Медрол. Мнения, дозировки, странични ефекти. Напълняване. С алкохол

Разлика на таблетки медрол с депо медрол на ампули и солу медрол на прах. Цена. Какво не забелязваме в листовката, противопоказания и странични ефекти. Алергия. Отзиви и мнения.

Още в текста: Действие: При инвитро и инсеминация. Уртикария. При хашимото. С алкохол? При бременност, има ли вреди? При бодибилдинг. При бронхит и кашлица, ларингит. Медрол и кортизон. Окосмяване. Заместители. Преднизолон. Резохин.

Медрол е препарат от групата на кортикостероидите, който се изписва от лекар в случаите, в които пациентът страда от автоимунна реакция на имунната си система (т.е. тя атакува организма му) или е станал жертва на тежка алергична реакция към определено вещество. Медикаментът понижава активността на имунната система и се използва при лечение на различни ревматоидни заболявания като артрит и проблеми със ставите, възпаления на мускулите и кръвоносните съдове, тежки възпаления на кожата, в това число и псориазис и дерматит.

Освен това той повлиява много добре всякакви алергични състояния като сенна хрема, астма, възпаления на белите дробове, алергия към ваксини. Заради противовъзпалителните си свойства Медрол е предпочитано лекарство за лечение на всякакви възпалителни процеси, в това число на очите, дихателните пътища и кръвта. Препаратът оказва благотворно влияние дори и на пациенти, страдащи от злокачествени заболявания като левкемия и рак на лимфите.

Той се изписва и в случаите на хормонални заболявания, които възпрепятстват организма сам да произвежда нужните му стероиди. Малко хора знаят, че Медрол е вносният вариант на българското лекарство Метилпреднизолон, което е спряно от употреба. Вижте всичко, което трябва да знаете за медикамента – какво не е споменато в листовката, кога трябва да внимавате с приема му, какви са противопоказанията при употребата му.

Разлика на таблетки медрол

с депо медрол на ампули и солу медрол на прах

Таблетки Медрол, депо медрол на ампули и солу медрол на прах са все едно и също лекарство, с основно активно вещество метилпреднизолон. И съответно се изписват при едни и същи заболявания.

Разлика на таблетки медрол с депо медрол на ампули и солу медрол на прах

Между таблетки Медрол, солу Медрол и депо Медрол има разлика

Разликата между тях е във формата, под която се продават. Таблетките Медрол са добре познатите на всички хапчета, които се приемат самостоятелно след като са били изписани от лекар.

Депо Медрол на ампули и солу Медрол на прах се използват за инжекционни разтвори като за самостоятелна употреба трябва да използвате солу Медрол, тъй като той се произвежда под формата на флакон, в който само с едно натискане смесвате лекарството на прах с разтворителя. Нужно е само да го разклатите.

В същото време ампулите депо Медрол са стандартни и за манипулацията с тях е нужна лекарска намеса.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Разлика на таблетки медрол с депо медрол на ампули и солу медрол на прах

Вижте кога да използвате таблетки медрол, кога депо медрол на ампули и кога – солу медрол на прах

Другата разлика между трите форми на лекарството е, че инжекцията има по-дълготраен ефект, но не е удачно да се прилага при деца, тъй като потиска хормона на растежа.

Освен това солу медролът се предпочита при спешни състояния, които изискват незабавна реакция като например септичен или анафилактичен шок, а също и остри астматични пристъпи заради по-бързото си действие в сравнение с таблетките.

Цена

Въпреки, че са разновидност на един и същ медикамент , в цените на таблетките Медрол, депо Медрол на ампули и солу Медрол на прах има съществена разлика. Това се дължи на факта, че хапчетата са предпочитани от пациентите, тъй като приемът им е най-лесен.

Цената на таблетките е от порядъка на 9-11 лева в аптечната мрежа, докато депо Медрол и солу Медрол струват между 2 и 4 лева.

Какво не забелязваме в листовката, противопоказания и странични ефекти

На първо място е много важно да знаете, че Медрол, без значение под каква форма, трябва да бъде изписан от лекар и никога да не се взема на своя глава. Също така имайте в предвид, че макар да повлиява добре различни алергии, медикаментът не бива да се приема, ако сте алергични към някоя от съставките му. Освен това той не бива да се прилага и ако страдате от гъбични инфекции.

Трябва също да знаете, че не е добра идея да се опитвате да забременеете, докато приемате Медрол и дори и в седмиците след края на приема му, докато организмът ви не се е изчистил изцяло от медикамента.

Прилагането му трябва да бъде следено много строго особено при пациенти със заболявания на черния дроб, бъбреците и такива със сърдечна недостатъчност.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Задължително уведомете лекаря си, ако сте претърпели операция на някой от следните органи – жлъчката, червата, апендикса и стомаха. Пациентите с диабет и остеопороза също трябва да бъдат особено внимателни при пиенето на Медрол, както и такива с доказани психични заболявания, а също и хора, боледували от туберколоза, дори и към момента на изписване на лекарството да са се излекували напълно.

Също така е важно да знаете, че ако някога, преди приема на Медрол, сте преболедували варицела, трябва да предупредите лекаря си, а също така и в случаите, в които са ви направили ваксина скоро или пък предстои да ви бъде направена такава. Тъй като веществата в лекарството могат да намалят ефикасността й. Това са нещата, които на пръв поглед остават скрити в листовката на медикамента и случаите, в които е добре да го избягваме.

Като всяко лекарство, Медрол има и странични ефекти, които се изразяват в алергична реакция към някое от основните му компоненти – обриви, проблеми с дишането и дори подуване. В редки случаи е възможно да се стигне до ускоряване на пулса или точно обратното – неговото забавяне, което пък да доведе до сънливост и усещане за апатия.

Част от пациентите се оплакват от проблеми с очите, влошено зрение, спазми на мускулите, язва на стомаха и дори задълбочаване на депресивни състояния. В листовката на медикамента не е упоменато, че сред възможните странични ефекти е и покачване на теглото. Дамите, които пият Медрол, може да забележат промени в месечния си цикъл и увеличаване на окосмяването по тялото.

Всички тези неприятни странични ефекти отшумяват веднага щом бъде спрян приема на лекарството.

Алергия

По принцип Медрол се използва за лечение на алергични състояния, предизвикани от непоносимост към определено вещество. В това число влизат алергиите и съответно заболяванията, свързани с белите дробове, непоносимостта към някои лекарства и дори алергиите към ваксини.

Въпреки, че лекува алергии, е напълно възможно препаратът сам да предизвика алергична реакция към пациенти, които го използват и които имат непоносимост към някоя от съставките му. В такъв случай трябва незабавно да преустановите приема му и да се обърнете към лекар, който да назначи алтернативно лечение.

Отзиви и мнения

Повечето пациенти са доволни от начина, по който Медрол е повлиял оплакванията им. Хора, страдащи от автоимунни заболявания дори се хвалят, че са намалили дозата заради редовния прием.

Цената на медикамента също е обект на положителни коментари, тъй като е два пъти по-ниска от българския еквивалент на лекарството. Негативните мнения за Медрол са свързани най-вече с един от нежеланите му странични ефекти, който дори не е упоменат в листовката, което всъщност предизвика сериозно негодуване. А именно – продължителната му употреба може да доведе до качване на килограми.

Действие: При инвитро и инсеминация

Въпреки, че по време на приема на медрол не се препоръчва да се правят опити за естествено зачеване, не така стои въпросът с ин витро процедурите и инсеминацията. Точно обратното.

Действие: при инвитро и инсеменация

Медрол се изписва задължително при инвитро и инсеменация

Медикаментът се изписва именно в тези случаи, тъй като въздейства директно върху имунната система като намаля имунната защита. Това е нужно, за да се гарантира, че плодът няма да бъде отхвърлен след трансфера като чуждо тяло.

Нещо, което е много вероятно, ако имунната система на жената е силна. Приемът на Медрол в тези ситуации трябва да започне веднага след първоначалната пункция, след което да продължи или до трансфера или до 12 гестационна седмица от бременността.

И задължително трябва да е под стриктно лекарско наблюдение!

Уртикария

Уртикарията, позната още като копривна треска, е вид алергична реакция на организма, която в никакъв случай не бива да бъде подценявана, тъй като може да засегне не само кожата, но и вътрешните органи.
Медрол се изписва доста често при това състояние, в комбинация с ериус. Двете лекарства трябва да се поят по лекарско предписание и ако се забележат странични реакции като прилошаване, да се потърси алтернативен вариант за лечение.

При хашимото

Медрол се изписва и в случаите на болест на Хашимото. Лекарството се пие по предварително изписана схема и след това се спира отново поетапно, не изведнъж, за да има ефект.

Важно е да се отбележи, че доста западни лекари препоръчват за лечение на Хашимото да се използва солу Медрол, а не обикновения Медрол на таблетки.

С алкохол?

Както при повечето лекарствени продукти, употребата на алкохол по време на лечение с Медрол не се препоръчва заради нежелани реакции и последствия върху организма вследствие на комбинацията между алкохола и силните вещества в медикамента.

При бременност, има ли вреди?

при бременност, има ли вреди?

Медрол не се препоръчва за употреба при бременност

Не се препоръчва приема на Медрол от бременни жени и от кърмачки заради активните му съставки. Ако все пак се наложи да пиете лекарството докато очаквате дете, задължително уведомете за това лекуващия си лекар.

В този случай на бебето ще трябва да му бъдат направени задължителни допълнителни изследвания веднага щом се роди, за да бъде установено дали надбъбречните му жлези функционират нормално. Тъй като съществува риск те да бъдат увредени от приема на Медрол по време на бременността.

При бодибилдинг

Доста фитнес маниаци злоупотребяват с употребата на Медрол с цел качване на мускулна маса, което е напълно погрешно. Лекарството не е анаболен стероид и употребата му, без да има медицинска нужда от това, може само да нанесе вреди на организма.

При бронхит и кашлица, ларингит

Медрол се изписва при възпаления и заболявания на дихателните пътища, в това число бронхити, ларингити, които са съпровождани или не от тежка кашлица. Заради положителния ефект на медикамента, той се изписва дори и на деца, страдащи от споменатите заболявания. За целта трябва задължително да се консултирате с лекар, който ще предпише най-подходящата доза.

Тя може да се изпие наведнъж, еднократно, или да бъде разпределена на няколко по-малки части, които да се пият през деня. Обичайно първоначалната доза е по-висока, за да бъде овладяно заболяването, а след като се забележи подобрение, лекарят да я намали. При деца количеството изписан медикамент за прием винаги е по-ниско отколкото при възрастните.

Медрол и кортизон

Медрол и кортизон са все медикаменти от групата на кортикостероидите. И двата медикамента доказано лекуват възпаленията в организма и се прилагат най-вече при лечение на астма.

Комбинацията от двете лекарства облекчават астмата като понижават броя на клетките, отговорни за възпалението на белите дробове и в същото време намаляват отока на лигавиците на бронхите, секрецията им и успокояват възпалителните процеси.

Окосмяване

За съжаление приемът на кортикостероидни препарати доста често води до нежелани хормонални изменения в организма, които, пък от своя страна, се отразява и на външния вид на пациентите. И то на дамската част от тях.

При продължителен прием на Медрол (над един месец), при жените се забелязва неприятното състояние хирзутизъм, т.е. значително увеличаване на окосмяването не само по тялото, но и по лицето.

Този страничен ефект се обуславя не само от предписаната доза (тя може да е минимална), но и от самите особености на организма на пациентката. Наред с увеличеното окосмяване много дами се оплакват, че са забелязали и значително увеличение на теглото си, което отново се дължи на приема на лекарството. Добрите новини са, че с прекратяването на пиенето на Медрол, тези странични ефекти изчезват, най-често до една-две седмици. Все пак, ако ви притесняват много, се консултирайте с лекуващия ви лекар, който може да ви предложи алтернативно лечение.

Заместители

Най-честият заместител на Медрола е Преднизолона. Той също е от групата на стероидните препарати и се предписва най-често в случаите, когато пациентът се оплаче от твърде силните странични ефекти на Медрола.

Преднизолон

Преднизолон

Преднизолон е заместител на медрола

Както споменахме по-горе, Преднизолонът е основният заместител на Медрола. Неговият прием също влияе на имунната система и на начина, по който тя реагира на външна намеса.

Освен това той също повлиява много добре различни алергични състояния, а също и възпалителните процеси в организма като кръвни, бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Напълно възможно е в хода на лечението с Медрол лекуващият ви лекар да прецени и да замени препарата с Преднизолон. Който също се пие по предварително предписана схема.

Резохин

Резохин и Медрол се изписват доста често съвместно, за лечение най-вече на лупус, особено в тежките му форми, както и на ревматоиден артрит. Общото между двата продукта, че жените, които са се подлагали на лечение с тях, не бива да забременяват по време на приема им и поне месец след като са го преустановили. Лекарствата се изписват задължително от лекар и се пият по специална схема.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Медрол. Мнения, дозировки, странични ефекти. Напълняване. С алкохол

  1. Съпругът ми е с хронична уртикария и е на медрол по схема и рупафин. Доволни сме, вършат някаква работа.

  2. При ужилване от пчела: Лекар и инжекция! МЕДРОЛ, сдъвквате 10таблетки може и с вода и без вода да го вземете и ЕРИУС 2т. В рамките на 1 час да стигнете до болница! Много зависи и къде Ви в ужилила пчелата и колко сте алергични! Не шега за да прилагате бабини рецепти! Не помагат на мен такива илачи.

  3. От това лекарство като се казва medrol, преди го пиех ефект има. Но ми се появи едни неминаващи симптоми на гърлото и не минават! Вече 5 години сам така, силно НЕ препоръчвам да се ползва

  4. Слагах дипрофос за алергични състояния, от може би 8 години. Преди само пролет и есен по една инжекция. В последните две години рабоата ми беше в ужасно прашна среда и започна системно през 20 дни. Докато не забелязах, че не виждам номерата на автобусите, докато не дойдат съвсем наблизо. После межсъкратиха и чак тогава обърнах внимание и отидох на офталмолог. Аз съм на 45 години и ми казаха: КАТАРАКТА ОТ ПРИЕМАНЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ НА КОРТИКОСТЕРОИДИ!!!!! Сега ми предстои операция за смяна на вътреочните лещи, а те никак не са евтини!!! Всички капки са спрени от внос или производство!!! Затова внимавайте много !!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.