Магнезий на таблетки: за деца, бременни, спортисти. Продукти за всички

♠ Недостиг на Mg ♠ Как тялото го получава ♠ Как и колко се пие ♠ Продукти на българския пазар ♠ Магнезий на таблетки за деца ♠ Kid Cal ♠ Coxamin Kinder ♠ Други ♠ Магнезий за бременни ♠ Нутри-маг ♠ Магнерот ♠ Магне В6 ♠ В спортното хранене и бодибилдинга ♠ ZMA

Още в текста: ♠ Магнезиеви добавки за обща употреба ♠ Магнерич ♠ Магне В6, Форте и Лека нощ ♠ Допелхерц Актив ♠ Магнезий 500 Депо ♠ Mg с вит. С и Е ♠ КалМаЦин ♠ Биолектра ♠ Магнезиум диаспорал ♠ Мнения ♠ Разтворим магнезий ♠ Със селен и цинк ♠ Трансдермални форми

Защо написахме статия за магнезия?

Голям дял от придобитите сърдечни патологии имат отношение към дефицита на магнезий. Хората масово го познават и ползват като слабително, но го пренебрегват в други, по-съществени случаи.

Но потребителите нямат вина. В интернет циркулира два вида информация по тази тема.

Единият тип са научни разработки на специалисти, написани със сложна терминология и в детайли, абсолютно непонятни и ненужни на обикновените ползватели без медицинско образование.

Втора група са понятните, но не особено грамотни текстове „шир потреба“.

Стъпихме на мнението на специалистите, „преведохме“ го на разбираем език и отсяхме строго практичното и полезното. Спестяваме фалшивите суперлативи и даваме само истинските ползи, с рецепти и дозировки. Магнезият действително е ценен, но не е всемогъщ. И има своите специфики.

Mg е най-нужният метал за живите организми.

Магнезий като източник на живот

Магнезий за деца, бременни, спортисти, за обща употреба, как се пие магнезий
Основен „играч“ в поддържането на здраво чов. тяло! Но защо го забравяме?

Негов атом е в центъра на зеления пигмент хлорофил. Той изхранва треви, водорасли, дървета. Растенията хранят тревопасните, които пък хранят хищниците. В този смисъл Mg „храни“ живота на Земята.

Атомът  на магнезия е „вграден“ в най-малко 300 ензима, осъществяващи огромно количество жизнени процеси в чов. тяло. Той е безценен в бързата помощ и в кардиологията.

Някои правителства (например финландското) провеждат програми за профилактика на магнезиевия дефицит. Специално Финландия по този начин, за 15 години, намалява наполовина инфарктите.

Демир бозан билки за бъбреци

Съдържание на статията:

Лекарства, създадени специално за дадено заболяване, в дадени ситуации не работят. В други не се откриват причини за състоянието на пациента.

Вече се доказа, че един кръг от патологични състояние са отражение на магнезиев дефицит.

Какви състояния провокира

Недостиг на Mg

⇒ В кардиологията: повишено налягане, учестено и неритмично сърцебиене, повишен холестерин, атеросклероза (и като следствие – ИБС с нейното най-страшно усложнение – инфарктът), склонност към формиране на тромби, болки в сърдечна зона, пролапс са митрална клапа;

⇒ В психо-неврологията: умора, повишена раздразнителност, лош сън, влошаване на мозъчните способности, вегетативна дистония (включително паник атаки и хипервентилационен синдром), депресия, гърчове и спазми на мускули (включително нощни съкращаване на прасеца при жените), риск от инсулт при атеросклероза на хранещите мозъка съдове;

⇒ Дишане: бронхоспазъм (затруднено издишане);

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

⇒ Храносмилане: запек или диария, болезненост в коремна зона вследствие на нарушена моторика на чревния тракт, гадене;

⇒ Отделяне: оксалатни образувания в бъбреците или предразположеност към това;

⇒ Гинекология: предменструален синдром, неизносване на бременността, повишено налягане и гърчове по време на бременност;

⇒ Ендокринология: задържане на течности в тялото;

⇒ Ревматология, козметика: болести на съед. тъкан и стареене на кожата като следствие от проблеми на обмена на колагена;

⇒ Онкология: тук сведенията са недостатъчно, но има подозрение, че дефицитът на магнезий води до ръст в броя на онкоболните;

⇒ Зависимости: алкохолът „гони“ магнезия от организма и ето съществена причина за появата на махмурлука. Затова магнезиевите препарати допринасят за предотвратяване и лечение на абстиненция.

По-детайлно последствията са разгледани ТУК: Здравословни проблеми от недостига на магнезий.

Логично, визираните състояния и болести се коригират с насищане на организма с магнезий. Но не по стандартна схема.

Първо, различните патологии изискват насищане в разни степени и за различни периоди от време;

И второ, потребността на конкретен човек съществено се изменя в съответствие с физическите и емоционални натоварвания, които понася.

Влияят още:

 • Злоупотребата с алкохол;
 • Бременността и кърменето;
 • Синдромът на хроничната умора;
 • Редовната употреба на някои продукти (кафе) и лекарства.

Магнезий на хапчета

магнезий в храната, Mg, добавка Магнезий, хранителна добавка
Магнезият се намира в храните и то в достатъчно количество. За жалост, много са пречките да го усвоим

Медицината не е в състояние да определи съдържанието на магнезий в един човек.

99% от елемента се намира в клетката

В кръвната плазма – оставащият 1%

За жалост, по видимия 1% не можем да съдим за цялото. Количеството на магнезия в кр. плазма остава нормално, дори когато общото му количество в тялото спадне на 80%. По-достоверно е определянето на нивото на магнезия в еритроцитите, косата и ноктите.

Накратко: нормален магнезий в кръвта не е гаранция за липса на дефицит.

Магнезий под нормата е свидетелство, че реалният дефицит в тялото е огромен!

Така, резултатите от кръвните анализи ориентират частично и то в тежки случаи. Много по-точна е себеоценката: чувствам ли се добре? Но допълването на дефицита винаги ще се извършва „на тъмно“.

Как тялото получава Mg?

Мъжът се нуждае от 450 мг магнезий/ ден., жената – от 350 мг. Би трябвало да ги получаваме от  храната и водата. На теория. На практика тялото възприема малка част от магнезия в храните. По общо мнение на специалистите, човек не е в състояние да „изяде“ дневната норма магнезий.

Защо?

 1. Върху степента на усвояване влияят стресът, тежки заболявания, големи умствени и физич. натоварвания. А именно това са състоянията, в които потребността на тялото от Mg се увеличава;
 2. Степента на усвояване се влияе от индивидуални особености на организма и от активността на различните ензими;
 3. Болести на храносмил. с-ма, продължителна диария и чести повръщания снижават всмукването на Mg;
 4. Консумацията на крупно к-во животински мазнини и калций (а съвременният човек е вманиачен на тема добавяне на калций) затормозяват усвояването. Пречат още колбасите, сосовете, сладките газирани и енергийни напитки, кафето, алкохолът, диуретиците.

По мнение на изследователите, по едни или други причини

съвременните хора постоянно изпитват дефицит на магнезий

Те редовно усвояват едва 30 до 50% от магнезия в храната. Според изследване, проведено в Германия, недостигът при здрав човек варира между 30 и 33%.

Ето как се стига до категоричната необходимост да си добавяме магнезий – във форма, под която той го усвоява добре, и в адекватни количества!

Има ли риск от натравяне с Mg?

Предозиране е възможно при венозно и мускулно въвеждане. При пиене на таблетки има риск само при нарушени функции на бъбреците. Обичайната реакция е диария в различна степен.

противопоказания, странични ефекти за приемане на Mg, магнезий
Здравите бъбреци са почти единствено условие за приемането на добавки с Mg
Колко дълго се пие Mg?

Ако чувствате ефект и нямате странични ефекти (гадене, стом. дискомфорт, обърканост), вие можете (и е необходимо) да пиете магнезий пожизнено.

Възможни са прекъсвания, но за около седмица магнезиевият баланс в организма се връща към изходното състояние (отпреди приема на добавки). Това ниво е естествено за дадения човек, доколкото се определя от начина му на хранене, труд и емоционални натоварвания, така че без подкрепящи количества, тялото естествено се връща към него.

Защо няма дългосрочна полза

от хапчетата с Mg?

Магнезият не се натрупва. Излишъкът незабавно се извежда от тялото. В същото време, набавянето на нормална концентрация от храната е практически невъзможно.

Така за нас остава изборът на коя фармацевтична компания да платим „данък“ за поддържане на здравето си. И ако ще плащаме, поне да получим качество.

Някой ще съобрази, че горното твърдение е опит на лекарите (или на фармацевтичните гиганти) да ни накарат постоянно да пием хапчета.

Но ние сме също така пожизнено обвързани с водата, кислорода, храната, солта и т.н. Въпрос на информираност. И на избор.

Продукти на българския пазар

(предназначение и цена)

Дневната необходимост от Mg  е 450 и 350 мг според пола. Това ли е грамажът, който трябва да пием ежедневно?

Не, защото необходимостите варират според целта – лечение или профилактика, както и в частни случаи като детска и напреднала възраст, бременност и усилено трениране.

Ще ги разгледаме отделно, заедно с подходящите препарати.

Синтезирано приложението на магнезий е дадено и ТУК: Как да изберем подходящите хапчета магнезий?

Магнезий на таблетки за деца

магнезий за деца, хранителна добавка за деца, Mg за деца
„Трудните“ деца и слабите ученици много вероятно са продукт на недостигащия им Mg. А обратното важи за жизнерадостните деца!

Магнезият е антистрес-елементът в тялото. При дефицит детето става некомуникативно, трудно се адаптира, поведението излиза от общоприетите рамки.

Освен успокояващо д-вие върху нервн. с-ма, Mg има и други важни задачи. Той е във връзка с:

 • провеждане на нервн. импулси;
 • съкращаването на мускулите (вкл. този на сърцето и гладките мускули на червата);
 • отпуска мускулните влакна в кръвоносните и чревните стени;
 • понижава вътречерепното налягане;
 • препятства отделянето на хистамин, от който зависят алергичните реакции;
 • увеличава синтеза на инсулин и чувствителността на клетките към него;
 • повишава интензивността на обменните процеси.

В детската възраст дефицитът на Mg се причинява основно от

нерационално хранене и

чести стресови ситуации

Най-остро това се забелязва в адаптационните периоди.

В пубертета се вихри „хормонална революция“, тогава започва употребата на алкохол, цигари, наркотици.

Как влияе дефицитът

Най-напред върху поведението: повишена раздразнителност, агресивност, чести конфликти, пристрастяване към вредни навици.

Емоционалността на детето при магнезиев дефицит е нестабилна. Проявява се като повишена плачливост до истерии, нощни кошмари, пристъпи на тъга и тревога.

Заради липсата на внимание и влошаване на паметта детето започва да се учи зле в училище. Това пък задълбочава конфликтните ситуации с родителите и учителите.

Други симптоми на дефицит при децата

 • Умора, вялост, апатичност, липса на енергия;
 • Нарушения на съня, кошмари;
 • Главоболие и виене на свят – особено при учениците;
 • Снижение на паметта и вниманието;
 • Нервни тикове, конвулсии, тремор (по-често на ръцете, а у бебетата – ръце и брадичка);
 • Спазми на прасците, мускулни болки при протягане;
 • Болки в корем, запек.

Симптомите са типични за ред болести, което затруднява разпознаването на магнезиевия дефицит. Особено – от стреса.

Сравнителна симптоматика
Симптом на стресаСимптом на магнезиевия дефицит
Учестено сърцебиенеТахикардия, екстрасистоли
Повишена сънливост, кошмариБезсъние, кошмари
ГлавоболиеЧесто главоболие, внезапно завиване на свят, загубване на равновесие, поява на светлинки пред очите
Болки в корема, проблемно храносмиланеСпастична болка в хранопровод, корем
Обостряне на астмаБронхоспазъм
Напрегнати мускули в областта на шия, главаСпазми, конвулсии
Раздразнителност, лошо настроение, плачливостЕмоционална неуравновесеност, повишена чувствителност към смяна на времето, сезоните, режима
Бърза умораБърза умора с усещане за тежест в тялото

Специфични симптоми за стреса са често простудяване, чест дискомфорт, сухота в устата, потни длани.

Лечение при децата

В основата на лечението стои радикална промяна на системата на хранене в три посоки:

 1. Насочване към богати на Mg храни – риба, тахан, соя, ядки, груб хляб, шоколад, свежи плодове, дребнокостилкови, зелени, листни зеленчуци, зелени подправки;
 2. Изключване на готварските техники «Fast food», при които се губят 70–80% от магнезия;
 3. Осигуряване на подходяща вода – меката съдържа малко Mg и не покрива нуждите.
Добавяне на магнезий

Денонощна потребност на Mg в зависимост от възрастта:

 • До 1 г. – 30 – 70 мг;
 • До 3 г. – 60 – 150 мг;
 • До 6 г. – 200 мг;
 • До 10 г. – 250 мг.

Според други изследователи денонощната потребност при малките пациенти се изчислява по формулата: 6 мг/ кг тегло. Напр. дете 10 кг се нуждае от 60 мг Mg, а такова с тегло  20 кг – от 120 мг.

Трети автори твърдят, че детската потребност възлиза на 10 мг/ кг тегло.

Детски магнезий

на хапчета и дражета

Добавките с магнезий на пазара са десетки. Но по отношение на децата не се предлагат детски вариант на типичните продукти за попълване на магнезиев дефицит.

Възможностите са две: да се  вземе добавка за възрастни в детска доза или да се вземе комплекс за попълване на калция, в който задължително се влага и магнезий (за по-добро усвояване).

Представителите на втория вид – детски продукти, са Kid Cal и Coxamin Kinder. И в двата комплекса е даден приоритет на калция, но съдържат известно количество магнезий. Между тях има и значителни различия.

Kid CalМагнезий за деца, Кид кал

Описван като „детски калций“, продуктът на NOW представлява разработена за детска възраст комбинация с вит. Д и магнезий. Той се афишира като дражета за здравословен растеж и формиране на костните тъкани.

Комбинирането на трите съставки е неслучайна. Магнезият се изразходва в по-големи количества по време на болести, протичащи с висока температура, повръщане и стомашни разстройства.

Приеман в големи количества и в ситуация на магнезиев дефицит, калцият може да причини калциране на меките тъкани и формилане на песъчинки в бъбреци. Приемът на калций задължително се съпровожда с прием на магнезий.

Вит. Д от своя страна подпомага усвояването на калция в чревния тракт и го фиксира в костната тъкан. Регулира минералния обмен и повишава нивото на йонизиране на калция в кръвта.

Калцият обуславя формирането, растежа, твърдостта и обновяването на костите и зъбите. Той поддържа нормална работа на нервната и мускулната с-ми,  норм. съсирване, управлява дейността на сърд.-съд. с-ма, повишава съпротивителната възможност на организма, снижава алергичните реакции.

Хелатната форма на магнезия и на витамина подпомага усвояването и нормалното разпределение на всички съставки на продукта в организма.

Така конструиран, Kid Cal се явява добавка с чудесен ефект по време на възпалителни заболявания и стрес. Подходяща за болнави и стресирани деца. Трета група потенциални потребители са учениците, упражняващи усилена умствена дейност.

Защо? При възпалителни заболявания и стрес протича снижение на количеството калций в кр. плазма. В резултат се отделя хормон, който активизира изтеглянето на калций от костната тъкан. Kid Cal предотвратява този процес, но негов „страничен“ ефект е попълване на запасите и от Mg.

Още функции на Kid Cal

 • Регулира киселинността в организма;
 • Подава калциеви йони към чревната флора;
 • Регулира фосфорно-калциевия обмен;
 • Оказва противовъзпалително, противорахитично и хемостатично действие;
 • Ускорява всички фази на съсирване на кръвга;
 • Съхранява тонуса на гладката и скелетната мускулатура, работата на миокарда;
 • Формира цялостна скелетна с-ма, в което се намират 99% от всички калций в организма;
 • Участва във вътреклетъчните процеси, влиза в състава на ДНК.

Препоръки за използване: деца от 1 г. – по 1 дражета/ дн., над 4 г. – по 2 дражета/ дн.

Цена за 100 бр. – 40 лв.

Coxamin Kinder

(Коксамин Кид, саше)

Магнезий за деца, Коксамин, саше
За деца се предпочита прахообразна форма на препарата

Представят Коксамин като мултисъчетание на биоактивен калций със 74 микроелемента и минерали. Продуктовата линия съдържа 4 наименования, едното от които е подсилено с магнезий, а другото е детски вариант, означен с Kinder. Разтворимата форма прави Coxamin лек за приемане от децата.

В Coxamin, точно както и в Kid Cal, главната роля е дадена на калция, а магнезият е сред подпомагащите неговото усвояване. Затова калцият е 300 мг, а магнезият – едва 30 мг.

Coxamin се произвежда от червени водорасли, живеещи само край бреговете на Ирландия и  Исландия. Те живеят едва до 5 г., през които „извличат“ от морето огромно к-во микро и макроелементи. Уникален е не само броят, но и начина на съчетаване, който съотвества 1:1 с човешката кр. плазма.

Заради структурата си, черв. водорасли са оптимален източник на Ca. От тях той се усвоява с 20% по-добре, отколкото от млечни продукти, и с 40 % по-добре, отколкото от трикалциев фосфат.

Къде е Mg в този продукт? Той е вложен за подобряване на усвояването на калция. Все пак 30 мг, които се намират в 1 саше, оказват положително влияние. Според описанието на производителя, те отговарят на потребностите  за растеж на костите, функционирането на мускулите и активността на мозъка.

Набляга се на факта, че Mg обуславя имунната защита. Той влиза в синтез с природните антитела и интерферона – важни противовирусни молекули. Недостигът на магнезий предизвиква освобождаване на голямо количество хистамин, който провокира алергични кризи. В много случаи подобряване на хранителното меню и добавянето на Mg за 3-месечен период стига, за да се преустановят оплакванията.

Показания за Coxamin: профилактира рахит, болезнени стави, кости, повишава тонуса, укрепване на имунитета, зъбите и костите. Осигурява ежедневното  потребление на калций и елементите, подпомагащи усвояването му.

Coxamin Kinder е за неспокойни малки пациенти, изпадащи в емоц. кризи, безпричинен плач, депресивности. Симптомите сочат недостиг на Mg.

Продуктът не провокира запек, защитава лигавицата и паренхима на бъбреците. Едно пакетче е 3000 мг.

Coxamin е за деца точно в диапазона от 3 до 8 г.

магнезий за деца
Наличието на достатъчно Mg в детското телце личи по спокойния сън

Дозировка: 1 саше/ дн. в сок или друга течност. Възможно е удвояване на дозата, но само по лекарско предписание.

Децата могат да приемат и някои от добавките, предназначени за възрастни (с корекция на дозата). Пример за подходяща добавка е

Магне В6

Обявяват го за добавка №1 в света за корекция на магнезиевия дефицит. Освен магнезий, съдържа и вит. В6 (пиридоксин), който удържа магнезия в клетката.

Магне В6 се произвежда от компанията «Санофи» в твърда и течна лекарствена форма.

48 мг магнезий/ 1 бр., + 5 мг вит. В6

За сравнение: ампулата съдържа 10 мл разтвор за пиене (100 мг Mg и 10 мг вит. В6).

Детската доза се определя по формулата 5–10 мг/ кг тегло на денонощие или указанието на производителя.

Според него таблетираната форма е подходяща над 6 години, а до тази възраст е показана течната. За хроничен дефицит на магнезий производителят определя 2, 3 Х 2 бр. или 1-3 ампули.

Цена за 50 табл. – 13.56 лв.

При необходимост от целенасочено попълване на магнезиев дефицит (в по-големи дози), на помощ идват магнезиевите препарати. Те нямат „детски“ форми, а се съобразява дозата.

Пример Магнерот, лекарствен препарат, предназначен за профилактиране на инфаркти и през бременността. Съд. 500 мг Mg. При такава дозировка, той се дава над 6 г., по медицински показания и доказан дефицит, до 3 табл. дневно.

По-долу, при общия преглед на добавките, ще посочим и други наименования, подходящи за деца и с разчетени редуцирани за малчуганите дози.

Магнезий на таблетки при бременност

Зачеването и последващото оформяне на нов организъм неизбежно водят до витаминен и минерален дефицит у майката. В това състояние жената задължително приема комплексни добавки, включително магнезий.

Кога е необходим

Mg за бременните?

Магнезий за бременни, магнезий през бременността
Магнезият е познат като лекарство за жени, които са застрашени от абортиране или ранно раждане. А всъщност той е полезен през цялото време след зачеването

Магнезиевият дефицит през бременността носи риск за нервната с-ма, сърцето, мозъка. Бебето също се нуждае от Mg. Добавянето му чрез таблетки можем да приемем за толкова естествено, както пиенето на витамини.

Магн. добавки са показани за всяка жена, но при определена симптоматика те стават повече от наложителни. Сред по-явните признаци за дефицит са:

 • Мускулни спазми – наличие на болка в гърба и краката, дискомфорт в областта на врата. При събуждане бременната се чувства като пребита;
 • Маточни спазми, риск от аборт или преждевременно раждане – Mg релактиса мускулатурата, включително маточната. И обратно – при липсата му се появяват болки, напрежение и дори спазми. Ако гинекологът постави диагноза хипертонус на матката и заплаха за прекъсване на бременността, приемът на магнезий отдавна е станал наложителен;
 • Неврологични проблеми – стресът неизбежно присъства след зачеване. Преживяват се дълбоко неблагополучията и дори само страха и опасенията от такива. Недостигът на магнезий усилва безпричинните вълнения, с риск за психични отклонения в момент, когато е потребен покой;
 • Сърце и съдове – можем да забележим магнезиевият дефицит при бременната като вдигане на кръвното и появата на отоци по крайниците.

Продукти за бременни

Специално разработените за бременни добавки представляват комплекси с много компоненти, от които се нуждае жената през съответния специален период от живота си.

Докато в детските комплекси Mg се влага за по-добро усвояване на калция, тук минералът е вложен именно с цел допълване на дефицит. Съответно и делът му в композициите е съществен – обикновено над 100 мг. В добавките за бременни съставките са в количество, по-малко от дневния разход.

Ще изброим добавки за бременни, по чието име и опаковка не може да се съди за наличието на Mg в състава. Препаратите са показани в равна степен за кърмачки.

 • Прегнакеър на Витабиотикс – 19 витамини и минерали. Mg – 150 мг. Производителят препоръчва добавката да се приема по време на опитите за зачеване, при износването на плода до края на лактацията. Опак. 30 бр. Препоръчително: 1 бр, с-ст 22.01 лв;
 • PRENATAL на Jamieson – 13 витамина и 9 минерала. Mg – 100 мг HVP* хелат и оксид. Нелекарствените му допълнения са екстракти от лимон, ацерола и шипков плод. 100 бр. в опаковка. От Jamieson препоръчват приемът на добавката да започне преди опитите за зачеване и да продължи и през периода на лактацията. Препоръчително: 1 бр, с-ст 45.70 лв;
 • Supple Maman, френски – 4 витамина, 2 минерала + омега-3, 6. Mg – 96 мг 25% RDA. Опаковка от 60 бр. Препоръчително: 1 бр, с-ст 28.70 лв;
 • Витамам на Абофарма – 13 витамина и 11 минерала, формула за бременни. Съчетанието е максимално близо до потребността на жената след зачеване. Допринася за нормално нарастване на тъканите, подкрепя имунитета, профилактира умора. Количество на Mg  в 1 таблетка – 150 мг или 40% от общия състав. Препоръчително: 1 бр, с-ст 11.25 лв.

Магнезиеви препарати

Нутри-маг на Natur Pharma
Магнезий за бременни, магнезий през бременността
Липсата на Mg често е виновник за главоболие, а на бременните не са показани обезболяващи

Съдържа единствено Mg (140 мг) под формата на магнезиев цитрат.  Според разясненията, това съединение е оптимана ф-ма за усвояване на минерала.

Производителят предлага месечни и тримесечни опаковки (30 и 90 бр) при препоръчително: 1 бр.

Продуктът не е отбелязан специално за бременни, но често излиза в публикации като подходящ за това състояние. Вероятно и заради рекламни изображения на добавката с образа на бременна жена.

Цена за 30 бр – 25.42 лв, за 90 бр – 54.01 лв.

Магнерот 500 при бременност

Препаратът съд. 500 мг Mg. Заради това к-во, той се окачествява не като добавка, а като лекарствено средство.

Показания: сериозни здравословни проблеми, сред които профилактиране на инфаркт, сърдечни пристъпи, ангина, атеросклероза, нарушения в артериите и обмяната на мазнините.

Другото му лекарствено приложение е в рамките на заместителна терапия при дефицит на Mg по време на бременността.

Необходимостта от продължително лечение се отразява в опаковките – по 50 и 100 бр с цени съответно 16.03 лв и 31.32 лв.

Обичайно Магнерот се прилага на дълги курсове, не по-малко от 4-6 седм. При необходимост се пие до раждането.

Лекарствената схема за приложение на Магнерот е или индивидуално изготвена от специалист, или следната:

 • 1 – 7 ден – започва се с 6 бр./ дн. (3 x 2)
 • 8 ден и нататък – до 3 бр./ дн.

При необходимост от дългосрочно прилагане, след 4 – 6 седмичното приемане на Магнерот се минава на 1 таблетка/ дн.

Магнерот се понася добре през бременността.

Странични ефекти: за кратко нарушено изхождане, което минава с корекция на дозата.

Други странични явления на фона на лечението са алергичните реакции като уртикария и отоци.

Магне В6 за бременни

Препаратът се изписва при повишен тонус на матката, ранни контракции и риск от прекъсване. По-обичайно е той да бъде даван при появата на проблем във втория триместър.

Минималното съдържание от 48 мг Mg го прави подходящ за профилактично приемане. Производителят акцентира, че препаратът се назначава само от лекар и то след извършване на лабораторен анализ за установяване на нивото на Mg в организма на бъдещата майка.

Ако няма възможност за анализ, Магне В6 се изписва на кратки курсове, придружени с наблюдение. Намаляване на изразеността на симптомите под влияние на добавката ще покаже, че приемането й е било било оправдано и може да се удължи.

Бременните получават Магне В6 за коригиране на магнезиевия дефицит, релаксиване на мускулатурата, както и за ред специфични състояния като тахикардия, хипертония, нарушения в сърд. ритъм.

От Санофи отбелязват липсата на риск за плода, но да не се самоизписва препарата. Дозата да се определи от специалист.

Обичайна схема при бременни е 6 бр./ дн. с храната.

Магнезий на таблетки

в спортното хранене и бодибилдинга

В съвременния спорт е сложно да се достигнат високи резултати без използването на фармацевтичните достижения. Mg е популярна добавка. Дозирането му зависи от вида спорт. При фитнес са достатъчни 400 – 450 мг, но за силови тренировки и бодибилдинг – 600 – 800 мг/ дн.

Влияние на Mg в спортаМагнезий в спорта, Магнезий в спортното хранене, магнезий в бодибилдинга

Медиците наричат Mg главен метал на живота заради всеобхватните му функции. Спортистите винаги са се нуждаели от него. До появата на спортните добавки те са получавали магнезий от хранителните продукти, преимуществено от бобови, зърнени, ядки, цветното зеле, листни, шоколад, банани, диня.

Днес в бодибилдинга елементът се цени заради подобряване на силовите показатели и способността да стимулира синтеза на протеините. Много спортисти, приемащи магнезиеви добавки, отбелязват ръст в мускулната маса, прилив на сили и други чудесни ефекти като:

 • Премахване на спазми и конвулсии, с които спортистите често се сблъсват след сериозни натоварвания;
 • Подобрява дишането и кръвоснабдяването;
 • Нормализира съня, ускорява възстановяването;
 • Подпомага спортиста да се справи със стресовите ситуации.
Прием на Mg при силови тренировки

При интензивни тренировни немалко количество от елемента се губи, а друга част се употребява за попълване на енергийните ресурси на организма. Голямо к-во се извежда заедно с потта. За спортистите не е достатъчно просто да се хранят с „магнезиеви“ храни. За тях спортните добавки са необходими.

Mg-съдържащите комплекси обичайно се пият 1 път/ дн. Тази честота се оказва напълно достатъчна за поддържането на стабилно високо ниво на елемента.

Необходимост от завишаване на дозата има в следните случаи:

 • При смяна на часовите пояси при пътуване за състезания;
 • По време на тренировъчни лагери, разположени в планините;
 • При повишено ниво на натоварване;
 • В момента на снижена работоспособност и издръжливост;
 • След травми и прекарани заболявания.
Дозиране на Mg-съдържащи продукти

в спортното хранене

Производителят посочва дозата на собствената добавка, отчитайки нейния конкретен състав. Във всеки продукт се намира различно к-во Mg.

За по-прецизно дозиране се ползва формулата: 4 мг Mg на 1 кг тегло.

Отделно, мъжете и жените се нуждаят от различно количество от важния елемент.

Водещите производители в спортното хранене предлагат едно правило за практикуващите активен спорт и бодибилдинг: прием на 2/3 от денон. норма на изразходване. В червата ще бъдат всмукани ок. 50 % от указаната доза, така че не елиминира опасността от превишаване на дозировката.

Има чудесен принцип за оценка: ако подобрявате работоспособността и тонуса си, покривате спортните цели и сте доволни, продължете за постоянно с Mg.

Излишъкът от минерала с лекота се извежда от тялото и превишаване на максималната концентрация е трудно.

Форми на Mg

Магнезият за спортисти се предлага на таблетки и на ампули. Течната форма се предпочита заради следните преизущества:

 • Просто използване (няма нужда от вода за преглъщане);
 • Прекрасна усвояемост;
 • Възможно комбиниране с витамини.
 • Таблетирани форми
 • Mg  се добавя в множество спортни добавки.
ZMA на NOW Foods

Голям дял от спортистите получават дадения елемент от ZMA — добавка за повишаване на тестостерона, силовите показатели и мускулната маса.

ZMA, спортни добавки, магнезий в спорта, в бодибилдинга
ZMA винаги се състои от цинк, магнезий и вит. B6. Магнезиевата компонента възлиза на пълната доза за мъже 450 мг

Продуктът е за спортисти. Цинкът е регулатор на тестостерон, който контролира масата на мускулите. Магнезият има антикатаболно действие, минимизира ефекта на хормона на стреса. В6 подобрява усвояването на цинка и магнезия.

ZMA постига растеж, увеличаване на сила и издръжливост, подобряване на възстановяването и минимизиране на травмите, без да се вземат стероиди.

Има двойно действие според момента на употреба:

 • Изпит през деня, ZMA дава енергия;
 • Изпит вечерта, ZMA дава дълбок, пълноценен сън.

С-ст на 90 капсули – 48.98 лв.

Сходни комбинации

на други производители

 • Z-MAX на Pure Nutr.  – 450 мг Mg, цинк, вит. В6 и мелатонин. Афишира се като усъвършенстван ZMA-продукт. Основанията са две: първо, лесните за усвояване форми на цинка и магнезия, и второ, добавения мелатонин за подкрепа на почивката и съня. Повдига тонуса. С-ст на 90 бр. – 27.87 лв.
 • ZMA на Olimp Nutrition – съдържа стандартната комбинация за ZMA-добавките 450 мг Mg, цинк, вит. В6. С-ст на 120 капсули – 49.89 лв.
 • ZMB6 на Scitec Nutrition – 450 мг Mg, цинк, вит. В6. С-ст на 60 капсули – 14.89 лв, промоция на 9.69 лв.
 • ZMA Pro на Univers. – 450 мг Mg, цинк, вит. В6. С-ст на 90 бр. – 34.87 лв.
 • ZMA на Primaforce – 450 мг Mg, цинк, вит. В6. С-ст на 180 капсули – 57.89 лв, промоция на 44.89 лв.
 • Z-Core PM на Muscleph. – 113 мг Mg и разлика в останалата част от състава. Съдържа снижено к-во цинк, но е добавена мед 10 mcg. 60 капсули, 44.89 лв.

Това са някои от продуктите в рамките на патентованата ZMA-формула. Има и други, но изброените дават представа за разнообразието, големината на опаковките и цената.

Магнезиеви добавки

за обща употреба
Форми на Mg

Магнезият съществува в съединение с други в-ва – органични и неорганични. В някои от съединенията си той се усвоява добре, а в други – не.

В добавките се предпочитат съединения на Mg с органични субстанции (хелатни – цитрат, глутамат, аспартат, лактат и др.). Те се различават по степента на усвояване на Mg, по метаболизма и евентуалните нежелани еф.

Формата на Mg задължително се посочва върху етикета на добавката. Сред предпочитаните са цитрат и аспартат.

Магнез. DL-аспартат тетрахидрат

В тази група влизат универсалната добавка Магнерич и две комбинации с калиев аспартат – Паматон и Панангин. Комбинациите на магнезиеви и калиеви йони са строго лекарствени средства. Те се прилагат при нарушения в електролитния баланс в тялото, при обезводняване след продължителни диарии и повръщания и при някои специфични сърдечни състояния.

Тук ще разгледаме аспартата с универсално приложение Магнерич.

Магнерич

Магнерич е български продукт – на Балканфарма, 500 мг Mg. Показан е за случаи на категорично установен и доказан дефицит на елемента. При това положение препаратът се явява лекарство за прояви на този дефицит в мускулите, сърцето и др.

Прилага се и с профилактична цел:

 • по време на бременност, при вземане на диуретици и др.
 • Подходящ за деца над 6 г.
 • Подходящ за много възрастни пациенти.

Противопоказан е в ограничен кръг от случаи като бъбр. недостатъчност, миастения гравис и някои др. специфични състояния. Не е забранен, но се приема внимателно, когато има чревни неблагополучия като стеснение или непроходимост.

Как се взема Магнерич

Полож. ефект се появява след мин. 6 седм. Но Магнерич спокойно се взема и по-дълго.

Необходимо е обаче в първия месец да се оценява евентуалната промяна в симптоматиката. При подобрение лечението се удължава с евентуална корекция на дозата. В обратния случай – при липса на подобрение, се налага допълнително обследване на причините.

За какво да се внимава?

За усвояването на добавки с желязо – разделят се през 3 ч.

Обратно, усвояването на Mg може да се влоши от едновременния прием на калциеви соли.

Комбиниран със седативни, болкоуспокояващи, миорелаксанти, наркотични препарати и лаксативи, Магнерич може да усили действието им.

Абсолютна е забраната за комбиниране на Магнерич с алкохол, заради неблагоприятното взаимодействие.

Прием, приложение

В ролята на лекарствен препарат, Магнерич се изписва и дозира от специалист. Ако няма специални показания, к-вото е 3 Х 2 в началните 7 дни и снижение на количеството до 2, 3 Х 1 бр.

Какво препоръчва производителя:

 • За бременни – 1 брой/ дн., 1-3 Х 2 броя в случай на кризисна ситуация (риск от аборт);
 • При риск от пре- и еклампсия – 2, 3 Х 1 бр./ дн.
 • За детска възраст (над 6 г) – изчисляване по теглото, по 10 – 30 мг/кг, като приемите са 3.
Интоксикация в следствие на предозиране

Бележат се от гадене, отпуснатост, апатия, запек, потискане на дишането и сърд. дейност. Лечението се състои във въвеждането на калций (до 200 мг в разстояние на 5 до 10 мин.)

Странични ефекти на Магнерич

Такива се появяват при вземането на неоправдано високи дози.

Първа реакция се открива в изпражненията. Те се променят към кашообразна консистенция и дори до диаричност. Ще установите връзка с вземането на Mg, щом намаляването или спирането на препарата провокира възвръщане на нормалния вид на фекалната маса.

Цена за 30 бр. – 9.61 лв.

Плюсове и минуси, мнения

Специализираните лекарски и фармацевтични форуми показват жив интерес към Магнерич. По негов адрес са зададени множество въпроси, има и споделени впечатления.

Забелязва се тревогата у потребителите от указаната дн. доза от 3 Х 1 или 2 бр., което се равнява на 1500 или 3000 мг Mg при нормално дн. потребление от 450 мг. Компетентните лица обясняват, че посочените високи дози са за компенсиране на установен магнезиев дефицит, а количество от 450 мг е поддържаща доза.

Конкретни отзиви и въпроси са дадени ТУК: Магнерич или как да се спасим от магнезиевия дефицит. 

Магнезиев лактат

Magne B6
Магне Б6, B6, добавка
Лекарствени форми на Магне В6

Това е лекарство, което попълва дефицита от магнезий в организма, като използваното съединение е магнезиев лактат. Вит. В6 подобрява всмукването му, а също така лекува сърцето и нервн. с-ма.

Препаратът има капацитета да стане важно средство в дом. аптека. То подобрява тонуса и себеусещането.

Показания за използване: при установен дефицит на магнезий, предизвикан от лошо хранене, чести стресови преживявания, прием на някои лекраства. Съдържанието над 0.5 ммол/л говори за умерен недостиг, а под 0.5 ммол/л — за тежък дефицит. По-точен е анализът на кръвта за магнезий в еритроцитите, а не в плазмата.

За кого е показан Магне В6:
 • При хипертония и сърд.-съдови изменения;
 • При запек, нервност, депресии;
 • При постменструален синдром;
 • При някои патологии като диабет и астма;
 • При бременност;
 • За децата.
Прием, приложение

Ефикасната денон. доза е 4 мг/ кг тегло. Препаратът съдържа 470 мг. Но „чистият“ магнезий във всяка таблетка е само 48 мг, а не 470. Пациентът може сам да пресметне какво количество му е необходимо, като умножи теглото си по 4 и раздели резултата на 48.

Как се взема при аритмия

Mg е показан при повишени стойности на кр. налягане, аритмия, стенокардия. За тези случаи се взема повече – ок. 6 мг/ кг тегло.

Магне В6 форте

Производителят предлага разновидност с двойна доза магнезий – 100 мг вместо 48 мг. Препаратът е обозначен с добавката „Форте“ към наименованието. В момента той не е продажба в България, но ще отбележим спецификата, в случай че бъде зареден. Тези таблетки се приемат в двойно по-малка доза.

Посочените по-горе разчети на средните дози важат само за пациенти, които имат здрави бъбреци. При бъбречна недостатъчност, приемането на Магне В6 е противопоказано или поне не без указанията на специалист.

Странични ефекти

Ако приемете повече от потребното Магне В6, ще получите диария. Много рядко (<0.01%) – алергични реакции, болезненост в коремната доза, гадене.

Противопоказания

Основно – бъбречна недостатъчност, възраст под 6 г, непоносимост към фруктоза

Бременност и детска възраст: по-горе посочихме, че Магне В6 е показан за тези групи пациенти. Не са установени неблагоприятни тенденции.

Магнезий, добавки, Магне В6, генерични лекарства
По света препаратът има десетки аналози, но общото е едно – създават се добавки за попълване на дефицита от Mg

Производителят предупреждава, че Магне В6 минава в кърмата.

Лека нощ

Разновидност на препарата, по-ярко насочена за осигуряване на спокоен сън. Съдържанието на магнезий е непроменено – 50 мг, но по-специфичният ефект е постигнат с две добавки – екстракт от хмелови шишарки и от маточина.

„Лека нощ“ е за пациенти, които имат разстройство на съня или се събуждат уморени. Подобряването се постига чрез попълване на магнезия в тялото, добавката на В6 за по-добро усвояване и растителни екстракти с влияние върху качеството на съня. Хмелът релаксира и успокоява психически, а маточината отпуска физически.

Препаратът има и „дневно“ отражение – то е намаляване на общото ниво на умора, вялост, апатия и прилив на сили за дневните активности.

Прием, приложение

От Санофи препоръчват вземането на 2 табл. вечер, преди лягането.

Ограничения: препаратът не се препоръчва под 18 г.

Цени на Магне В6: Основен препарат 50 бр. – 13.56 лв., „Лека нощ“, 30 бр. – 15.51 лв.,

Магне B6 или Магнерич?

Двата продукта са несравними, защото те не са взаимозаменими при един и същ случай (пациент). Причината е, че магнезият в Магне В6 е едва 48 мг, а този в Магнерич – 500 мг.

Магнерот, Магнерич, Магне Б6, Магне В6
И Магнерот съдържа 500 мг Mg

Количеството на вложения магнезий предопределя приложението на двата препарата. Минималната доза от 48 мг прави Магне удобен за профилактични цели, за поддържащо приемане, при специфични състояния, когато се предполага нарастване на потребността. С такава доза се лекува симптоматика като нервност, тревожност, отрадналост, лош сън, напрегнатост и на физическо ниво – мускулни схващания или чревни спазми, по-леки форми на сърцебиене.

За разлика от Магне В6, Магнерич със солидната доза от 500 мг е подходящ за подаване на мощни дози магнезий за бързо и ефикасно попълване на тежък дефицит със съответните тежки и ясно изразени симптоми.

Ако се чудите кое да изберете, това ще покаже вашето състояние. Или се консултирайте.

Мнения

Малката доза магнезий в Магне В6 се „улавя“ от пациентите и често се случва тя да буди недоверие. Пациентите четат в статии като нашата, че потребността от магнезий е ок. 400 мг и дозата в Магне В6 им се вижда твърде малка.

Доволни потребители свидетелстват, че Магне е добър и изпълнява задачите си.

Допелхерц Актив

Големият германски фармацевтичен производител Queisser Pharma с марката си Допелхерц (добра позната и у нас с умерените си до ниски цени) излиза на пазара на магнезиевите добавки с три предложения.

Магнезий 500 Депо

500 мг Mg – една от най-високите дози, влагани в едно хапче.

По-интересен е разработеният ефект „депо“ – бавно разграждане на таблетката на фази, заемащи  общо 24 часа. В началото се освобождава ок. 40% от количеството и тялото получава необходимия му елемент веднага. Останалите проценти са втора фаза – те се освобождават постепенно, контролирано и бавно. Така тялото получава малки дози Mg и го усвоява по-пълно.

Удълженото освобождаване на магнезия прави препарата прекрасен както за лечение, така и за профилактика. Той е показан за цялата палитра патологии – от мускулните схващания и болки през умората, депресията и липсата на здрав сън до по-конкретните оплаквания в сърдечна област.

Цена за 30 бр. – 6.66 лв.

Mg с вит. С и Е

Тази разновидност е по-подходяща за активни спортисти и при по-ясно изразена симптоматика от страна на нервна с-ма. По-специфично приложение е за имунна с-ма, при планирано зачеване.

Магнезият е в доза от 250 мг, подкрепен от 180 мг вит.С и 30 мг вит.Е.

Цена за 30 бр – 6.27 лв.

Магнезий с калций и вит. Д3

Водещ в този комплекс е калцият с 420 мг. Магнезият е наполовина – 210 мг. Основните съставки са подкрепени с вит. D3, мед и манган.

Комбинацията е подходяща за лечение на патологии, свързани с костна с-ма и нервните клетки. Препоръчва се подчертано за жени в климакс и за старческа възраст.

Цена за 30 бр – 6.99 лв.

КалМаЦин на Валмарк

(стандартно, Форте и Остео)

Наименованието на препарата е сбор от неговите съставни части – калций, магнези и цинк. Използвани са по-добрите хелатни форми.

Калмацин, магнезий, добавка
Различни опаковки на КалМаЦин

Препаратът е показан за следните групи:

 • Бременни, кърмещи;
 • Деца и подрастващи в периода на активния растеж на кости и зъби;
 • При алергични заболявания;
 • При мускулни крампи;
 • При възпалителни процеси;
 • За възрастни, претърпели травми, страдащи от остеопороза, остеохондроза;
 • За профилактика в напреднала възраст.
 • При сърдечни нарушения;
 • При стрес;
 • При загуба на апетит, гадене, запек, умора.
Състав

Капсулата КалМаЦин съдържа 200 мг калций, 83 мг Mg и 6 мг цинк. Магнезият е в хелатна форма – хидролизиран оризов протеин, осигуряващ добро усвояване. Калцият и Mg са в считаната за оптимална пропорция 2:1.

Прием, приложение

Децата според възрастта си взема от 1/3 до 3 капсули КалМаЦин на ден.

Над 12 г. се дозира според случая:

 • За профилактика – 1-3 бр./ дн.;
 • Бременни и кърмещи – до 6 капсули/ дн.
 • Старческа възр. – макс. 6 капсули/ дн.
Варианти на КалМаЦин
 • Форте – 400 мг калций, 155 мг магнезий и 8.5 мг цинк. Добавен вит. Д3 за по-добро усвояване. Дозировка за този препарат: 1 табл./ дн. Цена за 30 бр. – 12.00 лв, за 100 бр – 27 лв;
 • Остео – в този препарат имаме същите дозировки на калций и магнезий, както във Форте. Разликата е добавянето на няколко елемента, които подчертано подпомагат здравето на костите. Във формулата са включени вит. Д и В6, манган и мед. Остео подхожда на бременни и деца над 3 г. Дозировка за този препарат: 1 табл./ дн. Цена за 30 бр. – 12.90 лв, за 60 бр – 24.70 лв;
 • С коралов калций – тук се съчетават сравнително умерени дози калций (250 мг) със 100 мг Mg и 7.5 мг цинк. Калцият е естествен – извлечен от корали. Дозировка за този препарат: 1 – 2 табл./ дн. Цена за 30 бр. – 14.00 лв, за 100 бр – 33.00 лв;
 • С аквамарин – представлява съчетание на 100 мг Mg и 7.5 мг цинк с 781,3 мг калций, добит от водорасли. Всъщност водораслите съдържат 76 минерали и микроелементи. Така Аквамарин става богат извор на елементи за цялостно хармонизиране на тялото. Дозировка за този препарат: 1 табл./ дн. Цена за 30 бр. – 11.31 лв, за 100 бр – 25.72 лв.
Други ефекти на КалМаЦин

Добавянето на калций, магнезий и други елементи се отразява благоприятно на много компоненти в тялото. КалМаЦин подобрява всмукването на калция в различните костни тъкани.

магнезий в храната, Mg, добавка Магнезий, хранителна добавка
Приемането на добавки с магнезий не изключва стремежа към приемане на богати на този елемент храни

Този ефект от калция допълнително се разширява при разновидностите с коралов калций и най-много – при Аквамарин. Те дават следните допълни ефекти:

 • За коса – подобряване на вида, оздравяване, по-добър растеж, срещу косопад;
 • За кожа и нокти – изглаждане на тена, премахване на причините за дефекти, акне, оздравяване и цялостно подобряване на вида;
 • За отслабване – оптималните количества на минералите и микроелем. повлияват обменните  процеси, хармонизират, подпомагат изхвърлянето на шлаки и токсини, с което подкрепят възвръщането на заложеното в структурата на тялото тегло;
 • За зъби – подобряват зъбната структура, оздравяват;
 • При бременност – ако в майчиния организъм не достига калций, то детето ще „прибере“ и малкото, с което се разполага. Общо взето след зачеването стремежът е да се добавят двойни количества калций, както и повече витамини и минерали. КалМаЦин е подходящ за допълване на нуждите на бременната. Препаратът се назначава от 20 седмица, по 2 бр./ дн.
 • При кърмене – необходимостта от калций в тялото на майката се запазва. Доза спада до 1 табл./ дн.
 • При менопауза – ако жената не ползва добавки, възможно е изразената загуба на калций да доведе до развитие на остеопороза. Необходими са не обикновени витаминни комплекси, а лекарствени средства, които препятстват извеждането на калция от тялото. Магнезият пък лекува измененията в психиката и емоционалността.
Колко време се пие?

Минимално – 5-6 седмици. Крайният срок се определя според конкретните нужди.

Други таблетки и продукти с магнезий

Биолектра магнезий

Общото количество магнезий е 365 мг под формата на карбонат и оксид. Показан е при магнез. дефицит, установен чрез наличието на отклонения в предаването на нервн. импулси и мускулната д-ст.

Таблетките са разтворими, дозата – 1-2 бр/ дн. С-ст на 20 бр – 25.15 лв.

Магнезиум диаспорал

Представлява 610 мг магнези. цитрат със ти 100 мг Mg. Таблетките са за смучене. Предназначени за лечение на магнезиев дефицит.

Показан над 10 г. Дозата е 2 Х 1 за деца и 3 Х 1 за възрастни.

Разновидност: Директ (саше) – гранули с лимонов вкус и съдържание на 250 мг Mg.

Магнерич или магнезиум диаспорал?
Добавки с магнезий, странични действия, противопоказания
Противопоказанията и страничните нежелани ефекти от магнезиевите добавки са сравнително близки, дори идентични

Сравняването на тези два продукта няма основание, така както нямаше основа да се сравнява Магнерич с Магне В6. Положението тук е същото – двата препарата имат много различна дозировка на магнезия, което ги прави приложими в различни случаи.

Абофарма

Магнезий с витамин Б комплекс

Препаратът предоставя 250 мг Mg, комбиниран с вит. В1, 2, 6 и 12. Насочен за оздравяване на нервна с-ма и мускулите в тялото, за спортуващи и хора със съответните заболявания. 30 бр – 7.70 лв.

Мнения

Тази комбинация се харесва от пациенти с проблемна нервна проводимост, вегетативни разстройства, сърдечни проблеми, разстроен сърд. ритъм. Подкрепата на магнезия с богат набор от В-витамини подпомага лечението на посочените патологии. Количеството на магнезия е балансирано и позволява някои болни да вземат едно хапче на два пъти.

Разтворим магнезий
на Абофарма

Опаковка от 20 разтворими табл., всяка със 150 мг Mg, производителят предлага за 4.22 лв. Формата, съдържанието на основния елемент и портокаловият вкус правят продукта удобен за ежедневна профилактична употреба.

Магнефорс на Абофарма

250 мг Mg под формата на карбонат и препоръчителна доза 1 бр/ дн. правят и този продукт на Абофарма удобен за профилактична ежедневна употреба. Таблетките са неразтворими, приемат се по традиционния начин – с вода. 20 бр. са 6.21 лв.

Със селен и цинк

Множество комбинирани препарати дават повече микро и макроелементи. Пример е Мултитабс класик – 75 мг Mg, 10 мг цинк и 55 µg селен.

Освен това формулата е подкрепена от още 5 минерала и 13 витамина.

Подобни мулти-формули имат и мулти функционалност – употребяват се за цялостно хармонизиране и балансиране на тялото при всякакви случаи.

Цена на 90 бр. – 16.70 лв.

магнезий, сърдечно-съдова система, инсулт, инфаркт,
Mg е бърза помощ в кардиологията

Виногин, Ай кю Макс

Означени като IQ Max формули на различни производители съчетават магнезия с гинко билоба и така създават препарати с подчертан ефект върху кръвоснабдяването и оросяването на мозъка.

Като важен за цялостното състояние на тялото елемент, Mg може да се съчетава с широк кръг вит., минерали и микроел. Тук не сме в състояние да изброим всички вариации, които предлагат фармацевтичните компании.

В обобщение ще посочим, че дозата на елемента варира в препаратите от 48 до 500 мг, което позволява по-точно да се избира продукт за профилактика, за лечение на слаби неразположения и за тежки състояния и попълване на сериозен дефицит.

Дермално въвеждане на магнезий

Mg за мазане? Защо?

Приемането на таблетиран магнезий е само една от възможностите за попълване на дефицит. И това дори не е оптималната. Множество източници твърдят, че приемането през кожата – така наречено трансдермално, е много по-ефикасно и естествено.

Магнезият се приема чрез мазане и масажи, като за целта са направени олио и гел.

Кожата го „пие“ с помощта на водни процедури – бани и вани, като там се използват кристалните форми.

Подробности за трансдермалното попълване на магнезиев дефицит най-подробно сме дали ТУК:

Попълване на недостиг на магнезий с магнезиево олио. Лечение на 25+ заболявания. Как се прави

9 от десет души страдат от магнезиев дефицит. За жалост – много малка част осъзнават, че на този прост факт се дължат изпитваните неразположения, нерви и умора.

Използвайте бутона за споделяне и помогнете важната информация да достигне до приятелите ви. Благодарим ви от сърце!

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 4.3]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.