Аненцефалия или Забраненият край на невъзможния живот!

Аненцефалия…или как забраната за аборт не запазва, а застрашава живота!

Славадор е страната, в която животът в толкова ценен, че абортът в забранен със закон от 1998 година, дори и по медицински причини,  a животът на една млада жена е в риск. Но за една жена този закон означава многократно увеличаване на и без това големите изпитания, на които е подложена.

Бетариз (измислено име) има лупус и страда от бъбречна недостатъчност, освен това е бременна в 25 седмица с нежизнеспособен плод, който страда от аненцефалия, което означава, че ако бъде роден ще има половин мозък.

Лекарите на младата жена я съветват да направи аборт по медицински причини, защото бременността й пречи на лечението й и дори застрашава живота й. Проблемът е, че тя живее с страната където дори и невъзможният живот „трябва“ да бъде започнат. Ако абортът бъде извършен, както Беатриз, така и лекарят извършил процедурата ще бъдат подведени под наказателна отговорност – защото нарушава закона и да бъде заплашена от 10 години затвор.

Според Центъра по Репродуктивни права, 46 жени вече са осъдени за „нелегални“ аборти, като три от тях излежават ефективна присъда.
Според Хосе Луиз Ескобар, католически свещеник, ако плодът не загине в утробата на майката и бъде роден здрав, то това означава, че трябва да живее.

Но медицината казва друго – в случаите на аненцефалия, дори ако плодът бъде роден жив, загива през първите няколко дни след раждането.
Редица международни организации за защита на правата на човека и на жените работят за позволяването на извършването на аборт в случая на Бетариз.

Първото искане за аборт от страна на Бетриз е направено още през март. Искането е да бъде извършен аборт по медицински причини (нещо, което не е било разрешавано след въвеждането на забраната). От тогава решението бива забавяно многократно, като до днес все още категорично становище няма.

аненцефалия аборт
Трябва ли законът да бъде над живота?

Жената вече влиза в третия триместър от бременността. Дори ако абортът бъде разрешен, то това ще постави животът на жената в огромен риск, а с всеки изминал ден рискът нараства.

През последните седмици, няколко женски организации в Салвадор организирах протести в подкрепа на „Кауза Беатриз“, както стана известен случаят по целия свят.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.