Болки в ставите и мускулите: да разберем защо. Диагностика, лечение, лекарства

♠ Какво е миоартралгия ♠ Локация и характер на болките в ставите и мускулите ♠ Причини и симптоми ♠ Заболявания ♠ Ставни ♠ Инфекциозни и вирусни ♠ Травми ♠ Болести на кръвта ♠ Други

Още в текста: ♠ Диагностика ♠ Лечение ♠ Болки при бременност ♠ Профилактика ♠ Упражнения

Миалгия и артралгия – означават болка в мускули и в стави. Двете болезнени състояния често се комбинират, въпреки че възникват в съвършено различни по структура тъкани. Нерядко болевото усещане е така разлято и неопределено, че пациентът се оплаква от става, а се разбира, че е възпален мускул.

Наскоро в медицинската терминология се появи определение, указващо едновременната болка в мускули и стави – миоартралгия. Част от заболяванията, за които е характерна, са дълбоко изучени, напр. ревматоидния артрит.

В същото време има болести, при които болката е диференцирана и се налага да бъде установена точната локация.

В трети случай болеви усещания, отдавани общо в тялото, указват вирусни заболявания или друго системно поражение.

Миоартралгията не е болест, а състояние – симптоматичен комплекс, който ни насочва към определени състояния. Не имат различна етиология, но и нещо общо – пациентът чувства обща и много изразена слабост, той трудно ходи и трудно се надига от леглото, с мъка изпълнява дори ежедневните си дела. Болката се разлива по цялото му тяло и той не знае къде всъщност го боли.

Защо болят стави и мускули

Болки в мускулите и ставите
Това е състояние, в което пациентът не разбира откъде идва болезнеността

Съчетаването на болеви симптоми е разпространено явление. Например то е нормално за 90% от ревматично-болните.

При ставните заболявания пък неизбежно се засягат и околните скелетни мускули.

При ред патологии на костната тъкан се изменя и мускулната, като се провокира болка, деформация, дори имобилизиране на ставата.

Всичко това затруднява диагностиката и своевременното разпознаване на първопричината. Нерядко заблуждаващо действа и фактът, че дебютира мускулният синдром и в началото той е преобладаващ. Това се определя от физиологичната и анатомична връзка на скелетната мускулатура, сухожилията и ставите.

Локация на болката

Болезненост из цялото тяло насочва към общи заболявания като ревматизъм, ревматоиден артрит, склеродермия, системен лупус и др. Това са автоимунни болести, засягащи съединителн. тъкан (присъстваща във всички органи).

“Фигурин

Към ситуациите, провокиращи обща болезненост, се отнасят

инфекциозните заболявания

 мускулна треска;

 деформация на гръбнака.

Списъкът е обширен и може да се продължи с най-разнообразни и сериозни патологични изменения. Тук не се включва приоритетна болка в една област, която се препредава в съседни и свързани тъкани и органи. Подобен процес наблюдаваме при тазобедрената става. Описали сме го ТУК: На какво се дължат всички болки в тазобедрената става?

Комбинирането на болката с отпадналост насочва към интоксикация на тялото или по-точно към грип и други вирусни, бактериални, паразитни инфекции.

Болезненост на стави и мускули в ограничена зона може да се наблюдава при:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Полиартрит и артрит;
 • Миозит, миастения, миалгия, фибромиалгия;
 • Подагра, остеоартроза, остеопороза;
 • Остеохондроза, артроза;
 • Прищипване на нерв, ишиас, радикулит;
 • Тендинити, бурсити.

Причини и симптоми

Болки в мускулите и ставите, симптоми
Разглеждаме какви заболявания водят до разлята, недиференцирана болка

Всяко заболяване има определен набор от симптоми, като в дадения случай основният е болката. Но болестите са различни, а болезнените усещания донякъде подпомагат диагностиката, като се анализират особеностите й:

 1. Характер на болката (постоянна или моментна, продължителна или остра);
 2. Локализацията й, дали се появява винаги на едно и също място и има ли склонност да блуждае;
 3. Възниква ли периодично и през какви периоди;
 4. Интензивност на болката и какво й влияе – натоварване, движение или покой;
 5. Връзка на болката с времето – има ли сутрешна скованост;
 6. Болката съпровожда ли се със слабост, умора, болезненост в цялото тяло.

Общите заболявания, съпроводени с болки в мускули и стави, обезателно ще проявят и други, специфични за същността си симптоми.

Заболявания

Физическо пренапрягане или

Мускулна треска

Състоянието е познато на всеки, насилил се за повече от обичайното за него движение. Изпълняването на непривична физическа работа вкарва в движение залинели мускули, но може и да е провокирало разрив на мускулни влакна. Нередки са микротравмите, при които в точката на разкъсването се отлага млечна к-на, която е причина и за усещането за разбитост в цялото тяло.

Частен случай в този раздел е пренатоварването в спорта, при тренировки и състезания.

Травмите са причинител на обща болезненост в увредената зона, при която се засягат и кости, и мускули, и връзки. По-податливи на травматизъм са крайниците. Конкретно последствията за ръцете сме разгледали ТУК: Опасните болки в ставите на ръцете

Инфекциозни и вирусни

заболявания

Чест източник на болки в мускули, кости и стави + обща „разбитост“ на тялото са инфекциите.  Всеки е изпитвал пълното изтощение при ОРЗ и ОРВИ, при грип и ангина. Причината за този ефект не е в мускулите или ставните връзки, а в общото отравяне на тялото.

Интоксикацията се проявява с общо повишаване на темп. с втрисане, болки в главата и обща слабост.

Ред възпалителни заболявания се разгръщат като усложнение. Пример е миозит, при който болката се локализира в крайниците и се усилва при движение. Съчетава се с втрисане, зачервяване на кожата, напрегнатост на мускулатурата.

Глистната инвазия е една от причините за миозит.

Болеви усещания в мускулите и ставите са характерни и за синдрома на хроничната умора, свързан с активността на херпесния вирус, дори и когато той не дава други прояви.

Автоимуннни заболявания

Симптоми на автоимунни заболявания са подпухване в зоната на ставите, ограниченост и скованост на движенията. Може да се появи втрисане, обрив, признак за поражения върху сърцето и бъбреците.

Ревматоидният артрит се бележи от общи болки, възникващи периодично.

Неврологични заболявания

Болки в мускулите и ставите
Разливащата се болезненост е типична за гърба

Болките в мускулите и ставите са характерни и за немалко патологии на нервната с-ма, например полиневропатията. По-често проблемът се локализира в долните крайници. Наблюдава се намаляване на чувствителността, мравучкане, парене, неприятно усещане за прекалено разпъване на кожата. Друг белег е изменение на чувствителността и намаляване на рефлексите.

При постоянни стресови и депресивни състояния е възможен спазъм на мускул, което нарушава кръвоснабдяването и храненето на съответната свързана става, предизвиквайки болка.

При недостиг на калий и калций възникват болки и съкращаване на мускулите, свързани с дисбаланс на електролитите в тъканите. Такива състояния стават причина за безсъние и се отнасят към фибромиалгиите.

Болести в ставата

Едновременната болка в мускули и стави често указва патологии на оп.-двигателния апарат, които по етиология са възпалителни (артрити) и дегенеративни (артрози).

Артрозите са най-разпространената патология на оп.-двигателния апарат. Характеризира се с бавно разрушаване на хрущяла и с неблагоприятни процеси в околоставната област. Оттам следва и комплексната болезненост, която обаче е концентрирана в засегнатата зона.

Артроза в колянната става сме разгледали ТУК: Симптоми и терапия на гонартроза.

Друга причина за едновременна болка в мускули и стави може да стане нарушеният метаболизъм в тъканите на костната система и хрущялите. С такава етиология са патологии като подагра, остреоартроза, остеопороза.

Вродени аномалии в строежа на оп.-двигателния апарат като луксации и хондродистрофия също се проявяват с комплексен болеви синдром.

Болести на кръвта

Причини за болка в ставите и мускулите стават заболявания на кръвта като левкемията. Но заболяването има достатъчно свои симптоми, за да се разпознае, например увеличаване на лимфните възли, поява на синини на различни места, увеличаване на далак и др.

Диагностика

Болки в мускулите и ставите, причини
Спортът създава предпоставки за едновременната болка, която разглеждаме

Диагностиката се базира на оплакванията на пациента, преглед, резултати от лабораторни анализи (общ на кръв и урина, биохимия на кръв) и най-важното – образни изследвания. Според подозренията за същността на проблема се назначават рентген, артроскопия, ЯМР, ултразвук или пункция на става.

Артроскопията е специална хирургична процедура, при която се прониква в засегната става и отблизо се диагностицира състоянието й. Методът се използва и за някои терапевтични мерки.

Съществува особена група пациенти, които изпитват силни болки чак до депресивност. Непоносимо болят едновременно и мускули, и стави и то на различни места. В същото време изследванията не показват никакви патологии. Вероятно се касае за изменен праг на болева чувствителност вследствие на заболяване на ЦНС.

Заради разнообразните заболявания пациентът се отправя към ревматолог, онколог, инфекционист, невропатолог или хематолог. Само изследванията гарантират точна диагноза.

Лечение

Извън връзката с причината за болката, лечението започва с обезболяващи лекарства, обикновено нестероидни противовъзпалителни. Използват се диклофенак, волтарен, индометацин, ибупрофен, бутадион и др. Съществуват доста голям брой подобни активни в-ва и десетки съответстващи на тях търговски наименования.

Лекарствените форми също обхващат пълния спектър – таблетки, капкули, свещички, разтвори за инжектиране и локални форми за мазане.

Болки в мускулите и ставите, упражнения
Съществена част от терапията – лечебно раздвижване

Ако болката е причинена от заболявания на ставата, на болния се назначават хондрапротектори, физиолечение, лечебна гимнастика, масажи.

Радикулити, остеохондрондроза, ревматизъм, артрит най-добре се повлияват от локално лечение – мазила, гелове, кремове с противовъзпалителни и обезболяващи съставки.

При ставни и мускулни болки, предизвикани от общи заболявания, се лекува основно болестта – причинител. Според патологията се назначават антибиотици, противовирусни или противопаразитни препарати.

При определени диагнози има нужда от детоксикация, от цитостатици и имунодепресанти (автоимунните заболявания), миорелаксанти и антидепресанти.

Продължителността на лечението зависи от причината и индивидуалните особености на организма. За общи срокове е безсмислено да се говори.

При болка поради пренатоварване е необходимо да се подсигури почиване, отпускане, грижа за мускула – масажите са много полезни, както и водните процедури. Ефикасни срещу болката са контрастните душове, горещите вани. При грижа болезнеността отминава за 3-7 дни. Срокът обаче пак зависи от особеностите на организма.

Болки в мускулите и ставите, обезболяване
Реклама на обезболяващи ленти – на пазара има стотици продукти за самопомощ

Нар. целители също разполагат с богат арсенал от ефикасни средства – настойки – спиртни и води, лапи, компреси.

Болки при бременност

По време на бременността често болят краката и се получават дискомфортни контракции през нощта. Това се случва заради прекомерната тежест, упражнявана върху ставите, недостиг на калций в организма и заради изменена биомеханика на костната система заради изместване на центъра на тежестта.

Всичко това може да наруши кръвоснабдяването на ставите и обменните процеси в тях, като резултат да се разруши хрущялна тъкан, да възникне артроза. Присъщи са още възпалителни явления, които водят до артрит.

Това че болезнеността е присъща на бременността, не значи че трябва да се търпи. Жената ще получи адекватна помощ от специалист.

Профилактика

Природосъобразен, невредящ стил на живот, балансирано хранене, достатъчно движение, премахване на вредящи навици, защита от инфекции, укрепване на имунитета и главното – навременна реакция при първи белези и симптоми, върху тези стълбове стъпва качествената профилактика. Възприета като стил на живот, тя намалява риска от болезнени заболявания.

Упражнения

Масаж, раздвижващи и разтягащи упражнения и някои специално разработени комплекси помагат за купиране на болки в ставите. Особено разпространен е този метод по отношение на колянна става, раменна става и при болезненост в кръста. Заради спецификата на увреждането, добре е подобни терапии да се изпълняват под контрола на специалист, макар че са заснети и немалко видео демонстрации като тази:

Лечението на болки в ставите детайлно описваме ТУК:

Болки в ставите: механизъм и значение. Кои болести показват. Терапия

Източници:
 • sustavlive.ru/boli
 • bolit-sustav.ru
Оценка на читателите
[Гласували: 7 Средно: 2.7]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Един коментар за “Болки в ставите и мускулите: да разберем защо. Диагностика, лечение, лекарства

 • 28.05.2018 в 13:48
  Permalink

  Благодаря, с внимание прочетох предоставеният материал и много съм доволна от коментарите и описанията на болките. При мен има и една особеност(която искам да споделя и при възможност от Ваша страна да ме посъветвате как да се избавя от тази тягостна болка и мъчителна ситуация) С всички болки в
  ставите,мускулите и сухожилията се справям сравнително добре,НО това което ми преучи да се чувствам в форма е: изтръпнало ходило-на единия ми крак(точно под пръстите-сега е включва цялото ходило) На прегледи (според ортопедите)всичко е наред,но аз немога да ходя свободно,сигурността в походката ми е не е нито страх или други причини Незнам кога кракът ми ще блокира.Да имам много добър рефлаекс,но това не е достатъчно. Диагнозата ми е Ишиас,но болки и невъзможност да се опра на двата си крака със сигурност-това е проблема.ОЩЕ – едната ми ръка-до китката е постоянно изтръпнала(точно в китката е чупена преди 15 години и имах проблеми)становището е че това което чувствам е от таз травма и от миналото-НО няма ли лечение за малко облекчение на изтръпването-пръсти движа,но сковаността е неприятна и т.н. Имам мусколно схащане на бицепса между лакът и рамо на същата ръка която е изтръпнала Има ли медикаменти/билки/народна медицина за малко облекчение??? Ако имате възможност ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ,НАПЪТСТВИЯ ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.