Филъри. Хиалуронова киселина в устните и за лице, инжекции

♠ Филъри ♠ Хиалурон за мазане ♠ Подхранване на кожа ♠ Домашен крем ♠ Хиалуронат на прах ♠ За уголемяване на устни ♠ Плюсове и минуси ♠ Показания, противопоказания ♠ Какво да правим преди и след ♠ Резултати ♠ Възможни усложнения

Още в текста: ♠ Инжектиране ♠ За стави ♠ Процедури и лечение ♠ Видове за стави ♠ Кремове и гелове ♠ Инжекции ♠ За торбички под очите ♠ При бръчки ♠ За нос ♠ За уголемяване на гърди ♠ За брадичката ♠ Филъри или ботокс ♠ Видове филъри ♠ Ампули за лице ♠ Кремове с хиалурон

Хиалуронова киселина е уникално вещество, благодарение на което кожата изглежда гладка и равна, наситена с влага. Невидимата полза е, че осигурява подвижността на ставите и защитава очите.

Тялото умее само да си произвежда хиалуронова киселина, но с възрастта продукцията намалява прогресивно и възниква необходимост от допълнителен „внос“.

Внасяме хиалуронова киселина перорално, инжектираме си я или я намазваме на проблемни места, под формата на маз, гел, крем.

Хиалурон за мазане

Хиалуроновите мази са форма, удобна за обработване на лице и лечение на стави.

С какво допринася за лицето?

Локалното въвеждане на хиалуронова киселина през кожата лекува следните проблеми:

загуба на влага от повърхностния слой;

 снижаване на тонуса и еластичността на тъканите;

филъри за лице, за устни, за нос, за стави, инжекции хиалуронова киселина
Оформянето на устни не е единствено приложение на хиалуроновите филъри

 оформянето на мимически и дълбоки бръчки;

 изсушаване на устни, клепачи и други нежни участъци;

 пигментации и неравен тен;

“Демир

 разширяване на пори и ненужни отлагания в тях;

 общо потъмняване и повяхване на кожата.

Как да подхраним през кожата?

Представители на козметичния и фармацевтичния бранш извеждат на пазара ред продукти за мазане, базирани на хиалуронова киселина. За да бъдат приложени по най-добрия начин, потребителят трябва да прочете конкретната инструкция и да се съобрази с нея.

Непременно проверете годността. Още преди да купите, убедете се, че опаковката е цяла и херметично затворена.

Мазите с хиалурон се полагат на тънък слой, като обикновено те се разчитат на 12 часа или двукратно. Участъкът предварително се почиства и подсушава.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За предпочитане е да се намаже няколко часа преди излизане на открито или един час преди сън.

Правилна схема

Подходящо е да се редуват периоди на обработване с хиалурон и почивка. Добър подход е разделяне на месеца на две – по 15 дни със и без терапия.

По тази схема кожата не се „отпуска“ от идващото наготово количество киселина, а продължава самостоятелно да я изработва.

филъри за лице, хиалуронова киселина
Преимуществата на хиалуроновата киселина

И обратното, ако тялото постоянно и без прекъсване бива захранвано с хиалурон, тъканите с времето ще загубят способността да се грижат за възпроизвеждането на необходимото количество и най-малкият резултат от това ще бъде повяхването и изсушаването на кожното покритие.

Правилно е и преди първо ползване да проведете тест за алергия. Намажете малко от продукта на лакътната сгъвка и почакайте ок. 30 мин. Ако кожата се запази спокойна и без зачервяване, имате зелена светлина да намажете и на лицето.

Внимание! Не си струва риска да въведете нов препарат за първи път по време на простуда, менструация или в период на явен стрес. В такива дни вероятността от алергия нараства в пъти.

Домашен крем

с хиалуронова киселина

Домашните процедури са добра, макар и не равностойна алтернатива на биоревитализацията и мезотерапия. За разлика от инжекциите, козметичните средства и процедури чрез намазване оказват само повърхностно действие. Но подходът не е за изхвърляне. Той има своето място в поддържащите терапии.

Грамотното и редовно използване на качествена концентрирана киселина в домашни условия:

 • повишава способността на клетките да се самовъзстановяват;
 • с времето води до интензивно овлажняване;
 • зрително намалява недълбоките мимически бръчки;
 • изравнява и подобрява тена, създава защитна био бариера.

За приготвянето на домашна козметика с хиалурон се използват препарати на прах, в ампули и като хиалурон натрий.

Производство на домашен хиалурон

Ценното вещество се намира в яйчените черупки, но процедурата за извличането му оттам не е особено проста. Необходимо е дълго варене – на бавен огън и ок. 12 часа, като междувременно се допълва извиращата вода.

Преди ползване черупките трябва най-обстойно да се измият и да се очистят от вътрешната ципа. Удобно е да се смелят на прах, преди да бъдат попарени с кипната вода. След 12-часово варене черупките ще пуснат в течността чист хиалурон.

Така получената субстанция може да се маже директно върху кожа или да се влага в маски. Ако не ви се вари, може да си купите киселина – на ампула или прах. Такива продукти се предлагат в аптеките или се поръчват по интернет.

Домашен хиалурон срещу бръчки

2 г хиалуронова киселина на прах се разтваря в 30 мл кипната и охладена до стайна темп. вода. Хубаво се разбърква и се оставя за 40-60 мин. за набухне. Бърка се, да не става на бучици. Това количество стига за няколко процедури, пазете го в замразен вид.

Набухналият хиалурон се маже в/у почистена кожа, може и само върху проблемните участъци. В първите минути усещането е за тънка стягаща ципа, но постепенно гелът се всмуква и в рамките на 40-ина минути напълно изчезва. Затова и няма необходимост да се отмие.

Завършете с хидратиращ крем. За максимален резултат ще трябват 10-15 подобни полагания.

Има два варианта за използване на сместа: да се полага 14 дни като крем или два пъти в седмицата – преди маска.

Маска с хиалуронова киселина

За разлика от други маски за обработване на лицето, тази се маже върху мокра кожа и изцяло – навсякъде, дори около очите. Направете повече и сложете на деколте и шия.

хиалуронова киселина за мазана, домашен крем с хиалуронова киселина, маска, домашна маска
Хиалуроновата киселина за мазане се втрива масажно

Друга разлика на хиалуроновата маска е, че се втрива с усилие. За целта масажирайте леко, деликатно, но енергично, за да втриете в кожата. Ок. 10-ина минути са достатъчни, за да се „изпие“ хиалурона от кожата.

Такава маска може да се направи с различни помощни съставки и от тях зависи дали ще трябва отмиване или не.

Маска с хиалурон на прах

Тя позволява приготвяне в голяма доза и последващо съхраняване в замразена форма.

 • Маска №1: 1 г хиалуронова киселина на прах + 30 г никотинова киселина на прах. Сместа се разрежда във вода и се бърка до сгъстяване. Маската не се отмива;
 • Маска №2: 3 г хиалуронова киселина на прах + 40 г овесени трици + 25 мл лим. сок + 3 яйчни белтъка, добре разбити. Сваля се с топъл компрес.
Маска с хиалурон в ампула

При този тип спазете пропорциите. Предозирането може да причини изгаряне.

 • Маска №1: 3-4 капки хиалуронова к-на + 1 жълтък + 25 г сърцевина на грейпфрут. Преди маската кожата се обработва с грейпфрутовия сок, а накрая се отмива;
 • Маска №2: 4-5 капки хиалуронова к-на + 30 мл кефир (кис.мляко). Отмива се с топла вода.

Крем за лице

с хиалуронова киселина
 • В готов крем – добавя се в киселина от ампула в съотношение 1:200;
 • Крем за мазна и проблемна кожа – 500 мг хиалурон + 10 мл вода + 10 г млян магданоз. Този крем има явно антибактериално действие;
 • Крем при акне и възпаления – 500 мг хиалуронова к-на + 10 мг вода + 10 цинкова паста от аптеката;
 • Крем за нормална кожа – 500 мг хиалуронова к-на + 10 мл чиста вода + 10 мл зехтин;
 • Крем за изсушена, чувств. кожа – 500 мг хиалуронова + 20 мл вода + 20 г кокосово/ какаово масло;
 • Крем за много нежна кожа с възпаления – 500 мг хиалуронова к-на + 20 мл отварка от лайка + 20 мл масло от кайс. ядки.

За пиене или за мазане?

Хиалурон и колаген са разработени като добавки за перорален прием и във форми за външно приложение. Оттам се поставя въпросът: кой начин на приемане е по-добър. Да мажем, да инжектираме или да пием?

Мненията не са единни. Когато се сравнява локално с перорално, превесът е за локалното. Когато се сравняват локалните – мазане или инжекция, превесът е за инжективрането.

Каква е истината? Че всяка форма има своето място според конкретната необходимост. Когато се цели локално, но дълбоко въвеждане, очевидно за предпочитане са инжекциите. Кремовете имат локално действие, а таблетките – общо, те влияят върху всички тъкани в комплекс. Нито една от трите форми не постига идентични с другите резултати и притежава собствена ценност.

Преимущество на хиалурон за мазане

хиалуронова киселина
Продуктите за мазане съумяват да хидратират обилно, макар и повърхностно

Той е достъпен и с ниска цена. Прилага се с лекота в домашни условия. Съставът на повечето продукти е натурален, подкрене от витамини, колаген, етер. масла, растителни екстракти.

Но хиалуроновите препарати са и лечебни и като такива те имат свои противопоказания.

Противопоказания

за локално полагане на хиалур. киселина са:

 • възраст до 18 г.;
 • бременност и лактация;
 • наличие на онкологични страдания;
 • автоимунни заболявания;
 • алергия към компонентите на препаратите;
 • неврологични заболявания;
 • психически заболявания;
 • травми, порязвания;
 • хиперчувствителност.

Нежелателни ефекти

След употреба на кремове и гелове с хиалуронова к-на е възможно да възникнат неприятни симптоми като оток, дразнене, зачервяване. Такава реакция на кожата не е нормална и при силни прояви прилагането на средството трябва да се прекрати.

При подчертана алергична реакция може да се наложи приема на противоалергични лекарства като Кларитин, други препарати с лоратадин и т.н.

Локални приложения

За уголемяване на устни

Придаването на обем устните с хиалур. киселина е съвременен и ефикасен метод за корекция на индивидуални и възрастови изменения на формата и размера.  Той е създаден като алтернатива на оперативните методи в естетическата медицина и действително съумява да редуцира дела им.

Хиалур. киселина е главен компонент на междукл. вещество. Когато с възрастта количеството й намалява, се появяват бръчки, сухота и други дефекти по кожата. Съвременната наука противодейства на това чрез въвеждането на препарати с хиалурон. Те се поставят в дълбочина, с помощта на инжектиране. Методът е практически безболезнен.

Резултат: устните се увеличават като обем и биват хидратирани.

Плюсове и минуси

Преимущество на инжектирането на хиалурон в устните (контурна пластика) е, че:

 • методът е в пъти по-безопасен и по-малко травмиращ от пластичната операция;
 • хиалуроновата киселина ефективно задържа молекули вода, с което разглажда кожни гънки и бръчки, което става в резултат от увеличеното междуклетъчно в-во;
 • киселината стимулира възстановителните процеси и подпомага естествените процеси за хидратиране на клетките;
 • процедурата има мигновен ефект;
 • тя не провокира алергии, не оставя белези, дава пълна безопасност.

Минуси:

 • Необходима е корекция на устните 4 седмици след провеждането на процедурата;
 • Продължителността на ефекта до 1 година или до 5 години според ползвания филър;
 • Корекцията е неподходяща за страдащи от разни форми на херпес.

Показания за корекция

хиалуронова киселина за устни
Рекламите на продуктите за уголемяване на устни са много примамливи
 • Малки и тънки устни;
 • Видима асиметрия на устните;
 • Възрастови изменения на формата;
 • Невидими контури;
 • Неудовлетворение от външността си.

Три групи потребители ползват разглеждания метод:

 • Дами до 35 г., които целят подобряване на своята атрактивност;
 • Дами на средна възраст до 50 г., които си инжектират филери, за да се справят с гънки и бръчки, да акцентират на неизразени устни и да прикрият възрастовите изменения;
 • Дами над 50 г, които имат за цел да подобрят общия тонус на кожата и устните, да хидратират в дълбочина и да придобият по-млад вид.

Противопоказания за инжекции

 • Възпалителни процеси в зоната на устните и върху тях;
 • Кожни инфекции, херпес на устните;
 • Склонност към образуване на белези, както и наличие на такива върху устните;
 • Алергия към препарата и към местни анестетици;
 • Автоимунни заболявания;
 • Бременност, лактация.

Освен това дамите с хронични заболявания биват насочени към предварително обследване и консултиране по повод безопасността на предстоящата процедура.

За останалите пациентки няма ограничения за провеждане на корекцията.

Какво да правим преди и след

Предварителна подготовка за корекцията не се изисква. Инжектирането се извършва амбулаторно и отнема 15-30 мин.

В козметичните клиники използват различни филъри с хиалур. киселина, като най-популярните брандове са френските Stylage и Surgiderm, Pluryal от Люксембург, швецката Restylane и Teosyal от Швейцария), Juvederm, САЩ.

Предварително се уточнява с изпълнителя желаната форма на устните.

Процедурата започва с обезболяване. Използват се гелове или инжекция във венеца. Процедурата прилича на стоматологичните. Анестезията действа половин час, в рамките на който трябва да завърши напълването на устните.

Препаратите за въвеждане се намират в херметични еднократни спринцовки, което гарантира стерилност.

Убожданията започват от центъра на устните и веществото се разпределя равномерно по контура в посока периферия. Трябва да не остават уплътнени места или подутини.

Резултати

Достатъчен е един сеанс за забележимата промяна на устните. Хиалур. киселина увеличава обема, прави ги пухкави и изравнява контура.

Резултатите, които зависят от майсторството на изпълнителя и от качеството на филъра, ще бъдат забележими след 2-3 дни.

На снимките ще видите как се изпълнява процедурата и какъв е резултатът по отношение на контура, повдигане на отпуснатите ъгълчета и увеличаване на обема на устните:процедура за уголемяване на устни с хиалуронова киселинапроцедура за уголемяване на устни с хиалуронова киселина

Възможни усложнения

В редки случаи препаратите предизвикват алергични реакции. За да се избегнат усложнения, пристъпете към процедурата в идеално здраве. Въпреки това на следващия ден след инжектирането може да се появят оток и зачервяване и известно размиване на контура. Не се плашете, те ще отминат за няколко дни.

Алтернатива: филър за мазане

Пример за него е

Аркая, ампули за устни

Германски продукт за мазане на устните, който придава обем, стяга контура и разглажда по-фините бръчици около устата. В опаковка се продават 10 броя по 2 мл (цена 43.02 лв).

Според производителя, ефектът е забележим след първо нанасяне.

Ампулата се втрива с пръсти, чрез масажиращи движения в кръг. След попиване може да се полага грим.

Филърите за устни са разгледани и ТУК: Juvederm, Ellanse и други брандове в пълнителите за устни.

Хиалурон за стави

Хиалур. киселина е позната като козметичен продукт, но тя далеч надхвърля тази сфера. Сложното протеино-въглехидратно съединение е елемент от съединителната и нервната тъкан, участва в състава на слюнката, кръвта, синовиалната течност.

За ставите хиалур. киселина е истинско спасение. Като част от синовиалната „смазка“, тя отговаря на нейния вискозитет и предпазва от триене хрущялните повърхности, дори при голям процент разрушение на ставните елементи.

Хиалуронът е ключов компонент от ставния хиалинов хрущял, участва в неговото хранене и възстановяване.

Така хиалуроновите инжекции не са само начин да разхубавим устните, но вършат и жизнено-важна работа като тази да облекчат подвижността на ставата и да отстранят болевите усещания.

Процедури и лечение

Действащото вещество на всички препарати за стави е хиалуронат натрий – разтвор за инжектиране. Използването е оправдано при голям дял от ставните заболявания. Такова лечение не дава усложнения, няма стран. ефекти и се понася добре, защото хиалур. киселина е натурален компонент за организма.

Инжекциите се поставят вътре в ставата. Курсовете се предписват от ревматолог. Предприемат се с цел да се редуцира симптоматиката на артроза, артрит или друга ставна патология.

Ефект от инжектиране на хиалур. киселина при лечение на стави

При възрастните хора и при пациентите със ставни заболявания количеството на ставната смазка е доста редуцирано, така че течността престава да изпълнява своите защитни и намаляващи триенето функции. Ставният хрущял започва да се разрушава по чисто механични причини. Процесът се придружава от възпалявания и усилване на ставните болки.

Въвеждането на хиалуронова киселина във вътрешността на ставата отстранява (намалява) негативните последствия, попълва количеството синовиална течност, подобрява нейния вискозитет. Триенето на ставните повърхности намалява, както и амортизирането. Оттам се редуцира болезнеността.

Отделно хиалуроновата киселина подобрява храненето на клетките на хиалиновия хрущял, като осигурява неговото възобновяване.

Говорим за течен имплант, който създава механична защитна планка, поема натоварванията, смазва и работи като натурална протеза.

Показанияхиалуронова киселина за стави

хиалуронова киселина за стави
Локации за инжектиране на хиалур. киселина при ставни проблеми

Болните отбелязват осезаем ефект при началните стадии на дегенеративно-дистофични изменения на ставите.

Въвеждането на хиалур. киселина е безполезно, ако има възпалени ставни структури. В такъв случай се провежда противовъзпалителни лечение, а след това – курс с хиалур. киселина.

Противопоказания

 • Повишена чувствителност към основния или допълнителните компоненти;
 • Наличие на кожни патол. (дерматит, екзема) или механични увреждания на кожата (рани, драскотини) в зоната на планираното инжектиране;
 • Възпалителен процес в ставата, оток, застой на лимфа;
 • Диабет;
 • Нестабилна стенокардия;
 • Инфекциозни заболявания, втрисане;
 • Възраст под 18 г., бременност, лактация.

Странични ефекти

Обикновено инжектирането на хиалур. киселина се понася добре, но в някои случаи възникват местни проявления като парене и сърбеж в мястото на убождането, зачервяване, оток на тъканите, болки в мускулите. Обикновено те минават за 10 мин. Ако се забави, помага и лед.

Видове хиалурон за стави

Инжекции за стави

Те са основният начин за прилагане на хиалуронова киселина в лечението на стави. Това съединение никога не се влива венозно и не бива да попада в кръвта. Инжектира се непосредствено в ставната капсула.

Препарати, цена

 • Crespine Gel (Германия) е с висока чистота, съдържащ неживотинска хиалуронова киселина. С висока еластичност, биологично съвместим. Цена 379 лв;
 • Crespine Gel plus е предназначен за болни от остеоартрит, за вътреставно въвеждане при болезненост и за подобряване на ставната структура. Специално за дегенеративни процеси. Цена 675 лв;
 • Суплазин (Ирландия) – хиалуронат натрий, изпълняващ ролята на своеобразен имплант синовиална течност. Предлага се в спринцовки по 20 и 60 мг, с-ст съответно 195.50 лв и 550 лв;
 • Хиалон (Италия) – HyalOne е стерилен р-р с висока еластичност, апирогенен, получен чрез бактериална ферментация. Спринцовка, готова за инжектиране, 60 мг в 4 мл на с-ст 275.40 лв;
 • Остенил (България) – разтвор с висока еластичност, готова спринцовка за вътреставновъвеждане, стерилизирана в автоклав. Представлява 20 мг натриев хиалуронат и добавки в 1 мл р-р. С-ст 250 лв.;
 • Еректус (Австрия) – разтвор за вътреставно прилагане от 24 мг в 2 мл. ERECTUS представлява вискоеластична добавка за синовиална течност. Предлага се в готова, напълнена спринцовка със стойност за 1 бр. – 56.74 лв.

  хиалуронова киселина за стави
  Технология на инжектиране в ставите

На таблетки и капсули

Пероралното лечение е в пъти по-евтино от инжекционното, но повечето средства не са лекарствени, а био добавки (поради което отстъпват по ефект).

Таблетките с хиалуронова киселина оказват комплексно въздействие на целия организъм и подобряват състоянието на кожата и зрението. По отношение на ставите премахват хрущенето и дават облекчение, което настъпва бавно и с натрупване. Ефектът се очаква 3 м. от началото на приема.

Минус е, че хиалур. киселина се усвоява от цялото тяло и до ставите достига нищожна част.

Пероралните форми на хиалур. киселина – качества и приложение, даваме ТУК: Хиалурон за пиене, на таблетки, капсули.

На крем и гел

Средства с хиалуронова киселина за локално намазване се ползват само в козметиката, защото те имат повърхностно действие и могат да повлияят единствено върху състоянието на кожата.

Още козметични филъри

Контурната пластика трайно е оформила своя ниша в медицинската козметика. Филърите на база хиалурон. к-на се харесват заради относително невисоката си цена и добрия ефект. С тях се премахват бръчки и гънки, стяга се овала, освежава се цялостно увяхващата кожа.

Филърите се ползват в козметични процедури като биоревитализация, въвеждат се при:

 • торбички под очите;
 • за попълване на бръчки;
 • за корекция на нос;
 • за уголемяване на гърди;
 • за корекция на брадичка;
 • за корекция на скули;
 • отстраняване на асиметрия;
 • запълване на постравматични белези и такива от акне;
 • за придаване на обем на устните.

Използва се предимно стабилизирана хиалур. киселина. Тя не се отхвърля от тялото за разлика от синтетичните филъри, а ефектът става видим веднага.

Средната продължителност на резултата от контурната пластика е от 6 до 24 месеца според избрания филър, плътността на агента и концентрацията на хиалуроновата киселина.

С помощта на филърите се корегират следните зони:

 • Гънките между веждите;
 • Мимическите бръчки на челото;
 • „Ветрилото“ от бръчици край очите;
 • Отпуснатите ъгълчета на устните;
 • Дълбоките бръчки между носа и устата;
 • Контурът на лицето;
 • Формата на скули, брадичка, нос, бузи, уши;
 • Белези по кожата;
 • Хидратиране на кожата на ръцете.

Прилагането на филъри под очите сме разгледали отделно ТУК: Торбички под очите, подпухване и сенки: всички достъпни начини да ги премахнем. 

Филъри или ботокс

И ботоксът, и филърите се използват за хидратиране и изглаждане на лицето, но механизмът им на действие е различен.

Ботулиновият токсин временно отпуска лицевите мускули, чието напрягане води до бръчки. Той влияе на мускулатурата и има смисъл да се прилага там, където има мускулни тъкани.

Филърите попълват недостига на хиалуронова киселина, чийто синтез спада с възрастта. Чрез противодействие на сухотата и изтъняването на кожата се изглаждат и бръчките.

филъри, ботокс, хиалуронова киселина
Зоните, които най-често се нуждаят от корекция

Следователно за предпочитане е ботокс за местата с мимически бръчки (причинени от мускулни съкращения), а филърите са за предпочитане, където е необходимо попълване на обума и корекция на контур – овал, бузи, нос, устни и т.н.

А мезотерапия?

Представлява терапевпични сеанси, при които се въвеждат дълбоко в кожата и с помощта на много тънки игри хранителни коктейли. Препаратите могат да съдържат и хиалур. киселина, но действието й в случая няма за цел да поправи вида на даден участък, а да възстанови и поправи състоянието на самата кожа.

Процедурите мезотерапия и филъри не са съвместими. Препоръчително е първо да се направи мезотерапия, а след около месец да се оправят контур, форма и обем чрез филъри.

Марки филъри

Продуктите се наричат дермални импланти или филъри. Те се различават по цена, което отразява производителя, но повече – трайността на продукта. Сред по-използваните у нас са марките:

 • Juvederm (Жуведерм) Ultra Smile, Ultra, Voluma, Hydrate и Surgiderm на Аllergan;
 • Esthélis Soft, Basic, Extra, Мesolis и Modélis на Anteis;
 • X-HA – 3, Volume, 18 и NCTF135 на Filorga;
 • Emervel Restylane, Sub-Q, Touch, Vital, Perlane, Lipp и Macrolane на Galderma;
 • Ellanse (Елансе) S (трайност 1 г.), M (1.5 г), L (2.5 г) и E (3.5 г.).

Не сме изчерпателни в марките от този така интензивно развиващ се сектор.

Ампули за лице

(цена, видове)

Ампулите са козметичен продукт за външно прилагане – течна формула за втриване. Те не се инжектират и са удобни за самостоятелна употреба. Течността от ампулата се въвежда с масажни движения в кожата на лицето, деколте, шия с цел заграждане, еластичност, блясък и изглаждане на леки линии по кожата.

Някои продукти:

 • Доктор Грийн – 6 бр. х 10 мл, 14.98 лв;
 • На Loryvital –2 мл, 4.28 лв/ бр.;
 • На Доктор Белтер – 2 мл, 7.80 лв/ бр.;
 • На SYIS – 1 бр./ 4.60 лв;
 • Колаген и хиалурон Thalgo Collagene – 10 x 25 ml, 60.18 лв.

Кремове за лице и около очи

Кремовете, предназначени за поддържане на лицето и обсега около очите, се различават от дотук разглежданите средства.

Първо, защото те не съдържат само хиалур. киселина и е важно какви допълнителни елементи са предвидени в тях.

И второ, защото хиалуронът през кожата имат повърхностно действие и слаб ефект, работещ с натрупване. Следователно отново е важно да има ценни допълнителни съставки.

Кой крем е добър?

Важно е козметиката, освен хиалурон, да съдържа елементи, които противодействат на процесите на стареене. Известните такива вещества са аминокиселините аргинин, пролин и др., пептидите, дъблоко хидратиращите глицерин, хиалурон и др., подхранващи елементи като екстракти, глюкоза, както и антиоксиданти.

Добри кремове за лице с хиалурон

 • Eucerin Hyaluron-Filler, за дневно полагане с SPF15 и защита от UVA, за дълбоки бръчки;
 • L’Oreal Revitalift Filler, антиейдж формула, за дневна употреба, против стареене;
 • Еколаген на Орифлейм, патентована формула с присъствието на хиалуронова киселина, за стягане на кожа и за естествения кинтез на колаген;
 • На Доктор Грийн – крем с хиалур. киселина + серум, комплекс 30 лв;
 • Bione Cosmetics Exclusive Q10, формула за лице с хиалур. киселина;
 • Hyaluronic Acid на Рефан, дневен, нощен и др.

Кой крем против бръчки е хубав?

 • Той има маркирана на опаковката препоръчителна възраст. Ако бръчките са скоро образувани, за предпочитане е крем с етикет „35+“, ако вече са установени – „45+“ или „50+“. Твърде голямото количество хранителни и възстановяващи вещества може да спре естествените процеси и да предизвика привикване на кожата;
 • Той съдържа качествени и ефикасни съставки като хиалур. киселина и/ или колаген. Те овлажняват, стимулират и оздравяват;
 • Добрият крем е подбран според типа кожа;
 • Той се използва в комплекс. Един крем не може да се справи с проблемите на стареенето;
 • Избира се със SPF-защита;
 • Задължително се изпробва за алергия.

Козметичните средства са с широк диапазон на интензивно въздействие – от хидратиращите кремове до интензивните коректори.

Хидратиращ крем – той може да съдържа хиалур. киселина, но количеството й е малко и продуктът е само с цел овлажняване на кожата.

Коректор за лице – те са предназначени за целенасочено обработване на конкретни увредени точки – места с бръчки. Съдържат високо к-во хиалуронова киселина. Avon Anew Clinical е такъв.

Крем за тяло – пример е антицелулитен крем Biobaza, създаден за оформяне на тялото и неговия контур. Само на с-ст 16.88 лв, той има почти напълно натурален състав. Съдържа витамини, кофеин, масла от кедър и шеа и др. Според производителя, основното действие е разграждане на мастни клетки и стимулиране на местното кръвообращение.

За хиалуроновите продукти и тяхното действие разказваме и ТУК:

Хиалуронова киселина: за стави, за очи, за рани. За млада кожа без бръчки. Процедури

Завършваме с демонстрация за приготвянето на домашен хиалуронов крем:

Източници:

Оценка на читателите
[Гласували: 3 Средно: 4.7]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.