Защо лечението със зъбни импланти е бъдещето на стоматологията?

Според статистика всеки трети човек между 30 и 60 години има поне един липсващ зъб. Други данни сочат, че над 43% от хората на възраст над 65 години имат повече от четири липсващи зъба.

Стотици хиляди са хората в напреднала възраст у нас, които имат дъвкателни и говорни проблеми поради липсващи зъби на целия горен или долен ред от челюстта. Развитието на стоматологията обаче е на път да промени тази черна статистика. Благодарение на съвременните методи на имплантологията днес пациентите не само с липсващи зъби, но и с намалено количество на челюстна кост могат да получат отново възможност за нормален начин на живот. Защото едва ли има някой, който би оспорил факта, че животът без зъби е труден и поставя огромни предизвикателства в ежедневните дейности.

Поставяне на зъбни импланти – кратка характеристика

Зъбните импланти служат за заместване на липсващ зъб, няколко такива, а благодарение на съвременните методи за костна регенерация и в случай на недостатъчен обем кост. Днес, с имплантологията могат да се разрешат редица сериозни дентални проблеми, в това число при сериозни травми, пародонтоза в напреднал стадий, включващ и загуба на зъби, както и за преодоляване на голяма част от недостатъците на протезите като алтернатива на зъбните импланти.

Самата процедура представлява поставяне на титаниев имплант в челюстната кост. Необходимо е наличие на достатъчно такава, а при липса се прибягва към специална процедура за регенерация на костната тъкан. След оздравителния период от минимум 3 месеца, се преминава към поставяне на коронка. Крайният резултат е наличие на нов зъб, който е неразличим от естествените ви зъби, както и подобряването на качеството ви на живот.

Зъбните импланти имат повече предимства, отколкото недостатъци

На практика недостатъците са несъществени. Те са изключително малко и не повлияват крайния резултат. Такв недостатък е времето за лечение – много често временни коронки е невъзможно да бъдат поставени веднага. В други случаи се налага изчакване след изваждане на зъб или костна аугментация. Съществуват и финансови аспекти в проблематиката на имплантологията. Мнозина пациенти дори не стигат до етап на консултация за евентуално поставяне на зъбни импланти. Те смятат, че процедурата е твърде скъпа за тях. На практика обаче това не е точно така. За справка – възстановяването на един зъб с имплант струва колкото възстановяването му с хубав мост от три коронки. А инвестицията, която правите, избирайки имплантологията, е много по-безрискова. Имплантите са с доста дълъг срок на годност. При спазването на добра устна хигиена и поддържане на добро общо здраве имплантите издържат цял живот.

Какви са реалните ползи от зъбните импланти?

Имплантологията е съвременен дял от стоматологията. Тя има изключително широко приложение в днешната дентална медицина. Зъбните импланти заместват липсващи зъби, но и разполагат с много по-висока степен на естетичност от алтернативите, включително и от мостове. Зъбните импланти са перфектният, а в много случаи и единственият вариант за възстановяване на голям брой зъби – три, четири, цял ред от зъбната челюст. В практиката имплантологията позволява с четири импланта да се поставят до дванадесет коронки.зъбни импланти - zabni-implanti-02

И това не е всичко. Лечението със зъбни импланти имат и още предимства, които ще се опитаме да ви изложим накратко по-долу:

  • Сравнително бърза и най-вече безболезнена процедура. На практика, подготовката за имплантирането е по-продължително от самата хирургическа интервенция. Тази подготовка обаче е наложителна, защото от нейната прецизност зависи и успеваемостта на лечението, както и отличният краен естетически резултат. Самата процедура по имплантиране е безболезнена, защото винаги се извършва под анестезия. Тя не оставя усещане за дискомфорт и след приключването си.
  • Доказано е, че зъбните импланти разполагат със защитна и превантивна функция. От една страна, имплантологията не налага нарушаване на целостта на съседни зъби. За сравнение, при поставяне на мост е необходимо изпиляването им. От друга страна, зъбните импланти подпомагат съхранението на челюстната кост от дегенеративни нарушения и изменения.
  • Имплантологията е причина хиляди хора да възстановят говорните и дъвкателните си способности, а от там и да подобрят храносмилането и качеството си на живот. Трябва да се отбележи, че протезите са в пъти по-неудобни за носене, да не говорим за хранене (имплантите не изискват поставяне на лепило и гелове). Възстановените с импланти зъби се усещат, изглеждат, функционират и потдържат, като естествени такива.

Имплантологията, категорично, е бъдещето на съвременната стоматология. Поредното доказателство за това е и преориентирането към нея от страна на най-модерно мислещите и практикуващи дентални специалисти. В практики подобни на Дентална Клиника Александър Вълев можете да получите безплатно консултиране, индивидуално отношение и професионално лечение със зъбни импланти.

Вижте и ТОВА:

Пародонтит, пародонтоза: домашно и професионално лечение, с цени

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.