90 дневна диета. Резултати, мнения, снимки. Действително ли върши работа?

♠ Какви резултати дава ♠ Как действа при отслабване ♠ Конкретни резултати ♠ Мнения на потребители ♠ Има ли вреди от диетата ♠Достойнства на 90-дневната ♠ Как се излиза от диетата

Още в текста: ♠ Други възможни диети

Различните по състав храни се преработват различно от човешкото тяло. Задстомашната жлеза произвежда ензими в зависимост от това какво попада в стомаха: белтъчини или пък приоритетно мазнини, или въглехидратни продукти.

Например месото и рибата искат същите ензими като зеленчуците без нишесте и като яйцата. А млякото се нуждае от ензими, които не съвпадат с никоя друга храна, следователно то се усвоява най-добре самостоятелно. Отдавна учените са разработили таблици за съвместимостта на продуктите и на този принцип ляга известното разделно хранене и още по-известната 90-дневна диета – най-ефикасната и обичана негова модификация.

Какви резултати дава

90-дневната диета (90 ДД)?

Накратко, резултатите са отлични. Нещо повече – те се постигат без големи лишения, без необходимостта да се изключим от социалния живот и освен всичко се запазват за дълго време. Авторите на режима обещават без страх 25 кг за един цикъл от 3 месеца. Някои дами свидетелстват за успех от 30 кг, а други не успяват да стигнат до подобни числа, само защото нямат толкова мазнини по тялото си.

Плюс на 90 ДД е разнообразното хранене. Почти нищо не е забранено, само си има точно място в схемата. Така тялото получава целия спектър необходими вещества и не трупа недостиг. От тази диета не се „хващат“ хранителни разстройства, не се влошава кръвната картина и прочее здравословни проблеми.

Липсата на сериозни забрани има и друг ефект – избягва се психологическият глад, на който йо-йо ефектът се дължи в много по-голяма степен, отколкото на физическия недостиг. Дори дамите с най-слаб ангел я издържат, защото нямат основания да не я издържат.

Каква е тайната?

Построена върху идеята за разделно хранене с цел най-добро храносмилане, този режим позволява килограмите да си отиват постепенно, без мъчение. Кожата не увисва, нервите не се изпъват, всичко се случва плавно и разумно.

резултати от 90-дневната диета

Това е режим, който ни кара да сме креативни и постоянно да разширяваме обхвата на ползваните продукти

Базисната идея на диетата я прави приложима за най-проблемния сегмент желаещи да отслабнат – тези, които имат да махнат над 20 кг. На тях бързите диети не влияят достатъчно, а психиката и здравето не издържат на продължителни лишения.

Демир бозан билки против акне

Диетата не е и затормозяваща – не се броят калории, не се изчисляват твърде стриктно грамажи. Достатъчно е да се схване принципът й, за да я изпълним правилно.

Защо е тази мания по диетата?

90 дневна диета снимки

Снимки с резултати преди и след 90-дневната диета се разпространяват из български и руски форуми. Имената не цитираме, защото са тайна!

„Здравейте, докторе. Реално ли е да се отслабне с 10-20 кг за 90 дни?

Страхувам се, че не е възможно.

Страхувам се, че ако стане, ще се разболея“.

Ето какви въпроси задават незапознатите с диетата. Отговорите са: да, реално е. И не, няма да се разболеете. Тези отговори обясняват защо диетата е толкова харесвана и се следва от стотици хиляди жени, може би от милиони.

„Момичета, издържах докрай! Днес ми е 89-я ден и мога да кажа – тази диета РАБОТИ! Отслабнах с 8 кг и сега съм 51 кг. Уверена съм, че ако имах повече излишни кила, щях да съм ги свалила досега. Но по мен е имало само 8 кг тлъстини и течности. Цялата ми мас изчезна. Съветвам ви да не гладувате, да не се насилвате, да не се мъчите с моно диети, да не се лишавате, да не се тормозите. Има нормален начин да сме здрави и красиви и това е 90-дневната. Желая на всички успех!“

Чудесен отзив, нали? Напълно истински, напълно реален. Едва ли ще се съмняваме, ако видим, че такива отзиви дават десетки и стотици жени в интернет. И най-интересното – няма отрицателни мнения.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как действа при отслабване?

При краткотрайните диети отначало бързо се сваля от теглото, а след това започва компенсаторното връщане – тялото се стреми да възстанови предишната си равновесна точка. То би могло да бъде приучено към нова равновесна точка, но за това се иска време, а при бързите диети такова няма.

Колкото повече килограми падат, толкова повече след това се връщат. Нерядко добавката надхвърля сваленото, защото тялото ни е в спасителен режим и бърза да се запаси срещу следващи евентуални епизоди на глад.

Нямаме съмнение, че с бързите и крайни диети се сваля бързо и категорично. Колко е хубаво да се вталяваш пред собствените си очи – видимо и забележимо. Но уви, страдат и здравето, и психиката.

А как работи 90-дневната?

02 90 дневна диета снимки

Още един доста впечатляващ резултат от 90-дневната диета на снимка.

Базата е разумно съчетаване на храните и премахване само на най-големите вредности. Малко коригираме начина на готвене – не пържим, а варим, не панираме, а задушаваме. Малко коригираме порциите – намаляваме с около 30% обемите, с които сме свикнали, а по-нататък естествено ще паднем на 50%. Повече от това не е и нужно. Разпределяме храните по състав и помагаме на тялото да се самооздрави.

В резултат се хармонизират всички обменни процеси, оздравява се работата на храносмил. органи, всичко започва да работи гладко и без сривове. Мастните слоеве вече вършат все по-малко работа на организма и той се настройва да ги редуцира.

Крайният резултат е, че тялото само премахва запасите, т.к. вижда, че няма необходимост от тях.

От друга страна редуването на храни с различен състав и с различна калоричност, е пречка за тялото да привикне към определен тип хранене и да си изработи навици. Процесът на отслабване не се забавя, не се възпира.

Конкретни резултати

Диетата е авторска – словенките Бреда и Мойца, специалисти по диететика, подхождат научно и като жени. Ограниченията са минимални, а конкретният резултат – 15 – 25 кг по-малко, само за 90 дни.

Мнения на диетолози и лекари

Човешката цивилизация винаги се е държала здраво за традициите в храненето. Революции в този сектор почти не са възможни. Подсъзнателно ни е залегнало, че ограничаването в храната е равнозначно на глад, а оттам – на смърт. Диетите винаги са се поставяли в опозиция на здравето.

От тази гледна точка разбираме защо отзивите за системата на словенките са нееднозначни. Сред диетолозите разделното хранене намира много привърженици и много противници. Нищо че дава видими резултати. Спорът е доколко е здравословно и безопасно.

резултати от 90-дневната диета

Редица експерти отхвърлят разделянето на храните, както и безмесното хранене и други извън традицията

Защо има негативни мнения?

Първо, разделният прием на храни не е естествен, той противоречи на базисната идея в природата. Всички храни естествено съчетават в себе си въглехидрати, протеини и мазнини. Почти няма продукти, които да не съдържат някоя от базисните съставки. Затова разделянето им изглежда изкуствено, неестествено.

Второ, количеството приемана храна все пак се редуцира. А специалистите винаги са подозрителни към този момент – колко ще се редуцира, дали няма да се изпадне в крайности…

За да сме напълно обективни, ще кажем, че повечето диетолози отхвърлят разделното хранене като противоречие на съвременните разбирания за физиологично съответстващо хранене и храносмилане.

Изтъква се, че стомахът е проектиран от природата да работи при смесване на храните, а не с отделни вещества. Ред аминокиселини, съдържащи се в животинските и растителните протеини, се усвояват от тялото само в определени съотношения.

Така при недостига на някоя аминокиселина, се влошава усвояването и на останалите. Редица учени твърдят, че разделното хранене не отчита адаптивността на човека към смесеното хранене, възниквало в процеса на еволюция.

Лекарите също смятат разделното хранене само модна диета, с която не трябва да се злоупотребява продължително време.

003934 90 дневна диета снимки

Още една снимка преди и след 90-дневната диета. Зашеметяващ резултат!

Мнения на спазвали диетата

За разлика от специалистите, изпробвалите диетата са на почти 100% ЗА нея и защитават нейната ефикасност. Прехвърляйки мнения, трупали се по форумите повече от десетилетие, не намираме някой да се е оплакал от болест заради тази диета или друг, който да е недоволен, че нищо не е свалил.

Реални хора описват реалния си опит от съприкосновението с диетата и дават кураж на следващите да опитат.

 • Мария, 48 г.: Тежах 87 кг, бях направо тлъста, без извинение – топка с обиколка 60 см. А височината ми е само 156 см. Нормално би трябвало да съм 42 кг, защото костите ми са тънки. Направих един цял цикъл на 90-дневната и свалих точно 20 кг. Голямо постижение, доволна съм. При това със съвсем малко физическо натоварване. Говорих с лекаря ми, на моята възраст не можело да се очаква повече. Но ми разреши да продължа да се храня в същия стил.
 • Валерия, 38 г.: Отначало ми беше трудно. Четох мнения колко леко, колко приятно е, но не беше така при мен. В деня за боб ми се яде месо или в сладкия ден ми е тежко и искам само фреш. Колежките предположиха, че наближавам менопаузата. А аз подсъзнателно се саботирах да не отслабна. Но с всичко се свиква. Помогна ми да спра да мисля какво ще ям.
 • Пламена, 19 г.: Срам ме е да пиша колко килограми имах за сваляне. Стегнах се заради бала. Пробвах протеиновата, житния режим и на кисело мляко – не стана. Знаех за 90-дневната, но не се решавах – много дълга ми се виждаше. Добре, че все пак я направих. Роклята ми за бала е супер и ми стои добре. Въпросът е да удържа, затова не съм спряла диетата, за ужас на майка ми.

Галя Кирилова: Не съм имала проблеми като дете – ядях си, каквото искам, и си бях супер. Миналата година започнах в денонощен – нощни смени, стрес, ревизии. Почти без почивка, има голямо текучество. И аз исках да напусна, но се страхувах. За година надебелях с 20 кг. В един момент разбрах, че ако не направя нещо, ще съм пълен провал. Нещото беше 90-дневната. За три месеца свалих всичко, качено от тъпата работа. Диетата и ходене пеш. Това е режимът!

Розалина П.: Взех една 250-грамова чаша и започнах. Колкото се събере в нея – толкова ям. Нося я в мен навсякъде и меря. Даже и в Макдоналдс бих я извадила, но там не ям, защото не пасва на диетата ми. Добре, че стомахът бързо се сви. Всеки казва – лесна диета. Не е лесна, в началото е голям глад и постоянно ми беше лакомо. Но се свиква.

таблици на храните, разрешени храни, забранени храни

Рибата, с която най-хубаво се топи тегло

 1. Анастасия, 25 г.: Всички устояват на 90-дневната, аз не мога. Абсурдно ми е да ям месо и животински, и много еднообразно ми се получи. Не свалих като приятелките ми. Това си е диета за месоядни.
 2. Ваня Панина: След кърменето стоях 2 месеца на плодове и не свалих, колкото трябваше. 23 кила продължаваха да ми тежат. Благодаря ви, момичета, че ми отворихте очите. Ям и е супер, имам още 6 кг.
 3. Таня, 29 г.: Завиждам ви, че сваляте толкова. Аз вече два месеца карам 90-дневната и съм само минус 5 кг. Спазвам схемата, тичам вечер, уж трябвало търпение, но много бавно става. Целта ми е още 3 до 45 кг.

Не сме избирали само положителни отзиви. Отзивите за режима на словенките са предимно положителни. Във форумите се разменят рецепти. Първоначалната рецептура, дадена в книгата, вече е удвоена и утроена на местна почва.

Има ли вреди от диетата?

90 ДД има недостатъци.

На първо място – тя не е за всеки, има си достатъчно противопоказания.

Второ, не е съвместима със сериозни физически натоварвания. Не става за хора на тежкия труд и за активно спортуващи. Професионалните спортисти категорично са извън подходящия контингент. Любителите на фитнеса също няма да останат доволни, защото протеинът и въглехидратите постъпват в организма по веднъж на четири дни, което противоречи на целите за трупане и оформяне на мускулна маса.

Съществен недостатък е продължителността на методиката. Въздържание за три месеца не е никак малко. Винаги се случва да има празник, пътуване, почивка или друго събитие, радостта от което се помрачава от хранителните рестрикции.

Още един минус е грижата за приготвяне на подходяща храна. Да се готви всеки ден нещо различно е достатъчно затормозяващо за съвременната активна жена. И като сложим трудността да се пригоди към режима готова храна…

Противопоказания за диетата

 • Захарен диабет;
 • Повишено ниво на холестерол в кръвта;
 • Хипертония, болести на съдовете и сърцето;
 • Болести на бъбреците, ч. дроб, отделителната, ендокринната с-ми;
 • Психични разстройства, болести на нервна с-ма;
 • Патологии на храносмил. органи, нарушено изхождане;
 • Професионално спортуване;
 • Професионално упражняване на танци, йога и др. активности;
 • Детска, младежка и старческа възраст;
 • Алергия към основни храни в режима;
 • Бременност и лактация;
 • Възстановяване след травми, операции и тежки болести;
 • Активни заболявания, рецидив на хронични.

  резултати от 90-дневната диета

  С такива ястия може да се продължи и след режима. На сн.: пълнени домати

Достойнства на 90 ДД

 • Премахват се трайно вредни и неправилни хранителни навици;
 • Привиква се към хранителен режим и подбор на добра и прясна храна;
 • Привиква се към готвена и домашна храна;
 • Осигурява се почивка на стомаха, обемът му се свива до нормални размери;
 • Тялото се насища с намалени порции, премахва се навика за преяждане
 • Метаболизмът се довежда до работа на предела, което подпомага поддържането на тегло в здравословни рамки;
 • Диетата не изисква прием на допълнително витамини, био добавки, минерали;
 • Режимът е създаден в рамките на европейската кухня и с лекота се спазва от европейци;
 • Не е скъп, изпълнява се с наличното в магазините, може да се подсигури изцяло с местно производство;
 • Може да се изпълнява през всеки сезон;
 • Лесно се адаптира към семейно готвене и хранене, няма необходимост да се готви отделно;
 • Трикратното хранене с лекота се вписва в режима на работещите хора;
 • Има възможно да се адаптира към празници, излизане на ресторант;
 • Менюто е разнообразно и интересно, балансирано и рискът от срив на диетата е нисък;
 • Позволява по малко подправки, сладки неща, тестено, хляб, дори алкохол;
 • Поради цикличността организмът не се адаптира и свалянето на излишната маса върви със стабилно темпо до края;
 • За времето на диетата могат да се свалят до 25 кг излишна маса, но точният резултат е зависим от генетични, физиологични и здравословни особености на конкретния човек. От значение е още изходното тегло, старанието и стила на живот;
 • Теглото постепенно се топи без последствия за здравето и кожата. Не се получават разтягания, стрии, целулит, увиснали и сбръчкани участъци и т.н.;
 • Диетата може да се прилага като пожизнен план за хранене;
 • Може да се адаптира към умерено спортуване.

Как се излиза от диетата?

За да се приключи по идеалния начин 90-дневната, без проваляне на резултата заради преяждане или бързо завръщане към старите навици, от ключово значение е изходът към обща храна. Мнозина се връщат към обичайния си начин на живот.

Някои съвети в помощ на приключилите диетата:

 • На закуска пийте вода с оцет и мед и продължете да закусвате с плод;
 • Увеличавайте калоричността на отделните хранения бавно, порциите – също;
 • Смесването на храните трябва да става постепенно – всеки ден с по един вид храна;
 • Ако е възможно, задръжте за по-дълго принципа на разделното хранене и не смесвайте протеини с въглехидрати;
 • Задръжте и изработения график и стил на хранене;
 • Следете за калоричността на ястията и не преяждайте;
 • В първите седмици не се нахвърляйте на сладко, пържено, панирано;
 • Не спирайте да пиете достатъчно течности, те са залог за запазване на ускорения обмен на вещества;
 • Веднъж седмично се разтоварвайте с по-течни или витаминни храни и понижена калоричност;
 • Запазете навика да се храните леко преди сън.

Ако спазвате повечето от тези съвети, ще запазите позитивната тенденция да не се трупат запаси по тялото, а излишното да се извежда.

Диетата може да се „извърти“ пак след половин година. Има ускорен вариант за 15 дни, чието периодично изпълнение ни поддържа във форма.

Други диети

90 ДД е вариация на прочутото разделно хранене. Ако се интересувате какво представлява оригиналът, ТУК: Системата с обяснения, таблици и разчети.

Чистите монодиети са друг вариант, сред тях по-известна е Системата на Ваня Червенкова. 

Още интересни възможности: Хранене според кръвната група, Алкална диета, Режим на елда.

Да се върнем към 90-дневната. Ако все пак сте избрали нея, ето и разрешените храни със схеми и разчети ТУК:

90 дневна диета. Таблица, грамажи календар и приложение

Помагаме още с меню по дни ТУК:

90 дневна диета. Примерно меню ден по ден. Рецепти, таблица и работещи принципи

В оригиналната книга на словенките има много рецепти, но не всяка е достатъчно адекватна към нашите вкусове. Какво да сготвим – интересни, нетрадиционни и все пак по наш вкус ястия ТУК:

90 дневна диета. Грамажи и работещи рецепти

Още интересни детайли и полезна информация ТУК: Подробни таблици на храните за 90 ДД 

Споделяме и едно хубаво видео за принципът на разделянето на храните:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.