Щитовидна жлеза, лечение: Хормонална терапия, народни методи. Диета

♠ Причини за дисфункция на щитовидната жлеза ♠ Заболявания симптоми ♠ Терапия ♠ Лекарства за щитовидна жлеза ♠ Допълнителни методи ♠ Лечение при жени ♠ При деца ♠ Операция на щитовидната жлеза

Още в текста: ♠ Народно лечение с билки ♠ Билки при хипотиреоидизъм ♠ При хипертиреоидизъм ♠ Билки при Базедова болест ♠ Профилактика и лекарства ♠ Препарати с йод ♠ Диета

Щитовидната жлеза при жените е с обем до 18 см3, при мъжете – до 25 см3. Тя тежи едва 12 – 25 г, а без нея физиологичните процеси в тялото се сриват.

Разстройствата в този орган от ендокринната с-ма винаги имат драстични или поне осезаеми последствия.  Някои усложнения поставят под риск живота.

Заболяването на щитовидна жлеза не търпи отлагане. Ендокринолозите призовават за реакция още при появата на признаци.

Дисфункция на  щитовидната жлеза (ЩЖ) е нарушение в изработването на хормони, които регулират жизненоважните процеси в организма. То е опасно заболяване, защото трудно се определя. „Щитовидните“ хормони се намират изцяло в норма, докато управляващия ги хормон ТТХ е значително понижен или повишен.

“Демир

При понижено ниво на ТТХ се поставя диагноза хипертиреоза, при повишено ниво – хипотиреоза.

При такова състояние жлезата е постоянно напрегната, въпреки че произвежда Т3 и Т4 в норма.

Причини за дисфункция

на щитовидната жлеза

Отклоненията от нормалната работа на ЩЖ се обясняват с хормонални нарушения. Синтезирането на определени хормони е съществено за функционирането на тялото, но и за самия ендокринен орган.

В съвременните условия броят на болните постоянно расте. По неофициални данни към 40% от населението има някакви изменения, свързани със щитовидна жлеза.

Почти безконтролен, този растеж се обяснява с:

лечение на щитовидна жлеза

Как би изглеждала една и съща жена, страдаща от повишени (горе) и понижени (долу) щитов. хормони

Неправилни или опасни хранителни продукти;
 Негативна и замърсена околна среда;
 Наследственост;
 Стрес и страх;
 Неправилно избрана или проведена терапия с полови хормони.

Заболявания на щитовидна жлеза

Те биват няколко вида, характеризиращи се с отклоняване от нормалната работа на органа.

Хипертиреоидизъм е следствие от повишена функционална активност – прекомерен синтез на тиреотропни хормони.

Хипотиреоидизъм е следствие от понижена функционална активност – недостатъчен синтез на тиреотропни хормони.

В първия случай почти сигурно последствие е увеличаването на жлезата по обем, доста често – появата на възли. И в двата случая ендокринният орган „се напъва“ да произвежда повече хормони. Това се случва и при снижена функция – мозъкът забелязва недостига и подава команда да се повиши производството.

Една група патологии на щитовидната жлеза са резултат от автоимунни процеси. Работата на органа бива нарушена заради заболяване на тъкани, атакувани от собствените имунни клетки.

Непосредствени причини за дисфунция са:

 • Недостатъчно количество храна със съдържание на йод;
 • Йоден дефицит заради лошо усвояване на елемента (в резултат от разстройство на ендокринната с-ма);
 • Външен и вътрешен стрес – лоша екология и нервно напрежение;
 • Генетична предразположеност.

Симптоми на заболяванията

лечение на щитовидна жлеза

Хипо – забавяне, хипер – забързване на метаболизма

Главни симптоми на хиперактивност на ЩЖ:

 • Снижаване на теглото;
 • Внезапно чувство на страх;
 • Нарушен сън;
 • Повишено изпотяване;
 • Тахикардия;
 • Тремор на крайниците;
 • Постоянна смяна на настроенията.

Главни симптоми на понижена активност на ЩЖ:

 • Напълняване;
 • Ускорено настъпване на умора;
 • Слаба концентрация на вниманието;
 • Голямо количество отоци;
 • Влошено състояние на коса, сухота на кожата, чупливост на ноктите;
 • Постоянна сънливост;
 • Брадикардия (разредено сърцебиене);
 • Нарушения в храносмилането.

Последствията от заболяванията са крайно опасни.

Излишъкът от хормони (хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза) влияе върху нервна с-ма и води до образуване на тумори и възли в органа. При такива хора се развиват психични нарушения. Повишената продукция на тиреотропни хормони причинява Базедова болест (вид гуша), при която жлезата нараства и се очертава на шията, очите „изхвръкват“ навън.

Недостигът на хормони (хипотиреоидизъм) влияе върху работоспособността чак до пълната й загуба. Възникват нарушения в работата на вътрешните органи – особено на черва и стомах.

Между тях:

Еутиреоза

Съществува погранично състояние, когато в ЩЖ започват да се развиват патологични процеси, но хормоните все още са в пределите на нормата. Този етап – еутиреоза, е доста затруднително да бъде разпознат. Понякога липсва симптоматика, но ориентир е тиреотропния хормон, който „управлява“ тиреотропните. Ако той бележи изменение, скоро и в жлезата ще настъпи такова. Въпрос на време е.

Еутиреоидното състояние понякога е свързано с дефицит на йод. Понятието се използва и при възлеста гуша – увеличаване на жлезата със съхраняване на нормалната й функция.

Ако еутиреозата не бъде установена в ранен етап, на неин фон възникват много по-дълбоки изменения в структурата на щитовидната жлеза, водещи до тиреотоксикоза.

По-прецизно симптоматиката разглеждаме ТУК:

Болести на щитовидна жлеза: Подробни симптоми. Полова специфика

Нерядко болестните признаци се тълкуват погрешно или се отнасят към съвсем друг тип патологии. Болната щитовидна жлеза не бива диагностицирана дълго време и се случва задържане на необходимото лечение. Болестта прогресира, преди да бъдат взети мерки.

симптоми на хипотиреоидизъм

Умората при недостиг на хормони е показателна

Скоро се нарушава обичайният ритъм на болния, той се чувства странно или направо зле. К-вото на синтезираните хормони започва да се променя, с което се нанасят корекции върху температурната регулация, сърдечната дейност, ЦНС, метаболизма. Визираните процеси са дотолкова значими, че каквото и да е отклонение завършва със заболяване.

Терапията на ЩЖ е пожизнена отговорност. За пациента е най-добре да започне лечение възможно най-рано. То ще го съпътства до края на живота му.

Лечение на щитовидната жлеза

Не съществува обща схема за терапия, доколкото заболяванията в този орган за доста различаващи се. Точното диагностициране предполага и адекватност на лечението. Много е важно това да се случи на ранен етап, а не да се „донаглася“ диагнозата.

Схематично погледнато, при нарушения в щитовидната жлеза се подхожда по следните начини:

 • Медикаментозно лечение
 • Ползване на добавки
 • Радиоактивен йод
 • Операция

Медикаментозното лечение помага при отклонения и в двете посоки – и при увеличено съдържание на хормони, и при недостиг.

За намаляване на прекомерното к-во хормони се назначават бета-блокери, стероиди. Те водят до преобразуване на хормоните, регулират работата на сърцето. Паралелно се назначават противовъзпалителни препарати от нестероидния ред, така че двата вида да не се конфронтират.

При недостиг на хормони и слаб синтез се назначават заместители на действието им.

И в двата случая специалистът контролира състоянието на кръвта и измененията в концентрациите на хормоните.

Биодобавките помагат при недостиг на хормони. Най-популярните са базирани на селен.

Радиоактивният йод унищожава част от клетките на жлезата. Тя се смалява или се премахват остатъци от патологични образувания.

Радикално е оперативното отстраняване на цялата жлеза или резекция на увредени части от нея. Оперативното вмешателство е крайна мярка. Ползва се, когато лекарственият подход не е помогнал или е противопоказан.

Оперативното премахване е оправдано при туморни образувания, при тежка ситуация с риск за живота, при прекомерно увеличение на органа. Ако жлезата не е силно увеличена, може да се ползва пункция.

Причини за прилагане на хирургия в крайни случаи:

 • ЩЖ съдържа много кръвоносни съдове, което усложнява операцията;
 • Възможна е загуба на гласа и увреждане на паратиреоидните жлези;
 • По време на възстановяването болният се подлага на хормонална терапия.

Оперативното вмешателснтво нерядко води до разни усложнения, които могат да приключат с инвалидност. Плюс това след операцията нерядко се разгръща хипотиреоидизъм, обричащ  пациента на доживотен прием на хормони.

Лекарства за щитовидна жлеза

Хипо- и хипер- измененията в жлезата се поддават на медикамент. терапия. Стандартната схема е прием на тиреоидни хормони и техни комбинации, а също и медикаменти с неорганичен йод.

лечение на щитовидна жлеза

Стрес и проблеми с храненето отключват патологии в ЩЖ

При хипотиреоидизъм заместителната хормонална терапия се осъществява до края на живота. Недостатък е, че под влияние на редовните добавки жлезата напълно престава да изработва тиреоидни хормони и пациентът се оказва в пълна зависимост от приеманите лекарства.

При хипертиреозата терапията не е така очевидна. Тя зависи от причината, провокирала излишъка от хормони. Целта е да се намали хиперфункцията на самата жлеза. Затова се прилагат препарати – тиреостатици и медикаменти срещу натрупване и усвояване на йод.

Разпространен метод на лечение на гуша е приема на радиоактивен йод. Той намалява изразеността на симптоматиката, но в повечето случаи няма капацитета да доведе до пълно оздравяване.

Тироидни хормони

Левотироксин натрий

Попълва дефицита от хормони на ЩЖ. След частично метаболизиране в ч. дроб и бъбреци оказва влияние върху развитието на ръста на тъканите, върху обмяната на в-вата.

В малки дози има анаболно действие, в средни стимулира развитието, повишава потребността на тъканите от кислород,стимулира метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите, повишава функционалната активност на сърце и съдове и на ЦНС.

В големи дози потиска синтеза на тиротропин-свързващия хормон от хипоталамуса и тиреотропния от хипофизата.

Терапевтичен ефект се регистрира след 7 – 12 дни и още толкова време се съхранява ефекта след спиране на приема.

Клиничният ефект при хипотиреоидизъм се явява след 3-5 денонощия. Дифузната гуша намалява или изчезва в течение на 3 до 6 месеца. При късните възлови стадии значителна редукция на размера се регистрира при 30%, но рискът от по-нататъшен растеж е голям.

При вътрешен прием 80% от приетият хормон се всмуква в тънките черва. приемът на храна понижава абсорбирането. Максимално насищане на плазмата се достига след 5-6 часа. Свързването с протеините на плазмата е над 99%.

Търговски наименования у нас са:

 • L-Тироксин на Berlin-Chemie, предлаган на таблетки по 50, 75 и 100 мкг.
 • Еутирокс на Merck KgaA, предлаган на таблетки по 25, 50, 75, 100 и 125 мкг.

Тиреоидният хормон левотироксин произвежда ефект, идентичен на естествено синтезирания. Приема се, за да замести същия липсващ или намален по количество хормон или да разтовари работата на жлезата.

Хормонът се прилага:

 • при хипотиреоидизъм;
 • за профилактика на увеличена ЩЖ (гуша);
 • в следоперативното възстановяване;
 • като допълнителен медикамент към тиреостатици за потискане на функцията на ЩЖ, при тумори, за потискане на растежа.

Народно лечение с билки

В ранните етапи на заболяла ЩЖ работят нар. цярове. Отварки от билки „бият спирачка“ и намаляват скоростта на развиване на патол. процес. Понякога успяват и да го премахнат. Обаче успешността на лечението зависи от възприемчивостта на тялото към такива методи.

Някои билки, използвани за лечение на ЩЖ, са валериана, мента, глог, екзотичният фейоа. Те нямат противопоказания.

Змийско мляко
народни средства за лечение на щитовидна жлеза

В рускоговорящите страни й казват чистотел

С висока ефикасност в борбата с увеличената ЩЖ е змийско мляко. Но внимание! Това растение трябва да се употребява повече от внимателно. То е силно отровно. Предозирането води към повръщане, дисбактериоза, диария. Има риск вместо да се лекува, тялото да бъде обременено.

Лечението се извършва с тинктура, приложена по следната терапевтична схема:

Започва се с ниска концентрация. За максимално разреждане се препоръчва добавянето и на мляко. Срокът на този етап е 2 мес. Ако по време на лечението забележите отрицателни реакции, може да заместите с мазане на шията със сок, изцеден от прясното растение. Тук отново е съществено да се следи концентрацията, за да не се увреди кожата.

Формула за тинктурата: наситнете билката и запълнете с нея стъклен съд на 50% от обема му. Допълнете с водка и разбъркайте. Тинктурата ще е готова след 14 дни, прекарани на тъмно. Единствената грижа по приготвянето е периодичното разклащане.

Готовата тинктура се пие сутрин, преди всичко друго. Стартира се с 2 капки, към които на сл. ден се слагат още 2 капки, докато станат 16 бр.

Такава настойка се справя с кисти на житовидна жлеза, възстановява функциите на органа и намалява проявите на автоимунни заболявания.

Пиявици

Пиявиците частично нормализират нивото на хормоните при хипертиреоза. Техният секрет повлиява невроендокринни нарушения и възстановява имунитета.

Звездица (врабчови чревца)

Тя регулира различни нарушения при хиперфункция на жлезата, но също и при недостиг на изработваните хормони. Използва се в следните форми:

 • На сок, изцеден от свежи листа. Зелената маса се промива обстойно и се смила в месомелачка. Кашицата се минава през марлена тъкан. Сокът се съхранява в стъкло в хладилника. Приема се по 5 мл, еднократно, всеки ден. Курс на терапия – 3 месеца.
 • В сбор, заедно с дяволска уста и плод шипка. Съотношението е по 1 суп. л. от трите към 500 мл вода. Само се запарват за 40 мин. Отварката се редува със сока и се приема еднократно на ден, по 5 мл. Курс на терапия – 3 седмици.

Добро разпределение е сок преди закуска и отварка преди вечеря.

Препоръчителен е ултразвук преди целия лечебен курс.

Още рецепти:

 • Маз за гуша: 200 г пресен лист бяла върба се вари в 300 мл, докато консистенцията заприлича на палачинково тесто. Охладено, се нанася върху ЩЖ и покрива с найлон. Процедурата е 20 мин. Върбата помага при разни видове ендокринни нарушения;
 • Сок от репей: свежи листа се измиват и прекарват през месомелачка. Сокът се отделя чрез марля. Приемът е по 15 мл на ден, наведнъж. Прием на 5 седемдневни курса с пауза от по 7 дни между тях. Лекува образувания и калцирания;
 • Лечебен гердан: 10-15 скилидки чесън (белен) се нанизват на конец, който да минава през центъра им. Герданът се слага през нощта, така че да се опира в гърлото. Сутрин се сваля. Курс 10 дни. Герданът е ефикасен при понижена и повишена функция на жлезата. Облекчава симптоматиката;
 • Компрес от зелев лист: един голям лист се измива и трикратно се потапя във вряща вода. Охлажда се леко и се полага на шията. Закрепва се с шал за половин час. Курс 30 дни. Помага при хипер функция.

  народни средства за лечение на щитовидна жлеза

  ЩЖ може да алармира за проблем и чрез болка

Билки при хипотиреоидизъм:

 • Джинджифил – стимулира кръвообращението, премахва умората и усещането за студ, подобрява храносмилането. Приема се на чай. Рецепти ТУК: Чай от джинджифил;
 • Жълт кантарион – помага при умора, апатия, депресия, отсъствие на апетит. Приема се на таблетки по 0.5 мг в течение на месец;
 • Морски водорасли, келп – богати на йод, те са незаменими при хипотиреоидизъм. Внимание, при прием на лекарствени добавки с йод има риск от предозиране;
 • Глухарче – взема се срещу запекът, който нерядко съпровожда състоянието. Регулира червата. Приема се на чай. Рецепти ТУК: Чай от глухарче.

Още билки при понижена функция сме дали ТУК: Магнезий, гинко билоба, ехинацея и др. средства срещу хипотиреоидизъм.

Билки при хипертиреоидизъм (тиреотоксикоза):

 • Дяволска уста – има седативни и спазмолитични свойства, три пъти по-ефикасна билка от валерианата. Приема се на чай, а през лятото – на сок по 30-40 капки на 24 ч. Неподходящо лекарство за бременни;
 • Глог – стимулира кръвния поток към сърце, оздравява съдовете, намалява болезнеността в ставите. Природна алтернатива на бета-блокерите. Приема се на чай;
 • Мента – флавоноидите и полифенолите в нея потискат прекомерния синтез на тиреотропен хормон, което води до снижаване и на другите хормони. Работи самостоятелно в леки случаи и подкрепя лекарственото лечение с антитиреоидни препарати. Подходяща и за деца.

Билки при Базедова болест

 • Бяло прозорче – приготвя се тинктура от 1 с.л. суха билка и 200 мл водка. Настойва се 14 дни далеч от светлина. Доза: 4 Х 5-7 мл на ден;
 • Конски лапад – 50 г млян корен + 500 мл водка. Настойва се 7 дни далеч от светлина. Доза: 3 Х 20 мл.

Базедовата болест разглеждаме специално ТУК:

Базедова болест: причини, симптоми. Поражения на други органи. Изследвания и лекарства

Профилактично средство срещу заболяване на ЩЖ е чаят от лайка. 200 мл всеки ден стигат за понижаване на риска от развиване на тази патология, както и на рак на жлезата.

Силна в профилактиката е и смокинята – по 5 плодчета всеки ден, за предпочитане пресни, но полезни са и сушените.

Специфика при бременни и деца

При бременност някои нар. рецепти са противопоказани, защото повдигат тонуса на матката и застрашават плода. За деца също не са препоръчителни всички методики.

За уязвимите групи е показана т.нар. йодна мрежа – нанасяне на йодна тинктура върху кожата под формата на фигура, наподобяваща мрежа. Линиите са през 1 см, така йодът попада равномерно в организма. Мрежата се рисува върху жлезата. Продължителност на терапията – 1 седмица.

Мед и прополис са универсален лек за ЩЖ. Детската доза е 0.5 ч.л. мед на ден, за бременни – 1 ч.л. Прополисът се оформя на топче и се дъвче по няколко минути.

Превръзките със синя хума също не носят риск. За дечицата стигат 10-минутни процедури, за бременните може и 15 мин.

Прекрасна профилактика е ламинарията. Водораслото се добавя в салатите, а може да се пие и на прах. Тя се дава след 6 г.

Противопоказания

Противопоказани нар. лекове за бременни и деца са кислородна вода, билките освен лайката, пчелен подмор, мумие, борови връхчета. Те носят риск от прекъсване на бременността или от възникване на алергични реакции.

пункция на щитовидна жлеза

Пункция на ЩЖ – за диагностика на раков процес

Сред пациентите се обменят повече от описаните тук рецепти. Препоръчваме избраното да изговорите със специалист.

Възможни негативи от нар. средства са диспептични растройства, киселини, метеоризъм. Особено уязвими са пациенти с храносмил. проблеми.

Възможно е при ново нар. лекарство тялото да реагира с временно влошаване на състоянието, след което да се адаптира към терапията и негативната му реакция да отшуми.

Профилактика, лекарства

Предпазните мерки се базират главно на приема на йод и йод-заместващи препарати с цел предотвратяване на йоден дефицит. Такива мерки са показани при:

 • Установен недостиг на йод;
 • Като повсеместна терапия за хора над 65 г.;
 • След операция до възстановяване на функционирането на жлезата;
 • Като профилактика и терапия на дифузна гуша.

Всички лекарства с йод се приемат по назначение на ендокринолог. Таблетките се пият на курсове, ежедневно. Те нямат странични ефекти, но са неподходящи за хора със свръхчувствителност към йод, при хипертиреоидизъм, дифузна гуша.

При прекомерен прием на йод се наблюдава оцветяване на лигавиците в кафеникаво, диария и други симптоми на интоксикация на тялото.

Препарати с йод

Приемът на йод се определя от специалист по строги показания, защото принципно човекът получава достатъчно чрез храната и въздуха (йодни пари).  При необходимост да се повлияе обмяната, да се усили функцията на щитовидна жлеза, за продуцирането на повече хормони и при други конкретни състояния, преценени от лекар, се изписва йод като добавка.

Йодните добавки са таблетирани или на капсули, моно или с комплексен състав. Нерядко се посочва източника на елемента, напр. Йод от келп (Биовеа). Други продукти са подходящи за деца като дъвчащи мултивитамини Мореплаватели + йод.

Предлагат се и течни формули като Олигомакс – разтвори на йод и на селен в морска вода.

Други продукти са комплексни за щитовидна жлеза като таблетки на Viridian, съчетаващи базовите йод и селен с В-витамини, цинк и растителни екстракти.

За щитовидна жлеза са създадени още продукти със селен, магнезий, комплекси с хром и др.

Визираните препарати са категоризирани като добавки, не изискват рецепта, но определено изискват назначаване от лекар. Не всички патологии, свързани с тази жлеза, се нуждаят от добавяне на йод.

Да внимаваме и за скрити източници на йод като:

 • Йодова (йодна) тинктура за обработване на рани и за обеззаразяване;
 • Сиропи за кашлица с йод;
 • Амиодарон за сърце;
 • Контрактни в-ва за рентгеново изследване;
 • Лекарства с йод-повидон;
 • Мултивитамини на таблетки със съдържание на йод.

Диета за щитовидна жлеза

Цялата храна, употребявана от човека, трябва да поддържа щитовидната жлеза. Йодът и другите потребни елементи се приемат почти изцяло от храната.

диета за щитовидна жлеза, хранене

Ябълки и ядки – топ полезни!

При развито заболяване диетата повишава своето значение. На болните се препоръчва вегетарианско меню с акцент върху растителните протеини, плодове, ядки и кореноплодни.

Страдащите от хипотиреоидизъм пациенти разчитат на менюто, за да възстановят запасите си от йод,  да се предпазят от развиване на новообразувания и да „напълнят“ клетките си с кислород.

Йодсъдържащи храни, разрешени при увеличена ЩЖ, са:

 • Морски дарове, водорасли;
 • Зърнени храни
 • Малина, цвекло, цариградско грозне и други растителни храни с много манган;
 • Мед;
 • Ядки.

От менюто излизат напълно колбасите, говеждото и мазното месо, сосовете, майонезите и острите подправки.

Препоръчително е болният да похапва леки храни, каши, блюда на пара или варени и да пие само чиста вода.

При гуша се прилага диетично меню, изготвено от ендокринолог конкретно за болния.

При заболяла жлеза се ограничава соята, соевите продукти и храните със скрито съдържание на соя. Соята поглъща ендокринните хормони и провокира повишената им изработка.

Показано е болните да намалят приема на калций-съдържащи храни (и добавки), защото те бавят усвояването на хормоналните лекарства.

Болните с наднормено тегло включва в храненето си продукти с по-голямо съдържание на целулоза.

Болести на щитовидна жлеза се установяват с набор от образни и лабораторни изследвания, които сме описали ТУК:

Щитовидна жлеза: хормони, функция. Изследвания

А ето и съвети за щитовидна жлеза от известния ни д-р Гайдурков:

Ще споделите ли с нас и читателите ваши рецепти за щитовидна жлеза?
Какво ви помогна, кое бе ефективно и полезно за вас?
Заповядайте в полето за коментари.

Източник:

 

 

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.