Как се приемат зърна от черен кимион и масло? Приложение, рецепти

Как се приемат зърна от черен кимион? Какво приложение имат семената? Как се яде? Отглеждане. Как се прави масло от черен кимион. За отслабване. Предозиране, мнения, рецепти

Черен кимион е името, под което познаваме семената на цветето Nigella Sativa. Въпреки името си, това не е кимион, нито е кориандър, както са му казвали някога (римски/ гръцки кориандър). В стремежа си да го оприличат, хората са му дали още имената черен сусам, лучено семе, чоролто, калинджи.

Зрелите семена имат форма на пирамида и цвят на въглища. На вкус съчетават сладко, горчиво и тръпчиво. Ароматът е като на мускат, пипер и ягода. Те са екзотични и екстремно лечебни.

Семената на нигела се мелят за подправка. Маслото също е с висока ценност, получава се по пътя на дестилацията. И двете пренасят ключовите ценности на растението – мастни киселини, груба целулоза, етер. масло и биоелементи.

Как се приемат зърна от черен кимион?

 • В кулинарията се използват сушени семена като подправка – на зърно или млени. Те придават възгорчив пикантен вкус на сосове, салати, тестени изделия и гарнитури. Добре се съчетават с риба, месо, гъби, картофи, зеле, пресни зеленчуци, макаронени и зърнени ястия.
 • За здравето се предпочита не директна консумация, а извлек от черен кимион, направен на основата на вода (чай, отвара) или масло. Впрочем маслото от черен кимион с мен е и лечебно, и отличен дресинг за салати.

Таблица на ползите от черен кимион

ВИТАМИНИ МИНЕРАЛИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ
В1 калий противовъзпалително
В3 калций против всички видове патогени
В4 фосфор диуретично, жлъчегонно, газогонно
Е магнезий спазмолитично
С натрий аналгетично

В бита цял стрък пази дрехи и други тъкани от молци. Сухи букети се слагат в гардеробите. Също така прогонва комари и други насекоми.

На прах или брашно от черен кимион много се ползва в козметиката – в състава на маски, кремове и мехлеми. Почиства кожата и допринася за излъчващ здраве вид. Ползват го за съхранение на младостта, срещу повяхване и отпускане. Под негово въздействие косата расте по-бързо и укрепва.

черен кимион като подправка

Ето как изглежда чер. кимион като растение

Под ултравиолетови лъчи млените семена на нигела светят в синьо. Други семена не показват подобен ефект.

Приложение на семената
 • Срещу отвън постъпващи инфекции и паразити. Ликвидират паразити в червата. Стимулират и оздравяват имунната с-ма. Лекуват дисбактериоза;
 • Обезболяват всякакви болки, вкл. главоболие, на венците, при възпаления в устата и зъбите;
 • Успокояват спазми и контракции. Затова се прилагат в лечението на болен стомах, без да се влошава състава на микрофлората;
 • Укрепват кръвоносните съдове, поддържат еластичността им, предпазват ги от увреждания. Профилактират образуването на тромби. Понижават кр. налягане;
 • Използват се при вегетативна дистония;
 • Лекуват ред вътрешни патологии в пикочна с-ма и бъбреци (цистити, пиелонефрити), полова с-ма, кожа;
 • Лекуват вирусни инфекции на горни и долни дихат. пътища. Имат бронхоразширяващо действие, облекчават извеждането на секрети;
 • При хормонални нарушения балансират нивото на тестостерона;
 • Снижават нивото на кр. захар;
 • Възбуждат апетита.

  лечение с черен кимион

  Зърната от чер. кимион се варят, дъвчат, мелят – възможностите са широки

Маслото, добито от семената, се ползва активно от нар. медицина, но не се води лекарствено средство. То има тонизиращо действи и регулира много функции в тялото.

 • Повишава продуктивността на мозъка, положително въздейства на нервната с-ма;
 • Подобрява функционирането на храносмил. с-ма, стимулира храносмилането и повлиява гнилостните процеси в стомаха;
 • Има силен пикочогонен ефект, детоксикира, отхрачва;
 • Цени се в лечението на простуди;
 • Омега-киселините в маслото подобряват кожата, сърцето, хормоналния фон, нормализират липидния обмен и премахват възпаления;
 • Антиоксидантни свойства спрямо мускулната и репродуктивната с-ма. Повишава либидото и цели мъжко безплодие;
 • Има заздравяващи кожата функции, затваря рани върху кожа и лигавици, повишава изработването на колаген;
 • Маслото от нигела е профилактика срещу онкозаболявания, в частност – срещу рак на кръвта;
 • Лекува алергични, гъбични и бактериални кожни дефекти и патологии като акне, уртикария, екземи, псориазис, дерматити, брадавици, херпес, лишеи и др.
Как се яде черен кимион?

В качеството на терапевтично и профилактично с-во масленият извлек от чер. кимион се дозира така:

“Фигурин
 • За деца над 6 г – ½ ч. л. в денон., добавено към топло питие, последващо хранене (30 мин. по-късно);
 • За възрастни – 1 ч. л. двукратно в денон., при същите условия – в топла напитка и не на гладно.

Продължителността на лечебните курсове стандартно е до 4 м + двумесечно прекъсване, а повторението е при желание или необходимост от долекуване.

Как се приема маслото (олио)

 • Вътрешно – с цел профилактика и за тонизиране, общо укрепване на тялото (и имунитета);
 • Външно – в козметиката, за лечение на кожа и с козметични цели.

Специално за хипертоници се препоръчва следният способ:

Черен кимион и мед

Съчетайте масло от нигела, лимон. сок и течен мед, като количествата са еднакви. Удобна доза е 3 Х 100 мл, стои в хладилник. Приема се двукратно в денон. по 1 с.л.

лечение с масло от черен кимион, сърце, имунитет, простуда,

Маслото е концентриран извлек на всичко ценно от растението и представлява прекрасно лекарство и помощно средство за класич. медицина

Отглеждане на черен кимион

Nigella sativa или посевна челебитка се отглежда по цял свят и в България. Добре се нагажда към по-различни от родните условия. Представлява тревисто раст. от Лютикови, едногодишно.

Добре се интегрира върху бедни и сухи почви, но предпочита рохките и средно влажни. Семенцата се засяват в посл. дни на април, като се въвеждат на 2 см. Растението израства без проблеми и към началото на юли вече виждаме сините му цветове.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как се прави масло от черен кимион?

 1. Купуваме семена – сурови. Има такива в Здравница и в Зоя.бг, както и в ред други магазини за био храни. За бутилка от 0.5 л ни трябват ½ ч.ч. семена, които струват около 2-3 лв.
 2. Смиламе ги в кафемелачка и ги заливаме с 0.5 л зехтин студенорафиниран.
 3. Тъмното място е задължително, както и ежедневното разклащане.
 4. След 10 дни сме готови, само прецеждаме и слагаме на студено.
Откъде можем да го купим изгодно?

Предлагат се два типа масло от черен кимион – базово (студено пресовано) и масажно (за външно приложение). Има и комбинирани продукти. Цената варира според вида, големината на опаковката и производителя. Масажните се разпознават по големината на шишенцето. То по-често е в малки опаковки до 50 мл, а нерафинираното е по 100-200-500 мл, дори и на литър. Когато маслото е само за външно прилагане, това е указано на етикета.

 • 100% растително масло за пиене – на Пранаром (50 мл, 22.09 лв), Биовита (100 мл, 23.99  лв), Нигела макс (18.99 лв, 100 мл), VIM (29.49 лв, 250 мл), на S.Bernhard (250 мл, 78.99 лв), на Панацея (200 мл, 23.29 лв);
 • За външно и вътрешно (100-милилитрови шишенца) – на Аргания (18.99 лв, ), Здравница (17.09 лв), на Балчо (и за инхалации, масаж – 14.19 лв), сирийско (14.09 лв), на Натуралис (250 мл, 29.99 лв);
 • За масаж, лечение на кожа и коса – Ривана (18.69 лв, 100 мл), на Боталайф (100 мл, 20.59 лв), Фрейшър (60 мл, 14.79 лв).

Масло на едро. В големи опаковки то е описано като олио. В сайтовете за обяви откриваме предложения от неясни източници на с-ст 30 лв/ литър, но подобно крупно количество от утвърдената марка  Пранаром е на с-ст 274.98 лв.

На капсули (перли). Лесни за ежедневно ползване, капсулките са хранителни добавки, предлагани в аптеките. Произвеждат се обичайно по 400 или по 500 мг, в опаковки от 30 до 120 бройки. Дозировката им е по 1-2 на ден.

Някои продукти: на Булгарикус (1000 мг – 120 бр., 500 мг – 60 бр и на с-ст съответно 28.99 лв и 19.98 лв), на Аргамин (40 бр., 7.19 лв), Биовита (30 бр., 21.49 лв), Нигела макс (18.89 лв за 60), Пюрвитал (60 бр., 26.89 лв), Суонсън (60 бр, 17.69 лв), на Вита Голд (60 бр, 21.09 лв).

лечение на рак с черен кимион

Възможно ли е това странно на вид зрънце да се окаже мощен помощник в борбата с рака?

Предозиране с масло от черен кимион

Специалистите препоръчват да не се прекалява с маслото и да се избягват големи дози, особено при деца. Маслото е силно и може да токсикира. В големи дози има парализираща способност. За по-сигурно разреждайте 1:1 примерно със зехтин или друго полезно масло.

Черен кимион за отслабване + мнения

На Изток прелестите на нигелата са известни от хилядолетия, но едва в последно време човекът го впряга в борбата срещу излишните килограми.

Действително, семената подпомагат процеса на отслабване, но не бива да се очакват чудеса. Официалната медицина още е на етап клинични изпитания на въздействието на семената върху тялото с цел редукция на теглото, а опитът дотук вече показва, че растението е супер като подкрепящо и подпомагащо, но не и като основно средство.

Какво да очакваме? 

 • Периодичното, през равни интервали, използване на семената помага за извеждане на излишните течности от тялото и усмирява апетита. Те се вземат на чай или отвара.
 • Може просто да дъвчете черен кимион. Черните пирамидки регулират метаболизма, ускоряват обменните процеси и имат умерен пикочогонен и слабителен ефект.
 • Още по-ефикасно е отслабване с масло от чер. кимион, което предхожда нахранванията и внася в тялото цяла палитра от аминокиселини.
 • Всички форми на нигелата са идеални с покрепа на други диети и режими. Тя допълва отварящите се от нерационалното хранене липси на витамини, микроелементи и аминокиселини.

Като рецепта с най-висока степен на ефикасност за вталяване се сочи съчетаването на семето на черния кимион с други биологично активни подправки и мед.

Рецепти за отслабване
 • С канела и мед: В чаша затоплена вода се разтварят ¾ ч.л. млени семена на чер. кимион; ½ ч.л. прах канела; 1 десертна лъжица мед. Компонентине се размиват и всичко се изпива наведнъж при ставането сутрин. Закуската се отлага с половин час;
 • С лимон. сок и мед: Ползите от сутрешната затопленка и подкисилена с оцет/ лимон вода са известни на всички. Обаче ако подкиселената вода се последва от 3-4 семенца черен кимион с чайна лъжица мед, ползата за тялото се удвоява;
 • Чай за отслабване: 2 с.л. млени семена от чер. кимион + кипната вода 50 мл. Без варене. Прахчето само се попарва за десетина мин. и вталяващата напитка е готова. Тя леко ще горчи, затова подсладете. Но ароматът е неописуем;
 • Отвара от черен кимион: Отварата е по-концентрирана. Водният извлек се засилва, като вместо парене, семената се варят десетина мин., а после се запарват за няколко часа. При това положение се ползват цели семена, без да е потребно да се мелят. Съотношението е няколко чайни лъжицки на половин литър течност. Прием за отслабване: 3 Х 100 мл, като изпиването предхожда с ок. 40 мин. планираният прием на храна.

Ето как се приготвя и как изглежда кимионената отвара:

Масло за отслабване

Както семената, тъй и маслото се взема преди всякаква храна, за да подейства и да прояви качествата си, едно от които е и потискане на желанието за храна. Водните извлеци се вземат 20 – 40 мин. преди да постъпи храна, но за маслото стигат и 15 мин.

Има два варианта за приемане на масло.

 • Първи – двукратно по 1 чайна лъжица масло, размита в някакво топло питие със или без мед (по ваше желание);
 • Втори – по двумесечна схема + диета.

Мнения за отслабване с черен кимион

Противен, но отличен продукт – това са думите на една потребителка, която сваля с черен кимион 4 кг. Но не харесва вкуса му. В интернет четем множество отзиви на доволни хора, които са постигнали (главно с маслото!) възстановяване на липидния обмен, ускоряване на метаболизма и леко са изчистили храносмилателния тракт.

Специалистите също се изказват ласкаво. Проведени са десетки научни изследвания, доказали снижение на ИТМ при приемащи черен кимион.

Негативни мнения за черен кимион идват главно от хора, които възлагат твърде много на семената, без да променят хранителните си навици.

Рецепти с черен кимион

Простуди, кашлица, бронхит, имунитет
 • Инхалация: В съд с кипната вода капнете 2-3 к. етер. масло чер. кимион и вдишайте парите;
 • Отварка: съберете лист подбел, стрък мента, корен лечебна ружа – и трите в равни колич. Ако сложите по 2 с.л. от билките, то семената нигела трябва да са 1 ч.л. Залейте с кипната вода – в примера с 600 мл, поварете на слабо 3 мин. и оставете да се пари 60. Пийте топло, по стотина милиграма, многократно през деня;
 • Отварка 2: по 1 с.л. лист горска ягода и лист черв. боровинка смесете с 1/3 ч.л. семе от черен кимион. Кипнете с 200 мл и оставете да се запарва. Пийте 3 Х 250 мл, горещо с мед;
 • За смучене: сложете под езика ¼ ч.л. цели семена и смучете петнайсетина минути. Изплюйте ги. Процедур. се върши 3 пъти/ денон.;
 • За втриване: масло чер. кимион и зехтин в пропорции 5:1 се смесват и сгряват (чрез вода). Втриват се в гръдния кош и по гърба преди сън вечерта. Болният се увива дебело. При силна кашлица – двойно по-учестено изпълнение.
 • При възпаления на дихател. с-ма най-действени са инхалациите с масло и смученето на семена. Така се очистват и дезинфекцират лигавиците, намалява се възпалението и болестта бързо минава;
 • За укрепване на имунитета – млени семена + мед Х 1 ч.л. Схема: 1/2 пъти, следващо нахранване. Курс – 1 месец;
 • При алергии и астма – черният ким. е допълнителна терапия за намаляване на изявите на симптоматиката. Има противоастматично действие и пряко открива въздушните пътища в белите дробове;
 • Белодробни заболявания – подобрява белодробните функции, работи като бронходилатор – разширява пътя на въздуха. Маслото има меко и умерено действие;
 • Белодробни възпаления и пристъп на астма – когато белите дробове се свиват заради възпаляване или пристъп, маслото възбужда имунната с-ма да се справи. Отразява се върху белодробната тъкан;
 • При хрема и синузит – алергичната разновидност се лекува чудесно с черен кимион. Приемът на семена или масло повишава имунитета, оказва противовъзпалително и антихистаминно въздействие. Чайна лъжица черен кимион, размит във вода и малко мед, след събуждане и преди заспиване. Масло, 1:1 размесено със зехтин, се накапва в носа 3-4-кратно (и при кашлица).лечение с черен кимион, болести, симптоми, показания за употреба на черен кимион

  лечение с черен кимион, болести, симптоми, показания за употреба на черен кимион

  Главните лечебни направления на чер. кимион

Срещу болки в гърба, стави, кръст
 • Вътрешно: 500 г семена леко се запичат и се смилат на ситно, добавя се 150 мл мед. Полученото средство се приема 10 денонощия, по два пъти, ок. час след нахранване;
 • Външно: мляно семе + ябълков оцет. Болящото място се постила с марля, а сместа се маже в/у  нея.
 • Външно: 20 к. масло се подгрява и с него се разтрива болният участък – с интензивни движения.
За сърце и кръвоносни съдове

При болки в сърцето (особено след тревоги, стрес, напрежение) се препоръчва затопленко мляко с чайна лъжица мед и броени капчици масло.

Рецепта за сваляне на кръвното: 100 мл мед, цедено 1 лимонче, масло от чер. ким. 1 ч.л. Еднократното к-во е 1 с.л., разредена с топла вода, вечер, преди сън.

Срещу главоболие, мигрена, световъртеж
 • 1 с.л. масло чер. кимион се поглъща 2-3 пъти в денон. Съчетава се с разтриване на слепоочията и челото;
 • Семена от  анасон, черен кимион и карамфил се смесват в идентични количества. Прахообразната смес се яде – по чайна лъжица преди нахранване, сутрин и вечер и е супер при мигрена;
 • Световъртеж: 1 чайна лъжица масло с чая. Действието се усеща още в първите 5-7 мин. Тук помага чай от семената, приготвен по най-обикновен начин – чайна лъжичка се залива със сгорещени 200 мл вода.
За храносмилателна система
 • За подобряване на храносмилането, намаляване на болки и при подуване – е показано е пиенето на масло чер. кимион в топло мляко. На чаша се пада по чайна лъжичка масло и още толкова – мед. Такова лекарство е безопасно и за децата. На тях обаче се дава 1/3 чаша;
 • При лош апетит – известно време преди хапването бавно сдъвчете  двайсетина семена нигела и преглътнете с вода, в която са капнати няколко капки яб. оцет;
 • Снижаване на киселинността в стомаха – броени капки масло в горещо мляко, подсладено с мед или тръстикова захар. По-често комбинирайте със зелена листна салата;
 • При гадене и повръщане – кипнете зърна чер. кимион и карамфил и пийте прикратно, без подслаждане. Друг вариант: чайна лъжичка мляно семе се разрежда в ментов чай и се поема топъл, през няколко часа;
 • Метеоризъм – чай от равни масти млени семена нигела, сладък копър и мента + броени капки масло от чер. кимион, подсладител – мед. Едновременно с това налагайте компрес с яб. оцет и черен кимион на корема;
 • При газообразуване – чайна лъжица зърна + 200 мл кипяща, задържа се на водна баня 7-8 мин. Схема: двукратно в денон., по стотина милилитра, преди нахранване.
 • Гастрит и язва на стомаха – смесете 10 к. масло от чер. кимион със ситно рендосана кора от нар (1 с.л.) с чашка натурален мед. Употребявайте ежедневно нагладно, заедно с топло, но не подсладено мляко. Процед. се повтаря в течение на 2 месеца без прекъсване. II вариант: по 1 с.л. семе от лен и от черен кимион ври 2 мин. в 200 мл и се пари няк. часа. Изпиват се по 100 мл при събуждане и пред заспиване. Ежедневно. Без сладкиши и цитруси.
 • Чревни инфекции – семе нигела 1 ч. л. на станд. чаша превар. вода. Семето се мели и попарва. Остават в нея до естественото й изстиване. Схема: по 100 мл пред обяда и вечерята.
 • Срещу чревни гъбички – чайна лъжичка масло на ден или 6 капсули от готовите препарати – по време на ядене. Курс – три седмици. Продължава се с 3 капсулки дневно;
 • Древен арабски начин за избавяне от чревни болести: сварете 200 мл яб. оцет, 100 мл фино мляно семе от чер. кимион и 100 мл масло от същото растение. Доведете до състояние на сироп. Приемайте по чайна лъжица, трикратно, преди главните хранения.
Др. органи и проблеми
 • За черен дроб – популярна рецепта за лечение на ч. дроб е смес от мед с маслен извлек от чер. кимион. Маслото и меда са в равни количества. Смесва се по-голямо количество, от което се взема по чайна лъжичка, 20 мин. пред ядене;
 • Камъни в жлъчката и пикочния мехур – млени семена, смесени с мед. Помагат да се разтворят камъните и да се изведат неусетно;
 • Снижаване на холестерола – 7 капки масло нигела се накапват в чаша с ментова отварка, подправена с мед. Пие се горещо и на празен стомах, еднократно вс. ден. Комбинира се с лека диета без говежди мазнини, сланина, колбаси, субпродукти и жълтък;
 • За панкреас – в острата фаза на панкреатита и при изостряне на хроничното заболяване употребата на масло от черните зърна е противопоказано. По време на устойчива ремисия се потребява 1 чайна лъжица.
 • При Хашимото – 40 пациенти с аутоимунен тиреоидит се подлагат на ежедневен прием на 2 г прах от зърна чер. кимион – в течение на 8 седм. Какъв е резултатът за този срок? Осезаемо и устойчиво са намалели: индексът на телесната маса, обиколката на талията и на бедро, значението на тиреотропния хормон (показвайки подобрение на функциите на щитовидната жлеза), антителата към пероксидазата на щитовидната жлеза АТ-ТПО. Нараства синтезът на хормон Т3, който е най-активният от хормоните на щитовидната жлеза.
 • Захарен диабет – чаша млян черен кимион, голяма лъжица медицинска жлъчка, половин чаша семе от билката поточарка, чаша мляна кора от нар, чаша сух млян корен от зеле и 1 голяма лъжица асафетида . Всичко се размесва и се изяжда след събуждането по 1 с.л. Най-пълно се усвоява с кис. мляко.

Видео мнения на специалисти

Наш фермер отглежда нигела на българските почви. Ще видите и как изглежда растението:

За интересното растение се разказва синтезирано в 2 минути в “Здравето отблизо” по БНТ:

Доц. Павл. Симеонова обяснява ползите от продуктите на Боталайф с ч. кимион:

Ако ви е било интересно да научите за черния кимион и смятата да пробвате някоя от рецептите, моля споделете с приятелите си. Бутонът за това е по-долу. Благодарим Ви!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как се приемат зърна от черен кимион и масло? Приложение, рецепти

 1. Как се приемат зърна от черен кимион при дефицит на витамини Бе и за попълване на липси от калций и желязо? Семена или масло е по-добре, моля за насоки.

 2. Маслото се носи от Турцията, мои познати винаги си взимат, когато пътуват. Аз обаче исках и пробвах отглеждане на черен кимион, но нещо не ми се получи.

 3. Черен кимион за отслабване извинете, но звучи несериозно. Само спорт!!! Всичко друго е абсурдно.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.