Ето защо се появяват тъмни петна по кожата

Ето защо всъщност понякога се появяват неприятните тъмни петна по кожата

Защо потъмнява кожата?

Потъмняването на кожата е защитна реакция срещу UV лъчите. Пигментът, който отговаря за този процес, е наречен меланин. Неговото погрешно функциониране води до неправилна пигментация – поява на тъмни петна. Рискът нараства с напредването на възрастта при хората от бялата раса – почти всички на възраст над 50 години имат този проблем. Петната се появяват на местата, които най-често са в пряк контакт със слънчевите лъчи – лице, шия или ръце. Тези участъци могат да се лекуват с професионалната козметика на Биодерма или други доказани марки.

Как работи меланинът?

Има два вида меланин. Единият пигментира в черно или тъмнокафяво и се произвежда повече от хора с матова кожа. Вторият е червен или рижав и е характерен за тези, които имат светла кожа и светла или рижа коса. Той не предпазва от UV лъчи, даже напротив: предизвиква появата на свободни радикали в кожата. Всеки човек има и от двата в различна пропорция, която определя цвета на кожата и как тя почернява при излагане на слънце – по време на почивка на море да речем.
Меланинът се произвежда от съответните клетки, когато те са стимулирани от ултравиолетови лъчи. Някои от клетките обаче са увредени и започват да създават значителни количества дори постоянно. Когато синтезът в кожата на меланин се увеличи прекалено и разпределението по кожата не е равномерно, се появяват петната. Рисков фактор е редовното прекомерно излагане

Знаете ли, че…?

Знаете ли, че петната могат да засегна жени при бременност или по време на прием на противозачатъчни таблетки? Причината за това е лесно разпознаваема – хормоналните промени. Те се появяват най-вече при дами със светла кожа и кестенява коса. Появява се кафява мрежа от петна, подобна на маска. Нейното медицинско име е мелазма. Петната засягат горната част на лицето, но не стигат до скалпа. Почти винаги тези петна избледняват и съвсем изчезват след спирането на противозачатъчните или след раждането. Обикновено това се случва бързо, но понякога процесът по нормализиране може да се проточи и доста месеци.
В редки случаи мелазма може да се образува и без бременност или противозачатъчни. Тогава това е сигнал за настъпването на някакъв вид хормонални нарушения. Симптомите говорят за здравословни проблеми и трябва да се потърси помощ от лекар.

Медикаменти, парфюми и растения

Доказано е, че при изгаряне на слънце някои медикаменти, парфюми или допира с определении растения може да предизвика появата на петна. Те се свързват най-вече с фоточувствителност на човека.
Кожа, по която има рани или много белези, е по-склонна към появата на петна от пигментация при излагане на слънце.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.