Мнения за Есенциале Форте, Макс и Енерджи. Странични ефекти, цена

Доволни ли сте от Есенциале Форте N? Мнения за Есенциале Макс 600. Отслабване с Есенциале Енерджи. За омазнен черен дроб. Заместители: Карсил, Ливурон Хепа, Трансметил, Лагоза, Легалон. Странични ефекти, цена

Ще започнем с това, за което най-често ни питат: Откъде може да се купи Есенциале Форте N и Есенциале Макс, а по-долу ще продължим с техните подробни описания, с другите видове и заместители, инструкции за лечение на черен дроб и за отслабване, странични ефекти и т.н. Молим ви и вие да оставите своето мнение, за да бъдем от полза за хората всички заедно!

Откъде да купим Есенциале?
Есенциале Форте N Есенциале Макс
fungiter лак Фунгитер крем
Виж цена Виж цена

Есенциале представлява лекарствен препарат от групата на хепапротекторите. То съдържа натурални фосфолипиди, който перманентно се внасят отвън, защото не се синтезират в клетките. Те са есенциални – подобни на незаменимите аминокиселини, за които няма алтернатива, освен перорален внос с храна или добавка.

Линията Есенциале е отправена към черен дроб и жлъчен мехур. Включва се в комплексни терапии, регулира функционирането на органите или ги профилактира при наличието на неблагоприятни обстоятелства.

През годините видовете Есенциале са претърпели промени – отпадали са имена, появили са се нови. Към момента има четири вида.

Видове Есенциале накратко
наименование (форма) за какво е
Форте N (капсули) за чернодробни заболявания
Енерджи (капсули) въздейства благоприятно на черния дроб
Макс (капсули) отстранява симптоми и оплаквания от черен дроб
Експрес (паста в саше) за бързо повлияване при заболявания

Мнения за Есенциале

В българските форуми често се препоръчва Есенциале. Хората го свързват с проблемен черен дроб и при споменаване на подобна патология, веднага се сещат за този препарат. Прави впечатление, че рядко се различават разновидностите и няма осъзнаване за различията между тях.

Есенциале Форте N

Вариантът Форте се приема като основен. Обикновено споменаването на Есенциале се отнася точно за Форте (старата версия) и Форте Н (новата). Често го препоръчват „по дефолт“. Има отзиви от доволни пациенти, подкрепени с лабораторни резултати. Ако се споменава за неуспешна терапия, то тя винаги е комплексна с участието на Есенциале.

Есенциале Макс 600

Има и по-силни разновидности от Есенциале Форте, но те са за болни хора – така в един форум се разграничава базовият препарат от подсилените версии. Макс се харесва, сочат и други отзиви.

Есенциале Енерджи (Energy)

Енерджи се ползва изключително при омазнен черен дроб. Той се приема като добавка с профилактични и оздравяващи функции. За този вариант има малко отзиви, защото не е така добре познат като Форте и Макс.

esenciale-01

Фосфолипиди в действие: възстановяват клетките в ч. дроб

Есенциале Експрес 600 мг, паста в саше

Изглежда има по-ограничен опит с използването на Есенциале на паста, защото препаратът не се споменава в българските форуми. От руските форуми научихме, че пастата има вкус на кафе и сметана, но и там няма отзиви по същество. Ако вие сте ползвали пастообразния препарат, ще се радваме да споделите.

“Фигурин

Около 90% от отзивите за Есенциале, без да се посочва видът, са положителни. Високата ефективност на препарата е многократно доказана. Подчертава се, че препаратът прекрасно поддържа функционирането на ч. дроб.

ВАЖНО: Вижте още мнения за видовете Есенциале и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте? Имахте ли странични ефекти? Излекувахте ли омазнен черен дроб? Отслабнахте ли? Бихте ли препоръчали заместители? Пишете ни! Вашето мнение е полезно за читателите!

Ползи и действие на видовете Есенциале

Серията Есенциале е отправена към хепатобилиарната система, която „логистира“ храносмилателните процеси – това са черен дроб, жлъчни пътища и мехур. Има приложение при всякакви патологии и дисфункции, които възникнат при тези органи. Препаратите снабдяват с високи дози готови за употреба фосфолипиди, базови за работата на хепатобилиарната система.

 • При хепатит. Първо показание за избора на Есенциале® форте Н са хроничните и алкохолни хепатити. Есенциалните фосфолипиди са с доказан ефект по отношение на вирусно породени и хронифицирали хепатити В и С. Комбинация от фосфолипиди и a-интерферон е приложена в клинично изследване в 35 държави. Без съмнение е доказано, че двата препарата заедно намаляват активността на чернодробните ензими. Сега се проверява възможността фосфолипидите да бъдат единствена терапия на хепатит С при пациенти, които не реагират на интерферон или не могат да го приемат;
 • При омазнен черен дроб. При мастна хепатоза в клетките се натрупват мазнини, главно триглицериди. Процесът е обратим. Действа се немедикаментозно и с есенциални фосфолипиди от Есенциале® форте Н. При мастна дистрофия фосфолипидите оказва противовъзпалително, антиоксидантно и мембраностабилизиращо действие;
 • За отслабване. То е нужно при мастна хепатоза, както и да се избягва насищането на организма с мазнини. Препоръчва се намаляване на общата телесна маса с около 5 кг, за което се изписва лечебна диета №5 за 30 дни и Есенциале за общо оздравяване на органите. Тази комбинация предоставя бавен и най-малко стресов темп на отслабване и позволява да се запази резултатът;
 • При токсикоза. Видовете Есенциале намаляват натоварването на ч. дроб вследствие от неправилна диета и въздействие на лекарства. Намалява субективните жалби като липса на апетит, болезненост в проекцията на органа отдясно и др. Осъществява се продължително лечение на алкохолна болест, алкохолна стеатоза, автоимунни и хронични вирусни хепатити, свързани с отравяне на тялото.

Вижте и ТОВА: Отслабване с Оптихепан слим и други добавки за черния дроб, включително и със споменатите в този материал.

 • При натоварвания. Възстановява ч. дроб след преяждане и натоварване на органа от преяждане, алкохол, антибиотици и други лекарства. Премахва горчивия вкус, болките и др. прояви на нарушения. Нормализира изхождането;
 • При цироза. При редовен прием не позволява да се проявяват клинични симптоми. На дълги курсове на фона на цироза и хепатит спира прогресирането на заболявания, не им позволява да преминат в по-тежки стадии, продължава живота на болния и поддържа качеството му;
 • При бременност? (Също за токсикоза). Купира проявите на токсикоза и поддържа нормално самочувствие и работоспособност на жената. Есенциале се приема успешно след зачеване, при изразено увеличаване на активността на АСАТ и АЛАТ, както и при прояви на токсикоза. За това свидетелстват и отзиви от майки в специализираните форуми. Препаратът се изписва стандартно 3 Х 1 капсула. В отделни случаи при използване от бременни позволява да се премахнат фалшиви положителни резултати за хепатит С.

esenciale-02

 • Против пъпки? Категорично работи. При нездрав черен дроб и лоша работоспособност страда кожата, появява се пъпки и обриви. За решаване на проблема допринася отрегулиране на функционалното състояние на органа;
 • За коса? Видовете Есенциале повишават устойчивността на ч. дроб към патологични въздействия и усилват неговите детоксикиращи свойства. Това индиректно се отразява на косата. Есенциале се ползва за укрепване на космения фоликул. По-рано Есенциале се е произвеждал в течна форма на ампули. Тогава течността се е добавяла в маски за коса с цел оздравяване и спиране на патологични процеси. Сместа се е нанасяла и директно върху чисти влажни коси. Сега течна форма не съществува, оздравяването на косата се постига с прием на капсули вътрешно;
 • За кучета и котки? За домашни любимци също е предпочитана инжекционната форма, която е спряна от производство. Сега на животните се дават капсули, като се отварят и съдържанието се изписва в храната. Приемът е с цел оздравяване на ч. дроб, както и с цел протекция на сърцето;
 • Против алергия? Алергията и работата на ч. дроб са тясно свързани. Причина нерядко става недостатъчното обезвреждане на токсини и стартиране на компенсаторни имунни реакции.
Колко време може да се приема?

Есенциален е предназначен за продължително приемане. Той показва реален ефект само при дълги курсове. Като старт са нужни около 3 седмици, за да се проявят първи ефекти от терапията. Производителят препоръчва курс от 3 месеца, но според специалисти реално препаратът се разгръща напълно в течение на 5 – 6 месеца.

Съдържание, прием и дозировка

Съставът на видовете Есенциале се различава в допълнителните компоненти и във вложената доза фосфолипиди. Четирите варианта не са пряко заменяеми, а имат собствено тънко прицелено приложение.

 • Есенциале Форте N е базовата формула. Тя подава единствено фосфолипиди, извлечени от соя. Дозата в капсула е 300 мг. Показана е дозировка от 3 Х 2 броя за деня. Кутията с 30 капсули е разчетена за 5 дни;
 • Есенциале Макс 600 е абсолютно същият състав като в базовия препарат, само че дозировката е удвоена – вместо 300 мг фосфолипиди, са вложени 600 мг. С високата си концентрация Макс се превръща в предпочитан препарат при изразени състояния с нужда от спешни мерки. Тъй като дозата е двойна, показанието за прием е 3 Х 1 капсула. Кутията е за 10 дни;
 • Есенциале Енерджи (Energy) не подава фосфолипиди, а комбинация от вещества за оздравяване, енергизиране и отрегулиране на ч. дроб. Вложени са четири В-витамина за енергийната обмяна, метионин за разграждане на мазнини и аспарагинова (амино) к-на за репродукция на тъканите;
 • Есенциале Експрес 600 мг, паста в саше. Пастата Експрес е точен аналог на Макс – 600 мг от активният агент. Различна е само формата – кремообразна субстанция с приятен вкус. Показан е приемът на 3 сашета дневно, като кутията осигурява прием за 7 дни.

Странични ефекти от Есенциале

Капсулите Есенциале се понасят добре и почти не са описани нежелателни ефекти. При изявяване незабавно спрете лечението и попитайте лекаря си.

Към страничните действия на капсулите се отнасят следните прояви:

 1. Дискомфорт в стомашната област – тежест, парене, разкъсваща болка;
 2. Меки изхождания или диария;
 3. Алергични реакции, обикновено кожни като обриви, уртикария, екзантема и сърбеж.
Противопоказания

Те са съвсем малко: непонасяне на някой от компонентите, период на кърмене. Препаратът не е предназначен за деца (12 г), защото не са изследвани проявите му при малки пациенти.

Може ли с алкохол?

Няма взаимодействие между фосфолипидите или витамините в Енерджи с алкохол.

Но приемът на двете едновременно обезсмисля лечението и намалява ефекта, който би се постигнал с Есенциале. Приемът на капсулите е с цел ликвидиране на прояви, каквито пораждат разни агенти, сред които и спиртните питиета.

Описание, къде е на най-добра цена?

Трите вида Есенциале с фосфолипиди са защитени като лекарствени безрецептурни средства. Енерджи е хранителна добавка. И четирите продукта се зареждат в аптеките.

Есенциале Форте N

Есенциале Форте N 300 мг капсули на Санофи - 01

Капсули с 300 мг фосфолипиди с източник зърната на соя. Предназначени са за попълване на недостига от тези съединения в черния дроб, което го оздравява и спомага за терапията на патологични състояния в този орган.

Приемът на Форте Н чувствително редуцира симптоми като болезненост в зоната на органа и нежелание за храна. Препаратът е насочен към увреждания, породени от лошо хранене, отравяния и хепатити.

Есенциале Макс 600

Есенциале Макс 600 мг, капсули на Санофи твърди, 02

Капсули Макс подава двойно количество фосфолипиди с източник зърната на соя. Концентрацията от 600 мг позволява бързо възстановяване при сериозни състояния. Приема се и в стандартна доза по една капсула вместо две капсули Форте N. Вариантът Макс е насочен към патологии на черен дроб и за овладяване на неприятната симптоматика.

Есенциале Енерджи (Energy)

Есенциале Енерджи (Energy) 02

Капсулите Енерджи подават четири ключови за хепатобилиарната система витамини – В1, В2, В3 и В6. Главната им съставка са метионин и аспаргинова киселина по 62.5 мг. В комплекс нутриентите деактивират въздействието на външни увреждащи фактори от околната среда и стила на живот, отрегулират процесите на черен дроб и нормализират енергийната обмяна. Специален ефект от Енерджи е разграждане на отложени в органа мазнини.

Есенциале Експрес 600 мг, паста в саше

Екенциале Експрес паста саше 600 мг.

Пастата Експрес е аналог на Есенциале Макс под формата на сашета с еднократна доза. Подава двойно количество фосфолипиди с източник зърната на соя. Концентрацията от 600 мг позволява бързо възстановяване и регенерация на хепатобилиарната система. Бързо повлиява патологични състояния и премахва симптомите на увреждания като болки и липса на апетит. Подходяща е про хронифицирали възпалявания и сериозни токсични атаки.

Заместители

Аналози на Есенциале са продуктите с есенциални фосфолипиди, самостоятелно или в комплекс с витамини Бе. Такива има няколко на пазара, като най-високо дозираните са като Есенциале Форте Н – с 300 мг. По концентрация Есенциале Макс няма аналог.

 1. Евитал Хепатохелп са капсули с 300 мг  фосфолипиди, допълнени с холин, пет витамина Бе и вит. Е. Комплесът е за поддържане на черен дроб и защита при натоварвания и външни увреждания. Витамините благоприятват енергийния баланс. Полската добавка струва 17.20 лв за опаковка, която съдържа 30 бройки и покрива прием от 30 дни;
 2. Хепацея е на сашета със 180 мг фосфолипиди. Представлява разтвор (Есенциале Експрес е паста). Разликата има и в състава. В Хепацея фосфолипидите са допълнени с билки (глухарче, цикория, артишок) и два Бе-витамина. Показанията на производителя са оздравяване на хепатобилиарната с-ма, пречистване на органите и енергизиране. Опаковка от 14 сашета за 21.90 лв покрива прием за 7 дни;
 3. Хепкарсил Директ наподобява Есенциале Експрес – добавка на сашета със 144 мг фосфолипиди, 33% силибин и вит. Е. Показанията са подобряване на функциите и намаляване на омазняването. Опаковка от 20 сашета за 31.20 лв покрива прием от 10 или 20 дни, според вземаната доза;
 4. Регенил Hepa Forte подава 200 мг фосфолипиди за хепатоцитите и липидния метаболизъм, екстрахиран артишок за метаболизма, детокс и перисталтиката, бял трън – силимарин, за функционалността и клетъчно оздравяване, холин против мастнитe нaтpyпвaния, витамин B12  против симптоми като отпадналост и умора. Опаковка за 24.20 лв покрива 15-дневен прием;
 5. Hepato Pro е добавка с 900 мг фосфатидилхолин от соя за потискане на възпалителни процеси и подобряване на функционирането на ч. дроб. Опаковка от 60 капсули за 20 – 30 дни струва 137 лв.

Заместители на Есенциале са други продукти за здравето на ч. дроб, които работят с различни агенти, а не с фосфолипиди. Най-голямата група са препаратите от бял трън – със силимарин.

Карсил или Есенциале Форте?

Карсил работи със стандартизиран извлек от бял трън, а Есенциале – с фосфолипиди от плод на соя. И двата препарата са хепапротектори, но с различен механизъм на работа и с различни вещества. Терапевтичната активност на Есенциале е по-широка и работи при голямо количество състояния на поражение на органите.

esenciale-03

Хепапротектори със силимарин

Карсил е по-ефикасен за възстановяване след остър хепатит и за нормализиране на черен дроб след алкохолен, токсичен и други невирусни варианти на заболяването. Карсил има ограничено приложение за възстановяване и рехабилитация, за поддържане на дроба след отравяния с медикаменти, алкохол и др.

Карсил не е способен да спре прогресирането на цироза и хроничен вирусен хепатит и не се ползва с такива цели. Еседциале има приложение при цитираните диагнози, а също и при стеатоза и заболявания на кожата.

Извод: за профилактика  и поддържане на черен дроб при отсъствие на тежки хронични заболявания се предпочита Карсил. За активно поддържане на функционирането и спиране на прогреса на развиващи се заболявания се предпочита Есенциале.

Карсил и Есенциале са разработени като лекарства. Разликата е, че за Карсил се иска рецепта, за Есенциале – не се иска.

Ливурон или Есенциале Форте? Ливурон Хепа

Ливурон Хепа и Ливурон Форте са препарати на Натурфарма за общо оздравяване на черен дроб. Имат комбиниран състав:

 • В Хепа са вложени 237 мг холин, 50 мг вит. Е, 50 мг уридин, 22 мг силимарин, 400 мкг фолиева к-на, 6 мкг вит. В12;
 • Във Форте виждаме двойна доза вит. Е (100 мг), 50% повече уридин. Най-чувствителна е разликата във влошения силимарин – 150 мг.

Есенциале има предимство при цироза и хепатит без значение от произхода му. Помага за премахване на болезненост при бременни, отслабва токсикоза. Ливурон е пречистване и защита – за по-обща подкрепа на черен дроб.

Есенциале Форте или Трансметил? А едновременно?

Трансметил е многофункционално средство с бързо въздействие върху черен дроб. Като хепапротектор се назначава при мастна дистрофия, цироза, хронифицирал хепатит. По-ограничено е въздействието на адеметионин при холангит и алкохолни увреждания. Сред допълнителните ефекти е нормализиране на психиката и ЦНС при депресивност, бременност и др.

Адеметионин се насочва и към други органи от храносмилателната с-ма. Може да се комбинира с по-целенасочени хепапротектори.

Още по темата ТУК: Мнения за Трансметил. Продължителност на лечението. Цена при Марешки и в Турция. По-добър ли е от Есенциалето?

Есенциале Форте или Лагоза?

Лагоза е чист силимарин в доза от 150 мг. Написаното за Карсил важи и за Лагоза. Да се отчина, че Лагоза отстъпва по това, че не е рецептурен препарат, а добавка.

Още информация и източници на английски: Кога се взема Есенциале Форте, какво лекува? * Добър ли е Есенциале Форте за черен дроб? * Може ли да пиеш Есенциале всеки ден? Странични ефекти.

Легалон или Есенциале?

Капсулите Легалон са безрецептурен препарат със 140 мг силимарин. Той почти съответства на Лагоза и прилича по действие на Карсил. Есенциале има по-широко приложение при разните патологии на черен дроб и се предпочита при протичащи процеси. Силимариновите препарати са с по-тясна специализация върху възстановяването на органа след заболявания.

Видео: Реклама на Есенциале Форте Н с обобщение на предназначението:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мнения за Есенциале Форте, Макс и Енерджи. Странични ефекти, цена

 1. Има ли ефект при киста на черния дроб. и коя разновидност е най подходяща.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *