Хиалуронова киселина: за стави, за очи, за рани. За млада кожа без бръчки. Процедури

♠ Какво е ♠ Роля в организма ♠ Състав ♠ Причини за недостиг ♠ Видове хиалуронова киселина ♠ Приложение в медицината ♠ Терапия за ставите ♠ Лечение на очите ♠ На таблетки ♠ За пренос на лекарства ♠ За заздравяване на рани

Още в текста: ♠ Хиалуронова киселина в козметиката ♠ За кожата ♠ Инжекции ♠ Как се поставят ♠ Биоревитализация ♠ Странични ефекти ♠ Противопоказания

Хиалуронова киселина е субстанция, която чов. тяло самосинтезира за предпазване и поддържане на свои тъкани.

Молекулата й представлява спираловиден полимер с 25 хиляди дизахаридни звена. Тя привлича, свързва и задържа молекулите вода, превръщайки се в геловидна субстанция. Така осигурява необходимото количество влага в междуклетъчното пространство, в съединителните и епителните тъкани, в нервните влакна и във всички лигавици.

Какво е хиалуронова киселина?

Представлява полизахарид с дълга линейна молекула и голяма молекулярна маса. Веригата, състояща се от групи атоми, е способна да се огъва, разтяга и свива. Тоест тя е еластична и придава същото свойство на тъканите, в които се намира.

С това си свойство хиалуроновата киселина осигурява подвижност на ставите, жилавост и пластичност на връзките, еластичност и жизненост на кожата.

От какво се прави?

Преди 100 години хиалуроновата к-на е открита в тъканите на пъпна връв.

ползи от хиалуроновата киселина, инжектиране, филъри, лечение на стави

Милувка на водата, щедро напояване на кожата с помощта на хиалуронова киселина

Най-напред е изведена от петльов гребен. Полученото лекарство е използвано за лечение на очите. Гелът осигурявал благоприятна среда за манипулации по роговицата, създавайки и поддържайки близко до естественото увлажняване.

До 1982 година хиалуроновата к-на се ползва изключително в медицината за лечение на заболявания на ставите и в офталмологията. В естетичната медицина и козметиката хиалуронът бива „въведен“ от японците. Те и досега са водещи в изследванията на тази тема.

“Демир

Оказва се, че хиалуроновата к-на дава свой отговор на вековната мечта на човечеството за дълъг живот без старост, за жизненост и младежко излъчване.

Хиалуроновата киселина лесно се извлича от животински източници, но тя не покрива стандартите за пречистеност. Затова днес се прави и използва синтетична.

Видове хиалуронова киселина

Естествена киселина

Уникалността на хиалуроновата к-на се заключава в притежаването на молекули с разна  дължина на веригата полизахариди. От това зависят свойствата и влиянието й върху клетките.

⇒ Молекули с къса верига или нискомолекулна хиалуронова киселина оказва противовъзпалително д-вие. Ползва се за лечение на изгаряния, трофични язви, акне, псориазис, херпес. Козметичната индустрия я влага в тоници и кремове за локално прилагане, тъй като тя прониква в кожата, без да губи свойствата си;

⇒ Средномолекулната хиалуронова киселина потиска миграцията и размножаването на клетките. Тя се използва в лечението на очи и на някои видове артрити;

⇒ Високомолекулната киселина импулсира клетъчн. процеси в кожата и притежава свойството да задържа голям брой водни молекули. Именно тя придава гъвкавост и висока устойчивост към негативните външни фактори.

Високомолекулният хиалурон се прилага в офталмология, хирургията и естетичната медицина. Именно той се инжектира.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Синтезирана киселина
хиалуронова киселина, формула, състав, полза

Формулата

Взависимост от технологията на производство хиалуронат натрий се разделя на два вида:

Първо, дълго време са прилагани препарати от животински произход, получни по пътя на ферментативното разграждане на смлени части от животни (очи и хрущ. тъкани от едър добитък, гребен от петел, синовиални вътреставни течности, пъпна връв.

Технологията използвала висока температура за очистване на материала. При това значителна част от високомолекулната фракция се разрушавала и се превръщала в нискомолекулна. Освен това оставали протеини от животинския източник.

Ефектът от инжектирането на получените от натурален източник препарати се съхранявал недълго, но по-лошото – образувал дермални възли. Те нерядко причинявали възпалителни и алергични реакции заради неотстранения животински протеин. Ето защо този тип хиалуронова к-на е спряна от употреба.

Второ, киселина от биотехнологичен синтез. За целта се използват стрептококи, отгледани върху пшеничен бульон. Те изработват хиалуронова к-на, която по-нататък се очиства, изсушава и подлага на многократни бактериологични и химически изследвания. Такъв препарат почти напълно съответства на киселината, изработвана в организма на човека. Тя почти не дава алергични и възпалителни реакции.

Роля в организма

Най-ценното качество на хиалуроновата к-на е да свързва молекули вода. Едничка нейна молекула „хваща“ 500 водни. Хиалуронът поражда ефекта на памреса – той не отдава влага през кожата, а я държи вътре в нея.

Бидейки компонент от извънклетъчния матрикс, хиалуронът осигурява жизнеността на клетките и запълва пространството между тях. Той участва в процеса на полиферация (разрастване на тъканите по пътя на клетъчното делене), осигурява транспорт на кислород, лимфоцити и други молекули на кръвта и хранителни вещества в посока точки на увреждания в тъканите и огнища на възпаление.

Наистина, по същата логика хиалуроновата киселина участва и в миграцията на злокачествените тумори и в дифузията на стрептококовите инфекции. Ето защо тя е не само чудодейна, но и опасна. В това се състои нейният главен недостатък: зависи от процесите, които протичат в организма и ги усилва, каквито и да са те.

Произвеждането на хиалуронова к-на в тялото може да се ускорява или забавя. Нейното количество се увеличава и намалява и това не всякога е свързано с възрастта. Козметиката прокламира, че недостигът на хиалуронова к-на е показател за стареене на кожата.

Но най-съществените влияния върху естествения синтез на киселината са възпалението, увреждането на тъканите и травмирането им. В местата на болестен процес количеството киселина залпово се увеличава.

Причини за недостиг

Хиалуроновата киселина в организма е в постоянен процес на разграждане и синтез. С времето разпадът започва да преобладава над образуването.

Възрастта не е главен виновник

Тялото старее, защото губи вода

Главната причина е увреждането на кожата от ултравиолетово облъчване. То има пагубно действие върху клетките и пряко намалява синтезирането на хиалуронова киселина.

Едновременно с ускореното разпадане на хиалуроновата к-на, продуктите от разпада се отлагат в тялото и се извеждат забавено през кожата. Този процес всъщност е защитна реакция на тялото срещу ултравиолетовото облъчване.

Вторият важен фактор за деградацията на хиалуроновата к-на е ензимът хиалуронидаза. Той разгражда киселината, като процесът е непрекъснат. Основна част от хиалуронът се разпада и възстановява в рамките на денонощие. Пълно обновяване на целия обем киселина в тялото се осъществява за 4 дни.

Под определено влияние разпадът може да е ускорен спрямо новия синтез, получавайки се недостиг. Фактори на ускорен разпад са възрастта, небалансирането хранене, никотинът и алкохолът, приемът на определени медикаменти.

Тези причини повлияват и количеството на синтезираната нова киселина, и върху нейната структура.

Намаляването на хиалуроновата к-на в тялото пряко намалява и количеството вода в клетъчните структури. Появяват се признаци на стареене.

Естествените възрастови процеси обаче могат да доведат и до увеличаване на обема на хиалуронова киселина в дермата. Това причинява междуклетъчен оток от една страна и обезводняване на повърхностния слой на кожата от друга страна.

Всички тези процеси оказват негативно влиение върху състоянието на кожата. Тя става суха, зърнеста, нееластична, безжизнена. Губи естествения си блясък и тен и образува многочислени гънки.

Приложение в медицината

Хиалуроновата киселина осигурява правилното и „смазано“ функциониране на ставния апарат и на очната ябълка. Тя е осн. компонент на междуклетъчната тъкан, снабдява я с вода и хранителни в-ва.

Киселината се ползва интензивно в медицината в следните направления:

 1. Лечение на стави;
 2. Офталмология;
 3. За дозирано освобождаване и транспортиране на лекарствени препарати;
 4. За заздравяване на рани.

Терапия за ставите

Свойствата на хиалуроновата киселина я правят чудесен медикамент за лечение и протезиране на стави. Добавянето й в синовиалната течност – гъстата субстанция в ставата, осигурява свобода на движението и защитава хрущяла.

Вътреставните инжекции са единственият качествен начин за въвеждане на хиалуроновата киселина. Процедурата се нарича и протезиране на синовиална течност. Препаратите се продават направо заредени в стерилизирани и херметично затворени спринцовки. Цената им е значима, може да мина 500-600 лева. Някои продавани у нас лекарства за ставно протезиране сме описали ТУК:

Филъри. Хиалуронова киселина в устните и за лице, инжекции

Въвеждането на хиалурон непосредствено в ставата засилва защитната функция на синовиалната течност, прави я с по-добър вискозитет, премахва възпаления. Ефектът от инжектирането например при артроза се запазва около година.

В началните стадии на дегенеративни изменения е достатъчен 1 курс, но с напредване на болестта ставата се нуждае от по-мащабна подкрепа. Възможностите на това лечение са ограничени и не обхващат тежките стадии на дегенерация.

Инжектирането се извършва в клиника, под контрола на УЗИ.

Наред с инжекциите, в аптеките се продава хиалуронова киселина на таблетки и капсули. Те имат по-малко значение за лечението на стави заради крайно ниската си ефективност. Пероралните форми допринасят за цялостно хидратиране на тялото. Тяхната стойност, предлагани лекарства и цена сме дали ТУК: Хиалурон за пиене, на таблетки, капсули

Терапия на стави с инжекционно вкарване на киселина се отлага или напълно отменя при активен възпалителен процес. Чувството за парене в околоставните тъкани и отокът след инжектирането се считат за нормална реакция.

Лечение на очите

Един от първите изолирани препарати с хиалуронова к-на е от стъкловидното тяло на око на бик. Лекарството е използвано за лечението на хронични възпалителни заболявания на очите и в очната хирургия.

В съвременната офталмология хиалуронова к-на се ползва:

 • Като разтвор и „смазка“ за провеждане на операции;
 • За регенериране на роговицата при травми;
 • За заместител на сълзите при „сухо“ око;
 • За приготвяне на контактни лещи.

В очната хирургия хиалуронът се въвежда в стъкловидното тяло, за да защити неувредените тъкани на окото и да облекчи манипулациите по премахване на катаракта, присаждане на роговица и др.

Лечението на „сухо“ око, при което очите бързо се уморяват, зачервяват и болят, днес придобива все по-голяма актуалност. Дори млади хода под 30 г биват принудени да използват изкуствени сълзи заради прекаляване с офисна работа, преумора пред компютър, четене, работа с документация и др. Сред рисковите групи са и ползващите контактни лещи.

хиалуронова киселина за лечение на очи

Цяла група капки в офталмологията са изградени върху хиалур. киселина

За профилактика на възникването на възпаления и за защита на окото от пресъхване са създадени капки изкуствени сълзи на базата на хиалурон. Тя създава защитен филм върху повърхността на очната ябълка и допълва естественото овлажняване на окото.

Накапването на окото с препарати хиалурон при увреждане на роговицата създава по-комфротно, естествено заздравяване. Това е актуално за хора, които заради дейността си получават изгаряния или микротравми на очите.

За пренос на лекарства

Хиалуроновата киселина притежава качеството да се свързва с течности и да се променя под действието на разтворители. Това я прави ценен препарат за дозирано освобождаване на други лекарствени средства или за тяхното транспортиране до увредения орган. Свързаният с хиалуронова киселина медикамент стига точно до повреденото място, където постепенно се освобождава. Такъв прием обезпечава постоянното въздействие на лекарството в патологичното огнище без риск от предозиране.

Подобни лекарства на база хиалур. киселина се ползват в терапии на имунодефицитни състояния и при ракови тумори.

За заздравяване на рани

Хиалуроновата киселина се въвежда за заздравяване на повърхностни рани и изгаряния, както и за вътрешни шевове на оперирани органи и участъци от тялото.

При повърхностните увреждания се използва специален превързочен материал, представляващ антибактериален филм, способстващ регенерирането на тъканите.

В хирургичната практика пък се влагат биоекспланти на базата на хиалуронова к-на. Те представляват защитен пласт, който изолира оперираната повърхност и така ускорява възстановяването й.

При лапароскопски вмешателства биокесплантите защитават околните тъкани от случайно увреждане от въвеждания инструмент.

Хиалурон в козметиката

Хиалуроновата к-на е завзета от естетическата медицина и козметиката заради свойството й да задържа вода, което повишава пластичните свойства на кожата.

Епидермисът и неговият вътрешен слой държат около 1/5 от целия запас от влага в организма. Хидратирането се базира на два равноправни процеса – постъпване на влага и изпаряването й от повърхността. Балансираното им функциониране осигурява доброто овлажняване на кожата и я предпазва от външни увреждащи фактори.

Ако в млада възраст неблагоприятните условия бързо се компенсират, то с възрастта компенсаторните възможности се съкращават. Изменя се самата структура на кожата и нейните основни обменни функции. Намалява периферният кръвен поток и оттам – постъпващите в кожата хранителни в-ва. Всичко започва да работи по-неефективно. Намалява и синтеза на естествената хиалуронова киселина.

Козметичните кремове и гелове, които внасят хиалуронова киселина, обработват повърхностния слой от покритието и му създават тънък защитен слой, който улавя външна влага. При по-качествените продукти киселината попива до дълбочинните слоеве на дермата, като възстановяват структурата й отвътре.

Преодоляване на кожната бариера

хиалуронова киселина в козметиката, срещу стареене

Процесът на стареене – израз на процеса на изсушаване и изтъняване на кожното покритие

Молекулите на хиалур. киселина са доста големи, а порите на кожата – относително тесни. Затова някои специалисти твърдят, че кремовете с хиалуронова киселина не могат да дадат повече от повърхностно хидратиране.

Други изследвания обаче доказват, че високомолекулната киселина умее да проникне в дълбоките кожни слоеве, да увлече със себе си вода, хранителни и лечебни вещества.

Проблемът е изследван и клинично, на доброволци, върху чиято кожа е апликирана хиалуронова киселина. След 30 минути молекули от нея са откривани в организма по метода на радиографията – в урината, в чернодробни проби и в кожата.

Електрофореза с хиалурон

Ефективно ускоряване на проникването на хиалуронова киселина през кожата се постига чрез електрофореза. Този апаратен метод позволява да се преодолее съпротивата на кожата срещу големите хиалуронови молекули.

Въвеждането на хиалуронова киселина чрез електрофореза увеличава ефективността на хидратирането в пъти. Големите молекули акумулират по-голямо к-во вода и го освобождават в по-дълбоки слоеве.

Инжекционни методи

Основен начин за въвеждането на хиалуронова киселина в дълбочина е инжектирането й. То се използва върху различни зони на лицето и за стави.

В козметиката понятието инжектиране се отнася към следните методики:

 • Мезотерапия – инжектиране през определено време с цел хидратиране, корекция, лечение на проблеми като акне и за общо оздравяване. За метода, включително с използване на хиалуронова киселина, ще научите ТУК: Недостатъци, предимства и заблуди спрямо мезотерапията;
 • Биоревитализация с хиалуронова киселина – външно не се отличава от провеждането на мезотерапия, но използваният препарат се състои от високомолекулно съединение;
 • Биорепарация – прилича на биоревитализация, но с добавен витаминно-минерален комплекс за допълнително подхранване на кожата;
 • Пластика с филъри се провежда с цел корекция на контура на лицето без хирургия. Добрите продукти съдържат специални нишки, които след въвеждане задържат коригираната част от лицето в зададената форма.

Инжектирането на хиалур. киселина е болезнено, затова се провежда под местна анестезия. След завършване на процедурата и изтичане на действието на обезболяващото лекарство може да се усеща парене и болка, но това е за много кратко. Най-много за 3 дни се разнася образуваните оток и зачервяване.

Отзивите за инжекционните методи са преобладаващо положителни. Процедурите са меки, препаратите – качествени. Недостатък е сравнително високата цена, но ефектът спрямо другите начини е в пъти по-добър, видим и траен.

Странични ефекти и усложнения

противопоказания, странични ефекти, усложнения, хиалуронова киселина

Белези от убожданията при мезотерапия, които би следвало да изчезнат за часове

В първите дни се наблюдава зачервяване, подпухване или оток, сърбеж и дразнение. Такива последствия са напълно естествени и минават до 3 дни. Болезненост на мястото на убожданията – също.

Под усложнения се разбира:

 • емболия на съдовете, когато специалистът погрешно ги е пробол;
 • образуване на уплътнения под кожата заради неправилно подбрана концентрация и доза от препарата;
 • развиване на абсцес или привличане на бактериална инфекция (гнойник) заради неспазена стерилност;
 • некроза на тъкани заради липсата на антисептична обработка

и др. подобни последствия по вина на изпълнителя на процедурата.

Естествен и неприятен ефект от инжекционното въвеждане на киселината е появата на пигментни петна. Те също отминават, но чак когато препаратът започне да се разнася.

Непредсказуеми усложнения са мигрирането на лечебния разтвор в съседни тъкани, което може да доведе до нежелано изменение на контура на лицето.

Негативни последствия възникват не само по вина на специалиста, но и заради игнориране на препоръките в рехабилитационния период, неправилна грижа за кожата и др. подобни.

Противопоказания

Хиалур. киселина се внася инжекционно в устните, скулите, челото, носа и в дълбоките назолабиални бръчки само в стерилни клинични условия. Некачествените препарати, замърсената среда, както и неспособният изпълнител създават немалки рискове.

Противопоказания за инжектиране са бременността, лактацията, хронични патологии в обострена фаза, заболявания на кръвта и нарушено съсирване, по-рано въведен ботокс и други подобни препарати в същата зона, обострен херпес, възпалителни и други заболявания на кожата в стадий на обостряне, терапия с антигоагуланти в момента на провеждането й.

Как се инжектира хиалурон в устните е демонстрирано във видеото:

За още информация: на английски: Hyaluronic acid, на руски: Гиалуроновая кислота, на немски: Hyaluronsäure, на испански: Ácido hialurónico, на турски: Hyalüronik asit.

Споделете опита си с хиалуронова киселина
или пък нашата статия – да сме от полза и на други читатели!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.