Как се прави клизма в домашни условия. Цена на балон, в аптеката. С кафе, с мед и др.

Най-разпространеният начин за очистване на червата в домашни условия е прочистващата клизма. В следващите редове ще разберете как се прави клизма + видео за финал. Иригатор. Балон, цена в аптеката. С кафе, мед и т.н.

За осъществяване на тази процедура е необходим специален съд или комбинирана грейка, или голяма спринцовка (много специалисти смятат, че спринцовката не е подходяща за тази цел).

При правенето на клизма човек може да заема разнообразни пози: легнал на лявата или дясната си страна със свити към корема колене; клекнал; наведен с ръце, опрени в коленете; застанал на колене и подпрян на лакти; легнал по гръб.

Съдът с водата може да се окачи на стойка или на друго удобно място с възможност за вдигане и спускане при нужда.

Каква вода се използва за клизми.

Най-добре е за клизма да се използва престояла (утаена) или преварена вода със стайна температура около 18 градуса целзий. Такава вода засилва перисталтиката на червата.

Към нея е желателно да се добавят прясно изцеден сок от червено цвекло (1-2 супени лъжици на 1 л вода) и щипка лимонена киселина или 1 супена лъжица оцет (също на 1 л вода). Най-подходящото време за правене на очистваща клизма е между 5 и 7 часа сутрин и между 20 и 21 часа вечер.

Накрайникът за клизми се намазва с крем.

Преди началото на процедурата накрайникът се намазва с крем, вазелин или растително масло, а въздухът от маркуча се изкарва, като накрайникът се сваля и се вдига спрямо съда и се изчаква да потече вода, след което кранчето (ако има такова) се затваря. За провеждането на клизмата трябва да се подготви удобно място и да се внимава маркучът да не е опънат. Добре е процедурата да се провежда в банята или наоколо да се застеле мушама или полиетилен.

Ако човек си прави сам клизма, трябва да заеме избраното положение и със свободната си ръка да въведе накрайника на маркуча в ануса. Накрайникът се въвежда внимателно и бавно, за да не се стигне до нараняване (особено при наличие на хемороиди). Коремът трябва да е отпуснат, мускулите не бива да се стягат.

След поставянето на накрайника трябва енергично, на дълги глътки да се поема въздух през устата и да се издиша кратко също през устата (ако не ви е удобно, дишайте през носа). Направете седем вдишвания и след това малка пауза. Колкото по-енергично поемате въздух, толкова по-бързо ще се поеме и цялата вода.

Ако преди да е поета всичката вода, почувствате силна болка в червата, причинена от раздвижването на съдържимото им, затворете кранчето на маркуча или го стиснете с пръсти, станете и без да изваждате накрайника, започнете да масажирате корема в посока нагоре, след което продължете процедурата. Задължително е да се въведе цялото предвидено количество вода.

Какво правим, когато свърши водата.

как се прави клизма с иригатор
Това е иригатор, най-добрият отговор на въпроса „Как се прави клизма“.

Когато водата в съда свърши, отстранете накрайника, стегнете мускулите на ануса и се постарайте да задържите водата най-малко 7 минути. Ако сте в състояние, добре е да направите няколко крачки след въвеждането на водата. Болките в корема (ако има такива) могат да бъдат успокоени с леко разтриване.

Клизмите трябва да се правят без припряност и бързане, така че си осигурете достатъчно време за целта.

Демир бозан билки против инсулт

Клизмата е успешна, ако след края на процедурата чувствате празнота в корема и лекота в тялото. Ако усещате, че все още има много за изхвърляне, трябва да се налее допълнителна вода в съда и клизмата да се повтори, така че да се изхвърли всичко, което е останало в корема.

Желателно е преди клизмата да има естествена дефекация (изпразване на червата). При наличие на запек за начало се въвежда 0,5 л вода и веднага се изпуска. Така ще се освободи правото черво. След това напълнете отново съда с вода и направете клизмата, както е описано по-горе.

При наличие на завъртане или сраствания на сигмоидното черво може да се наложи два или три пъти да се въвежда по 0,5 л вода и чак след това да се налеят наведнъж 2 л. Не забравяйте, че червата трябва да се промият с 6 или дори 8 л вода, докато започне да излиза чиста вода по възможност. При изразена атония на червата, наличие на сраствания или силна замърсеност може да се наложи очистването да се извърши с прекъсвания.

Противопоказания за правенето на клизма.

Нежелателно е да се прави клизма при:

  1. заболявания с висока температура, силно главоболие, отпадналост, гадене, стомашно разстройство;
  2. при обостряне на хронични заболявания;
  3. при сърдечна и бъбречна недостатъчност, хипертонична болест  III степен, наскоро прекаран инфаркт или инсулт, след операции;
  4. при заболявания на дебелото черво;
  5. а при жените – при смъкване на влагалището;
  6. при състояния на преумора и стрес; при болки в корема;
  7. при жените през време на бременността и кърменето, както и в периода на менструацията (очистването може да започне най-рано два дни след края на менструацията и да завърши най-късно два дни преди началото на следващия менструален цикъл).

Иригатор или балон?

Уредът, предназначен за промиване на вътрешните органи и главно за клизми, се нарича иригатор. Такъв може да се намери в почти всяка аптека, както и в санитарните магазини. Срещат се на цени между 3 и 12 лв. Няколко вида са. Добре е да се търси такъв, на който маркучът е по-дълъг и има кранче или пристягащо маркуча приспособление.

Вместимостта на иригатора трябва да е около литър и половина – два.

Крушовидният гумен балон е по-подходящ за микроклизми и за употреба при деца, понеже може да внесе до 1 литър течност, количество, което може да не е достатъчно понякога. Освен това балонът не е много удобен, понеже заедно с течността в червото може да попадне въздух.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Следва малко по-подробно описание на различните варианти за правене на клизма и тяхното предназначение.

Клизма с лайка.

Иригатор vs. балон за клизма
Иригатор vs. балон

Лайката, наред с жълтия кантарион, змийското мляко и др., е много полезна и притежава силно антисептично действие. Клизмата с лайка и споменатите билки ще ликвидират вредните бактерии, но могат да унищожат и полезната микрофлора.

Лайката е много подходяща за клизми при вирусен проктит. Прави се като балончето или иригаторът се пълнят с разреден чай от лайка. Анусът се намазва с вазелин и накрайникът на клизмата се вкарва в ануса. Препоръчително е течността да бъде задържана за около минута-две.

Ако клизма с топъл разтвор от лайка се прави веднъж дневно, след две-три седмици токсичните вещества може да се изчистят от организма.

С урина.

Принципно всички течности за клизма са до известна степен благотворни и могат да изчистят дебелото черво от вредни микроби, полипи и въобще от съдържащите се в него отпадъци. Наред с тези качества обаче, те не могат да разтворят най-твърдите наслоявания по гънките и стените и могат да навредят на полезната микрофлора.

Течността, считана за най-добър вариант за тоталното изчистване на червата, е урината, независвимо от това дали тя е прясна, замразена или стара. Това е така заради състава й, благодарение на който без усилие откъсва всевъзможни наслоявания, утайки и налепи по гънките и стените на червата. Съдържанието на соли подпомага всмукването на течности от дебелочревните стени като твърдите налепи и фекални камъни се омекотяват. Лигавицата и власинките се изчистват от слуз и започват да работят оптимално.

Урината регулира pH във вътрешната среда, тъй като самата тя е неин продукт и е с най-подходящо pH.

Не дразни дебелочревната лигавица, понеже тя самата може да лекува и премахва дразнения. Антисептичните й качества я превръщат в отличен възстановител на лигавици.

Много е важно, че урината не унищожава полезните микроорганизми и не нарушава микрофлората, а бори само вредните бактерии.

Вариантите за клизми с урина са няколко. Може да се ползва прясна, стара, замразена или преварена и изпарена. Прясната е най-подходяща за начинаещи в клизмата. Повишеното количество на амоняк прави така, че старата урина има малко по-силно въздействие, отколкото прясната. Урината в този случай се събира няколко дни и се съхранява в хладилника.

Замразената урина има същите свойства като старата. Преварена и изпарена, урината има най-изразено пречистващо свойство. Получава се като ¾ от урината се изпаряват и остатъкът има мощта да убие изцяло паразитите и вредната микрофлора. Също така подобрява перисталтиката.

Със солена вода.

Няколко литра преварена вода се изчаква да изстине до температура, близка до телесната, след което на всеки литър се сипват две супени лъжици морска сол. Получава се физиологичен разтвор, но с малко по-голяма концентрация на сол. Когато в червата се внесе разтвор, по-солен от физиологичния, резултатът е обратна осмоза, засмуква се течност от вътрешната среда към дебелото черво.

Така чревните власинки се изчистват, а налепите по стената на червото се изкъртват, каквато всъщност е и целта.

С кафе.

Клизмите с кафе са много полезни
Клизмите с кафе са много полезни

За премахване на на паразитите и плаката по стените на дебелото черво, която е токсична, помагат клизмите с кафе, за които се смята, че са по-добри от водните, понеже насърчават черния дроб да произвежда повече глутатион. Зелените зърна кафе повишават нивото му с почти 700%.

Глутатионът е най-силният антиоксидант, подпомагащ вътреклетъчната ДНК, нейното здраве и изчистването на токсини от клетките. Клизма с кафе може да помогне и при множество здравословни проблеми.

За цялостно поддържане на здравето клизма с кафе се прави поне веднъж на месец, а при пациенти с хронични болести – до 4 пъти дневно.

Органичното кафе трябва да заври във вода за около три минути. После да се остави на бавен огън за 15 мин. След изстиване се прави течността за клизмата в пропорция три супени лъжици кафе в един литър вода. Когато течността се вкара в тялото, трябва да се раздвижите, за да се разнесе. Течността се задържа за около 12 до 15 мин.

С алкохол.

Алкохолната клизма се е практикувала още от времето на маите. Освен алкохол, те включвали в нея пейот, тютюн и подобни психотропни вещества. Течността, която те използвали, се наричала балче. Някои индиански племена я практикуват ритуално и днес.

Вливането на алкохол в ректума обаче е екстремно и опасно преживяване, понеже може да е смъртоносно. Точно това се случва през 2004 г. с американеца Майкъл Уорнър. Човекът бил алкохолик, но заболяване на гърлото не му позволявало да пие алкохол. Затова използвал алтернативен метод – клизма.

С помощта на жена си Уорнър се напил за последен път, вкарвайки в организма си три литра концентрат. При аутопсията било установено, че алкохолът в кръвта му бил шест пъти над смъртоносната граница.

С кислородна вода.

Прочистване на дебелото черво - основната цел на всяка клизма
Прочистване на дебелото черво – основната цел на всяка клизма

Още от края на 50-те години на 20-ти век проф. Неумивакин изучава кислородната вода и нейните лечебни свойства. Включва я в заниманията си с космическа медицина, състояща се в разработване на средства и методи за медицинска помощ на астронавтите при космическите полети.

В кислородната вода молекулите на атомарния кислород са разделени от тези на водата и в отличие от молекулите на кислорода в чиста форма, са много малки, което на практика изключва риск от газова емболия.

Кислородната вода е източник на атомарен кислород в процеса, при който кръвните клетки убиват вредните бактерии.

Как се прави клизма с кислородна вода? При започване на клизмите първоначално се смесват 5 милилитра 3% кислородна вода и 200 мл.  физиологичен разтвор, а при липса на неприятни усещания, по-нататък количеството може да се увеличи до 10 милилитра.

Едно от условията, които са задължителни при този вид клизма, е червата да са изчистени. Лесен начин за очистване е да се изпият преди спане рициново масло и 80 милилитра коняк. След 5 дни очистване с коняк и рициново масло се преминава и към клизмата.

Друго условие е преди клизмата с кислородна вода  да се направи обикновена такава, включваща 2 литра преварена вода със сока от половин лимон и 1 с.л. ябълков оцет.

Клизма с кислородна вода се прави през ден, а броят на процедурите е около 9-12. Може да се повторят след два-три месеца.

Унищожаването на множество паразити, за сметка на което интоксикацията на организма вероятно ще се увеличи, може да доведе до леко повишение на телесната температура, което не бива да буди притеснение.

Клизмите с кислородна вода са ефективни при кандидози, дисбактериози, кисти, полипи,  миоми, вирусни инфекции и др.

С кисело мляко.

Още през 19 век Джон Келог е използвал огромни дози нашенско кисело мляко, за да накара американците да се хранят здравословно. Най-интересното в неговия метод е прозрението му, че червата трябва да бъдат промивани, както отгоре, така и отдолу. Според него 90 процента от заболяванията се дължат на интоксикация, предизвикана от храната и могат да бъдат излекувани с промяна в чревната микрофлора.

Идеята на Келог е да въздейства върху храносмилателната система на два фронта – през двата й края. Създава машина, която, заредена с 30 литра вода или кисело мляко, има капацитета да прави клизми на десетки пациенти за час. Когато клизмата е млечна, на пациента се дава да пие вода, ако е водна  – обратното, пие кисело мляко.

По-късно е открито, че Lactobacillus bulgaricus може да лекува диариите, което е било вековна традиция у нас. Диарии са се лекували с клизми с кисело мляко.

С мед.

С мед, лайка и лимон - едни от най-популярните и ефективни клизми
С мед, лайка и лимон – едни от най-популярните и ефективни клизми

Медът, прилаган чрез клизма, оказва благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт. Сместа се прави като към един литър преварена вода се разтваря една лъжица натурален пчелен мед. След това клизмата се прилага по класическия начин.

С йод.

Клизмата с йод всъщност се прави с т. нар. луголов разтвор. Наричан още луголов йод, за пръв път той е разработен през 1829 година от френски лекар на име Жан Лугол. Състои се от 85 части дестилирана вода, 5 части йод и 10 части калиев йодит. Представлява кафеникава прозрачна течност.

Оказва се, че луголовият йод е много силен фунгицид и бактерицид и е бил най-мощният антисептичен препарат за времето си.

Клизмата с луголов йоден разтвор е сред най-силните средства за премахването на слуз, утайки и други боклуци, намиращи се в дебелото черво. Тази клизма отървава червото от излишъка на слуз, който се натрупва заради вредните храни на 21 век. Йодът се прикрепя към слузта и разрушава запечатаната материя от фекалии. Възможно е да бъдат изхвърлени различни боклуци и слуз с размери на топка за голф.

Клизмата с луголов йоден разтвор се прави като уредът (иригатор, балон и др.) и  накрайникът се дезинфекцират с гореща вода, без употребата на миещи средства.

Преварява се вода и при охлаждане до стайна температура към него се добавя половин ч.л. лугол. След като са направени няколко клизми, дозировката може да бъде увеличена до една лъжичка.

Накрайникът се маже само с масло, зехтин или с гел с витамин E. Химични лубриканти не бива да се употребяват. Пристъпва се към клизмата. Разтворът се задържа поне 5 до 15 минути. Прави се всеки ден през първите дни, после веднъж седмично за месец, докато слузта се изчисти. Профилактично след това се прави веднъж месечно.

С лимон.

Клизмата с лимон се прави като в два литра преварена и охладена вода се сложи супена лъжица лимонов сок. Излива се течността в иригатора, а накрайникът на тръбичката се маже с олио или зехтин. Застава се на лакти и колене с отпуснат корем. Най-подходящото време за правене на клизмата е между 5 и 7 часа сутринта, след ходене по голяма нужда.

Процедурата с лимонов сок се прави ежедневно през първата седмица, през ден по време на втората, през два дни по време на третата, три през четвъртата и след това веднъж седмично.

Хората се притесняват, че лимоновият сок ще наруши чревната микрлофлора. Опитът показва точно обратното – за разлика от употребата на лекарства и по-конкретно антибиотици, при клизма се получава подобрение на микрофлората, наред с прочистването на дебелото черво и потискането на процеса на гниене и причиняващите го бактерии.

С рициново масло.

Клизми с рициново масло се прилагат при лечение на рак и по-точно – рак на дебелото черво. Те са част от комплексното лечение на заболяването.

Рициновото масло се приема вътрешно като една супена лъжица от маслото се пие, а после се прави и клизма, най-добре със студено пресовано. Така лечебният ефект е по-голям.

Клизма с рициново масло обаче е противопоказна при болни на химиотерапия, понеже се отделят прекалено много токсини.

Със сода бикарбонат.

За очистването на дебелото черво от паразити на помощ може да се притече и клизмата със сода.

Вечерта около 10 часа първо се прави очистваща клизма, като съотношението литър и половина – два подсолена с чаена лъжичка сол вода. След 7-минутно задържане водата се изпуска и се прави нова клизма с 3-4 ч.л. сода, разтворена в 800 мл. вода с около 40 градуса температура. Содената клизма се задържа 30 минути в червото, като за тази цел се полягва на левия хълбок.

Прави се трета очистителна клизма с 1,5 -2 л. вода, която се изхвърля след кратко задържане. Тази терапия се прави през вечер за 7-14 дни (общо), като може да се повтаря веднъж на 2-3 месеца, ако е нужно.

Със смрадлика.

Клизмата със смрадлика (тетра) е препоръчвана от Петър Дънов при кръвотечение, вследствие на полипи в правото черво.

Прави се отвара от смрадлика като две супени лъжици от билката врят в 600 мл. вода за десет минути. Охлажда се до  около 35 градуса и с нея се прави клизма по класически начин. Така до спиране на кръвотечението.

С чесън при глисти.

Петър Дънов предлага още една класическа рецепта, която се прилага посредством клизма. Това е рецептата му с чесън срещу глисти.

Към 250 мл. хладка вода се добавя счукан чесън, а после оцет и сол. Количеството на  всяка от съставките е по една чаена лъжичка. Клизмата се прави 10 поредни вечери.

С ябълков оцет.

Същата е като клизмата с лимонов сок, но се заменя от ябълков оцет.

Микролакс и релаксит.

Релаксит и микролакс са миниклизми, съдържащи 5 милилитра ректален разтвор за еднократна употреба. Предназначението и на двата медицински продукта е запекът.

Изделията размекват втвърдените фекалии и улесняват процеса на дефекация при наличие на констипация с различен произход.

След като миниклизмата се вкара в начакото на ректума, нейното съдържание се изстисква. Употребената тубичка се изважда и изхвърля.

Съдържанието и на микролакс, и на релаксит е идентично, като последното е по-популярно на българския пазар. Съдържимото на продуктите представлява гъста течност без цвят, а съставките са дихидратат на натриев цитрат, глицерол, натриев лаурил сулфат и сорбинова киселина.

Ефектът на разхлабване настъпва около 5 до 15 минути след прилагане на миниклизмата.

При акне.

При акне клизмата е част от комплексно лечение, което включва определен режим на хранене, пиене на вода, пиене на билки и др. Подходяща при акне е клизмата със затоплени масла, понеже едно от условията за чиста кожа е редовната дефекация и работещ черен дроб, който да пречиства организма качествено. Останалите козметични грижи стъпват върху тази основа.

За отслабване.

Противоречиви са мненията за това дали клизмите имат отслабващо действие. От една страна клизмата намалява времето, през което храната се задържа в червата, с което намалява усвояването й.

За отбелязване е, че клизмите са само спомагателни средства при отслабване и в никакъв случай не заменят движението и диетата.

Съществуват мнения, че клизмите не помагат за друго освен за пречистване на организма, а енергичното чистене на червата може да доведе и до обратен ефект, за който ще говорим след малко.

При запек.

Вече споменахме някои подходящи методи за запек като релаксит. Ще допълним, че процедурата подпомага стимулирането на активността на червата. Ефективността й е най-голяма при изпражнения в ректума, но намалява при по-отдалечените от ректума маси.

Подходящи клизми при запек са тази с лимонов сок, практикувана веднъж на седмица, както задържащата клизма с кафе, отново един път на седмица. След кратък период червата ще бъдат отново активни, а дебелото черво прочистено.

Кога е вредна?

Противоречиви са и мненията за това дали клизмите могат да бъдат вредни. Според определени медицински среди клизмите при здрав човек не са необходими, даже могат да навредят.

Основната опорна точка на това твърдение е, че микрофлората, която обитават полезните бактерии, изработващи биологично активните вещества и витамини и участващи в храносмилането, постоянно бива отмивана посредством клизми, което сериозно би могло да наруши фината работа на системата.

Казано с други думи, при прекаляване с клизмите е възможно скоро да не може да ходите нормално до тоалетна без помощта им. В по-голяма степен това важи за по-дълбоко проникващата и промиваща хидроколонотерапия.

Затова противниците на клизмите са на мнение, че клизмите водят до

Привикване.

Зависимост може да се получи при прекаляване с клизми. Червата стават все по-лениви и спират да работят почти напълно. Започват да чакат външното дразнение на клизмата, за да проработят.

Какво е енергийна клизма.

Енергийната клизма се използва при рейки техниките, при които философията е свързана с енергийните вибрации на обкръжаващата ни среда.

Запознатите с енергийните и духовни практики знаят, че светът около нас  – това е енергия с различна честота на вибрациите. Или казано по друг начин енергията непрестанно се движи, вибрира. Жизнената енергия също вибрира с определена честота, като честотата на всеки отделен орган е различна.

Във всеки случай, когато в някой орган или тъкан не прониква честотата на жизнената енергия, то този орган заболява заради процеса на застой. Това, което е нужно за ликвидиране на застоя, е да се направи така, че клетките ни да вибрират с правилната честота.

Рейки използва метод, с помощта на който чрез опфределени канали се възстановяват вибрациите и клетките възвръщат здравето си. В това се състои и енергийната клизма, в енергийното очистване на клетките, за да се премахне застоят. Част от рейки терапиите включват и класическа клизма.

Фортранс.

Фортранс е медикамент, който се употребява за промивка на дебелото черво, когато пациентът трябва да бъде подготвен за рентгеново изследване, ендоскопско изследване или за операция на дебелото черво.

Не бива да се използва при сърдечна недостатъчност, обезводняване, дебелочревно заболяване, което води до ранимостта на лигавицата и при илеус (чревна непроходимост).

Преимуществото на фортранс спрямо клизмата в тези случаи е прочистването не само на дебелото, но и на тънките черва. Не е необходимо участието на асистент при приема му, както при клизма.

За всеки конкретен пациент се налага определен метод за прочистване на червата преди гореспоменатите манипулации. Някои предпочитат фортранс, а други клизми, като даже са способни да си ги направят сами. Лекарите също имат думата.

Хидроколонтерапия.

Фортранс има някои предимства пред клизмата
Фортранс има някои предимства пред клизмата

Хидроколонотерапията е по-завършена и дълбока форма на клизма. При нея се прочиства дебелото черво в цялата му дължина. Без използване на химикали или лекарства, през ануса се внася филтрирана, леко затоплена вода, която би могла да бъде обогатена с озон, който оказва бактерициден ефект. Самата процедура е безболезнена.

Хидроколонотерапията е подходяща при хора, страдащи от запек, глисти, колити, колики, газове, целулит, наднормено тегло, отравяния от медикаменти, синдром на раздразненото черво.

Количеството вода е обилно, за да може по този начин да се изчисти червото по неговата цяла дължина от шлаките, които са се натрупали по него. Хидроколонотерапията е подобна на клизма, а продължителността й е около час.

Препоръчително е след терапията да се приемат много течности, а също и кисело мляко, за да може по-бързо да бъде възстановена микрофлората.

Хидроколонотерапията е противопоказна в случай на хемороиди, анемия, автоимунни заболявания, болест на Крон, язвен колит и др. Процедурата изисква консултация със специалист като проктолог.

Проктолог.

Преди хидроколонотерапията, проктологът ще ви назначи пълен комплекс от изследвания и ехограф на коремната кухина. Самата процедура задължително се провежда от лекар.

Клиника.

Сред клиниките, провеждащи процедурата изпъкват тази на д-р Емилова, варненската Санита, Хигия и много други.

Задължително погледнете и този материал ТУК:

Лечение на запек с разхлабителни чайове и разхлабващи билки

В следващото видео, можете нагледно да видите как се прави клизма:

Оценка на читателите
[Гласували: 23 Средно: 2.8]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.