Елда: Ползи, диета и лечение. Евтини и приложими рецепти, видео

♠ Откъде се появи елдата? ♠ Качества, ползи и хр. стойност ♠ Диета с елда ♠ Преимущества и негативи ♠ Варианти ♠ Руска диета ♠ Класическа ♠ Експресна ♠ Протеинова ♠ Антицелулитна ♠ Антиоксидантна ♠ С кисело мляко ♠ В 90-дневната ♠ Отзиви и резултати ♠ Захранване на бебе

Още в текста: ♠ Лечение с елда ♠ При диабет ♠ Анемия ♠ За стомаха ♠ Кисел против холестерол ♠За мускули и издръжливост ♠ За сърце, хипертония ♠Щитов. жлеза ♠ Други ♠ Как се готви – видео рецепта ♠ Как да подберем добра елда ♠ Каква се продава у нас ♠ Възможни вреди

Руснаците я наричат „гречка“ – умалително и с любов. Смятат я за своя национална храна.

Вярно е, че елдата до неотдавна бе консумирана основно сред рускоезичното население на Земята, докато повечето европейци и американци я считаха достойна само за фураж. Някъде – доколкото я доставяха, се продаваше само зелена, другаде – в аптеките, като специален продукт за диабетици.

У нас елдата влезе като добавка – източник на растителен протеин. Да се готви гречка редовно, като част от традиционното меню, и до днес на ред места по света е най-малкото странно.

И все пак ние вече добре познаваме вкуса на елдата. Налична е и в по-затънтените магазинчета. Какво я постави в нашето полезрение?

Във време, когато все повече хора се отказват от месото, стойността на източниците на растителен протеин нарасна неимоверно. Пред немалка група стои въпросът как да не употребяват месо (или да го редуцират), без да намаляват потреблението на белтъчини.

В това отношение елдата се нарежда в Топ 5 заместители на месото, наред с яйцата, кисело-млечните, бобовите и ядките. А сред зърнените тя държи първото място с повече от 12 % съдържание на белтъчни.

Какво е елда

диета с елда, отслабване с елда, антицелулитна диета, антиоксидантна диета

Водата в елдата е 75%

Елдата е плодът на растението Fagopyrum. То не е житно, а от Лападови, но го възприемаме като  зърнена храна. С родина Индия, елда се отглежда за храна от 6 хилядолетия. В определени райони тя е била ориза и пшеницата на бедните.

Най-известни и използвани видове са обикновената Еsculentum, многогодишната Сymosum и татарската Tartaricum, Плодът е със специфична форма, подобна на торбичка.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Днес това непретенциозно растение активно се отглежда на всички континенти. Сред страните-лидери в производството са Русия, САЩ, Франция, Украйна, Казахстан, Бразилия, Полша, Япония.

Ползи от елдата

Ако се сравнява с другите зърнени по количеството полезни свойства, елдата без съмнение е лидер. В нея се съдържат значими количества:

В-витамини, които благоприятно влияят на нервната с-ма, помагат срещу напрежение, безсъние, повишена възбудимост. По този път те влияят на организма като цялост, защото проблемите с нервите се отразяват върху всички органи и с-ми на човешк. тяло;

 Желязо, което активно участва в процеса на кръвотворене. То придава енергия и жизнени сили, подобрява външния вид и тена;

 Рутин е благоприятен за съдовете. Той предпазва от развиване на варикозни разширени вени, главоболие, различен род кръвоизливи;

 Вит. А въздейства върху зрението, костите, имунитета и кожата. Той се отнася към мастноразтворимите, затова гречката е полезна с масло;

 Вит. Е е много важен за жените. Оказва въздействие върху пикочната с-ма, ускорява регенерирането на кожата, способства затварянето на рани, забавя процесите на стареене. Също е сред мастноразтворимите;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Никотинова к-на притежава изразено съдоразширяващо д-вие, подобрява еластичността на съдовете и капилярите.

Културата въздейства така:

 Редовната употреба забележимо подобрява храносмил. тракт на човека. Приносител е на микроелементи, потребни на човешк. тяло;

 Способна е да очиства организма от токсини, извежда холестерола;

 Препоръчителна е за хора, склонни към запек. Заради многото целулоза в състава си, тя активизира червата. За хора с противоположния проблем елдата не е противопоказана, защото не разхлабва, а само заставя чревните стени да се съкращават;

 Отнася се към хипоалергенните продукти, защото в състава й отсъства глутен, какъв е наличен в пшеницата, овесът, царевицата. Глутенът въздейства неблагоприятно върху човешк. тяло и най-вече върху чревн. стени. Дори здрави хора, прекаляващи с тестеното, с времето придобиват разстройства на храносмилането;

 Глутенът обвива стените на червата и тялото започва да се отравя с токсини. Това води до нарушения на обменните процеси и се появяват болести като диабет, омазняване и др.

 Флавоноиди, които оказват противораков ефект.

Списък с ползи от ядене на гречка
 • Очистващо по отношение на ч. дроб, съдове, черва и др.;
 • Антиоксидантно;
 • Укрепващо съдовите стени;
 • Активизиращо кръвообращението;
 • Регулативно спрямо холестерол и кр. захар;
 • Противостои на депресията;
 • Стимулира храносмилат. процеси;
 • Подобрява състава на кръвта;
 • Усилва имунитета;
 • Премахва подпухване и отоци;
 • Премахва киселини;
 • Подобрява тена и еластичността на кожното покритие;
 • Източник на протеин;
 • Увеличава физич. сила и издръжливост;
 • Нисък гликемичен индекс;
 • Укрепва кр. съдове и снижава кр. налягане;
 • Профилактира образуването на холестеролови плаки;
 • Профилактира инсулти и инфаркти;
 • Незаменима храна за сърдечно-болни;
 • Диетична храна – съдържа пектин и хранителни влакнини;
 • Ускорява заздравяването на рани, гнойни язви, цирей.
Хранителна стойност

Мазнините в елдата възлизат средно на 3,3%, протеините – на 12,6%, въглехидратите са 57,1%, хранителните влакнини – 11,3%. 14% от състава й е вода.

Калоричността се оценява на 308 кКал за 100 гр. Тази стойност е сравнително висока, но веществата от елдата се усвояват напълно.

Протеините се усвояват мн. бързо, поради което елдата е диетичен продукт и добра храна за деца и болни.

Мазнините й предоставят изгодна позиция спрямо месото, на което иначе тя не отстъпва по съдържание на белтъчини.

Въглехидратите се усвояват продължително време, което дава трайно усещане за ситост.

Витаминно-минералният й състав е в следните пропорции:

 • Нишесте – 55,4%;
 • Наситени мастни к-ни – 0,6%;
 • Ненаситени мастни к-ни – 2,28%;
 • Захариди (моно- и ди-) – 1,4%.
 • Витамини: A, Е, B1-B6, РР, B9;
 • Минерали: калций, калий, хлор, фосфор, магнезий, натрий, сяра, желязо, цинк, мед, силиций, молибден, бор и др;
 • Киселини: лимонена, ябълчена, , оксалова;
 • Незаменими аминокиселини: лизин, аргинин.

Благодарение на антиоксидантните свойства на фенолните съединения, продуктът е по-високо защитен от разваляне спрямо другите видове зърнени. Вкусът му не се разваля при продължително съхранение, не се вгорчава и не плесенясва при повишена влажност.

Диета с елда

Евтин режим с ефект от „минус 1 кг“ на ден

Сред руснаците отслабването с елда е популярно от десетилетия и се възприема като един от най-ефикасните режими, който не изисква сериозни финанси. Понася се добре, не прилича на „гладните диети“, макар да е строг и носи високи резултати.

елда, гречка, елдена каша, каша от елда, зърнена храна

Калоричността на гречката в суров вид е висока, но сварена, средна порция тежи 60 г и има 54 кКал

Елдата заема лидерски позиции сред аналогични продукти по количеството на микро и макроелементи и витамини в себе си. Блюдата с нея насищат и дълго удържат чувството на глад. Растителните протеини в състава заменят животинските в качеството им на „строителен“ материал за кости, тъкани и мускули. Освен това елдата се усвоява добре и след нея не се наблюдава чувство на тежест в стомаха, както след месо.

Отзивите за елдената диета свидетелстват за премахването на до 14 кг от теглото в рамките на две седмици. Среден и по-постижим резултат е 7-10 кг, без да се отчитат индивидуалните особености на конкретното тяло.

Преимущества

 • Диетата е евтина, половинкилограмов пакет струва 2 до 4 лева според производителя, произхода, качеството (данни от януари 2018 г.)
 • Приготвеното блюдо може да стои в хладилника и седмица, без да загуби вида си на току-що сварено;
 • При готвене елдата запазва повечето си полезви в-ва;
 • Вкусна е и студена, което позволява да се носи на работното място;
 • Подхожда за вегетарианци, вегани и спазващите църковен пост.

Недостатъци

 • Режимът е „жесток“ и еднообразен като всички монодиети;
 • При продължително приложение има риск да възникне витаминен недостиг, доколкото елдата не покрива пълния спектър от нужди на тялото;
 • Бързо привикване – режимът на елда се ограничава до 14 дни, след които възниква риск от привикване и прекратяване на отслабването;
 • Влошаване на общото състояние – някои потребители съобщават за слабост, главоболие, проблеми с кръвното и обостряне на хронични страдания. Не е ясно доколко тези ефекти са естествени за изчистващите диети, при които в кръвта се отделя повишено к-во токсини.

За да се избегнат нежеланите ефекти, диетата на елда може да бъде повторена безопасно не по-рано от 30 дни след предходния режим.

Ако по време на режима получите неприятни симптоми, прекратете. Вероятно монодиетите не ви понасят.

Противопоказания

При монодиетите организмът понася сериозни изпитания. Затова преди да изберете този режим, отчетете противопоказанията:

диабет, остри и хронични стом. проблеми като язва и гастрит, хипертония и сърдечни страдания, остри прояви на климакс, хронични проблеми с кожата като псориазис, дълбоко депресивно състояние и др. нарушения на психиката, бъбречна недостатъчност, възпалителни процеси на задстом. жлеза като панкреатит, операции в коремна кухина, понижен хемоглобин, повишена киселинност в стомаха, онкологични патологии.

Не са подходящи за вталяване периодите след зачеване и кърмене. Въобще този тип режими са противопоказани за деца, подрастващи, при твърде напреднала възраст.

С внимание се прилагат при активни спортни занимания, заради тежките натоварвания.

Още противопоказания и съображения са описани ТУКМагичната диета на елда, отзиви на реални ползватели, резултати. 

Руска диета

хранителна стойност, състав на елда

Ето какво няма да ни липсва, когато „диетуваме“ с елда

Принципи на хранене

 • Пригответе се затова, че постоянно ще ядете елда. Списъкът на допълнителните храни, разрешени при този режим, е съвсем ограничен, забранено е почти всичко;
 • Елдата безопасно се комбинира с пресни и сушени плодчета, основно ябълки, круши и сливи, но количеството им е съвсем минимално. Те влизат в качеството им на междинни похапвания;
 • От сладостите е разрешен само медът в к-во 1 ч.л. на денон., между храненията;
 • Разрешените течности са само вода и билкови чайове, като минимумът за денон. е 2 л.;
 • Забранени са всички сладкиши, тестени, месни и рибни блюда, ядки, подправки, солта.

Как да приготвим правилно

От правилното приготвяне на елдата зависи не само ефикасността на диетата, но и понасянето й.

Технологични варианти за диетични блюда от елда

 • Вариант №1: измийте елдата, залейте й с кипяща вода и поставете капака. Оставете я за цялата нощ;
 • Вариант №2: измийте зърното, залейте с хладка вода в к-во 1:2. Сложете на максимална степен на котлона и варете, докато се поеме цялата течност. Намалете на минимална степен, сложете капак и отмерете 5-6 мин.;
 • Вариант №3: попарете измитата елда и излейте водата. Отново сложете кипяща вода, покрийте с капак и дебели кърпи (одеяло), оставяйки я да поема в течение на поне 8 часа.

Диетичната елда се приготвя без мазнина, когато се цели бързо отслабване. Но тя е по-полезна с добавено масло, защото витамините в нея са мастноразтворими. Вталяването по такава технология не е толкова стремително, но е по-щадящо тялото и се избягват някои от негативите на диетите въобще.

Как да приготвим наистина вкусна елда, е демонстрирано във видеото, поместено в края на статията.

Последното хранене при елдената диета се извършва 4 часа преди заспиване.

Внимание! Не „диетувайте“ на елда, ако вкусът й не ви се нрави. Върху ефикасността на режимите влияе психологическата нагласа и удоволствието, което се изпитва от избраната храна.

Ако има вероятност режимът на елда да се провали, може да пробвате 1-2 дни комбинирано хранене на елда с масло и междинно похапване на пресни салати, за предпочитане – от листни зеленчуци.

Продължителност на режима и резултати

Колко може да се седи на елда? Продължителността зависи от килограмите, които ви е нужно да изхвърлите. Също от здравето ви, както и от психолоческата нагласа. В крайна сметка влияе и издръжливостта ви на ограничително хранене.

Стандартно се прилагат 5 варианта:

 • Тридневен – краткосрочна диета, която се отличава с простота, безопасност, комфортно приложение + добър резултат. Употребяват се само елда и вода, като очакваната редукция е в рамките на 3, максимум 4 кг;
 • Петдневен – при него се допуска похапването на плодове между елдените блюда. Този вариант е сравнително тежък, затова се прави в спокойни периоди, без умствено и физическо пренапрежение. Необходимо е плавно пристъпване към диетата и после – плавен изход, чрез захранване. Очаквана редукция – в разките на 3 до 5 кг. Повторение е възможно след 10 дни и 1 мес. след повторен режим;
 • Седмичен – провеждан в строг режим, този вариант води до загубата на до 8 кг. При по-щадящи приложения ще се разделите с 5 до 7 кг. Има риск от увреждане на здравето, ако се прекали. Диетата може да се подкрепи с умерено спортуване;
 • Десетдневна – очакваната редукция е до 10 кг, но този вариант е вече доста тежък за понасяне. Популярен е преди плажния сезон. Няма  основение да се ползва при незначително превишение на теглото;
 • Двуседмичен – максимално разрешения срок за елдена диета, макар че и той крие немалко рискове за здравето. Такъв дълъг период изисква включването на междинни похапвания със значима хранителна стойност и високо витаминозни блюда като пресни зеленчуци, ядки или плод. При строго приложение на режима очакваната редукция е до 12 кг, но за препоръчване е да не се подлага тялото на подобен стрес.

Строгите варианти…

Елдата води до бързо вталяване, когато се взема като монодиета – тоест без смесване на храни, дори и нискокалорични. Но подобна редукция носи всички негативи на скоростните режими – нестабилност, увисване на кожата, влошаване на тена и на жизнеността.

Достатъчно строга е диета с елда, комбинирана с растителни нискокалорични компоненти. Тогава килограмите ще си отиват по-бавно, но и резултатът ще е по-стабилен. Понасянето на режима е по-добро, комфортът – по-висок.

Класическа диета

диета с елда, отслабване с елда, антицелулитна диета, антиоксидантна диета

Гречка като монодиета: жестоко, ако не я възприемате като вкус

Тя е умерена, но достатъчно интензивна. Количеството на елда за деня е неограничено. За комфорта допринася шесткратното хранене.

Препоръчителна схема

 • 500 мл вода сутринта преди първо хранене;
 • Порция елда след 30 мин.;
 • 200 мл вода ок. 30 мин. след елдата;
 • Втора порция елда след 60 мин.

И така нататък до изпълването на шест порции за деня.

До 3 приема на течности може да се заменят със зелен или билков чай, естествено неподсладен. Но не заменяйте всичката вода, тя извежда токсините. Иначе ще се изяви симптоматиката на отравяне – главоболие, гадене и пр.

Не си позволявайте по време на режима кафе, газирани, киселомлечни напитки, както и сокове, дори пресни.

След края на направете плавен преход, като внасяте по една от обичайните си храни на ден. Например включете плод, после – пресен зеленчук, после – млечен продукт и т .н. Месото и тежките блюда са последни, а алкохолът – 10-тина дни след края на захранването.

Експресен режим

Той е строг вариант, но прилаган в разширено меню. Както и при другите варианти, се изисква изпиването на дадено к-во течност преди и след елдата.

Допълнителни храни (изберете само една за даден ден)

 • Нискомасл. кисело мляко (220 мл) или извара (100 г);
 • Несладък плод, пресен;
 • Сухи плодове като стафида, кайсия (30-50 г);
 • Пресен зеленчук, свежо нарязан и неподправен (150 г);
 • Мед (5 – 8 г);
 • Фреш от плод или зеленчуков (200 мл);
 • Варено пилешко без мазнина (100 г).

Допълнителните храни се комбинират с елдата, а междинни закусчици не са предвидени.

Режимът е подходящ за умерено спортуващи.

Протеинов режим

За разлика от предходните варианти, протеиновият помага за бавна, но надеждна загуба на килограми. Благодарение на разнообразното меню, всичко минава удобно и комфортно. Значително се редуцира рискът от възвръщане на сваленото.

диета с елда, отслабване с елда, антицелулитна диета, антиоксидантна диета

Такава комбинация е вкусна и диетична

Храненето е 4 до 5-кратно. Запарената елда е без масло, но в неограничени количества. Изключение прави вечерното хранене, което е по-редуцирано.

С какво се яде елдата

 • В понеделник – с 200 г извара;
 • Във вторник – с 250-300 г варено пил. филе;
 • В сряда – с 250-300 г варено немазно говеждо;
 • В четвъртък – с до 300 г някаква диетична риба, направена на пара;
 • В петък – 100 г меко сирене;
 • В събота – омлет от три яйца,  60 мл мляко;
 • В неделя – 200 мл нискомасл. кисело мляко (като вариант: кефир/ йогурт) или 150 г извара.

… и щадящите диети

Жестоките схеми се хвалят с бърз и радващ окото резултат, но и удоволствието от постигнатото бързо отминава. Диетолозите настойчиво предлагат по-удобните и безопасни за тялото леки режими, които освен всичко избавят и от шлаки и токсини. И подмладяват.

Антицелулитна диета

Целулитът се появява не само заради наднормени килограми. Нерядко го забелязваме и върху стройни фигури. Проблемът идва от неправилното хранене и работата на стол. „Портокаловият“ дефект си отива само с комплексен подход.

Основната храна е запарена елда. Тя се допълва от обезмаслени кисело-млечни, извара и варено пилешко. Междинните похапвания са лентички пресен зеленчук, примерно от краставица или бяло зеле, както и семена. Количеството на течностите се завишава над 2 л.

Едновременно с елдената диета се прилагат антицелулитни масажи или обработка със съответните специализирани козметични продукти. Атаката е вътрешна и външна.

Ако забележите „провисване“ или дори отпускане на участъци от кожата, нови бръчки на лицето и в областта на деколтето, значи трябва почивка. Дайте я минимум 30 дни.

Впоследствие може да минете към антиоксидантната диета.

Витаминна (антиоксидантна)

В този вариант на елдения режим наблягаме на природните антиоксиданти. Храненето се разчита на 5 пъти, като максим. срок е 5 дни.

Главен компонент в храненето е специална салата, която в руските източници справедливо е наречена „Отслабни!“. Тя съдържа 2 ябълги, 1 киви и 1 брой цитрус според предпочитанието. Плодовете на кубчета и се смесват с шепа кедрови ядки (непременно сурови).

Приблизително петдневно меню

На всяко хранене се дават по 50 г варена елда. Останалите съставки са по схема:

Понеделник

 • Закуска: салата, 3 сушени сливи, 200 мл чай от лайка;
 • Обед: салата;
 • Вечеря: 1 грейпфрут.

Вторник

 • Закуска: салата, 200 мл фреш от портокал;
 • Обед: 50 г ядки, 5 сушени плодчета;
 • Вечеря: Пресен зеленчук на лентички.

Сряда

 • Закусване: 200 мл фреш портока + лимон;
 • Обед: салата + 200 мл доматен сок;
 • Вечер: 7 фурми.

Четвъртък

 • Закуска: 2 грейпфрута;
 • Обед: пресен зеленчук нарязан;
 • Вечеря: 50 г ядки.

Петък

 • Закуска: зеленчуков фреш + салата;
 • Обед: пресен зеленчук, нарязан + няколко фурми;
 • Вечеря: зеленчуков фреш + 1 грейпфрут.

Подходящи зеленчуци: цвекло, спанак, краставица, домат и др. свежи видове, които са само почистени и неподправени. Варени се разрешават само морковът, цветното зеле и броколите.

Още една „отслабваща“ салата:

След края на режима възстановяването на преди прилаганото хранене се възобновява постепенно. Поне за месец не включвайте сладкиши и тестени. И обезателно без алкохол!

В началото гответе само на пара и варете. Разширявайте списъка, като отложите максимално месото, и най-вече мазните му разновидности.

Препоръчва се някакъв вид движение и допълване с капсулирани витаминни комплекси.

Диета с кисело мляко и елда

Тези два компонента в комплекс са благотворни. Елдата насища и обогатява с витамини,    а млякото изгребва и извежда от чревните стени задържани остатъци, нормализира микрофлората.

Най-полезно е това блюдо на закуска, а положителните изменения стават неоспорими до няколко дни.

Варианти: кратък срок в качеството на монодиета или по-продължителен, базиран на закуска с елда и разнообразно, но нискокалорично хранене през деня.

Приготвяне: разчетете за порция по 2 с.л. елда и 150 мл мляко. Отвечерта измийте зърнената съставка и я залейте с млякото, оставете в хладилника за цяла нощ. Сутринта  закусете с една порция, без добавки и подправки.

Противопоказания: нарушения в панкреас, ч. дроб, черва. Суровото зърно е агресивно към стомашн. лигавица и може да провокира възпалявания.

Други вкусни и вталяващи закуски

 • Запарете за 8 часа елда, сутринта я подправете с мед и пресни плодове;
 • Съчетайте сварена елда с варени отделно моркови, ч. цвекло, карфиол и др.;
 • Подправете елдата с мед и орехи.

Отзиви и резултати

Потърсихме мнения от руските форуми, чиито потребители с годините са станали „спецове“ по такъв тип отслабване. Отбелязахме, че руснаците смятат елдата за своя национална храна.

Какво споделят?

Руските потребители дотолкова са свикнали с продукта, че без страх предприемат и по-продължителни акции, базирани на този продукт. Те нямат проблем с вкуса, с който са свикнали от детството. Смело го съчетават с всякакви храни или го прилагат абсолютно чист, варен на вода, без подправяне.

Марина (pohudejkina.ru): Имах период след операция, когато половин година ядох практически само с елда и мляко. Без нито храм масло и захар. Таза за 6 м. Отслабнах с 30 кг! Аз самата бях в шок!

Лидия Протасова (evehealth.ru): Карам на елда без сол и захар, но добавят пресен домат. Разбира се, противно е, но не съм гладна. За 4 дни свалям 4 кг (ръст 1.62, 74 кг, 27 г.). Рязко напълнях, без да знам от какво, но елдата винаги действа.

диета с елда, отслабване с елда, антицелулитна диета, антиоксидантна диета

Потребителката е документирала резултата си в стил „преди и след“

Призрачная_Встречная (irecommend.ru): Два месеца на елдена диета и 10 кг ги няма! Не сдадох багажа и даже нямам проблеми със здравето (снимка).

Рита (pohudejkina.ru): Елдената диета от лесните, евтини и ефективни – за мен! При това аз много обичам елда и никак не ми пречи да я ям без подправки и сол. Карам на нея по 3-4 дни, според настроението. Хубавичко се очиствам, става ми леко. Единственият нюанс е правилното излизане от диетата. Не трябва да се налита на всичко подред, иначе за какво си се мъчил?!

В 90-дневната диета

Елдата е супер избор за нишестения ден в този прочут режим, която от години води сред вталяващите режими у нас. На всеки 4 дни се прави избор сред бобови и зърнени, картофи, пълнозърнест хляб.

Детайлно за диетата и мястото на елдата в нея е описано ТУК: Практичен наръчник за 90-дневната: таблици, препоръки, меню. 

Лечение с елда

(конкретни рецепти, ползи, препоръки)

Елдата е сред малкото зърнени храни (възприема се за такава, макар да е от друго семейство), които засега не са успели генетично да модифицират (не е ГМО).

При отглеждането й няма необходимост от пестициди, хербициди и нитрати, доколкото тя е устойчива на болести и се развива добре, дори и без торове.

Затова е досега елдата е „чист“ източник на протеини и аминокиселини, възхитително действащ имунен стимулатор, лекарство и предпазно средства спрямо ред болести.

Захранване с елда

(за деца и бебета)

Варената елда или елдена каша, както я назовават руснаците (защото зърната се разпукват и сливат в сравнително равна маса), е оптимална храна за мъниците. Въвеждането й в детското меню става на 6 м., като се стартира с 1 ч.л. Ако храната бъде понесена добре, плавно се вдига количеството. От 7-мия месец тя вече може да бъде чест участник в ежедневното меню.

Плюсове на елдата по отношение на децата:

 • Тя е храна с ниска алергенност (хипоалергенна), следователно безопазна;
 • Не съдържа глутен;
 • Насища и подава достатъчно енергия за активните малчугани;
 • Предпазна от развитието на анемия;
 • Добре се отразява на нервната с-ма, което помага при хиперактивни деца;
 • Помага на мъниците да спят по-добре и да се събуждат бодри;
 • Повишава умствените способности.

Руснаците са на мнение, че елдата е идеална за захранване на кърмачето, като първа храна, различна от млякото. Те изтъкват липсата на глутен и ниският риск от алергичен отговор. Важен довод е богатството на желязо и на целулоза, която стимулира храносмилането.

За кърмачето се предпочита каша от елдено брашно или разбиване на приготвената по обичайния начин елда в блендер, докато стигне консистенция на пюре.

При първоначалното въвеждане на продукта е препоръчително да се свари с вода, но по-нататък може основата да стане мляко, както и да се добавят плодчета и разни зеленчуци.

Приготвяне на 5% каша за захранване

При първо подаване елдата е на 5%-ова каша (1 ч.л. елда спрямо 100 мл вода). Щом детето приеме храната, може да се мине към 10%-ова каша – 2 ч.л. спрямо 100 мл вода.

Когато купувате елда за кърмаче, избирайте да бъде с по-светъл цвят. Той е знак, че зърното не е било интензивно обработено, което е добре при захранване.

Елдата се измива и подсушава. Смила се в блендер или кафемелачка до брашно. Ври 15-20 мин. на слабичко, като се бърка. Охлажда се естествено, а накрая може да сипете кърма или адаптирано мляко.

Внимание: при захранване не използвайте сол или захар.

Още за захранването ще видите ТУК: Захранване без глутен, рецепти, таблици, съвети.

При диабет

и висока кръвна захарелда, лечение на диабет, висока кръвна захар

Елдата е от ключовите компоненти в правилното хранене на диабетиците. Тя въздейства благоприятно на ред проблеми, придружаващи ендокринното заболяване – сърдечни, нервни, съдови и др. Пълноценно заменя хляба и картофите в диабетичното меню, бързо засища и няма противопоказания. Чрез нея страдащите от наднормени килограми пациенти съумяват да удържат теглото си.

Сама елдата няма силата да излезува диабет, но тя значително подобрява състоянието на пациента, регулира гликемията.

Най-популярно е лечението с комбинация от елда и мляко и провеждането на елдени диети. Естествено подобни инициативи се съгласуват с лекар и се съпровождат от двигателни активности.

При двата типа на диабета елдата допринася полза със своята ниска калоричност и невисок гликемичен индекс – 55 единици.

Предупреждение: елдата се употребява умерено, без прекомерности, защото съдържа и доста въглехидрати, влияещи върху концентрацията на захари в кръвта. Оптималната доза за диабетици е не повече от 6 – 8 лъжици готова елда на едно хранене и употреба през ден.

В качеството й на лечебно средство елдата се взема на два пъти. 1 с.л. се накисва за 10 ч. в кисело мляко и количеството се разделя между сутринта и вечерта.

При анемия

(за повишаване на хемоглобина)

Белези на спаднал хемоглобин са световъртежът, главоболието, чувстването на слабост и след почивка, тахикардия, бледност на кожата, гадене, обилно опадане на коса, чупливи нокти. Дори и без изследвания, тази симптоматика е достатъчно красноречива.

В подобни състояния елдата е „спец“, ефикасно средство за увеличаване на концентрацията на хемоглобина в кръвта. Тя съдържа много желязо – трябва при желязодефицитните анемии, както и фолиева и аскорбинова к-ни, подобряващи усвояването на желязото.

Чрез състава си елдата активизира кръвотворенето. Периодичното хранене с нея стимулира синтеза на еритроцити, които на свой ред подобряват общото състояние на тялото.

Лечението се състои просто в приема на елда, независимо от начина на приготвяне. Висока терапевтична стойност има брашното – за предпочитане домашно смляно. Преди смилането зърното се измива и подсушава.

За приготвяне на една порция се смесват 150 г брашно и 250 мл затопленка вода или хладко мляко. Ползва се като междинни закуски в течение на деня.

За метаболизъм

Скоростта на метаболизма най-много се влияе от изменение на хормоналните нива в тялото.  Тестостеронът ускорява, а спадът на женските хормони (напр. в климакса) забавя обменните процеси. Снижаване на метаболизма от 5-10% дава по 2-3 кг допълнително тегло.

Около 1/3 от цялата си енергия нашето тяло харчи за храносмилане. Искаме да ускорим метаболизма? Тогава да заложим на храните с отрицателна калоричност – тези, за чиято преработка тялото харчи повече, отколкото ще получи. Сред тях е елдата, наред с твърдите плодове и зеленчуци (сурови или леко недоварени).

За стомах и черва

(при язва, гастрит и др.)

Елдената каша е живо спасение за мнозина с язва на стомах или 12-пръстното черво. Отдавна тези патологии се церят с елдена диета. Този тип хранене не провокира усложнения, няма нежелани ефекти и се понася положително. Ползата от елдата за стомаха е многократно потвърдена – тя е хипоалергенна, не подува корема, не причинява болезненост след ядене (ако не се съчетава с мазни меса или остри подправки).

Когато боли стомах, елдата се приема в полутечно или пюрирано състояние.

Заради пектина и хранителните влакнини, тя е подходяща при запек, обусловен от лоша активност на червата.

При остри състояния елдата се готви на вода, разварява се или се пюрира. Не се слага сол.

По-подходяща е в ремисия и за възстановяване. Тогава може да се подправи с мляко, масло или плод.

Кисел против холестерол

3 с.л. елдено брашно се размесва с чаша хладка вода. Заливаме с 1 л кипяща и варим 5 – 7 мин. Добавяме лъжичка мед.

Схема: сутрин и вечер по 100 мл, в продължение на 1 мес.

За разширени вени и хемороиди

С правилното хранене се решава проблемът запек, а с това се преустановява и прогресирането на хемороидите. Елдата има очистващо действие. Чудесна е и за хранене след опериране на образуванията.

Елдата и диетите, базирани на нея, са разумен подход и при варикоза. Щом започнат да ви безпокоят болки в краката и систематични отоци, ще ви трябва медикаментозно лечение, но елдата определено ще бъде добър партньор в това.

За мускули и издръжливост

Елдата е основа на ред диетични режими за професионални спортисти, както и за активно спортуващи за здраве и фигура. Тя насища организма с витамини, макро и микроелементи, дава протеин и калций, повишава мускулната сила.

Ползата от елдата в бодибилдинга е неоценима. В нея има всичко, потребно за увеличаване на мускулната маса.

За получаването на максимална полза, елдата се комбинира с лесно усвояеми зеленчуци. Варенето унищожава част от полезните съставки, затова се препоръчва попарване на зърната (1:1) и да набъбват 2-3 часа. После се вари броени минутки с още малко добавена вода.

Против стареене, за коса и нокти

елда против стареене, антиоксидант, подмладяване

Удивителна храна, която връща младостта? Едва ли, но я запазва за по-дълго. Както и здравето!

Главна причина за стареенето на тялото е въздействието на свободните радикали върху него.  Антиоксидантните храни работят противоположно – задържат за повече младостта. Те се противопоставят на бръчките, загубата на еластичност на кожата и стареенето на клетките.

Флавоноидите в елдата повишават общия жизнен тонус и адапстационните възможности, пряко забавят процесите на клетъчно стареене.

Рутинът защитава тялото от стареене, провокирано от метаболитна дисфункция.

Диета против стареене: съчетаването на елда с ягоди, малини, боровинки, авокадо, броколи, кръстоцветни зеленчуци, зелен чай и др. природни оксиданти засилва ефекта. Всички те са прекрасни източници на флавоноиди и защитава от атаките на свободните радикали.

За кожа, при кожни болести

Гнойни процеси, циреи и незаздравяващи рани се обработват с мляна елда, размита във водичка или отварка от змийско мляко

За сърце, хипертония

Препоръчва се т.нар. елден кисел (по 100 г, честота: 3 пъти). Приготвя се по горепосочената технология.

Против артрит, подагра и ревматизъм

Варената елда се включва в ежедневното меню на страдащите или предразположените към нарушения в опорно – двигат. апарат. Показания за ползването й са артрит, остеопороза, ревматизъм, артроза и подобни изменения на стави и връзки.

За лечение на щитовидна жлеза

Известно е съчетанието на елда с мед и ядки в равни количества. Те се сваряват за 7 мин и се приемат с честота 3 пъти, заедно с обилно количество вода.

Препоръчително е провеждането на лечебни курсове (веднъж на седмица в продълж. на няколко месеца), когато не се приема друг вид храна.

За жлъчка и черен дроб

Очистването с елда е от щадящите методики. Но е рискована при наличието на камъни в жл. мехур. Премахването на шлаките и токсините става естествено. Едновременно с това се лекуват застойни явления в жлъчеотделянето.

Процедура: от вечерта попарете елда, а сутринта закусете с нея, без добавки. Допълнете със зелен чай или само вода. Не приемайте нищо в течение на няколко часа. Процедурата се прави 10 дни и се повтаря след почивка със същата продължителност.

При панкреатит, отравяния

Вместо закуска се приема лъжица елдено брашно, добавено в кисело мляко.

При болки в гърлото и хрема

Загрейте суха елда на котлона, увийте я в кърма и приложете на гърлото или в основата на носа. Загряването ще подейства благотворно.

Още лечебни приложения откриваме ТУК: Безценната гречка: лечебна и здравословна.

Гречка в кулинарията, рецепти

Разнообразни технологии за приготвяне на елда

 • Накисване – попарва се и набъбва няколко часа;
 • Как се вари – за кратко. Накиснатата елда е готова до 10 мин. После започва да губи качества;
 • Вместо ориз – елдата е чудесен заместител. Поема 2 части вода, а не 3 като ориза;
 • С мляко за закуска – отделно сварена елда, смесена непосредствено преди сервиране със затоплено мляко, мед и канела, е вкусен и питателен старт на деня;
 • На салата и за гарнитура – добавете я към зелена салата ( за плътност) или я пригответе със зеленчуци за гарнитура.

Ето как се готви вкусна елда с масло (ВИДЕО рецепта):

Как да изберем добра елда

От избора на качествена елда зависи вкусът на ястията и ползата от тях, а също и срокът на съхранение. Когато купувате, първо вижте годността, защото престоялото зърно е загубило полезните си свойства.

Качествената елда има светло кремав цвят с леки зеленикави оттенъци. Ако тя е кафява, значи е преминала сериозна термична обработка и е загубила част от качествата си. Най-полезна е бледата на цвят елда и въобще необработваната – зелената.

Зърната в пакета трябва да са еднакви по цвят и размер. В противен случай в ястието ще има по-твърди и по-разварени зърна.

Съхранение

Елдата не бива да остава във фабричното си пликче. Пресипете я в метален или стъклен съд и плътно затворете с капак, за да не влоши качествата си и дори да плесеняса.

Продукти и цена, приложение

Каква елда се продава у нас:

 • Бланширана – преминала първична обработка, тази елда става бързо или се приготвя без варене, чрез заливане с вряла вода за няколко часа. Ср. с-ст до 6 лв/ кг;
 • Сурова (натурална и био) – под такова означение се продават необработени и чисто отгледани продукти с по-висока полезна с-ст. Насипната от „Зоя“ е 7 лв/ кг, а пакетираните рядко стигат 8 лв/кг;
 • На люспи – в този вид елдата се предлага като лечебен продукт и цената му нараства. Напр. „Кралската“ на PWM GAMA е 27.28 лв/ 250 г, но се потребява на порции от по 1 г;
 • Брашно от елда – пълнозърнестото е ок. 8 до 12 лв/кг. Използва се за сладкиши, палачинки и др. тестени произведения;
 • Мюсли от елда, корнфлейкс – готови продукти на основата на елда, понякога в комбинация с царевица и овес. ядки се предлагат на цена в границите на 4 – 7 лв/ 150 г. Консумират се по традиционния начин;
 • Каша от елда на HIPP – готов продукт за мъници, след 4 мес. С-ст 7.43 лв/ 250 г;
 • Кълнове от елда – ограничено предлагане, примерна с-ст – 1.75 лв/ 100 г;
 • Биоелда за покълване – ограничено предлагане, примерна цена – 9.98 лв/ 125 г (Балев);
 • Пукана елда на Био класа – с-ст от 3.98 лв/ 75 г., на Гурме – 4.00 лв/ 100 г;
 • Таблетки с патентован екстракт от елда – Тенорос за смучене, за имунитета, дихат. с-ма и носните лигавици (срещу хрема и запушване). Допринася за стабилност на кр. съдове. С-ст 13.98 лв.
Възможни вреди от елда

Малък процент от хората развиват непоносимост към елдата и тя ги води към алергичен отговор. Естествено, за тях тази храна е противопоказана. За останалите е идеален продукт и ползвана в разумни граници, носи само ползи.

Преимущества на елдата: тя не съдържа глутен и не се генно модифицира.

За още информация: на руски: Гречка, на английски и испански: Fagopyrum, на немски: Buchweizen.

Как приготвяте елда? Лекувате ли се с нея, как и за какво? Моля, споделете в коментарите! 

Източници:

ru.wikipedia.org/wiki/Гречневая_каша

ru.wikipedia.org/wiki/Гречневая_диета

diet-diet.ru/diety/monodiety/grechnevaya-dieta-dlya-poxudeniya-na-7-dnej.html

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.