Вадене на зъб, мъдрец: усложнения, процедура, цена. Зъболекари

♠ Възможни причини за вадене на зъб или мъдрец ♠ Кога да се оперираме ♠ Хитрини за облекчаване на процедурата ♠ Състояния, в които не се вади зъб ♠ Боли ли ♠ Упойки ♠ Какво представлява ваденето ♠ Колко струва ♠ Какво плаща Касата ♠ Антибиотик за зъб ♠ Вадене с лазер ♠ Добри стоматолози ♠ Хомеопатия

Още в текста: ♠ Възстановителен период ♠ Кръвоизлив ♠ Защо тече кръв ♠ Как да я спрем ♠ Показания за бърза помощ ♠ Усложнения след екстракция ♠ Противопоказания за вадене ♠ Протезиране – как да запълним празното място ♠ Мнения на лекари ♠ Съновник: какво значи изваждане насън

Изваждането на компрометиран и необратимо разрушен зъб (екстракция) се счита за стоматологична операция и предполага хирургично вмешателство. С други думи: вие се подлагате на хирургична операция и процедурата има свои специфични изисквания за подготовка и последваща грижа.

В статията ще разгледаме детайлите, които ще съдействат да се премине през това изпитание с минимална загуба на нерви, пари и здраве. Да, и здраве. Защото евентуалните грешки и небрежност нерядко водят до тежки последствия.

Вадене на зъб

Понякога зъбите се вадят по спешност, друг път – планово. И в двата случая стои въпросът: към какъв стоматолог да се обърнем и всеки ли би извадил зъб с минимална болка и достатъчно компетентно?

Логичният отговор е: стоматолог-хирург. Но пък в повечето частни практики стоматолозите вършат всичко – от чистене на зъби през кореново лечение и протезиране до някои хирургични интервенции. Струва ли си да се доверим на „общи“ зъболекари?

Отговорът не е еднозначен. Зависи от професионализма и опита на стоматолога. Можете да получите максимално качествена услуга и при „нехирург“, както и обратното.

Но ако подозирате усложнение или вече сте имали такива в миналото, изберете хирург и евентуално – лицево-челюстен, който има капацитета да се справи с опасни усложнения, абсцеси, лимфаденити, туморни процеси и т.н.

Съдържание на статията:

Причини за вадене

Стоматологът преценява всички „за“ и „против“ изваждането. Изненадващо много клинични ситуации са спорни – не може еднозначно да се каже дали си струва зъбът да се спасява, колко би струвало това и дали резултатът ще е задоволителен и траен.

И вие вероятно познавате хора, които в един кабинет са били посъветвани за незабавно вадене, а в друг са им предложили спасяване и възстановяване.

Демир бозан билки против акне

Откъде идва тази неопределеност? Да го обясним непрофесионално: зависи от творческия поглед на стоматолога, доколко му се занимава и с каква техника и материали разполага. Зависи и от джоба на пациента, защото ценово решенията се различават в пъти.

Все пак има несъмнени показания за вадене на зъб.

Някои от честите са:

Неуспешно кореново лечение, пр. наличие на гноен процес, който не се повлиява от терапевтичните процедури;

 Спешни случаи като болни зъби-източник на активен бактериален процес, неподлежащи на лечение и провокиращи възпаление на коста, остеомиелит, абсцес, флегмон, лимфаденит, сепсис и др. опасни усложнения;

 Технически усложнения, свързани с изкривени или трудно проходими канали, перфорация на зъба или стените на корена;

 Разположение на зъба, водещо до постоянна травма на лигавицата или езика;

 Раздвижване от III степен, показания за изваждане, свързани с резорбция на костна тъкан при пародонтит или периодонтит;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Пълно разрушаване на коронката на зъба при невъзможност корените да бъдат използвани с ортопедични цели (за възстановяване);

 Зъби, които пречат за протезиране или нанасят травми на меките тъкани, нарушават естетиката и дъвкателния процес;

 При аномалии в захапката се премахват и здрави зъби;

 При някои видове счупване на корена в резултат от механична травма.

Специална категория са мъдреците, които ред стоматолози препоръчват да бъдат премахвани в спешен порядък, докато други предлагат да се направят опити за съхраняването им и дори поемат известен риск от появата на усложнения. Мъдреците ще разгледаме по-долу.

Двойствени ситуации са непроходимост на корен. канали, перфорация на стените или счупване на инструмент в канала. При един стоматолог подобни инциденти са показание за вадене на зъба, а на друго място стоматологът може да предложи спасяване с помощта на най-новите технологии като например изваждане на отломките от инструмента под микроскоп и с помощта на ултразвук.

В обобщение: от значение са индивидуалният подход, здравият смисъл и медицинската логика, съчетани с опита и професионализма на лекаря.как се изважда зъб, етапи, действия, препоръки

В днешно време нямат място старите подходи: щом зъбът е разрушен, значи – клещи! Не се открива третият канал – клещи! Има малък оток в проекцията на корена – спешно да се извади, за да не стане периостит.

Подобни допотопни тактики все още не са напълно отмрели и намират прием у пациенти, които се надяват проблемът да се реши максимално евтино. Но не забравяйте: всеки зъб е ценност и си струва да бъде запазен.

Ситуации, в които ваденето може да почака или да се избегне

Съществуват доста ситуации, в които е по-добре проблемният зъб да не се вади, а да се изчака и наблюдава. Но по-интересни са два масови случая, в които пациентите искат да извадят зъб, който въобще не заслужава това.

Първо, наблюдава се при кариозно поражение на млечен зъб. Някои родителите предпочитат да го махнат. Тяхната логика е: защо да лекуваме зъб, който така и така ще падне?!

Подобна логика не отчита факта, че смяната на зъбите се извършва в определена възраст и тя не е случайна. Нормално симетрични групи зъби постепенно се раздвижват и падат сами.

Ако бъдат премахнати преждевременно (дори само 1 година по-рано), то има висок риск от нарушаване на захапката и получаване на аномалии при излизането на постоянните зъби. Иначе казано, при ранно премахване на млечни зъби (особено повече на брой), бъдещите постоянни зъби могат буквално да се разместят в различни страни или да има проблеми с изникването им.

Така погледнато по-добре да се лекува кариес върху млечен зъб, отколкото да се третират хирургически и ортодонтски ред аномалии в бъдеще.

Вторият тип са пациенти над 50 години, които не желаят да лекуват зъб по финансови или психологически причини. Мотивите им са различни, например:

 • Желаят максимално евтино и бързо да приключат с проблема;
 • Страхуват се от „машинката“ и не искат да ги боли;
 • Убедени са, че напразно ще се мъчат, а накрая пак ще се оперира.

С тези и други мотиви на психологическа основа пациенти бързат да извадят зъб, само защото се дразни от топло и студено. Или защото имат лоши спомени от миналото, когато са лекували дълго и безуспешно.

Но! Да не сравняваме днешната стоматология с практиката отпреди 20 и дори 10 години! Техниката, технологиите и материалите са усъвършенствани, а обхватът на патологиите, при които има адекватна терапия, е разширен.

Днес ваденето на зъб се разглежда като крайност. Дори счупването „до корен“ вече не е причина за премахване. Такъв зъб се възстановява напълно и като функционалност, и като естетика с помощта на коренов щифт и коронка.

Етапи на операцията

Как да се подготвим?

Подготовката зависи от бъдещата операция – дали ще е под упойка или не, с премедикация или без нея. Но най-основните етапи са:

 1. Сваляне на анамнеза (особено алергичния статус);
 2. Психологическа подготовка на пациента (успокояване, позитивизъм);
 3. Медикаментозна подготовка на операционното поле (промиване на устната кухина с антисептик, обработка на мястото).

Как да си осигурим максимално безпроблемно вадене?

Няколко хитрости
 1. Запишете си час рано сутринта, когато стоматологът още не е уморен и разконцентриран;
 2. Сутринта и пациентът е зареден с повече енергия. Тялото с лекота понася стреса, тревожността е по-слабо изразена;
 3. Рано сутринта се отделя по-малко слюнка, а следобед – най-много;
 4. След упойката пациентът ще изпита известна болка и дискомфорт, но до вечерта интензивността ще спадне и той ще се наспи;
 5. Понякога се появяват усложнения – продължително кръвотечение, силна болезненост, оток, които изискват повторно посещение при лекаря. Ако работното време е изтекло, ще ви трябва спешен кабинет.
Какво да не правим
 1. Не пийте алкохол „за храброст“ или за обезболяване. Има риск да си спечелите оток или продължителен кръвоизлив;
 2. Не вземайте предварително седативи, нека стоматологът се погрижи. При силна тревожност използвайте успокоителни чайове и до 60 мин. преди операцията;
 3. Не се лекувайте в последния момент с народни средства, жабурене или друго;
 4. Не отивайте по-рано в клиниката. Спестете си „висенето“ пред кабинета, в болнична обстановка и напълно обзети от мисли за предстоящата операция. Опитайте се да съхраните нормалното си състояние и положителна настройка до сядането на стола.
Противопоказани състояния,

в които не се вади зъб:

 1. Остри вир. болести в активен стадий;
 2. Инфекциозни заболявания като херпес, хепатит и др.;
 3. По време на болезнена или обилна менструация;
 4. В постинфарктно състояние (2 месеца след инфаркт);
 5. По време на приемане на някои лекарства за сърд.-съдови изменения, напр. антикоагуланти;
 6. Бременност 1, 2 и 9 месец – само по изключение и с индивидуален подход. През другите периоди операцията е възможна, ако е наложителна. Най-безопасни за вадене на зъб са 6, 7 и 8 месец;
 7. Високо налягане.

Планирайте изваждането на зъба веднага след прекратяване на изброените противопоказни състояния.

Съвет: Ако няма да се оперирате с пълна упойка, хапнете добре. Нахранени, ще сте силни и кръвта ще се съсирва по-добре. Наистина, ще отделяте повече слюнка, но за този проблем има решение – слюносмукател.

Понякога се налага използване на пълна упойка, по-често при вадане на мъдрец. Тогава изискването е да се явите в кабинета гладни и жадни. По време на общата анестезия тялото „изпуска“ храната от стомаха и има риск от запушване на дихателните пътища.

Опасностите и страничните ефекти от анестезията са обяснени отлично ТУКВидовете упойка и рисковете от нея.

Етапи стъпка по стъпка

Рядко ваденето на зъб представлява това, което незапознатият пациент би си представил – хващане на зъба с клещите и издърпването му навън. Все пак, такъв тип манипулации съществуват и те са най-елементарните.

Вадене на зъб, Мъдрец, Вадене на зъб цена, Гранулом, Зъбобол, Зъбни импланти, Зъболекар, Зъболекар София, Упойка за зъб, Антибиотик за зъб

Просто изваждане на зъб – зъбът се отлепя от тъканта и се измъква от гнездото си

Протичат в следните етапи:

 1. Обезболяване на мястото за инжектиране на упойката;
 2. Инжектиране на упойка;
 3. Отделяне на зъба от венеца с помощта на инструмент;
 4. След това стоматологът поставя клещите на зъба, като ги въвежда под венеца;
 5. Първоначално зъбът се „разклаща“, за да се разрушат свръзките, които го задържат в гнездото;
 6. Когато се освободи, зъбът може да бъде изтеглен – екстрахиран;
 7. Завършващ етап – спиране на кръвоизлива с помощта на тампон от марля или специален кръвоспиращ препарат. Възможно е да се зашие венецът;
 8. Стоматологът дава указания за правилното поведение в следоперационния период и грижата за раната във венеца.

Операциите рядко протичат така опростено. По-често многокореновите зъби се делят и вадят на части. Някои зъби имат извити корени и в изваждането им се „впрягат“ съвременните технологии като средства за образна диагностика и за увеличение.

Докато опростеното вадене протича бързо, то другите процедури са по-бавни и може да отнемат и повече от 1 час.

Боли ли?

Нито една процедура в стоматологията не бива да е болезнена, защото съществуват упойки, които са направени с тази цел – да обезболяват. При правилно направена анестезия пациентът усеща само, че се работи в устата му, евентуално чувства дърпане, но няма болезненост.

Дискомфортът на пациента се корени в страха му. Само от страх той би изпитал задушаване, невъзможност за преглъщане или друго неестествено усещане.

Според специалистите – анестезиолози, няма причини упойката „да не хване“. Те винаги хващат, ако са поставени правилно и на необходимото място. Обяснения, че обезболяването не е станало, защото пациентът е ял, пил или употребил алкохол, са несъстоятелни, твърдят експерти в областта.

Упойките в стоматологията са две разновидности – със или без адреналин. Адреналинът се поставя за свиване на кръвоносните съдове. Така активното в-во остава по-дълго на място и ефектът му е по-силен и траен.

Използването на адреналин се решава от стоматолога според общото състояние на пациента. Коригиращото в-во е противопоказано при хипертония например.

Поетапно въвеждане на упойка

Това се практикува при местната упойка, ког. пациентът се страхува от предозиране. При въвеждане на етапи концентрацията на упойката в кръвта е по-ниска, отколкото при еднократно инжектиране.

Райски газ

Този вид упойка се използва за успокояване на пациента преди да получи основната анестезия. Някои не успяват да овладеят страха или имат фобия от зъболекар. Те получават напълно истински позиви за повръщане. Тревожността, която изпитват, също е вредна и се отразява на организма. За да се избегне подобно изживяване, някои клиники предлагат т.нар. повърхностна седация. Зад красивото име „райски газ“ всъщност стои азотен оксид.

Стоматология под пълна упойка

В стоматологията има ситуации за венозно инжектиране на упойващи средства или т.нар. обща (пълна) упойка. Тя е предпочитана, когато пациентът желае да бъдат извършени повече дейности наведнъж. Общата упойка е наложителна за хора с вродени патологии и синдроми, при наличие на умствено изоставане, аутизъм и други изменения.

Вариант на пълната упойка е седация с контролиране на дихат. пътища.

Плюс на този тип общи упойки е възможността да се дозират според конкретната нужда.

Много дентални клиники в днешно време осигуряват анестезиолог за този тип интервенции. Плюс е, когато анестезиологът има опит в работа с деца, хронично болни, лица с увреждания и със специфични потребности.

Зъбоболът сме разгледали отделно ТУК:

Зъбобол: Лекарства и лекове. За деца и бременни. Антибиотик

Вадене на млечен зъб

Обичайно млечните зъби нямат корени и се изваждат по-леко и почти без болка. Ако коронката се клати силно, може да се спести упойката.

Ето как се вади млечен зъб за 3 минути:

Мъдрец – вадене, усложнения

Мъдреците излизат във възрастта между 18 и 27 години, а понякога и по-късно. Те са закърнели. Някога са ползвани за сдъвкване на сурово и жилаво месо. Днес другите зъби не им оставят място в устата. Откъдето идват и всевъзможни усложнения.

Премахването на мъдреците често е единствен вариант за премахване и на проблемите, свързани с тези излишни, но все още присъстващи в устата ни зъби.

Проблемното изникване на мъдреците идва оттам, че те нямат предшественици под формата на млечни зъби. Затова те сами си отварят път в костта и то във възраст, когато костта е напълно сформирана и структурата се е втвърдила. Така последните зъби често излизат накриво като са познати няколко случая, показани на схемата.

Симптоми на

неправилно никнене
 • Оток, зачервяване и възпаление на венеца;
 • Попадане на храна под възпаления венец (в т.нар. джобове);
 • Остра болка, която ирадира към слепоочието или ухото;
 • Болезнено преглъщане;
 • Трудности при усмихване, отваряне на устата, прозявка;
 • Възможно отичане на лимфни възли на лицето;
 • Болка в съседните зъби;
 • Поява на миризма в устата;
 • Повишаване на темп., слабост.

  как се оперира мъдрец, как се вади мъдрец

  Стари фотоси са запечатали мъката, която е понасял пациентът в зората на стоматологията

Усложнения при израстването

на мъдрец

 1. Кариес: мъдрецът може да прореже с белези за начален кариес, а недостатъчната хигиена ще провокира бързо разпространение на възпалителния процес към съседните зъби. Принципно мъдрецът е на труднодостъпно място и поддържането на хигиена там е затруднена. Кариесите са често явление и след изникването;
 2. Неправилно израстване: към бузата, под венеца или отвътре избутва близкостоящите зъби. Мъдрецът пробива през костта, което дава условия за неправилно израстване и развитие. Зъбът може да не излезе изцяло или да остане във венеца, а не рядко той застава перпендикулярно на съседните зъби;
 3. Въздействие върху съседните зъби: за мъдреците няма отделено достатъчно място, затова търсейки къде да излязат, оказват преса върху околните тъкани. Те пресират най-силно корените на съседните зъби и водят до изменение на тяхното положение. Ако разместването продължи дълго и е агресивно, възниква промяна в захапката и се възпаляват околните тъкани. Често се оформя джоб, в който загниват остатъци от храна;
 4. Сдъвкване на венеца: венецът, под който пробива мъдрецът, в един момент попада между долните и горните зъби и бива буквално сдъвкан. Той се травмира при всяко хранене и в контакт с твърда храна. Заради затруднения достъп за добро изчеткване там започват да се събират остатъци, бактериите започват бурно да се развиват и се появява възпаление. Ако процесът не бъде стопиран отрано, има риск от проникване към дълбоките слоеве на челюстната система. Понякога се налага срязване или пълно изрязване на венеца, който препречва пътя на мъдреца. Операцията се нарича  циркумцизио.

Може ли да се спести

Циркумцио

С перикоронит се означава положението, при което мъдрецът не може да пробие. Болката е силна, храненето – затруднено, темп. се повишава. Възможно е да се образува и гной.

Възможни действия:

 • При незначителни поражения на венеца е възможно успешно да почистите самостоятелно с обикновена четка за зъби. Самата процедура изисква прилагане на известна сила и причинява болка, но след премахване на замърсяването състоянието се подобрява;
 • Аналогичната операция може да извърши стоматолог, ако нямате сили сами да обработвате болезненото място;
 • Хирургично премахване на „шапката“ – частта от венеца, която сякаш е кацнала върху мъдреца и не желае да се помръдне. Заради натиска на зъба отдолу и отпечатването му, венецът придобива формата на шапчица. Операцията се провежда с анестезия – най-често локална, защото представлява разрязване на тъканта със скалпел и отделяне на всички замърсени и инфектирани тъкани. Тази процедура е оправдана, само в случай че мъдрецът ще бъде запазен;
 • Изваждане на мъдреца: радикална операция, която се предпочита от голям дял стоматолози.

Специалистите сочат, че човекът няма полза от мъдреците и няма причина да се правят усилия за запазването им. Нещо повече – считат ги за излишен риск. Като довод за ненужността на мъдреците се сочи факта, че все повече деца се раждат без зачатък на тези крайни зъби в устата си.

Освен това с отстраняване на причината на възпалението отокът и патологичния процес бързо преминават.

Кога е задължително да се извади мъдрецът?

мъдрец, осми зъб, разположение, вадене, усложнения

Положение на мъдреците – осми по ред в устата, за тях често не е предвидено място

Ако зъбът има относително правилно положение, не нанася вреда на съседните и срещуположните зъби, има възможност да се пролекува, то стоматологът прави възможното за неговото съхранение.

По-голяма е вероятността тези зъби да окажат негативно въздействие, причинявайки кисти, силни кариозни поражения, увреди и разместване на съседните зъби.

Показания за премахване

на мъдреците

 • Остро заболяване на мъдреца, невъзможно за пролекуване – дълбок кариес, пулпит, периодонтит, висока степен на подвижност;
 • Неправилен растеж на зъба, който води до разместване на съседните зъби;
 • Риск от увреждане на други зъби в челюстта;
 • Остри възпалителни процеси, които съпровождат пробиването на мъдреца;
 • Когато мъдрецът пречи да се изправят останалите зъби в реда.

Подходът към мъдреците е противоположен на този към др. зъби в устата. Докато другите се  премахват след изчерпване на възможностите за спасяването им, но мъдреците се премахват, щом се види някое от гореизброените показания.

Колкото по-рано се подходи към изваждане, толкова по-лесно е то. В началото корените на крайния зъб не са достатъчно формирани и укрепнали, поради което има вероятност операцията да премине просто и безболезнено.

Боли ли ваденето на мъдрец?

При правилен и внимателен подход, използването на качествена анестезия, при наличието на професионално и съвременно оборудване операцията по изваждане на мъдрец е обикновена, безболезнена и не води до усложнения.

Случаи, в които може да боли:

 • Когато пациентът дълго е търпял болка и е пил обезболяващи;
 • Когато пациентът употребява наркотици – анестезията действа зле.

В др. случаи, включително при гнойно възпаление, пълноценното обезболяване е реално.

За тези, които силно се боят, съществува вариант за вадене под обща упойка.

Все по-често се предпочита ултразвуковата „пиезо“ хирургия, която е безболезнена и безкръвна. Тя е идеална за усложнената ситуация при мъдреците, където има изместване, подпъхване под други зъби, счупване на съседни корени и др. ситуации.

Оперативно вадене на мъдрец

(хирургическо)

Ваденето на мъдрец протича по-сложно от ваденето на другите зъби, заради особеностите на строежа и високата честота на неправилно положение в костта. Например почти винаги корените са изкривени заради липсата на достатъчно място за тях. Колените може да бъдат силно наклонени към съседния зъб или да са заели хоризонтално положение.

неправилно израстване на мъдрец, разположение на мъдрец, причини за вадене на мъдрец

Неправилно израстване на мъдрец – често той уврежда седмите зъби

Рентгенова снимка

Задължителна ли е?

Заснемане на положението на зъба е необходимо, когато той още не е пробил венеца или е пробил частично. Такова положение се нарича

Ретиниран мъдрец

В останалите случаи заснемането на зъба се решава от стоматолога с/д конкретния случай, неговите опасения и в зависимост дали процедурата ще бъде от сложните.

Вадене на горен мъдрец

Разположените на горна челюст се вадят по-лесно. Долните мъдреци имат по-масивни корени и при тях се получават описаните случаи на изкривяване, хоризонтално разполагане и т.н. Костната тъкан долу е по-твърда от горната и затова корените по-често се деформират.

Операцията на горен мъдрец се усложнява, ако:

 • Мъдрецът е ретиниран – намира се частично или напълно под венеца;
 • Заел е положение със силен наклон към 7-и зъб или хоризонтално;
 • Има атипична форма и количество корени.

Разположението на зъба е важно, но още по-важна е стратегията, която ще избере хирургът. Неопитният стоматолог може дълго време да „човърка“ зъба, преди да вземе правилното решение да го раздели на части и да извади всеки корен отделно.

Вадене на долен мъдрец
Проста екстракция

Ако с мъдреца няма усложнения, изваждането отнема от 2 до 10 мин., заедно с евентуалното зашиване на венеца. Поставянето на упойката преди това отнема 5 мин.

Усложнена екстракция

Когато зъбът е в костта, има разклонения, изкривени корени или коронката му е прекалено разрушена, за да се хване с клещите, както и при хоризонтално или наклонено положение на зъба, стоматологът е изпразен през усложнена екстракция на мъдрец. За провеждането й той задължително се нуждае от рентгенова снимка.

Процедурата зависи от конкретната ситуация, но в общия случай се разрязва венецът, зъбът се раздробява на фрагменти и се изважда на части.

Вадене на ретиниран мъдрец

След упойката хирургът разрязва венеца и открива костната тъкан около зъба. С денталната машина той изпилява околното пространство, за да освободи зъба и да облекчи извличането му. Понякога се налага изпиляване на костната тъкан, а понякога се раздробява зъба на няколко части.

Накрая раната се промива с антисептици и се поставя противовъзпалително лекарство. Раната се зашива. Конците се резорбират сами или се махат при повторно посещение в клиниката.

Хоризонтален мъдрец

Хоризонтално разположеният мъдрец се забелязва отрано и има възможно да бъдат взети мерки, преди да „разбута“ останалите зъби. Но се случва при профилактичните прегледи да бъде пропусната тази аномалия. Тогава оперативното вмешателство зависи от стадия на пробиване на зъба, състоянието му, наличието или отсъствието на възпалителни или гнойни процеси.

Внимание! Ваденето на хоризонтален мъдрец винаги е сериозна операция, защото корените на подобни зъби винаги са изкривени и прораснали в различни страни. Плюс това заради тяхната масивност се налага допълнително разрязване на венеца. Хоризонталните мъдреци по правило се вадят на парчета.

Процедура:

 1. Разрязване на венеца, отделяне на меките тъкани от костта;
 2. Освобождаване на зъба от костта чрез изпиляване;
 3. Раздробяване на коронката и корените и извличането им.

Средната продължително на подобна операция е до 15 мин., ако няма усложнения. При кръвоизлив, абсцес или гнойно поражение на костта продължителноста значително се увеличава.

Вадене на 4 мъдреца?

Този въпрос вълнува пациентите повече теоретично. Първо, не при всички хора изникват и четирите крайни зъба. И второ, рядко мъдреците никнат едновременно.

Все пак съществуват и такива случаи – мъдреците да тръгнат да пробиват едновременно костта. Но дори и тогава е малка вероятността и при четирите зъба да се появят патологични процеси, изискващи изваждането им. Или поне – изваждането им в един и същ момент.

Все пак ако се налага комплексно изваждане, то се върши под обща упойка.

Цена и манипулации

Изваждането на зъб може да струва повече или по-малко, зависи от „пътеката“, по която ще минете.

Първо, някои стоматолози имат договор с НЗОК, а други – не. Питайте лекаря дали ще можете да ползвате правата си на здравно-осигурен.

Второ, Здравната заплаща определени от нея суми за определени стоматологични услуги, но те не покриват пълната стойност. Пациентът доплаща разликата до пълната стойност на екстракцията по ценоразписа на кабинета.

Трето, доплащането може да варира значително, доколкото стоматолозите сами определят цените, на които работят. Повечето големи клиники имат страници в интернет, на които са обявили своите ценоразписи. Може да проверите чрез търсачка в интернет или да попитате на място в набелязаните от вас кабинети.

Какво покрива Касата?

Броят услуги, както и цената им по разновидности, се определя и преподписва всяка година след преговори между т.нар. договорни партньори – Касата и Стоматологичният съюз. До август 2016 г. НЗОК покриваше 2 манипулации годишно, а след това броят им е 3 за възрастни и 4 – за деца.

В бъдеще броят отново може да бъде променен с решение на МС.

как се оперира мъдрец, как се вади мъдрец

Изваждане на мъдрец при усложнения или изкривено положение на изникване

Заплащане за вадене на зъб

Пациент;Екстракция (изваждане) на:;анестезия;цена

Дете;временен зъб;с упойка;13.00 лв

Дете;постоянен зъб;с упойка;32.40 лв

Възрастен;с упойка;28.40 лв

Малко на брой, но съществуват кабинети и центрове, които изваждат зъби безплатно, в рамките на заплащаното от НЗОК. Други искат доплащане от 4 лв, хирург – 13.50 лв.

Извадка от стандартен ценоразпис на дентален кабинет:

Цена за вадене на зъб, доплащане от НЗОК за вадене на зъб, колко струва вадене на зъб

Но по-сложните операции и особено изваждането на мъдрец не може да се впише в посочените по-горе цени.

Ето за пример извадка от ценоразписа на дентално студио във Варна:Цена за вадене на зъб, доплащане от НЗОК за вадене на зъб, колко струва вадене на зъбЦена за вадене на зъб, доплащане от НЗОК за вадене на зъб, колко струва вадене на зъб

В Рамковия договор е договорена и клинична пътека за хирургия на възпаления в зоната на лицето. Ако отговаря на условията, пациентът се приема в болница за оперативна намеса и тогава услугата се плаща от Касата. Но показанията за строго определени и сред тях са остри възпаления на пародонта, грануломи, кисти около ретинирал зъб, перфорация на синус и някои усложнения.

За ползване на пътеката е необходимо направление от стоматолог.

Някои ориентировъчни цени

в ценоразписите на денталните кабинети, центрове и клиники:

 • Поставяне на упойка – 10 – 20 лв. По-скъпа е проводната анестезия:
 • Безболезнено вадене на зъб с пълна упойка – клиниките обявяват, че предоставят тази услуга, но не заявяват в ценоразписите си определени цени. Преценката се прави според конкретн. случай и се включва в офертата за пациента;
 • Вадене на млечен зъб – най-евтината услуга, струва около 13 – 30 лв;
 • Вадене на счупен зъб – при някои стоматолози цената зависи от броя на корените. Започва от 28.40 лв за еднокоренов и 39.00 лв за многокоренов зъб и може да стигне до над 100 лв, ако е мъдрец и има усложнения.
 • При други специалисти степента на разрушаване на коронката на зъба се води като усложнение и повишава цената. Екстракцията на „дълбоко фрактуриран“ зъб в някои ценоразписи се определя на от 80 лв до 120 лв;
 • Вадене на малък фрагмент от зъб – ок. 20 лв;
 • Вадене на корен от зъб – таксува се като цял зъб според броя на корените;
 • Вадене на пробил мъдрец – ок. 80 – 100 лв, на полу или изцяло ретинирал – ок. 200 – 250 лв;
 • Циркумцизио – 30 лв;
 • Вадене на умъртвен зъб – няма отделна цена;
 • Вадене при наличие на гранулом или киста – включва се в графата „затруднена екстракция“, където в общия случай стойността на услугата варира от 80 до 200 лв. Някои стоматолози таксуват отделно допълнителните манипулации и проследяването на болния.

Детайлно проблемите около грануломите са разгледани ТУК Правилните терапии и цени при лечение на зъби с гранулом. 

Антибиотик за зъб

При възникване на усложнения лекарят може да назначи препарати, които да облекчат болката, да спрат кръвоизлива и да повишат имунитета. Използват се таблетки, мази, разтвори за жабурене.

Антибиотиците се назначават, когато има възпаление на мястото на изваждане и прилежащите тъкани. Задачата им е да премахнат възпалението и най-вече – да противостоят на разпространението на инфекция.

В други случаи лекарството е необходимо за профилактиране на усложнения при пациенти със слаб имунитет или когато екстракцията е била по-специфична.

Какви антибиотици се използват:

 • Ципрофлоксацин, Цифран – лекарство, предпочитано за заболявания в устата. Този антибиотик често се назначава след екстракция и за профилактика на инфекции;
 • Феноксиметилпеницилин, Оспен – едно от основните му предназначения е постоперативно приемане след дребни хирург. манипулации;
 • Линкомицин – антибиотик, предпочитан в лечението на инфекциозни процеси в устната кухина. Но той е противопоказан при бременност, нефункционални ч. дроб и бъбреци, а също и в периода на лактация. Линкомицин се предлага и на капсули, и като разтвор за инжектиране;
 • Амоксицилин – препарат с по-общо приложение, ефикасно срещу множество разновидности патогенни микроорганизми. Премахва възпалението и спира разпространението на инфекции;
 • Амоксиклав – съчетание на амоксицилин с клавуланова к-на, с повишена ефикасност.

Лазерно вадене на зъби

лазерна стоматология, лазерно вадене на зъб, вадене на зъб с лазер

В денталните практики все по-широко влиза в действие лазерно оборудване с приложение в хирургията

Лазерът прави много тънки и миниатюрни разрези на тъканите, предотвратява обилното кръвотечение и даже провежда антибактериална обработка на оперативното поле.

Използването на лазер е оправдано в най-висока степен в сложните случаи, които е потребно да се отвори достъп до корена на зъба, да се раздроби и извлече от ямичката. При такива интервенции лазерът се ползва като алтернатива на скалпела и на денталната машина.

Кога трябва лазер

Показания за лазерна екстракция на зъб

 • Остър периодонтит и разрушаване на костната тъкан около зъба;
 • Срастване на корените на зъба помежду си и/ или с костната тъкан;
 • Пълно разрушаване на коронката на зъба;
 • Киста и гранулом на зъба;
 • Зъби, намиращи се под венеца;
 • Премахване на млечни зъби или корени при много малки деца;
 • Изкривени корени.
Екстракция с лазер
 1. Въвеждане на упойка: лазерът разрязва тъканите почти безболезнено, но упойката е задължителна заради риска при операцията да се засегнат други тъкани (травмират се нервите вътре в зъба);
 2. С лазера се извършва разрез на венеца откъм бузата или отгоре и венецът се отлепя от костната тъкан;
 3. С помощта на лазера зъбът се разрязва на части и една по една те се изваждат от ямката с помощта на щипци;
 4. На мястото на извадения зъб, между венеца и празното постранство, се фиксира бариерна мемрана. Тя защитава мястото от проникването на бързорастящите клетки на венеца и позволява костната тъкан максимално бързо да се възстанови;
 5. Парченце костна тъкан се връща обратно, както и отворения венец. Зашива се.
Плюсове на лазера
 • Главно преимущество на лазерната екстракция на зъби е възможността да се правят много тънки срезове, които не травмират капилярите и не нарушават потока на кръвта;
 • Операцията е безболезнена и се извършва много по-бързо от класическия тип;
 • Лазерният лъч обеззаразява оперативното поле, така че в отсъствието на патогенни бактерии заздравяването протича по-бързо;
 • Рискът от инфектиране и усложнения е снижен;
 • Намален риск от микрофрактури по време на операцията;
 • Снижена постоперативна чувствителност и скованост;
 • И най-главното – пациентът не чува шума на машинката, не усеща вибрациите и е много по-спокоен.
Грижа след лазерна екстракция

Заради минималните травми на тъканите, възстановяването се извършва бързо и без болка.

Добри лекари-стоматолози

(зъболекари, хирурзи)

Кои са добрите специалисти, на които можем да се доверим безпрекословно? По какво да съдим, ако преди това не сме ползвали услугите им?

Личният опит е най-ценен, но понякога човек няма възможност или време да събира лични впечатления. А когато става въпрос за зъбите, тогава събирането на опит може да струва и скъпо.

В търсене на добър зъболекар ние се доверяваме на препоръките. Ако даден дентист има много доволни клиенти, значи заслужава доверие. Други пък съдят за професионализма по ценоразписа. Стоматологичните услуги наистина са на такава стойност, че мнозина се затрудняват да си позволят най-качественото лечение.

В желанието си да бъдем полезни на читателите прегледахме пациентските форуми. Ето малка извадка от тях.

Добри зъболекари в София

Сивадем препоръчва д-р Смилен Смилов и като цяло ДЦ София краун заради ползването на нови технологии.

Rimini хвали д-р Цвети Узунова от Иводент като професионалист, който следи новите тенденции, и е много внимателен.

Д-р Абед Сюлейман получава глас от анонимен потребител, който описва, че в два кабинета са му предложили изваждане на зъб, а д-р Сюлейман го е излекувал.

Юлия препоръчва д-р Кобакова от кв. Изток, защото използва модерни методи и добри материали.

Д-р Диан Кирилов е похвален с това, че „пипа внимателно“.

Rogue Rouge дава глас за д-р Чорбаджийска на бул. „Стамболийски“.

Tweeeety е удовлетворена от д-р Александър Александров.

Хирургът Марян Пешкирски е похвален като отличен, а д-р Павел Панов – като естет.

LaCroix – от д-р Красимира Пискова от кв. Младост.

Добри зъболекари в Пловдив

Petko_bg е доволен от д-р Валентина Попадийска, защото е внимателна и бърза и работи евтино.

Vanq Mihailova препоръчва д-р Стефанов, когото определя като отдаден специалист, който не бърза да вади зъб, дори и в случай на гнойно поражение.

Smthwonderful дава прекрасни отзиви за д-р Илиян Кафадаров.

Потребителката Chushka е възхитена от д-р Джилянов, защото при него е преодоляла страха си.

Милка-88 случайно е отишла при д-р Кацаров и е възхитена от внимателното му отношение.

Nngl хвали д-р Евелина Печева, защото предразполага и успокоява.

Мариана Златева дава глас за хирурга д-р Гайдак Маруф и горещо го препоръчва.

Адикен е доволен от д-р Николай Узунов, защото „умее всичко“.

Добри зъболекари

във Варна и Бургас

Потребителката Ая препоръчва д-р Росица Колева като специалист, който пести парите на пациентите си и не извършва ненужни манипулации. Стоматологът работи във Варна и Русе.

Viliqna-82 е много удовлетворена от д-р Мила Кунева от морската ни столица, която й е спасила зъб от изваждане.

Ели-Перла дава глас за д-р Огнян Смуков заради отличната му комуникация с пациентите в постигане на оптимални решения.

Chandni хвали д-р Богдан Димитров от Бургас, но потребителят Saudade реплекира, че точно този лекар й е „спукал“ съседен зъб при вадене на мъдрец.

Реал препоръчва д-р Йонкова от морския град заради отличната й комуникация с децата.

Препоръките в интернет обаче не са особено надеждни. Не е известно кой стои зад даден ник нейма и от какви мотиви е воден потребителя, за да напише своя отзив.

Истински ли са белите и черните списъци на стоматолози, каквито се съставят в почти всички големи градове?

Споделете впечатленията ви и вие! Препоръчайте добър лекар в коментарите! Нека помогнем на хора, които търсят препоръка, преди да се доверят!

Хомеопатия

 • Преди операцията тревожни и паникьосани пациенти може да вземат Игнатиа Амара, Кофеа Круда, Лахезис или Хамомила. Премедикацията се извършва вечерта преди операцията или до половин час преди нея.
 • За по-леко преминаване на екстракцията се препоръчват Арника монтана, Хиперикум Перфоратум, Хина.
 • След операцията: Хина (при кръвоизлив), Арника и Арсеник (след екстракцията и системно в следващите 18 часа), Пулсатила (при продължителна болка), Календула.
 • Специално при непрорязал мъдрец допълнително се взема Пирогениум – 15 мин. по-рано.

След ваденето

(екстракцията) на зъб

В първите 20-30 минути спира кървенето. Анестетикът продължава да действа още 2-3 ч. Затова болевите усещания се появяват малко по-късно.

След екстракцията боли венецът, челюстта, а понякога и част от бузата.

Принципно след операция пациентът не повишава темп. си. Изключение правят отново мъдреците, чието изваждане представлява сериозно предизвикателство и понякога извикват втрисане или поне леко повишение на темп.

Друга реакция, която може да очаквате, е неголям оток в травмираната зона. Той е по-вероятен при срязване на венеца. Такъв оток минава към бузата и се задържа 1-2 дни. Съхранението на отока за по-дълъг период говори, че има възпаление и е необходима консултация.

Върнете се при стоматолога и в случаите, когато след не особено сложна операция подпухне бузата.

Стоматологичен преглед ще трябва и ако кръвта не спира или възникват периодични кръвотечения.

Спиране на кървенето

Продължително кръвоизливи след екстракция често се случват на фона на хипертония или преживян силен стрес. Друга евентуална причина е увреждане на голям кръвоносен съд по време на хирургичното вмешателство.

По-често кръвоизливът става ясен още на стола на стоматолога – веднага след изкарването на зъба. Но понякога то се появава с отсрочка – развива се няколко часа и дори цяла нощ след изваждането. В последния случай пациентите най-често пасивно чакат кръвта да спре сама, което може да доведе до значителна кръвозагуба и слабост.

Нормално колко кръв изтича?

В норма кръвта тече в момента на операцията и спира в първата минута след екстракцията  – щом ямката се изпълни с кръв.

Защо не спира кръвта?

За да се спре кръвоизливът, първо установете причината. Тук говорим за вторични кръвоизливи, които възникват след прибирането на пациента у дома. Те се явяват в диапазона 8 – 12 часа от момента на ваденето на зъба.

Ето някои причини:

 1. Аспирин! Много често кръвоизливът е причинен от системното вземане на аспирин или при инцидентната му употреба в седмицата преди операцията. Или пациентът се е обезболявал точно преди ваденето именно с аспирин. Това лекарство влияе върху съсирването на кръвта.
 2. Антикоагуланти. Кръвоизливът в устата може да е провокиран от приема на антикоагуланти, както и при наличие на заболяване на кръвта, свързано с дефект на тромбоцитите.
 3. Естрогени. Жените често страдат от кръвоизливи при вадене на зъб заради повишена концентрация на естроген в кръвта. Случва се през редовна менструация (затова тези дни са противопоказани за извършване на операция), или заради приема на противозачатъчни средства. Повишената концентрация на естрогени води до деградация и разрушаване на съсирека в ямката.
 4. Високо кръвно. Повишеното налягане на фона на хипертония или кратковременно появило се заради стреса също е честа причина за неспирни кръвоизливи.
 5. Физическо натоварване! Ако пациентът не изпълнява препоръките на стоматолога и в първите дни след екстракцията продължи в обичайния си ритъм на живот, е възможно да си причини кръвоизлив. Особено рисково е, когато пациентът по принцип изпълнява тежък физически труд или пък спортува.
 6. Антисептична вода за уста! В усърдието си да обеззаразява добре мястото, пациентът може твърде интензивно да е жабурил устата си с антисептик. Къде е рискът? В отмиване на кръвния съсирек, който „затапва“ раната и спира по-нататъшното й кървене.
 7. Докосване на раната с език! Раната дразни и езикът постоянно е на нея, опипва я и я изследва. Опипването с език е по-добрият вариант от опипването с остри предмети.
 8. Травма на кръвоносните съдове – при силна травма на костта и венеца, както и на съдовете в зоната на изваждане на зъба, особено при извършване на разрез на венеца, има риск от кръвоизлив.
 9. Гнойна инфекция – когато зъбът се премахва при наличие на гнойно възпаление. Тогава патогенните бактерии отделят токсини, които разрушават съсирека и пречат за спиране на кръвотечението.

На видеото е заснет млад мъж, който развива кръвоизлив 6 часа след вадене. Над ямката се е формирал масивен съсирек, който е махнат с ръка.

Когато има толкова голям съсирек, той действително трябва да бъде премахнат, но със стерилен тампон от марля. Впоследствие се слага още един тампон от стерилен бинт, който плътно се захапва. Видеото е малко „кърваво“, така че преценете дали желаете да го изгледате.

Как да спрем кръвоизлива?

При силен кръвоизлив, който не спира дълго и е ярко червен, е потребно да се допитате до хирурга, извършил операцията. Вероятно ще се сложат още няколко шева. Ако хирургът вече е затворил, отидете на спешен кабинет.

При наличие на ред фактори, усилващи кървенето, като менструация, болести на съсирването на кръвта, прием на коагуланти, противозачатъчни и други, които изброихме по-горе, обичайните средства за спиране на кръвта няма да помогнат. Непременно потърсете професионална помощ!

В останалите случаи използвайте някой от следните способи:

 1. Направете стерилен тампон от марля и го захапете върху мястото на операцията. Това се казва тампонада. Нека прилегне плътно. Дръжте максимално дълго;
 2. Сложете лед на бузата или парче замразено месо от фризера (завито в найлон). Ледът се държи 3-4 пъти по 5 мин. Правете почивки от по 5-10 минути;
 3. Премерете кръвното и вземете лекарство за снижаването му, ако стойностите са се покачили;
 4. Купете си хемостатична гъба от аптеката и я наложете върху ямката, а върху нея – тампона от марля, като го захапете плътно. Ако гъбата е положена вътре в дупчицата, то кръвоизливът ще спре почти в същия миг;
 5. Купете си Дицинон – лекарство за преустановяване на кървенето. Взема се 1 табл., до 3 на денонощие. Препаратът се задейства 30 мин. след приема и е много ефикасен. Едно хапче държи по няколко часа. Средството е ефикасно, но кутийките са по 20 броя на цена почти 40 лв.
За колко ще заздравее раната?

Ямката ще остане мека и леко вдлъбната месеци. Ще бъде неудобно да се дъвче върху нея. На тялото ще му трябват 3, дори 4 месеца, за да запълни раната с плътна тъкан, твърда, колкото останалата част на венеца.

Процесът на заздравяване и затваряне не изисква обработката с антисептици. Слюнката се явява достатъчно добро бактерицидно средство. Тя постоянно обеззаразява раната и премахва всякакви микроби.

Показания за бърза помощ
 • Силен кръвоизлив с ярък цвят;
 • Силен оток, затрудняващ отварянето на устата и гълтането;
 • Температура над 38°;
 • Непоносима болка след преминаване на упойката;
 • Схващане на челюстта и венеца за повече от 2 денонощия.

  Усложнения след ваденето на зъб

Как да ги предотвратим

След операцията не правете следното:

 • Не слагайте в устата горещо, ледено, алкохол в първите 2 денонощия след операцията;
 • Не пушете – токсичният дим забавя заздравяването, а може да провокира възпаление, гной или кръвоизлив;
 • Не яжте, преди да ви отпусне упойката. Има риск да си отхапете част от бузата или венеца;
 • Не жабурете устата в първите 3 денон. след операцията. Има риск да махнете съсирека;
 • Не пипайте раната с език, пръсти или предмети;
 • Не мийте зъбите 1 денонощие след операцията;
 • Не ходете на сауна, парна баня и не се подлагайте на горещи процедури. Те стимулират кръвоизливи и забавят затварянето на раната.

Усложненията биват провокирани от слаб имунитет на пациента, наличие на кариеси в устата, от пропуски в стерилността при операцията, както и заради твърде задълбочения процес в болния зъб.

Възможни усложнения
 • Кръвоизлив;
 • Възпаление на раната – образува се при липса на съсирек ок. 2-3 денон. след операцията. Бележи се от висока температура, зачервяване и болка;
 • Наличие на гной – бележи наличие на инфекция (или е имало гноен абсцес във венеца, или е пренесена инфекция при операцията). При наличие на гной се иска редовно жабурене на устата с антисептични препарати и приемането на антибиотици;
 • Перфорация на синус – едно от най-неприятните усложнения при изваждането на корена. Обикновено проходът не се затваря, а остава като канал между устата и носовата кухина;
 • Проникване на остатъци от корена в синусите – назначава се купиране на възпалението, а после се прави повторна операция за отстраняване на остатъците.

Други усложнения като парестезия и пародонтит са дадени ТУК: Постоперативните усложнения след екстракция на разни видове зъби. 

Противопоказания

за вадене на зъб

Рискът при вадене на зъб идва главно от стреса, който увеличава количеството на адреналина в тялото. В някои упойки също участва адреналин. Той може да причини повишаване на нивото на кр. захар при пациенти с диабет. Те трябва да контролират показателите си. Същото се препоръчва и на хипертониците заради възможни промени в налягането.

Освен диабет и хипертония, други противопоказания за вадене на зъб са:

 • Бременност – указаните по-горе месеци и обстоятелства;
 • Заболявания на кръвта;
 • Невъзможност да се постави упойка;
 • Сърд.-съд. патологии.

Поставяне на изкуствени зъби

(протези и зъбни импланти)

И така, зъбът го няма. Какво следва?

При наличие на други болни зъби, тяхното лечение може да продължи 7-8 дни след хирургическата операция. За това време съсирекът се е заместил с гранулационна тъкан.

2-3 мес. след операцията идва време да помислите за заместване на извадения зъб. Ако празното място остане по-дълго, има риск от патологично изменение в устата. Просто казано – в устата празно място не се търпи и то се запълва, но по начин, който няма да устройва собственика. Тук имаме отделна статия по темата: За зъбните импланти и един добър стоматолог в София!

Възможни изменения при липсващ зъб:

 1. Изместване на съседните зъби и заемане на освободеното място. Но др. зъби се накланят, изкривявят и раздвижват;
 2. Нарушаване на захапката, риск от захапване на бузата или езика, нарушаване на дикцията;
 3. Поява на болки в челюстната става заради промяна в захапката;
 4. Храносмилателни проблеми заради непълноценното сдъвкване на храната;
 5. Загуба на костна тъкан заради липсата на постоянно натоварване на дадения участък от костта;
 6. Естетични проблеми – ако при усмивка дупката не се вижда, то нарушения ред на зъбите постепенно започва да променя чертите на лицето. Отпускат се ъгълчетата на устата, рязко се очертават гънките между устата и носа, появяват се бръчки.

За да се избегнете изменения, възможно най-рано пристъпете към замяна на премахнатия зъб.

Възможности:

 1. Протезиране – изграждане на мост със съседните зъби;
 2. Имплантиране – вглаждане на изкуствен корен в костната тъкан и изграждане на изкуствен зъб върху него.

Запознайте се ТУК: Какво са зъбни импланти, видове, цени и отзиви на потребители.

Зъбни импланти. Мнения, форум и цени в Пловдив, Бургас и др.

Мнения на лекари

Д-р Стоил Попов

Д-р Попов обяснява постоперативната процедура.

Д-р Александър Портарски

Д-р Портарски разказва за употребата на нестероидни противовъзпалителни преди и след екстракцията.

Д-р Георгиев

Специалистът от Клиника Камбол разказва за рисковете, които крие изваждането на зъб.

Съновник: Вадене на зъб

Изваждането на зъб е драматично събитие не само на яве, но и на сън. Оказва се, че преживяването му  в съня носи специални послания. Или поне така твърдят съновниците и народните поверия.

И на сън ваденето на зъб е неприятно и негативно събитие, както в реалността. Най-общо то означава загуба от материален характер. Възможно е да загубите работата си или да се случи събитие, което да доведе до загуби – например да допуснете грешка или да ви хванат с подкуп.

Колкото по-напред се намира сънуваният зъб, толкова по-голяма неприятност вещае. Но най-лошото е да падне сам.

В живота е точно обратното – не чакайте болният зъб да падне сам. Най-вероятно той няма да падне, а ще причини много неприятности и болка.

Ако нашата статия ви е била от полза, споделете я! Така ще помогнете и на други хора да се възползват от информацията в нея. Благодарим ви!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Вадене на зъб, мъдрец: усложнения, процедура, цена. Зъболекари

 1. Много хубава и всеобхватна статия за ваденето на мъдрец – благодаря на автора! Получих отговори на всичките си въпроси!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.