Болки в ставите на ръцете: къде боли и защо. Диагностика по болката

♠ Възпалителни и механични повреди и болки в ставите на ръцете ♠ Къде боли ♠ В пръстите ♠ В китката ♠ В лакътна става ♠ Заболявания на ръцете ♠ Ревматоиден артрит ♠ Подагра ♠ Артрози ♠ Други патологии

Още в текста: ♠ Лечение на болки ♠ Симптоматични лекарства ♠ Физиотерапия ♠ Народна медицина ♠ Упражнения

Болка в ръцете – една от най-разпространените причини, които водят хората до кабинета на ревматолога. Китката и дланта с пръстите са фин механизъм, способен да издържа огромни натоварвания. Някои заболявания бързо им отнемат подвижността или провокират силна болезненост.

Астралгия е научното название на болки в ставите. Тя не само влошава качеството на живот, но нерядко лишава пациента от възможност да работи и да се самообслужва.

Болестите, белязани с такъв симптом, са много. Причините условно се класифицират на:

Възпалителни и механични

√ Възпалителните процеси се съпровождат от болка и скованост в зоната на засегнатата става. Болевият синдром се редуцира при движение. Възпалението се разпознава по отока и зачервяването на кожата над ставата;

√ Механични причини са дегенеративни заболявания и травми. Те пораждат болка при движение. В състояние на покой пациентът чувства осезаемо облекчение. Обичайно за тази болка е да не се съпровожда от скованост или обездвижване.

болки в ставите на ръцете

Десетките фини ставички на ръцете ни осигуряват най-човешките дейности

Игнорирането на болките в ръцете носи риск от загуба на подвижността. Зад това най-общо изречение си представете да не умеете да държите гребен или четка за зъби, нито да отключите входна врата.

Къде боли?

Локацията на болката е диагностичен признак.

Болки в пръстите на ръцете

Болката и ограничената подвижност на пръстите е разпространено явление. То се обяснява с възрастови изменения (има го при 10% от хората над 40 г. и при 30% – над 60 г) и с хормонален недостиг при дамите в менопауза.

Демир бозан билки против акне

От друга страна ставите в пръстите са малки, с ограничена ставна повърхност и тънка защитна обвивка. Те постоянно се използват за сложни механични манипулации и повече от всички стави в тялото са застрашени от травми.

Болестните причини се заключават в увреждания на ставните и околоставните тъкани. За характера на патологията може да се съди по степента на измененията. Така например при хроничните процеси има не само болка, но и деформация.

Качественото лечение на пръстите на ръцете е особено важно за пациенти, използващи в професията си фина моторика – музиканти, хирурзи, програмисти и др.

Става на китката

Китката отговаря за финото движение на ръката и нерядко й се случва да поеме върху себе си тежестта на цялото тяло. Дори и при нормални обстоятелства тя перманентно се натоварва и преумората първо се проявява в нея. Ставата е изложена и на травматизъм, както и на микротравми в резултат от постоянни натоварвания.

При възникване на болка в китката е важно бързо да се реагира – за да се съхрани движението на ръката и да не се позволи задълбочаване на възникналия проблем.

Болка в лакътна става

Лакътната връзка се състои от три стави, които осигуряват плавно движение. През нея минават нервни стволове и съдове, свързана е с мускулатура и сухожилия. При увреждане на всеки един от елементите може да възникне болка. Причините са разнообразни – от травми през неврити до подагра и ставни болести.

Освен типичните за ставните тъкани заболявания, тук болката може да се отдава от гръбнака (остеохондроза, дискова херния) или от раменното нервно сплетение.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Затлъстяване, псориазис, миозити, изменения на сърце или съдове, еднообразни натоварващи движения на ръцете, стрес, преохлаждане – това са все фактори, които провокират болеви усещания в ръцете.

Болката в ръцете може да е следствие от механично увреждане или от заболяване. И трите локации са изложени на типичните ставни заболявания като артрити, артрози и подагра.

Заболявания на ръцете

болки в ставите на ръцете, китка, пръсти, длан

Някои от локациите на болката

Болката в ставите е чест спътник на много болести. Понякога характера й помага на специалиста да определи заболяването, което се е развило при пациента.

Ревматоиден артрит

Той е автоимунна болест, при която тялото произвежда антитела срещу собствените си клетки. Засяга крайните стави – при ръцете пръсти и китка, при краката – стъпало и глезен.

Поне 90-100 дни преди видимите изменения пациентът получава ясни сигнали за болестта – болка и подуване. Характерна тук е симетричността – болката е и в двете ръце, еднакво разпространена. Това я отличава  при несистемни поражения, които се локализират в конкретна става.

Тази форма на артрита се съпровожда от възпалителен процес и сутрешна скованост, която се задържа около 1 час. Отбелязват се още зачервяване на кожата. С времето се стига до симетрично поразяване на пръстите на двете ръце, по които се образуват ревматоидни възли.

Подагра

Тя е следствие от нарушен метаболизъм на пурините, необходим елемент за синтеза на веригите на ДНК и РНК. На заболяването по-често са подложени мъжете, които злоупотребяват с месо и алкохол.

Подаграта се съпровожда от повишена концентрация на пикочна к-на в кръвта, поради което в ставните повърхности се отлагат соли. Това води до подпухване.

Заболяването е типично за краката (ставата на палеца), но се появява и на ръцете. Ставата се подува, кожата се зачервява ярко, а болката е нетърпима.

Артрози

Най-распространената патология, провокираща болка, е остеоартрозата – дегенеративно заболяване, при което се разрушава ставния хрущял и се изменят ставните повърхности на костите.

Около 6-7 % от хората страдат от остеоартроза, която се съпровожда от болеви синдром. Още по-голям процент пациенти имат едни или други характерни за остеоартрозата признаци и изменения в организма, макар и в дадения момент все още да не изпитват болка.

Болезнеността е пряко следствие от хрущялната атрофия и износването на ставата, което се оформя на по-късен етап. Провокатор са още диабета, неправилното хранене.

Артрозите се характеризиран с недраматични, но перманентни болки. Движението е ограничено. Появяват се специфични образувания или пръстите се удължават.

артроза, артрит на ръцете

Артроза на пръстите на ръцете започва да деформира и скоро става напълно видима

Дотук описаните патологии са характерни и за големите стави. При болка в тазобедрената връзка прочетете диагностичната информация ТУК: Болки в тазобедрената става.

Още заболявания, които поразяват ставите на ръцете и се бележат от болка:

  • Тендобурсит – възпаление на сухожилията, възникнало след травма, тежко натоварване, варикозно разширение на вените, инфекции като туберкулоза и сифилис. Съпровожда се от оток, втрисане. Подвижността се ограничава;
  • Шипове – костни остри израстъчета, разпознаващи се не само по болката, но и по появата на специфично хрущене в ставата. То се поражда от триене на повърхностите;
  • Остеохондроза на гръбнака – дегенеративно-дистрофични изменения на дисковете между прешлените, характеризиращи се с мощна болка. Тя е остра, в областта на гръбнака, но има способността да се препредава към крайниците. Когато увреждането е в долната част на гръбнака, болката ирадира към крака. При увреждане в шиен и други горни зони на гръбнака, болката отива към ръката. Характерни са неврологични признаци като мравучкане, боцкане или частична загуба на чувствителност. Кожата побледнява заради лошо кръвообращение;
  • Механични травми – счупване, навяхване, разтягане. Всички повреди се съпровожда с болка, но нейната изразеност зависи от конкретния инцидент. Обикновено травмата се гарнира с оток и зачервяване, а заради болката и повредата ставата се обездвижва.

Други причинители на болезненост са вирусните заболявания и инфекциозните процеси, както и някои вродени аномалии. Повече източници на болезненост в ставите сме описали ТУК: Материал №3: Болки в ставите и мускулите

Лечение на болки

в ставите на ръцете

Силните болки в ръцете са голям проблем за пациентите, които губят способност за работа, а понякога и за самообслужване. Последствията се ограничават от предприемането на навременна терапия.

Лечебната схема пряко зависи от конкретната патология, но винаги подходът е комплексен. Решават се едновременно три задачи – лечение на основното заболяване, възстановяване на функциите на ръцете и купиране на болевия синдром.

Болката се овладява основно с медикаменти.

Лекарства

Най-голямата и ползвана група лекарства с изразен обезболяващ ефект са нестероидните противовъзпалителни препарати. Те са предпочитани, защото едновременно повлиявати възпалението. Работят бързо и категорично и биха били безалтернативни, ако не бяха множеството им нежелани ефекти (основно стомашно-чревни).

За премахване на болка при автоимунните патологии се прилагат глюкокортикостероидни хормони (основно за ревмат. артрит). Те обладават мощен противовъзпалителен ефект и бързо водят до облекчение.

Обичайно използвани препарати са Дексаметазон и Преднизолон. Те работят срещу възпаляването, обезболяват, но освен това и потискат имунната с-ма. Проявяват и противоалергичен ефект.

Действието е на лекарствата се усилва от лечебни мази, в чийто състав влизат противовъзпалителни и анестезиращи компоненти.

При правилно поставена диагноза и адекватно лечение болката постепенно отшумява. Но ако терапията на основното заболяване върви проблематично, то и болката става хронична. В такива случаи само медикаменти не помагат. Назначава се и рехабилитационна и физиотерапия.

Пациентът подпомага медикаментозната терапия с правилно поведение – той щади ръцете си и им спестява натоварването.

Симптоматични лекарства

Това са медикаментите, които имат за цел основно да овладеят болезнеността. Днес сред най-ползваните са диклофенак и индометацин заради изразеното им действие и невисока цена. Проблемът е в страничните им ефекти, за които вече споменахме.

артроза, артрит на ръцете, на пръстите, на китката

Здрави и увредени стави

Представители на диклофенак са Волтарен, Алмирал, Геровит, Диклак, Наклофен, Дикрорапис, Диклофенак и други. Хубавото при тях е, че имат перорална и локална форма.

Активната съставка сме представили по-обстойно ТУК: Как работи Дклофенак Дуо на хапчета, инжекции и гел.

Усъвършенстваните противовъзпалителни с избирателно действие (които инхибират само COX-2) по-малко влияят на черва, ч. дроб, бъбреци. С ограничени странични ефекти, те имат по-скоро целево действие върху огнището на възпаление. В тази група са

  • нимезулид – Нимезил, Аулин, Олдън и др.
  • целекоксиб – Аклекса, Дефинакс, Селебрекс и др.

За подкрепа на ставите се произвеждат стотици добавки и възстановяващи препарати. Медикаменти, наречени хондропротектори, дават защита на хрущялите и подобряват храненето. При необходимост се ползват миорелаксанти, за да се отпусне мускулатурата и облекчи ставата.

Добавки като капсулите Артифлекс предоставят антиоксидантна защита и помагат за възстановяване на обема на движение на ставите.

Физиотерапия

За минимизиране на неприятните усещания помагат методики като ултравиолетово облъчване в зачервената зона, апликации на противовъзпалителни препарати, импулсни токове, електрофореза за дълбоко въвеждане на нестероидни противовъзпалителни препарати, фонофореза за въвеждане на глюкокортикостероиди.

Физиотерапевтичните методи са спомагателни и се ползват само в комплекс с медикаментозна терапия.

Народна медицина

Съществуват безброй природни средства за премахване на болка – от компреси с мед до модерното днес мумие.

Десетки са билките, които обезболяват. Внимание заслужават компресите със зелев лист, които „изсмукват“ отоците, прочут е противовъзпалителният ефект на глухарчето и живовляка.

Най-много се правят домашни билкови мазила за локална обработка на поразените стави. Във видеото е демонстриран такъв комплекс с участието на пчелен восък и т. нар. подмор (мъртви пчели), разредени в растително масло.

Упражнения

Лечебните упражнения укрепват ръцете и пръстите, поразени от остеоартроза, увеличават диапазона на движението, намаляват болезнеността и носят устойчиво облекчение.

Упражненията се основават главно върху сгъване и разгъване до момента, в който се усети осезаемо напрежение и не повече от това.

Във видеото се демонстрира комплекс, подходящ за повечето патологии на ставните връзки на ръце и пръсти:

Болезнеността в ставите в по-общ и задълбочен план сме разгледали ТУК:

Болки в ставите: механизъм и значение. Кои болести показват. Терапия

Източници:

  • sustavzdorov.ru
  • sovets.net

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.