Вимово. Как действат таблетките? Аналози, мнения, цена. С алкохол

Как действат таблетките вимово, описание, аналози, мнения, цена. Показания: При лечение на дискова херния. При ревматоиден артрит. При Бехтерев. При тромбофлебит. При невралгия и коксартроза. При болки в гърба.

Още в текста: В гърдите.

При анкилозиращ спондилит. При остеоартрит. На таблетки (хапчета). Дозировка. Форум: Мнения и коментари. С алкохол. Противопоказания. Цена. Заместител и аналози: Мидокалм. Милгама.

Вимово е медикамент, чието предназначение е да лекува болести на костите като ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит. Медикаментът се приема само и единствено по лекарско предписание и не може да се купи без рецепта.

Лекарството съдържа в себе си две активни вещества – напроксен, който е нестероиден продукт, чиято задача е да облекчава възпаленията и езомепразол, който спомага за усвояването на Вимово от организма без да бъдат нанесени вреди на стомаха.

Как действа лекарството, в кои случаи трябва да го прилагаме и кога да го избягваме – от zdrave.org събрахме всички въпроси, които ви вълнуват и техните отговори в тази тема.

Как действа лекарството вимово, описание

Както вече уточнихме, Вимово е лекарство, което се изписва само и единствено от лекар и служи за лечение на различни заболявания на костите. В състава му влизат две активни вещества – нестероидният Напроксен, който трябва да овладее и излекува възпалението в организма и да облекчи болката и Езомепразол.

Как действа лекарството вимово, описание
Лекарството Вимово е съставено от два компонента – описание

Чиято задача е да помогне на тялото да усвои медикамента без стомахът да бъде раздразнен. Езомепразолът регулира отделянето на киселините в стомаха като по този начин позволява да бъде прието по-голямо количество от лекарството (ако е необходимо), без да се създава риск за здравето на стомаха. И съответно да се рискува появата на язва.

Показания: При лечение на дискова херния

Вимово е нестероидно лекарство, което доста често се изписва и на пациенти, които страдат от дискова херния. Предимството му пред другите подобни медикаменти е, че в състава му има празол (Езомепразол), който защитава стомаха. Обикновено се взема половин час преди хранене, освен ако лекарят не е предписал нещо друго.

Имайте предвид, че Вимово обикновено повлиява болката при дискова херния, в случаите, когато не е твърде силна. Ако след една седмица прием на лекарството обаче тя не е минала, тогава трябва да прекратите приема му и незабавно да се консултирате с неврохирург.

Който ще ви изпише по-силно лекарство като Трамадол или Бутранс и направо ще назначи нов курс на лечение.

При ревматоиден артрит

Вимово се изписва най-често в случаите, в които пациентът страда от ревматоиден артрит. Като цяло медикаментът е първият избор на лекарите, тъй като се води противовъзпалително средство от нестероиден тип, което, освен, че подобрява състоянието на болния, не дразни стомаха му.

И съответно е доста по-лек и по-приемлив вариант от кортикостероидите и имуносупресорните препарати.

“Фигурин

При Бехтерев

Болестта на Бехтерев е едно от най-неприятните състояния, свързано с гръбначния стълб. Заболяването засяга неговата гъвкавост, което е свързано освен всичко друго, и със сериозни болки.

30 таблетки Вимово при Бехтерев
Вимово се изписва за лечение при Бехтерев

Тъй като болестта на Бехтерев представлява възпалителен процес, изписването на нестероидно противовъзпалително средство (НСПВ) е задължителна част от лечението й.

Вимово е един от възможните варианти като е важно да знаете, че продължителността на лечението е доста дълга – необходимо е медикаментът да се приема всеки ден в продължение на поне пет-шест месеца, докато се забележи подобрение.

И съответно докато почувствате първите симптоми на облекчение.

При тромбофлебит

Тромбофлебитът е едно от най-неприятните усложнения при страдащите от разширени вени. При него се наблюдава възпаляване на венозните стени, което освен чисто естетически проблем, е и много болезнен такъв. И често е съпроводен с висока температура, болки и засилен пулс.

Вимово може да помогне като облекчи възпалителните процеси като най-добре е да бъде изписан в комбинация с медикамент за смъкване на температурата.

Имайте предвид, че той ще донесе временно облекчение и за цялостното отстраняване на проблема трябва да се консултирате със специалист, който да предпише лекарства за заздравяване на вените, както и да спазвате хранителен режим и да практикувате подходящ спорт.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

При невралгия и коксартроза

Вимово се изписва доста често и в случаите на междуребрена невралгия, която се характеризира с острата си, нетърпима болка. При алергия към някое от веществата на медикамента и съответно невъзможност за приема му, докторите най-вероятно ще го заменят с друг препарат, като например Енетра, който е от типа на аулина.

Коксартрозата е свързана с изменение на тазобедрената става, по-точно с изтъняването й, което е съпроводена и с чувство на дискомфорт и болка. По принцип специалистите са категорични, че пълното възстановяване при подобно заболяване е доста трудно, но е възможно неговото развитие да бъде забавено максимално и самото състояние да бъде овладяно.

За целта може да бъде изписан и препаратът Вимово, който доказано повлиява нарушения и изменения в костите и ставите. За целта обаче той трябва да бъде приеман в продължение на поне няколко месеца редовно, за да се гарантира резултата му.

При болки в гърба

Вимово спомага за намаляване на болките като цяло и заради това си действие се изписва дори и на хора, страдащи от болки в гърба. Те могат да са причинени както от външни фактори, като например неудобен стол, неправилна стойка и др., така и от споменатата по-горе невралгия.

Във всеки случай курс на лечение с Вимово, съчетан с подходяща физиотерапия, ще доведе до гарантирано облекчение.

В гърдите

при болки в гърдите - 30 таблетки Вимово
Вимово помага при болки в гърдите

Вимово помага и при болки в гърдите, благодарение на противовъзпалителното си действие, без значение дали болките са предизвикани от невралгия или от месечен цикъл (при дамите).

Ако става въпрос за проблем с притиснат нерв, лекарят най-вероятно ще ви предпише медикамента в комбинация с друг препарат плюс мазане с подходящ гел, отпускащ мускулите.

При анкилозиращ спондилит

Анкилозиращият спондилит е научното наименование на болестта на Бехтерев, която разгледахме малко по-нагоре в темата. По своята същност, тя представлява възпаление на целия гръбначен стълб, което води до намаляване неговата гъвкавост и е съпроводено с много силна болка.

Ако не бъдат взети мерки навреме е много вероятно в даден момент да се стигне и до сливане на гръбначните прешлени, което ще доведе до пълна неподвижност на гръбнака. В редки случаи анкилозиращият спондилит може да засегне и други стави в тялото.

В случай на диагностициране на пациента с подобно заболяване, лечението с Вимово е най-често разпространеното решение. Курсът му трае няколко месеца, за да се забележи подобрение.

При остеоартрит

Остеоартритът (разрушаване на хрущялите на ставите, вследствие на което те се възпаляват и започват да болят силно) също се лекува най-често с Вимово. Ако страдате от остеоартрит, вашият лекар ще ви предпише най-подходящата схема за прием на лекарството.

Освен да пиете Вимово е добре също така да се насочите и към подходящи за състоянието ви физически упражнения. Желателно е да избягвате бягането, тъй като то ще влоши състоянието на ставите. Най-добре действа плуването.

На таблетки (хапчета)

Вимово е лекарство, което се предлага на таблетки, които се пият цели с вода. За да сте сигурни, че лекарството ще подейства, трябва да внимавате да не раздробите хапчетата, а да ги приемате цели.

Обикновено Вимово се пие на гладно, половин час преди хранене, освен, ако вашият лекар не е предписал нещо друго. В такъв случай се съобразете с неговото предписание.

Дозировка

Обичайната доза Вимово е два пъти на ден е по една таблетка. Самите хапчета са в една единствена възможна доза – 500мг/20мг, така че, ако лекуващият ви лекар сметне, че дозировката не е подходяща за вашия случай, може да реши и да назначи друго лечение.

Продължителността на приема на Вимово също се определя от наблюдаващия ви медик.

Форум: Мнения и коментари

Пациентите, използвали Вимово, не крият, че са останали доволни от проведеното с медикамента лечение, макар резултатът да не е бил така бърз, както са очаквали.

Но е факт, че с времето са почувствали подобрение в състоянието си. В редки случаи се забелязват коментари, че заради лекарството болните (в частност дамската част) са започнали да задържат течности, а някои се оплакват и от болки в бъбреците.

Има и оплаквания за образували се афти по устата на пациенти, приемали медикамента по-дълго време.

Също така понякога се получава разминаване между предписанието на опаковката на лекарството, според което то трябва да се приема на гладно и предписанията на някои лекари, които съветват Вимово да се пие след хранене.

В такъв случай е най-добре да последвате съвета на лекаря си.

С алкохол

Не е препоръчителна употребата на алкохол докато трае курсът на лечение с Вимово.

Противопоказания

Както всяко лекарство, и Вимово може да предизвика някои странични реакции в следствие на употребата му, за които трябва да бъдете внимателни.

На първо място е важно да знаете, че ако страдате от алергия към някоя от активните съставки на медикамента, трябва да уведомите лекаря си, който да ви назначи алтернативно лечение.

В това число влизат алергичните реакции на организма към всички препарати от нестероиден тип, какъвто е Вимово, към аспирин, диклофенак и ибупрофен.

Освен това бременни жени, особено тези в последния триместър на бременността си, както и кърмачки, не трябва да го приемат.

Лечение с медикамента не бива да се изписва и на пациенти, които са с доказани проблеми с черния дроб, сърцето и бъбреците, както и такива, които получават чести кръвоизливи.

Възрастните пациенти трябва да са особено внимателни с приема на Вимово, тъй като съставките му увеличават риска от инфаркт и инсулт.

По време на приема на лекарството е добре да избягвате да шофирате или да работите с машини, тъй като сред нежеланите му странични ефекти често се наблюдава сериозно влошаване на способностите за концентрация, смущения в зрението и слуха, чувство за дезориентация и прилошаване, често съпроводено с повръщане.

Ако пиете други лекарства по време на лечението с Вимово, трябва задължително да уведомите лекуващият ви лекар за тях, тъй като някои комбинации могат да се окажат сериозен риск за здравето ви.

Недопустимо е комбинирането на Вимово с медикаменти като метотрексат, атазанивир, нелфинавир, циталопрам и рилпивирин.

Цена

Вимово не е сред най-евтините лекарства в аптечната мрежа, но пък цената му не е и непосилно висока, още повече, че една опаковка стига за първоначалния курс на лечение. 30 таблетки от медикамента се продават на цена между 28 и 31 лева в аптеките.

Можете да си купите и по-малката разфасовка от само шест таблетки, която струва около десетина лева, но тя излиза по-неизгодно от голямата. Всичко зависи от това колко време ще продължи курсът ви на лечение.

Заместител и аналози: Мидокалм

Вимово може да бъде заместен от медикамента Мидокалм при лечение на ревматоиден артрит, особено ако при пациента е на лице непоносимост към някоя от съставките на препарата.

Мидокалм или Вимово?
Мидокалм е аналог на Вимово

Мидокалм се изписва често и в случаите на дискова херния, когато по принцип се предпочита назначаване на лечение с нестероидни медикаменти с противовъзпалителни свойства, каквото е Вимово.

При тежка форма на дискова херния медицината предполага комбиниране на двата медикамента – Вимово и Мидокалм, за да се повлияе на твърде силното напрежение в мускулите на гърба, породено от болката.

В тези случаи облекчението е гарантирано, тъй като Мидокалм успява да отпусне болезнените места като в същото време Вимово се грижи за излекуването на възпалителните процеси.

Милгама

Милгама е лекарствен продукт, който гарантирано повлиява болките, причинени вследствие на различни невралгии и на заболявания на нервната система като цяло.

Медикаментът може да се използва като заместител на Вимово, особено когато става въпрос за режеща болка в гърдите и гърба, причинена от междуребрена невралгия.

Ако лекуващият ви лекар сметне за нужно, може да назначи едновременно лечение с двата медикамента, за да се гарантира благоприятен резултат. Имайте предвид, че ако след около двуседмичен прием на лекарствата не забележите промяна в състоянието си, трябва да уведомите за това специалист, който да промени лечението.

Отново при състояния на невралгии може да се изпише курс на лечение с Милгама и споменатият по-горе Мидокалм, ако пациентът има непоносимост към някоя от съставките на Вимово.

Важно е да отбележим, че макар лекарството да повлиява много добре състояния, породени от заболявания на костите, не бива в никакъв случай да пристъпвате на своя глава към самолечение с него.

Медикаментът трябва да бъде изписан задължително от лекар, който да предпише и да следи стриктно схемата на прием, за да може да се намеси и да я промени, ако има нужда.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

One thought on “Вимово. Как действат таблетките? Аналози, мнения, цена. С алкохол

  • 07.06.2018 в 17:25
    Permalink

    има ли връзка вимовото и кръвното налягане?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.