Болки в ставите на ръцете: къде боли и защо. Диагностика по болката

♠ Възпалителни и механични повреди и болки в ставите на ръцете ♠ Къде боли ♠ В пръстите ♠ В китката ♠ В лакътна става ♠ Заболявания на ръцете ♠ Ревматоиден артрит ♠ Подагра ♠ Артрози ♠ Други патологии

Още в текста: ♠ Лечение на болки ♠ Симптоматични лекарства ♠ Физиотерапия ♠ Народна медицина ♠ Упражнения

Болка в ръцете – една от най-разпространените причини, които водят хората до кабинета на ревматолога. Китката и дланта с пръстите са фин механизъм, способен да издържа огромни натоварвания. Някои заболявания бързо им отнемат подвижността или провокират силна болезненост.

Астралгия е научното название на болки в ставите. Тя не само влошава качеството на живот, но нерядко лишава пациента от възможност да работи и да се самообслужва.

Болестите, белязани с такъв симптом, са много. Причините условно се класифицират на:

Възпалителни и механични

√ Възпалителните процеси се съпровождат от болка и скованост в зоната на засегнатата става. Болевият синдром се редуцира при движение. Възпалението се разпознава по отока и зачервяването на кожата над ставата;

√ Механични причини са дегенеративни заболявания и травми. Те пораждат болка при движение. В състояние на покой пациентът чувства осезаемо облекчение. Обичайно за тази болка е да не се съпровожда от скованост или обездвижване.

болки в ставите на ръцете
Десетките фини ставички на ръцете ни осигуряват най-човешките дейности

Игнорирането на болките в ръцете носи риск от загуба на подвижността. Зад това най-общо изречение си представете да не умеете да държите гребен или четка за зъби, нито да отключите входна врата.

Къде боли?

Локацията на болката е диагностичен признак.

Болки в пръстите на ръцете

Болката и ограничената подвижност на пръстите е разпространено явление. То се обяснява с възрастови изменения (има го при 10% от хората над 40 г. и при 30% – над 60 г) и с хормонален недостиг при дамите в менопауза.

От друга страна ставите в пръстите са малки, с ограничена ставна повърхност и тънка защитна обвивка. Те постоянно се използват за сложни механични манипулации и повече от всички стави в тялото са застрашени от травми.

Болестните причини се заключават в увреждания на ставните и околоставните тъкани. За характера на патологията може да се съди по степента на измененията. Така например при хроничните процеси има не само болка, но и деформация.

Качественото лечение на пръстите на ръцете е особено важно за пациенти, използващи в професията си фина моторика – музиканти, хирурзи, програмисти и др.

Става на китката

Китката отговаря за финото движение на ръката и нерядко й се случва да поеме върху себе си тежестта на цялото тяло. Дори и при нормални обстоятелства тя перманентно се натоварва и преумората първо се проявява в нея. Ставата е изложена и на травматизъм, както и на микротравми в резултат от постоянни натоварвания.

При възникване на болка в китката е важно бързо да се реагира – за да се съхрани движението на ръката и да не се позволи задълбочаване на възникналия проблем.

Болка в лакътна става

Лакътната връзка се състои от три стави, които осигуряват плавно движение. През нея минават нервни стволове и съдове, свързана е с мускулатура и сухожилия. При увреждане на всеки един от елементите може да възникне болка. Причините са разнообразни – от травми през неврити до подагра и ставни болести.

Освен типичните за ставните тъкани заболявания, тук болката може да се отдава от гръбнака (остеохондроза, дискова херния) или от раменното нервно сплетение.

Затлъстяване, псориазис, миозити, изменения на сърце или съдове, еднообразни натоварващи движения на ръцете, стрес, преохлаждане – това са все фактори, които провокират болеви усещания в ръцете.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Болката в ръцете може да е следствие от механично увреждане или от заболяване. И трите локации са изложени на типичните ставни заболявания като артрити, артрози и подагра.

Заболявания на ръцете

болки в ставите на ръцете, китка, пръсти, длан
Някои от локациите на болката

Болката в ставите е чест спътник на много болести. Понякога характера й помага на специалиста да определи заболяването, което се е развило при пациента.

Ревматоиден артрит

Той е автоимунна болест, при която тялото произвежда антитела срещу собствените си клетки. Засяга крайните стави – при ръцете пръсти и китка, при краката – стъпало и глезен.

Поне 90-100 дни преди видимите изменения пациентът получава ясни сигнали за болестта – болка и подуване. Характерна тук е симетричността – болката е и в двете ръце, еднакво разпространена. Това я отличава  при несистемни поражения, които се локализират в конкретна става.

Тази форма на артрита се съпровожда от възпалителен процес и сутрешна скованост, която се задържа около 1 час. Отбелязват се още зачервяване на кожата. С времето се стига до симетрично поразяване на пръстите на двете ръце, по които се образуват ревматоидни възли.

Подагра

Тя е следствие от нарушен метаболизъм на пурините, необходим елемент за синтеза на веригите на ДНК и РНК. На заболяването по-често са подложени мъжете, които злоупотребяват с месо и алкохол.

Подаграта се съпровожда от повишена концентрация на пикочна к-на в кръвта, поради което в ставните повърхности се отлагат соли. Това води до подпухване.

Заболяването е типично за краката (ставата на палеца), но се появява и на ръцете. Ставата се подува, кожата се зачервява ярко, а болката е нетърпима.

Артрози

Най-распространената патология, провокираща болка, е остеоартрозата – дегенеративно заболяване, при което се разрушава ставния хрущял и се изменят ставните повърхности на костите.

Около 6-7 % от хората страдат от остеоартроза, която се съпровожда от болеви синдром. Още по-голям процент пациенти имат едни или други характерни за остеоартрозата признаци и изменения в организма, макар и в дадения момент все още да не изпитват болка.

Болезнеността е пряко следствие от хрущялната атрофия и износването на ставата, което се оформя на по-късен етап. Провокатор са още диабета, неправилното хранене.

Артрозите се характеризиран с недраматични, но перманентни болки. Движението е ограничено. Появяват се специфични образувания или пръстите се удължават.

артроза, артрит на ръцете
Артроза на пръстите на ръцете започва да деформира и скоро става напълно видима

Дотук описаните патологии са характерни и за големите стави. При болка в тазобедрената връзка прочетете диагностичната информация ТУК: Болки в тазобедрената става.

Още заболявания, които поразяват ставите на ръцете и се бележат от болка:

  • Тендобурсит – възпаление на сухожилията, възникнало след травма, тежко натоварване, варикозно разширение на вените, инфекции като туберкулоза и сифилис. Съпровожда се от оток, втрисане. Подвижността се ограничава;
  • Шипове – костни остри израстъчета, разпознаващи се не само по болката, но и по появата на специфично хрущене в ставата. То се поражда от триене на повърхностите;
  • Остеохондроза на гръбнака – дегенеративно-дистрофични изменения на дисковете между прешлените, характеризиращи се с мощна болка. Тя е остра, в областта на гръбнака, но има способността да се препредава към крайниците. Когато увреждането е в долната част на гръбнака, болката ирадира към крака. При увреждане в шиен и други горни зони на гръбнака, болката отива към ръката. Характерни са неврологични признаци като мравучкане, боцкане или частична загуба на чувствителност. Кожата побледнява заради лошо кръвообращение;
  • Механични травми – счупване, навяхване, разтягане. Всички повреди се съпровожда с болка, но нейната изразеност зависи от конкретния инцидент. Обикновено травмата се гарнира с оток и зачервяване, а заради болката и повредата ставата се обездвижва.

Други причинители на болезненост са вирусните заболявания и инфекциозните процеси, както и някои вродени аномалии. Повече източници на болезненост в ставите сме описали ТУК: Материал №3: Болки в ставите и мускулите

Лечение на болки

в ставите на ръцете

Силните болки в ръцете са голям проблем за пациентите, които губят способност за работа, а понякога и за самообслужване. Последствията се ограничават от предприемането на навременна терапия.

Лечебната схема пряко зависи от конкретната патология, но винаги подходът е комплексен. Решават се едновременно три задачи – лечение на основното заболяване, възстановяване на функциите на ръцете и купиране на болевия синдром.

Болката се овладява основно с медикаменти.

Лекарства

Най-голямата и ползвана група лекарства с изразен обезболяващ ефект са нестероидните противовъзпалителни препарати. Те са предпочитани, защото едновременно повлиявати възпалението. Работят бързо и категорично и биха били безалтернативни, ако не бяха множеството им нежелани ефекти (основно стомашно-чревни).

За премахване на болка при автоимунните патологии се прилагат глюкокортикостероидни хормони (основно за ревмат. артрит). Те обладават мощен противовъзпалителен ефект и бързо водят до облекчение.

Обичайно използвани препарати са Дексаметазон и Преднизолон. Те работят срещу възпаляването, обезболяват, но освен това и потискат имунната с-ма. Проявяват и противоалергичен ефект.

Действието е на лекарствата се усилва от лечебни мази, в чийто състав влизат противовъзпалителни и анестезиращи компоненти.

При правилно поставена диагноза и адекватно лечение болката постепенно отшумява. Но ако терапията на основното заболяване върви проблематично, то и болката става хронична. В такива случаи само медикаменти не помагат. Назначава се и рехабилитационна и физиотерапия.

Пациентът подпомага медикаментозната терапия с правилно поведение – той щади ръцете си и им спестява натоварването.

Симптоматични лекарства

Това са медикаментите, които имат за цел основно да овладеят болезнеността. Днес сред най-ползваните са диклофенак и индометацин заради изразеното им действие и невисока цена. Проблемът е в страничните им ефекти, за които вече споменахме.

артроза, артрит на ръцете, на пръстите, на китката
Здрави и увредени стави

Представители на диклофенак са Волтарен, Алмирал, Геровит, Диклак, Наклофен, Дикрорапис, Диклофенак и други. Хубавото при тях е, че имат перорална и локална форма.

Активната съставка сме представили по-обстойно ТУК: Как работи Дклофенак Дуо на хапчета, инжекции и гел.

Усъвършенстваните противовъзпалителни с избирателно действие (които инхибират само COX-2) по-малко влияят на черва, ч. дроб, бъбреци. С ограничени странични ефекти, те имат по-скоро целево действие върху огнището на възпаление. В тази група са

  • нимезулид – Нимезил, Аулин, Олдън и др.
  • целекоксиб – Аклекса, Дефинакс, Селебрекс и др.

За подкрепа на ставите се произвеждат стотици добавки и възстановяващи препарати. Медикаменти, наречени хондропротектори, дават защита на хрущялите и подобряват храненето. При необходимост се ползват миорелаксанти, за да се отпусне мускулатурата и облекчи ставата.

Добавки като капсулите Артифлекс предоставят антиоксидантна защита и помагат за възстановяване на обема на движение на ставите.

Физиотерапия

За минимизиране на неприятните усещания помагат методики като ултравиолетово облъчване в зачервената зона, апликации на противовъзпалителни препарати, импулсни токове, електрофореза за дълбоко въвеждане на нестероидни противовъзпалителни препарати, фонофореза за въвеждане на глюкокортикостероиди.

Физиотерапевтичните методи са спомагателни и се ползват само в комплекс с медикаментозна терапия.

Народна медицина

Съществуват безброй природни средства за премахване на болка – от компреси с мед до модерното днес мумие.

Десетки са билките, които обезболяват. Внимание заслужават компресите със зелев лист, които „изсмукват“ отоците, прочут е противовъзпалителният ефект на глухарчето и живовляка.

Най-много се правят домашни билкови мазила за локална обработка на поразените стави. Във видеото е демонстриран такъв комплекс с участието на пчелен восък и т. нар. подмор (мъртви пчели), разредени в растително масло.

Упражнения

Лечебните упражнения укрепват ръцете и пръстите, поразени от остеоартроза, увеличават диапазона на движението, намаляват болезнеността и носят устойчиво облекчение.

Упражненията се основават главно върху сгъване и разгъване до момента, в който се усети осезаемо напрежение и не повече от това.

Във видеото се демонстрира комплекс, подходящ за повечето патологии на ставните връзки на ръце и пръсти:

Болезнеността в ставите в по-общ и задълбочен план сме разгледали ТУК:

Болки в ставите: механизъм и значение. Кои болести показват. Терапия

Източници:

  • sustavzdorov.ru
  • sovets.net

 

Оценка на читателите
[Гласували: 3 Средно: 4]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.