Диклак, лекарство за болки в гърба и кръста. Приложение, болести и дозировки

♠ Форми на диклофенак ♠ Терапевтични ефекти от Диклак ♠ Показания ♠ Видове и цена ♠ Дозиране на Диклак по диагнози ♠ При болки в гърба ♠ Ишиас ♠ При спортни травми ♠ Болки в кръста ♠ Раменна става ♠ Коляно

Още в текста: ♠ При подагра ♠ След операция ♠ Диклак при болезнен цикъл ♠ За уши и гърло ♠ Забрани за прием на Диклак ♠ Взаимодействие с други лекарства ♠ Аналози на Диклак ♠ Билкови заместители ♠ Видео ревю

Диклак е лекарствен препарат на мултинационалния фармацевтичен гигант Сандоз (Sandoz). Произвеждан в няколко форми, той е част от лекарствените средства, използващи терапевтичните качества на химичното съединение диклофенак натрий.

В „семейството на диклофенак“ има доста лекарства, регистрирани от фармацевтични компании под различни имена – Волтарен, Фелоран или буквалното Диклофенак.

Активната съставка е в масово производство, защото се е доказала като ефикасно обезболяващо и противовъзпалително средство.

Диклак за болки

Диклак е противовъзпалителен медикамент от нестероиден тип, от категорията на производните на фенилоцетната киселина. Неговите качества са: купиране на възпалителни процеси, отстраняване на болка, снижаване на температура.

Като всеки представител на НПВС, и това лекарство помага бързо и радикално, обаче има ред противопоказания и нежелателни ефекти.

Диклак

8-мото най-продавано в света лекарство

За да се възползваме в максимална степен от неговите ползи, без да изпитаме отрицателните му страни, задължително трябва да познаваме свойствата на медикаменти и – разбира се!, точно да следваме лекарските препоръки.

Как работи диклофенак?

Диклофенак (съединението е натрий – sodium), се използва за третиране на болка, отичане и дискомфортни прояви при остео-, ревматоидни, спондило артрити (на гръбначния стълб).

То е добро за менструални и други болки, като гел или крем намира приложение в по-особена терапия – на актинична кератоза, състояние на кожата, което може да стане раково, ако не се лекува.

“Демир

Таблетки или разтвор на диклофенак помагат при подагра, възпалителни заболявания на ставите при млади хора и при бурсит.

Диклофенак и другите НПВС основно се използват за лечението на възпалителна болка, и едва на второ място – за болка, предизвикана от травма. Те се отправят към възпалените части от тялото, които могат да оказват натиск върху други области и да предизвикват болка (например междупрешленните дискове).Диклак

Изследвания от 2012 г. (включително публикувано в списанието за Bone & Mineral Metabolsm) показва, че нестероидните медикаменти са допустими и невредящи при терапията на болезненост, провокирана от счупени кости и други травми. Преди това е било възприето, че този клас препарати могат да попречат на заздравяването на костите.

Това се оказва важна новина за пациентите с травми, които са получавали приоритетно упойващи средства, към които се привиква.

За лечението на остър болеви синдром за предпочитане е използването на препарати, отличаващи се с висока аналгезираща активност и кратък период на полуизвеждане. От тях е Диклак на компанията „Сандоз“ и въобще съединението диклофенак.

Въпреки широкия спектър от създадени нестероидни противовъзпалителни от класа на селективните инхибитори на синтезираната при възпаления циклооксигеназа, диклофенак натрий си остава най-популярният препарат.

От момента на регистрацията му през 1974 г. лечение с него са получили повече от 1 млрд. души, което поставя диклофенак на 8-о място в ТОП 10 на най-продаваните лекарства в света.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В първите години диклофенак се ползва главно в терапии на ревматологични заболявания, изискващи изразен противовъзпалителен и аналгизиращ ефект, но в последствие сферата на приложение съществено се разширява.

Диклофенак притежава мощен противоболеви потенциал и оказва комплексно въздействие на различните механизми на възприемане на болевите усещания. Така той осигурява ефективно потискане на болеви синдроми с различна етиология.

Препаратът оказва както централно, така и периферно антиноцицептивно въздействие (ноцицептивно – периферно възникване на болево усещане и предаването му централно в ЦНС).

лекарства с диклофенак, наименования, аналози на Диклак

Фармацевтичният бранш произвежда десетки лекарства с диклофенак натрий, които се различават единствено по външен вид и наименование

Централна аналгизираща активност на диклофенак натрий се осъществява чрез влияние на обмена на триптофана. След въвеждането на препарата, в главния мозък значително се повишава концентрацията на метаболитите на триптофан, които имат способността да намалят интензивността на болевите усещания.

Локалният антиноцицептивен ефект на диклофенак натрий е свързан не толкова с потискане на синтеза на простагландини, но и с активацията на няколко типа калиеви канали. Без да се задълбочаваме повече, ще отбележим, че аналгетичния ефект на диклофенак се обуславя от въздействието му на различни нива и звена от патогенезата на болевия синдром.

Освен обезболяващ ефект, свързан с намаляване на изразеността на възпалението в зоната на увреждане (чрез инхибиране на простагландините), диклофенак може да намалява болката и да редуцира възпалението и чрез други механизми – например той задържа миграцията на левкоцити в огнището на възпалението, влияе върху баланса на цитокините, въздейства на калиевите канали на периферно ниво, а също така намалява възприятието на болката чрез централни механизми – за сметка на повишения синтез на предшественика на серотонина (триптофан) в мозъчните тъкани.

Противовъзпалителният ефект на диклофенак е обусловен от няколко механизма. Основният е потискане на COX, но и чрез задържане на миграцията на левкоцитите в огнището на възпаление. В определена степен диклофенак натрий влияе на цитокините, като намалява концентрацията на интерлевкин 6 и повишава съдържанието на интерлевкин 10. Такова изменение на съотношението намалява активността на възпалителния процес.

По същия начин работи и намаляването на синтеза на свободни кислородни радикали, което се случва под влиянието на диклофенак натрий. Той ограничава техните увреждащи действия спрамо тъканите.

Диклофенак е препарат от първа линия на избор в ревматологията, в лечението на възпалителни и дегенеративни патолог. изменения на стави (от рода на артрити, артрози и др.).

Дествието на диклофенак се изразява в намаляване на сутрешната скованост и болка (в покой и при движение), намаляване на отичането, а също и увеличаване на обема на движение на ставите.

Изразеното аналгезиращо действие на диклофенак широко се използва при болки и възпалителни процеси, възникващи след операции и травми, при стоматологични вмешателства.

Бързото намаляване на изразеността на спонтанната болезненост и такава при движение, намаляването на възпалителния оток на мястото на раната прави диклофенак едно от най-използваните за лечение на патолог. изменения на опорно-двигат. апарат, прилагани в ортопедията, травматологията, спортната медицина и неврологията.

Диклофенак ефикасно се използва при мускулно-скелетни увреждания, характерни за спортната медицина. Тук имаме предвид разтежения на мускули и връзки, на сухожилия, травми, контузии, пренатоварвания, натъртвания и др.

Друга област на приложение е възпаление на меки тъкани.

Диклофенак намира широко приложение и в неврологичната практика – за лечение на остра болезненост в гърба, при тунелен синдром, при мигрена.

Форми на диклофенак

Диклак, болка

При остра болка: хапче или инжекция? Диклак предоставя този избор

Активната съставка – химическото съединение диклофенак натрий, се произвежда в следните форми: капсули, прахче за разтваряне, течни капсули, таблетки – обикновени и стомашно-устойчиви, локални форми като гел или крем, разтвор и пластири.

Производителите избират в какви форми за произвеждат лекарства с диклофенак, като рядко покриват пълната палитра. Освен това някои форми се предлагат в определени държави, а не са регистрирани в други. За пример ще вземем и разглеждания от нас Диклак, който се произвежда и под формата на супозитории (ректални свещички), но у нас тази разновидност не се предлага. След това ще видим каква е ползата от ректалното поставяне на нестероидни препарати.

Активната съставка диклофенак се ползва от фармацията в две съединения – натрий и калий. Диклак и негови аналози като Волтарен например са базирани на диклофенак натрий.

Тези препарати са силни на първо място срещу възпалението, а успокояването на болката се случва постепенно. Ако необходимостта е точно обратната: да се постигне бърз аналгизиращ ефект, тогава за предпочитане е калиевото съединение.

Защо?

Диклофенак натрий се поглъща от тялото по-бавно. Това е добре, когато на пациента е необходимо да редуцира възпалението.

Диклофенак калий се всмуква по-бързо, което е за предпочитане при нуждата от бързо облекчаване на болката.

диклак гел

Двете локални форми

Диклофенак натрий (sodium) са лекарствата с наименования Диклак, Наклофен, Диклофенак, Диклорапид, Алмирал, Геровит, Волтарен, Диклоневровит, Неодолпас, Диклопрам. Някои от препаратите са чист диклофенак натрий, а други представляват комбинация с други активни съставки.

Диклофенак калий (potassium) е представен по-скромно от Катафлам (регистриран у нас, но неналичен към момента) и Зипсор (Zipsor), който няма реализация в нашата страна.

Как работи диклофенак натрий?

 • Той неизбирателно потиска СОХ-1 и СОХ-2;
 • Води до нарушаване на метаболизма на арахидоновата киселина;
 • Намалява обема на простагландините в района на поразения от възпаление участък.

Ензимът циклооксигеназа 1 е наличен в отделни органи и кръвон. с-ма, а този под индекс 2 се синтезира само при възпаляване. С тях е свързано метаболизирането на арахидонова к-на до простагландини. А самите простагландини пораждат болезнеността и отичането на тъканите при възпаляване. Затова нестероидните противовъзпалителни потискат циклооксигеназите – някои и двата, а други – избирателно, само индуцирания при възпаляване COX-2.

Диклофенак натрий в разглеждания от нас препарат Диклак е представител на първия вид – неизбирателно потискане и на двата ензима.

При ревматични заболявания химическото съединение помага съществено да се намали болката. То съумява да се справи с утринната скованост и подпухването в зоната на ставите. Това значително подобрява тяхното функционално състояние.

При травматични повреди и след оперативни вмешателства Диклак се справя с болката и възпалението.

Терапевтични ефекти на Диклак

 • Снижаване на изразеността на хиперемията – изпълване на тъканите с кръв в областта на възпалителна реакция, което причинява типичното зачервяване (един от белезите, по които възпалителните реакции се идентифицират);
 • Намаляване на интензивността на болката;
 • Редуциране на изразеността на отока на тъканите (излива на плазма от кръвон. съдове в междуклетъчното в-во).

Като цяло Диклак оказва противовъзпалително фармакологично въздействие на тъканите, намиращи се в огнището на възпалителния процес.

Показания за Диклак

Сферата на използване на медикаменти зависи от формата на производство.

Веществото във вид на таблетки (също е действието на разтворите и супозиториите, каквито не се предлагат у нас) се изписва в следните случаи:

 • Болести на опорно-двигателната с-ма –  разните форми артрити (ревматоиден, подагрозен, ювенилен, псориатичен), тендовагинит, ревматични патологии на меките тъкани, остеоартроза на гръбначен стълб и стави, бурсит;
 • Умерена болка, която съпровожда миалгии, невралгии, аднексит, проктит, лумбоишиалгия;
 • Таблетираната форма повлиява зъбни болки и такива в главата;
 • При дискомфорт, свързан с оперативни вмешателства и травми, довели до възпалителни процеси;
 • Втрисане;
 • При комбинирана терапия на фарингити, ангини, отити и други поражения УНГ-органите, които са съпроводени с болезненост.

Кремообразната форма на Диклак за местна обработка е препоръчана за:

 • Патологии на опорно-двигателната с-ма, сред които псориатични и ревматоидни артрити, остеоартрози, анкилозиращ спондилоартрит;
 • Болки в мускулите от ревматичен и неревматичен произход;
 • Травми на меките тъкани;
 • Ревматични увреждания на тъканите.

Видове Диклак и цена

Сандоз произвежда Диклак във вид на таблетки с удължено действие, ректални свещи, разтвор за мускулно инжектиране и гел с концентрация от 5 % за локално използване.

Диклак, таблетки,

Пероралните форми

Кои от тях са налични в България:

Диклак Ретард – таблетирани форми. В 1 брой присъстват 75 мг или 150 мг (двойна доза) активно в-во диклофенак натрий. Към допълнителните компоненти се отнасят железен оксид, нишесте, монохидрат лактоза и др.

Таблетките се опаковат в кутии по 20, 50 и 100 броя.

Цената е:

 • За 75-милиграмовите таблетки: 4.74 лв (за 20 бр), 9.36 лв (за 50 бр), 9.14 лв (за 100 бр);
 • За 150-милиграмовите таблетки: 4.72 лв (за 20 бр), 15.88 лв (за 50 бр), 16.20 лв (за 100 бр).

Бележка: някои от опаковките не са налични към деня на публикуване, възможно посочената разценка да е стара.

Диклак гел – локална форма за мазане. В 1 г от стандартния гел се съдържат 50 мг активен компонент, тоест 5% концентрация на лечебно в-во. Предлага се и Акут гел – намалена концентрация, при който в 1 г гел се съдържат 10 мг активен компонент, тоест 1%.

 • 5-процентовият гел е опакован в туби по 50 г и 100 г
 • акут-формата – само 50 г.

Цени: за 50 г туба – 7.50 лв (1%) и 10.23 лв (5%), за 100 г туба – 14.16 лв (5%)

Диклак ампула – предлага се една опаковка, а именно ампула със 75 мг активно в-во на 3 мл готов разтвор на цена 3.43 лв. Допълнителни съставки са манитол, вода и др.

Супозиториите или ректалните свещички съществуват като форма, защото с тях се избягват главна част от нежеланите ефекти – стомашно-чревните. Поставяно в ректума, лекарството не минава по пътя на храната и следователно – не вреди на лигавиците. Диклак обаче не се предлага като супозитории. Сред наличните у нас лекарства с диклофенак такава форма намираме единствено при Волтарен.

Особености на прилагане

Правилата за прилагане на Диклак зависят от лекарствената форма. Тук ще дадем общи указания, а конкретните предписания ще даде лекуващият специалист.

Таблетките Диклак се изпиват цели, заедно с неголям обем вода. За предпочитане е това да се направи по време на храненето или веднага след приключването му.

Обичайно се изписва основната доза на препарата – 75 мг, за 1 или 2 приема в рамкие на денон., или двойната доза от 150 мг, еднократно в денон.

Таблетка от 150 мг представлява и максимално разрешената доза за 24 ч.

Инжекционният разтвор Диклак се въвежда мускулно, при това на достатъчна дълбочина. Еднократният обем на лекарството съставлява 75 мг, което е еквивалент на 1 ампула.

При потребност е допустимо повторно инжектиране, но след 12 часа. Продължителността на използване на инжекциите е максимално 2 денон. Ако се задържат показанията за продължаване на терапията с Диклак, инжектирането се заменя с таблетираната форма.

Супозиториите (описваме ги в случай, че бъдат пуснати у нас впоследствие) се въвеждат в правото черво след изпразване на червата. При необходимост се провежда клизма.

Свещичките с дозировка 50 мг диклофенак се назначават на пациенти над 15 години. Лекарите препоръчват стандарно приложение от 1 свещичка през 8 до 12 часа (2/3 пъти в денон.).

Свещички, съдържащи 100 мг активно в-во, могат да се изписват само на възрастни пациенти. Те се прилагат веднъж на 24 ч., защото максималната разрешена за денон. доза остава непроменена и при такава форма, а именно 150 мг.

Ректалната форма се използва нощем, а в съчетание с инжекции оптималното количество е еднократно поставяне на 1 свещичка. Курс – до 1 седмица.

Гелът Диклак е произведен за локална обработка на възпалената зона. Употребата му започва от 6 г, като за всички възрасти е препоръчано внимателно обработване на кожата и следене за алергични реакции.

болки в гърба, болки в кръста, диклак

Еднократна доза Диклак за мазане е 2-3 см. стълбче, изстискано от тубичката, но количеството зависи и от площта на участъка, който ще се обработва

Допустимо е ползване на в-вото до максимално 2/3-кратно в рамките на 24 ч.

Необходимият обем от лекарството зависи от размера на поразената зона, както и от избраната концентрация. При 5%-овият гел еднократното к-во е най-много 2 г, а при Акут (1%-овият гел) обичайното количество е 3 г.

Средно еднократна доза е ок. 3-4 см изстискано от тубичката стълбче.

Внимание! След обработване на болния участък трябва да измиете незабавно и съвсем внимателно ръцете. В никакъв случай не докосвайте лицето си, още по-малко зоната на очите.

Продължителността на терапията се подбира взависимост от диагнозата и динамиката на протичане на болестта. Във всички случаи обаче след 2 седмици използване на Диклак пациентът трябва да получи последваща консултация със специалист.

Още детайли по формите на Диклак и отзиви на ползватели ще видите ТУК: Безопасното прилагане на Диклак: кога и по каква технология? 

Дозиране на Диклак по диагнози

При артрити, артрози

и ревматизъм

Острата форма се бележи от силна болка, подпухване и скованост на движенията в поразената става. За да се потиснат симптомите, трябва лекарство със скоростно действие. За най-бързо и насочено действие лекарите предпочитат мазите. Те се ползват при първа помощ, както и в състава на комплексните терапии.

Мехлемите, които се прилагат при артрит и артроза, са доволно много, а диклофенак (Диклак) е сред тях.

Диклак влиза в терапевт. схеми на полиартрит, на остър и хроничен артрит с каквато и да е локация и на други опорно-двигателни патологии. Гелът отнема болката, редуцира възпалението и отичането, помага за двигателната възможност на ставата.

За постигане на устойчиво подобрение Диклак се полага 2-4 пъти в денон., не повече от 2 седм. Препаратът се разнася по поразената област и с меки движения се втрива до абсолютно попиване. Облекчението настъпва доста скоросто – след 1-2 апликации.

Противопоказания за прилагането на Диклак са общите (описваме ги по-долу) + болести и увреждания на кожата на мястото на апликацията.

Диклак се отпуска в аптеките без рецепта. Ако след няколко апликации пациентът не отбележи положителен ефект, лечението следва да се продължи с друго средство (по решение на лекар).

Освен диклофенак, при разглежданите патологии се използват лекарства на основата на кетопрофен, индометацин, ибупрофен и др.

При остеохондроза

Тя е разпространено заболяване, което засяга различни части на гръбнака – кръст, гърди, шия. Представлява нарушен минерален обмен и оттам – лошо хранене на междупрешленните дискове или прекомерно вкостеняване, проблеми със ставите.

Симптоматиката зависи от стадия и продължителността на болестта, но винаги присъства необходимостта от обезболяване.

Диклак е сред шикорок популярните препарати при остеохондроза. Предпочита се неговата локална форма – 1% или 5%-овият гел. При локална обработка Диклак е ефикасен като противовъзпалително и аналгизиращо средство.

Нанесената субстанция бързо купира ставните болки, снижава сковаността в сутрешните часове, а също така редуцира отока. Нанася се на тънък слой в мястото на болезненост.

При гелообразната форма на лекарството предозирането е рядко наблюдавано. Все пак ще разпознаете прекаляването по появата на световъртеж, главоболие, конвулсии, високо ниво на възбудимост.

За таблетната форма са по-присъщи храносмилателни неразположения и желание за повръщане. При тежко предозиране може да се стигне до стомашно кървене и нарушена функция на черен дроб.

При болки в гърба

Диклак при остеохондроза и болки в гърба

Диклак повлиява болезненост в гърба и кръста, както и в ставите от всякакъв характер

Първичната болка в тази локация възниква по три най-типични причини:

 • Неврогенна болка (от коренчетата на нервите);
 • Болка от проблеми със свързочния или опорно-двигат. апарат в гръбнака;
 • Болка с неясна етиология, който не е свързана с първите две типични причини.

Острата болка в гърба трае от дни до седмици. Нейната внезапна проява е провокирана от следните ситуации (подредени по честота):

 • Мускулен спазъм (миозит);
 • Счупване (като следствие от травма или на фона на остеопороза);
 • Болеви синдром на междупрешленните стави;
 • Дискогенна болка – от междупрешленните дискове;
 • Радикулоисхемия на фона на стеноза на гръбначния канал.

Съществуват особени ключови симптоми (нарушаване на функциите на тазовите органи, намаляване на силата на краката, признаци на инфекции в областта на гръбнака –спондилит, спондилодисцит, и др.), които отвеждат обичайната болка в гърба към екстрените състояния, изискващи особено внимание и нерядко – оперативно вмешателство.

Хронична болка в гърба продължава над 3 месеца поради неполучено или неудачно лечение. За нея по-малко характерни са травмите, отколкото онко процеси (експанзивно нарастване на тумори).

Причини за вторичен болеви синдром в гърба стават:

 • Първични тумори в гръбнака и гръбначния мозък и метастази там;
 • Счупвания на прешлени;
 • Инфекциозни поражения на прешлени и дискове;
 • Неинфекциозни възпалителни бол. като анкилозиращ спондилит, ревмат. артрит и др.;
 • Отразена болка при заболявания на органите на малкия таз, вкл. Бъбречна колика, гинекологични заболявания и пр.

Болки в гърба са белег на редица заболявания от най-различни области. Те имат висока диагностична стойност, но разглеждани в съвкупност и с други прояви. Сама такава болка трудно се подлага на идентифициране.

Най-подробно сме разгледали всичко, което боли в зоната на гърба ТУК: Болки в гърба по зони: какво може да боли и защо?

Сред често срещаните причини за болезненост в горната част на гърба стои възпаляването на нервен сплит или по-познатото ни заболяване

Плексит

Използването на нестероидни противовъзпалителни от рода на Диклак при него е терапия от първа линия.

Описали сме традиционното лечение на плексит ТУК: Кои лекарства слагат край на адската болка от плексит  – схема, в която диклофенак и Диклак заемат централно място.

Друга диагноза, в която специалист е Диклак е

Ишиас

или прищипване на нерва, минаващ през седалщето. Болезнеността ирадира към долния крайник от страната на прищипването и е в капацитета си да причини временно обездвижване. По-детайлно за същността на болката, за всички симптоми и правилната терапия сме описали ТУК: Как да стопираме болезнеността при ишиас: всички средства. 

Ефективността на терапията при описания болеви синдром зависи от установяването на причината и избора на правилните медикаментозни и немедикаментозни средства. Съществено е да се идентифицира правилна обезболяваща терапия и да се предотврати възникване на хронични болки.

Най-простата и без рискова стратегия, позволяваща да се мине без усложнения от лекарствената терапия с нестер. противовъзпалителни, се явява локалното приложение. Активното в-во реализира фармакологичния си ефект без участието на централни механизми. Повечето НПВС, включително диклофенак наред с китопрофен и ибупрофен, са класически пример за лекарства с такова действие.

При болки в гърба диклофенак се концентрира в патологичния участък и локално инхибира циклооксигеназите, намалявайки продукцията на простагландини, намалявайки интензивността на възпалението и болевия синдром. За постигането на такъв ефект няма необходимост от присъствие на активното в-во в системното кръвообращение.

Диклак

Локации на болката

Единствената сложно е да се прогнозира достигането на активните молекули до огнището на болката, което зависи от абсорбационните способности на кожата. Възможността на кожата да допуска пък се влияе както от ред индивидуални фактори, така и от външните условия, но свойствата й се променят. Затова молекулите на лекарственото средство за локално поставяне трябва да бъдат водноразтворими, но и да обладават липофилни свойства.

Оказва се, че диклофенак притежава съвкупност от свойства, позволяващи в достатъчна степен лекарството да проникне през кожното покритие и да достигне по-дълбоките тъкани. Създаваната при това концентрация позволява да се потисне възпалителния процес и да се редуцира интензивността на болезнеността.

Пред 2010 г. е изследвано, че под влияние на диклофенак (Диклак) интензивността на болките в гърба (обусловени от опорно-двигат. патологии), биват редуцирани на 50%, като това се отбелязва при 7 от 10 пациенти.

Следователно при визираните патологии е обосновано да се ползват двете локални форми на Диклак – 5% гел и акут-формата 1% гел. Този подход осигурява максимална ефикасност и безопасност. Към пероралната ф-ма на лекарството следва да се премине при недостатъчна ефективност на локалните лекарствени форми и парацетамол.

Такава стратегия се предприема и при

 • болка в кръста с различна етиология от набора, който описахме по-горе;
 • прищипване на нерв с различни локации;
 • дискова херния;
 • възпаляване на нерв – неврит;
 • възпаляване на нервни коренчета – радикулит и други от широката палитра от патологични увреждания, които описахме тук.

При спортни травми

Диклак с неговата най-популярна форма – гелът, има широко приложение в спортната медицина и травматологията. Той предоставя сравнително бързо обезболяване при:

 • разнородни травми;
 • изкълчване;
 • навяхване;
 • тенис лакът – спортна патология, представляваща възпаляване и последваща дегенерация на сухожилия в активната ръка, използвана в спортната дисциплина;
 • замръзнало рамо – определение, което изразява болезненост с последващо сковаване и ограничаване на движението в раменната става (с разни причинители на това състояние)
 • и други специфични за тренировъчната и състезателната дейност увреждания.

Болки в големите стави

На медицински език това се нарича артралгия и е значим симптом в диагностиката на множествени заболявания. Болезнеността е отражение на поражения в ставите на органично ниво (биохимични необратими и имунологични нарушения) с последващо развитие на артрит.

Артралгията възниква в резултат от раздразване на неврорецептори, намиращи се във всички структури на ставите, като факторите са различни и зависят от конкретното основно заболяване. Например провокатор може да е хематом, който е невидим за окото.

Сред основните патологии, провокиращи артралгии, са остеоартрозата на големи стави като тазобедрена, колянна, раменна.

Болка в раменна става

Тендинит, капсулит, замръзнало рамо, шипове, артрит, артрози – всички видове патологии, които могат да провокират болезненост в раменна става сме описали ТУК: Ставни и извънставни болести, които причиняват болка в рамото. 

Диклак при травми

Диклак работи и при тези локации на болезненост

Болка в колянна става

Тук от значение са гонартроза, шипове, износване на хрущялите, периартрит, менископатия, руптура на кръстни връзки и други увреждания, които поразяват тази лесно амортизираща се става и причиняват болезненост. Всички провокатори в тази локация сме описали ТУК: Диагностика на колянни увреждания + лечение (артроскопия) и медикаменти. 

При подагра

и нейните пристъпи

Подагрозен или микрокристален артрит – наследствено заболяване в основата на което лежи нарушен обмен на веществата, провокиран от неправилно хранене. Касае се за нарушен обмен на пурините, в резултат от което се отлагат кристализирали урати (соли на пикочната к-на).

Острите пробождащи кристалчета се отлагат в ставните и околоставните тъкани и причиняват остра болезненост, силно изразено подуване, зачервяване и нарастване на ставата по размер. Сред типичните симптоми са лющене на кожата и повишена локална температура.

Това заболяване има остри прояви, за които са показани нестероидни противовъзпалителни. Диклак е сред препаратите от първа линия, ефикасно повлияващ болката в сравнително кратки срокове и редуциращ възпалителните процеси.

Нестероидните противовъзпалителни обаче са съпътстващи в терапевтичната схема, която изисква комплексност. Единствено употребата на Диклак не е в състояние да овладее самото заболяване, което има друга етиология. Лекарството помага единствено за овладяване на симптоматиката, а лечението се осъществява по друг начин.

Още приложения на Диклак:

След операция

За третиране на отока и болките, последващи оперативното вмешателство. Предпочита се пероралната форма или инжекционната при силно изразена болезненост и необходимост от бързо аналгизиране.

При болезнен цикъл

Неприятните усещания в ниската зона на корема се свързват с усилено съкращаване на маточните стени. Ефектът се успокоява с типичните аналгетици, сред които е аналгин и нестероидните противовъзпалителни (диклофенак) или от по-силни средства като новокаин, лидокаин и т.н. Приложението е перорално, с цел постигането на общ успокояващ и отпускащ ефект.

Ангина

При възпаления на гърлото (ангина) – лекарството позволява да се намали температурата и то доста бързо. Предпочитани са инжекциите за осигуряване на скоростна реакция. Разтворът се зрява до стайна температура и се ижектира в седалищните мускули. Незабавно се забелязва подобрение.

При този тип патологии Диклак се назначава само на възрастни, защото има сериозни странични проявления. При ангината той намира място заради способността си за бързо сваляне на болевата симптоматика.

Обичайната доза, в която се назначава диклофенак е 150 мг, но това зависи от характера на болката, вида на заболяването и възрастта на пациента. Продължителността на лечението при такава диагноза не надвишава 5 дни.

инжектиране на диклак, ампула диклак, инжекция

Показваме мястото, на което се инжектират препарати с диклофенак – дълбоко в мускула

Излекуването на ангина с помощта на диклофенак е невъзможно. Той обработва само болевата симптоматика.

За възпаление на ухо, в носа

Диклак намира приложение и при болезненост в областта на главата, провокирана от най-различни патологии. Той се ползва за овладяване на болки в ухото, шията, зъбите, при инфектиране на носна лигавица и околоносни кухини.

Диклофенак не лекува визираните типове заболявания, а само спомага за снижаване на температурата, овладяване на болката и за редуциране на локално отичане, каквито прояви съпровождат някои инфекциозни и възпалителни изменения.

Забрани за прием на Диклак

Към ключовите противопоказания за диклофенак спадат:

 • Висока чувствителност към съставките;
 • Период на лактация;
 • Възраст под 6 г.;
 • Непоносимост към ацетилсалицилова к-на и други нестероидни съединения с противовъзпалителни свойства;
 • Аспирин-провокирана бронхиална астма (тя се отключва и от нестероидни противовъзпалителни препарати).

Използването на таблетки, свещи и инжекционен разтвор на диклофенак е противопоказано в следните случаи:

 • Хемофилия и общо при проблеми с хемостазата;
 • Язвени поражения в храносмил. тракт с рецидиви;
 • Кръвоизливи в органите на храносмилането;
 • Възраст под 18 г. само за посочените лекарствени форми в дозировка над 100 мг;
 • Възраст под 15 г. при свещите с дозиране над 50 мг;
 • Проблеми със системата на кръвотворене.

С голямо внимение лекарството се прилага от хора с недостатъчно добре функциониращи бъбреци, при недостатъчност, проблемен черен дроб, отечен синдром, бронхиална астма.

Същото предупреждение е валидно при анемии, диабет, патологии на съединителната тъкан, дивертикулит.

Внимание и самонаблюдение се изисква при пациенти в старческа възраст, алкохолици, след сериозни оперативни вмешателства.

Използването на Диклак гел е забранено при:

 • Поражения на кожното покритие, нарушаване на целостта му, алергични прояви и прочее изменения;
 • Възраст под 6 г.;
 • В последния триместър от бременността.

  Лекарствени взаимодействия на Диклак

  Диклак не се комбинира с ред лекарствени препарати, защото влиза във взаимодействие с тях

Огромно внимание се изисква при пиене на Диклак в случаите на сърд. недостатъчност, язви, сложни бъбречни и чернодр. патологии, начални срокове след зачеване.

Странично действие

Нежеланите ефекти от нестероидните противовъзпалителни са известни. На тях се дължат повечето ограничения и противопоказания за иначе ефикасните и бързодействащи препарати.

По-типични прояви са:

При поражения на храносмил. с-ма възниква абдоминална болка, спазми метеоризъм. Възможни са нарушания на изхождането, диспептични симптоми. По-рядко, но неизключени са кръвоизливи, язви и перфорации по пътя на храната.

Нечести реакции са повръщане, афтозен стоматит, кръвни включвания в изпражненията, панкреатит, нарушаване на апетита и др.

При поражение на сензорните органи може да се появят шум в ушите, по-рядко – нарушено зрение, слух или снижена работа на вкусовите рецептори.

От страна на дермата има риск от обриви и сърбене. Крайно рядко се стига до екземи, уртикария, дерматити и др.

При отражение върху пикочна с-ма се забелязва най-често задържане на течности. По-рядко се стига до нефрити и протеинурии.

При поразяване на нервна с-ма възникват световъртеж и главоболие. Не е изключено това лечение да е причина за депресивност, безсъние, сънливост или тревожност. Също така средството може да причини обща слабост или конвулсивност.

От страна на сърце и съдове е възможно скок на налягане и застойна недостатъчност.

При поражения на системата на кръвотворене – анемии, тромбоцитопения, агранулоцитоза. Има известен минимален риск от левкопения и др.

При дихателните органи се открояват кашлица, спазъм на брохите, отичане на ларинкса

При алергия към съставките може да се стигне до отичане на език и устни или до анафилактичен шок.

Предозирането на лекарството може да провокира проблеми с бъбрек/ черен дроб, главоболие, гадене, нарушено съзнание, кръвоизлив, болезненост в коремна зона, конвулсии. За да се справите с тези състояния, се препоръчва промиване на стомаха и прием на активен въглен.

Показано е и симптоматично лечение с цел нормализиране на кр. налягане, подобряване на работата на бъбреците и отстраняване на дихателни нарушения.

Взаимодействие с други вещества

Значими реакции на диклофенак с други медикаменти се наблюдава само при използване на таблетки и инжекционен разтвор. Приемът му увеличава концентрацията в кръвта на следните в-ва: Дигоксин, Метотрексат, препарати с литий, Циклоспорин. Той усилва вредните свойства на Метотрексат и Циклоспорин.

Диклак редуцира ефекта на диуретиците, хипотензивните, хипогликемичните и сънотворните лекарства. При комбинация с тромболитици и антикоагуланти има риск от възникване на кръвоизливи – най-често страдат органите на храносмилането.

Диклак умножава рисковата вероятност от проява на нежелани ефекти на глюкокортикостероидите и други противовъзпалителни лекарства.

противопоказания на Диклак, странични ефекти на Диклак, противопоказания на диклофенак

При симптоми на анемия направете консултиране. На снимката: промяна на кръвта при анемия

Още недобри комбинации на Диклак са:

 • С калий-запазващите диуретици – увеличава се риска от поява на хиперкалемия;
 • Парацетамол – увелицава се риска от нефротоксично въздействие на диклофенак;
 • Цефоперазон, цефотетан, валпроева киселина , циклоспорин, лекарства със съдържание на злато – повишават риска от спад на протромбин;
 • Блокатори на секреторните каналчета създават условия за повишаване на нивото на диклофенак в кръста, което води до увеличаване на токсичността му;
 • Етанол, растителни препарати в жълт кантарион, кортикотропин и колхицин.

Всички медикаментозни форми на Диклак активизират допълнително средствата, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетово лъчение.

Аналози на Диклак

със съдържание на диклофенак

Точни аналози на пероралните и инжекционни форми са Алмирал, Волтарен, ДиклоРапид, Диклофенак, Наклофен.

Особеностите на Диклофенак – таблетираната форма и ДУО, сме описали ТУК:

Диклофенак – мощното средство срещу болка и възпаления

Особеното при Волтарен е, че има форма за ректално поставяне, която избягва стомашните нежелани ефекти. Тези и други характеристики на препарата са описани ТУК: Волтарен, В. Ретард и супозитории, как работят?

Неточен аналог на Диклак е Геровит, който обогатява действието на диклофенак с витамини от В-групата – 1, 6 и 12.

Аналози на гела Диклак (форми за мазане) са Алмирал, Волтарен Емулгел и Форте, Диклофенак, Наклофен, Фелоран гел и Форте.

Препарати, които към момента не са в продажба: Верал таблетирана форма, супозитории и гел.

Капки за очи с диклофенак: Диклоабак, Униклофен.

Билкови заместители на Диклак

Природата също предлага свои противовъзпалителни препарати – билки с подобно на диклофенак действие. Според билкари, те дори са по-добри, защото оказват и лечебно въздействие, освен да повлияват болезнеността.

Сред растителните аналози на Диклак са босилек, чесън, лайка, коприва, арника, лавандула, бял равнец, сминдух и ред остри люти подправки. Сред маслата са се доказали евкалиптовото и винската мас.

Тези и други природни противовъзпалителни и болкоуспокояващи са описани ТУКРакия, розмарин, мумио, лют пипер, дафина, тамяново дърво и още 20+ лекарства при болки в кръста, гърба и мускулите.

30-секундно ревю на Диклак:

Вие какво бихте споделили за лекарствата с диклофенак?

Заповядайте в полето за коментари или споделете статията.

Така ставаме полезни заедно.

Източници:

sandoz.com

medictionary.ru

medbroadcast.com

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Диклак, лекарство за болки в гърба и кръста. Приложение, болести и дозировки

 1. Единствено Диклак -таблетна форма,ми помага при болките в кръста и областта на гърба.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.