Нисък хемоглобин: норма, симптоми и причини. Как да лекуваме, диета.

♠ Норма ♠ Опасности ♠ Симптоми на нисък хемоглобин ♠ Причини за понижен хемоглобин ♠Понижение на еритроцитите ♠ Недостиг на желязо и аминокиселини ♠ Желязодефицитна анемия ♠ Хронични заболявания ♠ Цироза, болни бъбреци

Още в текста: ♠ Нисък хемоглобин при жени ♠ При бременност ♠ При ранна ♠ Малокръвие при бременност ♠ Във втория триместър ♠ Нисък хемоглобин при мъже ♠ При деца ♠ При възрастни хора ♠ Как да повишим хемоглобина ♠ Лечение и лекарства ♠ Диета ♠ Последствия

Хемоглобинът е съединение на протеин с желязо, ключово за живота – то е транспортното средство на животворния кислород до клетките. От броя на молекулите, налични в кръвта на човека, зависи с колко кислород ще бъде захранен.

Недостигът или излишъкът на хемоглобин водят до проблеми, които изискват незабавна реакция. Без кислород животът на тъканите е невъзможен, а прекалено многото хемоглобин сгъстява кръвта и създава условия за съсиреци.

Нисък хемоглобин

Така се означава по-малък брой молекули на хемоглобина в 1 литър кръв. Всяка молекула пренася 4 молекули кислород, така че и малко снижение на показателя води до голямо лишение на тъканите. Настъпва кислородно изтощаване на клетките и отслабване на имунитета.

Следователно от к-вото на хемоглобина зависи здравето и енергията на човека.

При ниски показатели на хемоглобина говорим за анемия. Като заболяване, тя има няколко разновидности, и всички са угроза за здравето.

Норма на хемоглобина

нисък хемоглобин, причини, стойности, изследване

Червените кр. клетки са по-малко

Стойностите на хемоглобина в кръвта не са твърд, неизменен показател. Те варират в известна степен, като се определят от пола и възрастта. Влияние оказват и условията на живот.

Когато говорим за хемоглобин, ние имаме предвид общ хемоглобин, отбелязван в изследванията като Hb. Той се състои на 97-98% от хемоглобин тип А и в останалите проценти – предимно тип В.

Плодът в утробата обаче все още не притежава главният за възрастния хемоглобин А (HbA). Той се храни от фетален (HbF), който остава преобладаващ и към момента на раждането. В първата година феталният намалява, а тип А се увеличава и към първия рожден ден детето вече има кръв, подобна на възрастен. Оттам нататък показателите му се съотнасят към пола, без повече да се отчита възрастта.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Жените имат малко понижен хемоглобин. Нормално за тях е в рамките на 115 – 145 г/л, след зачеване – 110 г/л.

Мъжете се разполагат в границите 130 – 160 г/л.

Съдържанието на Hb делим на степени:

 • леко понижен – 110 до 90 г/л;
 • средно понижен – 90 до 70 г/л;
 • силно понижен – под 70 г/л.

Среща се латентна (скрита) форма на анемия – нормално присъствие на хемоглобин в еритроцитите + намалено желязо в плазмата. Подобно състояние нерядко не появява след зачеване.

Опасност при нисък хемоглобин

При възрастните понижената концентрация на хемоглобина води до недостатъчно захранване с кислород. Нарушава се общото състояние на човека. Последствия могат да бъдат влошаване на имунитета и като резултат – увеличаване на честотата на инфекциозните заболявания.

Нерядко се наблюдава бързо настъпване на умора и постоянна слабост.

Анемията може да провокира деформиране на епителните тъкани – на лигавиците на дихателните пътища, устната кухина, стом.-чревния тракт и горния защитен слой на кожата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Не е изключено малокръвието да стане причина за разстройство на нервната система – да се появи раздразнителност, безпричинни сривове в настроението, намалено внимание.нисък хемоглобин при жени

Други прояви на нисък хемоглобин са напукване на устните, рязко настъпване на мускулна слабост, опадане на коса, слабост на ноктите и пристрастие към особени миризми, които на други хора се струват неприятни.

Симптоми на нисък хемоглобин

При изследване на кръв веднага се „хваща“ недостигът на най-важния протеин. Плюс това има ред симптоми, по които самостоятелно и предварително да се предположи, че хемоглобинът е спаднал.

И за двата пола са характерни:

 • Обща слабост, сънливост;
 • Бледа до „прозрачна“ кожа;
 • Синкав оттенък на устните;
 • Суха и излющваща се кожа;
 • Чупене на ноктите и опадане на косата при по-задълбочени състояния;
 • За децата основен признак е честото боледуване.

Ако симптомите на понижен хемоглобин бъдат разпознати навреме, той може да бъде коригиран успешно и без помощта на лекар. Но това, което няма как да стане у дома, е да се разпознаят причините за настъпилия спад.

Белезите на ниския хемоглобин са разгледани и ТУК: Защо е опасно? Понижаване на хемоглобина – лечение.

Причини за понижен хемоглобин

Организмът може да губи хемоглобин по различни причини, но главните са понижение на еритроцитите и недостиг на желязо и аминокиселини от храната.

Най-бързо спада хемоглобина при кръвозагуба – явна и скрита. Менструацията е типичен случай на явна кръвозагуба, когато тя е особено обилна и продължава над 5 дни.

Подобен е ефектът при хемороиди, раняване, травмиране и операции.

Скрити изливи на кръв са възможни при някои патологии на стомах и черва, на женската репродуктивна с-ма (киста на яйчника, миома на матката и др.).

Към спад водят някои автоимунни болести, инфекции и наследствени заболявания.

Лошото хранене с недостиг на животински протеин, витамини, желязо и др. елементи води до желязодефицитна анемия. Нерядко с нисък хемоглобин са вегетарианците. В детска възраст се развива при небалансирано или недостатъчно хранене.

Желязодефицитна анемия

Железодефицитна анемия е болестно състояние, съпроводено с намалена маса на червените кръвни телца и изтощаване на запаса от желязо в организма.

Количествено тази анемия се определя спрямо степента на снижаване на концентрацията на хемоглобина.

Всички фактори и болести, водещи до такава анемия, сме описали ТУК: Анемия по възрасти, общи симптоми, изследвания и лекарства. 

Хронични заболявания
нисък хемоглобин при жени

Изследването на Hb има огромна диагностична с-ст

До спад на хемоглобина водят ред патологии, свързани с възрастта при жените като тумори на различни органи, ерозии, язви, хормонален дисбаланс на фона на менопауза, атеросклероза на съдовете. Към тази група включваме и продължителни инфекциозно-възпалителни процеси.

Черен дроб, цироза

При заболяването пада нивото на Hb, повишава се концентрацията на левкоцитите, увеличава се скоростта на утаяване на еритроцитите. Особено последното е знак за течащ възпалителен процес.

При цироза се отбелязва и намаляване на албумините – свързващите протеини в кръвта. Детайлите ТУК: Лечима ли е цирозата? Преживяемост и терапия.

Болни бъбреци

Анемията при този тип заболявания не е рядкост. Тя възниква на късните етапи от патологичния процес. Свързана е с увреждането на бъбреците, които престават да изработват в достатъчно количество хормона, отговарящ за произвеждането на червени кр. клетки.

Така се стига до недостиг на еритроцити. Когато количеството им падне до минимума, се диагностицира бъбречна анемия. След спада на хемоглобина следва недостиг на кислород и риск от летален изход.

Онкология, левкоза

При развитието на туморен процес, в тялото стартира поредица от патологични реакции, които водят до усложнения в органите и системите, несвързани с първоначалното огнище.

Основно се нарушават най-важните звена в организма – имунната с-ма, кръвотворенето, дихателната с-ма, сърцето и съдовете.

Патологичните процеси усложняват ситуацията един на друг, което пречи на тялото да се справи с тумора.

Падането на хемоглобина при онкология произтича по няколко причини:

 • Функционални нарушения в кръвотворната система на костния мозък в следствие на общата ракова интоксикация;
 • Органично поражение на костния мозък от някои видове злокачествени новообразувания;
 • Негативно въздействие на цитостатичните препарати (химиотерапия) и на лъчевите процедури, които разрушават не толкова зрели еритроцити, колкото незрели клетки-предшественици в кръвотворните органи;
 • Недостатъчното хранене на онкоболния води до спад на общото количество белтъчини в тялото и се формира вторична анемия;
 • Хронични микро кръвоизливи в тъкани и органи, поразени от туморния процес.

Описаните процеси нерядко протичат паралелно или придобиват взаимно свързан характер.

Защо недостигът на хемоглобин е опасен за онкоболния?

Анемията пречи на имунната система пълноценно да се бори с раковите клетки. Спад на Hb с 20 % намалява естествената активност на Т-килърите – имунните клетки, които целенасочено унищожават патологични агенти.

Диабет

При диабет се наблюдават три процеса, които водят до болестна анемия.

Първо, броят на хемоглобиновите молекули не спада, но част от тях се свързва с излишното количество глюкоза в кръвта, с което става неизползваема. Тази част се означава като гликиран хемоглобин, мери се в проценти и в 98% от случаите е белег за диабет.

Второ, диабетът поразява ред органи и системи, включително влияе негативно на процеса на кръвотворене.

Трето, до анемия води и бъбречната недостатъчност, която нерядко съпътства диабета.

Заради тези процеси диабетиците развиват сърдечна недостатъчност, прогресираща исхемия на сърцето, поражения на малките съдове в очите и бъбреците, на нервната с-ма и т.н.

Органите на диабетика са в кислороден глад, който трудно се компенсира.

По какъв начин глюкозата изважда от строя хемоглобина, сме описали ТУК:

Гликиран хемоглобин: стойности и резултати. Как се изследва и какво значи?

Други причини за спад на хемоглобина са болести на костния мозък, хронични заболявания, включително наследствени, на кръвотворните органи, както и честото  донорство на кръв.

Особености по полове

Нисък хемоглобин при жени

нисък хемоглобин при жени

Дамите са силно уязвими по отношение на Hb

 • Менструация – най-много кръв се губи в първите 2 дни. Понякога прекалено обилно кръвотечение показва проблеми с хормоналната с-ма или заболявания на половата с-ма, съпроводени с маточни кръвоизливи;
 • Раждане – то винаги е съпроводено със загубата на някакво количество кръв;
 • Нерационално хранене – жените са податливи на диети, които вредят на хемоглобина;
 • Неусвояване на желязото – то или не постъпва, или не се задържа в тялото;
 • Язви, гастрити – кръвоизливът остава незабелязан;
 • Хемороиди в обострена форма;
 • Заболявания като туберкулоза, пневмония, хепатит, автоимунни болести и др.

През бременността

В първи триместър кръвта на майката физиологично се разрежда заради отлагането на течности. Хемоглобинът не се изменя като брой молекули, но концентрацията му в 1 л кръв – да. Затова при небременните долна граница е 120 г/л, а в 1 триместър – 110 г/л;

Във втори триместър запасите от желязо и скоростта на образуване на еритроцити намаляват. В резултат хемоглобинът естествено пада до 105 г/л. Това е физиологично и още не се отнася към анемиите;

В трети триместър (от 30 седмица) започва усилено изработване на еритроцити във връзка с възможната кръвозагуба при раждането. Тялото се подготвя. Нормално е хемоглобина да нарастне до 110 г/л, но нормата предвижда и по-ниски стойности.

Стойности през бременността

 • 1 триместър – 111-159г/м;
 • 2 триместър – 107-145 г/м;
 • 3 триместър – 101-141 г/м.

С нарастването на плода Hb се понижава. Във втората част може да се стигне до 101 г/л, което влиза в рамките на нормалното.

Нисък хемоглобин при бременност

Патологичното понижаване след зачеването е разпространено явление. То води до ред усложнения:

 • Намалена съкратителна способност на матката;
 • Кислороден глад на плода;
 • Задържане или прекратяване на растежа на плода;
 • Ниско тегло при рождението;
 • Нарушения в работата на дихателна и нервна с-ми.

Нисък Hb при мъжете

На мъжете е заложено от природата да имат по-висок хемоглобин заради силовите им занимания. Ако изследвания на зрял мъж покажат стойност в границите 131–173 г/л, всичко е нормално.

При възрастните над 65 г. са нормални резултати от 126 до 174 г/л.

Извън посочените норми вече се търси болестна причина.

При децата

хемоглобин при децата

Мъниците имат стойности на Hb като на възрастен

Най-висок хемоглобин имат новородените: от 145 до 220 г/л. В утробния период майката е създала необходимия на детето запас от желязо. Той обаче се изтощава в първия месец и се отбелязва спад на хемоглобина. Оттам нататък нивото зависи от правилното хранене. Главен източник за попълване на желязото е кърмата.

Причини за понижен хемоглобин при децата:

 • Вътрешни – наследствени заболявания на органите на кръвотворенето, аномалии в синтеза на хемоглобин, недостатъчност в развитието на костния мозък;
 • Външни – еднообразно и недостатъчно хранене, инфекциозни и чревни заболявания

При възрастни хора

Анемия или спад на хемоглобина под 110 г/л се открива при половината от възрастните хора, преминали 60 г. По-често – при мъжете.

По-рано се смятало, че спадът е следствие от възрастта. Но кръвта и след 65 г. продължава да работи без изменение на функционалните си възможности.

Защо тогава пада хемоглобинът? Заради появата на ред хронични болести – постоянни инфекции или тумори, различни заболявания на сърцето, ендокринни или автоимунни изменения.

При възрастните се наблюдава порочен кръг – хроничните заболявания снижават хемоглобина, а намаленият хемоглобин провокира утежняване на хроничните заболявания.

Ниските стойности на хемоглобина създават ред непренебрежими проблеми. Но не по-малко опасен е и високият хемоглобин. Защо – разясняваме ТУК:

Висок хемоглобин: причини, симптоми, заболявания. Лечение и диета

Лечение на нисък хемоглобин

Как да „вдигнем“ Hb?

Първо, като научим причината за спада. Може да увеличим приема на храни с желязо и В-витамини, но ако проблемът е в усвояването им – няма да има полза.диета при нисък хемоглобин

диета при нисък хемоглобин

Съдържание на желязо в мг

Основен метод на терапия е приемът на желязо-съдържащи лекарства. Те се назначават в перорална форма и само на задълбочени състояния се инжектират.

На пациентите, склонни към чревна дисфункция, се назначават ензими и защитни препарати

При добра поносимост към лекарствата, след максималните дози следва поддържаща терапия в течение на няколко месеца.

Междувременно с контролни анализи се проследява нивото на желязото. При необходимост се допълва с В12, В9 и аскорбин. к-на.

При утежнени съст. се прелива кръв или еритроцитарна маса.

Лекарства за нисък хемоглобин за възрастни

Лекарствата се назначават от хематолог и се използват под контрол. Те имат неж. ефекти като дразнение на стомах, гадене, диария, запек и повръщане.

Най-популярните са:

 • Феро-Фолгамма – комбинация от феросулфат, фолиева к-на и В12. За състояния на комбиниран дефицит. Лекарството е на капсули, по 100 бр. в кутия на с-ст 19.51 лв;
 • Сорбифер Дурулес – табелет. ф-ма по 100 и 320 мг, с удължено освобождаване на феросулфат (монопрепарат). Опаковки по 30 и 50 бр. С-ст на 30 Х 320 мг – 7.74 лв;
 • Феретаб – желязо + фолиева к-на, 30 капсули в кутия на с-ст 4.76 лв;
 • Хемофер – таблетиран и разтвор. Към момента неналичен у нас;
 • Тотема на ампули – комбинация от глюконат на Fe, Mn и Cu. Насочени за терапия на желязо-дефицитна анемия, за недоносени, бременни и др. С-ст 8.03 лв за 20 бр.
 • Малтофер – капки, сироп и форма за дъвчене. Съдържа желязо. С-ст 5.82 лв за капки.

Освен лекарствата, на пазара има десетки хранит. добавки. Те също са насочени към попълване на запасите на тялото от желязо.

Лечението на анемия е минимум 2 седмици, но за видим резултат стандартният срок е 3 месеца. Препаратите дават видим резултат след 15-20 дни прием.

Внимание! Ако в състава липсва аскорбинова к-на, то е потребно да се набави в доза 0,3 г.

При откриване на нисък хемоглобин и лечение с таблетки се забранява приема на калций-съдържащи лекарства. Те се явяват антагонисти на лечебните при анемия средства.

Желязото не се пие с мляко, зелен чай и кафе.

Диета

Храненето допринася за приема на желязо. При понижен хемоглобин хематолозите дават като задължителна консумацията на

червено месо

Всякакви меса и месни продукти са полезни, но най-вече субпродуктите – дроб, език. Жълтъците и морските продуктите също влизат в групата на полезните.

А вегетарианците?

Червено цвекло, бобови, елда и други пълнозърнести, моркови, зеленчуци с тъмно-зелен цвят, орехи, нар, ябълки и плодове с голямо съдържание на витамин С.

Като допълнение пийте сокове от грозде, нар, моркови, цвекло и ябълка.

Усвояването на желязото се препятства от млечните продукти, мазната храна, тестените изделия, зеления чай и кафето.

Още помощ за вдигане на хемоглобина

Пчелен прашец

Той действа на няколко нива. Подкрепя имунната с-ма на тялото, коригира я и я оздравява за по-ефективно действие. Отделно, прашецът е прекрасен източник на витамини. Продуктът на пчелите индиректно повлиява хемоглобина.

Пациентка споделя конкретни данни от лечението си с пчелен прашец ТУК: Рецепти за терапия с пчелен прашец, указания и дози. 

Лечебна комбинация на прашец с други подкрепящи хемоглобина храни, е дадена във видеото:

Клеева тинктура

Спиртният извлек на прополис директно вдига хемоглобина и помага на болния чрез възстановяване на чернодр. клетки и хармонизиране на обмяната.

Как да направим клеева тинктура ТУК: Класическа рецепта. Тинктура с билки. С водка и ракия. Други формули за лечение.

Куркума

Отлично средство за вдигане на хемоглобина е съчетанието подправката с кисело мляко. Десертчето съдържа значима доза желязо, както и необходимият за усвояването вит. С.

Чудесен ефект от куркумата е регулирането на чревната микрофлора и очистването, което повлиява върху качеството на кръвотворене.

Рецепта за вдигане на хемоглобин с куркума ТУК: Златно мляко, паста, чай, масло и други формули за терапия с куркума.

Последствия

Ниският хемоглобин означава полу-живот или живот на забавена скорост. Болният няма сили, а коефициентът му на полезно действие е повече от нисък. Недостигът на кислород е от решително значение.

Анемията отслабва имунитета, причинява ред болести или поне неприятности като отоци и увеличение на черния дроб.

Най-мъчителни са нервните разстройства, изразяващи се с плачливост, апатия, отпуснатост или просто отвратително настроение.

Как здравето ни пряко зависи от хемоглобина, ще научите ТУК:

Хемоглобин, норма. За какво служи? Изследвания. Стойности по възраст

Източник

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.