Атеросклероза: Започва още от ранна детска възраст!

В България болестта атеросклероза е силно разпространена, както и всички сърдечни заболявания.

Тази статистика не ни стряска особено, докато не започне да ни стяга сърцето и не се озовем в интензивното. С инфаркт или инсулт. Тогава се сещаме, че трябва да се откажем от цигарите, да намалим кафето и алкохола, да се движим повече, да коригираме хранителния си режим. Да не се ядосваме за щяло и не щяло, защото връзката стрес-болести не буди съмнение.

В основата на тези страдания стои атеросклерозата – хронично съдово заболяване, при което се отлагат мастни плаки в съдовата стена. С течение на времето отворът на съдовете се стеснява и функцията на съответния орган силно се нарушава поради непълноценното му снабдяване с кръв. При пълно запушване тъканите не могат да се снабдяват с кръв и загиват (инфаркт). Най-често се засягат съдовете на сърцето, мозъка и бъбреците. Атеросклеротичните промени започват десетилетия преди първите им клинични прояви. Това че нямаме оплаквания, не означава, че съдовете ни са перфектни, а липидите в кръвта – в нормални граници.

Съществува продължителен „тих“ период на промени в съдовата стена, който започва още от ранната детска възраст. Според последни проучвания на тригодишна възраст всяка аорта вече има мастни петна. В пубертета те се появяват в коронарните (сърдечни) артерии, а около 20-годишна възраст се появяват и напреднали атеросклеротични плаки в много индивиди.

Демир бозан билки за бъбреци

Ако се познават основните рискови фактори за развитие на атеросклерозата, описани в долните карета, и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания, родителите могат да помогнат много на децата си и да ги предпазят от бъдещи страдания. Навиците за здравословен живот се изграждат от най-ранно детство и остават модел на поведение за цял живот.

ВИСОКОТО КРЪВНО

To е решаващ фактор за увреждането на кръвоносните съдове.

Представете си, че съдовете ни са тръбички, по които се движи кръвта до съответния орган. Когато налягането на кръвта върху стената на „тръбичката“ е голямо, тя е подложена на постоянен натиск и лесно се уврежда, а когато с течение на времето стената на съда има „дефекти“ (атеросклеротични плаки), високото налягане може да доведе до раздуване (аневризма) на кръвоносния съд и до неговото спукване.

Както и до откъсване на част от плаките (емболия), пренасяне на частицата и запушване на някой по-стеснен съд. 6-7% от децата страдат от хипертония. Често тя се диагностицира случайно при профилактични прегледи. Затова при всяко оплакване от главоболие, неестествено зачервяване, отпадналост, виене на свят трябва да се измерва кръвното налягане на детето. То трябва да се следи поне веднъж годишно, когато в семейството има и други хипертоници.

ПОВЕЧЕ МАСТИ В КРЪВТА

атеросклероза - симптоми и лечение

Това със сигурност означава проблеми в сърдечно-съдовата система.

Мастите са основна съставка на атеросклеротичните плаки. Тук не става въпрос само за всеизвестния холестерол, но и за неговите фракции и триглицеридите. Веднага трябва да се каже, че мазнините имат огромна роля за развитието на детския организъм, те изграждат клетъчната стена, от тях се синтезират хормоните и т.н.

Детето не трябва да се лишава от мазнини, въпросът е в тяхното количество и вид. За ученика филия пълнозърнест хляб, масло и кашкавал или шунка е идеална закуска, стига маслото да не е колкото подметка на маратонка. Полезни са мазнините, които се съдържат в рибата (най-вече!), зехтинът, маслините, ядките, соята. Без месо не може да се мине, но то трябва да е крехко и без кожа.

Особено опасни са колбасите, те съдържат много сланина и сол, а опушването за вкус и трайност се смята за канцерогенен фактор. Деца, в семейството на които има млади членове с атеросклероза, трябва да се подложат на лабораторни тестове за липиден профил.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

То е не само естетичен проблем, то е и болест. 30% от децата ни са с наднормено тегло основно поради неправилно хранене и обездвижване.

След 6-7 часа седене в училище, вкъщи децата отново засядат пред компютъра, което обикновено е свързано и с похапване на сладки неща. Децата с хипертония са средно с 15 кг по-тежки от връстниците си, излишните килограми натоварват сърцето и ставите, променят липидния състав на кръвта и са предпоставка за развитието на атеросклероза.

Поставете до монитора купа с плодове вместо лакомства, не забравяйте салатите на всяко ядене. Освен че са нискокалорични,те доставят на организма витамини и пектин(доказано намалява холестерола), а баластните вещества очистват храносмилателната система от токсини.

Като не се отлепят от компютъра, нека поне децата проверят в иитернет кои са най-вредните храни. На първо място чипсът и безалкохолните напитки, следвани от другите рафинирани храни – сладкиши, зрънчо, близалки и всички така любими храни. Типично за възрастта е да не се впечатлят от тези факти, но ако в семейството тези храни не се консумират, децата ще свикнат на рационално хранене.

Запишете детето на спорт според желанието му, възлагайте му задачи, свързани с движение, купете колело, ски или каквото се сетите, само и само да го откъснете от монитора.

ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

Той уврежда всички кръвоносни съдове, ако не е лекуван правилно и не се поддържа нормален въглехидратен и липиден профил.

Децата с диабет стават все повече, дори смятаният за възрастов диабет втори тип вече се среща и в детска възраст. Основна опасност за развитието на диабет при децата са наднорменото тегло и обездвижването.

Работещите мускули са най-големият консуматор и регулатор на кръвната захар, затова спортуването се препоръчва не само за хубава фигура, но и за профилактика на диабета. Изследвайте кръвната захар на детето, ако е наследствено обременено с диабет или ако има насочващи симптоми -повишена жажда и апетит, слабеене, уриниране през нощта, затлъстяване.

НАСЛЕДСТВЕНОСТ

С този фактор не можем да се борим, но неговото влияние може да се намали значително, ако се избягват другите външни фактори.

Като затлъстяването и тютюнопушенето например. И при двете долната граница непрекъснато спада и се превръщат в епидемия при децата. Генетичната предразположеност при сърдечно-съдовите заболявания е доказана. 18% от децата, чийто родител е прекарал инфаркт в млада възраст, имат високо кръвно налягане, а 49% от тях са с промени в мастния профил.

СТРЕС

Много от децата ни са натоварени по 10 часа на ден в училище, а като бонус получават и частни уроци в събота и неделя. Амбициозните родители трябва да се замислят колко са силите на децата им и дали здравето не е най-важното нещо в живота.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.