Болки в тазобедрената става: каква болест означават? Диагностика по вида и мястото

♠ Какво може да се възпали в таза ♠ Заболявания и болки в тазобедрената става ♠ Ишиас и седалищен нерв ♠ Коксартроза ♠ Артрити ♠ Вродени аномалии ♠ Онкологични поражения ♠ Други болести ♠ Травми и счупвания

Още в текста: ♠ Какъв лекар ♠ Диагностика на причината ♠ По локация и тип ♠ Болка при ходене ♠ В покой ♠ Видове болки по време ♠ Лечение ♠ Народни средства ♠ Упражнения

Болка в тазобедрена става обикновено възниква в отговор на възпаление и увреждане на анатомични структури, от които се състои тази голяма, отговорна и много натоварвана става.

Симптомът е характерна черта за механични травми, но се среща и при инфекциозни и ендокринни заболявания.

Болевият синдром се проявява при физически натоварвания, но и в покой.

Болката в тазобедрената страна е способна да ирадиира към близки на ставата зони (слабини, седалище, бедрена област и др.).

Болевите усещания доволно често биват съпроводени с накуцване, ограничаване на подвижността, нарушаване на походката, съкращаване на дължината на крака, което се причинява от деструктивни патологични процеси в ставните тъкани.

Такива процеси, когато не се лекуват, водят до атрофия на мускулите, мускулна слабост и намаляване на трудоспособността.

Какво може да се възпали в таза?

Тазобедрената става има сложна

Болка в тазобедрената става, симптоми, лечение, диагностика,

Тазобедрената има голям дял в „носенето“ на тялото

анатомия, с участието на голямо количество тъкани – костна, хрущялна и т.н. Тя е поставена сред мускули, връзки, околоставна торбичка. Покрита е с подкожна тъкан и кожа.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Участващите тъкани могат да се възпалят при инфекциозни болести, тумори, при автоимунни болести или нарушена обмяна на веществата (например псевдоподагра и диабет). Анатомичните структури са податливи на повреди при травми в горната част на бедрата.

Когато се търси причината за болезнеността в тази голяма връзка, трябва да се разграничи дали източник са тъканите в самата става или образуванията, в които тя е поставена.

Проблемният участък може да се окажат околни мускули, кожата над ставата, извънставните връзки, капсулата и т.н.

Болести, съпровождани с болки

в тазобедрената става

Болевият синдром в зоната на съчленяване на таза с крака има особено мъчителни проявления. Той е характерен за ред патологични състояния, по-главните от които ще разгледаме.

Ставата носи тежестта на цялото тяло в неговото вертикално положение.  Всякакви нарушения, възникващи в тази област, водят до ограничаване на подвижността до пълна загуба на работоспособност. Нерядко болестите от този обхват стават причина за трайна инвалидизация.

Основните болести на тазобедрената става са:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Артроза (кокс);
 • Артрит – няколко разновидности;
 • Вродени отклонения (дисплазия на ставата и деформация на бедрото);
 • Онкология;
 • Болест на Лег-Калве-Пертес;
 • Последствия от травми.

  анатомия на тазобедрената става

  Анатомия на тазобедрената става

Всяка болест е с характерна симптоматика. Артритите възникват и протичат остро, със силни болки и признаци на възпаление, а артрозите започват незабележимо и бавно разрушават ставата.

Всички патологии на тазобедрената става са сериозни и в никакъв случай не бива да се неглижират. Своевременната диагностика и адекватното лечение са съществени за запазване на функциите на ставата и предпазване от инвалидизация.

Своевременното начало на терапията предотвратява гибелта на ставата или поне намалява болезнените симптоми.

Ишиас и седалищен нерв

(остеохондроза)

На практика ишиасът се съпровожда от остеохондроза на гръбнака в неговата поясно-кръстна зона. Като последствия се получават протрузии и хернии на междупрешленните дискове. Така се стига до прищипване (притискане) на коренчетата на най-крупния нерв в чов. тяло – седалищния. Именно това звено от патогенезата поражда болевия синдром – ишиас. Тазобедрената връзка е една от неговите локации.

Прищипването на нерва води до възпаление, което може да се разнесе по цялото му протежение. Затова и болката нерядко се простира по цялата му дължина – започва от кръста, минава през зоната на седалището, обхваща ставата и по бедрото се спуска до коляното.

Болката – ишиас или ишиалгия, е много ясно изразена. Тя се усилва при движене на торса и краката. Бива провокирана при леки вибрации, породени от смях, кихане, кашляне.

Спецификата на заболяването изисква да се изяснят детайлно нюансите, което се прави с помощта на образни изследвания. Но симптоматично лечение с цел овладяване на болезнеността се предприема веднага. Използват се аналгетици и/ или противовъзпалителни от нестероидния вид – системно и локално. При утежнени случаи лекарствата се инжектират. При непоносима болезненост, провокирана от диск. херния, се прибягва до новокаинова блокада в зоната на прищипания седалищен нерв.

Всички начини за овладяване на болката при ишиас сме дали ТУК: Терапия в острия период, в ремисия и с цел поддържане. Лекарства, физиотерапия и санаториално лечение при ишиас. 

Коксартроза

Заболяването е остеоартроза – дегенеративни изменения на хрущялните тъкани в ставата и впоследствие – разрастване на костните тъкани. „Кокс“ указва локацията. Без съмнение постепенната дегенерация е болезнена сама по себе си.

Процесът възниква под въздействието на разни провокиращи фактори като нарушено кръвоснабдяване на ставата, периодичното й травмиране, продължителни физически натоварвания, генетична предразположеност към такава болест, възраст на пациента (наблюдава се повече при хора над 40-т).

Болката при коксартроза в началото е непостоянна. По-често се локализира в зона на слабините, седалището и кръста.

С прогресиране на заболяването болевите епизоди се учестяват, стават по-продължителни. Те възникват при натоварване и стихват в покой. Такива болни нерядко се асоциират с куцане – тоест с невъзможността болния крак да поеме своята част от телесната маса.

коксартроза

Деформираща коксартроза: здрава става и първа степен на заболяването

Особеното на коксартрозата е, че е лечима в началните стадии, преди последствията от дистрофията и дегенерацията да станат явни и необратими. Но за нещастие тогава симптоматиката е слаба (включително болката) и се игнорира от болния. Така той дава възможност на коксартрозата да прогресира.

За да не се стига до оперативни мерки, запознайте се със спецификата ТУК: Какво се случва при коксартроза и как да я разпознаем. 

Артрити

Това е общо наименование на разнородна група болести, обединени от един признак, а именно наличието на възпаление в ставата.

Артритите са ревматоиден, реактивен, псориатичен, подагрозен и предизвикан от специфична инфекция.

Реактивен артрит – има имунно-възпалителна природа, възниква по време на инфекция или веднага след нея. Артритът е един от симптомите на самата инфекция. Провокира се от чревни и урогенитални инфекции, от вируси (грип, ОРВИ), стрептококи, микоплазми и др.

Симптоматиката се разгръща 1-3 седм. след инфекцията или заедно с нея. Главна е болката, съчетана с температура, оток и зачервяване около ставата. Пациентът изпитва болка при ходене и въобще при движение на крака. Нерядко се отбелязва изменение на кожата, както и неголеми ранични по устната лигавица.

Лечението зависи от възбудителя – с антибиотици на дълги курсове при урогенитални инфекции, но не и при чревни. Винаги се ползват НСПВ като мовалис, диклофенак и др., а при тежко протичане – преднизолон.

Реактивният артрит се поддава на лечение, едва в 10% от случаите хронифицира, а в останалите ставата се спасява от разрушаване и функциите не се нарушават.

Други видове артрити

 • Септичен (инфекциозен) артрит – възбудителят се пренася по кръвен път при тежки инфекции като пиелонефрит, пневмония, перитонит или отвън – при травми и замърсяване на кожа и меки тъкани около ставата. Характеризира се с остро възпаление и силна болка, зачервяване и оток около ставата. Рязко се нарушава функцията й – невъзможност да се стои и ходи, както и да се извършват каквито и да било движения. Лечението е в болница, с големи дози антибиотици + пункция за отстраняване на гнойта от ставата;
 • Ревматоиден артрит – локацията му в тазобедрена става е нетипична, но се среща. Симптомите за болка в ставната област, сутрешна скованост и общи прояви на интоксикация. Появяват се типичните ревматоидни възли. Лекува се с противоревматични лекарства;
 • Псориатичен артрит – развива се на фона на псориазис. Протича с всички класически признаци – болки в ставата, оток, зачервяване и нарушени функции;
 • Подагрозен артрит – резултат от разстроена обмяна в тялото. Заболяването започва остро и се бележи от мъчителни болни в ставата, както и невъзможно да се стъпи на крака.

Вродени аномалии

Дисплазия, вродени аномалии на тазобедрена става

Дисплазия в умерена и тежка форма (фиг. 2 и 3)

Тазобедрената връзка нерядко става обект на дисплазия и луксация. Те се проявяват в ранна възраст и могат да се идентифицират при профилактичен преглед на бебето още в първия му месец. Ако не се диагностицира на време, започна изоставане във физическото и психомокорното развитиен а детето, кракът откъм поразената става се съкращава.

Онкологични поражения

В разглежданата става може да се формира първичен тумор (нечест) или такъв в качеството му на метастази при поразяване в други локации (напр. дебело черво, матка). Симптомите са постоянни мъчителни болки и признаци на интоксикация. Лечението е типово за онкологичните патологии.

Болест на Лег-Калве-Пертес

Тя се числи към остеохондропатиите – заболявания с неинфекциозен характер, които разрушават костната тъкан. В случая жертва на увреждането става главата на бедрената кост. Протича умъртвяване (некроза) на ставния хрущял, покриващ главата. Причина може да е нарушено кръвоснабдяване или постоянни микротравми на тазобедр. става.

Основен симптом е постоянна болезненост, усилваща се при физическо натоварване. Нерядко се препредава към коляното.

Некрозата води до деформиране на ставата и ограничаване на възможността й за сгъване – разгъване.

Други болести с болка

Дисекиращ остеохондрит – нарушено кръвоснабдяване на част от костта в ставата. Провокира болезненост и нарушава функциите. Нерядко се съпровожда със синовит – възпаляване на синовиалната обвивка. Болезнеността е непостоянна и се усилва при движене.

Диабетна остеоартропатия – поражение на ставата на фона на диабет. Болестта може да увреди всяка става, включително тазобедрената (но тази локация е рядка).

Характерно е постепенно деформиране на ставните повърхности. Интензивността на болката не е обвързана със степента на увреждането. Нерядко болката отсъства или е слабо изразена. Поражението е свързано с нервите, инервиращи тазобедрената става.

Псевдоподагра – патология, свързана с нарушен обмен на калций и отлагане на негови кристали в ставата. Нерядко се свързва с генетична предразположеност и с някои ендокринни заболявания. Болката е в пряка връзка с отлагането на соли в ставния хрущял, връзките и синовиалната торбичка и тяхното втвърдяване. Кристалите провокират възпаление и дегенеративни процеси. Ставата се деформира и се формират шипчета (остеофити). Болката носи пристъпообразен характер, появява се внезапно и нараства в течение на 12-24 ч. Спирането е също внезапно, след 24-48 ч.

Интермитираща хидрартроза – болест с неустановена етиология, при която периодично се събира течност в ставата. Тазобедрената по-рядко се поразява от тази патология. Случва се на млади жени. Болката е лека, появява се спонтанно, има някаква закономерност (възниква през 1-2 седм.) и често се бърка с ПМС;

Синовиална хондроматоза – резултат от неправилно развитие на синовиалната тъкан на въпросната става. Характерна е болка и ограничаване на двигателната способност, тъй като се блокира преместването на ставните повърхности;

Туберкулоза (коксит) – вторична патология от разнасянето на туберкулозен причинител. Бактериите се локализират в големи кости и стави, предимно тазобедрена. Те причиняват възпаляване и образуват гной в туберкулозна фистула. Симптоми са куцане, температура, слабост, деформация и деструктивни изменения в ставата.

Травми и счупвания

счупване на тазобедрена става, травма

Счупването на тазобедрена става е нерядко явление в напреднала възраст, особено при участие на остеопороза

Тазобедрената връзка се уврежда при различни травми – падане от височина, пътни произшествия, спортни тренировки, подхлъзване на лед. Практически всяко травмиране се бележи с болка в зоната на ставата, нарушаване на функцията й, куцане и нерядко – поява на синени по кожата в зоната на травмиране.

Счупване при остеопороза

Резултат е от намаляване на костната плътност – процес, който се асоциира с менопаузата при дамите, се стига до костни счупвания. Те се случват лесно, дори без оказване на определено усилие върху костта или инцидент.

Сред уязвимите е тазобедрената става. Възрастни хора нерядко чупят сегмент в зоната, който после трудно зараства или въобще не се възстановява. Така се стига до поставяне на изкуствена става. Операцията е сериозна и изисква упорито раздвижване.

Не всички пациенти в напреднала възраст съумяват да минат през това изпитание и се „залежават“.

Болките и болестите в тазобедрената става имат своята специфика и донякъде се различават от същите процеси в други части на тялото и особено – в по-малките стави. Възникването на болеви синдром в ставите на ръцете сме разгледали ТУК: линк Материал №2: Болки в ставите на ръцете

Какъв лекар?

Диагностиката и лечението на тазобедрена става е от компетенцията на травматолози и ревматолози. Ако болката е следствие на травма или инцидент, подходящ е травматолог. Ако болката е възникнала спонтанно и без видима причина, подходящ е ревматолог.

Личният терапевт също може да оцени ситуацията и да насочи към подходящ специалист.

Диагностика на причината

Съществуват няколко метода за установяване на причината за болевия синдром. В началото се започва със сваляне на анамнеза, външен преглед и палпация. Данните от тях се допълват от образни изследвания, като основно се ползват рентген, КТ, ЯМР. При необходимост се правят и лабораторни анализи – микробиология, имунологични тестове, анализ на течности от ставата и др. според конкретните подозрения.

Отдаване на болката

(ирадиране)

Болката в тазобедр. става има различна интензивност – от лек дискомфорт до нетърпими болеви усещания, когато са поразени чувствителните нервни окончания.

Някои заболявания се съпровождат с ирадиране на болката – отдаването й към съседни области като слабини, седалище, бедро и коляно.

Болезнеността понякога се явява при ходене или обратното – бива постоянна и не намалява при покой.

Механизма на предаване на болезнеността е свързан с възпаление, увреждане или разрив на нерв, едновременно инервиращ и тазобедрената става, и областта на бедрата, колената, седалището.

Ирадиране се среща при ишиас, болест на Пертес, епифизиолиза или счупване на бедр. глава, или на шийката на бедрената кост, при инфекциозен артрит и тумори в ставата.

Болка при ходене

болка при ходене, болка в покой

Възникването на болка при ходене или в покой е информативен показател

Болките в тазобедрената става, възникващи при ходене, са следствие от възпаление на докосващите се при движение хрущялни ставни повърхности.

Понякога причина са увреждания на други ставни структури, механични травми на ставата, счупване на главата на бедрената кост, разрив на капсула.

Трета причина за болка при ходене е възпаляване на околни структури – мускули и връзки.

Видове болки:

 • Стартова – възниква в началото на ходенето и постепенно стихва. Среща се при възпаления на околоставната торбичка;
 • Постепенно нарастваща – възниква не веднага, а след известно движение. С всяка стъпка става все по-силна. Такава болак е характерна при болест на Пертес, коксартроза и други, съпроводени с възпалени ставни повърхности;
 • Вечерни болки – срещат се при деструктивни и деформационни процеси в ставата като коксартроза, ревматоиден артрит, диабетна остеоартропатия и др.
 • Постоянни леки/ средни болки – появяват се при несериозни травми на бедрото и тазовите кости, може и при инфекциозно или реактивно поражение на ставата или околните структури. Среща се при туберкулоза, бруцелоза, септичен и реактивен артрит.
 • Постоянни силни болки – свидетелстват за сериозна патология. Нерядко се съпровождат с имобилизация и тежки нарушения на функцията на ставата. Характерни са при луксация и счупвания.
 • Болки при повдигане извеждане на крака настрани – те показват увреждания на мускули, сухожилия, околоставна торбичка. Диагнози – бурсит, тендинит, миозит.

Болките в ставите и мускулите сме разгледали ТУК: линк към: Материал №3: Болки в ставите и мускулите

Лечение

При разглежданата става тежестта на патологията е право пропорционална на болката. Колкото по-интензивна е тя, толкова по-скоростно лечение трябва да се предостави.

Лечението на причината се провежда отделно от лечението на болката. Болката започва да се третира още преди да бъде установен докрай провокатора. Действията зависят от силата и интензивността.

 • При леки болки – НСПВ (ибупрофен, аспирин и др.);
 • При умерени болки – аналгетици или НСПВ, изписани от специалист;
 • При силни болки – ограничава се подвижността на ставата и се прилагат високоефективни аналгетици. Възможно е да потрябва новокаинова блокада.

Народни средства

Те се ползват малко, само като подпомагащи лечението на ставата. Препоръчително е да се консултират с лекуващия лекар.

Нар. целители правят ефикасни отварки от корен шипка или репей, лист горска ягода, борови връхчета или стрък глухарче.

Лечението, медикаментите и нар. средства за терапия на ставни болки разглеждаме ТУК:

Болки в ставите: механизъм и значение. Кои болести показват. Терапия

Упражнения

При определени заболявания на тазобедрена става (напр. артрозите) е уместно прилагане на лечебна гимнастика като начин да се съхрани функционалността, да се подобри кръвоснабдяването на ставата и нейното подхранване, както и да се редуцира болката.

Лечебните упражнения за тазобедрена става се изпълняват забавено, с плавност и постепенно разгръщане на движението.

Възрастови ограничения за гимнастиката няма, но е важно тя да се провежда ежедневн, при необходимост – в комплекс с упражнения за други болни стави.

В интернет са качени множество комплекси за терапия, ето един от тях с продължителност от 7 минути:

Източник:

 • simptomer.ru
 • ayzdorov.ru
 • sustavzdorov.ru/boli
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.