Температура при бременни според триместъра. Норма и възможни заболявания

♠ Нормална температура през бременността ♠ Причини за висока температура при бременни ♠ Температура при ранна бременност ♠ Във втория триместър ♠ В третия триместър ♠ Възможни заболявания ♠ Възможни симптоми ♠ Температура и кашлица ♠ В какво се състои опасността

Още в текста: ♠ Как да свалим висока температурата при бременност ♠ Народни средства за сваляне на температура ♠ Профилактика при бременни ♠ Кога да отидем на лекар?

Природата е създала оптимални условия за зачеване и износване на чов. същество. Имунитетът на майката автоматично се снижава, за да позволи задържането на новия живот, който на 50% носи непозната ДНК – тази на таткото.

Ослабеният имунитет естествено отваря врата не само за бебето, но и за болести. Много патологии провокират повишаване на телесн. температура. Това е нормално. Тялото изработва антитела за атакуване на болестотворния агент.

Но боледуването през бременността е крайно нежелателно. Най-малкото защото лекарствата са нежелателни и дори опасни. Затова повечето жени се боят от всеки скок в температурата и перманентно се стараят да се защитят от простуди и вируси. Разбира се, това не винаги им се удава.

Нормална температура на бременна жена

Зачеването като факт не повишава телесната температура. В норма тя е до 37°С. В идеалния вариант  – 36.6°С, но не е задължително, защото тук влияят и ред индивидуални особености.

температура при бременните, бременност, норма,

Да избегнем излишната паника чрез информираност

Някои отклонения от посочените стойности се смятат за нормални.

В първия триместър може температурата на бременната да се повиши до 37.4°С. Такава стойност се приема за норма и е един от признаците, че в майчиния организъм се заражда нов живот.

Причини за висока температура

при бременни

Простудни заболявания (ОРЗ, ОРВИ, грип и др.);

 Инфекции;

 Хормонални нарушения;

 Алергични реакции;

 Заболявания на кръвта;

 Пиелонефрит и др. патологии на пикочната с-ма;

 Прегряване на организма.

При възникването на заболяване по-обичайно е повишената T° да се комбинира и с друг симптом, който насочва към същността на развиващия се патологичен процес: втрисане, хрема, кашлица, гадене, диария, слабост, повръщане, главоболие, болезненост в гърба или корема, болезнено уриниране и т.н.

Нито един от признаците не бива да се изпуска от внимание, защото заедно с болестта се поражда риск от нарушения в развитието на плода.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Температура при ранна бременност

Във времето от зачеването до IV седмица може да се случи аборт – под въздействие на различни неблагоприятни фактори, в това число и повишена Т°. Нерядко е защита  на тялото при увреждания на плода, несъвместими с живота.

температура при бременните, бременност, норма,

Отначало Т° трябва да се мери сутрин и вечер. Така се определя нормалната за дадената жена динамика

Между 4 и 14 седмица от зачеването високата Т° е много опасна. В този период се формират повечето системи в тялото на бъдещото детенце. Прекомерното загряване носи опасност от патологии на нервната, сърдечната и съд. системи, недоразвиване на крайниците и на очните ябълки, дефекти в лицевите кости.

След 14 седмица вдигането на температура вече не е така опасно. И все пак то има капацитета да даде неприятни последствия като:

 • Формиране на тромби;
 • Нарушено кръвоснабдяване на плацентата;
 • Кислородно гладуване на плода.

В първия триместър реакцията и лечението са усложнени заради естествените ограничения в използваните медикаменти. Разрешените са твърде малко, а всяка терапия се контролира от лекар.

Температура във втория триместър

Този период носи успокоение за майката, защото значително намалява рискът за плода при вдигане на температура. Все пак самата поява на температура може да показва сериозно заболяване, така че състоянието не бива да се остави без контрол и лечение.

Температура в трети триместър

В късните срокове от бременността тялото на майката се готви за предстоящото раждане. Плодът вече е сформира и рискът за развитието му заради хипертермия е минимален. Но вероятността от възникване на хипоксия и преждевременно раждане се повишава.

Впрочем понякога повишената Т° в трети триместър е следствие от изработването на хормона прогестерон.

Броени дни пред раждането Т° може да се качи до 37.5°С. Този момент не бива да се оставя без внимание и е повод да се изключат сериозни заболявания.

Нормалната температура при човека не представлява само една цифра, от която не бива да се отклонява. Това е показател, който варира и се влияе от най-различни фактори, включително от възрастта, пола, расата и народността. Тези детайли разглеждаме ТУК:

Нормална телесна температура. Фебрилна, субфебрилна. Базална, орална. Повръщане и др. симптоми

Опасности

от повишаване на температурата

С какво е опасна високата Т° за бременните?

Като начало да дефинираме „опасна“ – това е температура над 37.9°С. Ако тя се съхрани продължително време (над 3 денон.), е възможно следното:

 • Изменение на синтеза на белтъчините;
 • Нарушения в работата на сърце и съдове (като следствие от интоксикацията);
 • Нарушения във функционирането на плацентата;
 • Промени в тонуса на матката, които да причинят аборт/ преждевременно раждане;
 • Поява на риск от аномалии в развитието на органите на плода.

Риск създава не само високата температура, но и заболяването, което я е причинило.

Възможни заболявания

през бременността

Жената вдига температура през бременността поради самото износване на плод или когато развие инфекциозно или възпалително заболяване.

температура при бременните, бременност, норма,

Т° може да се върти около 37°С през цялото износване. Вниманието се изостря при приближаване на 38°С

В периода на хормоналното пренастройване на организма телесн. температура може незначително да се повиши (в норма до 37.4°С). Такова е влиянието на повишеното количество синтезиран прогестерон, който отговаря за съхранението на плодното яйце и за потискане на имунната с-ма.

Вследствие на потиснатия имунитет организмът е изложен на атаки от болестотворни агенти. Затова е правило бременната да съблюдава по-стриктна хигиена и да избягва събирания на много хора.

Нерядко предприетите мерки не дават ефект и жената развива респираторна инфекция, грип, простуда. Тези болести са коварни заради риска от усложнения във вид на трахеит, ларингит, отит или пневмония.

Вирусите лесно проникват през плацентата и негативно влияят на плода. На фона на тежки инфектирания може да се стигне до аномалии в развитието на детето или до спонтанен аборт.

По-сериозни се считат пикочните и чревните инфекции, при които скокът на температурата е от първите симптом.

Пиелонефритът е разпростран сред бременните. Той се развива като следствие от натиска на плода върху пикочните пътища. Оттока на урина се затруднява и следва инфектиране.

Освен високата температура, се наблюдават обща слабост, главоболие, болезненост в ниската част на гърба, която понякога се отдава към слабините и бедрото, болезнено уриниране.

Заболяването не бива да остава без внимание, защото по-късно се развива гестоза, а у плода възниква кислороден глад и задържане на развитието. При сериозни случаи може да се провокира аборт.

Чревните инфекции са често страдание сред бременните. Проявява се като гадене и повръщане – симптоматика, която принципно се асоциира с бременността. За да се различи, се внимава за поява на по-меки изпражнения, рязка болезненост в корема и естествено – силно повишена температура.

Кога имаме проблем?

Най-рисково е лекуването на инфекции в първия триместър, когато практически всички лекарства са противопоказани. В същото време заболяването не бива да се остави без внимание. Рядко температурата е единствен признак на болестта. Към нея се присъединяват кашлица и хрема (при респираторните), болки и диария (при чревните) и др.

Температура и кашлица

Повишаване на температурата, съпроводено с болно гърло и кашляне, се среща най-често при бременните. Съчетанието е признак на респираторна инфекция или грип. Във всеки случай поемането на обилно к-во течности е двоен удар върху болестта: провокира потоотделяне (което сваля температурата) и премахва неприятните болеви синдроми.

Ако болката е рязка и остра, предположението е ангина (която за жалост се лекува само с антибиотици).

Болезненото гърло дори с температура от 37.5°С задължава бременната да се прегледа при специалист и да започне терапия възможно най-рано, предпазвайки се усложнения. Много помага паралелното обработване на гърлото със сода, сол или йод.

Кашлицата при мама се понася зле от плода. Сътресенията го карат да се чувства дискомфортно. Тук също помагат много топли течности.

Внимание! Висока температура, която продължава цяла седмица, е сигурен белег за развиващи се усложнения, които през бременността могат да създадат допълнителни грижи.

Да различим:

Аксиларна и базална температура

температура при бременните, бременност, норма,

Базалната Т° се следи преди, а аксиларната – след зачеването

Аксиларна се мери под мишницата и повишаването й е знак за болестно състояние (реакция на имунната с-ма.

Базалната се мери във влагалището, и се използва със съвсем различна цел – тя бележи началото на овулацията. В този момент локалната Т° се качва с ок. 0.5°С.

Висока температура: какво да правя?

Топ 5 първи мерки

Първото: да се открие причината за повишената Т°. Когато жената е бременна, всякакви симптоми – дори най-минималните, я изпращат за консултация с лекар. Целта е да се избегне по-голяма част от болестния процес.

Свалянето на температурата е необходимо, когато тя превишава 37.8°С или се е задържала на високо ниво в продължителен период от време. За опасен срок се смятат повече от 3 дни.

Второто: бременните не си самоназначават медикаменти, защото може да сбъркат при избора. Решението ще вземе лекар, като отчете състоянието на жената и евентуално поиска някои изследвания.

Високата температура се сваля по-леко през II триместър, защото тогава повече лекарства  са разрешени. В първите месеци медикаментите са крайно нежелателни.

Как да свалим температура при бременност?

Течности

Пиенето на голямо к-во топли (не горещи) течности е първата мярка при температура. В първия триместър количеството може да не се ограничава. В напреднала бременност обемът е по-премерен заради риска от появата на отоци.

температура при бременните, бременност, норма,

Помощници в свалянето на Т° без лекарства

За сваляне на температурата подхожда несилен чай с лимон, разредена отварка от лайка или липа, чай от малини. Прекрасно средство е млякото с масло и мед. Друг начин: разредено с водичка сладко от малини.

Лекарства

На бременната е разрешен парацетамол. Той се взема еднократно, в случай че Т° е преминала 38°С. Ако е извикан лекар (което е препоръчително), междувременно може да се вземе само ½ таблетка парацетамол. Специалистът ще определи терапията по-нататък.

Абсолютно неприемливо е пиенето на аспирин. Той може да причини нарушения в развитието на плода или да провокира аборт.

Компреси

Прохладните компреси на челото облекчават състоянието и реално намаляват температурата.

Още мерки (включително общи) за сваляне на температура ще откриете ТУК: Клизма, разтривки, свещички и още 10+ начина да се справим с температурата.

Помощни мерки

при температура

 1. Умерено до ограничено ядене – тялото с температура не бива да се „тъпче“ с храна и да му се отклоняват сили от борбата с болестта. Не напразно болните нямат апетит – това е естествено и правилно;
 2. Засилено топлоотдаване – тялото „изпуска“ излишната топлина чрез изпарение на потта и сгряване на дишания въздух. Процесът се подпомага с приемането на течности, чиято Т° е приблизително равна на температурата на тялото (така по-бързо се усвоява). Течностите дават на тялото материал за изпотяване, чрез което се извежда още повече топлина;
 3. Охлаждане на стаята – топлоотдаване чрез дишания въздух е възможно, когато температурата в стаята е между 18 и 22°С. Ако бременната я втриса, то по-добре е да се облече по-топло, отколкото да се сгрява цялата стая. Напротив – проветрете. Свежият въздух е здраве.

При изпълнение на трите изброени условия бременната има шанс да се справи с високата температура без прием на лекарства. Следващата стъпка е помощ от нар. средства.

Народни средства

за сваляне на температура

При незначително повишаване на температурата помагат билкови чайове от малини, подбел и/ или живовляк. Равни части (по 3 с.л.) от трите лечебни растения се сваряват в 0.5 л вода и приемат 4 Х 1 с.л.температура при бременните, бременност, норма,

Друга рецепта препоръчва 1 ч.л. мляна кора от бяла върба да се попари в 0.25 л и да стои, докато се охлади. Приема се 4 Х 1 с.л.

Температурата ефикасно се сваля чрез:

 • обтриване с оцетен разтвор;
 • обтриване с разреден лимон;
 • компреси със студена вода.

Ако тези мерки не помогнат и състоянието продължи да се влошава, непременно извикайте лекар. Бременната е длъжна да избегне лекарствата, но и не бива да губи скъпоценно време, особено ако не знае каква е болестта.

Профилактика при бременни

Реално ли е да се предотврати вдигането на температура? На 100 % – не, защото нерядко причината е инфектиране. Но бременната може да усилва организма си, за да го прави все по-способен да реагира адекватно и да преборва извънредните ситуации.

Някои лесни мерки:

 1. Храната – тя трябва да е достатъчна и да съдържа много витамини (особено вит. С). За бременната са чудесни плодове, зърнените, зеленчуците и млечните продукти;
 2. Въздухът – разходките на открито и чистият въздух в помещенията са много важни. По-често да се проветрява и да се избягва стоенето на влага и на вятър;
 3. Тълпите – ако бременната избягва места с много хора, особено във времето на простудите и грипа, ще прескочи ред главоболия;
 4. Хигиена – честото и обстойно измиване на ръцете със сапун е бариера за болестотворните микроорганизми;
 5. Почивка и релакс – предпазване от стрес, напрежение, тревоги и подобни емоции, които изтощават тялото и му намаляват имунитета му.

Кога да отидем на лекар: признаците, които изискват незабавна намеса, описваме ТУК:

Сваляне на висока температура при деца, възрастни. 37, 38, 39 градуса. При бебе

Кратко видео за базалната температура:

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.