Шокиращата истина за вредата от пуканките

Единственото по-ужасяващо нещо от филма на ужасите в киносалона са… пуканките

Приготвени по естествен начин пуканките наистина са полезни, дори са смятани за суперхрана. Но с развитието на модерните технологии приготвянето на пуканки все по-рядко става с помощта на огъня и по-често с далеч по-удобното изобретение – микровълнова фурна.

Но специалистите все по-често напомнят колко опасности за здравето крият пуканките приготвени в микровълнова фурна.

Токсичните опаковки
Както повечето полу-готови, бързи храни и опаковката на пуканките съдържа перфлуро химикали (PFS) – група химикали, водеща до развитието на ракови заболявания и проблеми с репродуктивната система. Производителите добавят тези химикали, които освен всичко останало провокират и затлъстяване, за да увличат устойчивостта на мазнини, въпреки доказаната вреда от тях. Освен всичко останало, тези химикали са свързани с развитието на заболявания на щитовидната жлеза и хиперактивност при децата. Веднъж попаднали в тялото перфлуро химикалите остават в тялото за дълго време.

Вредата от пуканките се отразява най-силно при децата

вредата от пуканките

Пуканките за микровълнова фурна съдържат опасни химикали

Вкусно, но вредно
Вредни химикали има не само в опаковката на пуканките, предназначени за приготвянето в микровълнова фурна. Производителите добавят вредни субстанции, целящи да подобрят вкуса на пуканките и да изглеждат пресни и свежи. Един от най-токсичните химикали е диацетил, който придаван а пуканките маслен вкус. Диацетилът се свързва с проблеми с белите дробове при производителите на пуканки за микровълнова и по-рядко при консуматорите. Проучванията сочат, че работниците, които вдишват този химикал, развиват тежки белодробни заболявания и буквално не могат да дишат. „Естественият вкус“ на пуканките всъщност е чиста отрова.

Вредните мазнини
Транс мазнините, които се използват широко при производството на храни са свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания и проблеми с репродуктивната система като ендометриоза. Производителите ги „обичат“, защото правят храните годни за употреба за по-дълго време, но вредите рядко да отбелязани на етикета. Дори и върху опаковката да пише 0% транс мазнини, не смятайте, че това е така. Хидоргенираните мазнини, които съдържат пуканките също означават, че продуктът съдържа транс мазнини.

И преди да се откажете от любимите си пуканки, добрата новина е, че ако си ги приготвите по-добрия стар начин – на тиган, си спестявате тези вреди за здравето, които крият тези, предназначени за микровълнова фурна.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Шокиращата истина за вредата от пуканките

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.