Лечение на хрема: Капки за нос с антибиотик. За деца

♠ Как се лекува хрема ♠ Къде грешим? ♠ Инфлуназал или Еуфорбиум? ♠ Правилно издухване на носа ♠ Лечение при деца ♠ Таблетки против хрема ♠ Капки за нос ♠ Ксилометазолин ♠ Физиологичен разтвор ♠ Морска/ океанска вода ♠ Растителни капки ♠ Пробиотик за нос

Още в текста: ♠ Антихистаминни капки ♠ Капки с антибиотик ♠ Мехлеми за хрема ♠ Таблетки с общо действие ♠ Комбинации с парацетамол ♠ Народна медицина ♠ Инхалации ♠ Нагревки ♠ Видове хрема ♠ Съпътстващи симптоми ♠ Мнения на специалисти

Затруднено дишане, безспирно изтичане на секрет, разраняване на ноздрите – с хремата с този й вид сме се сблъсквали всички, във всякаква възраст.

В състоянието няма нищо приятно. То сякаш ни изолира зад пелена и ни сваля тонуса за няколко дни. За да съкратим максимално това време, съвременната медицина предлага различни лекарства. Някои се използват по лекарско назначение, други са без рецепта.

Какво да очакваме от лекарствата? Кои са точните за нашето състояние? Тук класифицираме видовете лекарства срещу хрема (ринит на медицински език) и разясняваме принципа, по който работят.

Съдържание на статията:

Чували сте сентенцията, че хремата минава с лекарства за 14 дни, без лекарства – за 2 седмици. Само че е възможно въобще да не премине. Понякога нелекуваният ринит води до формирането на доста по-опасни и неприятни заболявания.

Секретът, който задръства носните проходи, се застоява и подпомага придвижването на инфекция по дихателния път. В резултат безобидната хремичка може да прерасне в синузит (възпаление на околоносните кухини).

Антибиотик, капки за нос, мехлеми за хрема, лекарства

Как да разбием вярването, че хремата не минава бързо

Впрочем, продължителното запушване на носа понякога е източник на главоболие, умора, обща слабост.

Неправилната терапия или нейното отсъствие застрашава превръщането на острата хрема в хронична. Оздравяването се отлага за неопределен срок.

Как се лекува хрема

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Преди да се избере лекарство, е потребна точната причина за възникването на ринита.

Хремата представлява усилено отделяне на секрет, който има антисептично действие и убива вредни микроорганизми, попаднали в носа заедно с въздуха. Мерцателни клетки в носната лигавица осигуряват постоянно движение на тази течност към ноздрите и към гърлото. Затова при липса на патологичен процес, човек въобще не забелязва този механизъм.

Но при извънредни обстоятелства, когато имунната защита не успява да се справи, възниква оток на лигавицата и мозъкът дава команда за увеличаване на секрецията. И ето че имаме хрема.

За какви извънредни обстоятелства говорим?

Хремата се провокира главно по два пътя:

Острият ринит представлява инфекциозно поражение на лигавицата. Причинителят е или бактериален, или вирусен. Има вариативност в характеристиката си според степента на инфектиране. В началото ноздрите са сухи, но скоро се запушват и започва образуването на голямо количество течна слуз. При по-нататъшен развой може да се стигне до гнойна секреция от носа, при силно бактериално инфектиране и съответно – заради отговора на имунната защита.

Алергичният ринит представлява незабавна реакция на организма спрямо определен дразнител – алерген. Често има сезонен характер. При такъв тип хрема инфекциозен причинител няма.

Следователно, простото наличие на хрема не предполага използването на кое да е лекарство. По един начин се действа при остър процес, по друг – при алергичен. Заболяванията са различни, само симптомът – обилно образуване и изтичане на секрет, е еднакъв.

Стандартното лечение на хрема

Лекуването на хремата започва от разграничаване на причинителя. Според него се избира и препаратът, някой от следните видове:

 • Противоалергични лекарства – те са основани на действащо в-во, което блокира реакцията на хистамина (който отговаря за проявата на алергия). Показания за назначението на подобни медикаменти е алергичният ринит, включително сезонните алергични прояви, съпътствани с хрема. Препаратите са под формата на таблетки или назален спрей;
 • Противовирусни лекарства  – те се използват за профилактика и за терапия в началните стадии (първите дни на болестта). Действието им е насочено към стимулиране на имунната система или към непосредствена атака на вируса. Съществуват назални форми на противовирусните лекарства. Те се прилагат при остри респираторни патологични процеси, инфекции и простуди;
 • Антибактериални лекарства – изборът им е оправдан само при наличие на бактериална инфекция. Обичайно се случва така: към първоначалното вирусно заразяване се присъединява вторично бактериално размножение. То е един вид  усложнение на болестта. Антибиотици се използват и при хроничните форми на ринита и при разпространяване на възпалението в синусите;
 • Глюкокортикостероиди – това са хормонални средства, които имат противовъзпалително, имунорегулиращо и антиалергично действие. За лечение на хрема подхождат препаратите с локално приложение – капки или спрей. Използват се при хронич. ринит, синузит, полипи, алергичен ринит.

Всяко от тези видове средства се наричат „тежка артилерия“ в лечението на хрема. Те имат определени противопоказания и странични ефекти, затова не всички могат да се употребяват без назначение от специалист.

Антибиотик, капки за нос, мехлеми за хрема, лекарства

Ринит: защо е толкова неприятен?!

7 разпространени грешки

в лечението на хрема

Първо, „Дайте ми някакви капки за нос“. Капките са нос не са еднакви, а неправилно подбраните може да задълбочат нещата. Проверете от какво страдате – от обичайната простуда, от алергия или сте получили усложнено възпаляване на околоносните кухини;

Второ, хрема на крак. Никой не вярва, че хремата е достатъчно тежка патология, за да остане вкъщи и да легне за почивка. С тази диагноза рядко се вземат болнични. А всъщност тайната на бързото излекуване е осигуряването на постоянно топло. Караната на крак хрема рискува да стане синузит, фронтит или друго;

Трето, пресушаване на носната лигавица. Някои нар. средства са насочени към подсушаване на носните проходи. Обаче секретът не случайно се произвежда от тялото. Той има защитни свойства срещу поява на вторична инфекция. Ако по насилствен път го премахнете, се лишавате от защита;

Четвърто, самолечение с антибиотици. Днешният човек се смята за достатъчно образован, за да си самопредписва антибиотични препарати. Обаче щамовете стават все по-устойчиви и вчера действалия препарат днес може да ви изненада неприятно;

Пето, сгряване на краката. Практикува се за по-бързо излекуване от хрема, но е опасно при повишена темп. Първо премерете!

Шесто, злоупотреба със съдосвиващи капки за нос. От една страна те веднага премахват отока и освобождават дихателния път, но съществременно нарушават микроциркулацията на кръв в капилярите, захранващи очи и мозък. При наличието на проблеми в тези органи, последствията може да са печални. Този тип капки предизвиква и някаква форма на зависимост. Те не се спират изведнъж а постепенно, със снижаване на дозировката и концентрацията. Идея е да смените капките за възрастни с такива за деца, те са по-слаби;

Седем, грешки при промиване на носа. Днес това е популярно. Лекарите препоръчват физиологични разтвори, а процедурата изглежда безвредна. Но при лошо изпълнение на промивката има риск от проникване на разтвор в средното ухо и развиване на отит. Не се опитвайте да промивате носа, когато е запушен. Процедурата е забранена и за хора със спукано тъпанче.

А как трябва да лекуваме?

При първи признаци на ринит (на фона на нормална темп. на тялото) се назначават:

 • Домашен (не на легло) режим;
 • Обилен прием на топли течности;
 • Процедури за затопляне (горещи ванички за краката, топли компреси на китките).
Правилно издухване на носа

Как правилно да духаме носа, докато сме с хрема? Това е главно умение в лечението на заболяването, защото чрез него се очистват ноздрите и околоносн. кухини и средн. ухо се предпазват от попадане на секрети.

Издухването трябва да е леко и меко, без усилие. Устата е полуотворена. Освобождавате ноздра по ноздра, като запушвате другата с пръст.

Ако в проходите се намират засъхнали корички, първо ги размекнете с масло (зехтин или олио) и след това ги отделете с памучно фитилче. И само след това може да преминете към издухване на носа за извеждане на слузта.

При ринитите е от ключово значение приемът на топли питиета – чай с лимон, мляко с мед. При повишаване на темп. непременно се вземат понижаващи я с-ва. Те усилват отделянето на пот и могат да предразположат към разни по вид усложнения, влошавайки протичането на болестта и снижавайки съпротивата на орган. към инфекциозна агресия.

Правилно издухване на носа при хрема, ринит

Да научим детето отрано правилно да си издухва носа: в три стъпки

В периода на обостряне на хронич. ринит се използват същите медикаменти, както при острата форма – капки за свиване на съдовете, мехлеми с лекарствени препарати с противовъзпалителна и антимикробна активност. Добри са стягащите капки: 2-5% разтвор на коларгол, по 5 к. в ноздра, трикратно – това е за възрастни.

Субатрофичен и атрофичен

ринит

При тези разновидности няма натрупване на излишък от секреция в носните канали. Напротив, покритието изсъхва прекалено и оттам – атрофира. В крайни фази се появява хрема със зловонна секреция.

Лечението се състои в местно приложение на препарати за подобряване на състоянието на лигавицата и стимулиращо функциите на жлезите. Накапват се алкални разтвори, ползва се фурацилин на разтвор или мехлем. Провеждат се общоукрепващи, витаминни терапии и др.

Хипертрофичен ринит

Представлява хронично удебеляване на лигавицата в носните канали. Капките и медикаментите като цяло са неефикасни. Обичайният подход е хирургичен – с лазер, замразяване, коагулация под влияние на електрически ток и др.

Вазомоторен ринит

Така се означава хрема, която няма обичайния причинител – нито инфекция, нито алерген. Отключващият дразнител често не се установява. Терапията се основава на кортикостероидни препарати за намаляване на отока и постоянното възпаление.

Катарален ринит

Лекарствената терапия се подкрепя с физиотерапевтични метози като ултравиолетово облъчване, микровълново въздействие, инхалации с топли алкални маслени, медни, фито и други разтвори.

При хроничната форма към гореизброените средства се прибавят отрицателно заредени електроаерозоли с антибиотици, нискоенергийно лазерно лъчение.

Алергичен ринит

Най-ефикасният метод за терапия е прекратяване на контакта с алергена. Лекарственото лечение включва два основни аспекта на въздействие – специфична имунотерапия и прилагане на антихистаминни средства. Лекарствата от първо поколение имат изразен сънотворен ефект и се ползват с внимание.

Лечението на алергичния ринит се провежда комплексно и поетапно.

 • На първи етап се премахва секрета чрез хидратиране на лигавицата. Терапията се подкрепя с много минерална вода, чай, масаж на носните канали и точков масаж на ноздрите и врата. Важна е ентеросорбацията – извеждането на продуктите на метаболизма и токсините;
 • На втори етап се включва лекарствената терапия;
 • На трети етап – имунокоригиращата терапия с повишаване на имуноглобулините от клас А. В качеството на имуностимулатори при бактериален произход на болестта се използват Бронхо ваксом, Респивакс, Фитовит и др. При алергичен причинител имунотерапията е специфична.

Лечение на хрема при деца

(особености)

В преимуществена част от случаите хремата протича по обичайния начин, състоянието на детето е удовлетворително и няма потребност от интензивно лечение.

ефикасни капки за нос за деца

Деформация на носа при хронична хрема

Мерките съдействат на тялото да се пребори:

 1. Често проветряване – въздухът в стаята периодично се увлажнява. При болно дете периодично правете убиране на праха с влажна кърпа и ползвайте специалните препарати за повишаване на влажността в стаята;
 2. Терапия на температурата – често, но по малко се дава преварена вода със стайна темп.;
 3. Хранене – детето има лош апетит, но не трябва да се храни насилствено. Спадът в апетита е естествена биологична реакция на тялото към заболяването. Ако кърмачето отказва да поеме гърдата, може изцедено с беберон, но най-добре – с лъжичка;
 4. Почистване на ноздрите – важно е периодично да се извежда събраният секрет от носните проходи;
 5. Успокояване – болното дете се нуждае от повече нежно докосване, да чува ласкав, спокоен глас, да вижда спокойни лица. Прикривайте тревогата и вълненията си.
Лекарствена терапия

За облекчаване на симптомите на хремата и при децата до 1 г. се използват съдосвиващи препарати като Виброцил (капки, назален спрей), Отривин и други капки на основата на ксилометазолин и оксиметазолин.

За всяка възрастова група съществува отделна дозировка, която е оказана на упаковката. За кърмачета се предпочитат назални капки. Максимално време за ползване на съдосвиващи средства – 5 до 7 дни.

Знайте, че съдосвиващите капки скоростно се всмукват в кръвн. поток и освен местно действие, оказват и общо. В ред случаи се наблюдава общо побледняване на детето. Затова се придържайте към указаната дозировка.

Бактериално възпаление

Ако се присъедини бактериално възпаление (това го установява лекар), на децата – и на бебетата, се назначават антибактериални средства. Например: назален спрей Изофра, маз Бактробан (намазва се входът на ноздрите), аерозол Биопарокс (има накрайник за впръскване на препарата в носа) и др.

Също така е показан имуномодулатор. Ползва се и като профилактично противопростудно средство,  и при ранни признаци на хрема, с цел предотвратяване на по-нататъшния развой.

При лечение на ринит успешно се ползват хомеопатични препарати като Коризалия, Еуфорбиум композитум.

Правилният начин за поставяне на капките е след леко подгряване – например чрез поставяне на флакона в топла, но не гореща вода.

Процедура на накапване: отметнете глава, въведете 2-3 к. в ноздрата и веднага наклонете надолу, запушвайки ноздрата с пръст. Повторете с другата ноздра. Тази процедура предпазва препарата от преглъщане, което се случва често и пречи на непосредственото въздействие върху лигавицата.

Помощни лечебни методи
 • Масаж на биоактивните точки – повишава защитните сили. Провежда се 2 Х 1.5 минути. В острия период се провежда не под 10 дни. Масажира се във ямките в края на ноздрите, във вътрешните ъгълчета на очите, в ямките на тила;

  масаж на биоактивни точки при ринит, капки за нос с локален антибиотик

  Масаж на биоактивни точки при ринит

 • Дихателна гимнастика – тя се провежда след острия период и е с цел възстановяване на носовото дишане. Стимулира рефлекторните зони на бронхо-белодробната с-ма. Методиката е подходяща над 2 г., под формата на игра. Гимнастиката се прави в спокойна обстановка, след изхождане и уриниране. Детето може да стои или лежи, важното е стойката да е отпусната. Пример за дихателни упражнения са духане на свещ, пълно издишане през носа и др.;
 • Ванички за крака – над 3 г. Стъпалата са богати на нервни окончания и стимулирането им подобрява кръвообращението в носа и функционирането на имунната система;
 • Инхалации – показани са с минер. вода, сода, етер. масла и др. Темп. на ползваното ср-во трябва да е между 38 и 42°. Удобно е ползването на инхалатор.
Усложнения при деца

Основното усложнение, което се развива до 7 г. е хроничният ринит, синузит и острият ср. отит (възпаляване на средното ухо). Последното усложнение често възниква при децата през първата год., когато слуховата тръба при тях е широка и къса. Постоянното положение на детето на гръб, както е невъзможността да откашлят, води до изтичане на секрет от носа през слуховата тръба в средното ухо и развиване на възпаление.

В началото на заболяването се отбелязва нарастваща болка, а после – и нетърпима. Кърмачето върти глава и плаче. Възможна е двигателна превъзбуда. При подобни признаци скоростно – при УНГ-специалист, за да предотвратите появата на гной (бактериално поражение).

Отитите са чести в детска възраст. Спешните действия при болезненост в ухото сле разгледали ТУК:

Болки в ухото: защо боли. Спешна помощ и трайно лечение. Капки за уши

Хроничният ринит се развива по-често при деца от 3-5 г. на фона на повтарящи се ринити (до 12 пъти за година). Основните оплаквания са препятствано носно дишане, периодично запушване на половината нос, секреция.

Синузитите при децата в ранна възраст (до 3 г) нерядко протичат безсимптомно, което е обусловено от непълното развитие на околоносните кухини. Лечението е възможно в домашни условия, но ако темп. достигне 38° и повече, е показана хоспитализация.

Всичко за синузита + ефикасните медикаменти сме дали ТУК:

Всичко за синузит: симптоми, лечение. Ефикасните капки и спрей

Лекарства за хрема

Таблетки против хрема

(остра, инфекциозна, катарална)

Те са насочени към потискане на възпалителния процес в носните проходи и органите на дишането. Позволяват симптоматиката да се отстрани по-бързо при условия, че се провежда комбинирана терапия.

Коризалия

Таблетките се отнасят към групата на хомеопатичните. В състава влизат изключително растителни компоненти, насочени към въздействие върху целия дихателен апарат.

На възрастните пациенти се препоръчва приемането на 6 брой в денон., през еднакви периоди от време. Понякога се допуска увеличаване на количеството таблетки до 12 на брой.

Показани за малки пациенти под 1 г. Възрастните разтварят хапчето в устата, а за бебета се разтварят предварително в течност.

Медикаментът се използва до 5 дни. С-ст на опаковка с 40 хапчета – 6.97 лв.

Цинабсин

Още един представител на хомеопатичните средства. Съчетава в себе си цинабарис, ехинацея, хидрастис и калиум бихромикум.

Лекарственото средство отлично се справя с възпалителните процеси и стимулира имунитета.

Цинабсин се приема за облекчаване на носовото дишане, а също за сваляне на отока от цялата зона на носоглътката. Същият препарат е показан и при синузит, облекчава симптоматиката в околоносните кухини и въздейства на болките в главата, сълзенето, невралгична болезненост по лицето, отпуснатост и сънливост.

Редуцира секретирането от носа, както и на храчките, като така сваля и напрежението от главата. Ехинацеята е добавена в полза на имунитета и за предпазване от рецидиви.

За потискане на хрема се приемат не над 6 дражета, които напълно се разтопяват в устата. В тежки случаи количеството Цинабсин се увеличава до 12 броя, но само по лекарско усмотрение.

Предлага се по 100 табл. в опаковка, като блистерите съдържат по 20 бр. С-ст 12.71 лв.

таблетки при хрема, хомеопатични таблетки, хапчета, гентазон за задна хрема

Хомеопатични таблетки срещу хрема

Синупрет

Средство за лечение на заболявания на носа и синусите с растителен произход – тинтява, иглика, киселец, черен бъз и върбинка. Стандартна и форте – форма. Оказва секретолитично, секретомоторно, противовъзпалително, противооточно, противовирусно и умерено антибактериално действие. Подпомага евакуацията на ексудата от синусите и горните дихат. пътища, предпазвайки от развитието на усложнения.

Комбинацията с антибактериални медикаменти е възможна и целесъобразна.

Дражената се преглъщат цели, без раздъвкване. Дозировката за възрастни е 3 Х 2 бр, за 2 – 6 г. – само течната форма (към момента на съставяне на материала не е налична у нас), от 6 г. – 3 Х 1 бр. Курс – 7 до 14 дни. Ако симптомите се повтарят периодично или се запазят след 14-и ден, направете повторна консултация.

С-ст на стандартните дражета – 50 бр., 10:01 лв, на Форте – 20 бр., 8.61 лв.

Фитолор

Пастили – комбинирани растителни съставки за комплексно повлияване на респираторни инфекции, обхващащи нос и гърло. Включени са джинджифил и индийско грозде заради бактерицидното и антивирусно действие и за успокояване на болката. Сладко биле действа противовъзпалително и имуностимулиращо, а ментол облекчава дихателния процес, спазмолитик и антисептик.

Предлага се с различни аромати и на цена между 6.61 и 7.41 лв.

Таблетки при алергичен ринит

С различни средства се подхожда спрямо неадекватните реакции на организма спрямо външни раздразнители като гъбички, прах, полени, токсични и ароматни в-ва и др., както и вътрешни като храни и лекарства.

За съжаление, лекарствата се използват само за смекчаване на симптомите. Те намаляват хремата, отока, запушването на носа, количеството отделян секрет и сърбежа. Досега медицината не е намерила как да премахва алергията, въздействайки на механизма й (защото „спусъкът“ не е докрай изяснен).

Затова лекарств. с-ва – таблетки, спрей и капки се прилагат като симптоматични средства, притъпяващи проявите на алергичната реакция. Но те не могат да променят ответната реакция на тялото спрямо алергена.

Днес фармацевтичната промишленост предлага при алергичен ринит основно

Антихистаминни препарати

При леки степени на заболяването те са напълно достатъчни. Препаратите от второ и трето поколение като Ериус, Зиртек, Цетиринакс, Зодак са със съкратено седативно действие. Те нямат такива странични ефекти като лекарствата от първо поколение като задържане на урина, аритмия, неясно зрение.

алергичен ринит, причини, лекарства за алергична хрема, капки за нос за деца за задна хрема

Виновниците за алергичните ринити: прах, полени, акари и др.

Противоалергичните таблетки са без сънотворен ефект, но с удължено действие и ефикасно ликвидират изявите на алерг. ринит 20 минути след приемането.

Страдащите от алергична хрема получават назначение на лекарства с цетиринакс или лоратадин – по 1 табл. на ден. Повечето препарати се приемат от 6 г., а Зодак – от 2 г. За най-мощен антихистаминен препарат към момента е признат

Ериус

С действащо в-во дезлоратадин. Но той е противопоказан при бременност, а таблетираната форма е за над 12 г. Течната форма (сиропът) е от 1 г.

Продавани препарати към момента:

 • Цетиризин – Цетиринакс, Алертесин, Зиртек, Зодак, Реактин, Талерт, Цетиристад;
 • Фексофенадин – Алегра, Евофекс;
 • Деслоратадин – Десибел, Деслоратадин, Ериназе, Ериус, Ефестад, Йовесто, Флиниз;
 • Лоратадин – Кларитин, Лорано Акут, Ролетра.

Посочените таблетки (някои наименования се произвеждат и в други форми) ефикасно повлияват симптомите на сенна хрема, алергич. ринит като кихане, сърбеж, парене – както в носа, така и в очите, както и повишена продукция на секрети.

При лечение на дете непременно четете листовката за минимално допустима възраст. Изброените активни в-ва имат капацитета за ред нежелани реакции, макар те да не се проявяват при всички лекувани. Сред по-честите са болки в главата, повишаване на апетита, влошаване на съня и нервност. По-редки са алергични реакции като подуване, замайване, конвулсии, ускоряване на сърдечния ритъм, гадене, сухота на устн. лигавица и т.н.

Псевдоефедрин и комбинации

Псевдоефедрин е съдосвиващо, бронхоразширяващо и отбъбващо действие. Той е алкалоид от растението Ephedra equisetina, в което се съдържа заедно с ефедрин.

Към момента псевдоефедриновите препарати се позиционират като отбъбващи средства за системно прилагане. По-често псевдоефедрина се включва в комбинации, защото хремата винаги е придружена с други симптоми, които се нуждаят от редукция. Така често в комбинирани лекарства се влагат

 • Декстрометорфан + парацетамол + псевдоефедрин (Грипекс, Кафетин);
 • Хлорфенамин + парацетамол + псевдоефедрин (Хюмекс Грип, Грипомед СР, Снип Колд & Флу);
 • Ибупрофен + псевдоефедрин (Мукогрип).

Парацетамол и ибупрофен се влагат за повлияване на болките и за сваляне на темп.  Хлорфенамин и декстрометорфан са антихистамини, които повляват алергичните реакции, отпускат носната лигавица, потискат кашлицата, намаляват дразненията на  лигавицата по гърло и бронхи. Активно повлияват хремата. Псевдоефедрина се грижи да редукцията на отока в носа и проходимостта на дихателния път. В Кафетин има и вит. С за имунна подкрепа.

Псевдоефедрин е равностойна съставка и в мощните антихистамини, които посочихме по-горе:

 • Лоратадин + псевдоефедрин – Клариназе
 • Деслоратадин + псевдоефедрин – Ериназе
 • Цетиризин + псевдоефедрин – Зиртек

Независимо от това дали хремата има инфекциозен или алергичен произход, задължително се изписват и имуномодулиращи таблетки. Те подпомагат тялото да влезе в ролята си и да „овладее положението“.  Всички видове хрема са белег, че тялото не се е справило с отбраната и патологията е надделяла.

Сред предпочитаните при ринити и дихателни проблеми имунни средства е

Есберитокс, Ехинацея, Имунокинд и др.

Те се предлагат основно на таблетки с главна задача укрепване на съпротивит. сили на организма и като съпъстващи средства при лечение на инфектирани горните дихат. пътища.

Капки за нос

Докато таблетките действат системно (общо върху процесите в организма), друг вид препарати се включват в локалната терапия на засегнатите лигавици. Капките за нос са толкова ефикасни, че се възприемат като средство №1 при хрема. Те имат бързо действие, защото се поставят в центъра на проблема.

Как се поставят капки за нос при хрема - процедура, хомеопатични капки за нос

Как се поставят капки за нос при хрема - процедура

Как се поставят капки за нос при хрема

Капките за терапия на инфекции в носа и синусите са колосална индустрия. Десетки фармацевтични концерни „бълват“ ежеминутно хиляди опаковки, а лекарствата се продават отлично в аптеките. Те са достъпни, на разумна цена и се смятат за безобидни – поне дотолкова безобидни, че пациентът да си ги купи, без да мине през лекар. Майките на малки дечица, след като получат няколко поредни рецепти, се „квалифицират“  в бранша – познават наименованията и знаят как действат на децата им.

Заради широката употреба два пъти по-важно става да обясним какви капки се предлагат и какво е тяхното действие.

Симпатикомиметици

Така наричат лекарствата, стимулиращи симпатик. нервна с-ма. В групата влизат няколко активни в-ва, които имат различно по локация въдействие. Ние се интересуваме от алфа 1-адреномиметиците като нафазолин, ксилометазолин. Защото действат върху лигавицата на носа.

Как работят? Наричат ги деконгестанти или отбъбващи в-ва. Намаляват подутата от инфекцията и дразнението лигавица и по този начин освобождават просвета на въздухоносния път, за да си върши ефективно работата. Начина на действие е посредством кръвотока – стягат намиращите се локално малки кръвоносни съдове.

Другият тип симпатикомиметици, които ни интересуват във връзка с ринитите, се наричат индиректни. Тук влиза споменатият вече ефедрин. Той разширява бронхите, потиска кашлицата, има аналгетичен ефект, дезинфекцира, отхрачва, втечнява секрети и т.н.

Ксилометазолин, капки

Симпатикомиметикът ксилометазолин е най-прочутата база за бързо действащи, ефикасни и безкомпромисно премахващи хремата носни капки. Сигурно всеки човек някога е накапвал такива капки.

Търговски наименования на капки с ксилометазолин:

Ксилометазолин – 0.05 % и 0.1% в 10-милилитрови шишенца, съответно 1.67 и 3.18 лв;

 • Олинт – 0.05 % и 0.1%, и хидра 0.1 %, на с-ст съответно 7.35 и 9.41 лв;
 • Отривин – 0.05 % и 0.1% аерозол, и ментол 0.1 %, на с-ст съответно 7.76, 8.77 и 9.98 лв;
 • Септаназал – стандартен 0.1% и за деца 0.05% на еднаква с-ст 6.56 лв;
 • Назик – стандартен 0.1% и за деца 0.05% на еднаква с-ст 7.52 лв;
 • Ксилогел – стандартен 0.1% и за деца 0.05% , съответно на с-ст 7.76 и 5.66 лв;
 • Ксилорин – 0.05% спрей в по-голяма опаковка от 18 мл, с-ст 6.78 лв;
 • Ксилофарм – капки и спрей във варианти за възрастни 0.1% и деца 0.05% и с-ст съответно 3.57 и 6.10 лв;
 • Ксимерал – стандартен 0.1% и за деца 0.05% на еднаква с-ст 8.02 лв.

Видимо е, че препаратите са в еднакви концентрации, в повечето случаи – дори с еднакви обеми на опаковките. Затова ще ги разгледаме общо.

Как работят капките с ксилометазолин?

При местно приложение активното в-во почти не се абсорбира. Затова концентрацията му в плазмата е пренебрежимо малка. При нанасяне върху назалната лигавица в-вото предизвиква свиване на съдовете и така намалява местната хиперемия и отока. При ринити облекчава носовото дишане. Този ефект настъпва за минути и продължава няколко часа.

Ксилометазолин се изписва при инфекциозен и алергичен ринит, синузит, среден отит (в състава на комбинирана терапия за редукция на носния оток.

Противопоказания са хиперчувствително, артериална хипертония, тахикардия, изразена атеросклероза, хирургични интервенции на мозъчните обвивки, глаукома, атрофичен ринит, хипертиреоза, бременност, възраст до 6 г за разтворите по 0.1%, възраст до 2 г. за разтворите до 0.05%.

поставяне на капки за нос при възрастни и при деца

Положението на възрастния и на детето е различно при обработване на носа с медикамент

Ограничено използване при стенокардия, хиперплазия на простатата, диабет, кърмене.

Странични действия се проявяват при продължително или учестено приложение. Изразяват се в раздразване на лигавицата, усещане за парене и пробождане, провокиране на кихане. Лигавицата или се изсушава, или страда от хиперсекреция. По-рядко – сердцебиене, нарушен сърд. ритъм, главоболие, гадене, безпокойство, депресия (при продължителен прием във вис. дози).

Как се прилага: преди накапване се почистват носните проходи. При простуди и когато в ноздрите се образуват кори, се предпочита назначаване във вид на гел.

Трамазолин (Муконазал +)

Този симпатикомиметик се използва точно при назални проблеми – възпаления на горните дих. пътища и алергична хрема. Той стяха кръвоносните съдове и намалява локално отока в ноздрите.

Странични реакции: болки в главата, безпокойство, умора и виене на свят, тахикардия, аритмия, сухота на носната лигавица, кихане, оток.

Показано количество – 1 впръскване в ноздрав през 4-6 часа. Капките Муконазал са за над 6 г.

Спрей, 0,118 %, без рецепта, с-ст 10.79 лв.

Нафазолин

Той е симпатикомиметик с по-широко приложение в очните болести. На негова основа са разработени капки за очи, които се ползват в комбинирано лечение на алергичен ринит. Регулира алфа рецепторите и така намалява отичането на лигавицата в нос и носоглътка.

Това не е единственият представител на капките за очи, които намират място в терапията на хрема. Използва се съдосвиващият ефект от активното в-во.  Възможно е ползването и за сух ринит, но само по лекарско усмотрение.

Препаратите с нафазолин са показани над 6 г. и се дозират 1-6 Х 2-4 к.

Представители: Нафазолин (1.17 лв), Прокулин 0.03% (4.83 лв).

Фенилефрин

Ползва се в офталмологията, а в УНГ-болестите – като нафазолин, заради съдосвиващото действие. Очните и носните капки са 2,5% разтвор на фенилефрин. Представител е

Виброцил

Втората му форма е гел. Бързодействащ медикамент, който осигурява и продължително отпушване на дишането и редукция на секретирането. Показан е както при инфекциозен, така и при алергичен провокатор на ринита. Има отбъбващо действие. Така приложението му е широко – при остра и хронифицирала форма на вирусна инфекция, сенна хрема и др. разновидности на алергично заболяване, при вазомоторен ринит и синузит.

Единствено противопоказание за вземане на симпатикомиметици се явява предхождащ прием на моноаминооксидазен инхибитор (терапия на депресия и психични патологии).

Плюс на Виброцил е възможността да се накапват от 1 г. Дозирането е три или четирикратно по 1-2 к. до 6 г. до 3-4 к. при възрастните (във вс. ноздра).

Ефедрин (Мукосептонекс Е)

Активните в-ва са карбетопендицин и ефедрин. Капките са показани при остри възпалявания в носи, когато се иска скоростно действие и възстановяване на дишането. Карбетопендицин пресира набъбването и затварянето на проходите. Удобен за продължително приложение, дезинфекцира. Наличието на ефедрин усилва отбъбващия ефект.

Капките Мукосептонекс са показани от 1 г. Дозирането е 3 Х 1-3 капки при малките пациенти и 2-3 капки при големи. Курс без консултация – 3 дни при малки и 10 дни при големи пациенти. С-ст на препарата 1.52 лв.

Мехлемообразен вариант на тези капки е Ринолекс гел.

Физиологичен разтвор

(натриев хл. 0.9%, морска сол, морска вода)

солеви разтвори, физиологичен разтвор за лечение на ринит

С тази визуализация руски сайт демонстрира, че някои капки за нос не са нищо друго, освен вода и сол

Най-простият физиологичен разтвор е натр. хлорид (готварска сол) в съотношение 9 г към 1 л вода. Възможно е да се направи и у дома с преварена вода, но готовите солеви разтвори имат преимущество.

Защо е така и как работи, е дадено ТУК: Физиолог. разтвор за инхалации, хрема, за промивки, с клеева тинктура и други приложения за носна лигавица.

Ненапразно на основата на натриевия хлорид са направени и капки за нос, обогатени с допълнителни съставки. При някои от тях е изписано съдържание на NaCl, при други е дадено, че са с морска сол/ вода.

Как действат солевите разтвори? Те имат осмотично действие – осъществяват транспорт на в-ва през клетъчн. мембрана (осмоза: преминаване на вода през преграда и изравняване на концентрацията на течностите от двете страни).

Физиологичните р-ри се числят към естествените средства, но много от препаратите са обогатени със съставки, усилващи действието им. Например

Нозалис

е спрей с N-ацетилцистеин – аминокиселина, която работи като детокс агент, антиоксидант и имунен стимулатор.

Този тип се ползват повече за носна хигиена, отпушване на нос, премахване на секрети (което става по естествен път). Те намаляват сухотата и лигавицата и с това подкрепят възстановяването й. Създават покритие, което предпазва от проникване на бактерии. Така физиологичните капки се явяват и профилактика спрямо привличане на вторична инфекция.

Препарати със солеви разтвори
 • Нозалис – 3-4 Х 2-3 впръсквания. Опаковка от 20 мл, 10.29 лв;
 • Наривент – с манитол, глицерол и др. съставки. Силен противооточен и противовъзп. ефект. Ползва се от 1 г. Спрей с дозатор, доза: 2 Х 2 във всяка. Опаковка от 20 мл, 29.98 лв;
 • Низита – чист изотонич. р-р. Затова подходящ от кърмачета (по 1 впръскване), за над 2 г. – 2 бр. в ноздра, кратността не е строго определена. Опаковка от 20 мл, 10.22 лв;
 • Кависепт – съчетание с пантенол, слад. корен и др. Има и таблетиран вариант – стандартен и за смучене. Действието е механично, подходящо при всякакви ринити, вкл. алергични. За отпушване. Спрей 15 мл, с-ст 14.59 лв;
 • Назодрил – спрей за промивка с термална вода, асептик. Удобен за хронични страдания. С-ст 11.51 лв.
Морска/ океанска вода
 • Куикс – серия продукти с няколко форми: капки стандартни, Бейби, Екстра, Протект, Акут и Дейли. Отделно: спрей за гърло и смуч. таблетки. Основата е океанска или морска вода с естествени макро и микроелементи (Назален спрей, стандартна форма, Акут). Разновидностите са обогатени, напр. Екстра е с евкалиптово масло, Софт – с екстракт от алое и т.н. С-ст на лекарствата: между 11.59 и 17.00 лв според предназначение и съдържание;
 • Африн – Изотоник, Pure Sea Baby, Pure Sea Хипертоник, ND Ментол, ND Глицерол, ND Лайка. Основният е с окзиметазолин, обогатен с ментол, глицерол или екстракт лайка. Pure Sea и бебешкият – с морска вода. Baby е показан от двуседмична възраст. С-ст на продуктите – между 8 и 10 лв.;
 • Мукоплант – морска вода с евкалипт, ехинацея, чист и със салвия. От серията има и сиропи за кашлица, и таблетирана форма. С-ст на основния вариант – 7.01 лв;
 • Ринофлукс – физиологич. р-р;
 • Делмар – основен и хипертоник, с-ст 7.80.
 • Други наименования: Емсер, Тонимер, Маример, Нормарин.
Растителни капки и спрей

Този тип препарати ползват растителни екстракти и действието на естествените природни съставки за симптоматично лечение на ринит, риносинузит, синузит и отит. Показани за вир. и бактер. инфекции с оток, запушване, изобилно секретиране, както и придружаващи болки в главата, загубени възприятия като вкус и мирис. Дренират секрецията и освобождават дишането.

растителни капки за нос

Някои растителни препарати за лечение на ринита

Някои препарати са достатъчно силни, за да се прилагат еднократно в денон. Спрей форми и капки.

Препарати:

 • Назодрен – екстракт от Cyclamen europaeum. Опаковка 50 мл, 35.74 лв;
 • Прополис и невен на Хигитест – за успокояване и заздравяване на лигавиците. Дозиране: по 3-4 к. С-ст 5.49 лв;
 • Педиакит – съчетание на ехинацея, прополис, розмарин, мед, евкалипт. Спрей за нос и гърло, с добавена вода от Мъртво море. Показан за бебета. С-ст 26.99 лв;
 • Рино плюс – спрей, капки, синус-комплекс и педиатрик. Съдържа пантенол, вит. Е (22.99 лв). Синус-комплес е на основата на натриев хлорид (29.99 лв);
 • Ринопантеина – вит. А и Е – за хидратиране и заздравяване. С-ст 19.99 лв;
 • Лихенсед – кот. нокът, исл. лишей, прополис, росянка, морска вода, асла от евкалипт, клек и ч.  дърво;
 • Колдисес – маслен спрей за суха лигавица.
Пробиотик за нос

Представител е Риноджермина, спрей за носна лигавица. Той възстановява флората в назална и назофарингеална зона с цел профилактика на дихателни нарушения. Показан при повтарящи се отити, хрема и др. Възстановява естествената биолог. бариера, създавана от микроорганизмите в носната лигавица. След антибиотично лечение, локални терапии с капки, промивки и спрей. При дразнения.

Състои се от streptococcus salivarius и oralis, лиофилизирани. С-ст 9.71 лв.

Антихистаминни капки
Алергодил 0,1% спрей и капки

Медикаментът се прилага от 4 седм. до 6 м. При силна хрема специалистите назначават по 2 к. във вс. ноздра след внимателно почистване на прохода от секрети – двукратно.

Ако хремата е средна по интензивност, стигат 1-2 к.

Медикаментът се предлага и като спрей, като дозата не се отличава.

Алергодил се задейства след 10-15 мин. С него не се лекуват инфекции, а само алергична хрема.

Кусикром назален спрей

Представлява кромогликатна к-на за терапия и профилактика на разновидностите на алергичните ринити – сезонни и целогодишни. В момента не е наличен.

Кромохексал

Отнася се към капките за очи, които се прилагат за отстраняване на алергична хрема. При остър пристъп дозата е 2 Х 2 к. във вс. ноздра. При лека степен – наполовина. Курс – 4 седм.

Използването на антихистаминни капки терапията е по-продължителна, отколкото при съдосвиващите препарати, които разгледахме дотук. Но те се прилагат само при изява на алергията. За предписването им е потребна потвърдена диагноза. В противен случай – при неправилен избор, има риск от провокиране на алергия, при положение, че тя е липсвала.

Подборът на капките и к-вото се дават от специалист. Не е показано да се правят самостоятелни комбинации на капки с противоалергични таблетки заради риска от предозиране и странични ефекти от смесването на активни в-ва.

Капки с антибиотик

Те са особен клас препарати с ограничено използване. Показани са единствено при хреми с инфекциозен причинител, доказано бактериален. Видимо свидетелства за това е наличието на гнойна съставка в носния секрет. Когато е налице бактериално заразяване, “сополите” стават жълтеникави или зеленикави. Но това не е достатъчно за минаване към бактерицидни препарати. Задължително преди назначаването се прави микробиолог. изследване, за да се установи бактерията, щама и нейната резистентност.

антибиотик, антибиотични капки при бактериална инфекция, хрема, ринит

Да не гадаем! Бактериалният причинител на инфекцията се доказва микробиологично

Антибиотичните капки имат слабо въздействие върху останалата симптоматика на заболяването. Затова отбъбването на лигавицата се прави с друго средство, например физиологичен разтвор и почистване на проходите от съдържимото в тях. Показани са солеви разтвори на капки или спрей. Помагат и кремовете. Важно е лигавицата да се освободи, за да поеме лекарството.

Чист антибиотик
Биопарокс

Спреят е за носна и гърлена лигавица. Основното в-во е фузафунгин – препарат за локално приложение. Той потиска размножаването на най-разпространените патогени като стрепто-, пневмо- и стафилококи, кандида. Показан при такова заразяване в гърло, нос, синуси, при възпаления на сливиците. Симптоматика, която повлиява: болезненост, запушване, хрема и суха кашлица.

Лечебните курсове с капки са подобни на тези със системни антибиотици. Провеждат се в ограничен период, в случая – максимално до 10 дни. За възрастни количеството е 4 Х 2 впръсквания в ноздра. За малки пациенти над 18 мес. – наполовина.

Биопарокс ефикасно редуцира възпаляването, успокоява лигавицата и отваря проходите. С-ст на препарата: 14.78 лв.

Тобрекс и Тобрин

Активното в-во е тобрамицинът от аминогликозидите. Ползва се при разни инфекции, сред които и такива по дихателния път.

Има доста противопоказания и капацитета да провокира странични д-вия като замайване, шум или загуба на слуха, рителни смущения, обриви, треска, повръщане и др.

С-ст 3.45 лв. за Тобрекс, 3.95 лв. за Тобрин.

Антибиотик с кортикостероид

Препаратите от този клас са „колир“, тоест за очи. Обаче те активно се изписват от специалистите при определен вид затегната хрема с бактериална етиология. Често по форумите питат изплашени майки, открили, че педиатърът всъщност им е дал очни капки вместо носни. Въпросът е, че основните съставки в медикаментите от тази група въздействат ефикасно върху бактериални инфекции с възпаляване върху лигавиците и не представляват никакъв риск за страдащите от хрема. Доказателство е, че някои производители го отбелязват в листовките си, а други – не, с което провокират безпокойство у родителите на много съвсем малки пациенти.

Какво представляват?

Препаратите съчетават кортикостероид, което ги прави приложими и действени и при алергичен причинител на хремата. Противовъзпалителният ефект е мощен. Същевременно антибиотичната съставка се справя с микроорганизмите.

Наименования:

 • Гентазон – бетаметазон (кортикостероид) и гентамицин (антибиотик). Водят се капки за терапия на очи и уши. Дозирането е 3-4 Х 1-2 к., но приложение е възможно над 8 г. С-ст 7.67 лв. В майчинските форуми се разпространява домашна рецепта за антибиотични капки с гентамицин. Рецептата е дадена ТУК: Правила за употреба на носните капки.
 • Макситрол – дексаметазон (кортикостероид) и неомицин, полимиксин В (антибиотик).  Неомицин е антибиотик от аминогликозидите I поколение с широкоспектърно антибактериално действие. Полимиксин Б е полипептиден антиб., активен основно към грам-отрицателни  микроорганизми. Кортикостероидната компонента предоствратява по-нататъшно възпаляване, а противоинфекциозните ликвидират бактериалния причинител. С-ст 6.91 лв.
 • Сперсадекс – дексаметазон и хлормафеникол – антибиотик от гр. на амфениколите. С-ст 5.65.
 • Тобрадекс – дексаметазон и тобрамицин. Представлява капките с тобрамицин Тобрекс, Тобрин, обогатени с кортикостероид. С-ст 3.39 лв.
Мехлеми за хрема

Наред с таблетките и капките, срещу хремата се употребяват и мехлеми – локални средства за намазване. Този тип препарати не се включват като задължителен елемент в класическата схема на медикаментозна терапия. Но в ред случаи те се оказват ефективно, безболезнено и действено алтернативно средство за профилактика и комплексно лечение на болестта. И особено за намаляване на симптоматиката.

мехлем, маз, унгвент, крем при ринит, хрема

Спомняте ли си виетнамското чудо, с което оправяхме хремата в миналия век? Тигровата мас и днес съществува, но има и по-модерни наследници

Противовирусни мехлеми

Този тип мазила се ползват не като лекарствено средство за болка с вирусите, а като профилактични препарати, намаляващи вероятността от заразяване на организма.

Пример за това са мехлемите с оксолин – с добро действие против разнообразни форми на вирусите на грипа и херпеса. Показан за лигавици. При хрема и за профилактика на заболявания се прилага 0.25%-това маз – тъничък слой в началото на ноздрите, трикратно, но не повече от 30 дни.

Оксолиновите мази не са ефикасни единствено, когато вирусите вече са проникнали в организма. Те имат основно профилактична функция. Към момента обаче на нашия пазар не се предлагат такива.

Антисептични мехлеми

Специалистите ги препоръчват при бактериални инфекции – усложнени ринити и синузити.

Маз Вишневски – антисептичен крем с изразено смекчаване на лигавиците и увеличаващ притока на кръв към тъканите. Усилва регенерацията. Има много широк спектър на приложение. Специално при ринитите се използва за подмазване на ноздрите;

Тетрациклинови мехлеми – противомикробни препарати с антибиотика тетрациклин. Има ефикасно местно действие срещу ред патогени. Нанася се с памучен тампон върху лигавицата на ноздрите, трикратно, не повече от 3 седм.

Комбинирани назални унгвенти

Популярни и ползвани препарати от разглеждания тип, защото оказват комплексно лечение.

Пиносол – произвежда се като капки и назален унгвент. Съдържа екстракти от евкалипт и бял бор. Въпреки растителната си основа, има ярко изразено противовъзпалително и противомикробно действие.

Ползва се за лечение на разнообразни хреми с бактериална, но не и алергична основа. Прилага се четирикратно в денонощието, чрез нанасяне на тънък слой с помощта на тампон. Курс – до 2 седм. Назалният унгвент е противопоказан под 2 г. Възможна странична реакция е оток на лигавицата, парене, сърбеж и местна алергична реакция.

Хомеопатични мази

Все по-голяма популярност придобиват хомеопатичните унгвенти. Те започват да се прилага през 80-те години, но сега стремително завземат пазарен дял. Привличат със своето антихистаминно, противооточно, противовирусно и имуностимулиращо действие.

Доктор Мом – комплексен препарат с масла от евкалипт, мускат и др. Ползва се локално. Изявява антисептична, обезболяваща и антиалергична функция. Втрива се в ноздрите трикратно, до 10 денон. Противопоказан за деца до 3 г., болни от дерматити и гнойни кожни проблеми. Също и за алергични пациенти.

Други форми за намазване повтарят активните в-ва, ползвани активно за капки, като дават още един начин за терапия. В допълнение те допринасят за успокоение на раздразнените от обилното секретиране лигавици, особено на входовете на ноздрите.

 • Бактробан – 2 % мупироцин – нов антибиотик за локално приложение. Бакробан е специално разработен за прилагане в ноздрите при бактериално инфектиране. Действа и срещу някои резистнетни щамове. С-ст 11.39 лв;
 • Ринолекс – ефедрин за мазане със сулфатиацол. Показан при остри хреми или обостряне на хронични форми. Повлиява възпаляването и отока в носа и кухините около него. Няма противопоказания. С-ст 4.82 лв;
 • Низита – натриев препарад, аналог на солевите разтвори за накапване.  Работи като физиологичните капки – срещу запушване, за почистване на носните проходи и за тяхното хидратиране. Омекотява и помага премахването на коричките. С-ст 9.39 лв;
 • Мехлем за хрема – растителен препарат, съчетание на прополис, ментол и евкалипт. С-ст 2.89 лв.
Таблетки с общо действие

Противопростудните и противогрипни лекарства, продавани без рецепта и подходящи за самоизписване, имат силно въздействие и върху симптомите на хремата. Те са разработени с комплексно действие срещу всички прояви на респираторно заболяване – хрема, сълзене, дразнене и болезненост  в гърлото, температура и т.н.

парацетамол, ибупрофен, грипостад, терафлу, прахчета за грип, простуда, хрема, температура

Благодарение на телевизионните реклами, днес и децата знаят какво се прави при първите белези на грипа

Най-популярни са

Комбинации с парацетамол

Наименования: Хюмексгрип Грипекс Макс, Грипомед, Грипекс, Кафетин, Колдмак, Колдрекс, Снип Колд & Флу, Тайлол Хот, Терафлу, Фервекс, Фервефлу, Антитусив, Флурапид, Парацетамакс, Флудрекс, Аспирин комплекс, Викс антигрип и др.

Пазарът е буквално наводнен от противопростудни препарати на основата на парацетамол и ибупрофен. Почти 100% от тях са под формата на саше с еднократна доза. Бързо овладяват симптоматиката, но при сериозно развит възпалителен процес в носа те не са достатъчни.

Възможно ли е да се заобиколят капките и другите лекарства, е разгледано ТУК: Експресна терапия на хрема у дома.

Хомеопатия при хрема

Освен традиционните хомеопатични препарати, в аптеките ще откриете готови комбинации с терапевтично въздействие при ринити.

 • Грип хил – комбинация от пет хомеопатични препарата, те са показани при грипни инфекции с температура. Индиректно повлияват хремата. Разторяват се под езика. С-ст 10.04 лв;
 • Инфлуназал – съставката е Луфа оперкулата, спрей-форма, разработена за терапия на ринити. Показан е и за най-малките пациенти. Дозира се по 1-2 бр. С-ст 14.94 лв;
 • Еуфорбиум – капки и назален спрей, препаратът е съчетание на 8 хомеопатични продукта. Еднакво ефикасен при ринити с вирусна, бактериална и алергична етиология, както и при атрофия на лигавицата. Отлични за хронични форми.
 • От моно-препаратите се ползват различните разновидности на калия – йодатум, бихромикум;, сулфурикум (Шуслерови соли №6) и др.

Народна медицина за хрема

Първият принцип за ефикасно лечение на ринитите – това е индивидуалният подход към болния. А народн. медицина дава възможност терапията да се индивидуализира . И особено  – да се отложи приемането на медикаменти в най-леките случаи или да се подпомогне лечението при по-тежките.

Лечението на острия, неусложнен ринит обикновено се провежда симптоматично с температуро-понижаващи средства, сгряващи процедури (компреси, разтриване с ракия, ванички за крака), прием на естествени антисептици като лук, чесън и др. Показани са физиотерапия, особено ултравиолетово облъчване на носа.

Кой лек за хрема действа най-бързо?

Лечението започва с прости средства като няколко чаши горещ чай с мед или малиново сладко. Приятен и полезен е сок от малини – двукратно по стотина милиграма. При липса на сок се пие билков сбор от малини, цвят липа и лист подбел.

За хидратиране и омекотяване на ноздрите може да приготвите домашен прополисов мехлем или да ползвате рибено масло, св. мас – с памучно тампонче.

народни средства, билки, домашни средства срещу хрема, при главоболие, течащ нос

Нар. медицина е безапелационен специалист в настинките и хремата – готова е да предложи десетки средства и то съвсем ефикасни

Много помага пресен сок от каланхое. Лекарствените средства с извлек от растението съдържат спирт и при нанасяне на лигавицата може да я изгорят. Разтворът има свойство на антибиотик и действа както на вирусите, така и на болестотворните бактерии. Когато се лекува дете, сокчето се разводнява с превар. вода, а носа се почиства предварително.

При простуда е добре да се напарят краката (но само при липса на повишена темп.) или да се направи масаж на стъпалата. За умеещите – прекрасен е и точковият масаж.

Тези средства са чудесни в началните дни (до 4-и) от появата на симптоматиката. По-нататък ползвайте лекарствени средства, за да предотвратите инфекциозно възпаление в носа, носоглътката и околоносните кухини.

Още естествени средства:

 • Смъркане на солена вода – това е домашният вариант на физиологичния р-р. Приготвя се от 9 г готв. сол на литър вода. Работи като капките, но е по-слабо средство;
 • Разтриване с ракия – в алкохола се разтваря таблетка аспирин и се добавя малко олио. Показани са и компресите върху гърдите;
 • Горена захар – димът, който се издига при карамелизирането, отпушва носа;
 • Домашни капки с чесън/ лук – изстискайте сок от едно от двете растения и смесете с олио. След половин денон. престой капките са готови. 1-2 к.
Инхалации при хрема

Мащерка, лайка, подбел, салвия, лавандула… билките, чиито пари да дишаме, са десетки. Те отпушват носните проходи, повлияват възпаляването, отбъбват и дезинфекцират. При това успяват да проникван по-дълбоко от другите форми като капки и мехлеми. Билковите инхалации нямат странични еф., повлияват не само лигавиците в носа, но и тези в синусите.  Хидратират, успокояват сърбежите и сухотата.

По-интересна рецепта е смесването на 60 г прополис с 40 г восък. Слагат се в алуминиева съдинка, а нея – в по-голям съд с кипната вода. Прополисът и восъкът започват да се топят, а фитонцидите – заедно с парата, се отделят и попиват от носната лигавица.

Нар. медицина препоръчва при обострени и остри ринити инхалации с мед. В кастролка се кипва ок. литър вода и се пускат 30 мл мед. Вдишвайте.

Нагревки при хрема

Те се правят с цел местно, точково затопляне на носните проходи. Показани са при силно запушване и затруднено дишане. Много се ползва медиц. парафин – загрят непряко на водна баня. В течността се натапя салфетка и се оформя тампонче – мъничко, да влезе в ноздрата. Не забравяйте да обвиете в найлонче. Парафинът действа и отвън, ако направите нещо като компрес на носа.

физиотерапия при хрема, нагревки при хрема, инхалации при хрема

Лесно и просто затопляне на носа

По-разпространен нар. метод е загряване с варени яйца. Те се завиват в плат и се налагат върху ноздрите. Като изстинат, се пускат в гореща вода за допълнително загряване и се връщат на мястото си.

Нагревките се прилагат преди лягане, за да се облекчи дишането по време на сън.

Видове хрема

Основен фактор, предразполагащ към развитие на ринит, е преохлаждането. То провокира нарушение в защитните механизми на организма и активацията на условно-болестотворната микрофлора в нос, носоглътка, гърло. Друг фактор е спад в устойчивостта заради остри и хронични патологични процеси.

Ринитът може да е първи признак на остра респират. вир. инфекция, но също и начало на алергична реакция. Главните разновидности на хремата са:

 • Алергична
 • Инфекциозна
 • Неалергична, неинфекциозна – разнородна група, включваща професионални, хормонални, вазомоторни и др. ринити.

Главен белег на хремата е обилната секреция, която е с различна консистенция и цвят според причинителя и етиологията на заболяването – прозрачна водниста, гъста, слузеста, жълтеникаво оцветена или сиво-зелена. Има разновидност на хремата без секретиране.

Съпътстващи симптоми

Класически признаци на ринита са запушване на носа, разговорно казано – сополи и кихане.

Хремата започва с бързо влошаване на състоянието, вдигане на темп., главоболие, вложено дишане, понижено обоняние. Пациентът чуства сърбеж или парене в ноздрите. Лигавицата отица.

При по-общо поражение на горните дихат. пътища се явяват:

Кашлица – при заболявания, провокирани от простуди и вируси. При поява на такъв симптом се изписват сиропи. Най-подробно сме ги описали ТУК:

Отхрачващ сироп за кашлица. Кой е хубав при отхрачване за възрастни? Димекс, Амбрекс и заместители

Алергичната хрема има собствена симптоматика, макар и при нея основните белеги да са налице.

Специфична разновидност е назад оттичащата се секреция  или комбинираното заболяване ринофарингит. То е разгледано детайлно ТУК „Задни“ разновидности на ринит и синузит и как се лекуват? 

Мнения на специалисти

Типичната вирусна хрема е позната на всички ни, но по-специфичните разновидности не се разпознават лесно. Специалисти ни дават видео разяснения.

Алергологът д-р Мария Стаевска дава интересен поглед към факторите на сенната хрема:

Вазомоторният ринит е тема на едно от изданията „На кафе“, гост: д-р М. Папазова:

Д-р В. Юрукова разказва по бТВ за терапията с шуслерови соли:

За още информация: на английски: Coryza и немски: Koryza, на испански и латински: Rhinitis, на руски: Насморк, на гръцки: Ρινίτιδα, на турски: Rinit.

Моля, споделете тази статия. Да бъдем полезни ЗАЕДНО!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Лечение на хрема: Капки за нос с антибиотик. За деца

 1. Здравейте, Анелка. Подготвяме материал за кашлицата и конкретно за лекарствата на таблетки. В него ще видите кои са комбинирани и лекуват едновременно кашлица и хрема. Много скоро ще публикуваме, защото идва сезонът на настинките. Следете ни. Поздрави.

 2. Здравейте, да ви питам тези хапчета лекуват ли и кашлица…??? Защото при големия винаги е с хрема и кашлица едновременно, при малкия е повече кашлица, давам сиропи, но големия иска хапчета.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *