Колит: как боли? Лекарства, добавки и билки. Диета, меню

♠ Какво е колит ♠ Симптоми ♠ При остър ♠ При улцерозен ♠ Къде и как боли при колит ♠ Причини за болестта ♠ Разлика между остър и хроничен колит ♠ Разновидности на болестта ♠ Усложнения, перфорация ♠ Как да различим колит ♠ Лечение и лекарства

Още в текста: ♠ Терапия на диарията ♠ Разтвори срещу обезводняване ♠ Пробиотици и ентеросорбенти ♠ Терапия при хроничен колит ♠ Хранителни добавки ♠ Билки при колит ♠ Свързани заболявания ♠ Крон или улцерозен? ♠ Мнения на специалисти

Учестени покани за тоалетна, газове и напрежение, изпражнения със странна консистенция и мирис. И най-неприятното – болка в коремната зона с различна сила и локализация. Да добавим още вялост, липса на енергия.

Изпитвали ли сте го? Колит!

Болките в корема са способни на огромна вариативност. От лек дискомфорт до непоносима интензивност. От пристъпообразни до остри, дори прерязващи. Зад тях са най-разнообразни причини – от патологични изменения на жл. мехур през стомах, хранително отравяне, апендицит, гинеколог. патологии, дори рак.

Как да различим колита – възпаляване на дебелото черво? Да го разграничим от ентероколит – същото, но в тънките черва? Как да се ориентираме по болката?

Малко анатомия

В разговорната реч дебело и право черво се ползват като синоними, но всъщност правото е само крайната част от дебелото – тази, която завършва с ануса. Иначе дебелото е дълго 1.5 – 2 метра. То започва от апендикса вдясно, прави обход на корема с П-образна форма (виж схемата по-долу) и тогава се включва към правата част.

инфекциозен колит, улцерозен колит, ентерит, ентероколит, болест на Крон, лекарства при колит, хранителни добавки при колит, билки при колит, шуслерови соли
Как да се отдалечим от тоалетната и да спрем болката завинаги? Разказваме!

Самото черво заема значителен дял от коремната кухина, погледнато чисто физически. Освен дълго, то е и със сериозен диаметър – започва от 8 см. в началото и в низходящата си част намалява постепенно до 4 см. От вътрешната страна е покрита с дебела лигавица.

Възпалителен процес, възникнал в този така мащабен орган, означаваме като колит. Неговото значимо присъствие в тялото, без да броим функцията, предполага сериозността както на заболяването, така и на последствията от него.

Симптоми на колит

Съдържание на статията:

Колитът често се асоциира с колики, обаче двете състояния са различни. Коликата е пристъпообразна поява на болка в ниската зона на корема. Тя е само симптом, който характеризира огромен брой заболявания – от баналния метеоризъм до онкологични процеси.

Колитът се бърка и с ентероколит. И двата процеса са възпалителни, но първият е в дебелото черво, а вторият – и в тънките черва.

Колитът представлява остър или хрон. процес на възпаляване, възникнал по причини от инфекциозен, токсичен или исхемичен характер.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Първите признаци на острия и на хронични колит съществено се различават по интензивност и степен на нарастване на проявите. Затова ще ги разгледаме отделно.

Симптоми на остър колит

В острата си фаза той се отличава със стремително нарастване на проявите и тяхната висока интензивност. Обаче не е задължително. Зависи от индивидуалн. х-ки на организма, в частност на имунната система. У някои симптоматика се изявява ярко и процесът тече тежко. При други се отбелязва незначителен дискомфорт и патологията протича вяло.

Важни фактори, освен особеностите на имунната система, се явяват възрастта на болния, степента на инфекциозно, токсично или друго поражение на червото, наличие или липса на съпътстващи болести.

Най-характерни симптоми

Дискомфорт и болеви усещания – често съпровождат заболяването и се засилват след терапевтични процедури като клизма, след прием на храна, при механично въздействие (като тръскане в автобус), ходене или бягане;

 Разстройство и нестабилност на изхождането – тази проява не се сочи като основна за колит, защото се среща при куп други болести. Диарията и запекът, както и тяхното редуване, съпровождат всички стом.-чр. разстройства. Главната разлика при колит е съществуването на безцветни или зеленикави слузести жилки и примеси от кръв в изхождането. След дефекация болният остава с чувството за непълно изпразване на червото;

 Лъжливи позиви за изхождане – характерни са не само за колит. Явяват се при засягане на тънките черва или ректума например. Болният е призован в тоалетната, но отделя оскъдна маса. При колит позивите са относително редки, безпокоят не по-често от три пъти в денон. Обаче ако възпаляването е локализирано в правото или сигмовидното черво (крайните части), позивите са мъчителни, по-често нощни и завършват с малко количество отделени фекалии, но обилно обемащи слузни съставки, кръвни следи и/ или гной;

 • Тежест в коремна зона;
 • Издуване и метеоризъм.анатомия на дебело черво, апендикс, анус
Симптоми на хроничния колит

Когато лечението на колита е започнало късно или е проведено неправилно, болестта може да затихне или да премине в хронична форма. Обострянията възникват до няколко пъти в годината. Симптоматиката е наподобяваща тази на острия колит. В ремисия при 35-40% от случаите се наблюдават вяли проявления.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Метеоризъм;
 • Проблеми с изхождането – в 80% от случаите става въпрос за тежък спастичен запек, свързан с недостига на „полезна“ микрофлора и нарушения в перисталтиката;
 • Куркане в червата, явяващо се няколко часа след взета храна;
 • Слабо изразяващи се болеви усещания в корема след физически натоварвания или стрес;
 • Кожни обриви, обусловени от токсично поражение на организма заради нарушеното извеждане на фекалните маси;
 • Слабост, главоболие, гадене.

Тази симптоматика се усилва в периода на обострянето.

Симптоматика на улцерозен

Язвеният (улцерозен) е частен случай на колит. Неговото главно отличие е образуването на язвени дефекти в лигавицата по стените на червото (чак до перфорация). Тези рани провокират по-тежки изменения и следователно язвената разновидност се отличава с особена симптоматика.

 • Чести лъжливи позиви за дефекация – в началото на процеса изхожданията са диарични и оскъдни, но до 15-20 п ъти на ден. Болният е в невъзможност да удържи. Симптомът се засича при повече от половината засегнати (55-60%);
 • Странични примеси в изпражненията – кръв, зеленикава слуз, ленти гной. Отделянето на кръв варира от незначително (открива се само на тоалетната хартия) до обилно, видимо с невъоръжено око в самото изпражнение;
 • Внезапни прояви на запек, свидетелстващи за възпаления в отделите на тънките черва. Засича се при примерно ¼ от пациентите;
 • Прояви на интоксикация на организма – те са сходни със симптоматиката на респираторните  вир. инфекции;
 • Сърцебиене (тахикардия), обща слабост, повишаване на темп., гадене до повръщане, понижен апетит. Диарията има силата да дехидратира – подобен белег се регистрира при утежнени увреди;
 • Симптоми, несвързани с храносмил. тракт – в няк. случаи се развиват нарушение на зрението, отоци, кожни обриви, втрисане, формиране на тромби, болезненост в ставите. Може да пострадат жл. мехур и ч. дроб.
Болката при колит

Болки в корема се наблюдават при най-разпространените болести при възрастни и при деца. Причините са разнообразни от обикновено лошо храносмилане до рак. Обаче колитът се отличава по това, че болезнеността е комбинирана с издуване на корема и усилено газообразуване.

Внимание! Ког. болката е рязка и продължава примерно 1 минута, то едва ли е признак на колит.

Болевите усещания при колит са или локализирани, или по-общи, но се придържат към ниската зона на корема. Наред с тях възникват неприятни усещания в стомаха и по продължението на дебелото черво.

Къде и как боли при колит
болка при колит, къде боли, диагностика по болката при колит
Алокацията на болката при колит зависи от степента на засягане на червото

Лекарите различават висцерална и соматична болка при колит.

Висцералната възниква заради раздразване на нервните окончания в лигавицата на червото и се проявява под формата на спазми или колики с различна интензивност. Преимуществено се локаризират не само в засегнатия участък , но и в други части на корема.

Соматичната болка възниква от дразнението в коремна зона, заради патологичния процес. В случая се раздразват окончанията на нервите на гръбн. мозък. Такъв тип при колит има постоянна и остра характеристика. Болката е точно локализирана и градира при активности и при дишането.

Спастичните болки са свидетелство, че има ограничено свиване на червото. Такава болка в корема при колит е най-типична.

Постоянните прояви на симптома показват прогресиращо и възпалително поражение.

Що се отнася до локализацията, тя не е диагностично ценна, защото варира при различните случаи, блуждае, разлива се и т.н. Но в началния период дискомфортът възниква в лявата половина.

Възможно е болката да се излъчи към гърба, кръста, лява зона на гр. кош. По тази причина пациентът често не успява самостоятелно да определи източникът на болката, приемайки колитът за проблем с гръбнака или сърцето.

След приемането на лекарства, отвеждане на чревните газове, дефекация и сгряване на засегнатото място болката отслабва, но след известен период отново се възвръща. При определени болни обаче извеждането на газовете – обратно, води до усилване на болевите усещания.

Причини за колит

Те не са изяснени докрай. Продължава провеждането на многочислени изследвания, но единно мнение не е изведено. Затова медиците посочват провокиращите фактори, които стартират патологичния процес в дебел. черво.

 • Хранително отравяне – тривиална ситуация, когато човек потребява некачествени, негодни храни. Хранителните отравяния се провокират от патогенна микрофлора, активно размножаваща се в червата.
 • Инфекциозни поражения – заразяване с носители на чревни инфекции като салмонела, холерен вибрион, дизентерийна амеба, дори туберкулозни бактерии и шигела. Патогенните агенти отделят токсини, които раздразват лигавицата на бервото и провокират появата на специфичните симптоми. Каквато и да е бактерията, колит вследствие на инфекция се смята за незаразен;
 • Алиментарни причини – на битово ниво го наричаме „разстроен стомах“. Провокира се от нездраво хранене, прекалено много фаст фууд, нередовен прием, злоупотреба с алкохол, недостиг на фибри, лишаване на жива растителна храна и т.н.;
 • Генетични ф-ри – вродено нарушение на работата на червата;
 • Други болести, провокиращи колит – холецистит, хепатит, панкреатит, гастрит и други, които нарушават работата на червата. Идентичният ефект се провокира от спад в имунн. защита и отслабване на тялото след прекарани вирусни инфекции;
 • Прием на медикаменти – ред лекарствени средства действат негативно върху чревната микрофлора, редуцирайки чревн. перисталтика. В този списък влизат антибиотици, медикаменти против възпаляване, аминогликозиди, слабителни, контрацепция;
 • Токсични отравяния – външни (пр. с олово, фосфор, арсен) и вътрешни като уратите при подагра;
 • Алергични реакции – хранителни и други алергии нарушават работата на червата;
 • Механични въздействия – злоупотреба с очистителни клизми или свещи. При често прилагане те водят до механично раздразване на лигавицата на червото.

Добър обзор на колита има и ТУК: Всичко за разновидностите колит. Как да забравим мъките?

Анатомия на деб. черво

То е сложен орган, дели се на специфични зони, има свое кръвоснабдяване и лимфна мрежа. Системата за инервация е интересна във връзка с често явяващото се страдание хемороиди.

Физиологичната му функция е част от цялостната храносм. с-ма. Разгледали сме всичко подробно ТУК:

Форми на колит

Изострената ф-ма се предизвиква от някоя от гореизброените причини. В преимуществена част от случаите тя протича стремително, с постепенно нарастване на характерните симптоми.

Най-често остър колит се провокира от хранителни отравяния, прекомерен прием на някои медикаменти или алергична реакция (разрушаване на бели кр. клетки базофили и отделяне на  голямо к-во хистамин. Той нарушава целостта на клетките в лигавицата на деб. черво, в резултат на което настъпва раздразнение).

Заболяването започва с вдигане на 37.2° – 38.2°. Болният изпитва слабост. След темп. се появяват спастични болки и спазми в корема. Деб. черво по цялата си дължина става болезнено. При палпация реагира с тъпа болка.

Позивите за изхождане са чести, но изпражнения са оскъдни, със слуз, втечнени.

Пристъпите на болка се съпровождат с изпотяване, световъртеж, побледняване. Разгръща се картина на интоксикация на тялото.

Специфичната симптоматика се съчетава с някои по-общи прояви като:

 • Рязко отслабване с 2 – 6 кг;
 • Периодични скокове на температурата;
 • Гадене, сънливост, повръщане.

Тези явления се съхраняват продължит. време след прекарване на остър колит – до 25 дни.

При липса на адекватно лечение в първите дни колитът може да се хронифицира и да прави периодични рецидиви. При преминаване на заболяването в друга форма симптомите отслабват или изчезват сами.

Хроничната форма приоритетно се получава вследствие на трайно лошо хранене. Затова тя се наблюдава доста повече сред хора на 25 – 40 години.

В по-редки случаи към хрон. колит се преминава заради:

 • Усложнения след салмонелоза, чревна форма на грип, холера и др.;
 • Продължително излагане на отрови (във вредните промишлени производства);
 • Дисбактериоза и нарушена перисталтика;
 • Ферментативна недостатъчност заради патологии на жл. мехур, стомах, панкреас.

Обаче първичната причина остава лошото хранене. Недостигът на целулоза намалява слузната секреция и нарушава нормалната евакуация на фекалните маси. Застоят на изпражнения в дебел. черво води до дразнение на лигавицата. Крайни или зле измислени диети оказват своята роля и затова особена група на риска представляват жените.

Хроничната форма не винаги се предшества от ярко изразена остра фаза. Понякога се наблюдава  единствен симптом на остр. форма и той дори е вял. В други случаи въобще няма симптоми, тогава болестта протича в обратен ред.

Ярко и тежко течение на хроничн. колит се изявява само в напреднал етап.

Начални симптоми, които да ви обърнат внимание, са:

 • Сухота в устата;
 • Нарушено изхождане;
 • Перманентна жажда;
 • Снижаване до пълната загуба на желание за хранене.

Ако на тази фаза не стартира лечение, заболяването се оформя окончателно, а проявите стихват. И внезапно, сякаш отникъде, хроничният колит се проявява. Но затова е необходим „пусков механизъм“. Такива стават хранително отравяне, инфекция, травма, алергичен пристъп и т.н.

Едва при 10 – 12 % от всички пациенти след оформянето си колитът не е проявява повече, а затихва и самостоятелно се излекува. В останалите случаи болестта става пожизнен спътник на човека.

Други разновидности колит

Улцерозен (язвен) колит

Представлява възпаляване на лигавичния слой на деб. черво, съпроводено с язви по повърхността, оток и дегенеративни изменения на епитела. Характерно е разраняване на органа по протежението му.

улцерозен колит, язвен колит, симптоми
Типове улцерозен колит

Повишен риск от развиване на тази разновидност има при младите от 20 до 40 г, и след 55 години.

Причината за язвената разновидност е неизвестна. Предполагат се инфекциозно поражение, генетична обусловеност (автоимунно, образуване на антитела спрямо епителните клетки на чревн. лигавица), агресивни фактори, наследственост от родителите и пр.

Пусков механизъм се явяват обездвижването, прекомерната употреба на въглехидрати, недостиг на фибри, стрес, дисбактериоза.

В лека форма язвеният колит почти не дава признаци за съществуването си, освен с появата на малко слуз и кръв в изпражненията.

В средна степен се вдигат до 38.1°, болката е спастична, слабостта – обща. Позивите към дефекация възникват 4 – 6-крътно в денон., основно нощем.

Тежка степен протича с над 38.1° на фона на тахикардия, бледност, неравно дишане. Болките са силни, спазматични. Позивите към тоалетна са не по-малко от 7 – 10 в денон. Болката е особено ярко изразена непосредствено преди позива.

В особено тежки сл. се перфорира червото с последстващ сепсис, перитонит и масивни кръвоизливи.

Спастичен колит

Спастичната разновидност се отличава от останалите със значително снижаване на функциите на дебело черво поради ослабена перисталтика. За разлика от язвения колит, спастичният не се смята за тежка болест, а по-скоро се отнася към чревните разстройства.

Тук основен симптом е постоянният запек. Останалите белези са строго индивидуални. Заради това спастичният колит често се бърка с други заболявания. Той се проявява и с тежест в стомаха, и газове, и болка вляво или долу, с редуване на епизоди на запичане и разхлабване, с повишена продукция на газове.

При палпация и диагностика с ултразвук ясно се виждат спазмираните участъци на червото. За този тип колит е характерно изменение на дебелото черво – в едни участъци то е прекалено разширено, а в други – напротив, свито.

Продължителното боледуване води до атрофиране на гладк. мускулатура. Тонусът на червото пада. По цялата дължина на червото се наблюдава отделяне на слуз и оток. Тези признаци се засичат с ректоскопия.

Ако бъдат открити процеси от дегенеративен и атрофичен х-р, е потребна по-внимателна диагностика. Стените на червото се изсушават и напукват, а пукнатините може да се сбъркат с ранични, както и болестта – с язвен колит.

Катарален колит

Представлява не самостоятелен тип, а етап от развитието на колита. С катарална фаза започва формирането на патологичния процес. Началният етап е 2-3 дни и се отличава с изразена симптоматика.

Но катаралният колит може да не е начало на заболяване, а само проява на хранително натравяне например.

Симптоматиката включва постепенно възпаляване на лигавицата, нарастващо чувство на дискомфорт, болка ляво долу или в областта на пъпа. Възпал. черво нараства – бързо, по размер, при което се появява усещане за тежест и издуване.

В изпражненията се вижда голямо количество кръв, която свидетелства за дегенерация на лигавицата. Увредените участъци са подложени на некроза.

За катаралната фаза са типични общи прояви на интоксикация. Затова този тип лесно се установява дори от неспециалисти. Особеното тук е потребността от терапия по спешност, защото болестта е склонна към бърз прогрес. За 8-10 дни минава във фибринозен тип, а след още толкова може да започне преобразуването в язвен.болки в корема, къде боли и защо, болки при колит, дебело черво

Атрофичен колит

Той върви заедно със спастичния и се разгръща на по-късни етапи. Представлява атрофия на гладк. мускулатура на дебел. черво заради продължителни застойни процеси.

Ако другите разновидности колит поразяват както дебелото, така и тънките черва, то атрофичният е характерен само за деб. черво. Понякога заедно с атрофичната форма се намира гастрит, но свързаността между двете патологии не е известна.

Белезите наподобяват другите типове и няма специфични прояви. С течение на времето атрофичният колит може да премине в язвен, защото лигавицата изтънява, но количеството на патологичните микроорганизми в органа не намалява. Това води до бърза дегенерация на епителн. тъкан. В прекалено задълбочени случаи се отива до перфорация на червото и рискови за живота усложнения като сепсис и масивни кръвоизливи.

Сложността при атрофичния колит е диагностиката.

Ерозивен колит

Представлява начална фаза в развитието на язвения колит. Единствено отличие е, че ерозивните изменения са незначителни и няма риск от перфорация.

Винаги, независимо от индивидуалните особености, този тип е представен от пълния комплект симптоматика, включително повръщане, тежест, болка, подобна на тази при гастрит, куркане, металически вкус, оригване, киселини, намален апетит.

Дифузен колит

Тази форма още отначало засяга и двата отдела на червото и протича тежко. Симптоматиката ярко се проявява още от първите дни. Присъстват признаци на гастрит, както и признаци на ентерит.

Диагностицирането на дифузен колит не е сложно. Болката е дифузна, нелокализирана и се разлива из цялата коремна зона. Често мигрира от една зона в друга (блуждаеща). След няк. дни се локализира долу вляво или вдясно на корема. Когато е от дясна страна, следва да се различи от апендицит. Болките са дърпащи, тъпи или коликообразни.

Болката при дифузния колит може да ирадира към сърцето. Заедно със сърцебиенето, това дава основание на пациента да подозира проблем със сърцето, а не с храносмил. тракт.

Особеното тук е абсолютното нежелание за хранене и крайно чести, обилни диарични изхождания с характерни примеси. Болезнеността се усилва след изхождане, а не преди него, както е при язвения колит. Само че отстоянието е ок. 1.5 – 2 часа.

Постепенно количеството на изпражненията намалява. Оформя се крайно неприятна миризма. Почти винаги позивите идват нощем, към ранните сутрешни часове (диария – будилник).

Други белези са повръщане, киселини, оригване. Клиничн. картина е противоречива. Помагат рентгенови изследвания с контрастно в-во, за да се видят участъците на свиване и патологичните разширения. Перисталтиката може както да се увеличи в пъти, така и да се потисне.

Езикът на болния е обложен със сив или жълтеникав налеп. При палпация се отбелязват спазматично стегнати участъци и се усилва болката.

Исхемичен колит

Така се бележи патологично изменение на дебелото черво, провокирано от нарушено кръвоснабдяване.

При абсолютно запушване на артерията се стига до некротична форма. Характерни симптоми са пристъпи на крайно силна болка, от лява страна, както и сигнали за непроходимост на червото. Следват ректални кръвоизливи и перитонит.

При епизодичната форма стесняването е моментно, има преходен характер и по-слаба симптоматика. Болката е в лява коремна зона и възниква веднага след нахранване.

И тук срещаме обичайните диария, подуване, повръщане. С времето се стига до редукция на тегло. При палпация пациентът изпитва болка.

Инфекциозен колит

Не представлява отделна форма, а указва причинителя на заболяването – инфекциозен агент. Самият процес се развива в някоя от посочените дотук форми.

Последствия от колита

усложнения от колит
Засегнато от колит дебело черво – поглед отвътре

Някои форми и прояви на колита на пръв поглед са неопасни и относително леки, особено безсимптомните. По-нататък ще забележим, че и лечението е относително несложно.

Но на този фон тази болест е напълно способна да провокира крайно опасни и тежки усложнения.

Нелекуван, острият колит в 90% от случаите минава в хроничен и съпровожда пациента доживот. Особено опасна е патологията в детска възраст. Дори и при навременно и адекватно лечение, съществува риск от хронифициране и той е безкрайно висок – 95-100%.

При възрастните и двете форми на колит имат капацитета да провокират

4 тежки последствия
 • Язви;
 • Вътрешен кръвоизлив;
 • Перитонит;
 • Инфектиране на кръвта (сепсис).

Язвите се образуват при стар хрон. колит, когато агентът – агресор постоянно въздейства върху лигавицата на червото.  Раничните са склонни към перфорация. Тогава съдържимото в червото се излива извън неговите предели. Последствията от перфорацията са две:

Кръвоизлив – обилен, изискващ незабавна хирургия. Без нея, пациентът рискува да загине от кръвозагуба;

Инфектиране – чревното съдържание се излива в коремн. кухина и създава инфекция, която е способна да доведе до летален изход.

Сепсис възниква е от попадане на вредни в-ва и патогени от фекалните маси в кръвта. Особено висок е рискът от сепсис при инфекциозен колит.

Отравяне на организма се случва и при продължителни застойни процеси, когато вредни в-ва се всмукват обратно в кръвотока. Болният проявява всички признаци на интоксикация.

Дехидратация, обезводняване

Колитът води и до загуба на вода, доколкото всмукването става в деб. черво, а когато е болно, то не успява да усвои всичко. Диаричните изпражнения пък извеждат определена част.

Чревна непроходимост

Достатъчно често и рисково последствие от колит са случаите на чревна непроходимост. Перисталтиката отслабва, изпражненията не се евакуират и придобиват вкаменена сткруктура. Постепенно се натрупват и носят риск от пълно затваряне на просвета на червото. В този случай няма да се мине без хирургия и то в кратки срокове.

Диференциална диагностика

Колитът се установява с лаборат. и инструментални способи за изследване, които дават поглед към вида патология, нейния стадий и форма.

Лабораторни методи
 • Общ анализ на кръвта – клиничната картина на чревния к олит се характеризира с възпалителен процес. Значи, че в кръвта ще се отбележи висока скорост на утаяване на еритроцити, значителна концентрация на тромбоцити, левкоцитова, ниско ниво на хемоглобина;
 • Анализ на проба от фекалиите – проверява се за съдържание на кръв, левкоцити и еритроцити. Посеви от изпражненията дават информация за инфекциозни и бактериални агенти като дизентерия, холера, туберкулоза и др.;
 • PCR-диагностика – позволява изявяването на хелминтози и вирусни поражения на червата;
 • Анализ за откриването на специф. антитела в цитоплазмата на клетките-неутрофили – ANCA, който дава да се засече наличието на генетична автоимунна патология, снижаваща ефикасността на работа на червата;
 • Фекален тест Fecal Calprotectin – провежда се с цел установявана Болест на Крон (вторичен признак) и улцерозна разновидност.
Инструментални методи
диагностика на колит, колоноскопия, изследвания за колит
Обследване на дебело черво отвътре с помощта на микроскопична камера
 • Контрастна иригоскопия – представлява рентгеново заснемане на дебел. черво, след като във вътрешността е въведена контрастна материя. С нея се оценява степен на функционалност на органа, изключат се тумори, стенози и т.н.;
 • Колоскопия  (колоноскопия) със и без биопсия – директно оглеждане на червото с ендоскопски апарат. Позволява да се засече локацията на патологичния процес, неговия характер и стадий, както и да се вземе евентуално биологичен материал за изследване (биопсия) – с цел изключване на злокачествени образувания;
 • Ултразвук – проверява просветът (диаметър) на червото и неговите стени;
 • Ядрено-магнит. резонанс  на коремни органи – дава максимално детайлна картина при необходимост от диференциална диагностика.
Физически преглед (палпация)

Преди изследванията стои прегледът при проктолог, който ще провери ануса и правото черво с цел изключване на патологии в тази зона като анални пукнатини, хемороиди, парапроктит.

Диета и хранене при колит

Лечението на колит залага много на специалната диета и правилното хранене по време на терапевтичните курсове. Хранителният режим е неотменна част от цялостното лечение.

Лигавицата на дебел. черво (а възможно и на тънките) е силно раздразнена и в по никакъв повод не се дразни повече.

Целта на диетата е да съкрати до минимум натоварването на червото, съхранявайки оптимален режим за болния.

Внимание към целулозата

Докато липсата на целулозни храни е сред причините за провокиране на колит, то щом  заболяването е налице, този тип груби структури се изключват от менюто, за да не дразнят болната лигавица. Забранени стават целулозните храни като:

 • Семе – слънчогледово и от тиква, също така – фъстъци;
 • Сурови плодчета, сур. зеленчуци;
 • Трици, пълнозърнести, ов. ядки, мюсли;
 • Маринати и пикантни подправки;
 • Всякакви солени, кисели и сладки храни.

Храната при колит трябва да е мека, лека. Затова се предпочитат готвенето на пара, варенето. Порциите са малки, 4 – 6 на брой, за да се избегне натоварването с количество.

Временно се изключват храните със слабит. ефект, както и такива, които подобряват чревната перисталтика. Тук влизат сушени сливи, зеле, пр.мляко, тиква, др.

Препоръчителна е пасирана храна, супи, пюрета, каши, ястия със сос, фрикасе.

При колит се взема обилно вода, за да се попълват загубите от организма и да се пресече евентуалното обезводняване.

Диета при остър колит

Храненето в остра фаза се базира върху течни, полутечни храни, нежни и неподправени. Приемат се стягащи напитки като чер. чай, натур. какао, кафе. Препоръчителни са билковите отвари със стягащи качества като мечо грозде, черна боровинка. Може и свеж плод.

Плодовите сокове от кутия не са разрешени, защото имат висок киселинност и ще раздразнят и без това „изнервената“ лигавица на възпаленото черво.

Разрешени храни са зеленчуци (пресни, варени, на пюре), без тези, които провокират газообразуване. Успокояващ ефект има

Цветното зеле

Тя задължително трябва да присъства в менюто.

Други полезни храни са супите, плодовете, кашите, киселомлечните, меса и риба (само много крехки и съответно приготвени), пастет. Сладките храни са в ограничено количество, захарта – до 2 чайни лъжици на ден.

Хлябът – само вчерашен

Пресният хляб е забранен. Може само стар, от твърди сортове пшеница и сухари, накиснати в чай.

При хроничен колитхранене и диета при колит

Пациентът дълго време спазва диетично хранене, затова то трябва да му предлага пълноценно меню и всички необходими витамини и съставки. По съдържание на белтъчини, мазнини и протеини трябва да е относително пълноценно, с ограничение на готварската сол до минимум на нормата.

Необходимо е добавянето на вит. А, В 1, 2, С, РР, калций, фосфор, желязо.

Въпреки продължителността на режима, не се прави компромис с храни, дразнещи лигавицата и нервно-рецепторния апарат на храносмил. тракт, усилващи двигателните функции и процесът на гниене в червата.

По мнение на доста специалисти, излишно строгият диетичен режим е вреден, защото води до изтощение и хиповитаминоза. Пациентът започва да си позволява нарушения.

В период на обостряне на симптомите е много съществено да се изключат всички храни, провокиращи химично или механично дразнене. Показанията са да се превключи за кратко към менюто за остър колит – основно  супи, каши и пюрета.

Примерно меню

Ден №1

 • Първо хранене: салата от цветно зеле с млени орехи, елда с кр. масло, чай от ягоди;
 • Второ хранене: плодово пюре;
 • Трето хранене: зеленчуков бульон, пюре от моркови и картофи с фини парченца говеждо, плод. сок;
 • Четвърто хранене: смути;
 • Пето хранене: парче варена риба с картофена салата.

Ден №2

 • Първо хранене:  варени зеленч., изварена запеканка, чай;
 • Второ хранене: печ. плодове със захар – пудра (примерно круша, ябълка);
 • Трето хранене: супа с ориз или елда, варен ориз със зеленчуци;
 • Четвърто хранене: ситно настъргани моркови с лимон;
 • Пето хранене: варени картофи с масло, шипков чай.

Ден №3

 • Първо хранене:  бъркани яйца с добавено сирене/ кашк., чай от сушени плодове;
 • Второ хранене: салата от цветно зеле, варено;
 • Трето хранене: зеленчук. супа, вар. месо или фрикасе, шипков чай;
 • Четвърто хранене: накиснати сухи плодове без сини сливи;
 • Пето хранене: пилешки гърди на пара, варени зеленчуци, сок.

Комбинирането на лечебно хранене с билкова терапия  е описано ТУК: Разлики в храненето при колит с диария и със запек, съчетание с билки. 

Лечение на колит

в зависимост от причината

Антибиотици
и противомикробни препарати

Назначават се при инфекциозен причинител на заболяването. Използват се преимуществено:

 • макролиди (еритромицин, кларитромицин, рокситромицин);
 • Рифаксимин  – полусинтетичен, специално за чр. инфекции (Нормикс);
 • флуорхинолони – ципрофлоксацин (Цифран).

Курсът на терапия е кратичък – 3-5 дни по строги показания и под лекарски надзор.

Противохелминтни

медикаменти

Назначават се при хелминтози, паразитни поражения на червата. Конкретните наименования на лекарствата зависят от типа на паразита и степента на поражение.

Обезболяващи, спазмолитици

Ярко изразеният болеви синдром се премахва със спазмолитици като Но-Шпа, Папаверин. В по-утежнени сл., спазмолитиците се подкрепят в работата си с холинолитици.

Калциев карбонат, солна к-на
лечение на колит, лекарства за колит
Как да лекуваме колит: лекарства и прир. ср-ва

В лечението на колит множество специалисти предписват холинергични средства и адреноблокатори, като свидетелстват за високата им ефикасност. Прилагането на тези препарати се допуска само под наблюдение на лекар в стационар. Те могат да дадат усложнения в сърд.-съдов. с-ма и да обострят други заболявания.

Клетките, изработващи слузести секрети в лигавицата на червата, при възпаления увеличават продукцията си. Но тогава секретът има различен химически състав, отличаващ се от нормалния. Той е по-агресивен. Затова намирайки се вътре в червата, той се явява дразнител, който принуждава червото по-бързо да изгони своето съдържание.

За избягване на подобен процес се предписват стягащи средства и такива, които като предпазен филм обвиват лигавицата и я предпазват от дразнещото влияние на секретите. В резултат раздразнението намалява и продукцията на агресивна слуз – също.

Калциевият карбонат се възприема за най-добро с-во за терапия на колити, защото е с растителен произход. Назначава се по 1 – 1.5 г вътрешно след прием на храна (след 1.5 ч.).

Ако е наличен синдром на раздразненото черво и висока киселинност на стом. сок, се добавя солна к-на по време на хранене.

Лечение на съпътстващите усложнения

При колит на червата нерядко се формира проктит или проктосигмоидит. За отстраняване на последствията от колита се провежда специфична местна терапия с ползването на свещи (въвеждат се ректално препарати на основата на беладона, анестезин и др.), а също и клизми (фитотерапия с невен, лайка или други).

За нормализиране на флората

Нормализиране и стабилизиране на чревните движения не е възможно без съдействието на т.нар. полезна микрофлора. Въпросът тук е, че в резултат от диарията или запека микрофлората загива. Ако се провеждат клизми, се случва най-обикновено отмиване на бактериите, в резултат от което може да започне дълъг застой. Назначават се пробиотици, ензими, ентеросорбенти.

Как се лекува язвен колит?

Терапията на улцерозната разновидност е затруднителен процес. Необходима е по-интензивна обработка, а това значи и по-продължителна и скъпоструваща. Лекарствата за този тип колит са не само скъпи, но имат и ред странични ефекти. Затова те се вземат по изрично предписание.

Противовъзпалителни средства

Формите, под която се произвеждат,  са ректални свещи, клизми, таблетирани форми.

 • Месалазин – Салофалк, Месалазин, Пентаза,
 • Сулфасалазин – Сулфасалазин EH 500.

В определени сл. се прибягва до използване на изключително скъпите и модерни препарати за биологична терапия от рода на Хумира (адалимумаб), Ремикейд (инфликсимаб).

В най-утежнени случаи е допустимо използването на

Кортикостероиди

Преднизолон, Хидрокортизон, Метилпреднизолон

Автоимунни и алергични колити

Ако причината за заболяването е автоимунна или алерг. реакция, се изписват

Имуносупресори

Метотрексат, Ебетрексат, Циклоспорин, Азатиоприн

При хроничните колити се дава терапия в санаториум.

Нарушения в изхождането

Запекът и диарията се отстраняват по различни способи. За прекратяване на диаричните изхождания се използват стягащи средства, а при запек – очистителна клизма.

Лечение на диария

Симптоматично медикаментозно лечение

Лоперамид
лоперамид, диария, лекарства за колит
Противодиарични лекарства

Търговски наименования: Ваконтил, Диаростад, Имодиум, Имомед, Лопедиум, Стоперан

Активното в-во лоперамид действа втвърдяващо на фекалната маса и по този начин снижава посещенията в тоалетната. Подходящ е и за хронични състояния. Представлява антисептик с приложение за червата.

Лоперамид обаче не е подходящ при улцерозен колит. Сред противопоказанията е и приемането му, когато в изходната маса се открива съдържание на кръв. Не е добър за болни с редуващи се етапи на диария и запек. Забавеното преминаване на чревното съдържимо също е негатив, както и подутият корем като негов признак.

Поради описаните рестрикции спрямо иначе смятания за безобиден препарат, лоперамидовите лекарства при колит се приемат изключително внимателно и без отклонения от предписаната дозировка.

Лоперамид не може да бъде използван системно заради страничните си реакции и негативното въздействие върху централн. нервна с-ма.

Солеви препарати

срещу обезводняване

Болните от колит са подложени на повишен риск от дехидратация, поради което приемането на водно-солеви разтвори за възстановяване на равновесието са част от терапията при бактериално-причинените случаи и основно лечение при токсичните колити.

Рехидрон

Прах за р-р, дозира се по 50 до 100 мл, изчислено на кг от телесното тегло. Препаратът се предлага на сашета. Разтваря се в мн. вода и се поема. Рехидрон е за терапия на леки до умерени случаи и замества загубената с диарията вода.

Други наименования: Хидротон, Стоперол Хидра, Хидратин, Рехидрато Бимби. Цената на този тип препарати е невисока. Едно саше е на стойност между 0.45 лв. и 2.40 лв според марката и производителя. Продават се на кутии по 8, 10 и 12 бройки, както и единично.

Пробиотици и ентеросорбенти

Пробиотиците заемат главно място не само в терапията, но и за предотвратяване на колитите. Представляват полезни микроорганизми, които ограничават разрастването на вредната микрофлора и внасят баланс в чревната среда. Показани са при всякакви патологии на стомах и черва. Подходящи са и за язвен колит.

Внасянето на антидиарични микроорганизми подпомага стягането и нормализирането на консистенцията на изпражненията.

Повечето препарати внасят в организма разновидности на Lactobacillus и на Bifidobacterium. Те регулират извеждането на отпадъците от тялото, действат пряко върху възпаляванията, предпазват от инфекции и подпомагат възстановяване на равновесието.

Препарати с антидиарични микроорганизми:

 • Пробиотични на Мермерски – подходящи за всички видове колит, вкл. язвен.  14 капс. – 18.01 лв;
 • Абофарма Флора – 7 вида бактерии, 3 витамина, инулин и FOS. 10 капс. – 12.81 лв;
 • Natrol Acidophilus – само Lactobacillus Acidophilus. 100 капс. – 11.81 лв;
 • Био-Култ с варианти за деца и на прах – 6 разновидности Lactobacillus и 5 вида Bifidobacterium. 60 капс. – 37.81 лв;
 • Линекс – варианти: Гастро, Форте, Имуно, Бейби саше и капки, и обикновени капсули.  Всички съдържат Lactobacillusrhamnosus, но варират в допълнителните в-ва. Обикновени 32 бр. – 24.01 лв;
 • Ентеросан – варианти: Основен, Деца, Антивир, АВВ 2000, S, S-1, Форте, България и много други. В Основен лактобацилите и бифидобактериите се допълват от витамини, ниацин, минерали. 20 капс. Основен – 5.11 лв;
 • Мултиензими Мезим форте – на базата на свински ензими, цел: регулацията на храносмилането. При риск от запушени черва не се приема. 20 бр. – 7.53 лв;
 • Ензими Колийф – представлява капки за бебета с лактаза, подобрява разграждането на лактоза, 32.41 лв.

Пребиотици (Инулин) – представляват хранителната среда за бактериите, които внасяме с пробиотиците и подпомягат препаратът да разгърне силата си.

противодиарични микроорганизми, пробиотик, прелбиотик, лекарства
Един клас лекарства подпомагат стягането на изпражненията

За улеснение се произвеждат комбинирани про + пре (биотик) като Мед Био, Про Комбо, Лактобаланс и други.

Отделно може да бъдат взети и пребиотични препарати от марките Суонсън, Хая и др.

Ентеросорбенти – Ентеросгел и други препарати, които абсорбират и детоксикират. Повишават имунната мощ са лигавицата по целия път на храната, вкл. червата.

Лечение на хроничен колит

При хроничната форма самолечението повлича доста лоши последствия като тумори, ерозия, рефлекторна болка в сърцето, разпространение на болестта в останалите отдели на червата. Препаратите се ползват по назначение.

Медикаменти

 • Имунни препарати с цел вдигане на способността за съпротива на тялото;
 • Сулфаниламиди под формата на свещи и таблетки с цел снижаване на възпалителния процес (Сулфасалазин);
 • Терапия на болевите симптоми – спазмолитици (Но-шпа);
 • Противодиарични стягащи препарати, при запек – слабителни;
 • Пробиотици за възстановяване на чревната флора;
 • Микроклизми, затопляне, ултравиолетова терапия на корема, топли вани.

Тактика при хроничен колит

 • Въвеждане на щадяща диета. Тя е двойно по-необходима, ако колитът е провокиран от злоупотреба с алкохол, остра или гореща храна, лошо хранене и прочее. Спират се храните, които дразнят лигавицата;
 • Спиране и замяна на опасните медикаменти – при колити, провокирани от продължителен и прекомерен прием на определени лекарства, които нарушават съпротивителната сила на лигавиците и влошават баланса на микрофлората в дебелото черво.
 • Провеждане на антибиотична или противоглистна терапия, когато колитът е резултат от паразитна инвация или чревна инфекция.

Хранителни добавки

 • Гастринорм и Ултра – билкови 120 бр. таблетки. Насочени към всякакви нарушения на органите по храносмил. път, болезненост, подуване, метеоризъм. Регулира консистенцията на изпражненията. Съдържа инулин от цикория и екстракти от 18  билки. С-ст 13.41 лв;
 • Дианорм на Тошков – билкови таблетки, целенасочени към чревните разстройства. Действа успокояващо на стомаха, нормализира изхождането, лекува диария. Полезен при спазми и други видове болезненост, при слуз във фекалиите. Специално показан за улцерозен колит. 120 табл. са 15.01 лв;
 • Тинктура Гастроксин на Хлебаров – представлява извлеци от 4 важни за храносмилането и оздравяващи специално лигавицата на червата билки. Биоакт. в-ва в него снижават стом. киселинност, газообразуването, спазмите, състава на чревната флора, възбудимостта. Действа еднакво ефикасно и при обикновено лошо храносмилане, и при по-тежки патологии. 100-милилитрова опаковка е на с-ст 54.71 лв;
 • Капсули Колон Клийнър – афишира се като профилактиращо средство на рака на дебелото черво. Регулира функционалността и състоянието на всички органи на храносмилането и всички аспекти в процеса на обработка и изхвърляне на храната. Ускорява евакуацията на чревното съдържимо, профилактирайки задържане, гниене, газообразуване, подуване, отичане и прочее. Абсорбира токсините от червата, подобрява перисталтиката. Базира се на екстрактите от 5 растения. С-ст 55.01 лв.
Шуслерови солишуслерови соли, хомеопатия при колит, дебело черво

Калиум Сулфурикум № 6 – това е предпочитаната сол за улцерозен колит, при наличие на болезненост в коремна зона с всякаква етиология, при повишено газообразуване и подуване, при наличие на вредна флора в червата и т.н.

Калиум Хлоратикум №4 – тя излиза в качеството на помощно средство заради противовъзпалителната си способност. Препаратът се включва във възпалителни процеси, независимо от локацията – гърло, очи или черва.

Допълнителна  полза: извежда токсините, помага при патологии, свързани с повишено секретиране на гъсти слузести сектери .

Витамини Б2 и Б6

Витаминотерапията се провежда чрез инжектиране, като двата витамина се редуват през ден. Един курс се съставя от 7 – 10 броя инжекции.

Едновременно с това се назначава перорално прием на комбинирани витаминни препарати, но в увеличена доза – напр. по 1 драже 2-3 на денон. Курс на провеждане – минимум 2 седм.

Слабителни средства

Маслените и растителните слабителни са достатъчно ефикасни, а същевременно оказват меко, недразнещо въздействие върху лигавицата (за разлика от химическите).

Билки при колит

Колитът изисква продължително лечение, в основата на което стои диетата без яйца, месо и продукти с албумин. Народното лечение предполага употребата на ов. каши, мл. продукти, меки варени зеленчуци, пюрета, особено картофено. Колитът води до общо изтощение, затова храната трябва да е обилна. Изградете си навика ежедн. да поемате по чаша морковен сок.

За лечение на колит е чудесна следната смес:

По 1 ч.л. цвят лайка, салвия и метличина

Врат 15 мин. в 200 мл. Схема на прием: 20 мл през 2 ч.

Този метод на терапия е подходящ за дълго приложение, като постоянно се увеличава интервалът м/у приемите и се намаляват дозата.

Други народни рецепти:

 • Чай за колит – кора от трепетлика, изсушена и стрита на прах. Най-силна, когато се събере по време на движение на соковете;
 • Сок за колит – в 1 л прясно цеден сок от ябълки разтворете 100 г мед. При хронична патология приемайте 3-4 Х 200 мл. Курс – 1-1.5 м. и 3-4 курса на година;
 • Ядки за колит – болният от урцерозен колит, намиращ се на диета, трябва в течение на 3-4 месеца да изяжда по 3 ореха между храненията;
 • Вода при колит – отвара от семе лен и корен джинджифил, приемани вместо вода, дават подобрение след месец, а след 4 м. – стабилно състояние;
 • Прополис при колит – 30%-ова тинктура от прополис, разтворена в мляко (40 капки) е идеален лек при острата и при хроничн. ф-ма. Взема се 1 час пред храна, трикратно в денон.;
 • Лайка с мед – 1-2 шепи суха лайка се залива с 500-600 мл и се държи под одеяло 2 ч. След прецеждането се слага 80 г мед. Това се изпива на 4 пъти в рамките на 24 ч. Курс на терапия – 1-1.5 м.;
 • Сурови стъргани ябълки оказват чудно действие и при двете ф-ми на колит;
 • Семе резене – при спазматични болки, подуване, метеоризъм. Сварява се на чай. Чудесно се съчетава с мента, копър семе, лайка, анасон;
 • Черен оман – коренът, сварен за десетина минутки, заедно с анасон на прах, се пие 5 Х 100 мл;
 • Подъбиче – смесено в равни к-ва с жълт и черв. кантарион, то се вари на чай и сх. е 3 Х 70 мл;
 • Гулия (земна ябълка) – употребата й подобрява възстановяването, ускорява регенерацията на лигавицата;
 • Сок от сурова тиква – особено полезен при хроничен колит, съпроводен със запек. Да се поемат по 2-3 чаши на денон.;
 • Соколечение – сок от моркови и спанак се редува с напитка от морков и цвекло, моркови и краставици, чист сок от моркови.
 • Босвелия  –  25 г се разтваря в 100 мл медицин. спирт, за 5 дни. Схема: 3 Х 20 капки, разтворени в течност;
 • Псилиум – у нас най-лесно се доставя на капсулки (от аптеките) и се пие според указанията на етикета;
 • Комбуча (чаена гъба) – намалява възпаляванията във всякакви меки тъкани.  Продава се във вид на готова напитка (3.15 лв, 100 мл);
 • Сребърна вода – поема се при инфекциозни причинители.

Още народни и природни ср-ва са дадени ТУК: Мумио, апитерапия, елша, кимион, женско биле и още 30+ средства за терапия на колит.

Свързани и подобни заболявания

Болест на Крон
болест на крон, колит, улцерозен колит
Болест на Крон: ето как изглежда здраво дебело черво отвътре и две степени на поражение – средна и тежка

Представлява автоимунно възпалително заболяване на целия храносмил. тракт или на отделни части от него. В патологичн. процес се въвлича вътрешният слой лигавица и възможно – мускулният слой.

Възпалението е най-често грануломатозно – специален тип, при който се струпват макрофаги, многоядрени и епителоидни клетки. В началния стадий не се образуват грануломи, но по-нататък е възможно да се отиде до нарушаване на целостта на чревните стени и оформяне на канали в тях.

По формиращите се рани в лигавицата Крон прилича на язвения (улцерозен) колит. Една от най-видните разлики е, че колитът е само на дебел. черво, докато Крон се появява и на други места по пътя на храната.

Крон е хронично страдание. В динамиката му се наблюдават периоди на обостряния и непълни ремисии. От него страдат 50-60 души на 100 хиляди, което го прави рядка патология.

Ентерит и ентероколит

Така означаваме възпалителни процеси в тънките черва. Той се наблюдава при инфекциозни поражения, при хранителни отравяния и алергии.

Когато болестният процес е комбиниран с гастрит, болестта се означава като гастроентерит, а когато е заедно с възпаление на дебело черво – ентероколит.

Симптоматиката на ентерита силно напомня тази при колита – гадене, темп., обща интоксикация, повръщане, обезводняване. Известна разлика има в типа болка. При ентерит тя е основно в центъра на корема и се явява внезапно.

По-особено изглежда заболяването с вирусен причинител. В началото то е като всяко вирусно страдание – с темп. и слабост. По-късно започва диарията. Тя е тежка, до 20 изхождания на денон., откъдето следва и крайно обезводняване.

Без адекватно лечение ентеритът минава във вирусоносителство с развитие на усложнения в други органи.

Ешерихия и хеморагичен колит

Представлява разновидност на колита с основен предразполагащ фактор – инфектиране с ешерихия коли. Бактерията изработва токсични в-ва, които увреждат лигавицата на дебело черво.

Ешерихията има специфичен токсин, поради което пораженията са специфични и са означени с отделно наименование.

Симптоматиката също е специфична. Диагностична ценност представлява обилната диария, която се изявява внезапно и е с примесването на кръв. Докато при другите разновидности нарушеното изхождане е следствие и се явява на по-късен етап, то тук това е водещ симптом, на чийто фон се появяват останалите белези.

Токсичната чревна пръчица обитава едрия рогат добитък. Заразяването на човека се случва при пиене на непастьоризирано краве мляко, недостатъчна термична обработка на говеждо месо и особено любимите на някои сочни стекове с останала необработена кръв.

Диагностицирането е лабораторно, лечението – консервативно.

Още за страшната ешерихия и как се премахва ТУК: Колибактерии, опасни щамове на ешерихия и кои антибиотици я ликвидират.

Псевдомембранозен колит
псевдомембранозен колит, клостридия, инфекция,
Инфектирането с Клостридия провокира специфична форма на колит

Друга разновидност на чревно възпаление, тук провокирано от Clostridium difficile. Тази представителка на рода Клостридия се открива в малки количества в дебел. черво на здрави хора и не причинява вреда. Но при патологично нарастване се стига до възпаляване, което в красификатора на заболяванията се отбелязва като ентероколит, провокиран от Clostridium difficile.

Клиничните прояви варират от кратковременна диария до тежък колит с фиброзни плаки върху чревната лигавица. Без антибиотична терапия болният е застрашен от смъртен изход.

Разпространението на инфекция от Клостридия дифициле зависи от най-разнообразни фактори, сред които ендоскопско изследване на дебело черво, честота на прием на антибактериални лекарства, епидемиологична ситуация. По-често се засича в напреднала възраст.

Рак на дебелото черво

В развитите страни тази локация на рака е твърде срещана, от 8 до 30 пъти по-често тя възниква на фона на неспецифичен улцерозен колит. Затова лекарите са призвани да обследват пациентите си и за онкологично изменение.

Към отключващите фактори се числят мащабни поражения на дебелото черво, продължителни патологични процеси в органа и възникване на колити в детството. Хронично раздразнената лигавица е предразположена към неопластични изменения (образуване на ракови клетки). Не е изключено да съществува някакъв общ фактор, който да отключва и колит, и колоректален рак.

Впрочем, страданието е силно разпространено – второ по честота сред мъжете и трето сред жените.

Специалисти и мнения

Д-р Зоран Николов разказва как е успял да овладее и стабилизира собствения си улцерозен колит, след като повече от 25 дни колегите му не са успели да го стабилизират. Класическите мерки не са дали видим резултат, но д-р Николов се обръща към природните средства. За своя случай той разказва тук:

Гастроентерологът д-р Р. Цонев дава стегнати двуминутни съвети относно спастичния колит или т.нар. синдром на раздразн. черво. Специалистът от болница Токуда говори тук:

Асистентът по гастроентерология д-р Ст. Митев излага конкретен случай на улцерозен колит, който се е включил в продължително клинично обследване на ново лекарство. Видеото е силно информативно относно самото заболяване и начина за постигане на ремисия.

За още информация: на английски и испански: Colitis, на немски: Kolitis, на руски: Колит, на турски: Kolit, на гръцки: Κωλίτης.

Колитите са крайно тежки страдания, изискват постоянство и последователност. Споделете кои лекарства, добавки или нар. рецепти са ви помогнали. Разпространете с бутона нашата статия.

Да бъдем полезни на страдащите от колит!

Оценка на читателите
[Гласували: 11 Средно: 3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

2 коментара за “Колит: как боли? Лекарства, добавки и билки. Диета, меню

 • 24.02.2018 в 8:54
  Permalink

  Нали болестите имат вътрешни причини!!!
  Дебелото черво – зацепили сме в стари идеи и убеждения, които не ни трябват – запек!!! Диарията – пропускаме полезни неща. Проблемни черва са при неоптимистични хора, показват да си изхвърлим страхове и съмненията. Да си видим мислите.
  Бъдете здрави от мен!!!

  Отговор
 • 11.03.2018 в 20:07
  Permalink

  Исакм да питам някои дали е излекувал колит. Мойта диета е жестока… !!!!! Оправих гастрита, но колита не!!! Не спират пристъпите, просто не става………….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.