Мехлеми за слънчева алергия и соларна уртикария. Лечение на обрив от слънцето

Кои са хубавите мехлеми за слънчева алергия? Мнения за Ериус, Зиртек, Еуцерин, Ксизал, Фенистил и др. Народна медицина за соларна уртикария. Лечение на обрив от слънцето

Слънчева алергия, слънчев и фотодерматит –  тези термини ни казват, че при излагане на слънце се получава алергична реакции, основно зачервяване и обриване на кожата.

Термините ни насочват, че алергията възниква в следствие на слънчевите лъчи. Но слънцето не е алерген. Напротив, в нормално количество тази светлина благотворно влияе на човека – подобрява настроението, помага за усвояване на вит. Д, стимулира имунитета.

sun allergi-02

Алергичен обрив

Единствено взаимодействието на ултравиолетовата съставка в слънчевата светлина с някакво химическо вещество, намиращо се върху или вътре в кожата, може да създаде съединение с антигенни свойства. Именно те, а не слънцето пораждат алергични симптоми. Все пак участието на слънцето е налице, затова заболяването се отбелязва като слънчев дерматит.

Алергичните прояви възникват през топлите месеци, когато прекарваме времето си на открито. Но пациенти се появяват и зимата, когато е сезонът на солариумите. От алергии страдат и любителите на тропическите почивки. Този вид дерматит вече се проявява целогодишно. Освен това той се благоприятства от различни от слънцето провокатори.

Фактори за развиване на алергия към слънцето
провокатори как се проявяват
вътрешни причини хронични страдания на ч. дроб и надбъбречни жлези, някои нарушения на обменните процеси, срив в имунитета
предразположеност хората със светла кожа и децата са склонни да развиват фотодерматит
прием на фотокумарини с храната тези особени вещества се намират в растения като магданоз, пащърнак, копър, ж. кантарион. Алергизират и някои масла – от бергамот, лавандула, мускус, сандал
компоненти в козметиката еозин, парааминобензойна к-на, ретиноиди, борна и салицилова к-ни, фенол, оловни съединения в козметиката са провокатори на алергични прояви
лекарства сулфаниламиди, барбитурати, антибиотици като докси- и тетрациклин, отделни сърд.-съдови средства, цитостатици, орални контрацептиви, НПВС като индометацин, кетопрофен, напроксен, мелоксикам, диклофенак, независимо от формата им

Първа препоръка при алергич. отговор е да се изключи контакта с алергена. Веднага спрете да се излагате на слънце, търсете сянка, ходете с шапка или чадър. Откажете се от солариума. Вземете си УВ-защитни средства и ги нанасяйте 20 минути преди излизане от дома.

При тежки случаи се налага покриването на крайниците. След къпане в морето не се подсушавайте, защото отнемате и слънцезащитата. Сведете до минимум козметиката. Проверете лекарствата си. Избягвайте растенията с фотокумарини. Увеличете растителната храна, защото нейните антиоксиданти и В-витамини ускоряват оздравяването.

Но каквото и да правим, няма да минем без основното лекарство при алергия – антихистамини. В бъдеще дръжте тези лекарства под ръка, за жалост алергичната реакция спрямо слънцето рядко остава единична.

Кои са добрите мехлеми за слънчева алергия?

За лечението на симптоматиката – обривите върху кожата, се налагат хладни компреси и се използват гелове, мази и кремове с антихистамини и глюкокортикостероиди.

При обриви, сърбеж и зачервяване няма нищо по-облекчаващо от антиалергичния мехлем.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

sun allergi-03

Мехлемите при слънчева алергия са три вида:

  1. Хормонални – Дермоват, Адвантан, Елоком, Мометазон, Кловейт, Клобедерм, Фторокорт;
  2. Нехормонални – Фенистил, Алергозан, Дермодрин, цинкови мехлеми;
  3. Противовъзпалителни – Нурофен, Бепантен, Диклофенак.

Хормоналните мазила оказват на практика моментален ефект и веднага купират симптомите. Те се прилагат максимум 7 дни поред, макар в някои инструкции да е сложена граница от 5 дни. Принципно хормоналните препарати са мощни, те се използват в остър момент, но не стават за продължителна терапия. Имат множество противопоказания и не са средство от педиатричната практика.

Нехормоналните мазила или т.нар. антихистамини са в пъти по-безопасни. Те също са с висока ефикасност, но не могат да достигнат хормоналните. Действат по-бавно, не дават мигновен  резултат, но затова пък се прилагат продължително без да проявят странични ефекти. Нехормонални мазила се ползват от всякакви пациенти, без ограничения.

Противовъзпалителни мазила ще използваме, ако нямаме в момента достъп до някое от по-горе дадените средства. Те са спасителен вариант, докато се намери подходящо лекарство. Тези препарати не са предназначени за алергия и могат да намалят само отока, зачервяването и възпалителната реакция. Слабо ще се отразят на обрива, но дават някакво облекчение.

При сериозни прояви само локалното лечение няма да бъде достатъчно. Тогава се изписват антиалергични лекарства за вътрешен прием.

Как да изберем противоалергично хапче?

Основните лекарства при слънчев дерматит са същите, както при всяка друга алергия с кожни прояви – антихистамини, при липсата на ефект – кортикостероиди.

Антихистамините блокират образуването на хистамин в организма. Стероидите намаляват проявите на възпаление. В днешно време се използват лекарства от трето поколение, които имат несравнимо по-малко противопоказания и негативни последствия. В неголяма доза те въздействат по-целенасочено и бързо.

Съвременните антихистамини не пораждат сънливост. Но все още се предписват и такива от I  поколение, които отпускат и леко седират, например клемастин и хлорпирамин – познатият ни Алергозан.

Ериус (Aerius 5 mg) + мнения

Деслоратадин е ефективен блокатор на хистаминовите рецептори, един от най-добрите в своята сфера. В лекарствените класации го поставят под №1.sun allergi-04

Той изпъква сред сродните лекарства с това, че мигновено потиска алергичната симптоматика и след едно изпиване дава ефект от 24 часа. Така Ериус за дълго отстранява проявите на хронични алергии и връща физическия комфорт и качество на живот.

Таблетки на основата на деслоратадин са още едноименното лекарство, Ефестад, Десибел, които се явяват аналози и заместители на Ериус. Всички те не оказват негативно въздействие върху нервната с-ма, назначават се в широк кръг от алергични прояви – от алергична хрема до уртикария.

Ериус ефективно премахва 10 симптома на алергии – сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, кихане, сърбеж, запушване и секреция в носа, обриви, сърбеж и дразнене по кожата. Имат доказана ефективност при сезонни и целогодишни алергични прояви.

За разлика от някои антихистамини от второ поколение, Ериус не знаимодейства с други лекарства и алкохол, не провокира сънливост.

Ериус се приема еднократно и действа 24 ч. Началото на ефекта се отбелязва след 30 мин.

Мнения: Във форумите множество пациенти споделят мнение за Ериус. Първо отбелязват незабавното му действие. Второ – че е ефективен. Мнозина потвърждават липсата на негативни ефекти и най-вече това, че не причинява сънливост. Друг негов плюс, който радва пациентите, е облекченият прием по една таблетка на 24 часа.

Като минуси на Ериус пациенти посочват цената му, която намират за висока. Някои считат, че е безсилен при хронични процеси и че все пак оказва токсично действие върху ч. дроб.

Мнения за Ериус и за лечението на слънчева алергия можете да намерите в нашия форум ТУК и също да оставите своя отзив директно във формата за коментари!

Още за Ериус ще намерите ТУК: Кларитин или Ериус? Алергозан и други заместители. Как се ползват и кога?

Eucerin

Това не е лекарство, но необходимо средство при хората със слънчева алергия.

Марката за медицинска козметика Юсерин има специална линия за слънцезащита. Разработени са отделни продукти според типа кожа и за различни проблеми, включително за склонни към алергия и атопичен дерматит.

Продуктът за алергични клиенти е наречен Allergy protect SPF 50+. Той, както и другите слънцезащитни кремове от линията Eucerin Sun дават комплексна защита с UVA и UVB филтри, а някои от тях – и защита на ниво ДНК.

sun allergi-01

Зиртек

Цетиризин, Зиртек и Зиртек-D, Цетиристад, АлеЗодак, Алертесин, Занлан, Талерт, Цетиринакс, Реактив си приличат като лекарства – всички те са базирани на противоалергичното лекарство цетиризин. Капсулите и сиропите са разчетени на еднократна доза от 10 мг. Единствено изключение е Зиртек-Д, който е с удължено освобождаване на 5 мг цетиризинов хидрохлорид. Специално този вариант на лекарството не е подходящ за слънчеви алергии, а за дихателни, защото има добавка за отпушване на носа.

Ако имате слънчева алергия, може да изберете някой друг от препаратите с цетиризин или базовия Зиртек. Цетиризин предотвратява появата и облекчава протичането на алергичните реакции. Има свойство да намалява сърбенето и отделянето на ексудат.

Цетиризин е признат лидер във второто поколение антихистамини. Не причинява сънливост, не затормозява реакциите и рефлексите, не влошава зрението, не нарушава функциите на сърце, бъбреци и ч. дроб.

Ксизал

Ксизал е отличен за алергични дерматози, съпроводени с обриви и сърбеж. Базира се на по-пречистен цетиризин – левоцетиризинов дихидрохлорид. Дава същият ефект при чувствителност на организма и алергични реакции. Блокира хистаминовите рецептори и предотвратява мускулни спазми. Подобрява пропускливостта на капилярите. Ефективен към отоци и сърбене.

Ксизал с левоцетиризин е от по-високо поколение – трето, на антихистамините. Не дава никакъв седативен ефект. Според производителите, модерната разработка постига по-трайни резултати.

Фенистил

Капсули, разтвор и гел за локални обработки Фенистил се произвеждат на основата на диметинденов малеат. Противоалергичното лекарство купира раздразнението и сърбежа. Много ефикасен е при провокатори на алергии като животинска козина, растения, химикали, студ, слънце и храни. Може да се комбинира вътрешен и външен прием.

Таблетките се приемат по една за 24 часа, с което Фенистил конкурира Ериус по удобство. Ериус има предимството, че предлага и диспергиращи таблетки (разтварящи се в устата, без поглъщане), а Фенистил има предимството на локалната обработка – гел. Това прави Фенистил по-подходящ за слънчев дерматит.

Гелът Фенистил се нанася на тънък слой върху засегнатите участъци 3 пъти дневно и когато алергичните симптоми започнат да намаляват, дозировката се съкращава до веднъж дневно. Продължителността на курса не е ограничена, но за около 7 дни се очаква положителен резултат. В противен случай лекарството се сменя.

sun allergi-05

Цялата гама форми на Фенистил

Фенистил се ползва през 2 и 3 триместър на бременността, позволен за деца над 6 мес. Хроничните патологии и дерматологичните заболявания не се отнасят към неговите противопоказания.

Още за Фенистил ТУК: Фенистил на капки, гел, таблетки. Мнения и употреба при алергии, кашлица и др.

Други лекарства
  • Клемастин и Тавежил с акт. съставка клемастин се използва в комплексна терапия на алергични реакции, включително шок, и псевдоалергични реакции. Ефективно отстранява уртикария, дерматити, кожни раздразнения и сърбежи;
  • Лоратадин, Лорано Акут, Кларитин, Ролетра, Клариназе, Еролин съдържат антихистамина лоратидин. Тези лекарства се използват от първата година след раждането. Отстраняват отичане, подуване, сърбежи. Действат 30 минути след изпиването;
  • Хлоропираминов хидрохлорид е същността на най-известният антихистамин – Алергозан. Препаратът е от първото поколение, има противопоказания и някои негативни последствия. Например причинява седация и сънливост. Но се справя отлично с атопичен дерматит, уртикария и алергичен конюнктивит. По тази причина и все още е в продажба и се изписва активно от специалистите.
  • Испанското лекарство Кестин работи с антихистамина ебастин – блокатор на рецепторите при уртикария. Отличава се с крайно редки случаи на негативни явления.

При слънчева алергия наред антихистамините обезателно се назначават и лекарства за нормализиране на обменните процеси, работата на ч. дроб, за обновяване на кожните клетки.

Обикновено това са комбинирани лекарства с витамини С, Е и В, антиоксиданти и никотинова к-на. При предразположеност към слънчев дерматит такива комбинации се започват от средата на февруари, максимум в началото на март. Те подобряват метаболизма и повишават толерантността към ултравиолетовите вълни. При навременна профилактика честотата на рецидивите се намаляват няколко пъти, а ако все пак възникнат, изявата им е в пъти по-лека.

Някои болни постигат повишена резистентност към слънчевата светлина в размер на 10 – 20 пъти с помощта на фототерапия (облъчване с постепенно нарастващи дози).

Лечение на обрив от слънцето (пъпки)

Слънчевият дерматит обикновено минава само с локално обработване на обринатата и зачервена кожа. Използват се гелове и кремове с успокояващо сърбежа въздействие. Те потискат събирането на ексудат и помагат за по-бързото завяхване на пъпките.

Лекарства с вътрешен прием се включват при по-тежки случаи, при рецидиви и риск от ново възникване на алергична реакция. Антихистамините не са първи в тази схема. Най-напред се приемат лекарства за нормализиране на чернодробната функция, за подобряване на обмяната на веществата и за регенериране на кожата – споменатите по-горе антиоксиданти и витамини.

Възпалението се сваля с противовъзпалителни препарати, например индометацин или аспирин.

Антихистамини се назначават само в случай на много силен, невъзможен за понасяне сърбеж. Те се приемат от няколко дни до 2 седмици.

При повторен фотодерматит има риск от развиване на екзема.

Народна медицина при соларна уртикария (билки)

Народните и домашните средства се използват за локално лечение с цел облекчаване на възпалението, зачервяването и сърбежа.

sun allergi-07

Кисело мляко, гел от алое и сода с вода са сред ефикасните охладители при възпалена кожа

Най-доброто средство е компрес от зелев лист, налагане на обелки от краставица и картофи. Тези природни компреси охлаждат кожата и намаляват сърбенето. Вместо налагане на обелки, обривът може да се маже със сок от краставица. Той също охлажда и успокоява възпалените места.

При тежки поражения на кожата се назначават хормонални мазила, а подходящите народни средства стават билковите отвари за изчистване на организма. Целта е да се извеждат токсините и алергените. Вътрешно срещу възпаляването действат чай от лайка, невен, риган и др., външно – тетра.

За колко време минава?

Проявите на слънчева алергия са с различна степен на тежест – от леко раздразнение до образуване на големи мехури с гнойно съдържание. Обриването избива незабавно при излагането на слънце, но може да възникне и 3 дни след плажа.

Съвременните антихистамини са бързи и за 3-4 дни се справят със симптомите. Въпросът е, че пациентите с такива алергии получават рецидиви отново и отново. За тях въпросът стои: може ли да се пият антихистамини всеки ден? Много специалисти дават положителен отговор, но ако се избере препарат от второ или трето поколение. Антихистамините от I-о поколение губят ефективността си при продължителна употреба и дават много негативи.

При дълга употреба на антихистамини могат да възникнат проблеми с кръвното или сърцето. Някои от препаратите имат противоотечни компоненти, които повишават налягането в съдовете и учестяват сърдечния ритъм.

Неседативните антихистамини от ново поколение като лоратадин и цетиризин са безопасни за ежедневен прием. Те съхраняват ефективността си дори при продължителен прием.

Какво е фотодерматоза?

Няколко часа или малко по-късно след плажа или планинския преход кожата се зачервява, започва да боли, появяват се ситни пъпки. Възможно е обривът да излезе под формата на петна, възелчета, пластини, мехури, които на места се сливат. Нерядко тези локални прояви се комбинират с общо влошаване на състоянието, отпадналост, вдигане на температура и дори втрисане.

Обривът при слънчевата уртикария възниква на лицето, по изключение на торсо и крайниците. На лицето може да се съпровожда с конюнктивит, с напуквания в ъгълчетата на устата (хейлит).

След редуциране на обострените прояви започва белене на кожата. При повторно излизане на слънце състоянието незабавно се обостря.

Важно е да отличаваме слънчевата алергия от обикновеното слънчево изгаряне след прекаляване с плажа. Изгарянето също се съпровожда от зачервяване и болки. При тежки изгаряния могат да се оформят мехури. Но никога няма обрив и силен сърбеж, които са характерни за фотодерматозата.sun allergi-06

Фоточувствителност на очите и кожата

Под фоточувствителност разбираме патологична, прекалена реакция на кожата към слънчевото облъчване.

Причинява се по имунни и други, не съвсем изучени механизми. В повечето случаи е предизвикана от заболявания на кожата, на ендокринната и храносмилателната с-ми, на очите и дихателните органи. Провокатори са също възпаления на съединителната тъкан и болести на кръвта. Също така се явява след травма, отравяне или предозиране на някои билки като жълт кантарион.

Фоточувствителността засяга кожата и очите. Тя не се оставя без лечение, защото кожните прояви рискуват да се превърнат в ракови образувания.

Лечението е ефективно, само ако се „хване“ причината – това е първа задача на дерматолога. Един пример: при чувствителност, провокирана от прием на лекарства като кортикостероиди и противозачатъчни, няма да се постигнат положителни резултати без спиране на медикамента-причинител.

Известни са химически препарати, които влошават състоянието на фоточувствителните пациенти. Те са признати за вещества, които повишават фоточувствителността. Класифицирани са като фотосенсибилизатори и попадат сред храните, добавките и лекарствата. FDA – агенцията по храните в САЩ, е намерила фотореактивни агенти в дезодоранти, изкуствени подсладители, оптични избелващи препарати, найлонови и копринени влакна, в материали за татуировки и на много други места.

Още информация и източници на английски: Как да лекуваме слънчевата алергия? * Какво е соларна уртикария и как да действаме? * Симптоми и лечение на соларна уртикария и фотодерматоза.

Фототоксичност и непоносимост към слънце

Фототоксичните реакции са по-широко разпространени от фотоалергичните. Те могат да се породят от лекарствени средства. В процеса на фототоксична реакция използваният медикамент поглъща енергия от ултравиолетовите лъчи и я изхвърля в кожата, причинявайки повреди и гибел на клетки. Реакцията възниква няколко минути или часове след УВ-въздействието. Симптомите могат да се съхранят за дълго време. Лечението включва тетрациклинови антибиотиви, нестрероидни препарати против възпалението и Кордарон, противоаритмично средство.

Симптомите на фототоксичност лесно се бъркат със слънчево изгаряне, слънчев дерматит или друг обрив като алергична реакция. Много случаи остават нерегистрирани, но изследователи намекват, че хората с фоточувствителна кожа днес са наистина много. Проявите на тази особена чувствителност остават скрити, защото не се разбира същността им – кожни заболявания от въздействието на слънчева светлина.

Какво трябва да знаем за така наречената соларна уртикария, или уртикарията, причинена от слънцето?

Соларната уртикария се характеризира с появата на натрапчив, сърбящ обрив малко след непосредственото излагане на слънце.

За щастие, заболяването се среща сравнителни рядко – то се среща веднъж при 20 човека, страдащи от различни заболявания, свързани с фоточувствителност на кожата. По-малко от 1% от случаите на хронична уртикария се дължат на свърхчувствителност по отношение на слънчевите лъчи.

Както и при останалите подобни състояния, така и при този род уртикария, се появяват лезии, видимо надигнати спрямо разположената около тях кожа, границите им са неправилни, а цветът варира от светлорозов до по-наситени нюанси. Сърбежът, до който соларната уртикария води, е изключително интензивен, особено на местата, които по правило не се излагат често на непосредствена слънчева светлина.

Успокоителен е фактът, че след преустановяване на непосредственото излагане на слънце, лезиите изчезват, без да нанасят каквито и да било поражения върху засегнатите кожни участъци.

Освен появата на симптоми, ясно видими по кожата на пациента, соларната уртикария се характеризира и с неразположения от общ характер. Като такива най-често се посочват световъртежът, гаденето, рязко понижаване на кръвното налягане, а когато излагането на слънце е директно и не е предшествано от подготовка, може да се стигне и до по-тежки форми на оплаквания, като бронхоспазъм, задух и други алергични реакции.

Препоръчително е в подобни случаи да се потърси съвет от специалист.

Вижте непременно и ТОВА:

Слънчев и топлинен удар са различни състояния. Слънчасване

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мехлеми за слънчева алергия и соларна уртикария. Лечение на обрив от слънцето

  1. Козметиката на Еуцерин е уникална, но не вълшебна. Слънцезащитата им е прилична, но кремовете за премахване на пигментация не са особен връх. Не бих се доверила на козметика, когато става въпрос за алергии.

  2. Получих слънчева алергия през менопаузата. Има ли връзка или е случайно?

  3. Много бързо се оправям с Фенистил. Постоянно го имам в нас, 2 пъти годишно се налага да мажа. Много е добър! От Ериус също съм доволна,

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *