Манитол при дискова херния и др. лекарства. Лечение на дископатия през 2020 г. Забранени упражнения

Как се ползва Манитол при дискова херния? А Дексаметазон? Има ли забранени упражнения? Дискус композитум от 105 лева. Немски инжекции при болки в кръста. Упражнения за дискова херния на врата. Фламексин

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Упражнения за остра фаза на дискова херния най-доброто за 2020 г. ♠ Разлика с дископатия ♠ Лечение с Дексаметазон ♠ Предназначение на Фламексин ♠ Паратрамол

Дискова херния се образува върху който и да е сантиметър на гръбначния стълб. Тя е изумително често увреждане при живеещия в изправено положение човек.

Накратко: гръбначният стълб представлява структура от 33 прешлена, „тапицирани“ помежду си с т.нар. междупрешленни дискове. Те са амортисьорите на гръбнака – за да не се трият костите.

И ето интересното: амортисьорите са в идеално състояние само при децата. От 20-тата година им се редуцира кръвоснабдяването и те постепенно губят еластичност и се втвърдяват.

Най-честото последствие е да се „спука“ обвивката на диска и той самият – все пак подобен на желе, да се „излее“ извън мястото си.

Човек без такова увреждане не е способен да си представи болката, градираща до агония, и пълната безпомощност при нефункциониращ гръбнак.

А когато някой лекар отсече:

Операция! Няма друг изход!

картината става съвсем черна.

Но факт, че неоперативното лечение на диск. херния е напълно реално. То е неизбежно за не повече от 10 % от болните.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма
манитол при дискова херния

Дискова херния: ядрото (1) се държи от обвивка (2). Когато тя се разкъса (3), се излива навън към нервните коренчета (4) и ги притиска (5)

Може да приемете хирургията, когато другите методи не са помогнали и въпросът вече е „на живот и смърт“. За жалост само ножът не решава проблема. Пред пациента винаги стои въпросът да възстанови и укрепи главната опора на тялото си.

Ето защо лечебната гимнастика е и задължителен елемент на лечението, и главният фактор за успеха на всички останали мерки.

Упражнения при дискова херния

Лечебната гимнастика укрепва мускулите, активира кръвообращението в поразения сегмент на гръбначния стълб и намалява симптоматиката. Упражненията са разработени специално за това заболяване и комплексите се различават според локацията на хернията и стадия (остър или ремисия).

Особености на гимнастиката при дискова херния

Упражненията помагат на тялото да се пригоди към изменението и да наложи физиологично равновесие в поразения сегмент на гръбнака. Те предпазват от по-нататъшно прогресиране на болестта и значително намаляват размера на излива.

Физическата активност съпътства основната терапия, лечебния режим, диетата и другите мерки. Тя постига следните неща:

Намалява болката;
 Отстранява последствията като  симптоми (главоболие, изтръпвания, обездвижване на гръбнак и крайници и др.);
 Възстановява гъвкавостта на гръбнака и повишава общия тонус.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Най-важното при лечебните упражнения е да се практикуват правилно. Едно рязко или неправилно движение може да притисне нервните коренчета или да пръсне фиброзния диск.

Правила за провеждане на упражненията
 Недопустими и категорично забранени са резки движения, наклони с висока амплитуда от изправено положение, скокове, значително въртене на торса, дълбоки клекове, вдигане на тежести и силово усукване на гръбначния стълб. Бягането не е за такива пациенти;
 Упражненията се повтарят ежедневно, в проветрено помещение, на пода. Препоръчително – върху тренировъчна постелка;
 Упражненията се провеждат бавно, плавно и внимателно. Пациентът през цялото време следи реакциите си. Появата на световъртеж, изтръпване, парализа и болка свидетелстват, че упражнението се изпълнява неправилно или е противопоказано в конкретния случай. В първите дни е възможна лекичка болка. Тогава болният трябва да полежи на гръб, за да го разтовари;

 Натоварването и амплитудата на движенията се увеличава постепенно;
 Не се старайте да изпълните технически сложните изпълнения от първи път. За тях гръбнакът трябва да стане по-гъвкав (което отнема 1-2 месеца тренировки);
 Ако не е указано друго, всяко упражнение се върши 5 – 10 пъти;
 Тренировката не трябва да завършва с умора. В противен случай намалете продължителността й и броя на повторенията;
 Освен лечебните комплекси, които ще дадем по-долу, силно се препоръчват още 3 момента през деня за бързо раздвижване:

 • -сутрешна 10-минутка за тонус;
 • -2-минутни раздвижвания, опъвания и разтоварващи движения за гръбнака през 2-3 часа;
 • -разпускане на гърба преди сън (спокойна разходка, дихателни упражнения, плуване).

Възможен ли е бърз ефект?

Отговорът е силно индивидуален. Дори леки увреди се нуждаят от редовно трениране за период от половин до няколко години.

Не се надявайте на моментално изцеление. Процесът е продължителен и изисква търпение и настойчивост. Но с всяко упражняване ще се усещате все по-добре.

Упражнения за остра фаза

(за всички локации на дискова херния)

Гимнастиката за гърба при изострена дискова херния изключва пряко натоварване на гръбначния стълб, включително активни движения. Тя е целенасочена към пълно отпускане на мускулатурата в увредения сегмент.

Даваме уникално съчетание, които осигурява максимален ефект и води до значително подобряване на състоянието. Гръбначният стълб се разтяга и се отстраняват неприятните усещания в крайниците.

Тренировката се провежда върху твърда и равна повърхност, като пациентът е легнал на гръб.

Упражнение №1-1: Изтегнете се на гръб. Затворете очи и максимално отпуснете тялото. Изпълнявайте дълбоки равномерни вдишания и издишания.

забранени упражнения при дискова херния

Упр. 1-1

Ефект: Отпускане на мускулната тъкан и сваляне на напрежението от гръбначния стълб. Изпълнение: 5 мин.

Упражнение №1-2: Останете в същото положение – легнало. Бавно дръпнете стъпалата нагоре и към торса (да съставят прав ъгъл с краката). Почувствайте разтягането на гръбнака. Отпуснете.

манитол при болки в кръста

Упр. 1-2

Ефект: Разтягане на гръбначния стълб. Изпълнение: 4 повторения.

Упражн. №1-3: Без да променяте положението, плъзнете стъпалата по пода, тъй че коленете да се сгънат. Бавно приближете коленете към гърдите, обхващайки ги с ръце. Притеглете леко. Вдигнете глава и опитайте с брада да докоснете коленете. Фиксирайте положението, сякаш сте се свили на кълбо.

дискус композитум от 105 лева

Упр. 1-3

Ефект: Разтягане на гръбначния стълб. Изпълнение: 1 повторение.

упражнения за дискова херния, немски инжекции

Упр. 1-4

Упражнение №1-4: Отпуснете се на гръб, ръцете са паралелно покрай тялото, дишането е спокойно. Започнете бързо да свивате и отпускате юмруци.

Ефект: Нормализира кръвообращението в горни крайници, отстранява проявите на изтръпване и мравучкане. Изпълнение: 10 пъти.

Упражн .№1-5: От същото положение протегнете ръце встрани, както е на рисунката. Сгънете ги в лакътната става и свийте дланите в юмрук. Опитайте с юмрука да достигнете рамото. След това изправете ръце и отпуснете дланите.

упражнения за дискова херния, манитол и дексаметазон

Упр. 1-5

Ефект: Укрепва мускулите на раменете, възстановява кръвообращението, премахва изтръпвания. Изпълнение: 10 пъти с бързо темпо.

Упражнение №1-6: Изтегляйте пръстите последователно на двата крака.

упражнения за дискова херния на врата

Упр. 1-6

Ефект: Нормализиране на кръвообращението и премахване на изтръпване и обездвижване на долни крайници. Изпълнение: Бройте до 20 в бързо темпо.

Упражнения

за фаза на ремисия

(за всички локации на дискова херния)

Комплексът започва с упражненията, които се изпълняват на гръб. Щом се усвоят, се прибавят упражненията по корем. Движения от изправено положение при дискова херния въобще не са препоръчителни, дори и след стабилизирането на гръбначния стълб. Такива упражнения дават максимално натоварване на гръбнака, което е приемливо само при хернии на шийните прешлени.

Упражнение №2-1: Легнете с лице към тавана, повдигнете глава, както е нарисувано, и я задръжте до 10. Едновременно с това притегляйте към торса пръстите на краката. Усетете как гръбнакът се изпъва и вие усещате цялата му дължина.

упражнения за дискова херния на врата, упражнения за ремисия

Упр. 2-1

Ефект: Укрепва мускулните тъкани, горния отдел на гърба и шията. Разтяга гръбнака. Изпълнение: 4 повтор.

Упражнение №2-2: Без промяна на позицията, вдигнете глава и я задръжте като броите до 5. Едновременно повдигнете десен крак на 15 см височина от пода и задръжте. Повторете с левия крак.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-2

Ефект: Укрепва мускулите на гърба. Изпълнение: 4-8 повтор.

Упражнение №2-3: От легнала позиция повдигнете крака и карайте велосипед. Започвайте последователно с двата крака, има значение кой е водещ.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-3

Ефект: Укрепва мускулите на краката и гърба. Изпълнение: Карайте велосипеда по 30 сек. На всеки крак, като постепенно увеличавате до 2,5 мин.

Упражнение №2-4: Докато лежите на гръб, изправете ръцете в страни, на 90° спрямо торса. Сгънете крака в коленете, здраво стъпете със стъпалата на пода. Наклонете крака наляво-надясно. Движението и раздвижването се случва в поясния отдел. Там извиването е супер внимателно, но пълноценно.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-4

Ефект: Възстановява подвижността и гъвкавостта на поясния отдел на гръбнака. Изпълнение: 4-8 повтор.

Упражнение №2-5: Легнете по корем. Обтегнете ръце напред, дланите опират в пода. Вдигнете десните крайници – незначително, на височина от ок. 10 см. Фиксирайте в това положение и отбройте 10 сек. Изпълнете с другата двойка крайници.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-5

Ефект: Укрепва мускулния корсет на гърба. Изпълнение: 2 повтор.

Упражнение №2-6: Оставане върху корема си, ръцете са паралелни на торса. Бързо сгъвате колене. Стараете се с петите да достигнете до дупето.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-6

Ефект: Разтягане на гръбначния стълб, подобряване на кръвообращението в краката, укрепване на мускулите на гърба. Изпълнение: 10 повтор.

Упражнение №2-7: Застанете на четири крака (справка: фиг.2-7). Вдигнете брадата нагоре, като извиете гърба в дъга навътре. После наклонете брадата към гърдите, като извиете гърба в обратна дъга, издадена навън.

упражнения за дискова херния, упражнения за ремисия

Упр. 2-7

Ефект: Усъвършенства еластичността на гръбначн. стълб.5–10 повтор. с бавно темпо.

Упражнение №2-8: Седнете на пода, бавно наклонете глава напред-назад, а после – наляво-надясно.

Ефект: Възстановява гъвкавостта на шийния отдел на гръбнака. Изпълнение: по 5 повторения в посока като начало и увеличаване до комфортен брой впоследствие.

Упражнение №2-9: Изпълнете вис на лост, с изпънати ръце. Тялото се изпъва от собствената си тежест, без да се оказва мускулна сила.

Ефект: Разпускане и разтягане на гръбначен стълб. Изпълнение: Това упражн. се прави единствено с разрешение на лекар. В ред случаи такова изпъване на гръбнака води до още по-големи мускулни спазми.

Упражнения

за шийни прешлени

(при диск. херния в шийния отдел)

Изпълняват се на меко гимнастическо килимче или на равна и сравнително твърда кушетка.

Упражнение №3-1: Легнете с лице към тавана. Меко, без сила, натиснете тила към кушетката/ килимчето. От идентично положение сложете ръце на тила и окажете натиск. Изпълнете няколко пъти.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-1

Упражн. №3-2: Легнете на гръб. Вдигнете глава под угъл 45°. Постарайте се да удържите 10 сек. Изпълнете 5 повторения.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-2

Упражн. №3-3: Легнете на корем и натиснете челото към повърхността (аналогично на 3-1, но в обратната посока). След това сложете ръце на тила и окажете натиск.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-3

Упражнение №3-4: Седнете с изправен гръб (на стол или под). Вдигайте и отпускате ляво рамо. Изпълнете и с дясното. Изпълнение: общо 3 мин.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-4

Упражнение №3-5: Същото положение от №3-4 или се изправете, ако предпочитате. Разхлабете ръцете и ги положете на коленете или на кръста, ако сте изправени. Въртете главата последователно наляво-надясно, отначало с неголяма амплитуда. Постепенно увеличавайте ъгъла на извъртане. Раменният пояс е фиксиран, движението се извършва с врата.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-5

Упражнение №3-6: Упражнението е идентично с предходното, но главата се движи в посока напред-назад. Старайте се да достигате с брада гърдите си. Внимание! Движението напред е максимално, но назад – не! Не бива да се отпуска силно главата назад. Раменният пояс е фиксиран, движението се извършва от врата.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-6

Упражнение №3-7: В седнало положение: бавно завъртете глава надясно, фиксирайте за 5 сек. в това положение. Изпълнете в другата посока, фиксирайки за още 5 сек.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-7

Упражнение №3-8: Застанете на четири крака и бавно отпуснете глава надолу, да „висне“ свободно, с цялата си собствена тежест, и да опъне гръбнака. Задръжте позата 1-2 мин.

упражнения за дискова херния, упражнения за шийни прешлени

Упр. 3-8

Комплексна терапия и рехабилитация на диск. херния е показана в следващото видео (две части по 5.30 мин.). В част I са заснети упр. 3-1 – 3-8, а в част II е продължението за напреднали:

Същите упражнения са ефикасни при болки в шията, световъртеж, главоболие, шум в ушите. Те са подходящи и за профилактика при предразположеност към увреждане на тази зона.

На работещите на бюро или във фиксирано положение с часове горещо се препоръчва изпълнението на 1-2 от горните упражнения в течение на работния ден.

Упражнения за гръден отдел

(дискова херния на гръдни прешлени)

Рядкост е формирането на дискова херния в гръдна зона с нейните 12 слабо подвижни прешлена. Уврежданията при нея са резултат главно от травми и остеохондроза. Пораженията се развиват бавно. Гимнастиката осигурява възможността за по-дълбоко и пълноценно дишане и подобрява подвижността.

Упражнение №4-1: Седнете, повдигнете ръце на тила и се протегнете назад, гърбът да се притисне към ръба на облегалката. Наклонете торса напред. Изпълнете 3-4 повтор.

упражнения за дискова херния, упражнения за гръден отдел

Упр. 4-1 и 4-2

Упражн. №4-2: Седнете, гърбът да се опре изцяло на облегалката. Изпълнете движенията от упр. 4-1, но със специално дишане: при наклон назад двишайте, при наклон напред издишайте. Изпълнете 3-4 повтор.

Упражн.№4-3: Излегнете се твърда повърхност. Под гръдния отдел (лопатките) подложете цилиндрична възглавница, средно твърда, с диаметър ок. 10 см. Сложете ръце под главата. Опънете се назад и вдишайте, сгънете торса напред и издишайте. Изпълнете 3-4 повтор., като придвижвате възглавницата надолу по гръбнака.

упражнения за дискова херния, упражнения за гръден отдел

Упр. 4-3

Упражнение №4-4: Вие сте на гръб. Сгънете крака в коленете, обхванете ги с ръце и ги придърпайте към гърдите. Бавно повдигнете глава и приближете чело към коленете. Не бързайте да отпуснете. Изпълнете 10  повторения.

упражнения за дискова херния, упражнения за гръден отдел

Упр. 4-4

Упражн. №4-5: Легнете с лице нагоре, коленете са сгънати. Опрете лактите на пода, на нивото на раменете (вижте фиг. 4-5). От това положение вдигнете гърба, да се образува невисок мост, фиксирайте и отпуснете. Изпълнете 5 повторения.

упражнения за дискова херния, упражнения за гръден отдел

Упр. 4-5

Упражнение №4-6: Седнете и обгърнете гърдите с дълъг шал както е нарисувано на фиг. 4-6. Хванете с ръце срещуположните краища на шала. Вдишайте дълбоко, а при издишането стегнете шала. Извършете 5 – 10 цикъла.

упражнения за дискова херния, упражнения за гръден отдел

Упр. 4-6 и 4-7

Упражнен. №4-7: Изправете се, разширете краката леко. Повдигнете ръцете над главата и с лява ръка хванете китката на дясната. Изтеглете нагоре и се наклонете наляво, издърпвайки дясна ръка. Ще усетите сковаността на страничните мускули на гръдната клетка. Сменете ръцете и повторете в срещуположна посока. Извършете  по 5-10 пъти в двете направления. Упражнението е последно в реда, защото е допустимо за пациенти, тренирали половин година.

Комплекс упражнения за терапия и рехабилитация на дискова херния в гръден отдел е заснет в две части (продължителност средно 8 мин. на част). Втора част:

Упражнения за кръст

(лумбална дискова херния)

Поясната зона е най-предразположената локализация на дискова херния. Тя понася тежестта на торса и неговите движения, включително неправилните и непремерените. Гимнастиката е силно показана още с профилактична цел, както и за поддържане на кръста (дори без конкретни оплаквания).

Упражненията укрепват мускулния корсет, подобряват кръвообращението, изработват приспособителни механизми, чрез които гръбначния стълб да влезе в равновесие. Те намаляват изпъкването и протрузията на диска, отстраняват блокирания на нервните коренчета.

Упражнение №5-1: Легнете на корем и изтегнете ръце напред. Бавничко вдигнете ръце и крака на ок. 45°. Изтеглете торса, усетете как гръбнакът се разтяга и задръжте 3 сек. След това пробвайте да се протегнете още повече. Ще усетите напрежението на мускулите в поясния отдел. Бавно отпуснете в начално положение. Изпълнете 4-5 повторения.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-1

Упражнение №5-2: Легнете по корем, прегънете ръце в лактите, опрете длани на пода на ширината на раменете. Бавно вдигнете назад и нагоре здравия крак (в който не ирадиира болката от гърба) и се протегнете. Задръжте 3 сек. И отпуснете на пода. Изпълнете 4-5 повторения само с този крак, ако има болка, и с двата, ако няма.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-2

Упражнение №5-3: Останете на корем. Едновременно протегнете дясна ръка нагоре и напред, а ляв крак назад и немного нагоре. Сменете с другата двойка крайници. Трябва да усетите как гръбнакът се разтяга „на верев“. Упражнението се изпълнява и както е на фиг. 5-3.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-3

Упражнение №5-4: Застанете на четири крака. При вдишане се изгърбете (издайте гърба нагоре) и фиксирайте положението няколко секунди. На издишане се прегънете в обратна посока – надолу, възможно най-близо до дъга. Отметнете глава назад. Изпълнете 4-5 повторения

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-4

Упражнение №5-5: Легнете на гръб, краката сгънати в коленете, ходилата здраво опрени на пода. Вдигнете нагоре таза, като напрегнете мускулите на дупето. Задръжте тялото във връхна точка 3 – 5 сек. и бавно отпуснете на пода. Изпълнете 4-5 повторения.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-5

Упражнение №5-6: От положение на упр. 5-5 хванете едното коляно с две ръце и го притеглете към гърдите. Задръжте във връхна точка няколко сек. и бавно отпуснете в изходно положение. Изпълнете по 5 повторения за вс. крак.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-6

Упражн. №5-7: От легнало положение карайте велосипед в течение на 1-3 мин.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-7

Упражнение №5-8: От легнало положение протегнете ръце напред. Коленете са неизцяло сгънати. Бавно вдигнете горната част на торса, като го протегнете към коленете. Задръжте позата 10-15 сек., бавно легнете. Изпълнете три пъти.

упражнения за лумбална дискова херния, за кръст, за дископатия

Упр. 5-8

Вижте 11-минутен комплекс за кръста от поредицата терапия и рехабилитация при дискова херния:

При лумбална диск. херния са полезни още плуване, пилатес, бодифлекс (дихателна гимнастика) и някои авторски тренировъчни системи.

Изтегляне на гръбнака

Безоперационното третиране на дискова херния успешно се допълва с изтегляне на гръбнака. Този способ е несложен, ефикасен и възможен в дом. условия. Същността му е следната: когато гръбнакът се разтяга, костните му елементи престават да се трият. Дисковете се изравняват, подобрява се кръвообращението, мускулатурата се регулира, наличното възпаляване намалява.

йога при дискова херния, упражнения

Urdhva Hastasana – асана от йога, показана за изтегляне на гърба и гръбнака

Изтеглянето е водно и сухо. Водното се опр. като най-меко и щадящо, но за него е необходимо да имате вана у дома. В рехабилитационните центрове се провежда в специални вани с постепенно добавяне на тежести и увеличаване на натоварването.

Сухото изтегляне в лечебните центрове се провежда на специални хоризонтални или вертикални маси с приспособления, които осигуряват правилното и безболезнено провеждане на процедурата. За подобряване на състоянието –  10-15 сеанса.

Сухо изтегляне у дома

В домашни условия изтеглянето се върши на лост, както е описано в упражнение 2-9, но важат и същите предупреждения. Изпълнението му на собствена преценка носи риск. По-подходящо е да се снабдите с дълга дъска, която да закрепите под наклон. Ръцете се хващат за горния край, а краката провисват с помощта на гравитацията.

йога при дискова херния, упражнения

Adho Mukha Svanasana – асана от йога, показана при дискова херния

Най-безопасно, но и по-слабо ефикасно е разтягането на подходящо легло (пр. тип русенско). Захващате краката на таблата и се опъвате с ръцете. При липса на удобно легло втори човек може да задържи краката.

Упражнения след операция

Ранният възстановителен период изключва натоварването на гръбнака. Лечебна гимнастика може да бъде назначена не по-рано от 2-4 седм. след хирургичното вмешателство.

йога при дискова херния, упражнения

Chaturanga Dandasana и Urdhva Mukha Svanasana тренират гръбначния стълб

Типови упражнения за следоперативна рехабилитация не съществуват. Изборът на методи зависи от сложността на заболяването, типа хирургия, особеностите на организма. Комплексите се подменят с напредване на възстановяването.

Съветът ни е: упражнявайте се под контрола на специалист.

Йога при дискова херния

(за дископатия)

Системата може да бъде от голяма помощ, ако се опира на базовия йогически принцип ахимса и се подкрепя с промяна на храненето. Изпълняват се някои от асаните. Указания:

 1. Асаната е подходяща за вас, ако не провокира болеви усещания в проблемната зона. При незначителна болезненост продължете с огромно внимание, при рязка болка прекратете;
 2. Избягвайте удари, резки движения и скокове, в началния етап – и извиване на гръбнака;
 3. Йога се провежда неколкократно през деня (мин. 3);
 4. Всяко движени се провежда плавно и осъзнато.

  йога при дискова херния, упражнения

  Доста асани от йога тренират добре гръб и гръбнак, но за начинаещите е полезно да си намерят наставник

Ето комплекс ненатоварващи асани, които действат при редовно изпълнение. При проблеми с кръста, не създавайте излишно напрежение и компресия. Стремете се отначало да извиете гръбнака от таза и след това да осъществите леко завъртане.

 1. Urdhva Hastasana – разтяга горните отдели на гръбнака и раздвижва раменете. Не е удобна за тежки травми в тази част;
 2. Adho Mukha Svanasana – разтяга и укрепва гърба, изтегля гръбначн. стълб, раздалечава прешлените и освобождава притиснатите дискове;
 3. Chaturanga Dandasana – издължава гръбначния стълб;
 4. Urdhva Mukha Svanasana – заздравява гръбначн. стълб, разтяга гръден отдел.

В 14-минутното видео по-долу е даден йога комплекс за гръб и гръбначен стълб от поредица за начинаещи. Отбелязваме само, че повечето упражнения са предназначени за здрави, а не за болни хора.

Лечебна гимнастика на Ниши

Японецът Ниши става известен с упражнения, които съчетават техники от различни системи – йога, гладуване, аюрведа и др. Неговата „Златна рибка“ е подходяща за диск. херния, както и за хора с каквито и да било неразположения на гръбначен стълб.

Упражнението изправя стойката, подобрява кръвообращението, координира работата на органите и нервн. с-ма, хармонизира черва, бъбреци със сърце и мозък.

Упражнението е в две части:

 1. Легнете на пода, повдигнете ръце и разтегнете тялото. Започнете да избутвате надолу последователно единия и други крак, с което тазът ще започне да се извива подобно на плуването на рибка;
 2. Свийте ръцете под тила, съберете ходилата и започнете в синхрон да ги движите наляво-надясно. Създава се усещане за „вибрация“.

Във видеото ще видите и трети елемент за разпускане накрая.

Тибетски упражнения

(Петимата тибетци)

Наричат ги ритуали – свещенодействие, което синхронизира работата на всичко компоненти на тялото, хармонизира механизми, процеси, метаболизъм. Те въобще не са предназначени за толкова сегментирано нещо като лечение на гръбнака, но практикуващи са открили, че действат отлично. За остра фаза на дискова херния обаче не са подходящи.

Подбрах най-стегнатото видео представяне на „тибетците“ в две минути (започва от 2:50 минута):

Дискова херния и спорт

Активността и движение са условие за поддържане на гръбначния стълб и за стопиране на уврежданията на междупрешленните дискове. Но не всички видове спорт са подходящи за такова състояние. Някои разновидности дори биха усложнили и задълбочили положението.

Опасни за гръбнака спортове и дейности:

 • тежка атлетика, борба, скокове, мятане на копия, хвърляне на мед. топка и др. подобни активности, които създават високо ниво на натоварване на гръбначн. стълб;
 • футбол, хокей и други подобни, които създават риск от травми. Опасни са скоростта, сблъсъците между играчите и стълкновенията;
 • ски – високо ниво на травматизъм и динамична компресия на гръбнака;
 • бадминтон, тенис, голф и други, изглеждащи леки видове спорт създават риск с обичайните при тях резки и внезапни движения;
 • бягането – произвежда се мощно сътресение на цялото тяло в точката на приземяване.

Полезни за гръбнака и дискова херния спортове:

 • Плуване – ритмични и меки движения, липса на агресивно натоварване на гръбнака;
 • Каране на кънки и велосипед – бавно, леко, с наслада;
 • Източните видове гимнастика, съчетаващи поетапно нарастващи натоварвания с плавно разтягане.

Стандартно лечение

на дискова херния

Увреждането се диагностицира с рентген или ядрено-магн. резонанс. Терапията е съчетание от:

 • Режим на легло в остра фаза;
 • Ограничаване на всякакви натоварвания;
 • Прием на медикаменти;
 • Народни и алтернативни методи;
 • Физио-, кинези-, рефлексо- и мануална терапия;
 • Масажи и лечебна гимнастика;
 • Спомагателни методи като хирудо-, крио- или лазерна терапия.

Общ преглед на терапевтичните подходи при дискова херния (включително нейната поясна разновидност с народно име дископатия) е даден ТУК: Как да се отървем от диск. херния завинаги?

Лекарства за дискова херния

Медикаментозното лечение се провежда при незначителни размери на излив на хрущалното в-во. Тогава не се произвежда силен натиск в/у гръбн. мозък и нервните коренчета, а възпалителните изменения на околните тъкани се са толкова силни, за да се прибягва до операция.

Основната медикаментозна терапия се изгражда в три направления:

 • За ликвидиране на причината;
 • За отстраняване на симптомите (симптоматична терапия);
 • За блокиране на патологичния процес.

Изброените средства в комбинация носят значително облекчение. Но заболяването нерядко е следствие на множество патологични причини и е предизвикателство постигането на устойчива ремисия без обостряния.

Най-честата причина за излив е нарушено кръвоснабдяване на гръбнака. Тъканите не получават достатъчно количетво хранит. в-ва и течности. Междупрешленните дискове губят еластичност.

Терапията в такива случаи включва упражнения за възвръщане на функционалността на гръбнака и за нормализиране на тонуса на мускулната с-ма + лекарствена терапия срещу възпаляванията, за укрепване на структурата на хрущялните тъкани и за подобряване на кръвоснабдяването на гръбнака.

НПВС

(нестероидни противовъзпалителни)

какво е дискова херния, междупрешлени дискове

Схема на увреждането, което води до дискова херния (тук е дадена без и с притискане на нервни окончания)

Този тип медикаменти са най-често назначаваните в медицинската практика при наличие на дискова херния. Препаратите имат 3 ефекта – успокояват възпаляванията, обезболяват и намаляват температурата. И трите са рационални при болести на гръбнака.

Механизмът на действие се състои в блокиране на ензима циклооксигеназа, който участва в процеса на образуване на възпалителните медиатори.

Продължителното използване на таблетки е опасно и носи риск от опасни усложнения със стомаха и червата. За предпочитане са локалните средства за намазване, но понякога само те не са достатъчни. Необходимо е балансиране на двете средства за постигане на оптимален резултат с минимум риск за пациента.

Диклофенак

(капсули, таблетки, гел)

Той се използва няколко десетилетия за дископатии, дискови хернии. Блокира и трите типа циклооксигеназа, което обуславя множеството стран. ефекти. Прилагане – до 2 седмици.

Всички форми и приложения на лекарството са дадени най-детайлно ТУК:

Диклофенак + Дуо: На гел, таблетки и ампули. Прием, цена, мнения

Лекарите често заменят Диклофенак със селективни инхибитори на циклооксигеназата, например с препарати с активното в-во мелоксикам. То лекува възпаляването при по-ниски дозировки, а в курса на лечение понякога са достат. само 3 таблетки.

Лекарства с мелоксикам: Мовалис (ампули, таблетки, супозитории), Мелбек, Мелокс,

Лекарства с пироксикам: Пироксикам (гел, супозитории, капсули) и Фламексин.

Дексофен

Нестероидно противовъзпалително с активно в-во декскетопрофен (ампули, саше, гел, таблетки). Показано е при по-лека на страдание, приоритетно мускулни болки и възпалявания. Обичайно се дозира по 25 мг на 8 часа.

Детайлно за медикамента е дадено ТУК:

Дексофен, гел, саше и др. – мощно средство срещу болки в кръста и пр. болки

В някои препарати нестероидното противовъзпалително се съчетава с инхибитор на прот. помпа за намаляване за намаляване на киселинността и защита на стомаха. Така се снижава увреждащия ефект. Пример е

Вимово

Съчетава напроксен (НПВС) с езомепразол. Намалява болезнеността, отичането, а в същото време щади стомаха и намалява риска за увреждането му.

Подробно за препарата сме дали ТУК:

Вимово. Как действат таблетките? Аналози, мнения, цена. С алкохол

Нестероидни възпалителни за локално приложение с

кетопрофен

Профенид гел (Profenid gel) – прилага се срещу възпалението и за обезболяване директно върху увредената зона. Разчетен е лечебен ефект при двукратно нанасяне за деня.

Фастум гел – има същата концентрация като Профенид – 2.5% активно в-во на 100 мл мехлем. Тази концентрация се смята за най-ефикасна за проникване на лекарството до огнището на възпаление в достатъчно ефикасна доза.

Хондропротектори

и препарати с хиалуронова к-на

Този тип медикаменти укрепват структурата на хиалинните тъкани в междупрешленните дискове и подават необходимите им компоненти за нормално функциониране. В качеството си на действащо в-во в състава се включва хондроитин сулфат.

Хондроитин сулфат снижава болка и степента на възпаляване, подхранва тъканта, ускорява регенерацията. Продава се на таблетки (Биохерба, Нау Фудс, Биовеа) и в състава на комбинирани средства.

Съчетан с гликозаминогликани предотвратява разрушаване на междупрешленните дискове и спира прогресирането на заболяването.

Има разлика между фармацевтичните хондропротектори и биологичните активни в-ва (добавки), които са с хондр. сулфат. Според някои източници, последните не минават официален контрол на качеството, затова дозировката на активното в-во в състава им може да се отличава от заявеното от производителите.

Средствата на основата на хиалуроновата к-на увеличават съдържанието на течности в ядрото на междупрешленния диск, което повишава неговата еластичност и гъвкавост. Съставката отстранява още болевия синдром, тъй като химичното съед. защитава рецепторите от въздействието на агресивни в-ва.

Карипаин и Карипаин +лекарства за дискова херния, НПВС, карипаин

Представлява патентована формула за подобряване на подвижността и функционалността на гръбнак и стави, за регенериране на хрущяли и намаляване на възпалявания.

Действието е основано на способността на монотиолова цистеинова ендопротеаза (папаин) да разрушава нежизнеспособните протеини, оставяйки здравата тъкан непокътната. В състава на препарата влиза растителният ензим папаин, антибактериален агент лизоцим, монохидрат на лактозата, колагеназа, натриев хлорид и бромелайн.

Карипаин е прах. Разтворен във физиолог. р-р и димексид той се доставя в проблемната точка по пътя на електрофорезата.

Лекарството е директно показано за диск. херния, артрит, артроза, остеохондроза и др. Действието му е впечатляващо, а с-стта е 150 лв за опаковка.

Румалон (ампули)

Съществуват клинични изследвания, потвърждаващи добрия лечебен ефект на Румалон (извлек от хрущял и костен мозък на животни). Лекарството съдържа няколко структурни компонента, потребни за норм. активност на хрущяла.

Един курс е 5 – 10 подкожни инжекции по 1 мл.

Хомеопатични препарати

Особен механизъм на действие притежават хомеопатичните лекарства. Те провокират обостряне на хроничните патологии. В отговор организмът засилва защитните си механизми. Хомеопатията няма странични ефекти, но тяхното приложение е ефикасно само за профилактиране  на диск. херния или в комбинация в други лекарства като Диклофенак и Мидокалм например.

Discus Compositum N

mit Kalmia

DISCUS COMPOSITUM, лекарства за дискова херния, НПВС,

DISCUS COMPOSITUM се поръчва по интернет. Цената на кутия 10 ампули е 105 лв към момента (края на 2017)

Дискус Композитум са ампули за инжектиране (немски продукт) с 35 хомеопатични компонента от минерален, растителен и животински произход. Произвежда се на разтвор, в опаковки по 5 бр. Той активизира защитните функции. Оказва спазмолитично, регенериращо, седативно, обезболяващо, противовъзпалително и дезинтоксикационно влияние.

Лекарството е показано за остеохондроза при симптоми, които причиняват дискова херния. Инжекциите оказва пряко трофично влияние, подобряват еластичните свойства на диска, увеличават неговата хидрофилност (способност да се хидратира). Назначава се при болести на ставите и гръбнака.

Негови странични ефекти са повишено слюноотделяне и алерг. реакции.

Прилагане: подкожно или мускулно – 1-3 бр./седм. При остро течение на болестта – по индивидуална схема. Дозировката е за лица над 6 г, а тези от 2 до 6 г. получават 1/3 или ½. Курс на терапия – 4 – 8 седмици.

Лекарства за патогенетично въздействие

Патогенетичното леч. е целенасочено към коригиране на нарушените механизми.

При диск. херния се ползват лекарства срещу отичането, съдоразширяващи, хормонални и миорелаксанти. В медицинската практика най-разпространени са Милгамма, Мидокалм, Дексаметазон, Преднизолон, Актовегин, Калмаг и др.

Препарати за възстановяване на нерв

Една група препарати осигуряват въдействие върху ЦНС.

Милгамма

Милгамма представлява комплекс от три В-витамина (1,6 и 12). Чрез тя се релаксира повишен тонус на мускулите и се протидейства на спазми. Решават се проблеми на периферното кръвообращение.

Келтикан Форте

Препаратът представлява външен източник на най-важните елементи, необходими за възстановяване на нервни тъкани. Той стъпва на най-новото в третирането на болеви синдром в неврологията – нуклеотидите (в случая уридинмонофосфат). Нуклеотидът играе най-съществена  роля в метаболизма на нервни тъкани, в синтеза на клетки. Той прониква в нервната клетка и участва във възстановителните процеси.

Келтикан съчетава уридинмонофосфат (50 мг) с витамин В12 (3 мкг) и фолиева к-на (400 мкг). В12 е потребен за метаболитните реакции, а к-ната – за биосинтеза на невромедиатори.

Глюкокортикоиди

(стероидни противовъзпалителни)

Пр. Преднизолон и Дексаметазон. Те се прилагат при изразени възпаления и силна болка. Заради риска от привикване, глюкокортикоидите не се дават за дълго време. Когато се въвеждат в болнични условия, дозата се редуцира.

Внимание! Продължителното ползване на глюкокортикоидни стероиди оказна негативно въздействие върху хрущялн. тъкан. Тя става чуплива и по-малко устойчива на външни натоварвания.

Миорелаксанти

Миорелаксантите (Мидокалм) при диск. херния се прилагат за отпускане на мускулатурата. Съкращаването на мускулната с-ма води до притискане на нервните стволове и съответно провокира болка. Понякога за избавяне от нея са достатъчни няколко мускулни инжекции Мидокалм.

Страничен ефект на лекарството е сваляне на кръвното. Затова дозирането се прави от специалист.

За подобряване на кръвоснабдяването при диск. херния се прилагат производни на метилксантина (Пентоксифилин, Агапурин, Пентилин, Вазонит, Трентал).

Те предотвратяват повреждането на съдовете чрез укрепване на техните стени. Препаратите отпускат гладката мускулатура на артериите на гл. мозък и крайниците.

Курсът на лечение пентоксифилин е продължителен. Често заедно с него се назначават витамини (Милгамма), активизатори на мозъчната дейност (Невромедин, Актовегин) и биогенни стимулатори.

Такова лечение нормализира кръвоснабдяването в гръбнака и повишава устойчивостта на тъканите към недостига на кислород.

Ензимите (хидролитични ензими) се прилагат срещу  формиране на съсиреци и отоци на гръбнака. В с други препарати те подобряват протичането на заболяването и предотвратяват появата на усложнения.

Симптоматична терапия

Тя се насочва към отстраняване на симптоматиката, както и за снижаване на вредата от лекарствата. Така например са необходими

Средства за защита на стомаха

Това са антиацидни средства, които образуват на повърхността на стомаха защитен филм. Той предотвратява въздействието на агресивната среда върху лигавиците. Лекарствата по-често се ползват за лечение на язва, но терапията на дискова херния също изисква назначаването на такива препарати.

Обезболяващи медикаменти

(болкоуспокояващи инжекции, хапчета)

Лекарства за дискова херния и за дископатия

Увреждането на дисковете на различни прешлени (обозначени са с L4, L5, S1) и съответно притискането на различни нерви провокира болезненост на различни места

Най-често диск. херния се съпровожда с болка. Ако болевият синдром се появява рядко или само при резки извъртания на тялото, лекарите ограничават назначените нестероидни противовъзпалителни (които имат и обезболяваща функция) и хондропротекторите.

Но в другият случай стои остро въпросът:

Как да свалим болката бързо

Това въпрос, който вълнува повечето притежатели на диск. херния в момент на криза. Както описахме по-горе, първи избор са нестероидните противовъзпалителни. Освен тях се прибягва до:

Ненаркотични аналгетици – намаляват интензивността на болевия синдром чрез частично блокиране на участъци в гл. мозък, отговарящи за възприемането на болката. В групата попадат широкоразпространени препарати като Индометацин.

Някои пациенти пият обичайният аналгин, но вече е док., че препаратът вреди на кръвотворенето и конкретно на белите кр. телца. Аналгетиците вредят и на бъбреците.

Наркотични аналгетициКодеин, Трамадол, Паратрамол, Морфин се изписват от специалист при крайно силни болки. Силнодействащите се прилагат на кратки курсове или дори едноразово заради високия риск от привикване.

Наркотичните аналгетици напълно блокират възприемането на болката от гл. мозък, отпускат болния и предизвикват т. нар. наркотичен сън. При това се отпускат всички групи мускули и като резултат се облекчава общо състоянието.

Новокаинови блокади – при диск. херния те са с цел бързо отстраняване на остра пронизителна болка. Смятат се за най-ефикасните от всички болкоуспокояващи медикаменти. Действащият компонент може да е само новокаин, а понякога анестезията да се проведе и с помощта на кортикостероидни хормони (хидрокортизон, преднизолон).

Дипрофос

Ампули за инжектиране – бетаметазон (активен кортикостероид). Прилага се при тежки патологии. Има локално противовъзп. действие. Може да се съчетае с лидокаин за мощно успокояване. Подробно за медикамента и спазмолитичното му действие сме написали ТУК:

Дипрофос (Diprophos) на ампули. Инжекции за какво са? Заместители

Седативни препарати

(леки успокоителни и антидепресанти)

Болевият синдром обикновено влошава общото психическо състояние на болния. Затова е същностно да се отстрани тревожността, безпокойството, раздразнителността, да се нормализира сънят и да се отстрани депресията.

Антидепресанти от ново поколение (сертралин, инсидон) – използват се при безсъние на фона на заболявания на гръбнака. Те се отпускат изключително с рецепта и се прибягва до тях при ниска ефикасност на други медикаментозни средства.

Какво да купим без рецепта

Повечето препарати за диск. херния притежават нежел. ефекти и се дават срещу рецепта. Изключение прави парацетамол и няколко вида нестероидни като ибупрофен и аспирин.

Парацетамол притежава умерен обезболяващ ефект, но не премахва възпалението. Ефикасността му е различна при всеки, но като цяло не се изписва от лекари при дискова херния.

Ибупрофен има обезболяващ и противовъзпалителен ефект, но не е лишен от недостатъците, характерни за всички нестероидни противовъзпалителни. Следва да се използва внимателно, не повече от 1 седмица.

Мехлем и крем

при дискова херния (гел, унгвент, мазила)

Местните препарати се ползват за облекчаване на болката и премахване на възпалението. Те са моно и  комбинирани. Нанасят се само в областта на болката.

 1. Нестероидни противовъзпалителни: Фастум, Кетонал, Кетопрофен, Волтарен, Нурофен, Топогел, са разпространени наименования;
 2. Комбинирани средства – съдържат няколко активни съставки с противовъзпалителна и обезболяваща функция. Помагат за регенерацията. Други имат приоритет отстраняване на отоци и образуване на съсиреци (хепарин, троксевазин, венен гел);
 3. Препарати, които стимулират рецепторите и водят до разширяване на съдовете – показани при болки в гърба и силен мускулен тонус.
 4. Балсами за масаж, фитотерапевтични, отнасящи се към лечебна козметика.
Магнезиево олио

Дисковата херния и уврежданията на нерви са показание №1 за използване на магнезиевото олио. То се прилага локално, като директно се намазва върху болезнената зона. По този начин въздейства високоефикасно при възпалението и едновременно отпуска околната мускулатура, успокоява нервите, разблокира, подпомага кръвоснабдяването, подобрява проводимостта и обезболява.

Откъде да се сдобиете с магнезиево олио, цена и методи на приложение сме дали ТУК:

Попълване на недостиг на магнезий с магнезиево олио. Лечение на 25+ заболявания. Как се прави

Рефригеранс и антифлегмин

Това са два препарата от набора на ветеринарите. Те са произвеждани за животни, но са намерили ред практични приложения за човека, вкл. при дискова херния. Рефригеранс успокоява, охлажда и премахва възпаление. Пациенти разпространяват рецепта на комбиниране на Рефригеранс с Антифлегмин (препарат за разширени вени). Двата крема се смесват 1:2, ароматизират се с етер. масла (не е задължително) и се втриват в болезнената зона.

Подробно за тази процедура, както и повече за самите препарати сме дали ТУК:

Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение на хора: заболявания и рецепти

Манитол, диуретик

Една схема показва комбинация на манитол с дексаметазон с цел намаляване на отоците и отпускане на подпухналите тъкани. Това успокоява и действа противовъзпалително. Подробно за медикаменти и приложението му е написано ТУК: Диуретикът с универсална употреба Манитол. 

Лечение на дискова херния с

Операция

Показания за операция

Абсолютни показания (когато вмешателството е неизбежно):

 • Силни нарушения във функционирането на органите от малкия таз – задържане или учестяване на уринирането, изменения в ерекцията и поява на запек;
 • Атрофия на мускулите и парализа на долни крайници. Нарушено сгъване-разгъване на стъпалата;
 • Излив на пулпозн. ядро на диска с притискане на нервни коренчета. Болният усеща силна, остра болка.

Относителни показания – консервативното лечение не е дало резултати в течение на 2 месеца.

Плюсове и минуси

Единственото достойнство на операцията е, че дава мигновен резултат. Незабавно се премахват сковаността на движенията, болевият синдром и другите признаци като главоболие, световъртеж и др.

Негативи – операцията се провежда във възпален участък със силно ослабени мускули. Не се изключва образуването на нови хернии, по-нататъшни рецидиви, протрузии на междупрешленните дискове.

Пациентите търсят

безкръвни операции и минимално инвазивни методи.

Иновативни оперативни методи

Ендоскопска операция

Ендоскопия се провежда с местна анестезия. През разрез до 0.5 см се въвежда накрайник, чрез който хирургът премахва диска и остатъците от пулпозното ядро. Гръбначният стълб не се докосва.

Такава операция се счита за най-нетравмираща, с минимум риск от следоперативни усложнения и съкратен срок за рехабилитация. В повечето случаи завършва с обработване на оперираното място с възстановяващ лазер. Пациентът се изписва след 1-3 дни, с разрешение да се занимава с нетежки дейности, а след 2 – 6 седмици му се разрешава да пристъпи към физически труд.

Микрохирургия

Предлага се при невъзможност да се проведе ендоскопска. Не се избягва разрезът. Вътрешният оглед се осигурява от операционен микроскоп извън тялото. Неговото изображение не е толкова добро, както при предишния метод.

Плюсове: увреждането на нервни окончания е минимално. Не съвсем удобно разположените дискове не са препяствие. Използват се микроинструменти, което значително намалява риска от възпаляване. Обемът на травмата е малък. Болният може да става 2-3 ч. след операцията.

Операция от открит тип

При нея не са необходими допълнителни оптични прибори, а най-важният компонент е опитът и сръчността на хирурга.

Малоинвазивни манипулации

операция на дискова херния

Различни методи: пункционно въвеждане на игла в диска (1), въвеждане на игла (2) и изпаряване на тъкани и намаляване на излива с помощта на лазер (3)

Дисковата херния рядко изисква сериозна операция, освен при развитие на неврологични усложнения. Когато няма такава опасност, е достатъчно да се премахне болевия синдром.

Съвременните малоинвазивни способи за лечение са абсолютно безопасни и не изискват продължително възстановяване.

Лазерна вапоризация

(коагуляция, обгаряне)

Предприема се при протрузия на диска и отсъствие на притискане. В диска се въвежда игла с лазерен световод и се подава енергиен поток. Течността в диска се изпарява, което намалява вътрешното налягане, притискането на нервните коренчета и количеството нервни рецептори.

Плюсове: кратка операция (до 60 мин.), отсъствие на белег, възможност за нееднократно въздействие в няколко сегмента, неголям период на рехабилитация и нисък риск от усложнения.

Плазмена нуклеопластика

Тъканите на диска се отстраняват със студена плазма. Тя се подава по игра в областта на междупрешленния диск и въздейства на клетките (разрушава ги напълно) с ниска температура.

Недостатък: висока вероятност от рецидиви.

Плюсове: незабавно ликвидиране на болката, кратка процедура до 30 мин, амбураторно провеждане, без възстановителен период.

Хидропластика

В междупрешленния дъск под налягане се внася физиолог. р-р, за промиване на повредените тъкани. Манипулацията е с малка степен на травмиране и се предпочита при локална болка в кръста, хернии до 6 мм и при ирадиация на болезнеността към долни крайници.

Противопоказана е при големи хернии, онкопатологии, инфекциозен процес.

Вътрекостна блокада

Представлява въвеждане на лекарствен разтвор чрез игла в полето на гръбнака, с местна анестезия. Обезболява незабавно.

Недостатък: устойчивостта на ефекта е индивидуална. Обезболяването обикновено държи от 1.5 до 5 години. Ако не се наблюдава разрастване на хернията и няма риск от усложнения, може да се приложат няколко цикъла блокада.

Плюсове: осигурява дълги години без болка, пациентът става след 5-6 ч., избягва се разпространение на лекарството към близките органи и тъкани.

Въвеждането на иглата се демонстрира на макет в руско предаване по темата:

Колко струва операция?

Лечението на диск. херния се провежда по заплащана от Здравната каса клин. пътека с наименованиеоперация на дискова херния

Номерът на пътеката в рамков договор за 2017 година е №211. Предвижда заплащането на 658 операции, като цената е 2300 лв.

Всичко над тази сума е за сметка на пациента. За да се ориентираме каква част ще има за доплащане, използваме изказване на неврохирурга д-р Сл.Кондов (и ръководител на неврохирургични отделения). През 2013 г., когато Касата е плащала 1819 лева, д-р Кондов посочва, че операция на диск. херния I ниво струва около 4000 лв. Неврохирургът казва, че се доплаща, защото Касата не покрива консумативите.

Билки и нар. медицина

При дискова херния нар. и дом. медицина е помощна. Тя се използва за успокояване на симптоматиката, основно болката. Използват се отвари, мехлеми, компреси.

 • Червена глина: размачква се и се нагрява до 37°. Увива се в марля и се налага. Добре отнема болката;
 • Мумио и мед – приготвя се мехлем от размито във вода мумио и мед (1:100). Сместа се натрива в гръбнака, като мястото първо се намазва с борово масло;
 • Лайка – сварена стандартно, пие се по половин чашка;
 • Кора от трепетлика – ври 1 час, пийва се по малко;
 • Мед и алое – 5 пъти по лайна лъжичка;
 • Бабини зъби и глухарче – двете билки се сваряват отделно и тогава се смесват. Пие се по схема.

Рецепти на Мермерски за обработване на болезнено място:

 1. Компрес от напоени филии със сода и оцет;
 2. Компрес от настъргани лук и картоф, подсолени и разстелени на марля;
 3. Втриване на разтвор от 1 с.л.камфор + 150 мл спирт.

Рецепта на Ванга

Тя се основава на лек, съчетаващ белтъци, керемида, бял тамян и ракия. Точната рецепта ТУК: Лечение на херния по Ванга.

Санаториуми

Санаториалното лечение е от огромно значение за болните от дискови хернии и дископатия. Там те получават физиотерапевтични процедури, които имат спомагателна, но съществена роля за състоянието. Най-известното място е

Павел баня, балнеолечение

Ред медицински центрове и санаториуми в Павел баня прилагат комплексна терапия, лекуват по клинична пътека, по програмите на НОИ и на свободни цени. Стотици пациенти споделят прекрасни резултати и изразяват своето задоволство от полученото лечение.

Водата от минералните извори в Павел баня има химичен състав, който много добре повлиява дископатии и хернии, както и костно-ставни патологии.

Други санаториуми в България

Минералната вода е лечебна не само в Павел баня. Ред други минерални извори и балнеокурорти са подходящи за този тип заболявания. Някои от тях:Вършец, Старозагорски и Хасковски минерални бани, Велинград.

Физио и други терапии

физиотерапия, лечебна физкултура, кинезитерапия при дискова херния

Професионалната грижа при дискова херния и увреждания на гръбнака превъзхожда възможностите на домашните занимания. На снимката: приспособление за безопасно раздалечаване на прешлените

Физио-, кинези- и рефлексотерапията, масажите и подобни методи спомагат за лечението на дископатия и дискови хернии без операции. Те имат оздравителни функции и задължително се комбинират с ЛФК.

 1. Масажи – желателно е да се провеждат между гимнастическите сеанси за достигане на максимален резултат;
 2. Рефлексотерапия – стимулира определени точки от тялото, активизира вътрешните резерви на тялото, постига бързо възстановяване;
 3. Мануална терапия – подобрява подвижността на гръбнака, еластичността на мускулите и на връзките. Има дълбоко въздействие;
 4. Кинезитерапия – лечение чрез движение. Укрепва мускулния корсет, подпомага регенериращите и възстановяващи процеси. Гради се върху индивидуални комплекси, насочени към точните потребности на болния. Методът е даден ТУК:Какво е кинезитерапия;
 5. Иглотерапия – чрез стимулация на определени точки се разблокират стегнати мускулни групи;
 6. Лечение с озон, озонотерапия – нарича се още Варга, Дискосан. Същността е инжектиране на обогатен с кислород озон с цел съкращаване на излива, блокиране на възпалението и регенериране на нервните клетки. Прилага се в ред клиники и болници, в София, във ВМА и други;
 7. Хирудотерапия – лечение с пиявици. Разполагат се по гръбнака. Те подобряват циркулацията на кръвта;
 8. Криотерапия – охлаждане на болния участък с течен азот. Премахва отоци, възстановява тъканите, подобрява кръвообращението;
 9. Ортопедични колани, корсети и яки. Те стабилизират и укрепват гръбнака, дават възможност на мускулатурата да се отпусне и така третират болката. Носят се дълго време.

Диета при дискова херния

Храненето е немаловажен фактор за доброто състояние на болния. Препоръчва се високо витаминозна храна, свежа и прясна – много плодове (ябълки, круши, малини, грозде, гулия и др.), много ядки (орехи, лешници), зеленчуци, зърнени.

Витаминизираната храна е отлична профилактика на всякакви болки в гърба, дископатия, ставни заболявания. Подпомага се с внасянето на калций и магнезий.

Неподходящи храни: мазни (провокират възпаления), сладки и тестени, алкохол и цигари – те крайно негативно влияят върху хрущялн. тъкан на дисковете.

Симптоми на дискова херния

Хернията е изместване на диска от мястото му – в различни степени, които се явяват и етапи в развитието на болестта:

 • Изпъкване – пулпозното ядро излиза от мястото си, но още не е скъсало пръстена, който го държи;
 • Протрузия – фиброзният пръстен се разкъсва и ядрото се „излива“;
 • Пролапс – ядрото се „излива“ в гръбначния канал;
 • Мигрирала херния – ядрото значително се отделя от мястото си.
Видове херния

Според локализацията на излива:

 • На шийни прешлени – цервикална;
 • На гръдни прешлени – торакална;
 • На лумбално-сакрални прешлени – лумбална, дископатия.

Според посоката, в която се „излива“ ядрото, хернията е латерална, парамедианна и медианна.

Основният симптом е

Болка в гърба

Тя градира от активности и вдигане на тежести.

Специфика на болката

по видове херния:

 • В кръста – болката ирадиира към краката. Понякога кръстът се схваща, а при тежки случаи краката се обездвижват. Усещат се слабост и умора при ходене. Наблюдават се проблеми с изхождането, уринирането и потентността;
 • В гръден отдел – тъпа болезненост в гръдна област, потискащо усещане в гръден кош и сърце. Този вид е рядък – към 1%.;
 • В шиен отдел – болката ирадиира към рамо и ръка. Отбелязват се пристъпи на световъртеж, повишено налягане, схващане на горни крайници, особено на пръстите.

Всичко за болки в гърба сме описали ТУК:

Болки в гърба и плешката. Вляво и отдясно. При вдишване. Какво да правим?

За още информация: На английски: Spinal disc herniation. На испански: Hernia discal. На немски: Bandscheibenvorfall. На руски: Межпозвоночная грыжа. На турски: Bel fıtığı. На гръцки: Αυχενική δισκοκήλη.

За още информация проследете нашите източници на английски: Дегенеративната дискова болест; Симптоми, диагностика и лечение; Лумбалната дископатия.

Болката от диск. херния е неописуемо мъчителна.
Споделете този материал, за да стигне до повече болни, които търсят информация, обезболяване и лечение!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

16 коментара по “Манитол при дискова херния и др. лекарства. Лечение на дископатия през 2020 г. Забранени упражнения

 1. Е няма такъв страхотен коментар и обяснения като вашите!!! И то за всички болести и болежки!!! Браво!! Страхотни сте!!! Обичаме ви и благодарим!!!

  • от две години съм със страшни болки от средата на дупето отзад лявата страна до долу до крака ,все отзад върви То не беше ядрено магнитен резонанс То не беше рентген накрая ме изкараха остеопороза на тазоберенната става,която в Павел Баня отхвърлиха Като диагноза продължавам ,да съм с болки и до ден-днешен Нямам никакво подобрение препращаха ме от лекар на лекар от хирург на невролог и днес съм с болки помогнете мили хора не знам към кого да се обърна? Сложно много сложно защото отключих алергия от нестероидните препарати и лекарства Не знам по какъв начин да намеря решение на моята болка. С всеки изминал ден Имам ограничени движения от кръста надолу за всичките ми тези снимки никой не ми беше отворил диска от ядрено-магнитния резонанс за да го разчете всеки разчиташе на заключението. Доктор Чобанова в Павел баня която работи в кабинета на рентгена ми откри че нямам заболяване на тазобедрените стави кажете ми къде са специалистите Към кого да отида при кого да се обърна физиотерапията ми помогна дотолкова докато времето беше топло сега отново съм с болки БЛАГОДАРЯ на всички които,
   могат да ми помогнат с някакъв съвет!!!

   • Ели, отидете с диска от ЯМР при неврохирург (Динев във ВМА, или лекарите в МБАЛ Св. Иван Рилски – София – Минкин, Каракостов, Хаджиянев, Бусарски, Фердинандов…). Герганов провежда консултации в МЦ Спектър, иначе работи в Германия.

 2. Широкообхватно,без излишна медицинска терминология,достъпно! Поздравления!

  • Браво!Ясно,точно,професионално!Моите поздравления за труда Ви!Успех!

 3. Прощавайте, прочетох статията внимателно, много изчерпателно! Искам да попитам само, къде се изнършват операции, по микроинвазивния, безкръвен метод с локална анестезия?

 4. Страхотна статия . Може да бъде изключително полезна за всички които страдат от тези заболявания . Аз съм един от тях . Моят съвет към другите е : Гимнастика , здравословно хранене , драстично ограничаване на месото , теглото , много търпение,постянство и дисциплина . Не на последно място ,,ВЯРА ,, много ,, ВЯРА ,, . Успех на всички , защото без болка се живее по – добре .

 5. Г-н Николов, Гръбначен център в Сф ще ви помогнат. Знам за д-р неврохирург Стоев, и май е по касата, но не съм сигурна. Успешно!!!!

 6. И аз го използвах това и още го ползвам ,Благодаря Ви!!!! Рядко срещани публикации,без цел за печалба! Бог да ви благослови всички съпричастни за това!!!!!

 7. Такова всеобхватно и изчерпателно представяне на проблема с дисковата херния не бях чела до сега. Благодаря Ви! Желая Ви здраве и успехи!!!

 8. Благодаря за изчерпателната информация, за съжаления я откривам след като на два пъти преживях ужасна болка, всеки път по два месеца. Желая Ви много здраве, без него сме за никъде!

 9. Невероятно изчерпателна и полезна статия. Особено съм благодарна за отличното описание на упражненията и линковете към видеото. Бъдете здрави!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.