Ползи от хлебна сода (бикарбонат) за лице и коса. Маски и рецепти

♠ Свойства на сода бикарбонат ♠ За лице и кожа ♠ Маски за лице със сода ♠ И със зехтин ♠ И с мед ♠ Против бръчки ♠ Пилинг със сода ♠Против черни точки ♠ Против пъпки ♠ Маски и пиене на сода ♠ Вани

Още в текста: ♠ Сода за коса ♠ Влияние ♠ Сода за хляб в шампоана ♠ Изсветляване, изрусяване ♠ Премахване на пърхот ♠ Измива ли се боята за коса ♠Обезкосмяване със сода ♠ Рецепти за кухнята със сода

По времето на нашите прабаби содата се е продавала в аптеките и се е използвала изключително като лекарство. Днес сме свикнали с по-простите й функции в домакинството и дори трябва да ни убеждават в лечебните й качества.

Докато лечебната сила на содата срещу рака е тема на спорове, то ролята й в козметиката въобще не се оспорва. Сода бикарбонат днес се приема като безопасно и ефикасно средство за ред проблеми на косата, кожата и ноктите.

Свойства на сода бикарбонат

(хлебна)

Главната роля на содата тук е почистваща. Тя дълбоко и „издъно“ изгребва отлагания и токсини и помага за балансиране и нормализиране на жизнените процеси.

Изчистването на кожата премахва черни точки и пъпки. При косата ликвидира омазняване и пърхута. При ноктите се справя с гъбичките.

Като гъба содата изпива всякакви продукти на разпада, частички прах и остатъци от козметични средства, излишна мазнина, образувана на лицето от прекалената активност на мастните жлези. С помощта на содата правим пилинг и маски за балансиране и оздравяване.

Сода бикарбонат за лице и кожа

сода бикарбонат в козметиката, за лице, за коса, маски

Описваме възхитителните ползи от содата за красотата

Содата се използва в следните случаи:

При пъпки и акне;
 При прекомерна работа на мастните жлези и видимо омазняване на повърхността;
 При наличие на черни точки и гнойни процеси;
 При запушване и замърсяване на порите.

Как действа содата на лицето?

Демир бозан билки против инсулт

Положителното действие на содата върху кожата се обяснява с химическия състав на продукта:

⇒ Въглерод – най-доброто средство за премахване на мазен блясък. Той хармонизира мастн. жлези и заздравява зони на възпаление;

⇒ Натрий – елементът прониква в клетките и увлича със себе си полезните в-ва, които сме вложили в маските. Така козметичните процедури стават дълбоко оздравяващи и подхранващи, а клетките на кожата се обновяват;

⇒ Кислород с водород – оказват смекчаващо действие и минимизират агресивността на другите компоненти.

Маските и скрабът за лице от сода са отлични средства за решаване на проблеми. Тяхно достойнство е, че се приготвят бързо, евтини са и се отличават с абсолютна неутралност за разлика от ред синтетични продукти.

Маски за лице със сода

Най-разпространената рецепта е комбинирането на сол и сода. Подобна маска обаче е оправдана само по време на младежкото бушуване на хормоните, когато когата се омазнява прекомерно и се получават неприятни гнойни образувания. Обаче комбинацията разрушава липидния слой на кожата.

маска за лице със сода бикарбонат

Тук ще дадем по-нежни формули, които също са ефикасни

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Маска със сода и зехтин

Смесваме сол и сода в равни количества и наливаме малко зехтин до гъста кашообразна консистенция. Нанасяме с масажни движения върху лицето и отмерваме 10 мин.

Маска с мед и сода

Смесваме равни количества мед и сода и бъркаме до еднородност. Нанасяме с кръгови движения и отмерваме 10 мин.

Заместители на зехтина и меда са: кисело мляко, разбити яйца, сметана.

Внимание! Ако на лицето си имате интензивно развиващи се възпалителни процеси, пробвайте маската в сгъвката на ръката. Липсата на зачервяване ще покаже, че няма да последва алергична реакция.

Против бръчки

Билковите и подхранващи маски тонизират кожата и се противопоставят на стареенето. Ако добавим малко сода в коя да е рецепта, бялото прахче ще спомогне за по-дълбоко проникване на полезните съставки.

Чудесна основа за такива маски са равнецът, кантарионът, розата, копривата и много други. Стягащо действат хумата и яйченият белтък.

Как се прави пилинг със сода

Най-елементарно е да сложим сода към обичайния ни гел за почистване на лицето. Примерно 1 ч.л. към 20-30 мл от миещото средство. Разбиваме и нанасяме с масаж. Отмиваме.

Содата сваля мъртвите клетки и отнема излишната мазнина. Тя регулира и самите мастни жлези.

По-силен ефект има скрабът от сол (морска, но смляна) и сода. Размийте с мъничко затоплена вода, за да стане на кашица и нанесете. Разтъркайте и без да чакате, отмийте. Този скраб не е подходящ за суха кожа. Солта доста изсушава.

Против черни точки

Ще направим рядка кашица с 4 ч.л. сода и колкото вода поеме – най-много още толкова. Полагаме по кожата и гледаме 10 мин. Отмиването е с топла вода, за да се отведе отделеният отпадък от пората и после със студена – за да се затвори. Подробно ТУК: За маските против черни точки!

Против пъпки

Содата бикарбонат нормализира рН баланса на епидермиса, заради чиито нарушения възникват повечето проблеми с кожата. Съединението отрегулира мастн. жлези, които влошават положението. Порите се отварят и започват да дишат. Кожата получава сила, за да се справи с пъпки, акне, възпаления от патогенни микроорганизми.

Внимание! При лечение на кожа содата не се втрива, а се нанася с много леки движения. Нежните зони около очите не се обработват. Внимаваме да не си причиним зачервявания и раздразнения. По-добре 3 пъти да обработим по малко, отколкото веднъж агресивно.

При хроничен проблем с пъпки е препоръчително добавянето на малко сода в миещото средство, ползвано за лицето. Така бикарбонатът периодично ще зачиства повърхността и няма да позволява дълбочинното проникване на прах и бактерии.

Пиене на сода срещу пъпки

сода бикарбонат при пъпки

Пъпките се атакуват отвътре и отвън

Пъпките са резултат от нарушени вътрешни процеси на тялото, основно на стомах и черва. Тялото не съумява да се справи с агентите. Ще му помогнем, ако разумно приемаме по малко сода, колкото да се нормализира pH. Така очистването на епидермиса ще стане отвътре, по естествен начин.

При незадълбочени проблеми дозата е 1/2 десертна лъжичка сода в чашка с течност/ вода – на гладно и на малки глътки. Веднъж на ден стига.

Външна обработка

 • Компрес от сода и вода – забъркваме рядка кашица и напояваме чиста кърпа (пр. носна). Налагаме върху лицето и чакаме 3 мин.;
 • Тампон със сода – кашицата е по-гъста, пр. като сметана. Топим памуче и нанасяме върху пъпките. Изчакваме 10 мин.;
 • Пилинг при пъпки – той трябва да е по-нежен от обичайния, тоест по-разреден. Напълно противопоказан е при силно инфектирано акне и отворени рани. С отлично измити ръце загребваме от рядката кашица, описана по-горе, и леко разтъркваме. Веднага отмиваме.

Маски със сода против пъпки

 • Овесени трици и сода – тази рецепта е за почистване и подсушаване на пъпките, има противовъзпалително действие. Забъркваме голяма лъжица трици с малка лъжица сода и леко размиваме със затоплена вода;
 • Брашно и сода – съотношението е 1:1. Приготвя се по описания за триците начин. Има сходно, но по-меко действие;
 • Мед и сода – ще ни трябва качествен мед, прекрасно би било да е липов. Медът е три пъти по-малко от содата, за да стане гъста и стегната маса. Нанасяме за десетина минутки;
 • Бяла хума, мед и сода – тази формула подхожда на нуждаещата се от подсушаване и стягане кожа. Може да приложим с тампон върху пъпките, но и като обща маска;
 • Кисело мляко + трици за стягане + сода – почиства и подхранва. Маската разхлажда и е много приятна;
 • Мая и сода – 2 малки лъжички мая се размиват до рядка кашица. Прибираме я на топло за 20-ина минути и после изсипваме и десертна лъжичка сода. Веднага нанасяме;
 • Краставица и сода – изпълнява се и с ягоди. Краставицата настъргваме, а ягодите – пюрираме. Стягаме с лъжичка бикарбонат;
 • Маска за много мазна кожа – настъргана ябълка с десертна лъжичка сода или цеден лимон със сода. Втората е агресивна, не дръжте дълго;
 • Маска са суха и лесно зачервяваща се кожа – прекрасно е съчетанието от мед, сметана и щипка сода.

Още „хватки“ за овладяване на косопада сме класифицирали ТУК: 101 рецепти срещу опадане на коса.

Вана със сода против пъпки по тялото

Множество пъпки по тялото трудно се обработват по посочените дотук начини. При изприщване на разни места по тялото по-добре да си направим вана и да обработим цялата кожа наведнъж. Ако проблемът е хроничен, и баните трябва да са периодични. Содата очиства порите от замърсявания и мазнини, унищожава патогенните микроорганизми и подсушава пъпките.

Като плюс содата ускорява кръвообращението и подкрепя естествените процеси в тялото.

Рецепта за вана: 300 г морска сол, 150 г сода, 3 л с 37-40° вода. Заготовката изсипваме във ваната. Отпускаме се в нея за четвърт час.

Още терапии със сода виждаме ТУК: Защо содата е толкова невероятен лек за 50+ болести.

Сода за коса

Влияние на содата на косата

Натриевия карбонат използваме за укрепване на косъма. Под негово влияние косата става по-гладка и здрава, не се накъсва и изглежда в отлично състояние. Той оздравява и скалпа, като премахва патогенните микроорганизми, прекомерното омазняване и засилва храненето чрез кръвотока.

сода бикарбонат за коса

Ефект от содата нагледно

Ефектът е чудесен, а противопоказания няма. Косата започва да расте по-бързо и леко се изсветлява.

Сода за хляб в шампоана е лесният начин за обработване на косъма. Постепенно – за няколко процедури, ще се отмият наслагвания и в дълбочина. Косата ще се оживи. Кожата ще се витализира.

Размесваме сода и шампоан колкото за момента и веднага използваме.

Разтвор на сода за втриване е друга методика за обработване. Тя се предпочита, когато проблемът е по-скоро в скалпа. Разреждаме 2 големи лъжици сода с 200 мл вода, изчакваме да отмине шуптенето, и равномерно разпределяме по главата. Леко втриваме с ръце, изчакваме малко и готово.

Премахване на пърхот със сода

Пърхотът нерядко се появява у хора с чувствителна към външните въздействия кожа. Те се мият с твърда вода, пресушават скалпа и го отварят за пърхот. А содата отстранява този проблем. 2-3 лъжички в 3 л вода за изплакване правят чудеса. Те омекотяват косата и успокояват скалпа. Содата дезинфекцира и ликвидира евентуални патогени.

Изсветляване на косата

(изрусяване)

Содата не променя естественият цвят на косъма. Лекото изсветляване идва от по-дълбокото почистване. Но белият прах умее да катализира други съставки, които слагаме за изрусяване – мед или лимон. Природните средства не изменят цвета кардинално, но изсветляват с няколко нюанса.

Рецепта: измиваме главата със сода и изплакваме с разтвор от 1/2 цеден лимон и 20 мл мед. След 4-5 обливки ще видим ефект.

Измива ли се боя за коса?

Да, леко се смъква. Содата премахва и зеления оттенък, който понякога се получава при блондинките. Ако свалянето на боята е желано, ползвайте соден скраб по следната рецепта: 50 мл зехтин, 10 г сода и малко вода. Нанасяме на косата и гледаме да минат 20 мин.

Обезкосмяване със сода

Попарваме лъжичка сода с малко вряла вода. Изчакваме да отмине бурната реакция и охлаждаме до 36°. Напояваме парче марля и го разполагаме върху окосмения участък. Може малко да щипе. Покриваме марлята с найлон и си лягаме. Компресът ще стои 12 часа.

За пълно опадане на космите са нужни от 3 до 7 такива процедури, според индивидуалното качество на косъма.

Ако много щипе, махнете компреса.

Лечение със сода бикарбонат

Козметиката се ползва от някои странични действия на содата. Истинската й ценност е поддържането на pH в тялото. От прекалено киселата среда в организма произтичат ред болести, тялото старее и дори може да загине.

Содата ни лекува от киселини, отлагания в стави и бъбреци, от възпаления в гърлото и дори от рак. За тези качества на белия прах разказваме ТУК:

Лечение със сода бикарбонат: При киселини, подагра и още 20+ болести. Рецепти

Отслабване със сода

Накрая ще споменем и най-прочутото качество на содата бикарбонат – способността й да помогне за извеждане на отложените в тъканите течности, да активизира метаболизма и така по обиколни пътища да доведе за известно вталяване. Здравият човек има стегната фигура и малко мастни слоеве. А содата ни помага да сме здрави.

За отслабването със сода разказваме ТУК:

Отслабване със сода: Рецепти, комбинации, диети. Отзиви и резултати

Рецепти за кухнята

Сода бикарбонат винаги се използва с киселина при приготвянето на храна. Подходящи са лимонова, винена, лимонтузу, кисело мляко, кефир, кисели плодови сокове.

Киселината и основата влизат в реакция и отделят газ, от който тестото набухва, а в него се образуват шупличките. Така печивата стават въздушни и рехави, със специфичен приятен оттенък.

Содата не бива да се предозира, защото прекомерното количество прави тестото тъмно и неприятно на вкус.

Днес повече се използва готовата смес за печене бакпулвер, в която са събрани в общо пакетче сода и лимонтузу.

При замесване бакпулверът се слага в брашното, а содата – в киселото мляко. В никакъв случай не се слага във вода, защото ценният за тестото газ ще се отдели преждевременно.

Дозиране: бакпулверът е дозиран в пакетчета за еднократна употреба, а содата се отмерва спрямо количеството брашно. Стандартно съотношение е 2 ч.л. към 1 кг брашно.

Какво да направим със сода

лесно и бързо

Мекици със сода и кисело мляко

Бърза рецепта, при която тестото се забърква отрецепти със сода бикарбонат, мекици, бухти, питка, хляб

Течните съставки се разбъркват и се изсипват в кладенче в брашното, от което замесваме средно тесто. След като отлежи, пържим.

Бухтички със сода и кисело мляко

Също бърза закуска. Бухтите са подобни на мекиците, но самото тесто става по-сладко, защото добавяме подсладител. Хубава рецепта е:рецепти със сода бикарбонат, мекици, бухти, питка, хляб

В купата се получава тесто, подобно на кексовото, но малко по-гъсто от него. С лъжица загребваме и пържим.

Питка със сода

Избрахме лесна рецепта, за която трябватрецепти със сода бикарбонат, мекици, бухти, питка, хляб

Първо се разбъркват течните съставки и щом стане еднородна смес, се добавя по малко брашното. Накрая се доомесва на дъска. Питката се разполага в тавичка (подмазана) и се пече 40 мин. на 200°.

Тутманик със сода без месенерецепти със сода бикарбонат, мекици, бухти, питка, хляб

Бъркаме средно по твърдост тесто и разстиламе в подмазана тавичка. Намазваме с яйце, за да стане слънчев тутманик.

Кекс с кисело мляко и содарецепти със сода бикарбонат, мекици, бухти, питка, хляб

Подправяме с ванилия и канела, които изсипваме в брашното. Тази смес ще поеме около 3 чаши брашно. Печем на 200°.

Хляб със сода, както и подобните пекарски изделия, са алтернатива на продуктите с мая. Те се предпочитат от застъпниците на здравословното хранене.

А вашата рецепта? Споделете я с читателите!

Във видеото е демонстрирана маска за свежо лице:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.