Как да спрем системното преяждане? – 3 лесни техники!

Храната … Обичаме да изкушаваме сетивата си. Независимо дали ще бъде с ухайния аромат на кафе рано сутрин, чаша пенливо вино пред камината вечер, или с блокче шоколад в прегръдките на любимия.

Всички те стимулират нервната ни система, водейки до краткосрочен прилив на допамин. Това е хормонът, даващ ни задоволство от живота. Проблемът е, че по природа сме ненаситни в удоволствието си индивиди. Затова и много хора развиват различни степени на зависимост. Силен израз за това е, че обичаме да си похапваме шоколад или сладолед. Но не изключва факта, че десетки хиляди българи страдат от системно преяждане. Можете да научите още любопитни факти за него тук!

Какво да правя след преяждане? Последствията еднакви ли са, като при кучетата? Мога ли да увредя храносмилателната система и здравето си? Помагат ли различните видове хапчета за преяждане? Защо мнозина стигат до повръщане? Страничните ефекти включват ли главоболие и болка? Да правя ли тренировка след обилно похапване?

Запасите от подкожни мазнини в един момент увреждат сърдечно-съдовата дейност и повишават холестерола. По-чувствителните пък могат да развият нервно разстройство от типа на булимия.

Кое води до системно преяждане?

Хората, които извършват системно преяждане, често използват храната за психо-емоционален отдушник. В резултат на това, те чувстват, че губят контрол над хранителните си навици. Постоянно мислят за вкуснотии и емоционално се усещат виновни, засрамени или депресирани, когато прекалят. Но не спират да го правят. Много от тях развиват нервното разстройство булимия, при което повръщат всеки път след преяждане. Така сериозно се уврежда здравето на сърцето, психиката и храносмилателния тракт. Има и голям риск от смърт. Нужна е незабавна психологическа консултация.

Някои хора, които преяждат, имат клинично разстройство, наречено разстройство на преяждането (хиперфагия). Характеризира се с компулсивно желание за ядене за кратко време и последващо чувство за вина или срам. Диагностицира се, когато честотата му е поне веднъж седмично за период от поне 3 месеца.

Кои са основните неща, които трябва да знаем за преяждането?

Според диетолозите, състоянието се характеризира със следните факти:
  • Дайте време на организма си да се съвземе след обилно похапване. Кратка разходка с бавен ход е подходяща, но засилена тренировка след преяждане може да предизвика повръщане.
  • Опитайте се да рационализирате и балансирате порциите си. Балансът в приема на калории благоприятства контрола на теглото повече от хапчетата за преяждане.
  • Симптомите на преяждане при бозайниците са почти едни и същи. Те са еднакви за хората и кучетата. Контраиндикациите включват болка в стомаха и силно главоболие.

Ето и 3 полезни хитрини за това, как да спрете да преяждате!

#1. Стойте далеч от изкушенията!

Тежко е да се храниш балансирано, когато кухненското оборудване „прелива“ от нездравословни изкушения. Според Агенцията за контрол на заболяванията (Center for Disease Control) на САЩ, няма по-често срещан механизъм за системно преяждане от гледката на любимите „снаксове“.Системно преяждане - 02

Сбогуването с тях е жизненоважна стъпка към приемането на по-здравословна диета. Опитайте се да „изчистите“ шкафовете и хладилника от изкушенията. Заложете на високопротеинови алтернативи и свежи плодове и зеленчуци, за да притъпите глада.

#2. Редуцирайте стреса!

Научни изследвания сочат, че стресът допринася значително за системното преяждане и развитието на затлъстяване. Той подчертава и страничните противопоказания, като лошо настроение, болка в стомаха и главоболие.

След такова, повишените нива на хормоните грелин и адреналин стимулират глада. Така те насърчат тялото да си набави обратно изчерпаната енергия. В резултат на това, хроничното напрежение може да доведе до постоянно преяждане и прекомерно покачване на теглото. Научете повече за тясната връзка между двете тук!

Направете следното, за да намалите нивата на стрес:
  • Тренирайте.
  • Практикувайте релаксиращи дейности, като йога или медитация.
  • Мислете за задачите, които трябва да свършите сега, а не следващата седмица;
#3. Пийте достатъчно вода!

Поддържането на добра хидратация е ключово за предотвратяване на преяждането. Има съществена връзка между дехидратацията и затлъстяването. Тя се крие в нашият мозък. Той ни „лъже“, че сме гладни, когато, всъщност, сме жадни. Главно чрез неправилно подаване на неврални сигнали.

Демир бозан билки за бъбреци

Изборът на водата пред други напитки също ще допринесе за предотвратяването на системното преяждането. Тя не съдържа калории. Други течности, като газираните напитки, соковете, смутита и кафета, са доста по-наситени с тях.

Балансираното хранене е полезно за тялото!

Ако искате да сте добре, трябва да положите усилия. Балансираното хранене и редовните тренировки значително ще улеснят функционирането на системите в организма. Както и времето за качествена релаксация!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.