Бронхит: адекватното лечение при деца и възрастни. Правилните лекарства

♠ Защо бронхитът не е безобиден ♠ Заразен ли е ♠ Точните симптоми ♠ Кашлица ♠ Възпаление ♠ Температура ♠ Диагностика по цвета на храчката ♠ Къде боли ♠ Бронхит без температура ♠ И без кашлица ♠ Инфекциозен бронхит ♠ Алергичен ♠ Токсичен ♠ Антибиотици – да или не ♠ Адекватно лечение ♠ Лечение при деца ♠ Лекарства за деца ♠ Инхалации ♠ Сиропи

Още в текста: ♠ Лечение при възрастни ♠ Противовирусни ♠ Антибиотици ♠ Противовъзпалителни ♠ Отхрачващи ♠ Бронходилатори ♠ Универсални препарати ♠ Таблетки ♠ При суха кашлица ♠ При влажна ♠ Хомеопатия ♠ Народни и домашни методи ♠ Диагностика ♠ Профилактика

Какво е бронхит?

Бронхитът представлява възпаление на тръбичките, по които се движи въздухът в белите дробове. Медиците, нелишени от романтика, са ги нарекли бронхиално дърво. По външен вид бронхите напомнят дръвче с разклонени вейки – тръбички, съединяващи трахеята с дробовете.

Строго погледнато, бронхитът е заболяване на тръбовидните „протоци“ – трахеята, бронхите и по-мъничките бронхиоли. По тези тръбички минава всичко, което присъства във въздуха – вируси, бактерии, отрови, вредни съединения, алергени. С всяко вдишане в тялото постъпват „причини“ за евентуално възпаляване.

Микроорганизмите от вдишания въздух, могат да се прикрепят на който и да е участък по пътя си. Те „засядат“ в лигавицата, „окопават се“ и започват да се размножават. Самата им жизнена дейност предизвиква възпаление. Когато то възникне:

⇒ в горния участък от дихателния път – получават се ринит, ларингит, фарингит, синузит, тонзилит или ангина (според конкретния засегнат орган);

⇒ в долния участък (когато вредните микроорганизми проникнат по-дълбоко – до бронхите и самите дробове) – тогава лекуваме бронхит (бронхи) и пневмония (бели дробове).

Защо бронхитът не е безобиден?

Симптоми, причини за бронхит, Къде боли, Бронхит без температура И без кашлица,
Гъсти, жилави секрети се отлагат в дихателните тръбички и отнемат мястото за преминаване на въздуха, който дишаме – ето защо бронхитът е мъчителен и опасен

Въздухоносните пътища в долната си част представляват тръбички, „тапицирани“ отвътре с лигавица. Те са достатъчно широки, за да осигуряват безпрепятствено преминаване на въздуха. Но при болест лигавицата отича и се надува – просветът намалява. Болният диша трудно, лицето му почервенява и посинява (цианоза вследствие на недостига на кислород в тъканите).

В отговор на възпалението, във вътрешната повърхност на бронхите се образува по-обилно количество слуз. За да предотврати евентуално запушване, бронхът съкращава външната си мускулна обвивка, произвеждайки нещо като спазми (бронхоспазми).

Бронхитът понякога е част от грип или ОРВИ, или тяхно усложнение. Тогава към описаното дихателно неразположение се добавят хрема, зачервено гърло, суха или овлажнено кашляне.

Съдържание на статията:

Затова бронхитът изисква комплексни мерки – противодействие на инфекцията, подобряване на проходимоста на бронхите и дишането, разреждане на секретите и незабавното им извеждане + облекчаване на симптоматиката.

Бронхитът е заразен!

Заразяването се извършва по възд.-капковия път. Предаването на причинителя (в 90% от случаите – вирус, много рядко – бактерия) става при разговор с  болния, при кашляне и кихане. Освен вирусна и бактериална инф., може да бъдем раздразнени от гъбички, токсични в-ва, алергени (много рядко).

Демир бозан билки против инсулт

При кашица, кихане, разговор с болен човек, във въздуха попадат милиарди капки, заразени с вируси. Затова и рискът от зараза е най-голям на места, на които се събират хора.

И още един аргумент – много микроорганизми като туберкулозната пръчица съхраняват всичките си свойства и са много устойчиви дори след изсушаване. Те се запазват например в праха. Разболяването обаче зависи от личния имунитет и елементарните мерки. Те включват проветряване на помещенията, хигиена и други мерки, които ще посочим накрая, в главата за профилактика.

Бронхитът има няколко форми със собствена симптоматика.

При децата съществуват три типа бронхит:

⇒ Остър обикновен;

⇒ Остър обструктиван;

⇒ Остър бронхиолит (възниква при кърмачетата и до 2 г., поразява най-малките бронхи, наречени бронхиоли).

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Възрастните боледуват по-често от децата. При тях формите са две: остра и хронична. Острата минава за дни до седмица, при хроничната нещата са по-индивидуални.

Патологията се разпознава без затруднение. Всеки човек поне един път е имал бронхит и поне 10 пъти е виждал болни. Ако се появят кашлица, хрема, главоболие – първите симптоми са налице.

Но както е лесно разпознаваем, така и лесно се греши с грип или простуда. Признаците им са сходни. Затова посещението при лекаря не е излишно усилие. Специалистът ще види точно коя част от дихателния път е засегната.

Точните симптоми на бронхит

Кашлица

Заболяването в остра форма се съпровожда със суха кашлица, впоследствие преминаваща в мокра (със секрети). Тя е симптом на болестта, но и защитна функция на тялото. Чрез нея то изкарва прекомерно обилната слуз от дихателните пътища и ги освобождава за главната им работа – да провеждат въздуха.

Къде боли, Бронхит без температура И без кашлица,
Кашлицата е най-ясният, определящ и информативен симптом на бронхита

Секретите при децата може да са зеленикави или жълтеникаво-сивеещи. Подобно оцветяване говори за гноен процес и може да означава бактериална инфекция. По-долу ще разгледаме видовете секрети по цвета им.

Вариации:

 • Задушаваща кашлица – ако е пристъпообразна, тя буквално пресича възможността за дишане, има вероятност да се касае за астматичен бронхит, алергична етиология на заболяването или въобще да е първи признак на астма;
 • „Свирещи“ гърди – специфичният звук, издаван от гърдичките при децата, насочва към обструктивен бронхит. Обструкция означава запушване, в случая – на дихателните пътища. Тази форма предполага утежнено протичане, поява на усложнения (като астма в 20% от случаите) и е склонна към рецидиви;
 • Хрипове при дишане – те се чуват при по-рязкото поемане и изпускане на въздуха. Представлява указание за хроничен бронхит, ако се съчетава и с някои други прояви като тежест в гърдите, нощно изпотяване, субфебрилна температура през нощта;
 • Хрипове с шипящ характер – при нелекуване или недолекуване има вероятност острата форма на бронхита да премине в хронична. Тогава заболяването „се затяга“ за неопределено време. При хроничното течение кашлицата измъчва болния (деца и възрастни) в протежение на няколко месеца;
 • Кашлица с кръв, кървави хрипове – болестите на дихат. с-ма (включително бронхитът) са сред провокаторите за образуване на кървави храчки.  Но с тях не се изчерват вероятностите. Има още няколко десетки болести и състояния с подобен симптом, вкл. саркоидоза, рак на б. дроб, лупус, туберкулоза и мн. др. Непременно се консултирайте!
Спазъм на бронхите

(задух, задушаване, затруднено дишане)

Бронхоспазъмът е контракция на гладката мускулатура на бронхите. При бронхита неговата функция е да изчисти дихателния път от ненужното съдържание и да го освободи. Така тялото се предпазва от задушаване.

Самото преживяване на бронхоспазъм е неприятно и създава усещане за задушаване. То не е признак единствено на бронхита. Има още поне 13 заболявания и състояния, които се бележат със спазъм, и някои от тях са животозастрашаващи.

Възпаление
Симптоми, секрет, слуз, бронхи
Изменение на бронхите: 1 – бронхоспазъм, 2 – възпаление на лигавицата, 3 – хиперсекретиране на слуз

Възпаляването при бронхита се локализира върху стените на бронхите. Причинител са най-често грипният и парагрипният вирус, но също така гъбички и микоплазми, съвсем рядко – бактерии. Възпаление провокират още външни дразнители като прах, газове, токсини, ярки колебания във влажността и околната температура.

Температура

Често бронхитът е следствие от най-обикновена настинка. Първо се явяват вдигане на температура, болезненост в стави и мускули, общо неразболожение и главоболие. Впоследствие към картината се присъединява бронхитът с неговата специфика – сухата кашлицата су малко жилав секрет и затрудняване на дишането.

При бронхитът болният поддържа субфебрилна температура в границите на 37-37.5° С. По-високи стойности свидетелства за тежка интоксикация.

Секрет, слуз

Възпалението на лигавицата е обвързано с повишеното производство на секрети. Влажната кашлица е от полза за тялото, защото позволява на болния за няк. дни да се освободи от ненужната слуз.

Секретът представлява смес от слюнка (изработвана в устата), клетки (изработвани от имунната с-ма), частички кръв и плазма (видими и невидими), прах, патогенни микроорганизми. Оцветеният секрет означава, че имунната с-ма работи добре и изхвърля от тялото вредни в-ва и микроорганизми.

Цветът на изкашляния секрет има диагност. значение. Само по този признак специалистът идентифицира стадия на болестта, тежестта на протичане, причината за възникване.

Диагностика по цвят на секрета
За какво говори цветът на секрета:

Бял или прозрачен – нормално протичане на бронхита. Внимава се единствено за поява на обилно запенване. Пенливият секрет е белег за оток на б. дроб, астма или туберкулоза.

Зелен – инфекция с хроничен характер. Зеленото се получава в резултат от разпадането на определена разновидност левкоцити, които са се справяли с патогенни агенти. При гибелта им се освобождават в-ва, даващи зеленикав оттенък.

Затова наличието на зелени храчки насочва към хроничен бронхит, но и би могло да указва прехода на бронхит в пневмония. Освен това зеленото е белег за процеси в б. дроб като абсцес или муковисцидоза.

 • Гнойно зелено – зеленото може да идва и от наличието на гной в секретите, ако забол. е инфекциозно.
 • Зелено с много слуз – то е белег за неинфекциозна етиология на заболяването.

Жълт секрет – свидетелства за наличието на бели кръвни клетки в него. Белите клетки указват алергично, инфекциозно или хронично възпаление. Затова жълтият цвят най-често е белег на астма, синузит, остър стадий на пневмония или остър бронхит.

При откриване на жълт секрет не се бавете да отидете на лекар, защото сутрешният анализ позволява да се определи присъствието на бактериална инфекция.

Жълт секрет се появява и при пушачите с дълъг стаж.

Симптоми, секрет, слуз, бронхи
Гледката не е от най-приятните, но е важно да се установи цветът на храчката – той говори за същността на възпалителния процес

Кафяв секрет – сериозен признак за хронифициране или за пневмония, туберкулоза, рак на бял дроб, пневмокониоза. Кафявото идва от разпада на голямо к-во еритроцити.

Черни или тъмно-сиви секрети – такъв цвят е показател за наличие на прах от цигари или приемането на някои лекарства.

Червен (кървав) секрет – пневмококова инфекция, туберкулоза, белодробна емболия, някакъв белодробен кръвоизлив.

Болките при бронхит

Бронхитът се съпровожда с чувство на обща отпадналост и умора. От елемента на настинка идва болезненост в мускулите и ставите. Но самото заболяване има специфични места на болка. Те са важен диагностичен и диференциращ признак.

Къде боли при бронхит

Болка зад гръдната кост

За бронхита доста типична е болката зад костта в средата на гръдта. Тя е следствие от кашлицата, която е гръдна. Именно болезнеността позволява да се различи това заболяване от пневмония. Най-информативна е локацията:

 • Точно зад гръдн. кост (централно) – значи е бронхит;
 • Изместена в половината на гр. кош – указва пневмония. Болката възниква в увредената част на белите дробове.

При двустранна бронхопневмония този признак не върши работа и може да даде погрешен сигнал. Разликата с бронхита е, че болезнеността е по-„обемна“ и всеобхватна.

Най-достоверният способ за диагностика е рентгенографията.

Болки в гърлото

Те се появяват при острата форма, обичайно съпроводени с хрема. Свидетелстват, че бронхитът се е появил на фона на грип или респираторна инфекция с вирусна етиология.

Типично е и дразненето и драскането в гърлото, които са във връзка с кашлицата. Множество ефикасни и евтини начини да се успокои сме описали ТУК:

Болки в гърлото – бързи и ефикасни методи за лечение

Главоболие

Нерядко при бронхита, наред с мускулите и гърдите, боли и глава. Основната причина е тежката кашлица, която напряга мускулите и провокира краткотрайно повишение на налягането в съдовете на главния мозък.

Главоболието се причинява или подкрепя още от:

 • Висока температура – признак, че възпалението не се локализира в бронхите, а обхваща още горните дихат. пътища или дробовете;
 • Обща интоксикация – вследствие на активизиране на патогенни микроорганизми;
 • Нарушение на съня – заради пристъпите на непродуктивно кашляне през нощта.

Ако главоболието е следствие от самия бронхит, то бързо преминава с отстраняване на възпалението. Отделно е показано третирането му с облекчаващи лекарства.

Но понякога главоболието е знак за др. заболяване, развиващо се паралелно с бронхита. То може да указва повишено вътречер. налягане и хипертония.

Болки в гърба

Пациентът би се зачудил каква е причината – дали бронхит или проблем с гръбначния стълб. Отговорът не е прост. Немалко на брой заболявания резонират с болка при кашляне – например междуребрената невралгия, перикардит, болни бъбреци и др.

Но и бронхитът е сериозна причина за подобна болка. При кашлица се съкращава мускулатурата в бронхите, с което се изменя налягането в гръдния кош. В резултат се съкращават скелетните мускули и се разтягат нервни влакна, което провокира и болката.

Симптоми на бронхит, болка, кашлица, температура, спазъм, бронхи
Типични места на болезненост при бронхит

Ако се яви болезненост от подобен род, да се изясни истинската причина за нея.

Още места, на които боли при бронхит:

 • Под лопатките;
 • В ставите;
 • В кръстния отдел на гръбначния стълб;
 • В зоната на коремната преса.
Бронхит без температура

Бронхит без повишаване на температурата е рядко явление.

Отбелязва се в следните ситуации:

 1. Ясно изразени признаци на интоксикация (гадене, слабост, главоболие и др.) и липса на температура насочват към нарушена работа на имунната с-ма или неправилно подбрано лечение. Препоръчителна е консултация с имунолог;
 2. Слабо изразени симптоми на бронхит и липса на температура – вероятно имунната с-ма не възприема попадналите в тялото патогенни микроорганизми като нещо чуждо и враждебно (което да изисква екстрени мерки като повишаване на темп.);
 3. Признаци на бронхит и колебание на температурата (скокове и спадове) – свидетелства за преминаване на процеса в хронична фаза. Необходими са бързи мерки, за да се предотврати трансформацията на бронхита.

Температурата на тялото остава нормална и при някои форми на бронхит:

 • При хроничната – когато тялото вече е свикнало с възпалението и не го възприема като негативен процес;
 • При острата, когато етиологията е бактериална;
 • При алергичен бронхит;
 • При рецидивиращ бронхит – след третия път тялото престава да възприема простудното заболяване за патологично;
 • При обструктивна форма – в 50% от случаите тя преминава без повишаване на темп., но се бележи от тревожно състояние и хиперактивност.

Какво да предприемем при липса на темп.?

В повечето случаи няма да бъде излишно консултирането с имунолог. Вероятността да се установи имунодефицит е значителна.

По-трайни мерки:

 • Есенни и пролетни курсове с препарати за вдигане на имунитета;
 • Издирване и изключване на възможни предмети-алергени от обкръжаващата среда;
 • Закрепване на физическото състояние, активности, движение, свеж въздух.
Бронхит без кашлица

Кашлицата е ключов защит. механизъм на организма, който поддържа отворени и проходими бронхите и бел. дробове. Окончателното излекуване ще е скоро, ако бронхитът протича с активна кашлица, съпроводена с отделянето на мокри секрети.

И обратно – отсъствието на кашлица е тревожен симптом.

Той се наблюдава в следните случаи:

 1. В първи стадий, до 3 дни – време, в което секретите активно се отделят, а след това излизат на повърхността, заедно с микробите;
 2. При поражение на бронхиолите, в които няма рецептори за формиране на кашлечен рефлекс. Такава форма на бронхита се бележи от затруднено дишане, повишена температура, слабост, нервност;
 3. При някои деца – по психологически причини. Кашлицата се съпровожда с болезнени усещанията и някои деца се стараят да я избегнат, като сдържат рефлекторното откашляне. Кажете им, че сдържането е вредно.

Ако няма рефлекс за кашляне, секретите се задържат в бронхите, което може да провокира развиването на тежки усложнения като:

 • Стесняване на просвета на бронхите и бронхиолите до пълното им запушване;
 • Развиване на пневмония;
 • Дихателна недостатъчност, която може да причини инсулт.

Какво да правим, когато няма кашлица?

При отсъствие на кашлица е потребно да се стимулира нормалното извеждане на секретите. За тази цел се ползват муколитични и отхрачващи сиропи и таблетки – както синтетични, така и с натурален произход. Последният им прием за деня трябва да бъде минумум 3 час преди съня. Това осигурява преминаване на активната фаза на действие на препарата и на пика на кашлицата преди пациентът да е заспал.

Симптоми на

инфекциозен бронхит
заразяване, възпаление, причини, симптоми
Инфекциозният (бактериален) бронхит е рядко заболяване. По-често се среща вирусно-бактериален тип, при който бактериалната инфекция е вторична, в резултат от създадените удобни условия за размножаване на патологичната флора
 • Суха кашлица, преобразуваща се във влажна с развитие на болестта;
 • Слабост, повишена уморяемост;
 • Дискомфорт в гръдния кош;
 • Вдигане на темп. (понякога до субфебрилна, понякога – много повече);
 • Тежко дишане и хрипове;
 • Лаборатор. анализи на кръвта не показват наличие на инфекция.

От среден към тежък инфекциозен бронхит се бележи с мъчителна силна кашлица, болки в гръден кош и корема (заради пренапрягане на мускулите), трудно дишане, кашлица, секрети, примесени с гной или изцяло гнойни. Хриповете са влажни.

Симптоми на алергичен бронхит
 • Възниква при непосредствен контакт с алергени – примерно прах, мирис, битова химия, пух и т.н.;
 • Секретът никога не е гноен;
 • Няма повишаване на темп.;
 • Сухи разсеяни хрипове;
 • Трудно вдишане;
 • Симптоматиката изчезва с прекратяване на контакта с алергена.

Изброените симптоми са твърде специфични и позволяват да се разграничи алергичната форма от останалите.

Симптоми на токсичен
хроничен бронхит
Симптоми на хроничен бронхит
Сравнение на бронхи на здрав човек с такива на болен от хроничен бронхит: 1 – възпаление, 2 – секрет
 • Липса на желание за хранене;
 • Силно главоболие;
 • Мъчителна кашлица;
 • Изразено затруднение при дишане до задушаване;
 • Болки в гърдите с пронизващ характер;
 • Дихат. недостатъчност;
 • Синкав оттенък на лигавиците;
 • Сухи хрипове;
 • Понижено съдържание на кислород в кръвта.
Диференциращи симптоми

на острата форма

 • Изразена кашлица – от суха към влажна;
 • Температурата се увеличава и може да стигне 39°;
 • Повишено изпотяване, обща слабост, втрисане, никаква работоспособност;
 • Умерена до ярка симптоматика;
 • Сухи хрипове, разсеяно дишане;
 • Приключва до 2 седмици.

Бронхит при деца и бебета

С какво е опасен?

Заболяването е типично за децата и те традиционно преминават през няколко такива епизода, докато пораснат. Но в ранна възраст възникват някои опасности, които се свързват основно с:

 1. Намалена проходимост на дихателните пътища;
 2. Влошаване на вентилацията на дробовете.

В дробовете попада по-малко кислород, а следователно и по-малко кислород прониква в кръв. И така временно органите и тъканите не получават жизнено-важното им количество.

Освен това бронхитът е най-благоприятното условие за развиването на пневмония – възпаляване на б. дроб. Докато бронхите временно са по-непроходими, вътрешната повърхност на дробовете са лишени от вентилация. При това положение микроорганизмите мигновено започват да се размножават и се стига до възпаляване на дробовете.

При децата възпалението на бял дроб (пневмония) е най-честото усложняване на бронхита. Особено при неправилно лечение.

Сам по себе си бронхитът е сериозно и опасно заболяване. То създава трудност и на възрастните, а децата страдат още по-силно. Гъстите секрети се отлагат дълбоко в бронхите и малките са почти лишени от възможността да се избавят от тях. Работата е там, че за изкарване на секрета през дихателния път се изисква наличието на силна дихателна мускулатура. А точно тя при децата под 6-7 г. все още е зле развита.

Ето защо повечето дихат. заболявания, вкл. бронхитът, при децата протичат по-тежко и сложно, отколкото при възрастните.

Стандартно лечение на бронхит

Бронхит при деца и при бебе

(специфика на лечението при най-малките)

Антибиотици – да или не?

Голяма част от родителите са убедени, че лечението на бронхита непременно е свързано с провеждането на антибиотична терапия. Нещо повече – вярват, че всякакви опити да се мине без антибиотик само забавят лечението и задълбочават състоянието. А накрая така или иначе не се минава без антибиотик.

Антибиотиците днес са много модерни, ефикасни и безопасни, но в 99% от случаите на бронхит те са съвършено безполезни. Както посочихме още в началото – в 99% от случаите бронхитът е вирусно, а не бактериално заболяване. А антибиотикът би помогнал само в онзи 1%, в който причинителят е бактерия, а не вирус.

Защо се изписват антибиотици?

Бронхитът рядко е бактериален, но лекарите често назначават антибиотици. Защо? Защото се стремят да предотвратят възникването на детска пневмония (следствие от бактериална активност на фона на протичащ бронхит).

Официални медицински източници и изтъкнати спец. са уверени, че подобна превантивна антибактериална терапия не е оправдана.

Нещо повече, някои експерти посочват, че антибиотична терапия при остри вир. инфекции (в това число и при бронхит) не намалява, а увеличава вероятността от възникване на усложнения.

Адекватно лечение на бронхит
лечение на бронхит с лекарства
Лечението на бронхит никак не е леко. Мерките са прости, но много на брой и трябва да се изпълняват всички, без пропуски
Стъпка 1: Прием на много течности

Изпиването на голямо количество течности разрежда кръвта. А плътноста на кръвта е пряко свързана с гъстотата на слузта в лигавиците. Конкретно при децата: колкото по-течна е кръвта на детето, толкова по-малко количество засъхнала слуз  ще се отложи в дихателните пътища, включително в бронхите.

Най-просто казано: вместо да се чудим как да помощнем на мъничето да откашля излишните секрети от бронхите си, нека просто не допускаме такива секрети да се отлагат в/у стените и да изсъхват там.

Колкото повече течности пие детето, толкова по-леко ще диша.

Стъпка 2: Средства срещу температурата

Такива се дават, когато темп. на детето стремително се повишава и надхвърли 38°.

Стъпка 3: Влажен и свеж климат в помещението, обитавано от детето

Колкото по-изсушен и сгорещен е въздухът, който диша малкото, толкова повече секрети ще се образуват в неговите дихателни пътища и по-бързо ще се сгъстят.

За да не се позволи на секретите да се отлагат в бронхите, дост. е да се измени климата в детската стая. В идеалния случай влажността е 65-70%, а температурата – не над 21°С.

Стъпка 4: Особен масаж

С него се помага на най-малките деца да откашлят отложените в бронхите секрети, които им пречат да дишат. Както посочихме, преди 6-7 г. мъничетата нямат достатъчно развита дихателна мускулатура, за да се справят.

Три бързи действия:
 1. Сложете детето по корем върху вашите колене (лицето му гледа към пода). Наклонете главата надолу, така че пъпчето да е малко над нивото на главата. Този наклон към пода е необходим, за да се задейства гравитацията. Тя също е способна да изкара секретите от бронхите;
 2. С върховете на пръстите внимателно, но силно масажирайте гърба в зоната на лопатките. Движението е „загребващо“, сякаш се опитвате да изкопаете дупка на гърба. Посоката е винаги от кръста към главата;
 3. Рязко изправете детето на коленете си и го поканете да се изкашля.

Повторете 1-3 няколко пъти. Масажът е идеален за извеждане на секретите, но никак не е подходящ за моменти на висока температура и изпотяване. Не е препоръчителен и за деца, неспособни да се изкашлят по команда.

Стъпка 5: Излезте на разходка

Очевидно при остра ф-ма никой няма да изведе детето на разходка. И не защото свежият въздух и слънцето ще навредят – напротив, те са крайно необходими. Просто при наличието на вис. температ. и общо отпадане, на детето не му се разхожда.

Но ако можете да организирате подобие на разходка, без да излизате от дома, това много ще помоне на дишането. Облечете детето топло и го изведете да поседи или полежи на балкона. Само няколко минути на свеж и по-студен въздух ще вентилират дробовете и ще намалят активността на вирусите.

Когато острата фаза на бронхита отмине, разходката става задължителна.дихателна гимнастика при бронхит за деца

Какво е опасно при бронхит

Мерките по-долу не само няма да помогнат за излекуване на бронхита, а обратно – ще предизвикат рязко влошаване на болестта.

За деца с бронхит са забранени:
Инхалации

Представете си стафида, пусната в гореща вода – тя се надува и се превръща в двойно и тройно по-голямо, пълноценно гроздово зърно.

Абсолютно същото е със сгъстените секрети в бронхите при инхалация. Заради несъвършената си мускулатура децата крайно трудно откашлят излишните секрети дори при обикновена кашлица, а при бронхит им е в пъти по-трудно.

Възможно е след инхалация състоянието на детето изведнъж да се влоши. То не само ще има хрипове и ще диша по-тежко, но и ще се дави в секретите, които не е в съст. да откашля.

Къпане във вана

Това е забранено по същата причина, както и при инхалациите. Изпаренията създават същия ефект.

Никакви отхрачващи средства!

Причината е същата – риск от увеличаване на секретите в дихателните пътища. За възрастните и децата над 7 години този тип медикаменти са показани, но не и за най-малките.

Отхрачващите препарати разреждат секретите, за да им помогнат да излязат. Но те не достигат до самите бронхи, а работят в областта на горните дихат. пътища. Но ако у детето са запушени не само бронхите, но и носът и ларинкса, то ще му стане още по-тежко да диша.

Сгряващи разтривки, компреси и др.

Ако детето е със завишена темп., то не трябва да бъде увивано, нито разтривано със сгряващи мехлеми. Не са показани и сгряващите компреси и лапи. Подобни манипулации само усилват температурата и треската.

Лечение при деца без антибиотик

Бронхитът при малките пациенти може да се третира без антибиотици. Основната задача пред родителите е своевременното и бързо извеждане на секретите от белите дробове.

Режим на легло

В началото е необх. да се легне – за 2-3 дни. Щом темп. се нормализира, болният минава към домашен или „полупостелен“ режим. Тогава са показани:

 • малки разходки на свеж въздух (в парка, а не по улиците);
 • растително-зърнена диета – в периода на болестта организмът се нуждае от витамини. От полза са натуралните, директно от плодовете и зеленчуците;
 • пушене и цигарен дим – възрастните болни да спрат да пушат, а малките пациенти да се изолират от пушачите. Тютюневият дим провокира суха кашлица и забавя оздравяването;
 • обилно течности – за разреждане на секретите и за извеждане на токсините. Показани са 2-3 л на ден всякакви напитки – чай от  шипка, малина, липа, мента, лайка, млечни коктейли, сокове, компоти, минер. вода. Възрастните да се откажат от кафето и черния чай, защото кофеинът обезводнява;
 • овлажнете въздуха в помещението – сухият въздух засилва кашлицата. Оптимално е да се ползва овлажнител за въздух или поставете в стаята съд с вода или мокра кърпа;
 • проветрявайте стаята на болния и ежедневно почиствайте – избърсването на праха и всички повърхности с влажна кърса допринася за очистване на въздуха;
 • спестете на малкия пациент острите миризми.
Хоспитализация – кога е необходима

Има случаи на тежък бронхит с обструкт. синдром и дихат. недостатъчност, за които е показано лечение в болнично заведение или отделение по пулмология.

Кога и какви лекарства да даваме?
Кога са показани антибиотици
лечение на бронхит с антибиотици, лекарства, откашлящи средства
Какви лекарства да даваме при бронхит?

Антимикробните средства се изписват, когато:

 • Дълго време температурата на тялото е с висока с-ст;
 • При кашлица с гнойни секрети;
 • При рязко влошаване 4-5 дни след острия период – нов скок на температурата, гнойно секретиране, оцветено в жълто или зелено, лошо общо състояние – белег за присъединена бактериална инфекция.
Противокашлечни средства

В първите дни на болестта се назначават противокашлечни средства. Техният прием позволява да се успокои непродуктивната кашлица, характерна за началния стадий.

Ок. 3-4 ден започва процес на извеждане на секретите. Тогава е небоходимо да се дават препарати, които разреждат и подпомагат излизането.

Съществува комплекс от лекарств. с-ва за ускоряване на лечението. Към тях са муколитиците (средства за разреждане на секретите) и отхрачващи медикаменти.

Отхрачващи препарати

Те ускоряват извеждането на секретите от бронхите. Съществуват два типа медикаменти, отличаващи се по принципа си на действие,  и пет вида според комбинацията от активни съставки.

Лечението с отхрачващи средства е необходимо за ефективната терапия на бронхит при децата.

Инхалации за деца

Възможно е в хода на заболяването да се развие обструктивен бронхит. Представлява състояние с чести съкращения на бронхите и усложнено дишане при децата.

При обструктивен бронхит обезателно се назначава използването на инхалатори. Специалните аерозоли работят на прост принцип: в бронхите заедно с въздуха попадат и лекарства, които оказват пряко действие. Те разширяват тръбичките и позволяват излекуването на симптомите на обструктивния бронхит, облекчавайки общото състояние на детето.

Какви инхалации са забранени?

Инхалациите с пара – любим метод за лечение в много семейства, при бронхитите са безполезни, а за децата под 6 години те са направо опасни. Парата провокира рядко набъбване на секрета. Малките деца рязко се влошават.

Изплакване със сода

Разтворена лъжичка сода в чашка вода е идеално с-во за изплакване на устната кухина и гаргара на гърлото. Въпреки че възпалението при бронхит е по-долу, содата почиства много добре „входа“ и отлепя отлаганията по повърхността.

Според друга рецепта в течността се накапва мъничко йод. Йодът обаче е противопок. за деца под 3 години, а останалата част от рецептата се прилага след консултация.

Инхалации със сода и промивки на носа са описани в подробности ТУК: Лечението със сода бикарб. – рецепти за всичко, с разяснения на действието. 

Лечение със сиропи

при деца

Симптоматичната терапия на бронхита основно представлява мерки за извеждане на секретите от тялото. При децата е целесъобразно това да става чрез лекарствени сиропи.

Сиропите са:

 • Отхрачващи;
 • Муколитични (разреждащи секрета);
 • Противокашлечни – за премахване на непродуктивната суха мъчителна кашлица.

Отхрачващите препарати се избират внимателно. Някои от тях съдържат в състава си билката термопсис, която при най-малко предозиране може да наруши дишането при децата. Също така носи риск от повръщане.

Ограничаването на сиропите с термопсис не е страшно. Има достатъчно други сиропи, подходящи и за най-малките – Стоптусин, Колдрекс бронхо, сиропите с живовляк (пр. Тусавит, Мукоплант), с подбел (пр. Бронхолайн), с бръшлян (пр. Проспан), ГелоМиртол и др.

Муколитичните сиропи разреждат секрета и подпомагат извеждането му от тялото. Действени и безопасни за децата муколитици са Бронхостоп, Флудитек, Амброксол и други.

Повечето сиропи, продавани у нас, са описани и класифицирани според предназначението – сухо  или мокро кашляне, в този наш материал ТУК:

Сироп за кашлица и отхрачване: видове, продукти, цени. Как да изберем

Билковите сиропи за деца

Безопасни за децата се смятат лекарствата, създадени на основата на билки. Но дори и с тях трябва да сме крайно внимателни. Педиатрите преимуществено назначават Амброксол и Флавамед.

Сиропите за кашлица се използват и след излекуване, за обработване на остатъчната кашлица след бронхита.

Как да използваме билковите сиропи

В началния етап на бронхита, когато детето страда от суха кашлица, са чудесни сиропите с живовляк. Те помагат за превръщането на сухата кашлица в мокра, което значително облекчава състоянието на болния. Гледайте указанията на опаковката, но принципно сиропите с живовляк са за 2 г. нагоре.

Сиропи с живовляк: Тусавит, Фолипил, Мукоплант, Биокс-Комплекс, Билколинче и др. Повече препарати на основата на живовляк са дадени ТУК: Жестоки рецепти с живовляк.

Сиропи със сладник (женско биле) – те са добра подкрепа към основното лечение, но не стават за основна терапия, защото действието им е слабо. Но пък такъв сироп може да бъде предозиран, без риск от странични ефекти. Представители: Ен-Ти-Тус, Билколинче, Cough, Доктор Мом, Бронхозан (чай).

Сиропи с мащеркаХустагил, Биокс-Комплекс, Бронхитол (+ корен от ружа, вит. С и прополис) и др.

Лечение при възрастни

Възрастните пациенти доста по-леко от децата преживяват бронхитите. Големите хора със силна мускулатура с лекота отхрачват инфектираните секрети и по-бързо си очистват тялото. Затова и излекуването идва много скоростно.

Бързото повлияване на бронхита, както и фактът, че терапията и мерките са общоукрепващи, подлъгват някои пациенти да карат заболяването на крак, без да прекъсват работа. Там се крие обаче опасността – острият бронхит да стане хроничен.

Мерките за лечение може да изглеждат леки и безобидни, но те си свършват работата и действително са необходими за правилния начин за излизане от болестното състояние.

Възрастните се лекуват от бронхит с:

 • Домашен или постелен режим;
 • Лека диета, без натоварване;
 • Изпиване на огромни к-ва течности;
 • Вземането на витамини и общоукрепващи средства.

Възрастните също получават симптоматични лекарства:

 • При температура – аспирин, парацетамол, ибупрофен, аналгин;
 • При кашлица – сиропи или таблетки за втечнавяне на секретите;
 • При бронхоспазъм – бронходилатори.
 • Лекарства при по-специални случаи:
 • При бактериални инфекции и усложнения – антибиотици;
 • При токсични и алергични бронхити – кортикостероиди.

Лечението на остър бронхит при възрастни и деца не се различава особено. Една от разликите е, че възрастните пушат и пият кафе и алкохол.

По-специфично е лечението на хроничен бронхит.

Лечение на хроничен бронхитлечение на бронхит при възрастни, пушачи

Хроничната форма на бронхита се третира съгласно стадия.

При обостряне целта е ликвидиране на възпалителните процеси, протичащи в бронхите. Подпомагащи мерки са нормализиране на слюноотделянето, подобряване на вентилацията на дихателните пътища и ликвидация на спазмите, поддържане на работата на сърцето.

В завършващия етап е необходимо пълно ликвидиране на инфекцията, оздравяване в курорти и санаториуми, дихателна гимнастика.

Антибиотици се изпозват за въздействие непосредствено върху размножаващите се възбудители. За отделяне на секретите се предписват сиропи като Бромхексин, таблетки и др.

Лечение на остър бронхит
 • Основното средство е противовирусно;
 • Ако лечението не даде ефект, се назначава антибиотик;
 • За отхрачване се изписват муколитици – за разтваряне на секретите;
 • Облекчаващи симптоматиката процедури са инхалации, билкови чайове и др.
Лечение на астматичен бронхит

(алергичен бронхит)

Първо се търси алергенът. Но понякога стига да се смени обстановката, да се проветри и измие помещението, за да се отстрани контактът на болния с дразнителя. Така бронхитът преминава, без да се е разбрала причината за него.

След уточняване на диагноза и отстраняване на алергена се назначават противовъзпалителна и имуномодулираща терапия. Фито и рефлектотерапията се изпозват като спомагателни средства.

Алергичният бронхит не се оставя без терапия, защото може да прерасне в астма. Понякога този т ип бронхит трудно се отличава от останалите, доколкото симптомите му напомнят на острата вирусна или бактериална форма.

Лечение на спастичен бронхит

(обструктивен, бронхиолит)

При тази форма лечението се базира на бронходилататори, антихистаминни препарати и седативни средства. Пациентът трябва да почива в леглото, да му се осигури влажен и свеж въздух в помещението, да приема достатъчно течности.

Спазмите от бронхите се отпускат с помощта на бронходилататори. Те са под формата на аерозоли и се прилагат инхалаторно.

Присъединени възпаления

Бронхите са разположени между трахеята и белите дробове. Мястото им определя и типа комбинирани инфекции, в които биват въвлечени.

Трахеит и трахеобронхит

Първото е възпаляване на лигавицата на трахеята, а трахеобронхитът – инфекция, обхващаща освен трахеята, но и големите бронхи на дробовете. Леч. е като описаното при остър бронхит.

Пневмония и бронхопневмония
лечение на бронхопневмония и пневмония
Ето как изглежда засегнат от заболяването бял дроб – патологията може да намали размера и дихателната площ

Пневмония е възпаляване на белите дробове, а бронхопневмония е една от формите на заболяването, обхващаща бронхиолите и алвеолите. Тези патологии често усложнения на инфекции, възникнали в по-горните дялове на дихателния път. Лечението им е по-различно – в него основен дял имат антибиотиците.

Подробно за бронхопневмонията е дадено ТУК: Успешното лечение при бронхопневмония. 

Лекарства за бронхит

Противовирусни препарати

Главните възбудители на бронхита са острите респираторни инфекции с вирусен произход. Затова в болшинството от случаите в първите дни на заболяването специалистите предписват курс противовирусна терапия.

Същественото е да се започне лечението навреме. 2-3 дни по-късно, щом бронхитът премине в остра форма, противовирусните таблетки просто няма да бъдат ефикасни.

Към популярните противовирусни лекарства спадат: Римантадин, Амантадин, Зинамивир, Оселтамивир. Те са целенасочени към грипните вируси, като инхибират тяхното развитие и размножаване.

Този тип лекарства имат и стран. ефекти, зависими от дозата. Основно нежеланите прояви са стомашни смущения, раздразнителност, безсъние, болки в главата.

Плюс на противовирусните препарати е, че не само потискат конкретния възбудител на заболяването, но и повишават резистентността на тялото към други вируси.

Да отбележим, че не всички противовирусни преп. са показани при деца.

Антибиотик за кашлица

и бронхит

Целесъобразно е да се назначават не като застраховка на лекаря срещу евентуални усложнения, а след изследвания и установяване на причинителя и неговата резистентност.

Показания за антибиотик: повишена темп. над 38° в течение на 3 дни, обща слабост, обща интоксикация, дихателна недостатъчност, тежка кашлица, задъхване, зелена или жълта обилна секреция.

Антибактериалните средства имат различни удобни форми като таблетки, суспензии, сиропи.

Антибиотици при бронхити

Аминопеницилини – този вид въздейства върху стените на бактериите, унищожава само вредната микрофлора и не нанася значителна вреда на организма. Недостатъкът е висока вероятност от алергична реакция към препарата и фактът, че много щамове бактерии са изработили резистенстност към пеницилините.

Към полусинтетичните аминопеницилини се отнасят Ампицилин, Амоксицилин, Амоксиклав, Аугментин.

Цефалоспорини – тези антибиотици имат шир. противомикробен спектър на активност. Те са подходящи за комбиниране с други препарати. Основните лекарствени форми са таблетките и прахчетата за инжектиране.

Към цефалоспорините се отнасят Цефазолин, Цефтриаксон, Цефуроксим (Аксеф, Панцеф, Зинат – II поколение), Цефотаксим, Цефтибутен, Цедакс, Максипим, Цефром, Цефтазидим и много др.

Представител на I поколение е Оспексин от Цефалексините. Предлага се на таблетки и суспензия. Въпреки че е от първото пок., той е с доста малко странични ефекти. При тежко протичане таблетираната форма не е ефикасна и се предпочита инжектиране.

Макролиди – те се назначават, когато инфекцията не реагира на предходните препарати или при индивидуална непоносимост към тях.

Лекарствата с активна съставка кларитромицин, спирамицин изпъкват със способността да създават много висока концентрация в бронхиалния сукрут и въздействат даже на атипични възбудители на бронхита. С успех се прилагат и върху деца.

Имат само една лекарствена форма – таблетки.

Към макролидите (кларитромицин) се отнасят Клацид, Каплон, Лекоклар, Фромилид, Макропен (подходящ и за деца) и др.

Отделен вид макролид е азитромицинът. Препаратите на негова основа са с добро име – Сумамед, Азакс, Азатрил, Зимакс и др.

Флуорхинолони – показани са при лечението на тежки форми на болестта. Притежават широк антибактериален спектър. Не се прилагат в педиатрията.

Към флуорхинолоните се отнасят Ципрофлоксацин, Ципробай, Ципринол, Левофлоксацин, Авелокс и др.

Аминогликозиди – отличават се с добър и достатъчно широк антибактериален ефект. Използват се като алтернатива на предходните препарати.  Имат само една лекарствена форма – таблетки.

Към аминогликозидите се отнася Амикацин.

Противовъзпалителни средства

За облекчаване на състоянието на болния по време на прием на антибиотици лекарите често назначават противовъзпалителни средства. Те имат за цел да свалят темп. и да подобрят общото състояние. Тези лекарства също така намаляват отоците, спазмите на бронхите и подпомагат извеждането на секретите.

Най-безопасното и ефикасно средство от тази серия е фенспирид (сиропите Сиресп и Еуреспал), който е показан и за възрастни, и за деца.

Еуреспал покрива целия диапазон на дихат. заболявания от ларингит до пневмония. Достъпен е на таблетки и на сироп. Показан е и за бебета. Много ефективен при смущения в дишането. Подробно за Еуреспал е дадено ТУК:

Сироп за кашлица еуреспал бил опасен! Топ употреби и минуси (откровено)

Отхрачващи средства

Основните лекарства при бронхит безусловно са препаратите, въздействащи непосредствено върху бронхите, секрецията и кашличния център. Прието да се наричат отхрачващи – тоест помагащи на секретите да се „откачат“ от стените на бронхите и да изминат обратния път навън.

Приемането на отхрачващи лекарства е възможно в острия стадий на болестта и не се допуска съчетанието на тези препарати с противокашлечни (за потискането й).

Към отхрачващите средства се отнасят:

 • АЦЦ (ацетилцистеин) — препарат, разреждащ секретите и намаляващ тяхната гъстота;
 • Амброксол, Бромхексин, Флавамед –  тези лекарства усилват работата на мукоцилиарния апарат, възстановяват лигавицата на бронхите. Практически нямат странични ефекти;
 • Сиропи и таблетки с растителни активни в-ва (живовляк, бръшлян и др.).
Средства срещу кашлица

Тези лекарства се назначават в първия стадий на болестта, за да се купира сухата кашлица. Те се използват преди сухата кашлица да се преобразува в мокра. Когато започне извеждането на секретите, този клас препарати вече не действат и даже са противопоказани.

Лекарствата въздействат върху центъра на кашл. Не потискат функцията на дишането. Към групата спадат глауцин (Глаувент), Демефан, окселадин, Стоптусин и др.

Бронходилатори

Лекарства, отпускащи гладк. мускулатура на бронхите. Препаратите успокояват бронхоспазмите – защитните механизми на тялото за предпазване на дихателните си тръбички от запушване.

Едно от силно действащите в-ва е салбутамол. Произвежда се на спрей, таблетки и сироп. Аерозолите за впръскване най-бързо повлияват пациента и регулират дишането му. Инхалациите са показани и за деца.

По-лека форма за малките пациенти са сиропите. Пример за това са сиропите Салбутамол и Вентолин. Показани са за възраст над 2 години. Помагат при пристъпи, задушаване, задух, астма, хронифицирал бронхит и др.

Универсални, комбинирани

препарати

В тази група попада обширен списък от лекарства срещу кашлица. Те съдържат в-ва, които потискат цент. на кашлицата, оказват противовъзпалително действие, стимулират активността на дихателната с-ма.

Към този клас отнасяме таблетките и сиропа Синекод, сироп с исл. лишей и с бръшлян Хербион, Бронхикум, Бронхолитин и други.

Таблетки

(хапчета, капсули, пастили)

бронхит, сироп за кашлица, таблетки за бронхит
Таблетките за бронхит са най-разнообразни и отчитат спецификата на формите на заболяването
При суха кашлица

Ако кашлицата ще е появила на фона на простудно заболяване (ринит, фарингит), то целесъобразно е използването на муколитици като АЦЦ, Карбоцистеин, Мукосолван, Амброксол. Те отлично успокояват сухата, болезнена кашлица.

Както и сиропите, така и таблетираните преп. се ползват само в нач. стадий, преди преминаването на сухата към влажна кашлица. С влажната кашлица идва и необходимостта от отхрачващи препарати.

Щом кашлицата се е появила на фона на обструктивен бронхит, трахеит, емфизем, се препоръчва избора на препарати с централно или периферно действие срещу кашлица. Към тях спадат глауцин, Бромхексин, Синекод.

Щом кашлицата е станала изнурителна (а това обичайно се случва при засягане на белия дроб, коклюш), то се прибягва към наркотични противокашлечни средства за възрастни. Към тях спадат  Кодтерпин, Кафетин. Те се приемат 5-7 дни, иначе се привиква.

При влажна кашлица

Таблетките срещу мокра кашлица ще приемат (като сиропите) не за спиране, а за подпомагане на кашлянето и изкарване на секретите. Към този тип таблетки спадат АЦЦ, Амброксол, Флуимуцил, Бромхексин.

Щом кашлицата е станала много продуктивна и се синтезира голямо к-ство секрет, то се предпочита прилагането на билкови таблетки и пастили на основата на мащерката, бръшляна и други. Те по мек начин пречат на секрецията да се застоява.

Умкалор – пример за растителен препарат с комбинирано действие. Освобождава дихателния път от секрети, но заедно с това действа антивирусно и антибактериално. Съдейства за цялостно оздравяване при инфекции, настинки, грип, съпроводени с кашлица.

Често се говори за добри и лоши таблетки срещу кашлица. Забележете, че на пазара се произвеждат десетки препарати, защото има шир. спектър от симптоматика и вариации, които се третират с различни с-ва. Важното е да се установи правилното лекарство за конкретната ситуация и конкретния болен.

Хомеопатия при бронхит

 • Бриония – средство №1 при бронхити. Показания за избора й е наличието на възпаление на лигавици по дихат. път, силна жажда, сухота, слабост.
 • Mercurius – използва се, когато пациентът има потребност от студени напитки, но след тях получава пристъп на кашлица. Показан при увеличена темп. и пристъпи на втрисане. Секретът съдържа гной;
 • Ipecacuanha – назначава се за пациенти, чиято кашлица се усилва при влажно време. Силен симптом е недостигът на въздух и бледият тен;
 • Hepar sulfur – при субфебрилна темп., нечести пристъпи на кашлица;
 • Kali bichromicum – при силна кашлица, усилваща се сутрин, със синкави секрети, болки в корема;
 • Conium – при липса на сили и опасност от прехвърляне на възпалението към белите дробове;
 • Rumex – при обилно отделяне на секрети, „влажни“ хрипове;
 • Phosphorus – при суха, болезнена кашлица, с болезненост в гърди, секрети с гной или кървави жилки, затрудняване при дишане.

  хомеопатия при бронхит, лекарства
  Хомеопатични препарати от първи избор при бронхит и патологии на бронхите

Още подробности за бронхита са дадени и ТУК: Опасната кашлица – обичайно и необичайно. Как да действаме? 

Народна медицина

(алтернативно лечение, лек)

Във вс. семейство има възрастна жена с опит, която знае 2-3 стари народни и домашни рецепти за лечение на кашлици, хрема, болно гърло.

Ще прегледаме най-обичаните и ефикасни лечебни формули.

Мед и ряпа – в ряпата се изрязва дупчица, колкото да събере чайна лъж. мед. След изв. време кореноплодното пуска сок и медената смес може да се хапне – 3 пъти на ден. Облекчава кашлицата, стига пациентът да не е алергичен към меда.

Лайка, жълт кант., салвия, невен и бл. аир

Билките притежават противовъзпалителни с-ва и чудесно повлияват симптоматиката на бронхита. Направете сбор от равни количества, а за една доза варете чайна лъжичка от смесените билки на 200 мл вода. Билките само се попарват и след като предстоят 1 час, са готови за пиене.

Чесън, копър и кр. масло

Представяте ли си, че сандичи лекуват бронхит. Да, смелете в блендер 5 ск. чесън, стиска пресен копър и разбийте 100 г масло. Получава се ароматна паста, която ще похапвате върху препечена филийка като лекарство – 3 пъти на ден.

Лекарствени растения

Билки с отлични отхрачващи свойства са живовлякът, бръшлянът, мащерката, сладник, евкалипт, борови пъпки, жълтият кантар., кимион, копър. Варете отделно или в комбинация. Примерно листа живовлят се смилат и 1 голяма шепа нарязана билка се попарва със 100 мл възвряла вода. Запарва се 4 ч. и се поема за 1 ден.

Билки като бял равнец, трицв. теменуга, корен бяла ружа, подбел, живовляк подпомагат имунитета при хроничен бронхит. Такъв е ефектът от приемането на настойка ехинация, сироп от сладник, лист боровинка, натурално мумие.

Билки като магданоз, хвощ, бреза, хвойна и др. не лекуват директно остър бронхит, но помагат за общо укрепване на тялото и за по-бързо оздравяване.

Сорбенти

Добра възможност са за по-бързо извеждане на токсините при вирусни и инфекциозни заболявания. Приятни и действени препарати са Полисорб, Ентеросгел и др.

Сокотерапия

Особено полезни са соковете от:

 • цвекло – очиства кръвта от токсини, нормализира състава, повишава броя на тромбоцитите. Този сок не се пие пресен, а след като предстои 3-4 ч. в хладилник;
 • моркови – витаминизира тялото. Този сок се пие в миниатюрни к-ва, не повече от 100 мл, и най-добре да се разрежда;
 • черв. боровинка – мн. добре действа върху извеждането на секретите;
 • зеле – не е много вкусен, но има отхрачващо свойство.

Най-пълният списък от народни средства за лечение на бронхит е даден ТУК: Кромид, хрян, сусам, босилек и още 20+ нар. средства срещу бронхита.

Още някои рецепти накратко:

 • Компреси на гърдите при бронхит – показани са топъл компрес с извара, маслен със зехтин или св.мас, с отварка от синап (по П. Димков). При кашлица – компрес на гърба и гърдите от равни пропорции мед, сол и хранит. сода;
 • Лук и мед за изчистване на бронхите – една глава се кисне в 200 мл мед и престоява 10 часа. После лукът се отделя, а меденият елексир (по 20 мл) се пийва, разреден с малко вода;
 • Алое за отхрачване – 25 г сокче от алое се смесва с 10 г мед и малко боровинков сок. Пийва се на 4 пъти по 30 мл;
 • Борови пъпки – отварката от връхчета стимулира дишането. 15 пъпки + 250 мл вода;
 • Чай за бронхит на “Цяр” и на “Алин” – готови комбинации, които съкращават приготвянето на целебни чайове. Съдържат сборове от оздравителни за дихат. с-ма и гърлото леч. растения;
 • Физиотерапия – благотворно влияят масажите, ултравиолетовото облъчване, ултразвукови инхалации;
 • Сауна и парна баня – предтавляват приятна алтернатива на инхалациите. Топлината отпуска бронхите и жилавите секрети. Тези процедури не са показани при висока темп. и за малки деца;
 • Вани с английска сол – те са лечебни и наред с другите действия отпускат стегнатите бронхи и отварят просвета на дихат. път. Как се приготвя такава вана, е дадено ТУК:

Английска сол: за отслабване, пречистване и лечение. Точните дози

Диагностика и изследвания

Бронхитът се диагностицира лесно. Оплакванията на пациента и прегледът (преслушване на гърдите) са достатъчни за установяване на мястото на възпаляване. Главен показател са кашлицата, хриповете, свистенето в гърдите, особеностите на дишането.

При необходимост диагнозата се уточнява с кръвни изследвания, рентген на бял дроб, измерване на дишането и други подобни инструментални методи.

Профилактични мерки

Защо се разболяваме от бронхит?

Най-честите причинители на възпалителните процеси са вируси на грипа, на парагрипа, аденовируси, стафило- и стрептококи, атипична флора (микроплазми или хламидии), гъбични инфекции.

Те не биха се внедрили в дадено тяло, ако имунитетът му е в ред. Ослабената имунна система отваря врата към болестта, но този фактор се подкрепя и от някои други като:

 • Пушене;
 • Наследственост;
 • Замърсен въздух, наситен с газове, прах и други замърсители;
 • Второстепенни причини като алкохолизъм, битови условия и др.
 • Причините разкриват и как да се пазим от бронхити.
Профилактиката представлява:
 • отказ от вредящите фактори като пушене и престой в мръсна среда;
 • навременно обработване на източниците на инфекции;
 • избягване на преохлаждане на тялото;
 • повишаване на имунитета чрез добро хранене, закаляване, физически активности, разходки на свеж въздух и др.;
 • Поддържане на добра влажност в помещенията, особено през отоплителния сезон;
 • Редовно почистване на жилището, проветряване, контрол върху температурата.

Ако все още не успявате да си представите къде точно се „загнездва“ бронхитът, в следващото видео ще видите анимирано развитието на болестта:

За още информация: На английски, немски и латински: Bronchitis. На испански: Bronquitis. На гръцки: Βρογχίτιδα. На турски: Bronşit. На руски: Бронхит.

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 4.3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.