Валидол: за сърце, нерви, страх, кръвно и др. Безопасен ли е наистина? Доза, цена

♠ Какво е Валидол ♠ За кого е ♠ Показания за прием на Валидол ♠Механизъм на действие ♠ Как се пие ♠ Предозиране ♠ Максимален срок за използване ♠ Валидол при стенокардия ♠ При тахикардия, аритмия ♠ При високо кръвно ♠ За нерви, истерия, стрес

Още в текста: ♠ Валидол при паническа атака ♠ При пътуване, морска болест ♠ При херпес, зъбобол ♠ Странични реакции ♠ Противопоказания ♠ Съчетание с лекарства ♠ Аналози на Валидол ♠ Аптечни продукти, цена ♠ Мнения на пациенти

От дълги години в домашните аптечки се държат бели таблетки с ментолов вкус, като спешно средство при болки в сърцето, „нерви“, паник атаки и прилошаване. Валидолът е известно и доказало се средство при стрес и истерия.

Какво е Валидол?

Главната му съставка е ментил валерат. Това е вещество с рефлекторно съдоразширяващо действие, което намира място в комбинирана антиангинална терапия. Принципно се произвежда на капки, в капсула или на таблетки, но към момента у нас има само от последната форма. Тя съдържа 50 – 60 мг разтвор на ментол в ментолов етер на един от изомерите на валериановата к-на.

Първоизточникът е именно тази киселина, извличана от корените на лекарствената валериана в свободен вид. Открита е още в чайното дърво, в хмела, в етеричните масла на ред цитруси и т.н.

Таблетката валидол се „събира“ с помощни средства като захароза и калциев стеарат. Тя е сублингвална – поставя се под езика, а не се поглъща. В разтопен вид действието й е по-качествено.

Отпуска не без рецепта.

За кого е Валидол
валидол, лекарство за сърце, за нерви, главоболие, кръвно
Валидол – хапче, което дарява спокойствие

Той се класифицира сред кардиологичните препарати. Отпуска централн. нервна с-ма и умерено разширява кръв. съдове.

Кога може и кога не бива да се пие Validol?

Прието е Валидолът да се възприема като безобидно средство: Вземи си едно валидолче… Малцина се замислят, че това е лекарство и как действа това лекарства върху организма. Вземането на „валидолче“ не всякога е оправдано. То си има и противопоказания (за тях после).

Интересно е отношението към бялата таблетка – хем се смята за безобидна, хем – чудодейна. Това е от най-експлоатираните по самопреценка лекарства, като пациентите са дълбоко уверени в неговата безопасност до степен на безконтролен прием.

Абсолютна грешка. Валидол е лекарство със странични ефекти и при неправилен прием има капацитета да доведе дори до тежки остри нарушения от страна на сърцето.

Показания за Валидол

Невротични разстройства с кардиалгия;
√ Истерия с кардиалгичен синдром;
 Вегетативна дисфункция – болка в сърцето без органична причина;
 Симптоматично лечение на морска и въздушна болест, изразяващи се в гадене, прилошаване, повръщане;
 Стабилна стенокардия – само в състава на комбинирано лечение при липса на хипотония и брадикардия;
√ Главоболие при прием на нитрати.

Забелязва се, че ситуациите, в които помага Валидол, не са свързани с патологии на сърцето по същност. Причината винаги е кардиалгия – функционално съдово разстройство, и психогенни фактори. Това обстоятелство още веднъж указва, че Валидол не лекува и няма основание да се прилага при сериозни сърдечни патологии. Той само облекчава усещанията, възникнали в следствие на приема на нитроглицерин при пристъп на стенокардия.

Поради същността му, не бива да се очаква от Валидол да купира сърдечни пристъпи, неповлияни от нитроглицерин. Той е безсилен при нарушения в ритъма на сърцето, спрямо болки на фона на миокардит. Дори в описаните случаи по-добре да не се приема това лекарство, за да не усложни ситуацията.

Не си струва да се уповаваме на аналгизиращия ефект на Валидола при стенокардия или мигрена, на седативното му действие при неврози, на хипотензивното му влияние при хипертонични кризи. Валидол има наистина такива ефекти, но не в границите и не дотолкова стабилни, че да се разчита на тях при сериозни заболявания на сърцето и съдовете. При тях той е допълнително и бързо средство, паралелно на основното лечение.

валидол действие
Познатото „старо“ хапче, от което не се страхуваме

Показанията за използване на валидол са свързани с умението му да разширява съдовете. Това е главната полза от него.

Валидол – действие

Интересно е отношението към Валидол. От една страна се отнася към препаратите с недоказана ефикасност, от друга – няма как да се отрицава неговото действие в ред случаи. Любителите на това лекарство действително усещат подобрение – болката им намалява, нервите им се успокояват, гаденето преминава, главоболието – също, особено главоболието след нитроглицерин.

Валидол притежава съдоразширяващо свойство благодарение на рефлекторното влияние чрез нервните окончания.

Седативният му ефект е свързан с подобряване на кръвния поток в мозък и сърчето при функционални съдови разстройства, затормозяващи ЦНС.

Валидол предизвиква краткотрайно понижаване на кръвното, но този резултат не е повод бялото ментолче да се ползва целенасочено като хипотензивно средство.

Хипотониците нека внимават обаче, защото дори и краткият спад на налягането ги застрашава с прилошаване.

При поставяне в устната кухина Валидол бързо се разтваря и поема от лигавицата. Там той директно оказва рефлекторно действие върху чувствителните нервни окончания. Така той способства за активирането на синтеза и освобождаване на биологични активни в-ва като ендорфини, хистамин и др. Те регулират тонуса на съдовете и тяхната проницаемост, а също и изразеността на болевия пристъп.

До 70% от приетата доза Валидол активно действа на рецепторите в устната кухина в течение на първите няколко минути. Затова терапевтичното действие е бързо и настъпва примерно след 5 минути. Пациентът получава осезаемо облекчаване и успокояване, и е доволен.

Извеждане на Валидол

Демир бозан билки против акне

След като се стопи под езика, той постъпва в организма. В черния дроб той се свързва с глюкуронова киселина и се извежда през бъбреците с урината във вид на нейна сол.

Валидолът се представя и на това място ТУК: Кога Валидол и кога не? Пристрастяване. Евентуални заместители. 

Прием на Валидол
Валидол за сърце, нерви, показания
Инструкцията дава точно указание: както и „за сърце“, така и „за нерви“

Валидол не се поглъща, а се разтопява в устата. Така се осигурява прекият му досег с рецепторите, на които е богата тази зона. Нарича се сублингвален прием или „под езика“. Хапчето се поставя там до пълното му разтваряне. Да не се ускорява стопяването му, нито да се дъвче.

По аналогичен начин се приемат глицин и др. дразнители на устната лигавица. Този прием на Валидола го прави бързо действащ – за броени минути той въздейства достатъчно, за да се добие видимо облекчение.

Колко таблетки може на ден?

Въпреки че Валидол изглежда безобиден, той не може да се поглъща безконтролно и в големи количества.

Дозирането на препарата в таблетката е такова, че да се вземат 2 броя заедно, без да се нанесе на организма вреда. Денонощната доза е 4 хапчета.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ако пристъпът не се повлияе от 4 таблетки, значи неговата същност е различна и не се поддава на такъв медикамент.

Ако докато се приема Валидол влошаването се задълбочава – главоболието нараства, на пациента му става още по-зле, нараства болката зад гръдна кост и не достига въздух – не е излишно да се провери за развиването на прединфарктно състояние. Не вземайте друга таблетка Валидол, а викайте линейка.

Съществува и друга форма на Валидол – на капки. Еднократната дозировка съставлява 5-6 капки. И течният Валидол не се поглъща. Той се накапва направо под езика, където трябва да се поеме от лигавиците. За по-лесно може да се накапе в/у бучка захар като носител, който да бъде сложен под езика.

Предозирането на Validol

Предозирането застрашава ЦНС с евентуални прояви:

 • вялост, апатия, слабост, сънливост;
 • сълзене, защото ментолът стимулира слъзните жлези;
 • гадене, защото тялото се стреми да изведе излишното вещество.

Има известна прилика на признаците на предозиране със страничните ефекти на препарата, които ще дадем накрая.

Максимален срок за използване

Валидол не се използва за постоянно лечение. Той е лекарство за епизодична помощ. Не лекува, а купира някои симптоми. Максималн. срок за приемане е 1 седмица.

Схема на прием: при поява на дадения симптом се взема една таблетка. Изчакват се 3 – 5 минути и ако няма добър резултат, може да се вземе още една.

Ако и след втората таблетка няма подобрение, по-добре да не се експериментира, а да се потърси адекватна помощ.

След като вземете Валидол, изчакайте. Не сядайте веднага зад волана и не работете с опасни машини и механизми. Възможен е световъртеж и леко замъгляване на съзнанието. Някои източници допускат да се стигне до припадък, но вероятността е минимална.

Кога се взема Валидол

Валидол при стенокардия

(при болки в сърцето)

На първо място белите таблетки купират пристъпите на стенокардия.

Стенокардията е състояние, при което в гръдната зона възниква болка, ирадираща към гърба под плешката. Пациентът изпитва недостигане на въздух, притискане в гърдите и неконтролируем страх, свързан с другите прояви.

Причината за стенокардията е недостатъчно доставка на кислород до сърдечен мускул. Пристъпите носят риска от инфаркт на миокарда, затова задължително се купират на ранен етап (чрез лекарства, включително валидол).

За разлика от нитроглицерина, който повишава количеството на доставяния до сърцето кислород, валидол се от коронаро-разширяващите препарати. Той е подходящ за предотвратяване на леки пристъпи в началните стадии.

При реален сърдечен пристъп не бива да се надяваме на помощ от него. Обратно – той забавя решаването за проблема, за който е задължително незабавно да се извика мед. помощ. Въобще в подобни ситуации самолечението е рисково. Логично е да се посети кардиолог и да се изясни истинската причина за болката в гърдите (сърцето).

Валидол при тахикардия

(особености на прилагането)

Стенокардия е разновидност на ИБС, несъответствие между потребността и доставката на кислород до миокарда. Съпровожда се с тежест зад гръдната кост, добки с давещ характер и др.

Тахикардията е повишен брой съкращения на сърцето, над нормалното от 60-100 уд./мин. По интензивното съкращаване на камерите води до намаляване на обмена на газове и провокира симптоматична картина.

валидол действие цена показания форми капки таблетка
Валидол се произвежда от множество компании

Ментолът и метиловият етер във Валидол раздразват рецепторите на и под езика, като така застравляват ендорфините и енкефалините да работят. Тези вещества блокират чувството за болка. Ментолът действа успокояващо на нервната с-ма. След 5 мин. „клокочещото“ сърце се успокоява и престава да се чува неговото прекомерно бързо биене.

Валидол е нелошо средство при тахикардия. Но той не лекува, а само „маскира“ болевите усещания и успокоява напрежението на нервите. Болката се притъпява. Някои специалисти се опасяват, че използването на Валидол в подобни ситуации може да попречи на навременното разпознаване на прединфарктно състояние. Съдовете с намален просвет и проходимост си остават такива. За тях са потребни съвършено различни препарати, които се изписват от лекуващия специалист. Състоянието на запушените от атеросклеротични плаки и спазмираните съдове не следва да бъдат игнорирани.

Колко често Валидол при тахикардия?

Валидол е лекарство и не е играчка, към която се посяга незабавно и без мисъл. Дозата според най-либералните източници е 600 мг в денонощие, а според разумните – 4 хапчета. Внимавайте за появата на гадене и притъмняване на съзнанието.

Валидол при аритмия

Аритмията се лекува единствено от специалист, но симптоматиката може да се свали със свои сили. Затова се използват успокояващи препарати, от най-известните е Валидол. Той подобрява общото състояние и временно отстранява причините за пристъпа.

Как работи при аритмия? Валидол помага да се прояви безусловен рефлекс. Почти мигновено се разширяват съдовете в мозъка и областта на сърцето. Кръвоснабдяването и храненето се подобряват, постъпва кислород. Прекратяват се болките в главата и плашещите усещания в гърдите.

Валидол въздейства и на паническата атака, която съпровожда сърдечното страдание. Той няма странично действие спрямо заболяването, но при постоянно прилагане постепенно трябва да се увеличава дозата – организмът привиква към дразнителя.

Както и при другите сърдечни патологии, и при аритмия Валидол е моментно средство за купиране на пристъпа, но не провежда лечение. Проблемите се решават с друг тип медикаменти.

При аритмия Валидол се приема в доза 1-2 таблетки. За кратко време трябва да премине болката и да се разнесе тревожното чувство.

Сравнение на Валидол при аритмия и стенокардия

При аритмия Валидол премахва болката, при стенокардия – не може. Там се ползва нитроглицерин, а Валидол премахва неприятните ефекти от нитроглицерина. Ако аритмията е съчетана с проблеми на разширяването на съдовете, за предпочитане е да се вземе комбинация от нитроглицерин и Валидол. Препаратите ще окажат двойно въздействие:

 • Ментолът разширява съдовете и успокоява;
 • Нитроглицеринът отпуска коронарн. артерии и убира болката.

  Валидол при херпес, зъбобол, в капки за нос
  Валидол има някои нестандартни приложения, като това при херпес

Валидол при високо кръвно

Валидол незначително понижава артериалното налягане при стрес и нервно напрежение. Той е подходящ при леки изменения на състоянието и за моментна помощ, но не лекува артериална хипертония.

На Валидол може да разчитаме да ни стабилизира пулса и да ни успокои, което става по пътя на разширяване на сечението на съдовете и стимулиране на рецепторите, отговарящи за изработването на ендорфин.

Таблетките имат и лек обезболяващ ефект.

Приемът на Валидол и при тази ситуация трябва да се последва от установяване и отстраняване на факторите, които повишават налягането, били те психическо и физическо пренапрежение, отрицателни емоции или недостиг на сън.

Валидол при неврози

Такава форма на психично пренапрежение не се смята за патологична, но нарушава пълноценния живот на човека. Тя се проявява не само в сферата на нервната система, но има изразени телесни изяви като:

 • Учестено сърцебиене;
 • Усилено потене;
 • Изменение на апетита (загуба или прекомерно засилване до поглъщане на храна);
 • Мъчат безсъние или сънливост по всякакво време на денонощието;
 • Наблюдават се раздразнителност, плачливост;
 • Появяват се главобол, мигрена;
 • Разконцентрира се вниманието, възникват неадекватни реакции.

Истерията се допълва от двигателни разстройства, загубването на зрение, реч или слух, на възмност за ориентиране и адекватност в движенията и поведението.

Валидол отпуска кръвоносн. съдове, притежава седативно действие и се прилага в състава на комплексна терапия.

Валидол при страх и вълнение

След емоционално пренапрежение нерядко се появяват болки в сърдечна област и глава. Един Валидол стига да се успокоят усещанията.

Ментолът въздейства комплексно – понижава кръвното, разширява коронарн. съдове, усилва активността на жлезите с вътр. секреция. Успокоителният ефект е мощен.

Рефлекторно се въздейства на отделите в главния мозък, които стимулират секрецията на т.нар. ендогенни опиати. Разстроеният се успокоява, подобрява му се настроението. Ето защо Валидол се ползва с познатата ни популярност.

Паник атаки, хипохондрия

Паническата атака се омекотява и съкращава с лекарствени препарати като транквилизатори (пр. диазепам), седативи (валидол) и адреноблокатори (пр. пропранолол).

Защо лекарства от тези групи? Защото започват да действат екстрено, в течение на 5-10 мин. И практически нямат странични ефекти при еднократен прием.

Транквилизаторите (анксиолитици) и Валидол премахват страха, третата група намалява чувствителността на организма към адреналина – хормона на страха.

По време на пристъп се препоръчва именно Валидол, а не успокоителни на основната на билки, защото те имат слабо за случая успокояващо действие и най-важното – то започва чак 1-2 часа след приема. След като пристъпът на паническа атака продължава средно 30-90 мин., няма никакъв смисъл да се употребяват настойки от валериана, глог и др. Те са ефикасни само в комплексно лечение и при периодичен прием.

Валидол е за предпочитане и пред антидепресанти. Те също са безполезни, защото благотворното им въздествие започва 2-3 седм. след старта на редовен прием. При еднократен прием такива медикаменти дори са вредни, защото могат да провокират влошаване.

При истерия

При това заболяване пациентът губи различителната способност между действителност и фантазия и с лекота се поддава на внушения. Истеричните прояви се изразяват нерядко в разстройство на движенията (парези, паралич). Заради крайно силните емоции болните от истерия могат за известно време да ослепеят или да загубят способността за реч.

прием на Валидол, под езика
Валидол не се пие, а се топи в устата

Паралелно с това нередки са разстройства като повръщане, скок на телесн. температура, тахикардия, петна по кожата, отслабване на обоняние, слух. При обсесивно-компулсивн. разстройство се добавят и гърчови движения. Истеричните припадъци се съпровождат с двигателна превъзбуда, пренапрежение на мускулите, плач, кикот, викове и др.

Валидол помага екстрено за купиране на някои прояви и за релаксиране. Лечението на истериите е съвсем различно – изисква отстраняване на травмиращите психогенни обстоятелства и специфично лекарствено лечение.

Валидол при бременност

Четейки инструкциите на производителите на Валидол, не откриваме забрана за ползването му след зачеване. Но е отбелязано, че е оправдан, щом ползата превишава евентуалния риск. Подобни бележки в листовките обичайно сочат, че няма специални клинични изследвания по въпроса. Решението се оставя на специалистите – за всеки случай отделно.

Ето защо не се казваме, че Валидол при бременност е напълно безопасен. Той е допустим, защото въздейства на езичните рецептори – далече от плода.

Но от друга страна действието му е рефлекторно разширяване на кръвоносните съдове. Предозиране има риск да се стигне до разширение на съдовете и на плацентата и значително да се снижи налягането. Това като цяло се отразява отрицателно в/у жената.

Валидол в първите седмици

Някои дами приемат Валидол в 1-во тримесечие, за да купират проявите на токсикоза. И наистина лекарството работи срещу гаденето. Но има риск ментолът да активизира гладката мускулатура на матката, което е доста опасно веднага след зачеването.

Валидол въобще не е препоръчителен за жени, предразположени или проявяващи хипертонус на матката.

И все пак специалистите назначават Валидол на бременни за:

 • Купиране на пристъпи на стенокардия;
 • За успокояване на болки в главата и мигрена;
 • Срещу токсикоза, гадене при бременност;
 • При реакция на организма срещу непривично движение – кинетоза и морска болест;
 • При спад на кръвното налягане.

Спрямо бременните Валидол има ред противопоказания, които следва да бъдат взети под внимание. Това най-качествено ще извърши специалист, затова таблетките в такова състояние не се вземат по собствено решение.

Инхалации при суха кашлица

Валидол облекчава състоянието на пациент, измъчван от суха кашлица. Благодарение на съдържащия се в него ментол, лекарството бързо въздейства върху отичането на лигавиците, подобрява микроциркулацията и облекчава извеждането на секретите, смекчава дразненията в гърлото.

За да се възползваме по най-добър начин от качествата на Валидол по отношение на гърлото, таблетката не се изпива, а се използва за инхалация.

Рецепта: кипваме 0.5 л вода и в нея добавяме 5-7 капки йод, 1 чайна лъжичка хл.сода и 1 таблетка Валидол в прахообразно състояние (можем да я натрошим, като я сложим между два листа хартия и разтъркаме с бутилка).

Пациентът се навежда направо над кастролата или чайника и диша 10 мин.

За деца: инхалационният разтвор се приготвя само с валидол – 1 таблетка спрямо 1 л вода. Без йод, без сода.

Валидол в носа при хрема

От Валидол ще си направим и чудесни капки за нос при хрема. Таблетката се разтваря с водичка и се смесва с капки или спрей за нос на основата на морска вода.

И тук ползваме способността на ментола да облекчава дишането и да премахва запушването на носа.

Внимание! Преди да сложим Валидол в капките против хрема, да се убедим, че нямаме алергия към съставките.

Валидол при пътуване

Валидол, морска болест, възду,шна болест, пътуване
Бялото хапче помага на хората, които трудно пътуват

Лекарството е известно на страдащите от гадене от движение и т.нар. морска болест. Кинетозата не е болест, а синдром. Човекът изпитва силен дискомфорт, когато губи устойчивата основа под краката си – в морето или във въздуха. Проявява се и при необичайни неритмични движения.

Главната причина е разстройване на вестибуларния апарат от повтарящите се неравномерни движения и изместването на центъра на тежестта в тялото.

Типови прояви са гадене, световъртеж и др. неприятни усещания. Пациентът изпитва слабост, безпомощност, заболява го главата, кръвното му варира, разстройва се сърдечният ритъм. При по-чувствителните подобна симптоматика се оформя само от наблюдаването на плавателен съд.

Съществуват доста средства, които облекчават състоянието, като Валидол е едно от тях.

Още лечебни приложения на Валидол:

 • При главоболие, безсъние – препаратът има способността да премахва умерена болезненост в главата, като го постига чрез нормализиране на просвета на съдовете в главния мозък и стимулиране на синтеза на ендорфини. Благодарение на това Валидол оказва леко обезболяващо действие, стабилизира настроението, оказва успокояващо влияние. Всичко в комплекс + стабилизиране на налягането и дишането подобряват съня;
 • При вегетативна дисфункция – тук Валидол помага по две линии. Той осигурява екстрено нормализиране на сърдечния ритъм и облекчава болки с пронизващ характер в подребрената зона на гърдите, каквито нерядко възникват при вегетативно-съдова дистония;
 • При херпес – неспецифично приложение на Валидол (разтвор на стрита таблетка или капки). Използва се това, че е направен на спиртна основа, а като такъв препарат той отстранява бактериите, изгаря мехурчетата и подпомага по-бързото заздравяване. Прилага се чрез напоено памуче, което се придържа към устните няколко минутки, 4-5 пъти за денонощие;
 • При зъбобол – хапчето се стрива и разтваря в затоплена вода, за да се получи кашица. Нанася се с тампон върху болния зъб. Освен това хапчето успокоява и леко обезболява и по обичайния начин – раздразвайки рецепторите. Други средства при зъбобол сме описали ТУК: Хапчета, гелове и разтвори при болки в зъбите. 

Валидол и алкохол

Помага ли при махмурлук? Валидол има качествата да помогне срещу сутрешно гадене, главоболие, замъглено съзнание и обща отпадналост поради прекомерен прием на алкохол. Но съвместимостта му със спирта нови опасности, затова по-добре потърсете друго средство срещу махмурлук.

Още приложения на Валидол ще откриете ТУК: Традиционна употреба на Валидол + действие при кърмене и др.

Странични реакции

Валидол се приема в установените дози, според предписанията или инструкцията. При продължително необосновано използване възникват гадене, умора, виене на свят, силно сълзене на очите. Подобни реакции предполагат спиране на използването, но специфично лечение не е необходимо.

При алергии към компонентите на препарата е възможна появата на обриви.

Внимание! Хапчетата са подобни на бонбони – сладки и с ментолов вкус. Те могат да бъдат погълнати от малки деца. Предозиране грози и особено нервни пациенти, които губят контрол над себе си и гълтат таблетка след таблетка, без да изчакат да подейства.

При отравяне с валидол се назначава незабавна промивка на стомаха или прием на сорбенти – примерно активен въглен. Пострадалият трябва да поеме много течности, за да изведе предозираното лекарство с урината.

Съчетание с други лекарства

Валидол е съвместим с някои лекарства. Споменахме доброто съчетание с нитроглицерин за премахване на главоболие чрез разширяване на мозъчните съдове. Това е препоръчвано съчетание на лекарства.

Валидол увеличава успокоителното действие на някои седативни и психотропни средства, опиати, на етанола и анестетиците.

Валидол увеличава действието на лекарствата срещу хипертония, защото и той допринася за сваляне на кръвното налягане.

Противопоказания

В периода на бременност и лактация е препоръчително Валидол да се предписва от специалист и категорично да не се приема по собствено решение на пациента.

Валидол не се изписва на деца.

Лекарствената форма съдържа захароза и може да навреди на болни от диабет.

Приемът на Валидол може да маскира предварителните белези за настъпващ инфаркт на миокарда и по този начин да навреди на болния и да му попречи да получи бърза и адекватна помощ. Подобен риск съществува и при тежка стенокардия.

валидол и алкохол
Валидол помага срещу махмурлук, но е несъвместим с причинителя му – алкохола

При ниско кръвно ползването на Валидол може да влоши състоянието, защото разширявайки съдовете, препаратът способства допълнителен спад и в налягането в тях. Бързата помощ при ниско кръвно, както е регулярното лечение сме дали ТУК: Билки, масаж, лекарства и още 10+ бързи начини за вдигане на кръвно.

Заместители

Валериан, Валериана

Изовалериановата киселина, която е изходно в-во за създаване на Валидол, се добива от корените на растението валериана (леч. дилянка). Препаратите – лекарства или добавки, изведени от корена на растението, са частични аналози на разглежданото от нас наименование. Валерианата се дава за успокояване, подобряване на съня, за релакс.

Прочути са „Мента, глог, валериана“, но на пазара има още редица капсулирани или течни продукти – на Пуританс, Суонсън, Натрол, Абофарма, Биохерба, Панацея и други. Наименования като Магналабс Невропрес, Дормирин, Дормиплант, Витамикс за нерви, Виватонин и др. Цената варира от 1.60 лв за тинктура Валериана до 54 лева за органична валериана.

Някои препарати комбинират валерианата с други лечебни растения. Пример е Седорелакс.

Седорелакс е маточина и валериана срещу стресови състояния, тревожност и напрегнатост. Подходящ и за сравнително високи нива на стресиране.

Успокояващи средства от друг тип

 • Деанксит – флупентиксол и мелитрацен, съчетание с срещу депресия, с анксиолитични и активиращи с-ва. Облекчава потиснатото настроение. Описваме го детайлно ТУК: Розовото хапче срещу нерви: безопасно ли е, за какво помага? 
 • Ксанакс – представител на бензодиазепини, ползвани за терапия на тревожност, депресивност, паник разстройства и др. Прием само по предписание.

Валидол цена

Таблетките Валидол са само сублингвални (за под езика).

Повечето продукти съдържат по 50 или 60 мг от активната съставка.

Опаковките стандартно са с 20 бройки, като 1-2 продукта правят изключение с 18 и 30 таблетки.

Конкретни наименования:

 • На Фармак, 60 мг, 2.16 лв;
 • Валидол Екстра, 50 мг, 2.22 лв;
 • На Рамкофарм, 59,5 мг, 2.50 лв;
 • На Алфа Маркетинг, 50 мг, 2.40 лв;
 • На Ирбитски химфармзавод, 50 мг, 2.40 лв;
 • Ваминтол, изчистена форма, 60 мг, 30 броя, 5.70 лв;
 • Валидол Лугал, 0,15 г, 2.25 лв;
 • На Фармастандарт, 60 мг, 2.70 лв;
 • Валидол Оберон, 50 мг, неналичен;
 • Валидол с глюкоза, 2.62 лв;
 • Валидолекс, 60 мг, 0.96 лв.

Повечето продукти са със захароза, отделни предлагат глюкоза и стевия (Рамкофарм).

Мнения за Валидол

Валентина: На мен лично Валидол ми помага винаги. Възможно е ефект плацебо, но нали имам резултат. За мен е панацея и експресно лекарство. Веднага ми отпуска сърцето и се успокоявам. Смеят ми се, че било бабешко лекарство. Нека. Спокойна съм, че няма да ми навреди, действа ми и не е скъпо.

Ирена Панайотова: Винаги при пътуване си взимам Валидол, още от дете. При по-дълго пътуване с рейс ми става зле, гади ми се и се боя да не стане нещо. Още при първи признаци, че ми прилошава, си слагам едно хапче под езика.

Благовест Караиванов: Имам проблеми със сърцето, периодично ме стяга. Пия лекарства и те помагат, но от Валидол не се отказвам. Веднага ме отпуска с него, а това ми е най-важното. Чувствам се по-леко и то веднага. И е достъпно за пенсионерите.

Иванка Станимирова: В горещините лятото си помагам с Валидол. Нося го в чантата, за когато ми стане лошо. Прилошава ми, гади ми се, от менопаузата е. Имам и хормони, а Валидолът е за спешност.

Хубаво видео демонстрира приложенията на Валидол:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.