообращението, разширява порите и подпомага проникването на активните в-ва в тялото. Освен това билковата вана очиства кожата и подобрява обменните процеси в нея, придава еластичност и приятен аромат.

Баните и ваните са за предпочитане в студеното време, когато хронично недостига слънчева светлина и емоции. В студа се ползват сушени билки, а лятото – свежи растения.

Как се приготвя вана?

Предварително се вари отвара от избраната билка. Премахват се растит. остатъци, а елексирът се смесва с цялото к-во вода точно преди потапянето на тялото.

Белият равнец подобрява кръвоснабдяването, той хидратира и възстановява суха и увяхнала кожа.

Лечебни комбинации
 • С хвощ – активизиращата кръвта функция на равнеца се подсилва;
 • С пелин – при необходимост от успокояване на нервите и бързо възстановяване;
 • С липов цвят – усилва потоотделянето, успокоява нервн. с-ма, показан е при безсъние;
 • С лайка – противовъзпалително действие, за предпочитане при много изсуш. кожа;
 • С мента – профилактика при започваща простуда, при сърбежи и раздразнения;
 • С маточина – успокоително, срещу стрес.

Преди процедурата вземете душ, за да отворите порите и да ги почистите. Темп. във ваната нека не превишава 37°С, а продължителността – 30 мин. Лечебните процедури се правят на гладно или 2 ч. след хранене. При потапянето главата и сърд. област нека останат над водата, иначе рискувате да получите обратен ефект.

Лечебни вани

Против гъбички

Отвара от люспи на лук, биденс, жълт кантарион и млечка – в равни к-ва. Показани са както цяла вана, тъй и само баня на краката и/ или поразените от гъбички зони.

При кандида, млечница

Вана с етер. масло от б. равнец, съчетано с масла от лавандула и мащерка. Достатъчни са по 2 капки от всеки вид за пълна вана и по 1 капка – за местни или седящи вани. При наличие на кандида баните се правят ежедневно. При гъбички по пол. органи и влагалището да се предпочете вана на половината тяло.

При патологичен климакс и ПМС

(предменструален синдром)ПМС, менструация, лечение, вана, билки

Направете сбор от по 10 г б. равнец, мащерка, риган и корен на блат. аир, по 20 г борови пъпки, обикновен пелин и градински чай. Билките се наронват или нарязват и се отделят 100 г за 3 л. Попарва се и ври на слабичко 7 мин., пари се 40 мин. до 37-39° и се сипва. Процедурата нека не минава 15 мин, трикратно за седмица.

Ваната действа успокояващо, регулира обменните процеси, укрепва организма.

При отлагане на соли

(ставен ревматизъм)

Сбор №1: прави се сбор от б. равнец, пелин, маточина, корен аир, мента, листа черна боров., борови пъпки и риган, всички в еднакви к-ва.

Сбор №2: в равни пропорции бял равнец, бреза лист, дъбова кора, лист офика и горска ягода.

При преохлаждане на организма

Сбор в равни пропорции на бял равнец, корен аир, риган, пелин и борови пъпки. Сухи билки, млени или ронени, 500 г се дозират към 5 л. Варенето е 5 мин., запарка – 30 мин. Процедурата е приятна, но нека не се разтяга над 15 мин.

При псориазис

Сбор №1: по 20 г маточина, пелин, б. равнец, корен блатен аир, 15 г мента, 40 г борови или брезови пъпки. Този сбор се пуска в завряло и ври 15 мин.

Сбор №2: риган, мащерка, мента, живовляк, б. равнец, пелин, дива офика. 2 шепи от сбора + 2 л, завряла водичка, се сваряват на слабо, леко се запарват и се изливат в съда за баня.

За кожни заболявания, екземи

Бани и вани с бял равнец обеззаразяват и лекуват възпалителните процеси при кожни образувания като циреи, акне, дерматити, екземи, васкулити  и др. Стандартната рецепта е 200 г сухо раст., залята с 3 л вода, здраво кипяща. Без по-нататъшно варене, само се пари 15 мин. Леч. курс – 2 седм.

Идентична формула се ползва за превръзки върху кожни участъци, засегнати от екземи и гнойници.

Със смрадлика: комбинацията е ефикасна за вагинални промивки, при гъбички, възпаления и др. Белият равнец и смрадликата се дозират свободно, без ограничение в количеството.

При хемороиди

Хемороидите се атакуват едновременно вътрешно и външно. Болният пие чай от б. равнец – само листата, сварен от 2 с.л. на 1 л.

Едновременно се правят бани на 1/2 тяло (седащи) със същата отварка, за 10 мин.

При кървене по-добро е етер. масло, защото има по-силни антибактериални, кръвоспиращи и антисептични свойства.

Външна употреба

За коса
маски за коса с бял равнец, обтриване, лечение на коса

Белият равнец се съчетава с хума и други билки за оздравяване на косата и скалпа

Слабият сух косъм, побеляването, вроговяването и лющенето на скалпа говорят за краен недостиг на вит. А. Белият равнец решава превъзходно тези проблеми, като в добавка придава и блясък.

Рецепта за подобряване на растежа

10 г ситно рязани цветчета се попарват в 250 мл за 60 мин. За предпочитане е да се сложат в термос, за да не изстине напълно разтворът. От настойката се отделят ок. 40-50 мл за натриване в корените, а с останалата част се напоява цялата коса. Държи се час и се отмива.

За кожа, при акне

Главният секрет на белия равнец при проблемна кожа е свойството му да подсушава и обезмазнява участъците с повишена секреция. Заради запушване на порите тези зони са рискови по отношение на възпалявания и поява на пъпки, включително акне.

Домашни рецепти с равнец са подходящи още при:
 • Червени петна и раздразнения, симптоми на алергии, белене, циреи;
 • Понижен тонус и землист оттенък на кожата.
 • За измиване и обтриване на проблемни участъци: чай от б. равнец, сварен за 15 мин.;
 • Лосион за обезмазняване: кипваме 100 мл мляко и сипваме 2 щипки сух равнец. Киснем трийсетина минути и прехвърляме в стъкло. Лосионът има годност 5 дни;
 • Лечебна настойка за пъпки, акне, циреи и др. тежки възпалявания: две щипки равнец се сваряват бавничко за 1 час на слабо и под капак. С цярът се поят тампони и се обтриват възпал. зони;
 • Универсална маска: пресен цвят, смлян на каша в брендер + сурово яйце + 20 мл немазна сметана + 40 мл мед. Нанасяме с пръсти и с кръгови движения;
 • Маска при разширени пори: отварка от б. равнец, сгъстена със зелена хума.
При разширени вени и рани

3:1 цветовете на б. равнец и на лайка. След запарка течността се отделя и се напоява на компреси за болните места.

Продукти, лекарства и добавки

(действие, цена и дозировка)

Чай и сушена билка
 • Чай на Биопрограма – 20 филт. пакетчета, бр, 1.40 лв, за ежедневна употреба като ободряващ чай при динамично ежедневие;
 • Стрък на Билек – 100 % ронен сух лист и цвят, 1.50 лв, за кръвоспиране, болкоуспокояване и против възпаления. За стомах, маточни кръвоизливи и хемороиди.
Таблетки, капсули, хапчета
 • На Булгарикус – 60 бр. Х 325 мг, цена 20 лв, 120 бр – 30 лв. Дава се при вис. налягане и темп., киселини, метеоризъм, подуване и болезненост в корем, като диуретик. За имунитет при настинки и дихат. патологии, грип. Показано леч. к-во 3 Х 2 бр.;
 • На Тошков – 120 бр, от цвят, с-ст 13.42 лв. Дават ги за нарушения и болезненост при менструация, мастопатия, ранна менопауза, кисти, миоми, анемия, бяло течение. Показана доза: 2-6 бр.;
 • На Нейчърс уей – 100 бр, от цвят, Х 325 мг, с-ст 22.12 лв. Дава се за кръвоснабдяването, при хемороиди, рани и др. При простуди, инфекции, кашлица, за храносмилане и жлъчка. Лечебн. к-во: 3 Х 2 бр.;
 • На Ахилеа – етер.-маслен екстракт, 250 мг, 6.54 лв. Дава се за хормон. Нарушения, бяло течен., кисти, миоми, проблемна менструация, диария, колити, тумори и др. Доза: 4 бр.
Био сок

Предлага се от специализираната в областта германска фирма Schoenenberger. Опаковка от 200 мл струва 16.60 лв. Дава се за регулиране на жлъчка, срещу метеоризъм и храносм. проблеми, спазми и др. За апетит. Лечебн. к-во 3 Х 5 мл.

Тинктури и екстракти
 • На Билк. аптека – 50 мл, 20%, 7.92 лв. Дава се за стом.-чр. тракт, при възпаления, кръвоизливи и мигрена. Лечебн. к-во: 3 Х 25 бр.;
 • На Хербалкан – 50 мл, 66% алкохол, 10.50 лв. Лечебн. к-во 3 Х 10 капки;
 • На Панацея – 100 мл водно-етан. екстракт, 62-68 % алк., 7.60 л. Лечебн. к-во 2 Х 20 капки;
 • Екстракт Лексмин – 50 мл, 2.72 лв. Дава се за капилярите и срещу склероза на съдовете, ревматизъм, възпаления на бъбреци, черва, диария, по-добро кръвообращение и др. Доза 3 Х 35-40 капки.
 • Уоманиксин с бял равнец и още 5 билки – специално за гинекология. Лечебн. к-во 3 Х 60 капки. Цена 54.72 лв.
Етерично масло

Те са предназначени за аромалампи, инхалации, сауни, бани, вани, масажи и др. външни приложения. Указаният ефект е за отпускане, при нервност, умора, стрес, главоболие, възпаляване на дих. пътища, за детокс. Предлаганите на пазара масла са много силни. Прилагат се в дози от по 3 до 10 капки според метода.

 • На Етерика – 10 мл, 10.20 лв.
 • На Арома лайф – 10 мл 11.88 лв.
Мехлем с бял равнец
мехлем с бял равнец

Чист мехлем с равнец и комбинирани с други билки варианти

Съчетание на билката с розмарин, хвойна и ред масла и пч. восък, насочен за лечение на хемороиди. Цена 6.51 лв.

Бял равнец като растение

(разпознаване, бране, отглеждане, добив)

Бел. равнец е с изправено стебло (високо 15 — 80 см), което се разклонява само във върховата си част. Най-ясно се разпознава по цветчетата – малки, бели или розови, събрани в неголеми кошнички. Огромният им брой дава името millefolium и тысячелистник – хилядолистник.

Цъфти от юни, а съзрява август – октомври. Бере се от началото до средата на цъфтежа (юни – август). Събира се чрез срязване на най-горните 15 см от стеблото. При бране на цвят се срязват дръжките до 4 см.

Състав: флавоноиди, танини, алколоиди, дъбилни в-ва, фито естроген и др.

Технология на отглеждане: размножава се от семе и от разсад. Култивира се и се отглежда от земеделските стопани като суровина за добиването на етер. масла и за фармацевтичното производство. Харесван е сортът „Проа“ с добив от 1.2 л/ дка.

Според производители, бел. равнец е лесен за отглеждане, обработва се механизирано и няма сериозни претенции към поливане и торене. Изкупната цена  за 2016 г. е била 800 евро/ кг. Вижте как се събира равнец машинно:

Странични ефекти и противопоказания

Рядко се стига до предозирането на равнеца. Ще разпознаете прекаляването по симптоми като гадене, горчивина в устата, тежест в стомаха, диария, главоболие, отпадналост. Типични за отравяне са кожните обриви. При такава степен се препоръчва стомашна промивка.

Противопоказания: стенокардия, бременност, хипотония, индивидуална непоносимост и алерг. реакции.

За още информация: на латински: Achillea millefolium, на английски: Common yarrow, на немски: Gemeine Schafgarbe, на испански: Milenrama, на гръцки: Αγριαψιθιά, на руски: Тысячелистник обыкновенный.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.