5 основни съвета за здрави стави

Здравето на ставите е в основата на движението и пълноценния начин за живот. Затова най-доброто лекарство за стави е правилната ежедневна грижа за тях.

Особено по време на настоящата пандемия, почти всички страдаме от липса на достатъчно физическа активност. Без такава, ставите не се смазват добре, защото им липсва достатъчно синовия, която е отговорна за това повърхностите на ставите да се приплъзват една към друга гладко и безпроблемно.

Какво представляват ставите?

Ставите са свързочния две кости елемент. Всяка една от човешките кости завърша с различно оформени краища, където са разположени и ставните глави. Ставната глава на кост е създадена така, че да пасва напълно към ямката на ставата на съседната до нея кост.

Както ставната ямка, така и ставната глава са покрити изцяло с хрущял. А цялата ставна структура е обвита от ставната капсула. Синовията се образува именно там под формата на синовиална течност. Тя овлажнява повърхността на ставите и прави тяхното движение лесно и безболезнено.

Именно чрез синовиалната течност хрущялите получават и нужните хранителни вещества. Ставните връзки от своя страна дават стабилността на капсулите.

Защо навременна грижа е най-доброто лекарство за стави?

Ставите се износват обикновено с течение на годините. Това е и причината възрастните хора по-често да страдат от износване на ставите. Артрозата, както е по-известно това състояние, е вследствие на слабостта на самия ставен хрущял.

Слабостта на хрущяла обикновено идва като резултат от липсата на достатъчно хранителни вещества, които синовията му носи. Това най-често е вследствие на неподходящ режим на хранене и/или претоварване на ставата чрез механични движения.

Всичко това определя и грижата за ставното здраве като най-доброто лекарство за стави.

Кои са рисковите фактори за доброто здраве на ставите и хрущялите?

Начинът на живот и ежедневните навици са определящи за ставното здраве и това на хрущялната тъкан. Основните фактори, които застрашават тяхната функционалност са:

  • наднорменото тегло;
  • липсата на достатъчно движение;
  • претоварване на ставите чрез работа или друга физическа активност;
  • лоша стойка;
  • вродени патологии;
  • подагра и артрит;
  • нарушения в процеса по обмяна на веществата;
  • наследствени фактори.

Съвети за поддържане на добро здраве на ставите

За да са здрави ставите и хрущялите, имат нуждата от достатъчно грижа и достатъчно хранителни вещества, които да осигуряват нормалната им функция.

Необходимо е просто да се грижим за тях. За да осигурите тази грижа, е нужно да ги подпомогнете чрез хранителните добавки, предлагани от MagHerbs.com. Ще намерите най-добрата хранителна добавка за стави, която ще ви помогне с дълготраен ефект. Всички продукти са с гарантирано качество, дълъг срок на годност и безплатна доставка за всички поръчки над 50 лв. Ето и какво може да ви помогне:

“Фигурин
1. Прием на колаген

Колагенът е един от основните протеини в човешкото тяло. Той на практика е градивният елемент на ставите и хрущялите. Основните му видове са 3, като Колаген тип II изгражда хрущялите.
Човешкото тяло синтезира само колаген, но според редица клинични проучвания, тази му способност чувствително намалява след 25-тата година. Колаген тип II може да се приема както като хранителна добавка, така и чрез консумация на сьомга, тиквени семки, пилешко месо, овесени ядки, плодове и зеленчуци. Поради важността си за здравето на хрущялите и ставите, колагенът от втори тип може да се счита за най-доброто лекарство за стави, що се отнася до пълноценната грижа за тях.Здрави стави - 01 zdravi-stavi-01

2. Употреба на глюкозамин

Глюкозаминът по същността си е аминозахарид и е един от главните участници в производството на липидите и глюкопротеините в тялото. Човешкият организъм образува глюкозамин от хондориците, които са клетките, изграждащи хрущяла. Чрез този аминозахарид се синтезира хиалуронова киселина и други химични елементи, които играят основна роля в състава на хрущялите и синовията.
Глюкозаминът не може да се приема в необходимите за тялото количества чрез храната. Поради тази причина е добре да го включим под формата на хранителна добавка.

3. Прием на Витамини А и С

Витамините А и С способстват колагеновия синтез в организма. За да бъдат здрави ставите ни, е необходимо да ги приемаме в достатъчни количества.

4. Поддържане на оптимално телесно тегло

Наднорменото тегло е една от причините за по-бързото износване на хрущялите и ставите. То натоварва ставата и осигурява лесно развитие на артроза. Така правилната диета и освобождаването от излишните килограми също е част от грижата като най-доброто лекарство за стави.

5. Достатъчно физическа активност

За доброто ставно овлажняване движението е особена важност. Движенията, на които трябва да се набляга са тези, които се правят с лекота, без усилия. Така щадим ставите и им даваме оптималната си грижа.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “5 основни съвета за здрави стави

  1. Няма такова постижениетялото да приема външен колаген Това само обезболява

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.