Валидол. Мнения. При аритмия, при високо кръвно и др.

Какви мнения съществуват за Валидол. Как действа при аритмия? Как сваля високо кръвно? Кое е по-добро: Валериан или Валидол? Нитроглицерин, Ксанакс или Валидол? Странични ефекти. Дневна доза. За какво друго помага?

От дълги години в домашните аптечки се държат бели таблетки с ментолов вкус, като спешно средство при болки в сърцето, „нерви“, паник атаки и прилошаване. Валидолът е известно и доказало се средство при стрес и истерия.

Главната му съставка е ментил валерат. Това е вещество с рефлекторно съдоразширяващо действие, което намира място в комбинирана антиангинална терапия. Отпуска се без рецепта.

Валидол за сърце, нерви, показания

Инструкцията дава точно указание: както и „за сърце“, така и „за нерви“

За кого е Валидол: Той се класифицира сред кардиологичните препарати. Отпуска централната нервна с-ма и умерено разширява кръв. съдове.

Кога се пие Validol?

Прието е Валидол да се възприема като безобидно средство: Вземи си едно валидолче… Абсолютна грешка. Валидол е лекарство със странични ефекти и при неправилен прием има капацитета да доведе дори до тежки остри нарушения от страна на сърцето.

Показания за Валидол

Невротични разстройства с кардиалгия;
√ Истерия с кардиалгичен синдром;
 Вегетативна дисфункция – болка в сърцето без органична причина;
 Симптоматично лечение на морска и въздушна болест, изразяващи се в гадене, прилошаване, повръщане;
 Стабилна стенокардия – само в състава на комбинирано лечение при липса на хипотония и брадикардия;
√ Главоболие при прием на нитрати.

Забелязва се, че ситуациите, в които помага Валидол, не са свързани с патологии на сърцето по същност. Причината винаги е кардиалгия – функционално съдово разстройство, и психогенни фактори. Това обстоятелство още веднъж указва, че Валидол не лекува и няма основание да се прилага при сериозни сърдечни патологии. Той само облекчава усещанията, възникнали в следствие на приема на нитроглицерин при пристъп на стенокардия.

Мнение №1: Моят опит с Валидол, Валериан и Нитроглицерин

Лена - Валидол, Валериан и Нитроглицерин

Лена Кирилова от Варна

Имам стенокардия. Но това се разбра по-късно. Отначало имах пристъпи на тревожност, стягане в гърдите, появи се и болка. Мислех, че е от нерви и започнах Валидол под езика. Успокояваше ме, но не получих сериозен ефект. Пробвах и с Валериан, на таблетки. Същата работа, да не кажа и по-слаба.

Една съседка, възрастна жена, ми предложи Нитроглицерин. Рече: ако ти мине, проблемът е в сърцето, а не в нервите. Така се и получи. Прегледах се и ми откриха стенокардия.

“Фигурин

Започнах лечение, а заедно с това включих чай за пречистване на кръвта. Той също ми беше препоръчан от възрастна жена, която е чистила кръвоносните съдове и кръвта си с билки. Каза ми: непременно вземи Демир бозан, щом не си добре със сърцето. Ще изчисти кръвта, плаки, холестерол, всичко и ще се облекчи сърцето.

Сега пия Демир бозан, за да поддържам чисти и еластични съдовите стени. Установих, че този чай въздейства и на нервите. Не просто успокоява, а ги лекува. Благодарение на него съм много добре!

Лена Кирилова от Варна

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан!

Показанията за използване на валидол са свързани с умението му да разширява съдовете. Това е главната полза от него.

Дневна доза на Валидол

Колко таблетки може на ден? Въпреки че Валидол изглежда безобиден, той не може да се поглъща безконтролно и в големи количества.

Дозирането на препарата в таблетката е такова, че да се вземат 2 броя заедно, без да се нанесе на организма вреда. Денонощната доза е 4 хапчета.

Ако пристъпът не се повлияе от 4 таблетки, значи неговата същност е различна и не се поддава на такъв медикамент.

Ако докато се приема Валидол влошаването се задълбочава – главоболието нараства, на пациента му става още по-зле, нараства болката зад гръдна кост и не достига въздух – не е излишно да се провери за развиването на прединфарктно състояние. Не вземайте друга таблетка Валидол, а викайте линейка.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Валидолът се представя и на това място ТУК: Кога Валидол и кога не? Пристрастяване. Евентуални заместители. 

Действие на Валидол

Валидол при високо кръвно

Валидол незначително понижава артериалното налягане при стрес и нервно напрежение. Той е подходящ при леки изменения на състоянието и за моментна помощ, но не лекува артериална хипертония.

На Валидол може да разчитаме да ни стабилизира пулса и да ни успокои, което става по пътя на разширяване на сечението на съдовете и стимулиране на рецепторите, отговарящи за изработването на ендорфин.

Мнение №2: Валидолът и моето високо кръвно

Нора Валидол при високо кръвно

Нора Неделчева от Пловдив

За първи път си купих Валидол заради пристъпи на морска болест. Получавах толкова яко гадене, че не се търпеше. Тогава изпитах нежното отпускащо действие и след години пак се сетих за него. Вторият път проблемът беше с кръвното. Правех моментални кризи на нервна почва. На практика при всяко ядосване кръвното ми хвърчеше в небесата. Казаха ми, че е супер опасно и че трябва да се науча да го контролирам.

Купих Валидол и известно време карах с него. Хапчето ме успокояваше и кръвното веднага се нормализираше. Само че с Валидолът идваше една сънливост, едно виене на свят, което не ми беше ОК. Работата ми е свързана с шофиране. На няколко пъти щях да причиня катастрофи. Не ставаше така.

Потърсих безопасен заместител и така намерих Демир бозан. Билковият сбор въздейства директно на нервите и не само отпуска, но ги и лекува. Мисля, че имах късмет със страничните ефекти на Валидол – ако не бяха те, нямаше да намеря Демир бозан. А плюсът на Демир бозан е в това, че предотвратява нервните ми изблици, а оттам и скоковете на кръвното. Както ме посъветваха, научих се да контролирам кръвното. Е, с помощта на Демир бозан, но това е абсолютно безвредна комбинация. Никакви грижи!

Нора Неделчева от Пловдив

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан!

Таблетките имат и лек обезболяващ ефект.

Приемът на Валидол и при тази ситуация трябва да се последва от установяване и отстраняване на факторите, които повишават налягането, били те психическо и физическо пренапрежение, отрицателни емоции или недостиг на сън.

Валидол при аритмия

Аритмията се лекува единствено от специалист, но симптоматиката може да се свали със свои сили. Затова се използват успокояващи препарати, от най-известните е Валидол. Той подобрява общото състояние и временно отстранява причините за пристъпа.

Как работи при аритмия? Валидол помага да се прояви безусловен рефлекс. Почти мигновено се разширяват съдовете в мозъка и областта на сърцето. Кръвоснабдяването и храненето се подобряват, постъпва кислород. Прекратяват се болките в главата и плашещите усещания в гърдите.

Валидол въздейства и на паническата атака, която съпровожда сърдечното страдание. Той няма странично действие спрямо заболяването, но при постоянно прилагане постепенно трябва да се увеличава дозата – организмът привиква към дразнителя.

Както и при другите сърдечни патологии, и при аритмия Валидол е моментно средство за купиране на пристъпа, но не провежда лечение. Проблемите се решават с друг тип медикаменти.

При аритмия Валидол се приема в доза 1-2 таблетки. За кратко време трябва да премине болката и да се разнесе тревожното чувство.

Сравнение на Валидол при аритмия и стенокардия

При аритмия Валидол премахва болката, при стенокардия – не може. Там се ползва нитроглицерин, а Валидол премахва неприятните ефекти от нитроглицерина. Ако аритмията е съчетана с проблеми на разширяването на съдовете, за предпочитане е да се вземе комбинация от нитроглицерин и Валидол. Препаратите ще окажат двойно въздействие:

 • Ментолът разширява съдовете и успокоява;
 • Нитроглицеринът отпуска коронарн. артерии и убира болката
Валидол при нерви и неврози

Такава форма на психично пренапрежение не се смята за патологична, но нарушава пълноценния живот на човека. Тя се проявява не само в сферата на нервната система, но има изразени телесни изяви като:

 • Учестено сърцебиене;
 • Усилено потене;
 • Изменение на апетита (загуба или прекомерно засилване до поглъщане на храна);
 • Мъчат безсъние или сънливост по всякакво време на денонощието;
 • Наблюдават се раздразнителност, плачливост;
 • Появяват се главобол, мигрена;
 • Разконцентрира се вниманието, възникват неадекватни реакции.

Истерията се допълва от двигателни разстройства, загубването на зрение, реч или слух, на възмност за ориентиране и адекватност в движенията и поведението.

Валидол отпуска кръвоносн. съдове, притежава седативно действие и се прилага в състава на комплексна терапия.

 • Валидол при страх и вълнение. След емоционално пренапрежение нерядко се появяват болки в сърдечна област и глава. Един Валидол стига да се успокоят усещанията.
 • Паник атаки, хипохондрия. Паническата атака се омекотява и съкращава с лекарствени препарати като транквилизатори (пр. диазепам), седативи (валидол) и адреноблокатори (пр. пропранолол).
 • При антистерия. Истеричните прояви се изразяват нерядко в разстройство на движенията (парези, паралич). Заради крайно силните емоции болните от истерия могат за известно време да ослепеят или да загубят способността за реч.

Защо Валидол? Защото започва да действа екстрено, в течение на 5-10 мин. И практически нямат странични ефекти при еднократен прием.

валидол при високо кръвно, два валидола, странични ефекти

Валидол не се пие, а се топи в устата

Валидол при болки в сърцето

При стенокардия. На първо място белите таблетки купират пристъпите на стенокардия. За разлика от нитроглицерина, който повишава количеството на доставяния до сърцето кислород, валидол се от коронаро-разширяващите препарати. Той е подходящ за предотвратяване на леки пристъпи в началните стадии. При реален сърдечен пристъп не бива да се надяваме на помощ от него. Обратно – той забавя решаването за проблема, за който е задължително незабавно да се извика мед. помощ.

валидол дневна доза, нитроглицерин

Валидол се произвежда от множество компании

При тахикардия. Валидол е нелошо средство при тахикардия. Но той не лекува, а само „маскира“ болевите усещания и успокоява напрежението на нервите. Болката се притъпява. Някои специалисти се опасяват, че използването на Валидол в подобни ситуации може да попречи на навременното разпознаване на прединфарктно състояние. Съдовете с намален просвет и проходимост си остават такива. За тях са потребни съвършено различни препарати, които се изписват от лекуващия специалист. Състоянието на запушените от атеросклеротични плаки и спазмираните съдове не следва да бъдат игнорирани.

Инхалации при суха кашлица

Благодарение на ментола, лекарството бързо въздейства върху отичането на лигавиците, подобрява микроциркулацията и облекчава извеждането на секретите, смекчава дразненията в гърлото.

Рецепта: кипваме 0.5 л вода и в нея добавяме 5-7 капки йод, 1 чайна лъжичка хл.сода и 1 таблетка Валидол в прахообразно състояние (можем да я натрошим, като я сложим между два листа хартия и разтъркаме с бутилка). Пациентът се навежда направо над кастролата или чайника и диша 10 мин.

За деца: инхалационният разтвор се приготвя само с валидол – 1 таблетка спрямо 1 л вода. Без йод, без сода.

Валидол в носа при хрема

От Валидол ще си направим и чудесни капки за нос при хрема. Таблетката се разтваря с водичка и се смесва с капки или спрей за нос на основата на морска вода.

И тук ползваме способността на ментола да облекчава дишането и да премахва запушването на носа.

Валидол при пътуване
Валидол, морска болест, сваля ли кръвното?

Бялото хапче помага на хората, които трудно пътуват

Лекарството е известно на страдащите от гадене от движение и т.нар. морска болест. Кинетозата не е болест, а синдром. Главната причина е разстройване на вестибуларния апарат от повтарящите се неравномерни движения и изместването на центъра на тежестта в тялото.

Типови прояви са гадене, световъртеж и др. неприятни усещания. Пациентът изпитва слабост, безпомощност, заболява го главата, кръвното му варира, разстройва се сърдечният ритъм.

Още лечебни приложения на Валидол:

 • При главоболие, безсъние – препаратът има способността да премахва умерена болезненост в главата, като го постига чрез нормализиране на просвета на съдовете в главния мозък и стимулиране на синтеза на ендорфини. Благодарение на това Валидол оказва леко обезболяващо действие, стабилизира настроението, оказва успокояващо влияние. Всичко в комплекс + стабилизиране на налягането и дишането подобряват съня;
 • При вегетативна дисфункция – тук Валидол помага по две линии. Той осигурява екстрено нормализиране на сърдечния ритъм и облекчава болки с пронизващ характер в подребрената зона на гърдите, каквито нерядко възникват при вегетативно-съдова дистония;
 • При херпес – неспецифично приложение на Валидол (разтвор на стрита таблетка или капки). Използва се това, че е направен на спиртна основа, а като такъв препарат той отстранява бактериите, изгаря мехурчетата и подпомага по-бързото заздравяване. Прилага се чрез напоено памуче, което се придържа към устните няколко минутки, 4-5 пъти за денонощие;
 • При зъбобол – хапчето се стрива и разтваря в затоплена вода, за да се получи кашица. Нанася се с тампон върху болния зъб. Освен това хапчето успокоява и леко обезболява и по обичайния начин – раздразвайки рецепторите. Други средства при зъбобол сме описали ТУК: Хапчета, гелове и разтвори при болки в зъбите. 

Странични ефекти на Валидол

Валидол се приема в установените дози, според предписанията или инструкцията. При продължително необосновано използване възникват гадене, умора, виене на свят, силно сълзене на очите. Подобни реакции предполагат спиране на използването, но специфично лечение не е необходимо.

При алергии към компонентите на препарата е възможна появата на обриви.

Внимание! Хапчетата са подобни на бонбони – сладки и с ментолов вкус. Те могат да бъдат погълнати от малки деца. Предозиране грози и особено нервни пациенти, които губят контрол над себе си и гълтат таблетка след таблетка, без да изчакат да подейства.

При отравяне с валидол се назначава незабавна промивка на стомаха или прием на сорбенти – примерно активен въглен. Пострадалият трябва да поеме много течности, за да изведе предозираното лекарство с урината.

Валидол и алкохол

Помага ли при махмурлук? Валидол има качествата да помогне срещу сутрешно гадене, главоболие, замъглено съзнание и обща отпадналост поради прекомерен прием на алкохол. Но съвместимостта му със спирта нови опасности, затова по-добре потърсете друго средство срещу махмурлук.

Противопоказания на Валидол

В периода на бременност и лактация е препоръчително Валидол да се предписва от специалист и категорично да не се приема по собствено решение на пациента.

Валидол не се изписва на деца.

Лекарствената форма съдържа захароза и може да навреди на болни от диабет.

Приемът на Валидол може да маскира предварителните белези за настъпващ инфаркт на миокарда и по този начин да навреди на болния и да му попречи да получи бърза и адекватна помощ. Подобен риск съществува и при тежка стенокардия.

валидол и алкохол

Валидол помага срещу махмурлук, но е несъвместим с причинителя му – алкохола

При ниско кръвно ползването на Валидол може да влоши състоянието, защото разширявайки съдовете, препаратът способства допълнителен спад и в налягането в тях. Бързата помощ при ниско кръвно, както е регулярното лечение сме дали ТУК: Билки, масаж, лекарства и още 10+ бързи начини за вдигане на кръвно.

Заместители на Валидол

Валериан, Валериана

Сравнение на Валидол и Валериан: изовалериановата киселина, която е изходно в-во за създаване на Валидол, се добива от корените на растението валериана (леч. дилянка). Препаратите – лекарства или добавки, изведени от корена на растението, са частични аналози на разглежданото от нас наименование. Валерианата се дава за успокояване, подобряване на съня, за релакс.

Прочути са „Мента, глог, валериана“, но на пазара има още редица капсулирани или течни продукти – на Пуританс, Суонсън, Натрол, Абофарма, Биохерба, Панацея и други. Наименования като Магналабс Невропрес, Дормирин, Дормиплант, Витамикс за нерви, Виватонин и др. Цената варира от 1.60 лв за тинктура Валериана до 54 лева за органична валериана.

Някои препарати комбинират валерианата с други лечебни растения. Пример е Седорелакс.

Седорелакс е маточина и валериана срещу стресови състояния, тревожност и напрегнатост. Подходящ и за сравнително високи нива на стресиране.

Сравнение на Валидол и Нитроглицерин

И двете лекарства се наричат вазодилатори. Употребяват се при стенокардия, при болка в сърдечната зона. Имат различен механизъм на действие.

Валидол въздейства на нервните рецептори. Той се определя като безвредно средство. Благотворно повлиява съдовете, като увеличава просвета им. Валидол може да свали несилна болка в сърдечната зона, когато тя е свързана с вегетативна дистония или невроза.

Нитроглицерин купира пристъпи на стенокардия и недостатъчност на лява камера. Разширява съдовете, вкл. тези на мозъка и намалява силен болеви синдром.

Нитроглицерин или Валидол? При реални сърдечни проблеми решението е нитроглицерин, при неврологична сърдечна болка – Валидол.

Успокояващи средства от друг тип

 • Деанксит – флупентиксол и мелитрацен, съчетание с срещу депресия, с анксиолитични и активиращи с-ва. Облекчава потиснатото настроение. Описваме го детайлно ТУК: Розовото хапче срещу нерви: безопасно ли е, за какво помага? 
 • Ксанакс – представител на бензодиазепини, ползвани за терапия на тревожност, депресивност, паник разстройства и др. Прием само по предписание.
Сравнение на Валидол и Ксанакс

Ксанакс и Валидол се използват за лечение на тревога. Валидолът е моментно успокоителство средство, а Ксанакс – психоактивно (бензодиазепин) вещество за системно лечение на патологии в психологическата сфера. Съществуват ключови различия в страничните ефекти и лекарствени взаимодействия. Валидол можем да вземем без назначение, докато това при Ксанакс е изключено (той дори е със зелена рецепта).

Ксанакс и Валидол заедно – може ли? Да, Валидол може да се съвместява с психотропни препарати, защото е безобиден. Все пак консултирайте, когато ви изпишат Ксанакс.

Валидол цена

Таблетките Валидол са само сублингвални (за под езика). Повечето продукти съдържат по 50 или 60 мг от активната съставка. Опаковките стандартно са с 20 бройки на цена от 2 до 2.70 лв.

Мнение №3: Как ползвах Валидол при аритмия

Валидол при аритмия

Вили Колева от София

Сърцето ми се блъска в гърдите като птиче в клетка. Учестено сърцебиене! Случва ми се в три случая: като се напъна с повече работа, при нервно напрежение и при вдигане на кръвното. Последните две са свързани – щом се напрегна, вдигам кръвно и сърцето ми започва да лупа, ще изскочи от гърдите.

С физическите усилия се справих – просто спрях да се преуморявам. Но как да спреш стреса, който идва отвън, от света около мен! Вземах Валидол в кризисни моменти, но той не лекува аритмия. За момента ме отпуска, а следващия път – пак така!

Другото, което ми пасна по-добре, са билки. Един чай Демир бозан се изписва за нерви. Той отпуска не само на момента, но и превантивно. Откакто пия Демир бозан, почти не съм имала кризи. Мисля, че най-вече противодейства на стреса и ме прави по-устойчива на нервното напрежение. Сега съм спряла други лекарства, само се пазя и пия билките. За момента ми е достатъчно.

Вили Колева от София

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан!

Още мнения за Валидол

 • Валентина: На мен лично Валидол ми помага винаги. Възможно е ефект плацебо, но нали имам резултат. За мен е панацея и експресно лекарство. Веднага ми отпуска сърцето и се успокоявам. Смеят ми се, че било бабешко лекарство. Нека. Спокойна съм, че няма да ми навреди, действа ми и не е скъпо.
 • Ирена Панайотова: Винаги при пътуване си взимам Валидол, още от дете. При по-дълго пътуване с рейс ми става зле, гади ми се и се боя да не стане нещо. Още при първи признаци, че ми прилошава, си слагам едно хапче под езика.
 • Благовест Караиванов: Имам проблеми със сърцето, периодично ме стяга. Пия лекарства и те помагат, но от Валидол не се отказвам. Веднага ме отпуска с него, а това ми е най-важното. Чувствам се по-леко и то веднага. И е достъпно за пенсионерите.
 • Иванка Станимирова: В горещините лятото си помагам с Валидол. Нося го в чантата, за когато ми стане лошо. Прилошава ми, гади ми се, от менопаузата е. Имам и хормони, а Валидолът е за спешност.

Хубаво видео демонстрира приложенията на Валидол:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Валидол. Мнения. При аритмия, при високо кръвно и др.

 1. Валидол и Нитроглицерин може заедно, ако има сърдечна атака. Изпитано, не е рисково, спокойно!

 2. Валидол при високо кръвно как ще действа, просто от успокояването ако има ефект. Не разчитайте на него за високи стойности примерно 200. За малко повишение става или в комбинация с хапче за кръвно, също става,

 3. Странични ефекти на Валидол не съм усещала, а го пия вече 10 години. Безопасно, безобидно, но и в ефектът е така. Аз лично се убедих, че по-добре билково лечение, отколкото такива моментни средства. Лично мнение!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.