Мнения за Фиброзим и странични ефекти. Цена

Какви мнения съществуват за Фиброзим таблетки 320 мг? Странични ефекти и действие. Продължителност на лечението. Заместители на Fibrozyme

Фиброзим е комбиниран препарат на Вива Фарма, отправен към елементите на двигателния апарат – стави, тъкани, мускули, кръвоносни съдове, сухожилия. Той е оригинална комбинация от компоненти, които рутинно се произвеждат отделно.

Компонентите на Фиброзим в други добавки
Компонент от състава Наименование на добавка/ производител
Серазим Серазимакс, Серрафлекс, NOW Serrazimes, Swanson Serrazimes, Serrapeptase
Бромелаин Natural Factors, Holland & Barrett, Viridian, Нау Фуудс, Биохерба, Натрол, Ямамото, Булгарикус, Солгар
Кверцетин Zein Pharma, Цветита Хербал, Никсен, Supplement Spot, Лековита, Фарма, Биовеа, Рамкофарм

Запознатите ще забележат, че две от съставките са т. нар. протеолитични ензими. Те участват в разграждането на протеините. По-нататък ще видим защо и как ензими оздравяват опорния апарат.

Мнения за Фиброзим от БГ мама и др.

Протеолитичните ензими се разглеждат във форумите предимно в светлината на ковид инфекциите, тъй като серапептазата е основно средство срещу фибрози.

Комбинация от серазин, бромелаин и кверцетин е изписвана активно от пулмолозите през пандемичния период за възстановяване на белите дробове. В БГ-мама свидетелстват за добър ефект при продължителен курс.

В БГ-мама се е събрала група „специалисти“ по приложението на протеолитичните ензими. Към момента се пише в седма тема. Базовата информация за тези ензими е подредена и изчерпателна. Изобилства от мнения, разни приложения, коментират се дозировки и конкретни препарати. Точно за Фиброзим няма публикации, но за неговите съставки – да, и всички са положителни.

В Пулс.БГ се говори директно за Фиброзим. Препоръчва го д-р Ралица Правова за следковидно възстановяване, да се приема минимум 1 месец.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Фиброзим и обезателно оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвахте и колко време? Доволни ли сте? Бихте ли препоръчали заместител? Пишете, нека бъдем полезни!

За какво се използва Фиброзим, какво лекува? Дозировка

Мненията във форумите са за фиброза след ковид, а листовката на Фиброзим го представя като препарат за стави и кръвоносни съдове. Разминаването е само при повърхностен поглед. Фиброзни процеси протичат в разни органи и тъкани. Добавката има по-широко приложение от указаното, което произтича от действието на нейните съставки.

Фиброзим хранителна добавка за стави, кръв, фиброза 085

Опаковката с вида на капсулите. Фиброзим се продава и в кутии с надписи на кирилица

Против възпаления (инфекции)

Фиброзим благоприятства дихателния път по цялата му дължина – горна и долна част (б. дробове). Това е споменато лаконично в листовката. В действителност протеолитичните ензими се третират като алтернатива на нестероидните противовъзпалителни. Лекуват възпаления и фиброза като последствие. Те действат системно в целия организъм.

Пероралните ензимни смеси се разграждат в тънките черва, постъпват в кръвта и оттам достигат всяко огнище на възпаляване. Такава терапия действа едновременно противовъзпалително, противофиброзно, имуномодулиращо, което я прави по-добра от класическото приложение на нестероидите.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Работят при инфекции в ушите, носа, гърлото, ставите, стомаха и червата, съдове, лимфна с-ма. Ползва се в гинекологията, урологията, дерма венерологията, онкологията. Където и да е възпалителният процес, протеолитичните ензими дават съществен ефект.

За стави, мускули и сухожилия

Фиброзим нормализира процесите, протичащи в стави, връзки и мускули. Подпомага възстановяването при прекомерно натоварване, заболявания и травми. Оздравявайки кр. съдове, подобрява храненето на меките тъкани и целия апарат.

При травми и след операция

Ензимите във Фиброзим разрушават съединителна тъкан, с която тялото е „закърпило“ нарушена тъканна цялост при травми (рани) и хирургия. Белезите избледняват. Ензимите от Фиброзим разрушават стари зараствания, образувани няколко месеца или година по-рано. При ранен старт на приема ензимите не позволяват да се образуват обширни и дълбоки следи. Имат приложение при цезарово сечение, лапаротомия и др.

Заличаването на белези е следствие от антифиброзната активност на Фиброзим. В други органи протеолитичната активност изглежда като намаляване на фиброзно-кистозни образувания в млечните жлези, бъбреците, яйчниците. Повлиява ендометриоза и миоми.

При хемороиди и кръвоносни съдове

Ензимите поддържат чиста кръвта. Премахват натрупания фибрин. Така кръвта не се сгъстява, предотвратява се тромбообразуване. Цялостно се подобрява кръвообращението. Този ефект на протеолитичните ензими се изтъква от производителя на Фиброзим, без конкретно да се споменават хемороиди. Но същността на съставките гарантира ефект и върху тези образувания.

 • Фиброза на белия дроб, при кашлица. Протеолитичените ензими намаляват гъстотата и еластичността на секретите в дробовете и по дихателния път. Те работят като муколитици. Тази им функция се използва по-често в педиатричната практика. Фиброзим дава противоотечен и противовъзпалителен ефект в дихателната с-ма;
 • При тромбоза, тромбофлебит и разширени вени. За профилактика на тромбоза се прилагат препарати за намаляване на съсирването и заедно с тях фибринолитици за разрушаване на структурата на фибрина. Съставките на Фиброзим реално се противопоставят срещу плаки и съсиреци в съдовата система;
 • При оток – противоотечното действие на ензимите се забелязва в местата на отлагане на течности, без значение от локацията им;
 • При лимфедема – хронично увеличаване на крайниците заради оток, ензимите имат подпомагаща функция. Те работят против едно от послествията – фиброзно изменение на кожата и подкожните тъкани в резултат от нарушения на лимфното оттичане;
 • При атеросклероза – за жалост засега не е измислено лекарство за разтваряне и пълно ликвидиране на холестеролови плаки. Те се отлагат по съдовите стени и намаляват просвета им. Едниственият ефикасен метод против свити артерии е хирургията. Препарати като Фиброзим профилактират усложнения от състоянието – запушвания на съдове поради тромби;
 • При УНГ, синузит, бронхит, ковид, астма Фиброзим намалява фиброзната тъкан, с която организмът възстановява огнища на възпаления и поразени от инфекциите тъкани. Изписва се за белите дробове на дълъг курс от 60 дни.

Продължителност на лечението. Колко време се пие?

Производителят дава две указания по въпроса. При наличие на изразени симптоми, Фиброзим се пие до тяхното отзвучаване. При профилактичен и възстановителен прием препаратът е препоръчителен за минимално 30 дни, оптимално – 60 дни.

Цена и откъде се взема Фиброзин 320 мг табл.?

Препаратът е регистриран за съпътстващо лечение, по режима на добавките. Намира се в аптечната мрежа.

Фиброзим е един вид – таблетки по 320 мг сумарна тежест на трите активни съставки, опаковани по 30 броя в кутия. Опаковката покрива терапия в продължение на 5 до 15 дни, според предпочитаната доза.

Максималната цена на продукта е 27.90 лв.

 • Фиброзим при Марешки и във веригата Гален поддържа трайно ниска цена около 19 лв;
 • В Ремедиум продуктът се продава на 19.25 лв;
 • В Софармаси цената на кутията е 20.19 лв.

Странични ефекти на Фиброзим

Протеолитичните ензими не дават странични реакции, защото те са по същност ендогенно продуцирани съединения. Дори добавени отвън с храна или добавки, се възприемат естествено от организма.

Фиброзим хранителна добавка за стави, кръв, фиброза 04

Така изглежда “закърпен” със съединителна тъкан дроб

Негативни реакции се наблюдават рядко, сочат фармацевтични описания на ензимите като цяло. Такава възможност възниква при прием на прекалени дози или твърде продължително. Не се изключват алергични реакции, което е възможно спрямо всеки перорален продукт. Освен хиперчувствителност, съществува минимален риск за нарушения в стомашно-чр. тракт.

Производителят на Фиброзим от Испания не описва негативи. Единствено прави три предупреждения:

 1. Продуктът не е лекарство, не е заместител в хранителния режим;
 2. Да не се приемат над 6 таблетки за ден, а и тази доза е само за кратко при изразена симптоматика;
 3. Да не се ползва Фиброзим при свръхчувствителност към някоя от съставките.
Противопоказания

Препаратът не е забранен за рисковите групи. Производителят прави уговорка само за дамите след зачеване. Препоръчва им да съобщят на наблюдаващия ги специалист, който да прецени доколко е оправдан приема на добавката.

Дава ли се на деца и как?

По подразбиране – да. Фиброзим е комбинация от ендогенни ензими, каквито работят и в детските организми. Детска доза не се посочва.

Съдържание на Фиброзим и действие

Фиброзим е комбинация от три ензима, чиято ефикасност е потвърдена с клинични изследвания в медицината. Той е предназначен за ензимотерапия. По-долу ще визираме само въздействия на ензимните съставки, които са доказани клинично.

Серациопептидаза (серазим, серапептаза)

Водещият компонент във Фиброзим премахва следоперационни отоци и болки, особено ефикасен при ставна хирургия. Получаващите серапептаза пациенти за три дни постигат редуциране на отока на половина.

 • При фиброзно-кистозна мастопатия значително намаляват болката, отока и уплътненията, като 86% от пациентките получават забележително подобрение без нежелателни ефекти. Благодарение на противовъзпалителните си качества серапептазата лекува хроничен синузит с 30 мг за 4 седмици.
 • Ензимът намалява гъстотата на бронхобелодробните секрети. Клинични изследвания потвърждата ефекта на серазим при болести на ухото, гърлото и носа – загуба на обоняние, оток на носната лигавица, ларингит, затруднено гълтане. Положителен ефект настъпва до 4 дни, като ефект се наблюдава при повечето пациенти.
 • Немски лекари изучават серациопептидазата при атеросклероза. 30 хил. единици на ден за 12 – 18 месеца отстраняват склеротични плаки и освобождават свитите коронарни артерии (потвърдено с ултразвук).

Другите компоненти във Фиброзим имат помощна, но съществена функция.

 • Бромелаин е растителен ензим, който подкрепя процесите на разграждане на фибрина, подобрявайки оттичането на кръв и лимфа през съдовата мрежа;
 • Кверцетин е флавоноид с ефект върху имунната отбрана. Отделно повишава еластичността на съдовите стени.

Заместители, аналози, взаимодействия

Точната комбинация на Фиброзим към момента не се изпълнява от друга фарма компания. Препаратът на ВиваФарма няма аналог.

Най-близо до него е Фибролекс, с леко изменен състав.

Фибролекс или Фиброзим?
 • Протеолитичният бленд Serrazimes® във Фибролекс е по-малко – 30 мг срещу 50 мг във Фиброзим;
 • Бромелаин е леко в повече, кверцетин – почти същото количество;
 • В добавка има три В-витамина (фолиева, В6 и В12) + селен.

  Фиброзим хранителна добавка за стави, кръв, фиброза 03

  Сходни по качества добавки

Показанията на Фибролекс са 1:1 идентични с Фиброзим. Негов плюс е наличието на витамини, минус – намалената доза сераза. И двете добавки са в един ценови клас.

Сераза

Частичен аналог на Фиброзим е Сераза. Тя съчетава серазин с бромелаин. Показана е за нормализиране на колагеновия синтез и оздравяване на съдовете.

Серазимакс

Хранителна добавка подава висока доза Serrazimes® с цел сърце, съдова мрежа и двигателен апарат. Премахва сраствания, нормализира белия дроб. Виждаме, че сам серазин дава повечето ефекти на комбинацията във Фиброзим. Включително подпомага имунитета и дишането.

Трите съставки на Фиброзим обичайно се произвеждат отделно. Всички те попадат в регистрите на хранителните добавки и самите продукти са дело на компаниите от този сектор. В таблицата по-горе сме дали монопрепарати с всеки един от компонентите на Фиброзим.

Кверцетин

Натуралният кверцетин се адресира към оздравяване на кожата, укрепване на капилярната мрежа, за възстановяване след прекомерни натоварвания, за имунитет и като антиоксидант. Намалява алергични прояви и хронични болки. Конкретни добавки с чист кверцетин – в таблицата.

Вижте и ТОВА: Мнения за Кверцетин. Противопоказания. Ползи и вреди.

Има комбинирани препарати, които съчетават кверцетин и бромелаин. Сред производителите са Хайър Нейчър, Нау Фуудс, Биовеа, Др. Бест’с и др. Липсата на серазин в състава изменя главната цел – добавките се дават за имунитет, като антиоксиданти и за ускорено разграждане на белтъчини.

Фиброзинол Гел

Производителят на Фиброзим пусна нов продукт за външна употреба – гел за масаж и мазане. Той спомага лечението при умора, физическо натоварване. Приложим е за мускулни и костни травми. Показват го за венозна и капилярна циркулация. Регенерира и успокоява тъкани, подобрява еластичността.

В състава на Фибронизол има бромелаин, но той не е водеща съставка. Останалите компоненти са съвсем различни, така че продуктът не е серия с Фиброзим. Той има съпътстващ ефект само при някои патологии.

НатАспин

Представлява комбинация от натокиназа и хидрокситирозол.

 • Натокиназа е ензим с фибролитично действие, а хидрокситирозол потиска окислението на холестерола.
 • Заедно се получава препарат за протектиране на съдовата мрежа и сърцето. Той е само частично заместител на Фиброзим, с по-целенасочено и тясно приложение.
Аспирин протект и Фиброзим

Ензимният препарат разгражда съсиреци кръв, а аспирин се приема в ниска доза (Протект 100 мг) за разреждане на кръвта. Заедно препаратите са насочени към кръвообращението.Фиброзим хранителна добавка за стави, кръв, фиброза 01

Фиброзим хранителна добавка за стави, кръв, фиброза 02

Естествени разредители на кръвта

Внимание, има риск от прекалено втечняване и съответно – възникване на трудни за спиране на кръвоизливи. Комбинацията непременно да се консултира преди прием, въпреки че в листовката на Фиброзим няма подобно предупреждение.

Гревия Алегро Аид + Кверцетин

Бромелаин и кверцетин са допълнени от 9 растителни екстракта, вит. С и хесперидин. Заедно те са средство за енергизиране, повишена устойчивост и противодействие на алергии. Подкрепят защитната система и детоксикират. Продуктът не е заместител на Фиброзим, защото няма фибролитично действие.

Веносмил капс

Хидросмин е лечебният агент в тази добавка. Той е природно съединение срещу застояване на кръвта във вените, особено в краката. Облекчава при разширени вени и тромбоза, противодейства на болки, тежест, оток и умора. Осигурява краткосрочен ефект, не предоставя лечение по същество.

Топ Фолат

Фолатът е невротрансмитер и участник в ензимните процеси. Повлиява сърцето и съдовата с-ма, както и нервите. Редуцира рискът от вродени дефекти на плода. Насочва се към пациенти с генетичен недостиг на ензими, които имат ниско ниво на фолати в кръвта (което води до повишаване на хомоцистеина).

Топ Фолат поправя описаният дефект. Препаратът е с високо качество. Той включва четвърто поколение най-моделен фолат, който се възприема директно, без да е нужно метаболизиране. Така предоставя 7 пъти по-голямо усвояване и съответно – ефект.

Авирон Рапид

А този препарат на основата на хумусна к-на (естествен имуномодулатор) има допирни точки с Фиброзим само в сферата на имунитета и защитата от инфекции. Авирон е водещ продукт в даденото направление, със силно изразени качества. Фиброзим – обратното, има само съпътстващо въздействие върху имунитета, но не се приема специално за това.

Още няколко наименования, които имат допирни точки с Фиброзим:

 • Биозин – таблетките и сиропът са имунни препарати са основата на коластра, обогатена с имуноглобулини и лактоферин + ехинацея, цинк и др. Съставът изцяло е насочен към възстановяване на имунитета. Биозин е от типа на Авирон и се разглежда като негов заместител;
 • Тера Окси е имунен катализатор, който сработва на ниво клетки. Добавката е българска оригинална разработка, без подобие или аналог. Засилва и ускорява работата на защитната система с цел противодействие на възпаления и оксидативен стрес. Има приложения при вирусни инфектирания, за стимулиране на синтеза на ензими, за париране на мутации, вирусни вариации и др. Продава се от официалния сайт на разработчиците на цена от 57.60 лв;
 • Имуномикс на капсули, спрей за нос и сироп е предложението на компанията Абока за естествена подкрепа на защитната система. В основата му са ехинацея, черен бъз и ункария – лиофилизирани. Италианската добавка се взема профилактично на 20-дневни курсове.

Видео за белодробните фибрози – ТВ предаване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мнения за Фиброзим и странични ефекти. Цена

 1. Благодарна за информацията. След ковид пих Фибролитин или подобно, видя ми се скъпо и не пих цялото време. Сега ще си довърша с фиброзим.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *