Лечение със сода бикарбонат: При киселини, подагра и още 20+ болести. Рецепти

♠ Как действа сода бикарбонат ♠ Приготвяне на содов разтвор ♠ Лечебни комбинации на сода ♠  По диагнози ♠ Против ацидоза ♠ Против киселини ♠ При подагра ♠ За бъбреци ♠ При запек ♠ Профилактика на инсулти

Още в текста: ♠ При болки в гърлото ♠ Гъбички по ноктите ♠ Сода за коса ♠ Против пърхот ♠ Срещу изпотяване ♠ При пъпки ♠ Лечение на рак ♠ Противопоказания ♠ Сода при бременност

Натриев бикарбонат (сода бикарбонат или „за хляб“), е субстанция, която създава шупличките в тестото. Той е бялото прахче, което ни спасява от киселини в стомаха. Помощник в чистенето и срещу петна.

Истински важната роля на NaHCO3 е милион пъти по-голяма:

Да поддържа живота!

Натриевият хидрогенкарбонат е участник в създаването на онзи буфер в човешката кръв , който крепи баланса между киселините и основите на ниво, съвместимо с живота.

Какво е бикарбонатът за човека?

Здравословното рН в тялото е резултат от съотношение между натриев бикарбонат и въглеродна киселина. Когато човек е активен, работи и се натоварва, киселинната съставка в кръвта му нараства. Това задейства естествен механизъм за компенсация. Започваме да дишаме учестено, за да произведем повече въглероден двуокис, който ще намали киселинността.

Ако този механизъм не свърши работа, идва ред на буфера – натриевият бикарбонат направо неутрализира киселините и кръвта нормализира алкалността си.

лечение със сода бикарбонат

Сода: от гъбички до рак

Досещаме се, че бикарбонатът се произвежда от тялото ни. Това става главно в бъбреците, но и още от панкреаса и стените на стомах и черва.

За жалост този жизненоважен буфер намалява с възрастта. Сочат като граница 40-те години. Тялото вече не си синтезира достатъчно бикарбонати.

Демир бозан билки против акне

Задейства се друга защита – киселините, изхвърлени в кръвта, започват да се отлагат из тъканите и ние се сдобиваме с така известните ни шлаки, уратни кристали, холестеролови плаки, мастни киселини и др. Отваря се врата към ред заболявания, включително свързани с метаболизма.

Това е една фундаментална теория, която обосновава внасянето на натриев бикарбонат – или просто обикновената хлебна сода, отвън – за да се подпомогне тялото и да се възстановят запасите му. Буферът отново да е ефективен.

По същата логика содата се третира като лек – тя се приема не само при образуването на киселини в стомаха, но и при ред системни патологии. Прочута е практиката на онколог Т. Симончини, който със сода бори рака. Медици като руския професор Неумивакин са разработили терапевтични схеми и за други заболявания.

„Содената“ терапия има противници. Хора, които не приемат, че тежки здравословни проблеми се решават просто и евтино. И все пак гениалните решения са прости. Дали содата наистина е от тях? Решението остава за болния. А ние тук ще дадем известни рецепти за терапия, както и накратко идеите на споменатите по-горе Симончини и Неумивакин.

Механизъм на действие

на сода бикарбонат

Основният механизъм се заключава в неутрализиране на

ацидозата – повишената киселинност на кръвта

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Содата за хляб помага при умерено изразена хронична ацидоза, която възниква на фона на заболявания, със стареенето (когато постепенно се нарушава бъбречната функция), при тежък физически труд или тренировки.

сода бикарбонат, киселинно-алкален баланс в тялото

Съотношение киселина/ основа в тялото е от първостепенно значение

Например за повишаване на издръжливостта на спортистите се предписва прием на 200-300 мг натриев бикарбонат. Той профилактира пренапрежение на мускулите и мускулно „изгаряне“ като следствие от метаболитната ацидоза.

Ежедневният прием на 5 г сода е отлична профилактика на хранителна и възрастова ацидоза и като следствие – на загубата на костно вещество (остеопороза) при хора,  предразположени към това.

Някои механизми на содата са свързани с намаляване на мастния слой в организма (вследствие на активен синтез на кетони, липолиза и последстващото ускоряване на обмена на веществата).

Содата е утвърдена като напълно безвредна хранителна добавка.

Биосинтезът на бикарбонатите се извършва главно в бъбреците. Нарушения в тях водят до ацидоза и като следствие – до бъбречна недостатъчност и други патологии на бъбреците или провокират преждевременно старее на тялото като следствие на бъбречна дисфункция. След известно време в ролята на киселинен буфер влиза костната тъкан.

Време за действие

Експеримент със спортисти засича, че нивото на бикарбонат в кръвта се вдига 30 мин. след приема на разтвор на сода, ефектът продължава 60-90 мин. После нивото спада, но все пак остава по-високо от първоначалното.

Внимание! Твърде бързото извеждане на натрий от тялото се съпровожда със загуба на калий. Злоупотребата със сода на фона на хранене с ниско съдържание на калий повишава риска от създаване на дефицит на калий в тялото.

Как се приготвя содов разтвор

Чайната лъжичка побира приблизително 7 г сода, ако се загребе без връх. Обаче лъжички се произвеждат с различна големина, затова при лечение е разумно предварително да се замери с везни.

 • Рецепта за разтвор 1 %: 1 л вода + 10 г сода бикарбонат;
 • Рецепта за разтвор 2 %: 1 л + 20 г сода;
 • Рецепта за разтвор 20 %: 1 л + 200 г сода.

По тази схема може да се преизчисли разтвор с всякаква концентрация или да се преизчисли количеството. Например ако ни трябва 2% р-р в количество 100 мл, съставките са 2 г сода на 98 мл вода.

Основни рецептилечение на болести със сода бикарбонат

Содата се разтваря в топла и дори гореща вода, но не се залива с вряла.

Еднократният прием на високи дози сода в ред случаи провокира стом.-чревни разстройства и затова диетолозите са настоятелни да се започне с приема на половината от препоръчаната доза. Така тялото ще свикне.

Препоръчват още содата да не се разтваря в много вода, за да не създава неприятни ефекти в стомаха.

Оптимално е да се пие бавно по време на почивка. Препоръчително – преди да се седне на масата. Ако е след ядене, се рискува обратен ефект.

Започва се с малка доза от рода на 1/5 чайна лъжичка и се стига до примерно ½ чайна лъжичка, ако не е указано друго в рецептата за конкретната диагноза.

Лечебни комбинации на сода:

 • Сода с лимон – в стандартно колич. вода слагаме 7 г сода и сокчето, изцедено от половинка, не много едър лимон. Содата леко газира лимона, затова напитката се пийва и като домашна лимонада;
 • Сода с мед – количеството на меда е 1 пълна лъжица;
 • Сода с кленов сироп – смесваме 1:3 сода и сироп (алтернатива: мед). Бъркаме до еднородност. Готовата смес варим ок. 10 мин. Готово. Дневното к-во е 3 ч.л. в течение на целия ден.

Тест за бременност със сода

След зачеване урината се подкиселява. Този факт насочва дамите към содата като начин за домашно тестване. Алкалният бял прах влиза в реакция с киселината и се получава шупване. То е знак за бременност. Ако урината не е кисела, содата само се утаява.

Тестът е от „бабините“. Той може да даде и лъжлив резултат, ако урината се е подкиселила заради заболяване.

Главни приложения по диагнози

Содата се прилага като лекарство или в помощ на терапии за:

 • Отслабване;
 • Лечение на алкохолизъм;
 • Отказване на цигарите;
 • Лечение на наркомании и отравяния;
 • Профилактиране и лечение на рака;
 • Извеждане на олово, кадмий, живак и др. тежки метали от тялото;
 • Профилактика на радиоактивно заразяване;
 • Разтваряне на вредни отлагания в ставите, гръбнак;
 • Разтваряне на камъни в бъбреци, ч. дроб, черва;
 • Лечение на остеохондроза, полиартрити, подагра, ревматизъм;
 • Почистване на тялото за засилване на концентрирането и успеваемостта на нестабилни деца;
 • Почистване на тялото от отрови, изработени от негативни емоции.

Против ацидоза

Содата неутрализира киселините в тялото, повишава алкалните му резерви и поддържа pH на кръвта в рамки 7,36 – 7,47. С-ст под 6,8 сочи, че кръвта е твърде кисела, налице е силна ацидоза и следва смърт.

лечение на болести със сода бикарбонат

Клетките загиват и в твърде кисела, и в твърде алкална среда

Повечето съвременни хора са със завишена киселинност в тялото. Щом кръвното pH падне под 7,25, (тежка ацидоза) е необходима алкална терапия: прием на 5-40 г сода в 24 ч. (Справочник на терапевта, 1973).

За корекция на ацидоза се изписват 3/5 г на денонощие (М. Машковски, Лекарствени средства, 1985).

За добро храносмилане

Здравото тяло синтезира за храносмилане силно алкални сокове. Преработката в червата протича в алкална среда под действието на сокове с висока алкалност. Панкреатичният например е 7,7 – 9,0. Ензимите в него работят единствено в алкална среда. Жлъчният е със 7,51 – 8,50.

При засилена ацидоза жлъчката се подкиселява до 6,5 – 6,9 при нормалното 7,3 – 8,5. Смилането се влошава, а тялото се натравя с продукти от зле протеклото храносмилане. Така се образуват камъни в ч. дроб, жлъчн. мехур, черва и бъбреци.

В кисела среда идеално съществуват глисти, острица, аскариди и др. В алкална среда те загиват.

Против киселини в стомаха

Мъчителните киселини и оригването са симптом на завишена киселинност в стомаха. За неутрализирането й е достатъчна 1 ч.л. содичка с мъничко вода, да се разбърка и изпий наведнъж.

По-вкусна рецепта, която премахва и киселините, и оригването, е ½ ч.л. сода в 200 мл – да се бърка до максимално разтваряне.

При гастрит, язва

Белият прах се предписва за премахване на болката и дискомфортните усещания в горните части на стомаха, както и за борба с негативните последствия от болестта.

Внимание! Някои автори отхвърлят содата при гастрит с повишаване на киселинността. Содата се преобразува във въглеродна к-на, която разранява увредените стени на стомаха и задълбочава язвите.

При подагра

Ацидозата е причина за подагра – уратни кристали в ставата. И като следствие – местно възпаляване. Понижаването на киселинността и нормализирането на pH работи като лекарство.

Лечението на подагра със сода помага за контрол над болевия синдром и разтваря вече отложените кристали, образувани от пикочната к-на.

Принципът на лечение е ежедневен прием на сода, разтворена в топла вода. И тук се иска постепенно увеличаване на к-вото, като се стартира от 1/10 ч.л. и се стигне до ½ ч.л.

лечение на подагра със сода бикарбонат

Ефективността на лечението започва да се усеща след 2 дни

При силна болка се вземат 0.25 г сода с водичка и се изпиват веднага. При необходимост содата може да се пие и двукратно в деня. Максималната доза е 4 ч.л. за 24 ч.

За здрави бъбреци

Содата неутрализира излишните киселини и алкализира урината, облекчавайки работата на бъбреците. Предотвратява отлагане на камъни в тях.

Забележително качество на содата е, че излишъкът с лекота се извежда от бъбреците, давайки алкална реакция с урината.

Но трябва тялото да се приучи към содата бавно, защото алкализирането причинява извеждане на мощно к-во шлаки, отложени за много години „кисел“ живот.

За усвояване на витамини

В алкална среда многократно нараства биохимичната активност на аминните витамини тиамин, холин, никотиномид, пиридоксал, цианкобаламин. В киселата среда на отровено тяло и прекрасните растит. витамини не могат да разгърнат качествата си.

При запек

Големи дози сода не се всмукват и провокират диария. Затова содата е и слабително. За ликвидиране на острици и глисти се допълва със содени клизми.

При отравяния

Содата се противопоставя на отравяния с метанол, йод, етилов спирт, живак, формалдехид, бял фосфор, олово и др.

Срещу кариес и за избелване на зъби

При кисела среда на тялото слюнката е кисела (5,6 – 6,7) и постепенно руши емайла на зъбите. В алкална среда слюнката е алкална (7,3 – 7,9).

За терапия на кариес се приема сода, двукратно на ден, за преобразуване и поддържане на средата.

Почистващите свойства на содата повлияват цвета на емайла. Търкането на зъбите води до леко изсветляване за сметка на премахването на по-дълбоко задържаните отпадъци.

Содата се загребва директно с четката за зъби и следва обстойно търкане. Прави се през 7-10 дни.

За спиране на цигарите

Жабуренето с гъст разтвор със сода или обтриване на устн. кухина предизвикват отвращение към цигарите. Може да се вземе мъничко сода под езика и да се остави да се разтвори от слюнката. Дозите са минимални и не се отразяват на храносмилането.

Профилактика на инсулти

Масажирането на венците сутрин и вечер и след това почистването на зъбите със сода, в която е капната кислородна вода, се явява чудесна профилактика на инсулт. Масажът се прави със зъбна четка или направо с пръсти.

При циреи

лечение на циреи със сода бикарбонат

Содата е безопасен лек за циреи на лицето

Циреите прекрасно се лекуват с апликация на сода и алое. Отначало се обработват със сода, а отгоре се налага прясно разрязан лист алое. Превързва се, за да се задържи алоето 2 дни. Не мокрете.

При болки в гърлото

(при простуда и кашлица)

Проверена рецепта срещу болезнено гърло при простуда е жабурене със соден р-р. Концентрацията е 1 ч.л.

Гаргара със сода се предприема при по-дълбоко разположен възпалителен процес. Не преглъщайте, защото содата „откъртва“ отлагания, в които се съдържат и бактерии.

Инхалации със сода и лайка

Дишането на парите на отварка от лайка (1 шепа към ½ л вода) + лъжица сода бикарбонат, действа оздравяващо на дихателния път. Лайката успокоява възпаляването, а содата се включва като антисептик.

При афти

Те са израз на т.нар. афтозен стоматит и са болезнено заболяване. Разтворете с мъничко вода сода до образуване на кашица и с чист тампон нанесете върху афтата. Ако е твърде навътре в устата, внимавайте да се задържи по-дълго върху мястото, без да отмиете със слюнката.

При гъбички и млечница

Млечницата е упорита и трудна за овладяване. Содата твърдо помага. С р-р на 1 ч.л. в литър  преварена и изстудена до 25° вода се извършват промивки на влагалището, със спринцовка се обработва и вътрешността. Прави се минимум 2 дни поред – сутрин и вечер.

При поражения по кожата направете 2%-ов р-р, за да обработите засегнатите участъци. За външна обработка може да подкрепите с няколко капчици кислородна вода.

Лечението на бебетата, засегнати от млечница, след описали ТУК: Гъбички по езика, в гърлото и на други места. Жабурене обмазване и др.

При мазоли и напукани пети

Старите втвърдени мазоли и пукнатините по петите се размекват със содени бани. Краката се държат 15 минути, а размекнатите слоеве се изстъргват с пемза или пила.

При гъбички по ноктите

Гъбичките са инфекция, а содата – антисептик. Лечението – промиване със сода против гъбички или бани на краката. Ефикасна добавка е оцетът.

Рецепта за оцет и сода: в 2 л вода изсипваме 150 мл оцет и 30 г сода. Потапяме за 30 мин.

Сода за коса, против пърхут

сода бикарбонат за косата

Смесваме направо в ръка

Содата бикарбонат е чудна за косите. Когато се добави в шампоана, тя допринася за лечението на прекомерно омазняване и пърхут. Изсипете толкова шампоан, колкото ви трябва за едно измиване. Пускаме 1 ч.л. и се мием с получената смес. Косъмът ще стане чист и блестящ.

При упорит пърхут бабите препоръчват спиране на шампоана и миене на главата с домашен сапун със сода.

При ухапване, ужилване

Содата за хляб успокоява мястото, ухапано или ужилено от насекоми – пчели, оси, комари. Направете 10 %-ов разтвор и намажете с памук. Оставете тампона върху мястото, за да се напои по-дълбоко.

Понякога ухапаното място се подува. За разнасяне използваме кашица от сода и вода, която намазваме. Отгоре налагаме лист живовляк и превързваме, за да остане 12 часа.

Срещу изпотяване

Прабабите ни са използвали содата като дезодорант, за да потискат миризмата на под. Те нанасяли върху сухи подмишници малко прах и леко са го втривали, за да се задържи. Казват, че миризмата на пот се отлага за поне 12 часа.

При пъпки

Маска от овес. ядки и бикарбонат (1 ч.л.), леко размити с водичка, помага за обеззаразяване и успокояване на възпалени участъци по кожата и лекува пъпки. Нанесете на лицето за 20 мин. и  крайно нежно отмийте.

За лечение на пъпки маската се прави на 24 или 48 ч., докато образуванията завехнат.

Сода бикарбонат за коса, лице, пъпки сме дали в подробности ТУК:

Ползи от хлебна сода (бикарбонат) за лице и коса. Маски и рецепти

Лечение на рак

Пиенето на сода се практикува като профилактика на рака и за лечение на вече формирани тумори. Прилага се при образувания на млечна жлеза, кожата, стомаха, женските разновидности и т.н.

Как се приема

лечение на рак със сода бикарбонат

Фундаменталната теория на Симончини е със световна известност

Онкологът Симончини и руският професор Неумивакин са известни с провежданите терапии на рак със сода. Впрочем професорът лекува и други патологии. И двамата са разработили терапевтични схеми, зависими от вида на заболяването и конкретно – тумора, локацията му и други индивидуални показатели.

Ако може да се стандартизира подходът, то най-общо се препоръчва пиене на

сода с малко вода

на празен стомах, поне 20 мин. преди нахранване.

Професор Неумивакин е застъпник на постепенното увеличаване на дозата по схема, като се почва от 1/5 от чайната лъжичка и се стигне до половинка. Содата се разрежда с затоплена вода или мляко, 2/3 бр. на 24 ч.

Тулио Симончини разглежда рака като израз на крайно заразяване на тялото с гъбички, които идеално виреят в кисела среда. Метастазите например търсят слабо място в тялото, а такова представляват различни възпаления в органи и системи, които създават кисела среда.

Така и Симончини, и ред други автори, застъпват лечението на рака чрез установяване и поддържане на алкална среда.

Интересно, човек се ражда с pH 7,41, умира с показател 5,41 – 4,5.

През живота си той губи цели две единици.

Лимфните клетки, призвани да унищожават болестотворни причинители и ракови клетки, проявяват най-голяма активност при pH 7,4. Туморите например, се обграждат с кисела среда, която пречи на лимфните клетки да си свършат работата.

В кисела среда най-често възникват злокачествени новообразувания по лигавицата на хранопровода.

По-детайлно лечебните схеми със сода са дадени ТУК: Теории на Елена Рьорих, Тулио Симончини, Дейвид Айк и проф. Неумивакин за болестите и ролята на содата срещу тях. Конкретни рецепти.

Противопоказания и последствия

Натриевият бикарбонат при венозно вливане носи риск от панически атаки при пациенти с такова заболяване. Това не се отнася за пероралния прием, но все пак содата не се препоръчва за хора с нестабилна психика.

Содата се има за напълно безопасен продукт. Тя носи негативи само при прекомерна употреба.

Вероятни последствия:

 • Раздразване на стомаха и увреждане на лигавиците в стомах и черва, ако содата се събира с храната и провокира повишаване на нивото на солната к-на. Рискът е да се получи гастрит и дори язва;
 • При продължителен прием може да се получи алергична реакция;
 • При безконтролен прием и предозиране може да се постигне обратен ефект – прекомерно снижаване на киселинността на стомашния сок;
 • Содата потиска ръста на флората в тялото и може да доведе до дисбактериоза;
 • Содата лекува запек, но при прекаляване и липса на такава ситуация, тя може да доведе до диария.

Сода при бременност

Заради всичко посочено дотук, содата не се препоръчва на бременни. Рискът е в изменяне на микрофлората и непредвидимо влияние върху плода.

Отслабване със сода

То е по-известно и разпространено от лечението с белия прах. От десетилетия дамите го прилагат за вталяване, като за целта са разработени доста рецепти и комбинации. Содата се пие с джинджифил, с лимон, с мед. Има специални схеми и общи указания. Тази тема сме разгледали ТУК:

Отслабване със сода: Рецепти, комбинации, диети. Отзиви и резултати

Видео рецептата, която избрахме да приложим, е за жабурене и гаргара при болно гърло и ангина:

Молим, споделете вашия опит със содата.
Лекували ли сте се?
Полето за коментари е по-долу.

Източник:

 • supersoda.ru; pobedirak.com
 • lechusdoma.ru; ekolekar.com
 • heaclub.ru

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.