Ишиас, възпален седалищен нерв: Лечение в България, снимки, хапчета и лекарства от всякакъв вид

♠ Какво е ишиас и възпален седалищен нерв? ♠ Лечение ♠ Причини за ишиас ♠ Хапчета и лекарства за мазане ♠ Симптоми ♠ Къде и как боли прищипан нерв? ♠ Нарушена чувствителност ♠ Проблемно движение ♠ Изменени рефлекси ♠ Невралгия, радикулит, лумбаго ♠ Диагностика ♠ Кога сме за бърза помощ

Съдържание на статията:

„Ох, да седна, че ме боли гърбът!“ – Чували сме го и сме го казвали. Но не е истина. Гърбът се натоварва най-много, точно когато седим. Той е с 35% по-обременен, отколкото ако сме прави.

Гърбът – по-точно гръбнакът, буквално се смазва от часовете зад бюро и пред компютър, от еднотипните движения на поточната линия или на работния плот. Той е натоварен дори пред телевизора, докато мислим, че си почиваме.

И когато един ден ни заболи крак, въобще не се сещаме за гръбнака.

Ще попитате: защо намесихме крака?

Защото гръбнакът се „смачква“ и на свой ред „мачка“ нервите, които излизат от него. Най-големите в тялото са двата седалищни. Когато техните окончания в зоната на кръста бъдат притиснати, следва

ИШИАС: какво е?

Не е болест. С ишиас се означава болката, която започва сякаш от странно място – средата на дупето, и се спуска по крака. Болка, с която няма поносимо положение – нито изправен, нито седнал, нито дори легнал. Тя не утихва, не дава покой.

Лечение на ишиас, симптоми, признаци, причини, лекарства за ишиас

Най-силната болка при ишиас е в седалищните част и и бедрото

Човекът с ишиас не може да бъде друго, освен страдащ от ишиас. Такъв човек едва ходи, едва сяда, едва ляга и не може да мисли за друго.

Пациентите смятат, че проблемът е там, където ги боли – в крака.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Същинското увреждане, което стои зад тази болезненост, е възпаляване на седалищния нерв.

Възпаление на седалищен нерв

Ишиас е болеви синдром – комплекс от симптоми, свързани с възпаляването на седалищния нерв. В дословен превод от гръцки терминът означава „седалище“ (ishion).

Самото заболяване се нарича поясно-кръстен радикулит. За обозначаване на варианти с различен характер на причината се използват термините радикулопатия, радикуло-миелопатия и др.

Кой нерв заболява при ишиас?

Ишиасът се причинява от невъзпалително поражение (притискане, прищипване, натиск) на седалищен нерв – най-дълъг и дебел нервен сплитък в тялото. Той започва от кръстцовото нервно сплетение и минава по меки тъкани до самите стъпала.

Седалищният е и най-дебелият нерв, съставен е от пет нерва (4-и, 5-и поясни; 1-и, 2-и, 3-и кръстцови).

Анатомия на седалищен нерв

Той започва от кръста, от нервното сплетение до гръбнака. То е образувано от коренчетата на гръбначния мозък, които са отгоре, а не вътре в гръбначно-мозъчния канал, образуван от стоящи един до друг прешлени. Те са в тясна близост, затова областта, в която са локализирани, е наречена кръстцово нервно сплетение.

Именно оттук тръгва седалищният нерв, който излиза от малкия таз и се спуска по задната повърхност на бедрото. От коляното се разделя и минава отляво и отдясно на задната страна на прасеца (виж рисунка 1).

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Седалищн. нерв преминава през много зони и тъкани, така че е уязвим за увреждания.

Описаното в началото натоварване на гр. стълб е типична, но не единствена причина за ишиас. Драматичната болка се появява от първична патология на гръбначния стълб, както и вторично – като следствие от вътрешни заболявания.

Ишиасът е присъщ в диапазона 40 – 60 г., когато се формират ред възрастово обусловени патологии.

Причини за ишиас

На разговорен език причината за ишиас е само една: прищипан или притиснат нерв, обичайно – в областта на таза и кръста, но не само. Но причините за увреждането са най-разнообразни. Ще ги класифицираме според честотата им.

Дискова херния

Гръбнакът е съставен от прешлени, а между тях има желеподобни дискове, които омекотяват движението им. Разкъсването и изливът на тези „амортисьори“ е разпространено заболяване. Негово следствие е притискане на коренчетата на нервите, излизащи от прешлените – и от самите кости, останали без „тапицерия“, и от разместения диск.

Седалищният нерв е уязвим. Той предоставя много точки за притискане, защото се образува от 5 нерва. С времето в точката на притискане се заражда възпалителен процес.

Всяка година двама от 1000 души се сдобиват с дискова херния. Голяма част от тях – и с ишиас. Ако страдате от това, вижте детайлите ТУК:

Дискова херния, дископатия: Манитол, упражнения и друго лечение

Инфекциозни заболявания

Ишиас се развива при редица инфекции. Патогенните микроорганизми отделят токсини, които увреждат седалищните нерви.

Инфекции, които са способни да провокират ишиас, са:

 1. Грип;
 2. Сифилис;
 3. Туберкулоза;
 4. Сепсис;
 5. Коремен тиф;
 6. Скарлатина;
 7. Малария.
Интоксикации (отравяне)

Интоксикации, способни да доведат до развитие на ишиас, са:

 1. Ендогенни – образувани в самото тяло токсични в-ва, които поразяват нервите. Случва се при заболявания на обмяната като диабет и подагра;
 2. Екзогенни – при постъпване на отровни в-ва в тялото отвън. Случва се при алкохолно натравяне, при отравяния с живак, арсен, олово.
Преохлаждане, измръзване
Място на болката при ишиас, симптоми на ишиас

Типични зони, в които резонира болката от притискане на седалищния нерв

Практически вс. пациенти с ишиас неотдавна са прекарали преохлаждане или направо измръзване. Студът е провокирал възпаление и активирането на инфекции. В преобладаващия дял от случаите  е имало друга причина за поява на ишиас, а студът е станал провокиращ фактор.

Други провокиращи фактори:
 1. Физическо натоварване;
 2. Резки движения;
 3. Психоемоционален стрес;
 4. Запек.
Остеофити на гръбнака

Те са костни израстъци, образувани по гръбнака. Имат вид на конуси, трънчета, кукички, но ги наричаме шипове. Могат да се разположат на най-различни места и да имат всякакви размери.

Шиповете по прешлените се причиняват от:

 1. Остеохондроза – дегенеративно изменение на гр. стълб, разрушаване на междупрешленните дискове и поява на възпаляване около прешлените;
 2. Остеоартроза  – възпаляване на междупрешлен. стави;
 3. Спондилоза – възпалителни процеси в прешлените с разнообразен произход.

Остеофитите притискат коренчетата на нервите и причиняват възпаление. Те провокират хроничен радикулит и ишиас.

Тумори на гръбнака

Новообразуванията, водещи до ишиас, са доброкачествени и злокачествени. Техните метастази също стават причина за  компресии по нерва пряко или косвено – чрез околните тъкани.

Спондилолистеза

Патологията представлява изместване на даден прешлен от мястото му и спрямо другите. Прешленът, който „пътува“, притиска гръбначния мозък и неговите коренчета, и директно става причина за ишиас.

Най-често се размества последният, пети кръстен прешлен. Спондилолистезата се развива продължително време и води до ишиас след 35 години.

Причини за това изменение са падания и счупвания на части от прешлен, неправилна позиция при работа, спане и учене, злополуки, тумори, инфекции, наднормени килограми, стрес, дегенеративни заболявания и др.

Ишиас при беременност

През бременността болката възниква в резултат от прекомерно натоварване на гръбнака и изместване на центъра на тежестта. Гр. стълб на някои жени се оказва неподготвен за такива изменения.

Пириформис синдром

Притискането тук произхожда от едноименния мускул, разположен в седалищна зона. При мускулен спазъм се явява дразнене на седалищния нерв.

Очевидно, провокаторите на ишиас са абсолютно разнородни. Това задължава лекаря първо да идентифицира причината и после да лекува. Заради неправилно установена причина, пациенти с ишиас се оперират през няколко години.

Симптоми на ишиас

Главната изява на ишиаса е

Болката!

симптоми на болката при ишиас

Точното място, по което се диагностицира ишиас

А честичко въобще отсъстват други симптоми.

Характеристика на болката

при ишиас

 • Характер: кинжална (остра, рязка, интензивна, напомняща удар с нож), пареща, прострелваща;
 • Къде боли: основно в крака, понякога – чак до пръстите. По статистика десният крак е по-уязвим, защото сме „дясно ориентирани“ – дясната страна ни е по-активна, носим с дясна ръка, облягаме се в дясно и т.н. Така голямото товарене на оп.-двигателната с-ма и междупрешленните дискове идва от дясната страна;
 • Разпространение: болевите усещания се разпространяват в областта на дупето, по задната повърхност на бедрото, в ямката зад коляното и надолу по прасеца;
 • Болка в кръста: въпреки че проблемът често тръгва от кръста, възможно е въобще да отсъства болезненост в тази зона. Възможни варианти: болки в кръста и таза, болки в кръста и крака;
 • Продължителност: болката при ишиас обичайно има хроничен х-тер. Тя може да безпокои постоянно или пристъпообразно, според причинителя на увреждането;
 • Интензивност: с различна сила според причината и изразеността на увреждането. В някои сл. болката е така интензивна, че пациентът не е в състояние да стои изправен. В други – макар и мъчително, пациентът продължава да изпълнява ежедневните си задължения;
 • Симетричност: в преобладаваща част от случаите болката носи едностранен характер – на единия или другия крак. Само по изключение е двустранна.
Нарушения в движенията,

чувствителността и рефлексите

Неврологични разстройства, характерни за ишиас са:

 • Чувствителност: нарушава се чуствителността на кожата на прасеца и стъпалото с изключение на вътрешната повърхност на прасеца, която не е инервирана с разклонения на седалищния нерв;
 • Изкривяване на тялото: болката променя тонуса на мускулите в кръста и долни крайници. Болният  се старае да заеме такова положение, в което болевите усещания са минимални. Обикновено той се накланя напред и настрани, съхранявайки такава поза във всички положение – като седи, стои и ходи;
 • Двигателни разстройства: нарушава се движението на задната група бедрени мускули и тези на прасците. Пациентът трудно сгъва коляното и глезена;
 • Мускулна атрофия: нарушенията в инервацията и активността си, задно разположените по крака мускули намаляват размера си;
 • Нарушения в рефлексите;
 • Остеопороза и разрушаване на костите във всички части на крака – следствие от парализата и атрофията на мускулите при тежки форми на ишиас;
 • Вегетативни разстройства: нарушения на регулацията на функциите на съдове, кожа, мастни и потни жлези;
 • Изменение в цвета на кожата: тя побледнява или почервенява заради нарушения в нервната регулация на ширината на просвета на съдовете;
 • Сухота и изтъняване на кожата: може да заприлича на прозрачна хартия;
 • Изтъняване и повишаване чупливостта на ноктите на краката.
 • Повишено потене, нарушения в отделянето на потта.
Ориентиране в понятията
болка при ишиас, ишиас и радикулит, ишиас и лумбаго

Ишиасът е болеви синдром, който бележи редица заболявания

 • Ишиас или невралгия: ишиасът е и невралгия, бива наричан още невралгия на седал. нерв. Невралгията е симптом на възпаляване на самия нерв. Подробно невралгиите и лечението им са дадени ТУК: Нар. и класическа медицина в борбата с невралгиите. 
 • Ишиас или радикулит: ишиасът е и радикулит. Рядко е засегнат само нервът. По-често са засегнати самите коренчета на нерва, находящи се по гръбнака. Тяхното възпаляване се означава с радикулит. Детайли за лечението на радикулит са дадени ТУК: Билки, нар. цярове и медикаменти за спасение от радикулит. 
 • Ишиас или лумбаго: ишиасът е и лумбаго, доколкото лумбагото също е симптом, а не заболяване и с него се означава болка в кръста. Причината – отново най-различна.

В обобщение: невралгия, радикулит и лумбаго отразяват патология и болезненост в една зона от обхвата на дългия седалищен нерв. Ишиасът може да бъде сбор от трите – да се прояви едновременно във всички зони или да комбинира само две. Зависи от това в коя точка е притиснат нерва, защото болката започва от точката на притискане и се простира надолу.

Да видим как се установява това.

Преди да минем към диагностиката и изследванията, ви даваме линк към новия ни материал за радикулита:

Радикулит: как се лекува? Всички лекарства. Профилактика и упражнения

Диагностика и изследвания

Ишиас се диагностицира на база характерните симптоми и образна диагностика. Пациентът съобщава местоположението на болката, нарушенията в подвижността и чувствителността, а лекарят установява и наличните неврологичните симптоми.

След като диагнозата е ясна: ишиас, специалистът трябва да открие причината за него – реалното заболяване. За тази цел се прави образна диагностика на стави, кости, гръбнак, кръст или комбинация от тях, в зависимост от насоките в анамнезата.

Рентген

Рентгеновата снимка на поразения крайник, на кръста или зоната под него позволява да се изясни дали ишиасът е свързан с патология на гръбнака и междупрешленните дискове.

 • Преимущество: бърз, прост и евтин метод за диагностика, достъпен във всяка болница.
 • Противопоказания: бременност, неспокойно поведение на пациента и невъзможност да остане неподвижен, силно затлъстяване, което пречи да се видят междупрешленните дискове.
Компютърна томография

Заснемат се поразеният крайник, кръстна зона и таза. Този тип изобразяване успява да изяви точната причина за ишиаса в голям процент от случаите.. Комп. томография не може да установи увреждане единствено в гръбначен мозък, обвивката му, коренчетата в него и съдовете в кръстцовото нервно сплетение.

диагностика на ишиас, компютърна толография, ядрен резонанс

Съвременните технологии отвориха възможности за ясна диагностика на заболявания като ишиас

 • Преимущество: по-информативно от рентгенографията, показва гръбначния стълб на тънки слоеве и триизмерно. Но е и по-скъпо.
 • Противопоказания: бременност и някои относителни противопоказания при определени случаи.
 • Информативност: високо ниво на информативност, но не показва околните нервни и мускулни тъкани достатъчно детайлно.
Магнитно-резонансна

томография

Тя е най-информативният метод за диагностика, който скъсява пътя за диагностициране и е в състояние да покаже абсолютно всякакви причини за ишиас, каквато и да е локацията им. ЯМР влиза в действие там, където компютърната томография е безполезна. Методът е достатъчно безопасен, за да бъде избран веднага, като първо и единствено изследване, но пациентите търсят други възможности заради високата цена и наличието на томографи само в най-големите градове у нас.

 • Преимущества: дава прослойни изображения на засегнатата зона, много ясни триизмерни изображения дори на гръбначен мозък, коренчетата му, меки тъкани, съдове (при които КТ отстъпва).
 • Противопоказания: невъзможно провеждането му при метални импланти и имплантирани електронни устройства като пейсмейкър и слухови апарати, при наличие на метални останки в тялото (пр. от нож, куршум).
 • Информативност: 100%. Показва състоянието на нерви, мускули, меки тъкани, съдове и всички най-малки детайли в тялото.

Електромио- и

електроневрографии

По-специфично изследване, назначавано само на пациенти, при които има съмнение за нарушена нервна проводимост (при аномалии в чувствителността и подвижността). На определена група мускули се поставят електроди, които регистрират преминаващите нервни импулси.

Съвременната техника предоставя достатъчно възможности тялото да се види отвътре и отблизо и да се намери патологичната точка. Предоставя и варианти – по-достъпни и евтини, но високо специализирани, когато пациентът има нужда точно от това.

Внимание! Няма нито една причина да започне лечение на ишиас само по анамнеза и предположение. Изисквайте да ви бъде направена образна диагностика.

Лечение на ишиас

лечение на ишиас, лекарства за ишиас

Ишиасът е болка, която не търпи да остане без лечение

Болката в крака и дупето избухва внезапно. Изведнъж животът става друг – подчинен на болката, в постоянно съобразяване къде и как да седнем, какво можем да правим и дали няма повече да заболи.

Въпреки че болката на притиснат нерв е несравнима, не малко пациенти „се оправят“ сами. Пият обезболяващо, мажат кремове и чакат да мине.

Наистина понякога ишиасът отшумява и така – бързо и без специални мерки. Случва се примерно при моментно притискане, след което нервът се възстановява. Но рискът да се обърка ишиас с друго (пр. апендицит) и да се стигне до сериозни последствия, е немалък.

Кога сме за бърза помощ
 1. При влошаване на общото състояние, при повишаване на темп.;
 2. Когато болката не зависи от движенията и постоянно е драматично силна;
 3. При болезненост в гърба, усилваща се през нощта;
 4. Когато след 3 дни домашни опити за лечение няма подобрение;
 5. При поява на болка в корема;
 6. Когато се появят нарушения в уринирането на фона на усилване на болезнеността.

Има и други усложнения и възможности за погрешна диагноза. Пациентът, който сам си поставя диагноза и започва да се лекува, е подложен на риска от грешка. Посещението на лекар спестява сериозни неприятности.

Какъв лекар?

Обръщаме се към личния, а той ще даде направление за невролог. Измененията и болезнеността на периферните нерви влизат в специалността Неврология. Този специалист е компетентен да установи причината за увреждането на нерва. В лечението след това може да бъдат включени кинезитерапевт, мануален терапевт и др.

Как се лекува стандартно

Стандартният подход към случай на ишиас е:

 • Сваляне на анамнезата;
 • Назначаване на образна диагностика;
 • Установяване на заболяването;
 • Предписване на обезболяващи;
 • Лечение на основн. заболяване;
 • Възстановяване чрез гимнастика, процедури, на санаториум.

Подходът търпи известна разлика според стадия на заболяването.

лечение на ишиас, лекарства за ишиас

Терапията започва с поставяне на точна и правилна диагноза

В острия период болезнеността е много силна. Тогава се провежда симптоматична терапия. За купиране на болката се използват разнообразни обезболяващи под формата на инжекции и таблетки, хормони и миорелаксанти.

Предоставя се поддържаща терапия за ускоряване приключването на пристъпа – витамини от В-групата, антиоксиданти, миорелаксанти и препарати за съдовете, които подобряват храненето и кръвоснабдяването на прищипания нерв и поразените тъкани, подпомагат възстановяването и нормалното им функциониране.

В периода на ремисия болката намалява или напълно престава, но болестта още е налице. Тя се изразява в нарушения на чувствителността, движението и храненето на тъканите. В такъв период се провежда поддържаща терапия. Най-ефикасно е тогава да се проведе курс физиотерапия (дарсонвал, магнитотерапия, игло-, рефлексотерапия и др. методи), насочени към отпускане на мускулите, възстановяване на нормалното положение на костите и отстраняване на притискането на нерва до пълно излекуване.

Физиотерапията в период на ремисия позволява надеждно да се профилактира повторение на пристъпа на ишиас. Освен това поддържащата терапия може да включва прием на метаболитни препарати, витамини, антиоксиданти, средства за нормализиране на микроциркулацията и др.

След изясняване причината за ишиаса се назначава и отделна терапия, насочена към излекуване на заболяването-провокатор. Например ако болезнеността на седалищн. нерв е провокирана от инфекциозно заболяване, то се пролекува с антибиотици.

Комплексност на лечението

на ишиас

Ишиасът е особено заболяване. Понякога идва през три или четири месеца, на пристъпи. Много боли, но минава. И пациентът се чуди струва ли си да ходи по лекари, след като всичко минава и се забравя.

Опасна заблуда. Ишиасът прогресира, напълно подчинявайки на себе си болния с всякакви, произтичащи последствия. Инвалидизацията е понятие, което напълно справедливо се споменава в този случай.

След адекватните мерки в обострената фаза и първоначалното овладяване на болката, във фазата на ремисия се пристъпва към комплексно лечение. То има много компоненти.

Видове лечения
 • Отстраняване на болката;
 • Освобождаване на прищипаните нервни влакна;
 • Премахване на възпалението на нервите;
 • Разгръщане на движенията;
 • Оздравяване на мускулите;
 • Раздвижване и разгръщане обема на движенията в кръста и горни крайници.
Средства за лечение
 • Медикаменти;
 • Физиотерапевт. процедури;
 • Лечебни гимнастически упражнения;
 • Масаж;
 • Мануална терапия;
 • Акупунктура.

Лечението предвижда още подходящ начин на живот, оптимална активност, прием на витамини, избягване на преохлаждане и травмоопасни ситуации.

За болния е сложно сам и у дома да спазва и следи за всичко. Затова е не само оправдано, но дори необходимо ишиасът да се лекува в санаториум.

Санаториуми в България

физиотерапия при ишиас, балнеолечение при ишиас, калолечение, водолечение при ишиас

Санаториалното лечение е ценно с комплексния си подход – калолечение, водолечение и други процедури допълват медикаментозното третиране

Санаториалното лечение, обикновено с продължителност 2 седмици, предоставя в комплекс всички необходими лечебни мерки. За пациентът е сложно да ходи на масажи, на процедури, на гимнастика, да се пази от рискове, да следи състоянието си с контролни прегледи. Санаториумът е място, където всичко се предоставя на едно място, в условията на пълна почивка (което ускорява излекуването).

Как да намерим подходящо място за балнеолечение при ишиас?

Насочваме се към заведенията, специализирани за опорно-двиг. изменения. Най-прочутите сред тях:

 • Павел баня;
 • Баните, Смолянско;
 • Гр. Баня, Карловско;
 • Вършец;
 • Кюстендил;
 • Велинград;
 • Старозагорски бани;
 • Поморие;
 • Овча могила.

Списък на санаториалните комплекси, които се ползват по програмите на НОИ (с отстъпка в цената) е даден ТУК.

Сред балнеосанаториумите с изключително добро име са тези в Павел баня. Там е най-известното място за терапия на диск. херния, а тази патология най-често причинява ишиас. Благотворно влияе минералната вода, както и провежданите там процедури.

Балнеопроцедури при ишиас

Използват се лечебни вани, лечебни душове, калолечение. Процедурите се назначават от невролог.

Внимание! При санаториалното лечение не важи принципа, че повечето е по-хубаво. Броят на процедурите се определя по медицински показания и не следва да се превишава.

Калолечение

Лечебната кал е богата на минерални и органични вещества, колоидни частици. Тя се формира под въздействието на микроорганизми, чието число може да достигне 1 млрд. и повече в 1 г суха кал. В резултат от биохимичните процеси, протичащи с тяхно участие, лечебната кал се обогатява с т.нар. биогенни компоненти – съединения на въглерод, азот, сяра, желязо и др. Много от тях проявяват висока терапевтична активност.

Процедурите с лечебна кал са показани на първо място за патологии на опорно-двигателн. апарат, травматизиране, заболявания и последствия от увреждания на периферната нервна с-ма, особено радикулити и неврити от инфекциозен и ревматичен характер, също и такъв, провокиран от натравяния.

Водолечение

Хидротерапията се прилага чрез вани, душове, обливания, обтриване, подводен душ-масаж и др. специални процедури с леч. и предпазна цел.

Водолечението се отличава с достъпност, просто приложения и безопасност. Негова разновидност е термалното лечение с подземни, естествено темперирани води.

Описаните процедури са показани при ред костно-ставни проблеми и за премахване на последствия от травми.

Водолечение е приложимо и у дома, по указания на Петър Дънов. Те са разказани ТУККарловски минер. бани и подобни места за рехабилитация и балнеолечение. Показани методики и процедури.

Лекарства за ишиас

(хапчета, инжекции, мехлеми)Лечение на ишиас, лекарства за ишиас, хапчета за ишиас

Медикаментозното лечение при ишиас е насочено към премахване на болката – внезапно явила се или обострена след период на ремисия. При всички случаи в периода на обостряне първостепенна задача е премахване на болката и дискомфорта.

С такава цел се ползват обезболяващи и противовъзпалителни, а също и инжекции при ишиас с изключително силен болеви синдром.

Противоболковите средства биват общи (системни) под формата на хапчета и инжекции, както и локални (местни) под формата на кремове, мази и мехлеми.

По-нататък медикаментозното третиране се насочва към подкрепа и подобряване на увредените тъкани – мускули, нерв и коренчета на нервите, съдове.

При ишиас се засягат вс. видове тъкани, затова и лекарствата са няколко групи.

НСПВ

Нестероидни противовъзпалителни

Те са лекарства от I линия при болка в седалищния нерв. Използваните активни в-ва са разнообразни, но принципът на действие е идентичен – блокиране на възпалителната реакция чрез въздействие на звена от процеса на възникването й. Така се премахва възпалението и се намалява болката.

Нестероидните медикаменти са достатъчно ефикасни при ишиас. Спокойно може да им се доверите за свалянето на болевия синдром за кратко време. Тези лекарства имат един несъмнен плюс, заради който са най-използваните – те не създават зависимост дори при продължително прилагане.

В определени, обективно предпоставени случаи, нестероидите не успяват да купират силната болка, затова по-долу ще дадем по-силни, но и по-рискови средства.

Списък на противовъзпалителните при ишиас

Аналгин и комбинации

Най-разпространент обезболяващ препарат, който има място при по-слабо изразен ишиас и други форми на радикулити. Той действа и против възпалението.

Приложение при възрастни пациенти:

 • на хапчета – 2,3 Х 0.25 – 0.5 г след ядене;
 • на инжекции (мускулно или венозно, в състава на системи) – 2,3 Х 1-2 мл разтвор 25% или 50%.

Максимална дозировка – 2 г на денон.

Др. търговски наименования: Алгозон, Амизолмет, Ангетоп, Диалгин, Проалгин, Хексалгин.

Комбинирани препарати с аналгин (метамизол натрий)
 • Темпалгин – аналгин + темпидин, лек транквилизатор;
 • Паракофдал – аналгин + парацетамол+ кофеин;
 • Седалгин – аналгин + парацетамол + кофеин + фенобарбитал + кодеин.
Диклофенак
Диклофенак, противовъзпалителни, Лечение на ишиас, лекарства за ишиас, хапчета за ишиас

Едно от най-известните противовъзпалителни

Мощно обезболяващо и противовъзпалително лекарство – премахва възпаление, болка, оток, всички симптоми на ишиас.

Приложение при възрастни пациенти:

 • на табл. 3 Х 0.025 – 0.05 г, за 5 – 6 седм. При преминаване на острата болка дозата се редуцира по 3 Х 0.025 г
 • на инжекции (мускулно или венозно) – 2 Х 0.075 г в разтвор на денон., макс. 3 дни.

Ефектът от инжекциите е по-бърз и ясно изразен. Но и повече са страничните ефекти. Затова инжекциите се изпълняват през не по-малко от 12 часа.

Наименования на таблетки и капсули: Алмирал, Волтарен Ретард, Геровит, Диклак, ДиклоРапид, Наклофен SR.

Диклак

Диклак е представител на медикаментите, произвеждани във възможно най-пълна гама. Това противовъзпалително се прилага на хапчета, инжектира се или се маже локално върху болното място.

Продуктите на Сандоз се използват за ставни болки, болезненост в гръб, травми, отичане на крайници и други. Подробно за медикамента ТУК: На какъв принцип действа Диклак, как работи при ишиас, дискова херния и др. 

Декскетопрофен Дексофен

Показан е при по-слаба болезненост. Дозата е 25 мг, максималната – 75 мг на денон. Подробно за този медикамент сме дали ТУК:

Дексофен, гел, саше и др. – мощно средство срещу болки в кръста и пр. болки

 

Мелоксикам

Лекарство с много силен обезболяващ ефект. Назначава се на пациенти с много силни болки.

Прилагане за възрастни пациенти: 1 Х 0.0075 г. Максимална доза 0,015 г/ денон.

Търговски наименования: Тросикам, Мелокс, Мелбек, Мовалис.Мелоксикам, противовъзпалителни, Лечение на ишиас, лекарства за ишиас, хапчета за ишиас

Индометацин

Използва се за симптоматична терапия на болезненост в стави, ставни заболявания, дискова херния; патологии на периферни нерви и др.

Прилагане при възрастни пациенти: 2-4 Х 25 – 50 мг денон. Максимално к-во – 150 мг/ денон. При продължителна терапия максимумът е 75 мг.

Кетопрофен

Търговски наименования: Би-Профенид, Кетонал, Профенид.

Показание за възрастни пациенти: 2 Х 50 мг. Максимална доза 100 мг/ денон.

Странични и нежелани ефекти

Продължителното използване на противовъзпалителни води до:

 1. Проблеми със стом.-чр. тракт. Рискът от усложнения намалява, ако лекарствата се вземат заедно с храната, но това пък намалява ефикасността им.
 2. Причинените от НПВС язви трудно се поддават на терапия и често минават в хронични;
 3. НПВС повишават кръвното и не са показани за хипертоници;
 4. Потискат функциите на бъбреците,  не са рядкост отоците, застоя на течности в тялото;
 5. Сънливост, главоболие, общо влошаване на състоянието.

Противопоказания: не се приемат заедно с лекарства за разреждане на кръвта, защото те самите имат такъв ефект.

Нестероидните препарати не са най-доброто за силна болка. За нея има други медикаменти.

Други болкоуспокояващи

Наркотични обезболяващи

Препаратите от групата на опиатите се използват само за купиране на много интензивна болезненост, която не успява да бъде повлияна от нестероидни средства.

Те представляват синтетични опиати, които бързо редуцират болката и са високоефективни за кратновременно приложение. Назначават се при много ярко изразен болеви синдром.

Инжектират се еднократно или на съвсем кратък курс. Бързо действат, имат дълъг период на активност, но има риск от привикване. Това е основният им недостатък и заради него се избягват.

Медикаментозното лечение на ишиас с опиати носи риск от следните

нежелани ефекти:

 1. Сънливост или безсъние;
 2. Безпокойство, параноя и други психически симптоми;
 3. Гадене, запек, повръщане, диария.

Действието им се основава на блокиране на мозъчното възприемане на болката, а не влияе върху източника на самата болка.

Към т. група са препарати, съдържащи морфин, кодеин, хидрокон, оксиморфон и др. активни в-ва. Отпускат се по рецепта.

Известен и широко прилаган е трамадол, като препаратите се продават под имената Трамадол на Стада и Паратрамол.

Инжекции, блокади
блокада на седалищен нерв, обезболяване при ишиас

Така изглежда извършването на блокада на седалищен нерв

За купиране на крайно силна болезненост – блокада с новокаин, новокаинова блокада. Обезболяването се получава почти незабавно и срокът на действие е продължителен. Ето най-ефикасното обезболяване, което се практикува.

Кортикостероидни хормони

Използват се за потискане на възпалителния процес и премахване на отоците в острия период на пристъпа. Хормоналните с-ва не се ползват всякога, а само при изразен оток в областта на кръстцовото нервно сплетение или мускулите в зоната на кръста.

Причината са по-изразените им странични ефекти като:

 1. Проблеми със стомаха и храносмилането;
 2. Рязко увеличаване на теглото;
 3. Общо нарушение на хормоналния фон;
 4. Спад в имунитета;
 5. Остеопороза;
 6. Отоци.

При ишиас намират място следните препарати: Хидрокортизон, Дексаметазон, Преднизолон.

Мазила за външно приложение

Локалните средства под формата на мазила се използват като спомагателни в лечението на ишиас. Целта е постигането на по-точен обезболяващ ефект и облекчаване на напрегнатата мускулатура в травмираната зона. Друга полза е подобряване на местното кръвообращение, което води до естествен възстановителен процес.

При ишиас са показани всякакви мазила и мехлеми с раздразващ и разгряващ ефект.

Принципът на използването им общо е следният: мазилото се нанася на кожата в областта на болка по 2 или трикратно в денонощие. След обработката участъкът се завива с топла превръзка, за да се усили местното действие на препаратите.

Днес при ишиас се ползват повече следните видове мазила:

 1. Мази и гелове с екстракт от люти чушки – загряват, ускоряват местното кръвоснабдяване и хранене на тъканите. Лютата чушка съдържа силен антиоксидант. Понякога в мехлема се комбинира с други подходящи за ишиас съставки като камфор. Пример: Травмалгон, Ревмалгон (5.90 лв), е-Лек (7.90 лв);
 2. Мази и гелове с пчелна отрова – въздейства върху болезнеността, сваля отока, стимулира възстановяването на тъканите, ускорява кръвотока. Силно показани при радикулит. Пример: мехлем 911 (4.85 лв), Апифор;
 3. Мази и гелове със змийска отрова – постигат обща релаксация на мускулатурата. Обикновено се ползва синтетична змийска отрова, както напр. в Матсан дойч (12.00 лв);
 4. Мазила с камфор (камфорови мехлеми, масажни мехлеми) – предназначени за ставни и мускулни болки. Те са не скъпи, разчита се на загряващия ефект, както и на механичния ефект от втриването. Пр. Верналин, Дандум (15.20 лв), ;
 5. Мехлеми със загряващи и противовъзпалителни компоненти – Финалгон, Бен – гей, Окопник, Тендивал, Тигрова маз, Чага гел и др.;
 6. Крем, унгвент, гел, маз от групата на НПВС – това са локалните варианти на нестероидните противовъзпалителни като Волтарен, Индометацин, Диклофенак и т.н. Действат като таблетираните форми, но по-насочено и са по-слаби. Но при тях се избягва вредният ефект върху стомаха – не дразнят и не създават дискомфорт и усложнения.

Миорелаксанти

Лекарства, които разпускат напрегнатите в резултат от ишиаса мускули. По този начин те подпомагат освобождаването на защипания или притиснат седалищен нерв, купират болката и разширяват обема на движенията.

Приемат се за подобряване на чувствителността на краката.

миорелаксанти, местни средства и други лекарства при ишиас

На изображението ясно се вижда зависимостта на седалищен нерв от гръбнака и то в множество точки на съприкосновение

Видове мускулни релаксанти

 • Баклофен – при спазми, патологии на гръбн. стълб, нарушения в нервна с-ма. Премахва болката, ускорява рехабилитацията. Баклофен 10 мг, цена 5.23 лв;
 • Суксаметоний – на ампули предлаганият Листенон, Отпуска скелетн. мускулатура като блокира предаването на импулси. Цена 16.56 лв;
 • Толперизон – Мидокалм, Мидокалм форте. Въздейства върху ЦНС за сваляне на мускулния тонус и спазми. Добър при нарушен кръвоток в краката. С-ст 4.65 лв;
 • Тизанидин – Мусант (14.53 лв), Тизанидин (9.34 лв).  Отпуска при скованост и ограничени движения. Предпочита се при увреждания на гръбначен мозък.

Препаратите се различават по своето действие. Например Листенон  е с периферно, а останалите споменати тук – с централно действие.

Витамини от група В

При ишиас се използват препарати, съдържащи В1 и В6-витамини. Те имат способността да редуцират изразеността на неврологичните симптоми и да подобряват провеждането на нервните импулси по влакната. По този начин нормализират чувствителността и движението.

Днес най-ефикасни при ишиас са следните комплексни препарати, съдържащи В-витамини: Милгамма, Невробекс Актив, Бевит.

Ангиопротектори

и коректори на микроциркулацията

Лекарствата подобряват микроциркулацията на кръвта, нормализират храненето и ускоряват възстановяването на повредени структури на седалищния нерв. Освен това намаляват скоросттта на атрофичните изменения в мускулите и кожата на краката. В описанията се изтъква, че са за третиране на рани и по-бързата им регенерация.

Днес за ишиас се прилагат следните: Актовегин (6.30 лв), Рутин (биофлавоноид, предлага се от различни компании, на Солгар – 22.95 лв), Солкосерил гел, унгвент (11.66 лв), Пентоксифилин за оросяване на тъканите (5.66 лв), Трентал за кръвоснабдяване и др.

Метаболитни препарати

Използват се за подобряване на храненето на коренчетата на гръбначния мозък, нервното сплетение в областта на кръста и на самия седалищен нерв. Това става чрез подобряване на функцията на притиснатите нервни влакна, нормализиране на чувствителността и подобряване на движението и активността на краката.

Днес при ишиас се използват Инозин (добавка за нервно-мускулната функция), Рибофлавин (вит. В2), мелдоний (Милдронат, Мелдоний) и др.

Антиоксиданти

Прилагат се за подобряване на храненето и намаляване на изразеността на уврежданията по структурата на нерва, което подпомага нормализацията на движенията и чувствителността на краката. За ишиас се предпочитат вит. Е, вит. С, селен и мед.

Антидепресанти

Изписват се на болния, за да се отпусне и да пребори безсънието. В някаква степен антидепресантите се справят и със самия болеви синдром, повишават антистресовите хормони в кръвта и затова се предпочитат както поддържащо средство.

Хомеопатия

Хомеопатията може да предложи десетки средства за невралгия на седал. нерв. Тук няма да изброим всички. Вариантите са разни и най-добре ще избере специалист.

 • Самакитка – при внезапна поява на ишиас вследствие на преохлаждане и обветряне. При лумбаго и ишиас с раздираща болка, схващане или мравучкане в крайниците. Препаратът е показан при наличие на страх и усещане сякаш по краката се стичат капки;
 • Беладона – при пулсираща и пареща болка по продължението на нерва, съчетана със спазми на мускулите. Кожата е суха, гореща, зачервена. Болката се явява и изчезва по внезапен начин, усилва се при студ и палпация;
 • Колоцинт – при интензивна остра или прострелваща болка, ирадираща надолу по седалищния нерв до коляното или глезена. Може да е пареща, дълбаеща или под формата на спазъм. Заедно с това пациентът е неспокоен, гневлив, раздразнителен и злобен. Болката градира през нощта;
 • Магнезиев фосфат – при невралгична, спазмообразна, но също и пронизваща, раздираща и дълбаеща болка, съчетана със спазми и слабост в мускулите. Тя се движи към бедрото и прасеца. Усилва се при студ, намаля при топло;
 • Арника монтана – парализиране в кръста, невъзможност за се лежи, да се спи, няма удобна поза;
 • Седефче (Рута) – при усещане за разбитост. Пациентът се влошава при покой и се подобрява при движение;
 • Пулсатила – при тъпа или пареща болка, при потребност непрекъснато да се мени положението, при усилване на болката от топло;
 • Хамомила – невралгична, раздираща болка по хода на нерва. Усилва се от топло.

Други препарати: Bryonia alba, Rhus toxicodendron, Actea racemosa, Spigelia anthelmia, Kalium iodatum, Verbascum thapsiforme, Menyanthes trifoliate, Berberis vulgaris, Medorrhinum, Lycopodium clavatum, Natrium sulfuricum, Phosphorus, Sepia, Sulfur, Tellurium metallicum, Calcarea fluorica, Causticum Hahnemani, Zincum metallicum, Nux vomica, Capsicum annuum и др.

Физиотерапия

мануална терапия при ишиас

физиотерапия, мануална терапия, масаж, електротерапия при ишиас, за седалищен нерв

Физиотерапевтичните процедури са насочени към освобождаване и релакс на нерва

Тя е съществен дял от лечението на ишиас в стадий на ремисия. Използва се като спомагателна, но има капацитета значително да облекчи състоянието на болния и дори да премахне болката.

Всички методи са основани върху създаването на топлина в мястото на възпаление. Затоплянето премахва отоците и активизира кръвотока, заради което болката стихва.

Към подходящите процедури при ишиас се отнасят:

УВЧ-терапия

Върху болезнената зона се разполагат електроди, които подават ток с ултрависока честота, който въздейства върху зоната на увреждане на нерва. Тъканите се нагряват, болката намалява, както и възпалителният процес. Възстановява се кръвотока в малките съдове, отокът се разнася.

 • Първо показание за УВЧ е ишиас и подобни възпалителни увреждания.
 • Противопоказания: при открита рана в областта, алергични обриви, инфекции, гнойни образувания, тумори.
 • Курс: 10 сеанса.
Магнитотерапия

Зоната се поставя под действието на магнитно поле с постоянен характер или променливи високи честоти. Магнитното поле притежава повишена способност за проникване. То прониква във всички тъкани, променяйки ориентацията и движението на заредените частици.

 • Ефект от магнитното поле при ишиас: премахва възпалението, отока, болката, успокоява, активизира регенерацията, нормализира кръвотока.
 • Показания: ишиас и подобни заболявания.
 • Противопоказания: напреднал стадий на хипертония, силно изтощение, епилепсия, риск от кръвоизливи и системни заболявания на кръста.
 • Курс: 10 сеанса.
Парафинови апликации

Те спадат към топлинните процедури и заменят балнеолечебните кални бани и компреси с луга. Парафинът затопля в дълбочина и то този начин отпуска стегнатата и напрегната мускулатура.

Диадинамични токове

Те са един от вариантите на електротерапия, при която токове с ниска и средна честота се подобрява кръвотокът в засегнатите тъкани и клетъчният метаболизъм. Токът въздейства директно върху нервните процеси.

Електрофореза

с лекарствени препарати

Представлява въвеждане на лекарства с помощта на постоянен ток. Той осигурява тяхното по-дълбоко проникване и качествено усвояване.

Върху кожата се разполагат електроди, напоени с лекарствен разтвор. Единият е разположен в зоната на кръста, а другият на място, избрано според оплакванията.

 • Показания за метода: ишиас и други видове радикулит.
 • Противопоказания: открити рани и обриви по кожата, инфекции, гнойни процеси, тумори.
 • Курс: 10 сеанса по 15 мин.
Лазерна терапия

Поразената зона се облъчва със лазер чрез специален апарат. Лазерното лъчение е с определена интензивност и дължина на вълната. То е способно да прониква дълбоко в тъканите и да предава енергия с лечебен ефект.

 • Ефект от лазера при ишиас: обезболява, премахва възпалението и отичането, възстановява нормалното протичане на кръвта през малките съдове, стимулира отделянето на активни в-ва и повишаване на имунитета, подобрява обменните процеси.
 • Показания: Ишиас и широк спектър от подобни заболявания.
 • Противопоказания: Както при електротерапията –нездрава кожа.
 • Курс: 10 – 15 сеанса по 2 до 25 мин., курсовете са показани дву- или трикратно в годината.
Акупунктура
иглотерапия, акупунктура при ишиас

Тази древна лечебна практика е с висока ефикасност при ишиас

Иглорефлексотерапията, както се казва още, е утвърдила ефикасността си при ишиас многократно в практиката. Процедурата представлява въвеждане на тънички игли в строго фиксирани точки от тялото. Иглите са от благороден метал или медицинска стомана и се въвеждат само от обучени специалисти.

 • Ефект от иглотерапията при ишиас: обезболяване чрез отделяне на ендорфини – естествени в-ва, действащи подобно на наркотичните аналгетици. Повишава защитните сили и регенерирането на тъканите, разширява малките съдове и подобрява кръвотока, подобрява състоянието на защипаните коренчета, отстранява общото възпалението и отоците.
 • Противопоказания: остри инфекциозни и онко заболявания, нарушения и заболявания на кожата в мястото на въздействие.
 • Курс: при ишиас може да продължи до 3 месеца. В началото се правят по 3 сеанса/ седмично, а после се редуцират до 1 – 4 броя на месец.
Остеопатия

То е относително ново направление в лечението на ишиас. Представлява леко въздействие с помощта на движения, притискания и други манипулации за премахване на болката.

Остеопатията няма противопоказания. Реален ефект се добива с 1 сеанс. Този метод не въздейства върху причината на заболяването, а само премахва симптоматиката.

Масажи, рехабилитация

Прилага се в периоди на ремисия с цел по-добър приток на кръв към тъканите и нервите и отстраняване на оток, застой на лимфа, отпуснатост на мускулите. Тонизира и купира болката.

При ишиас се прилага масаж на кръста и зоната на седалището, а също така върху повърхността на бедрата прасците и ходилата.

За получаване на добър и устойчив ефект –  10 сеанса по 30 мин.

Препоръчва се комбиниране с лечебни мехлеми, кремове и други локални препарати.

Другие методи за терапия на ишиас:

 • апитерапия – лечение с пчели, които се слагат да жилят в зона на кръста и по хода на нерва;
 • хирудотерапия – поставяне на медицински пиявици. Те премахват отоците и застоя на кръв в областта на увредения нерв;
 • Боуен – нова терапи за възстановяване на обменните процеси в гръбнак и нервни окончания, релаксират се мускулите и се възстановява храненето на нервите.

Домашно лечение

Чакръкчии
ишиас, дискова херния, чакръкчия

Освобождаването на нерви в ръцете на опитния чакръкчия прилича на магия. Болният за минути се отървава от болката

Мануален терапевт или чакръкчия? Каква е разликата? Ще прочетете много мнения против самоуките народни майстори и защита на дипломираните такива. Но и обратното – много пациенти благодарят на чакръкчиите, че са ги избавили от болките и ги славят и препоръчват. Така от уста на уста се носят имената на най-сръчните и умели майстори в ръчното освобождаване на нерви.

Чакръкчията вижда в тялото, все едно е без кожа. Той намира безпогрешно проблемните места и чрез опипване, притискане, разтягане, сгъване и разместване на кости и мускули освобождава притиснатият нерв и отпуска тъканите край него.

Чакръкчията прилича на масажист, но е по-силов от него. Прилича на мануален терапевт, но е по-динамичен. Въобще, занаятът е труден за описание, а и той донякъде е таен – предава се по родова линия или от учител на ученик.

Паско Райчев, адрес

Той е квалифициран рехабилитатор, но го наричат д-р Райчев. Работи от 39 години. Казва, че за един курс от 30 дни не се става масажист, изискват се твърде много умения. Зад гърба на „доктора“ от Хасково стоят още четири поколения отдадени на професията мъже.

Паско Райчев практикува в Пловдив, където го намират хора отблизо и далеч. Отговаря на 0888204413. Работи на ул. „Цанко Дюстабанов“ №3.

Народни лекове
Билкова отварка срещу болката
 • Компоненти: цветчета на калина и невен, цели стръкове мащерка и пол. хвощ – по 1 лъжица от всички, само хвощът – двойна доза. Лъжицата е чайна за 250 мл и супена – за 500 мл вода.
 • Приготвяне: ври 5 мин. Прием: 3 Х 100 мл.
Обтриване с груба гъба

Използвайте растителни, натурални, груби гъби за ексфолиране. Гъбата подобрява кръвообращението, тонизира тъканите и мускулите, раздвижва.

Домашна разтривка
 • Компоненти: 5 чаши пресен сок от черна ряпа, 1 чаша мед, 1 с.л. сол, 250 мл водка.
 • Приготвяне: всичко се смесва и разбива в бутилката.
 • Използване: втрива се в кръста и задната повърхност на бедрата двукратно на ден.
Компрес при ишиас

Вземете черна ряпа, прекарайте я през ситното ренде, завийте в марля и положете в/у кръста. Отгоре – амбалажна хартия и вълнен шал. Изпълнява се 2 Х 15 мин/ денон.

Домашни хитринки за лечението на ишиас са дадени и ТУК: Рецепти за компреси и други от нар. медицина при ишиас.

Автомасаж при ишиас

Процесът на лекуване на ишиас с помощта на лекарства е достатъчно дълъг. Болният има полза да усвои техники за самостоятелно облекчаване на състоянието си. Една от възможностите е автомасажът. Той ускорява възстановяването и подобрява ежедневно тонуса и подвижността на пациента.

Цел на масажа: отпускане на мускулите на гърба, подобряване на местното кръвообращение и намаляване на болезнеността.

Масажиране на областта на кръста и седалището

Изпълнява се от изправено положение, долните крайници са на ширината на раменете.

 1. Поглаждайте страничните части на кръста и таза – отначало с вътрешната страна на китките, а после с външната;
 2. Преминете към разтриване на прави и кръгови движения, първоначално с пръстите, а след това с кокалчетата на свитите в юмрук пръсти.

Всички движения са в посока нагоре. Използвайте масажно масло. По време на масажа движете таза напред и назад, за да позволите по-пълно масажиране на кръста.

Упражнения за ишиас

физиотерапия при ишиас, балнеолечение при ишиас, калолечение, водолечение при ишиас

Упражненията са много съществена част от общата комплексна терапия на заболяването. Без раздвижване нервът и мускулатурата трудно ще се възстановят

За лечение на ишиас и предпазване от рецидиви в комплексната терапия се включват задължително и лечебни възстановителни упражнения. Гимнастическите комплекси са натоварени със сериозни очаквания:

 1. Да отпуснат напрегнатата мускулатура и да я тонизират;
 2. Да премахнат болката;
 3. Да укрепят гръбнака.

Ишиас е достатъчно сериозно заболяване. В началото лечебните комплекси се изпълняват под контрола на специалист-рехабилитатор, който показва как те да бъдат извършени правилно, без риск от травма и влошаване. След овладяване на техниката, терапията може да се пренесе у дома.

Правила
 1. При ишиас се предпочитат упражнения от легнало положение.
 2. Започва се с разгряване, при което пациентът ляга на гръб и се раздвижва. Той протяга краката и ги сгъва към гърдите. Ръцете обхващат дупето. Задържа половин минута.
 3. Тренирането при ишиас трябва да бъде нежно, внимателно и със съзнанието, че са засегнати нежни и болезнени части от тялото.
 4. Упражненията не трябва да носят болка, в обр. случай се изпълняват неправилно или моментът за упражняване не е подходящ.
 5. Тренировките започват след утихване на остра фаза – в момент на ремисия, когато са показани и масажите, балнеолечението и физиотерапията.

Конкретни комплекси за разблокиране на седалищен нерв

4-минутен комплекс от прекрасни упражнения при ишиас


 

Анимирано ръководство:

Йога

Йога ни помага с упражнения, които помагат за постепенното тонизиране на мускулите. Те са създадени точно за ишиасно-болни и не е сложно да бъдат изпълнявани.

В тази йога няма резки движения или асани, изискващи физическа подготовка. Упражненията са за разтягане и освобождаване на нервните влакна от местата, където са притиснати или прищипани.

Йога води до следните положителни изменения:

 • Отпуска мускулите, стегнати в спазъм;
 • Намалява болката;
 • Подобрява кръвообращението.
 • Упражненията се извършват бавно, с плавни движения.

Добра основа е усвояването на пранаяма – дихателна техника в йога, която ще подобри изпълнението на упражненията и ще ускори реалния ефект.

Внимание! Йога е забранена при болка в тазобедр. и коленните стави.

За предпочитане е да се започне от упражнения, изпълнявани в легнало положение. Вижте 8-минутен комплекс, а още такива ще намерите в ютуб.

Противопоказания за практикуване на йога

Обичайно йога се понася отлично при ишиас и прищипване на седалищния нерв. Обаче ако пациентът никога не е опитвал йога и не познава философията, в/у която се гради тя, по-добре да започне с помощта на специалист или в нарочно събрана рехабилитационна група.

Йога е забранена при:

 • Наскоро прекаран инфаркт или инсулт;
 • Заболявания на кръвта;
 • При обострени инфекциозни заболявания;
 • Епилепсия;
 • Онкологични страдания;
 • Туберкулоза.

Относителни противопоказания за йога са:

 • Постоперационен период;
 • Наличие на постоянна болезненост.

Йога се прави сутрин, ако може на открито. Обърнете внимание, че при поява на болка трябва незабавно да прекъснете. Не правете резки движения!

Йога има капацитет да помогне, но като част от комплексен подход. Методиката тонизира мускулите и ги прави еластични, подобрява храненето на седалищния нерв.

Успешна практика!

За още информация: На латински и английски: Sciatica. На немски: Ischialgie. На испански: Ciática. На руски: Ишиас. На гръцки: Ισχιαλγία. На турски: Siyatik hastalığı.

Ако сте изпитали болката от прищипан седалищен нерв, вече знаете, че страданието е крайно тежко. Споделете статията с бутона по-долу, за да бъдем полезни заедно и на други хора. Благодарим и желаем бързо възстановяване!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ишиас, възпален седалищен нерв: Лечение в България, снимки, хапчета и лекарства от всякакъв вид

 1. В продължение на два месеца страдах от такива болки, прищипан, възпален нерв и лумбаго, ишиас, медикаментите не дадоха никаква полза, освен че болките бяха анестезирани за няколко часа. Помогна ми просто упражнение на йога. Стоейки или седнали, поставяме ръцете си върху главата си. ПРавим бавно максимален наклон в посоката, противоположна на болката. Освен това помагаме на дланите и накланяме главата до рамото, усещайки напрежението от противоположната страна на гърба и врата. Задържаме в такова леко напрегнато състояние за 15-20 секунди (йогите задържат за три минути!). Болката се отстранява незабавно. След това направете същото с наклона в другата посока. За да коригираме резултата, ние повтаряме това упражнение всеки път, както се сетим. С течение на времето гръбнакът най-накрая ще се разпъне и ще забравите за болката. Например аз за една седмица бях в състояние да помогна на родителите си да събират ръчно дърва от дърварника и да ги носят. Пожелавам на всички добро здраве и просперитет!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.