Крем за лечение на псориазис, мехлем: официални и домашни рецепти

♠ Лечение на псориазис с местни средства ♠ Локални кортикостероиди ♠ Комбинации с бетаметазон ♠ Дайвобет ♠ Ксамиол ♠ Тридерм ♠ Адвантан ♠ Локоид ♠ Сравнение на кортикостероидни мехлеми ♠ Клобетазол пропионат ♠ Кловейт ♠ Дермоват ♠ Клобедерм ♠ Нехормонални лекарства ♠ Аналози на вит. Д

Още в текста: ♠ Цинк пиритион

♠ 2QR-complex ♠ Антисептични мехлеми ♠ Шампоани ♠ Билково лечение ♠ Крем, масло, компреси, мехлеми ♠ Крем с Цитросепт ♠ Домашни мехлеми ♠ Други дом. средства ♠ Хомеопатия ♠ Системни лекарства ♠ Метотрексат ♠ Новите биологични лекарства ♠ Има ли излекувани от псориазис ♠ Важни мнения и тв предавания

Терапевтичните подходи към болните от псориазис се назначават индивидуално – с отчитане на формата на изменението и състоянието на здравата кожа. Лекарите вземат предвид още статуса на пациента и другите му заболявания.

Лекарствените средства са многобройни и разнообразни, но заболяването остава хронично, рецидивиращо и много сериозно. Реалното подобрение идва с намирането на точното за конкретния пацент лекарство. Дадено средство може да бъде спасение за един и абсолютно безполезно за друг.

Терапията на псориазиса на гради върху три стълба:

⇒ локално третиране на кожните плаки;
⇒ системно – лечение на болестта „отвътре“;
⇒ и облъчване със светлина.

Всеки подход е важен, но локалното третиране е фундаментът. Защото целта е да се махнат сребристите люспи – да спре излющването и плаките да изтънеят.

Освен това локалните препарати са единствена терапия при леките и оценените като средна степен случаи.

Най-пълният и подреден справочник на мехлеми и кремообразни лекарства за псориазис

Тук правим подробен преглед на средствата „за мазане“. Без тях не минава нито едно лечение. Но какви да бъдат – хормонални или нехормонални? Купешки или домашни? Лосион, крем, гел или мехлем?

„Мазила“ срещу псориазис

Демир бозан билки за бъбреци

Наричаме ги „мазила“, защото имат разновидности. Виждали сме лекарства за мазане, означени като крем, унгвент, маз, мехлем, лосион, гел.

В какво е разликата?

Съдържание на статията:

В консистенцията – доколко лекарството е гъсто и мазно. При псориазис се ползват основно мази (унгвент) и кремове (аптечни форми) и домашни мехлеми.

Готовите мазила се продават в тубички и имат външно сходство. Но мазите (унгвентите) са по-мазни и гъсти, докато кремовете са меки и леки и бързо се всмукват в кожата.

Домашните мехлеми, направени на основата на св. мас или вазелин, са най-гъсти, тежки и мазни.

Какво е мястото на тези средства? Ще разгледаме поименно.

Принципи на локалното лечение

Характерните за псориазис плаки се лющят, предизвикват сърбеж, общ дискомфорт, понякога – болка.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Целта на мазилата е да намалят обсега на възпалението, да не му позволят да обхване здрави тъкани, както и да облекчат дискомфортните прояви на лющещата се кожа.

Правило за нанасяне: локалн. средства се нанасят на тънък равномерен слой върху поразените зони от тялото.

Кратността на прилагане е от 1 до 3, в зависимост от общите предписания на препарата и конкретните – на лекаря.

Специалистът отчита главния действащ компонент. По-активните се мажат по-рядко и обратното. Хормоналните кремове например се нанасят най-рядко.

Продължителност на обработката: тя също зависи от състава на препарата, но също и от тежестта на патологичния процес, възрастовите особености на пациента, евентуалното наличие на съпътстващи заболявания и мн. др.

Контрол: лечението се води от дерматолог, който осигурява индивидуалния подход към пациента. Специалистът отчита степента на задълбоченост на възпалението, обхвата на плаките, особеностите на здравото покрити.

Внимание! Рядко се случва още от първия път да се попадне на точния и най-удачен крем или мехлем. Изборът не е прост дори за професионалиста. Най-работещото средство се идентифицира чрез опити и проби, а пациентът трябва да се зареди с търпение.

Крем за псориазис и проблемна кожа

Мазилата срещу псориазис се класифицират на две големи групи – хормонални и нехормонални.

Първоначално дерматолозите правят избора си сред нехормоналните лекарства за мазане, защото те са по-щадящи и без изразени негативни ефекти. Противопоказанията им също са минимални.

Хормоналните лекарства идват на ред, когато нехормоналните са били неуспешни или недостатъчно ефикасни. Те са като спасително средство, но за кратки курсове.

Принцип на лечението е да се спре прогресирането и да се спасят здравите участъци от кожата. Като за целта се изпробва всичко.

Локални кортикостероиди

(хормонални)

Мазилата на основата на глюкокортикостероидни хормони са разпространена група локални препарати срещу псориазис.

Как работят? Те потискат активността на имунната с-ма и намаляват възпалението. Затова при тежки обостряния на псориазис стероидите се назначават системно – под формата на таблетки или инжекции.

Този подход има тежки нежелани ефекти: терапията променя хормоналния фон на организма. Спирането на препарата крие риск от срив в работата на ендокринната и сърд.-съдовата с-ми.

псориазис на главата, симптоми, лечение

Псориазис в окосмената част на главата – най-разпространената форма на заболяването

Стероидите за локално приложение отчасти са лишени от опасните свойства на системните препарати. Ефектът се проявява изключително върху мястото на нанасяне.

Плюс: бързо действие. За броени намазвания болният отбелязва намаляване на сърбежа. За няколко дни значително намалява зачервяването в областта на псориатичните плаки, спира се тяхното нарастване и разпростиране, както и лющенето.

Минус: спад в местния имунитет. В мястото на третиране с хормоналното мазило кожата изтънява и се обезцветява. Възниква риск от асоцииране на втор. инфекция. Това безспорно усложнява лечението.

Още по-голям недостатък на това лечение е привикването. В резултат от ползването им другите средства престават да помагат, а впоследствие и самите локални стероиди стават неефикасни. След спирането на препарата се появяват поредните, още по-силни рецидиви.

Затова продажбата на т.нар. топични стероиди без рецепта е забранена. Самостоятелното и безконтролно използване на изглеждащите безобидни мазила е недопустимо.

Но! От друга страна тези мазила са евтини и все пак достъпни. Болните действително си ги самоизписват. Затова да подчертаем:

 1. стероидните хормони са опасни при разпространение на псориазиса върху над 20% от площта на кожата;
 2. нанасянето им върху чувствителни участъци като лице, шия, кожни гънки и места с подсичане е крайно нежелателно.

Въобще оставете идеята да мажете хормонални мази, кремове и мехлеми без лекарско назначение.

Риск от самолечението: да се намали ефекта от основното лечение или да се провокира пристъп на тежко обостряне.

Конкретни хормонални препарати

Хормоналните кремове и мази най-често са изготвени на базата на следните вещества:

 • бетаметазон (Тридерм, Бетадерм, БетазонТрио, Дипрогента, Бетафузин);
 • хидрокортизон (Хидрокортизон, Латикорт, Локоид);
 • клобетазол (Кловейт, Дермоват, Клобедерм);
 • мометазон (Мометазон, Елоком, Унидерм);
 • метилпреднизолон (Адвантан);
 • триамцинолон (Полкортолон);
 • флуоцинолон (Абрикорт, Флуцинар).

Въпреки опасенията в използването на кортикостероидни препарати, някои медицински публикации насочват вниманието към ефикасното съчетание на бетаметазон дипропионат с група нехормонални препарати – производните на вит. Д3.

Бетаметазон дипроп. е синтетичен кортикостероид, който потиска гените, контролиращи възпаляванията в тялото. Препаратът видимо повлиява симптоми като еритем, инфилтриране и др. Потиска синтеза на медиатори на възпалението.

Най-доброто:

Бетаметазон и производните на вит. Д3

Дерматолозите обявяват това съчетание за откритие с революционен характер в терапията на псориазиса. То принадлежи на датската фармацевтична компания LEO Pharma, която разработва няколко препарата.

 • Налични у нас: Дайвобет Daivobet, Ксамиол Xamiol
 • Без продажба у нас: Довобет Dovobet, Таклонекс Taclonex

Представлява комбиниране на средства, които имат напълно отличаващ се механизъм на действие. Така се постига повишена ефикасност и безопасност на терапията.

локално лечение на псориазис

Локалните средства представляват първа линия на терапия при псориазис

Подобни комбинирани средства се продават в консистенцията на унгвент и се означават като съчетание на

Калципотриол и бетамет дипропионат

Специалистите обявяват съчетанието за стандарт в локалната терапия на псориазис. Водещият препарат е Дайвобет. В европейски мащаб от 2012 година, а у нас – от 2013 година, продуктът е определен за първо с-во на избор в терапията на псориазис.

Кое е революционното? От над 10 години е известен прекрасният ефект на калципотриол. Стойността на бетаметазона пък е в друга област, като 2-те акт. съставки се допълват по перфектен начин. Затруднително е било да се измисли как да бъдат съчетани, защото едното изисква алкална, а другото – кисела среда. Leo намират решението и формулата им е патентована като самостоятелен лекарствен продукт.

Този новооткрит продукт предлага абсолютно различен и непознат до момента механизъм на работа. Бетаметазонът осигурява противовъзп. ефект, а калципотриола потиска абнормалната скорост на нарастване на кожните клетки.

Дайвобет

Предлага се в две ф-ми – унгвент (27.25 лв) и гел (23.81 лв).

И двете форми на Дайвобет са доказано по-ефикасни от други средства. Специалистите са стигнали до там да сравняват самите форми, търсейки коя да бъде предпочетена.

Разликата м/у тях не е в активните съставки и тяхното количество, а в качеството на консистенцията.

Унгвент дава известен мазен блясък, който отсъства при гела. Той се плакне по-трудно и изисква превръзка.

Гелът не прави петна и миризмата му се губи по-бързо. Дерматолози изтъкват още едно преимущество на гела – не се разтича и остава точно върху мястото на плаката. Поради всичко това гелът се харесва повече от пациентите, споделят дерматолози в нарочни публикации.

В своя статия столичният дерматолог д-р Мариета Кътева изразява предпочитанието си за гела и споделя как го прилага: 1 път/ дн., с предпочитание на вечерните часове.

Продължителност – до пълно изчезване на плаките. Впоследствие препаратът се маже едва двукратно – през дните на уикенда (като поддържаща терапия).

При обостряне, се възобновява ежедневната схема.

Ефектът се забелязва още в първа седмица при добри показатели на поносимост и безопасност.

Определени са максимални дози за препаратите, съдържащи комбинация калципотриол и бетамет. дипропионат. Те са 15 г/ дн. и 100 г за седмица.

Препаратите се нанасят на един път върху не повече от 30 % от кожата.

Странични ефекти: известна иритация на мястото на намазване.

Дайвобет е първият медикамент на LEO Pharma. След него компанията разработва отделна формула, по-удобна за обработване на окосмени части.

Дайвобет, Ксамиол, нови лекарства за псориазис

Ето ги основните лекарства на Лео Фарма, ефикасна комбинация на калципотриол и бетамет дипропионат

Ксамиол

Xamiol има същите съставки и съотношение като Дайвобет. Формата му е гел – лека субстанция, удобна за втриване в окосмени части. Той е лекарство, разработено специално за терапия на псориатични плаки по скалпа.

Според описанието на производителя LEO Pharma, кортикостероидният компонент снижава степента на възпаляване, а калципотриол въздейства върху ускорения растеж на кожни клетки. Неконтролираното нарастване е причина за червенината и излющването, както и за формирането на плаката. Активната съставка нормализира растежа на клетките.

Препаратът е неприложим при твърде много ситуации. Те са описани в листовката. Специално е отбелязано, че той не е предназначен за други разновидности на псориазис гутатен, пустулозен и т.н.

Нанася се в/у засегнати участъци и никога върху здрава кожа.

Ксамиол се предлага в 15-грамова опаковка със с-ст 23.78 лв.

Други по-известни кортикостероиди

Тридерм

Представлява комбинирано противовъзпалително, противоалергично, противогъбично и антибактериално средство. В състава му влизат три активни компонента:

 • Хормонален – бетаметазон;
 • Антибактериален – гентамицин;
 • И противогъбичен – клотримазол.

На бетаметазона се дължи премахването на сърбенето и свиването на съдовете. Кортикостероидът пресира отделянето на медиатори на възпалението. Заедно с другите два компонента бързо премахва симптомите като сърбежи, оток, почервеняване, болка. Предпазва от повторната им поява.

Антибиотичната съставка предпазва от привличането на вторична инфекция.

Тридерм се произвежда в две форми:

 • маз в туби по 15 и 30 г;
 • крем в туби по 15 и 30 г.

В 1 г крем и в 1 г маз се съдържат еднакви количества акт. съставки – 0,5 мг бетаметазон, 1 мг гентамицин и 10 мг клотримазол.

И двете форми са за възпалит. изменения на кожата с първично и вторично инфектиране и дерматози, податливи на лечение със стероидни хормони като псориазиса.

Приложение: в еднакъв час от деня, на тъничък слой върху болната повърхност. За максимален ефект препаратът обхваща и малко от здравите тъкани, точно до засегнатите участъци. Обработка 2 пъти/ дн.

За мокрещи поражения се предпочита крема. Той подсушава по-добре и по-бързо се всмуква.

Ефект настъпва след 20-дневно приложение. Цената на препарата не е висока, затова по-добре да не се съхранява, а след края на лечението да се изхвърли.

Страничните ефекти идват от бетаметазона: сухота, възпаление на фоликулите,  окосмяване на лице, гърди, крака, акне, дерматити около устата, атрофия на кожата, посиняване и др.

Тридерм не се маже в/у лигавици. С-ст на двете форми: 7.48 лв.

лечение на псориазис

Псориазисът е заболяване, което влияе не само на кожата, но и на всички с-ми в тялото. Затова при първи признаци обърнете се към лекар

Метилпреднизолон Адвантан

Хормоналните мехлеми от типа на Адвантан, Елоком и Локоид се използват в случаи на екстрена терапия, когато заболяването стремително прогресира.

Адвантан с главно действащо в-во метилпреднизолон ацепонат представлява противовъзпалително и противосърбежно средство за локално приложение от групата на кортикостероидните хормони.

Препаратът активизира обменни процеси в мястото на приложение, като прекъсва механизмите на възпаляване, предпазва от развитие и патологичен прогрес, премахва оток, зачервяване и др.

Продуктът на Bayer Pharma се предлага се под три форми: крем и унгвент (тубички по 15 и 30 г) и милк емулсия (20 г). Различието е в консистенцията. В унгвента има парафин и пчелен восък, в крема – твърда мас, а в млякото – глицерол.

Противопоказания: хиперчувствителност, туберкулоза на кожата, сифилис. Бременни и деца се лекуват под контрола съответно на АГ-специалист и педиатър. Децата се третират до 3 мес., над които има риск от силна интоксикация.

Странични ефекти: почервеняване на кожата, парене, нехарактерни за псориазис обриви и др.

Цени – крем и унгвент: 6.08 (15 г) и 10.97 лв (30 г), мляко 9.29 лв.

Сходни глюкокортикостероиди с местно приложение:

Локоид липокрем, Елоком
Показател Адвантан Локоид Елоком
Активно в-во метилпреднизолон ацепонат хидрокортизон мометазон фуроат
Форми крем, унгвент, мляко липокрем крем, унгвент, лосион
Противопоказания сифилис на кожата инф. на кожа с вир. и бактериална етиология
Използване при деца над 4 м. над 6 м над 2 г.
Използване при бременност с внимание с внимание с внимание
Цена 6.08 – 10.97 лв 6.07 лв 5.95 – 14.60 лв
Клобетазол пропионат

(Кловейт, Дермоват, Клобедерм)

Клобетазол е глюкокортикостироид с много силно локално действие. Псориазис е първо показание за използването му. Работи чрез пресиране на синтеза на колагена и стягане на съдовете.

Дермоват

Показание за използване: псориазис освен във вулгарен стадий на патологията и генерализиран пустулозен. Прилага се над 1 г.

Противопоказания: с внимание при бременност и лактация.

Продължителност на терапията: определя се индивидуално, но не повече от 4 сед. Ако в дадения период не настъпи подобрение, терапията се преразглежда и препаратът се заменя с друг.

Начин на приложение: крем и маз, нанасят се на тъничък слой върху поразените от псориазис с зони. Честота – 1-2 пъти/ дн.

Отзиви от пациентите: Те отбелязват висока резултативност, но и ефект на привикване към препарата. Болестта се възвръща, когато се прекрати приемането.

Отзиви от специалистите: двуседмично лечение с крема Дермоват води до регрес на кожните обриви на 75%. Този ефект се отчита при 42,9% от болните. Това отбелязват група дерматолози, които насочено изпробват препарата. В сравнение – ефикасността на халцинонид-кремовете е 15,8%.

Резултатът е значителен, отзивите са положителни, но вредата от хормоните е явно забележима – псориазисът се връща, веднага щом пациентът спре използването на лекарството.

Производителят Glaxo Operations посочва страничните ефекти: атрофия на кожата (изтъняване на покритието и разширяване на съводете), брадавици, по-рядко – пустулозна форма на псориазис.

Кловейт

Продължителност на терапията: индивидуално, но не над 2 седм.

Начин на приложение: не голямо количество от препарата се втрива само върху поразените места 1-2 пъти/ дн. Измиват се ръцете.

Отзиви на специалистите: Кловейт показва стабилизиране на процесите в кожата и намаляване на обострянията.

Извод: клобетазол пропионата има място в лечението на псориазис са кратки курсове във фазата на прогресиране на тежки форми на заболяването.

Производител Елфа, Полша, посочва страничните ефекти: акне, потискане на ръста на епидермиса, атрофия на подкожната структура, хипо и хиперпигментация, както и сухота на кожата, риск от косопад и оплешивяване, възпаление на космени фоликули.

странични ефекти, противопоказания на хормонални лекарства при псориазис

Синтетичните стероидни хормони водят до натрупване на токсични вещества, с които ч. дроб се справя до време. Постепенно функционалността му се влошава, както и кръвообращението

Нехормонални локални препарати

Аналози на вит. Д
Калципотриол

Той е синтет. аналог на метаболит на вит. Д3. Той е активна съставка в следните препарати

 • Дайвонекс Daivonex
 • Довонекс Dovonex
 • Псоркутан Psorcutan

под формата на унгвент, разтвор 0.005% и крем.

Калципотриол пресира размножаването на епителните клетки, които при псориазис се делят и нарастват бързо. Синтетичният аналог на витамина има още имуномодулиращо д-вие. Така той редуцира псориатичните плаки, инфилтрацията и разрастването на еритема.

Дайвонекс

(крем, маз и лосион)

Калципотриол влиза във взаимодействие с рецепторите на кератиноцитите и блокира специфични имунни медиатори. Клаципотриол се отличава от останалите аналози на вит. Д3 по това, че по-слабо и ограничено въздейства върху метаболизма на калция в организма. Влиянието е ок. 100 пъти по-слабо, отколкото при калцитриол.

Особеностите на лекарствената форма обуславя слабото проникване през кожното покритие. Трансдермалното всмукване достига 1-5% от една доза в резултат на което не възникват системни странични ефекти. В ч. дроб калципотриол бързо се трансформира в неактивни метаболити.

Приложение – 2/ дн., без обработка на лице. При такава схема препаратът е по-ефикасен от катрановите продукти, антралин, флуоцинонид и се изравнява с бетаметазон.

Недостатък: терапевтичен резултат се появява около 60 дни след старта на терапията.

Мазила с цинк пиритион

Zinc Pyrith. действа добре върху възпалени кожни участъци, които са сухи, сърбят и се лющят. Съединението хидратира и подхранва. Произвежда се под формата на мази и на спрей, който е доста удобен за нанасяне.

Съединението има и антибактериален ефект. Действа против възпалението и регулира нарастването на епидермалните клетки. Модулира местния имунитет.

Механизмът на действие не е докрай изучен, но според една теория цинк пиритион разрушава транспортирането на жизнено необходими в-ва към клетките. В резултат те загиват. По този начин съединението убива стрептококи и стафилококи – провокатори на псориазис.

нехормонални мехлеми при псориазис

Натуралните препарати също са способни да доведат до продължителна ремисия. Заради безопасността си, те са средства от първа линия

Крем и спрей Скин-кап

Препаратите от серията Скин-кап са популярни и ефикасни в лечението на псориазис, според отзивите на пациенти и медицински представители. Обаче болестта се възвръща отново, когато се прекрати приемането на лекарството.

Противопоказания: хиперчувствителност. При бременност и лактация кремът се прилага с внимание и плътно самонаблюдение.

Продължителност на терапията: 1-1.5 мес. и евентуално повторение по решение на специалист.

Начин на приложение: нанасяне на тънък слой 2 пъти/ дн.

Отзиви за Скин-кап: пациентите потвърждават високата ефикасност на лекарството, но само по време на неговото използване. Дерматолози, участвали в сравнително изследване, доказват положителен ефект при 83,3% от пациентите. Постигнатата ремисия е при болни с тежка и средно тежка степен на болестта. Установява се, че ефективността се повишава при съвместното прилагане с PUVA-терапия.

Странични реакции: от алергично естество.

Извод: препаратът е нехормонален и дава добри резултати, но те не винаги са устойчиви и прекъсват след края на терапията.

Аналози на Скин-кап: Блу кап (36.70 лв за крем, 26.10 лв за спрей), Джинджира пир. спрей (20.32 лв).

Растителни и натурални препарати

Природните и натурални препарати срещу псориазис заемат своето място. Отчитайки сериозните странични ефекти на хормоналните кремове и мази, много пациенти предпочитат да се лекуват с помощта на по-малко агресивни лекарствени средства. Някои от тях са достояние на нар. медицина и традиционни рецепти за лечение на кожа, познати от миналото, а други са специално разработени и модерни формули.

Към достойнствата на традиционното нехормонална терапия на псориазис се отнася неговата сравнителна безопасност, по-малкото странични ефекти, а и повечето лекарства са евтини.

Към недостатъците се отнасят нестабилната, често недостатъчна ефикасност, а в някои случаи – и алерг. реакции у пациенти с непоносимост към дадени съставки.

2QR-complex

2QR (патентован) – натурално в-во, което се добива от лекарствени растения. Той се състои от биоактивни полизахариди.

Притежава силно изразено умение да укрепва естествената възстановителна способност на тъканите и да подобрява състоянието на лигавиците.

Той блокира механизма на адхезия на вредни бактерии и така да ги неутрализира.

Този блокиращ ефект е абсолютно безопасен и безвреден, тъй като не е обусловен от агресивни и токсични химикали. Блокирането на патогенните микроорганизми директно влияе на симптомите на възпалението и състоянието на кожата.

Комплексът не притежава странични ефекти.

мехлем за псориазис, крем за псориазис

Съществуват повече от 10 форми на псориазис и всички те отлично се повлияват от домашни и готови мехлеми

Дексем рипеър

(крем и пяна)

Холандски продукт на You Medical, показан при псориазис и екземи. Повлиява симптомите на възпалението и всички патологични кожни прояви. Облекчава чувството за сърбене и раздразването, хидратира, успокоява зачервяването, пуска в действие един естествен оздравителен ефект. Подобрява кожата като цяло.

Препаратът е прекрасен за деца, защото не съдържа хормони.

Разчита на 2QR и способността му да блокира патогенната флора. Възстановява местния имунитет и се възвръща силата на естественото оздравяване.

За разлика от хормоналните препарати, Дексем няма противопоказания за нанасяне по нежни участъци като лице, шия, кожни гънки.

Продуктът е разработен в 4 форми за максимално улесняване на прилагането. Кремът се ползва за обработване на малки площи от кожата. Пяната се нанася на по-големи участъци и е особено добре възприемана от децата. Скалплосионът не омазнява и създава комфорт на лечението. Емулсията се предпочита при големи площи, защото се разнася леко и бързо се обработват повече засегнати зони.

Кремът е изцяло натурален, патентованата съставка – също. Създава добър локален имунитет и пази от бактерии. Туба 60 г, цена 18.62 лв.

Крем Дексерил

Dexeryl се числи към препаратите с дермапротективно и смекчаващо кожата действие. Основата е глицерол. Прилага се при изключителна сухота на кожното покритие.

Показания за използване: сухота на кожата при определени типове дерматози, сред които и псориазис. Влиза в качеството на спомагателно средство в комплексни терапии.

Противопоказания: хиперчувствителност.

Нанасяне: външно, на тънък слой, само на болни зони. Обработки 1-2 пъти/ дн. или по-често при потребност.

Странични действия: алергични реакции като екзема и уртикария. Възможни косопад, поява на брадавици, витилиго.

Няма ограничения в използването му през бременността, но не се препоръчва при лактация. Отпуска се без рецепта.

Мнения за Дексерил: пациентите отбелязват, че кремът няма толкова силно лечебно, колкото поддържащо действие. В този смисъл е удобна продажбата му в голяма опаковка (има 50, 250 и 500 мл). При постоянно обработване на кожата, тя добре се хидратира и защитава, сухотата и опъването намаляват, ограничава се допълнителното раздразване на възпалените участъци.

Антисептични мехлеми

антисептични мехлеми при псориазис

Антисептичните средства предпазват от присъединяване на вторична инфекция върху разранените части на кожата

Една група мехлеми и мази са приложими като пом. с-ва в обработките на псориазиса, без да са специално предназначени за това заболяване. Това са продукти, чиито съставки имат антисептични свойства. В допълнение те успокояват раздразнени и възпалени места, омекотяват и подсушават.

В описанията на въпросните продукти се посочва, че са предназначени за рани, изгаряния и други нарушения на кожното покритие.

Салицилова маз/ салицилова к-на – мехлемите с тази съставка имат кератолично действие, тоест размекват и излющват най-горния слой рогови клетки. При псориазис намаляват дебелината на плаките. Имат антисептично и успокояващо свойство.

Примери: Ацербин, Салицилова маз и др.;

Цинкова маз/ цинкови пасти – мазилата с цинк намаляват раздразнението и възпалението на поразените тъкани и формират бариера срещу външни дразнители. Допълнителни съставки в такива мехлеми допринасят за оздравяване на кожата.

Примери: крем СПАСАТЕЛЬ със сребро, вит. А и цинк, Цинков унгвент 10%, Авен Цикалфат епителизиращ с масла и глицерин, Антибактериален Христина и други.

Други помощни средства

Терезиенойл

Theresienol е лечебно масло на билкова основа, предназначено за кожни дефекти като белези, стрии, ухапвания от ципокрили и слънчеви изгаряния. В същото време то повлиява по-тежки увреждания като незарастващи или декучитални рани и изгаряния до 3 степен. Специално е показан за дерматологични изменения, сред които и псориазис.

Производителят – австрийска компания, посочва целта на крема: да регенерира кожата и премахне дразнещи симптоми като сърбене, болезненост и опъване. Хидратира и обеззаразява.

С-ст на опаковка от 15 г – 72.30 лв.

Антифлегмин за псориазис

Кремът е ветеринарен продукт, който си е спечелил името на ефикасно лекарство за хора в ред случаи, сред които и псориазис, гъб. зарази и екземи. Също работи за стягане на съдовете и лекува хемороиди. Много пациенти в интернет споделят задоволството си от ползването на крема за животни.

Сред ветеринарните кремове, с доверие за човешка употреба се ползват два – Рефригеранс и Антифлегмин. Разликата е, че вторият има и противогъбична съставка. Използва се за успокояване и премахване на болезнеността. Той успява да осигури добро хранене на тъканите и подкрепя тяхната естествена регенерация.

При псориазис Антифлегмин се употребява не чист, а разреден с втечнен парафин. Така той става по-мек и щадящ разраненото кожно покритие. Нанасяне – 2 пъти/ дн.

Шампоан при псориазис на главата

С какво да си мием главата, когато страдаме от псориазис на скалпа. Това е крайно важен въпрос за всеки, засегнат от патологията на тази трудна за обработване зона от кожата.

По време на болестта скалпът се нуждае от по-нежна и внимателна грижа. Самото кожно изменение създава достатъчно дискомфорт и болка, затова шампоанът трябва да бъде и обезболяващ, и смекчаващ, и противовъзпалителен.

Добрият шампоан при псориазис задължително съдържа в себе си екстракти на лечебни растения и някаква активна съставка.

Видове шампоани:

 • Катранови;
 • Противогъбични (Низорал);
 • Лечебни (съдържащи в-ва като салицилова к-на, ихтионол, кетоконазол, цинк и др) – пр. Скин-кап.
Катранови шампоани

Основата им е боров, брезов или хвойнов катран. При редовно обработване на скалпа възпалението намалява. Катраните ефикасно препатстват появата на псориазис. Намаляват паренето, лющенето и сърбежа.

Допълнителни в-ва в този тип шампоани потискат гъбичните инфекции.

Популярни марки:  Фридерм цинк (15.17 лв), Катранен на Милва (2.90 лв), 911 катранен (9.82 лв), катр. сапун Релина (1.00 лв), Катранен на Биохерба (3.27 лв), Катранен на Невен Козметикс (3.80 лв) и др.

Формулата на Биодерма

Дерматологичната D.A.F. формула за лечение на скалпа е вложена в продукта на биодерма

Node K и

и варианта за кожа на формулата Сенсибио DS+ (крем и почистващ гел).

Шампоани за псориазис, Биодерма, Ноде

Линията на Биодерма Ноде

Биодерма Ноде К

Шампоанът е разбработен за хора, които страдат от люспи и плаки в косата. Д-вието му е двойно – от една страна отстранява люспите, от друга – успокоява и релаксира. Отстранява сърбеж, дразнения, зачервяване и ограничава повторната им поява.

Ефектът се достига от съчетаване на салицилова к-на с вещества, които редуцират кератина. Форсколин намалява сърбежа.

Патентованата формула D.A.F. увеличава здравината и издръжливостта на кожата.

Показано приложение: трикратно в седмицата за лечебен период от 20 дни + поддържащо 1-2 пъти.

Биодерма Ноде DS+

Тази формула е по-пряко насочена за ликвидиране на пърхот. Патентованата формула DS Аctiv повлиява прояви на лющене и намалява отделянето на мастна секреция.

Облекчава, премахва парене и сърбене, хидратира.

Цена на Ноде К – 28.60 лв. и на Ноде DS+ – 33.90 лв.

Ноде К се предлага и под формата на концентрат (31.70 лв).

Ла Рош Кериум

Активни съставки са салицилова к-на и LHA, Glicacil срещу сърбежите.

Показан при задълбочен пърхот, множество люпси и образувания по скалпа, раздразнения, парене, сърбежи.

Ефект се отбелязва след първо нанасяне. Лечението трае 20 дни. Цена 30.52 лв.

Ducray КЕРТИОЛ P.S.O.

Съчетава сяра със салицилова к-на и кертиол.

Показан: при дебели и упорити плаки, усилено лющене (по тяло и по скалп). Има лечебен ефект. Овладява прекомерното делене на епидермални клетки. Успокоява сърбенето и възпалението. Премахва пърхота.

Kertyol Р.S.O. е самостоятелно лечебно средство в леки състояния и помага на терапията при по-усложнени случаи. Цена 29.10 лв.

Катран на скалпа, в косата

Боровият катран се продава в 100-милилитрови шишенца (Химакс) на с-ст от 5.53 лв. Това просто и нескъпо средство има място за дезинфекциране и обработка срещу гъбички. Успокоява при кожни заболявания и ограничава разпространението на инфекцията.

Хвойнов катран (Химакс) директно е показан при псориазис и екземи – като почистващо, антисептично и стимулиращо средство. Но с-стта му е по-висока – 18 лв за 100 г.

Катраните се втриват в скалпа, но по-удобно е да бъдат смесени с нещо мазно – мас, вазелин, мехтин. В началото се прави слаб разтвор, който постепенно се засилва. Начало 2%, след привикване – 10%.

Добавка на зехтин в шампоана

Прави се за размекване на коричките и люспите и по-лесното из отстраняване. Зехтинът хидратира скалпа и го поддържа в по-добро състояние.

Много билкови рецепти и помощни средства срещу псориазис са дадени ТУК: Чудодейни формули и мехлеми от нар. медицина.

Билково лечение на псориазис

(Крем, масло, компреси, мехлеми)

домашно лечение при псориазис

Билките се размесват с масла или вазелин, за да се приложат върху засегнатите части. На този принцип са създадени множество домашни мехлеми

Билки и лечебни растения за пиене
 • Змийско мляко – използва се сок от растението, набрано в началото на цъфтежа. Използва се цял стрък, с корените. Изстиска се сокче и се втрива в люспите. Прави се цяло лято, докато растението цъфти обилно. Нар. целители казват, че схемата се прави 3 години поред;
 • Орехови черупки – те се използват за вана, която успокоява в периода на обостряне. За приготвянето трябва 0.5 кг орехи, от които се отделят ядките. Черупките се попарват и премахват. Разтворът се изсипва;
 • Агримония – тя се приема на отварка, приготвена от супена лъжица суха билка на чаша вода. Запарването е час и се дели на 4;
 • Масло от черен кимион – 20 капки/ дн., разделени на два приема. Намалява дразнението и сърбежите;
 • Сок/ гел от алое – приема се редовно, за дълъг период, според указанията на опаковката. Може да изстисквате и у дома, след като замразите за кратко отрязаното листо;
 • Компрес/ баня с червен бъз – корените се сваряват 20 мин., отстраняват се, а течността се добавя към ваничка или вана. Ако местата не са удобни за накисване, се прилага на компреси;
 • Билкова смес на Мария Требен – представлява готов сбор, който се пие при псориазис. Приготвянето е указано на опаковката. Чаят се пие постоянно, като вода. Съдържа 10 билки, сред които зм. мляко, невен, орех. черупки, бял равнец.
Мазане на плаките с:
 • С чесън – разрязва се скилидка и с влажната повърхност се обработва засегнатото място;
 • С куркума – стрита на прах, тя се разрежда с водичка, да стане на кашичка;
 • С яйца – прилага се в ранните стадии на заболяването. 2 яйца се смесват с 15-20 мл зехтин, разбиват се  + 10 мл яб. оцет. Сместа се пази под капак и на тъмно. Петната се мажат също на тъмно, вечер;
 • С ябълков оцет – разреден оцет, наложен със салфетка или кърпа, успокоява сърбежа и отнема температурата;
 • Сода бикарбонат – лечението с нея се базира на хипотезата, че псориазиса се развива заради повишена киселинност на кожата, която содата неутрализира. Содата се размесва с 4 пъти повече мед и се маже за час;
 • Със сок от ягоди – за мазане на плаките;
 • С рибено масло и рибени люспи – люспите са измити, изсушени и смлени. Пропорции 1:1.  Натриват се само петната за 2 часа;
 • С горчица – 10 г прахообразна горчица и зехтин. Стои 10 мин.;
 • С тученица – 1 шепа семена се попарват и стоят час. Това е отварка за напояване на текстилни компреси (стоят час). Очиства и успокоява.

Още формули от нар. целители са дадени ТУК: Билки и всякакви лекове за псориазис.

Маслени смеси
 • Масло от жълт кантарион – напълнете стъкло с пресни цветове на билката и долейте с качествен зехтин. Дръжте на пряко слънце 30 дни. Прецедете и мажете засегнатите места.
 • Бял равнец – добавете към кантариона пресен равнец или направете самостоятелно масло по същата рецепта. Равнецът има мощни противовъзпалителни свойства и успокоява кожата. Два билкови сбора за вътрешно леч. на псориазис са дадени ТУК:

Бял равнец: чай, тинктура, бани, в зехтин, сок, сироп и др. Билка за 50 болести

 • С чаено дърво (чаевец) – смесете 10 капки от етер. масло с 40-50 мл кокосово. Бъркайте, докато се хомогенизира и отпусне. Нанася се върху петната за 40 мин. За обработване на скалпа се използва зехтин вместо кокосово масло.

Домашен мехлем за псориазис

Някои домашни мехлеми са доказали ефикасността с и и рецептите им се предават с години. Основните им съставки са билкови, пчелни продукти и масла.

Преди първо използване на някоя самоделна маз, непременно проверете за алергия. Това става с мазване на нежната кожа от вътрешната страна на ръката и изчакване на реакция за около петнайсетина мин. Ако няма зачервяване, използвайте спокойно.

Има ли ефикасен мехлем?

Крем с Цитросепт
крем с цитросепт за псориазис, домашни мехлеми за псориазис, локално лечение на псориазис

Цитросепт е екстракт от грейпфрут като източник на биофлавоноиди. Главната му задача е баланс на имунитета

Имуностимулатор и антимикробен продукт, Цитросепт е направен за вътрешен прием, но находчиви пациенти са измислили чудесно локално приложение при псориазис. Трийсетина капки от препарата се разтварят в бадемово или чисто кокосово масло (ок. 30 мл). Сместа се бие преди всяка употреба, защото се утаява.

Засегнатите зони се мажат с четка за боядисване на коса – минимум по 1 път, ако може 2.

Едновременно Цитросепт се пие според упътването.

Крем с невен

Сух или пресен цвят невен, стрит на ситно (буквално до прах) се смесва с мазен носител по желание – безсолна св. мас, вазелин и др. Мазнината се стопява и при бъркане с дървен прибор се добавя цветът. Щом се достигне хомогенност, мазилото се прецежда направо в бурканчето за съхранение.

Още рецепти за невенови мехлеми, включително обогатени с други билки, сме дали ТУК:

Лекарства и козметика с невен: всички рецепти на едно място

Крем с прополис
прополис при псориазис

Прополисът може да бъде разтворен и в кр. масло

Чист прополис – 180 г кр. масло + супена лъжица млян прополис. Слагат се в емайл. съд и при непрекъснато бъркане се довеждат до кипене. Процесът на варене е 10 мин. През цедка или марля се налива в бурканчето. Държи се в хладилник. Мехлемът се втрива само в плаките и при редовно използване води до пълното им изчезване.

Крем с прополис и билки – вземете по 2 с.л. суш. съцветия от жълт кантарион, невен и змийско мляко и още толкова прополис. Залейте ги с малко растително масло и размийте до еднородност. Маслото се втрива в поразените зони и не се отмива. Ако се къпете, втрийте отново.

Мехлем от жълтъци
мехлем от жълтъци при псориазис

Ето как изглежда маслената течност, която се отделя от жълтъците

Яйца от домашна птица – сварете и извадете жълтъците. Пюрирайте и сложете в тиган без мазнина. Печете с бъркане, за да не се захване. След около 40 мин. подобна обработка ще се яви маслена течност.

Прехвърлете в марля и я отделете в стъклено съдче. Тази  уникална течност се смята за много ефикасен лек срещу псориазис. От ок. 20 яйца ще добиете към 70-100 мл масло.

Мехлем с аспирин и змийско мляко
Крем при псориазис с аспирин

Аспиринът е ацетилсалицилова киселина – успокоява болезненост, премахва възпаления

Рецепта срещу рецидиви. С чист стъклен съд сложете 50 таблетки обикновен аспирин, стрит, и по една стандартна опаковка корен от чер оман и змийско мляко. Залейте с литър нерафинирано растит. масло – да покрие напълно сухите съставки.

Оставете в закрит шкаф за 30 дни. На всеки три дни вадете бутилката и я сгрявайте – леко, да не се разрушат терапевтичните свойства. Накрая маслото се прецежда и втвърдява с вазелин – ок. 1/3 от общото к-во. За аромат добавете етер. масла.

Мехлем от брезов катран

Рецептата дава ефект слез 14 дни ежедневно мазане. Необходими са 4 жълтъка, 150 мл мед. спирт, 150 г брезов катран и 80 мл камфорово масло.

Суровите жълтъци се разбират и с бъркане се добавя останалото. Сместа прибираме в затъмнено стъкло. Маже се с памук. Между процедурите пациентът се мие с катр. сапун.

Мехлем от мед и катран

Чаша течен мед, 2 с.л. брезов катран, 0.5 с.л. пчелен восък, по 1 с.л. сяра, меден сулфат и оцетна есенция, 5 с.л. нерафинирано масло.

Компонентите успешно се допълват и усилват лечебния ефект. Смесват се в емайл. съд на слабичък огън – 15 мин. Охладено се нанася на тънко.

Мехлем със солидол
Солидол в лечението на псориазис

Солидол е технически грес и се намира в магазините за промишлени стоки

Лечебните мехлеми на основата на солидол са прочути. Солидол Ж е калциева грес за смазване на метални механизми. Купува се от магазини за пром. стоки и материали.

За 300 г чист грес са необходими 150 мл втечнен мед, 1 жълтък суров, по 15 мл чеснов сок и сок от лук, чайна лъжичка сяра и шепа млени шипки плод. Прекарват се през блендер до еднородна каша и се събира със солидола.

Мехлемът се нанася вечер, преди сън.

Мехлем с блатен тъжник

В кафемелачка смелете корен от това растение и смесете с вазелин или масло. Сложете в съд и кипнете на вод. баня, бъркайки. Ползвайте само охладено. Пазете на студено.

Домашни средства

 • Течен парафин – той е чудесна основа за домашни мехлеми. Всички, посочени по-горе акт. съставки, успешно се размесват с него, вместо с указаното в конкретната рецепта. Парафинът е мек и щади кожата;
 • Йод – той действа очистващо на тялото, а това е ценно за болните от псориазис. Препоръчват се бани за краката. Във ваничката се сипват 30 капки йодна тинктура и половин шепа сол;
 • Хума или диатомична пръст – пречистват тялото отвътре. Пие се според указаното на опаковката (за диатомичната пръст) или 1 чайна лъжичка на 200 мл.;
 • Пречистване с магнезиев сулфат – евтино средство за очистване на черва и ч. дроб. Изпийте едно пакетче (ок. 1.00 лв), разредено по указанията. Може да позагреете дроба (дясно подребрие) или просто да сте близо до тоалетната;
 • Терапия с магнезиев гел/ олио – попълване на дефицита от магнезий в тялото действа общо оздравяващо и решава множество проблеми. Препоръчва се за болните от псориазис. Магнезиевото олио е чудесно и директно намазано върху плаките;

  магнезий, магнезиево олио при псориазис, вана с магнезиев сулфат

  100 – 200 мл магнезиево олио, изсипано във ваната, действа лечебно при псориазис. При липса на вана – обработка на лишеите с магнезиево олио

 • Аспирин – една от важните му съставки е салициловата к-на (за която обяснихме по-горе) и оттам идват и рецептите с аспирин. Идеален за домашни мехлеми с дезинфекциращ характер;
 • Лечение на псориазис с урина – терапевтичната схема за уринотерапия предвижда изпиването на 2 Х 150 мл ср. порция урина (при първото уриниране сутринта началната струя се пропуска и се налива от средата). Паралелно се налагат компреси с урина;
 • Върши ли работа АкваСорс – разработена е 3-мес. схема за терапия, с 8 продукта. Отзивите в интернет са разнопосочни. Някои пациенти хвалят продуктите, а други не са изпитали ефект. Впрочем, това е характерно за всички лекарства за псориазис;
 • Сириус Д – хранителн. добавка подпомага орг. да противостои на патологичн. изменения в себе си. Според сайта на производителя, псориазис е сред страданията, които ефикасно се третират с лечебната храна;
 • Витамин Б12, С, Д, В1 и други – витаминната терапия се поддържа от неизяснения генезисна псориазиса. Някои отдават болестта на недостига на витамини и особено на В 12. Най-ефикасният начин за попълване на недостига е чрез инжектиране на високи дози В 12. Има и таблетирани форми, които според запознати, са по-слабо ефикасни;
 • Eucerin – всепризнатото име  в медицинската козметика предлага при псориазис продуктите си от линия Urea, които включват кремове за дневна и ножна грижа, и интензивен лосион. Акт. съставка е урея, кератолитичен агент, който помага излющването на мъртви клетки и хидратира в дълбочина;
 • Калолечение в Тузлата – Специализираната болница в Балчик има специално разработена програма „Псориазис“. Профилактичните и терапевтични схеми са разчетени с различна продължителност – от 6 до 14 нощувки. Лечебната кал има богат минер. състав и трансдермално повлиява цялостно тялото.

Хомеопатия

 • Арсеникум йодатум – използва се за лечение при много възрастни хора и пациенти с ослабен имунитет. Назначава се при наличие на големи люспи;
 • Арсеникум албум – при дребно лющене, което се усилва на студ и при локализация върху скалпа;
 • Силицеа – за пациенти с чувствителна кожа и силно потоотделяне;
 • Петролеум – при поразяване на ноктите;
 • Сепия официналис – при тежки форми, съпроводени с пукнатини и рани;
 • Калкарея карбоника – при груби, дебели люспи;
 • Сулфур – при привличане на гноен процес. Само по лекарско назначение, носи риск от обостряне!

Системни лекарства за псориазис

Системните лекарства (за вътрешно приемане) с включват в лечебната схема на псориазиса съвсем накрая, когато са изпробвани всички други средства. Те участват в терапиите на тежките форми. Търсят начин да се потисне пролиферативната активност на клетките на епидермиса.

Ползват се препарати с изразена антимикотична активност (цитостатици) и имуносупресори (пресиращи действието на имун. клетки).

Недостатък на всички тези препарати са обилните странични ефекти. Цитостатиците нарушават процесите на регенерация във вс. органи, без изключение. Имуносупресорите влияят негативно на общия имунен отговор в тялото.

Метотрексат

Различни опаковки на Метотрексат

Метотрексат е противотуморно средство, цитостатик от групата на антагонистите на фолиевата к-на. Оказва изразено имуносупресивно действие дори в минимални дози. Това позволява да се ограничи неговото токсично влияние върху ч. дроб.

В качеството му на препарат, потискащ имунитета, се използва широко в тежки онкологични и автоимунни заболявания, включително при усложнени форми на псориазис.

Активното в-во на метотрексат препятства синтеза на протеини и ДНК, както и ускореното делене на клетки при псориазис. Регулира дейността на лимфоцитите.

Лечението с метотрексат има известна специфика – тънкостта е в дозирането, при предозиране ефикасността на препарата рязко спада. Приема се в малки колич. през 12 часа или в големи – еднократно в седмицата. Това се преценява от лекаря.

Метотрексат се назначава, когато лишеите са обхванали над 20% от площта на тялото, при поразяване на ноктите, ставите и някои атипични форми.

Метотрексат има солиден списък с противопоказания, с които следва да се запознаете.

Циклоспорин А

Лекарствен препарат със силна имунодепресивна активност. Потиска реакциите на имунитета (синтеза на антитела). Състои се от 11 аминокиселинни остатъци и има полипептидна природа.

Предлага се на капсули, ампули и перорални разтвори.

Широко се използва след 1980 г.

Биологични средства

Медицината продължава да търси други, по-ефикасни и не толкова вредящи препарати. Висока популярност придобиха биологичните средства, които блокират етапи на автоимунния отговор (като алефацепт, адалимумаб, устекинумаб). Те отговарят на ново виждане за генезиса на болестта като имунологично заболяване – поредица имунни реакции в кожата.

Биологичните средства са за над умерени форми на псориазис. Те се вливат или инжектират.

Вярва се, че нежел. ефекти на био-лекарствата са ограничени и редки, спрямо класическите системни цитостатици като метотрексан и циклоспорин.

На новите био лекарства се възлага много, но засега те са изключително скъпи

Инжекции
 • Адалимумаб (Хумира, Humira) – за средни и тежки форми и псориатр. Артрит. Представлява инжекции, поставяни подкожно през 2 седм.;
 • Инфликсимаб (Ремикейд, Remicade) – за умерени до утежнени ф-ми. Представлява инфибитор на alpha-фактора. Слагането е под ф-мата на венозни инфузии по схема, само в болница;
 • Етанерцепт, Etanercept (Енбрел, Enbrel) – за умерени до утежнени ф-ми на две разновидности – плакатен и псориат. артрит. Инжектира се подхожно през 2 седм.;
 • Устекинумаб (Стелара, Stelara) – представлява моноклонално антитяло. Въвеждането е подкожно.

Недостатъци: тези препарати също потискат имунитета дотолкова, че се явява риск от тежки инфекции и злокачествени процеси. По-слаба форма на нежелани ефекти са локални реакции, общо неразположение.

При биолог. препарати е видим същият принцип, като при всички останали средства срещу псориазис – при едни пациенти напълно изчистват кожата, а при други нямат сериозен ефект. Удобното е, че инжектирането е на по-големи периоди от време.

Можем да причислим към недостатъците на тези средства и тяхната цена. Една ампула от 45 мг Стелара е на с-ст от 5,461 лв, Енбрел 25 мг 859.42 лв, Хумира 40 мг е 1,823.26 лв. Ремикейд не се продава в апт. мрежа, защото се слага в болнично заведение само.

Особени терапевтични схеми

Някои форми на псориазис като псориатр. артрит и на нокътните плочки имат по-специфично лечение заради локацията си.

Псориат. артрит – хроничен възпал. артрит, комбиниран с псориазис. Тук има засегнати стави. Има риск да остане неустановен при началните етапи.

Псориазис по ноктите е форма, която изисква да бъде отличена от гъбички по нокътната плочка. За този и другите специфични форми на псориазис ще се информирате в детайли ТУК: Кошмар ли е псориазис: цялата истина! 

Има ли излекувани от псориазис?

Направете си експеримент да наришете псориазис лечение в Гугъл и ще видите колко различни са мненията относно прогнозата на заболяването. В едни статии патологията директно се нарича неличима, в други е омекотено, но пак изводът е същият – псориазисът няма как да бъде забравен завинаги. Рискът да се върне е неизменен.

Но друга група публикации, и то от специалисти, лекари, дават надежда на болните – псориазисът е напълно лечим, сочат те. При правилна схема! Ето някои

Важни мнения

синтезирано: какво казват специалистите

Мнението на проф. Мирослава Кадурина: според нея окончателно лечение няма, защото не е открита причината за тази патология. Но има шанс за дългосрочна ремисия, която да бъде дори до живот. Множество пациенти на професора влизат в ремисии от по 6-7 години, сочи тя.

Мнение на д-р Красимир Митков: столичният дерматовенеролог се застъпва за лечението с Daivobet и сочи, че то е успешно при леките и средните форми на заболяването.

Мнение на д-р Васил Йонков: той казва, че болестта е лечима, ако пациентът прояви упоритост, търпение и неотклонно средства съветите на лекуващия специалист.

Мнение на д-р А. Михайлов: именитият хомеопат се застъпва за лечението със семена на тученица.

Псориазисът в телевизионните предавания

Мнението на д-р Мария Папазова, представено в предаването „На кафе“:

На д-р Иван Богданов в Канал 3:

Мнение на д-р Виолина Тодева: тя се противопоставя на самолечението и съветва всеки да бъде проследяван от дерматолог. Специалистът участва в телевизионно предаване за псориазиса:

За още информация: На немски: Schuppenflechte, на англ. и испански: Psoriasis, на руски: Псориаз, на гръцки: Ψωρίαση, на турски: Sedef hastalığı.

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.