Соларна уртикария – опасна ли е?

Какво трябва да знаем за така наречената соларна уртикария, или уртикарията, причинена от слънцето?

Соларната уртикария се характеризира с появата на натрапчив, сърбящ обрив малко след непосредственото излагане на слънце.

За щастие, заболяването се среща сравнителни рядко – то се среща веднъж при 20 човека, страдащи от различни заболявания, свързани с фоточувствителност на кожата. По-малко от 1% от случаите на хронична уртикария се дължат на свърхчувствителност по отношение на слънчевите лъчи.

Както и при останалите подобни състояния, така и при този род уртикария, се появяват лезии, видимо надигнати спрямо разположената около тях кожа, границите им са неправилни, а цветът варира от светлорозов до по-наситени нюанси. Сърбежът, до който соларната уртикария води, е изключително интензивен, особено на местата, които по правило не се излагат често на непосредствена слъчнева светлина.

Успокоителен е фактът, че след преустановяване на непосредственото излагане на слънце, лезиите изчезват, без да нанасят каквито и да било поражения върху засегнатите кожни участъци.

Уртикарията се появява при повишена кожна чувствителност

Освен появата на симпотими, ясно видими по кожата на пациента, соларната уртикария се характеризира и с неразположения от общ характер. Като такива най-често се посочват световъртежът, гаденето, рязко понижаване на кръвното налягане, а когато излагането на слънце е директно и не е предшествано от подготовка, може да се стигне и до по-тежки форми на оплаквания, като бронхоспазъм, задух и други алергични реакции.

Препоръчително е в подобни случаи да се потърси съвет от специалист.

Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.