Детралекс (detralex) като гел за мазане + мнения. Троксевазин по-добър ли е?

Как се използва Детралекс като гел за мазане? Какви недостатъци и плюсове има (мнения). Кои заместители са по-добри? Например какви са отзивите за Троксевазин, Ентан и Флебодия?

Още в текста: Действие на лекарството детралекс. Прием, продължителност и дозировка. Като гел (крем). При разширени (варикозни) вени. Аналог: Флебодия или детралекс? Троксевазин. Диокет. Диосмин. При хемороиди + схема. На таблетки: 500 и 60 mg. Листовка: Какво не забелязваме в нея? Цена. Отзиви на лекари, мнения и коментари. С алкохол. Състав, съдържание. Странични ефекти и противопоказания.

Детралекс (detralex) е сред най-често изписваните лекарства при проблеми с разширените вени. Състояние, от което страдат много хора, най-често заради заседналия начин на живот и липсата на подходящ хранителен режим.

Медикаментът действа ефикасно върху венозния тонус като повишава устойчивостта на кръвоносните съдове и укрепва цялостното им състояние. Освен това той доказано заздравява раничките по вените след редовен прием.

Лекарството се изписва и в начални стадии на проблеми с краката като отоци, чувство на тежест и силна умора. Използва се дори и за лечение на хемороиди.

Въпреки наличието на други подобни препарати в аптечната мрежа, Детралекс няма аналог благодарение на натуралните екстракти в състава си, които го правят подходящ за употреба дори и от бременни. Които, както добре знаем, страдат доста често именно от разширени вени, отоци в краката и хемороиди, причинени най-вече от промяната в теглото.

Поради големият интерес към медикамента, от Zdrave.org събрахме отговорите на всички въпроси, които вълнуват пациентите: как се приема Детралекс, какъв е начинът му на действие, по каква схема трябва да се пие, кога да внимаваме с употребата му, кои са аналозите му в аптечната мрежа.

Действие на лекарството детралекс

детралекс цена

Цената на Детралекс варира в зависимост от опаковката

Детралекс действа върху венозната система в тялото на човек като благодарение на активните съставки в него подобрява работата и състоянието на кръвоносните съдове. Медикаментът не само ускорява оздравителните процеси на вените, но й ги предпазва от бъдещи проблеми, тъй като заздравява стените им.

Имайте предвид, че действието на Детралекс е с натрупване. Това означава, че не бива да очаквате лекарството да подейства незабавно, нужно е да го използвате редовно в продължение на минимум няколко месеца според предписанието.

Прием, продължителност и дозировка

Детралекс се предлага под формата на таблетки, които се приемат според начина на предписание на лекуващия ви лекар.

“Фигурин

Обичайната доза е по две таблетки на ден – по една на обяд и на вечеря по време на ядене. Това е дозировката за приема на лекарството в случаите на венозна недостатъчност.

Ако таблетките Детралекс са предписани за лечение на хемороиди, трябва да пиете по шест таблетки на ден в продължение на четири дена, след което в продължение на още три дена да промените приема на четири таблетки.

Те се вземат винаги по време на хранене.

Като гел (крем) за мазане

Детралекс се предлага в аптечната мрежа само под формата на таблетки, за вътрешен прием за лечение на хемороиди и разширени вени.

По преценка на лекуващия лекар, действието му може да бъде подсилено в комбинация с медикамент за външно третиране на разширени вени като различни гелове и кремове.

При разширени (варикозни) вени

при разширени (варикозни) вени

Детралекс е незаменим при разширени (варикозни) вени

Детралекс е незаменим при разширени (варикозни) вени. Детралекс се използва основно за лечение на разширени (варикозни) вени. Това е изначалното предназначение на медикамента, който може да бъде приеман и без лекарско предписание. Обичайната му дозировка е по две хапчета дневно като ефектът му се забелязва след продължителен редовен прием, който трябва да е в продължение на поне два-три месеца.

Предимствата на Детралекс са най-вече в уникалния му състав, който не само оздравява варикозните вени, но също така укрепва стените им като възпрепятства последващи подобни състояния.

Той спомага за регенерирането на венозната система и в същото време оказва благотворно въздействие върху действието на венозните клапи.

За да ускорите оздравителния процес, е добре да комбинирате приема на Детралекс с кремове и гелове за външно приложение върху засегнатите места.

Най-важните фактори за справя с разширените вени обаче си остават здравословното хранене, поддържането на разумно тегло и разбира се, редовните физически упражнения. За разширени вени можете да пробвате и лечение със зелеви листа, много е ефективно!

Аналог: Флебодия или детралекс?

Флебодия е аналогът на Детралекс. Въпрос на потребителски избор е на кой от двата медикамента ще се спрете. Цената на Флебодия е малко по-висока от тази на Детралекс, но като цяло двата медикамента са идентични. (Това твърдение е спорно, тъй като ако сравним цената на месечния курс на лечение, сметките може да излязат други – благодарим на Петър Стойчев за уместната забележка в коментарите!)

Все пак, повечето потребители разкриват, че предпочитанията им са към Детралекс, тъй като действието му е по-ефикасно от това на Флебодия. Това твърдение няма научна стойност и се основава на бърз преглед на мненията, публикувани в различни форуми.

Ентан

Ентан е много препоръчвано хапче при разширени вени, предлагат го на капсули за по-бързо усвояване. То заздравява ефективно кръвоносните съдове не само на краката, но дори и в очите, също така подобрява кръвообращението. Допълнително ще ви изпишат и някакъв крем, вероятно розов, но това трябва да го реши лекарят. Действието е бавно, но ефикасно, защото синкавите петна от разширените вени постепенно започват да изчезват. Лекарството е на голяма почит сред пациентите, защото работи.

Троксевазин

Троксевазин също е сред аналозите на Детралекс. Медикаментът се прилага на капсули и под формата на гел като е въпрос на личен избор кое от двете лекарства ще предпочетете. От значение е и начинът, по който организмът ви реагира на медикаментите.

За да постигнете още по-добър ефект, можете да комбинирате таблетките Детралекс или капсулите Троксевазин с гела. Имайте предвид, че препаратът не бива да се прилага при наличието на обриви, екземи и отворени рани по кожата.

Диокет

Диокет

Диокет е сред аналозите на Детралекс

Диокет също е лекарство, което се прилага при лечението не само на разширени вени, но и на хемороиди. Като цена Диокет е съвсем малко по-скъп от Детралекс, но има един основен недостатък – не може да се употребява от бременни.

Докато Детралекс, благодарение на екстракта от червено грозде, който се съдържа в него, може да се употребява от жени, които очакват дете. Разбира се, с изричната уговорка, че приемът на медикамента се случва за кратко време и е под строг лекарски надзор.

Диосмин

Диосмин е хранителна добавка, която се прилага при проблеми с долните крайници и вените им като отоци, тежест, разширени вени. Добавката подобрява циркулацията на кръвта и може да се приема без лекарско предписание.

Сам по себе си Диосмин укрепва стените на кръвоносните съдове, но няма особен ефект, ако става въпрос за тежка форма на варикозни вени.

В тази ситуация е добре добавката да бъде комбинирана с медикамент като Детралекс или някой от аналозите му.

При хемороиди + схема

Както вече споменахме, Детралекс се предписва при лечение както на разширени вени, така и при хемороиди, особено когато става въпрос за обострено състояние.

Можете да го пиете и без лекарско предписание като следвате указанията от листовката, а именно – по шест таблетки на ден, в продължение на четири дена, след което се продължава приемът още три дена, по четири таблетки на ден.

Важно е да се отбележи, че лекарството се приема задължително по време на ядене. Ако Детралекс ви е бил изписан от лекар, спазвайте неговите предписания за приема не медикамента.

Таблетките действат укрепващо не само на кръвоносните съдове, но и на тъканите край тях, в което всъщност се корени и лечебното им действие при хемороиди. Тъй като имат свойството да намалят отока.

За по-голяма ефикасност можете да комбинирате Детралекс с продукти за външно приложение, а също и така със специални облекчаващи билкови вани.

Обичайната продължителност на лечението на хемороиди с Детралекс е около 10 дена. Ако след изминаването на този период от време не забелязвате подобрение в състоянието си, е нужно да се консултирате с лекар, който да назначи друг тип лечение.

Крем за прибиране на хемороиди. Долопрокт или Проктогливенол?

На таблетки: 500 и 60 mg

Детралекс се предлага на таблетки от 500 мг като стандартната опаковка съдържа 30, 60 или 90 таблетки.

Таблетките са филмирани, а изборът на опаковка се определя от нужното лечение и неговата продължителност.

Листовка: Какво не забелязваме в нея?

Както всеки един медикамент, Детралекс не бива да бъде приеман безогледно, въпреки, че може да се приема и без лекарско предписание.

В листовката на медикамента са описани както действието му, така и случаите, в които трябва да внимаваме с приема му. И все пак има някои неща, които доста често пропускаме, затова решихме да им обърнем специално внимание.

На първо място е продължителността на лечението. Ако страдате хемороиди и до две седмици от приема на Детралекс не забележите подобрение в състоянието си, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Ако използвате медикамента за справяне с разширените вени, имайте предвид, че за да бъде лечението успешно, само пиенето на таблетките не е достатъчно. Нужно е то да бъде комбинирано с избягването на слънчевата светлина, а също и твърде дългото стоене прави. При сядане пък не кръстосвайте краката си.

Освен това в лекарството се съдържа глицерол, който, в твърде високи дози, може да доведе до разстройство, диария и болки в главата.

Цена

Цената на Детралекс е около 20 лева за най-разпространената опаковка – 30 таблетки по 500 мг. По-голямата опаковка – от 60 таблетки, е с около 15 лева по-скъпа – между 34 и 36 лева в аптечната мрежа, а най-голямата – от 90 таблетки, е малко над 50 лева.

Изборът на опаковка се определя от нужната продължителност на лечението.

Отзиви на лекари, мнения и коментари

Лекари и пациенти се обединяват около мнението, че Детралекс действително помага, но за целта е нужен редовен, продължителен прием. Някои пациенти се хвалят, че са усетили подобрението още на 4-5 ден от началото на приема, други твърдят, че е трябвало да пият таблетките в продължение на седмици, за да се забележи промяната.

Специалистите са категорични, че е нужно Детралекс да се пие минимум два-три месеца, за да има ефект от него, след което да се направи почивка и отново да се повтори приема му според указанията на листовката.

Има пациенти, които се хвалят, че заради работата си са постоянно на крак и единствено този медикамент им помага да се справят с болезнените отоци и варикозни вени.

“По цял ден съм на крак, пия Детралекс вече 4-5 години с паузи и нямам никакви проблеми, нито отоци, нито болки”, пише в медицински форум мъж на 35 години, представил се като Владо.

Някои потребители се оплакват, че са получили силни болки в стомаха вследствие на приема на Детралекс, а други се съмняват, че са качили килограми вследствие на употребата му. Като цяло обаче коментарите са, че медикаментът наистина помага, тъй като действа вътрешно и затваря раничките по вените, като укрепва цялостната им структура.

С алкохол

Няма категорична забрана за употребата на алкохол по време на приема на Детралекс, но все пак не забравяйте, че става въпрос за медикамент и като при всяко едно лекарство, е много възможно спиртните напитки да се отразят на действието му.

Още повече, че и Детралекс, и алкохолът товарят черния дроб, затова не е добра идея да се комбинират.

Освен това медикаментът лекува хемороиди и разширени вени – все състояния, при които се препоръчва спазването на хранителен режим, който изключва употребата на алкохол, за да се укрепят кръвоносните съдове.

Състав, съдържание

Детралекс е медикамент от групата на венотониците и вазопротекторите. В състава му влиза основно флавоноидна фракция и още няколко съставки като желатин, глицерол, натриев гликолат, жълт и червен железен оксид, макрогол и други.

Тайната на медикамента се крие в естествените растителни съставки, сред които е и екстрактът от червено грозде. Именно те позволяват Детралекс да бъде приеман и по време на бременност, макар и за ограничен период от време.

Тъй като, както пациентите са добре запознати, хемороидите и разширените вени са сред най-честите оплаквания при бременните жени.

Странични ефекти и противопоказания

Както всяко едно лекарство, Детралекс може да предизвика нежелани странични ефекти у пациента. Също така съществуват и ситуации, в които е желателно да се избягва приема на лекарството.

Това е наложително в случаите, в които имате установена алергия към някой от съставните компоненти на лекарството. Също така, ако сте кърмачка, тъй като медикаментът преминава и в кърмата и може да се предаде на бебето от майка му.

Страничните ефекти от приема на лекарството рядко са тежки, но създават дискомфорт у пациента и ако не преминават, е добре да се преустанови приемът на Детралекс и да се потърси алтернативно лечение с някой от аналогичните му препарати, които разгледахме малко по-нагоре в темата.

Сред най-неприятните странични ефекти на лекарството е фактът, че то дразни стомаха и доста често може да предизвика гадене и повръщане, придружени с остри болки в корема и дори диария.

В някои много редки случаи е установено, че тези неразположения могат да преминат в колит.

Главоболието и замайването са сред по-рядко срещаните странични ефекти, предизвикани от приема на медикамента. Възможно е те да преминат след ден-два, но ако това не се случи, се консултирайте с лекар, който да прецени дали да прекрати лечението, ако сметне за нужно.

Възможно е пациентът да развие алергия към някоя от съставките на Детралекс. Като симптомите за това са отоци на цялото лице или на отделни части от него – устните или клепачите.

В някои по-тежки случаи може да се стигне дори до подуване на езика и гърлото, което да застраши живота на човек, тъй като затруднява дишането му. В тези случаи алергичната реакция представлява реална опасност и е нужно незабавно да потърсите лекарска помощ.

Вижте и ТОВА: Как и колко време се пие Детралекс за хемороиди и какви странични ефекти има + мнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

10 коментара по “Детралекс (detralex) като гел за мазане + мнения. Троксевазин по-добър ли е?

 1. 1 Детралекс лекарство ли е , хранителна добавка или нещо друго,което не е обяснено!
  2.Н е е одобрено въобще от ema.europa.eu/ema/
  3. През 2013 година бе отказана регистрация на италианска фирма, поради недостатъчни клинични изследвания с положителен ефект.Това го публикува ЕМА-Европейската Агенция по Лекарствата
  4. НЕ е известно защо българската изпълнителна агенция по лекарствата го е регистрирала на 13 септ 2015 година като флавоноидна фракция, а не като лекарствен продукт – както се отбелязва за всички регистрирани ЛЕКАРСТВА

  • Много интересен въпрос за популярния детралекс! Благодарим ви! Ще се опитаме да намерим хубав и достоверен отговор.

 2. Започнах лечение с Детралекс 500 заради венозни проблеми. Но честно казано съм обезсърчен от запитването на Илия Илиев и посочената от него информация за отказ на регистрация. При това е смущаващо, че няма ваш публичен отговор.
  В този смисъл имам въпрос:
  Какви са основанията това лекарство да бъде допуснато до нашия пазар на медикаменти?
  Надявам се, че няма да има вредни последици при мен, защото…

 3. Изписаха ми Детралекс за лечение на хемороид. Предизвика ми КОЛИТ! Колитът е възпалително заболяване на червата. Нелечимо. Сега постоянно внимавам какво ям и понякога пак получавам ужасни кризи с диария.
  Не го препоръчвам на никого!

 4. Изписаха ми Детралекс.Трети ден прием по схема 3 по 2..се оказах пациент на спешна помощ за 1 ден 2пъти в интервал от 4часа.Веднъж на адрес…вторият път директно в шокова зала.Изтръпване на ръцете подуване и изкривяване на устата…невъзможност за говорене.Свръх Учестен пулс и много тежко дишане.Не го препоръчвам на никого.

 5. На мен пък ми действа много добре. Пия го вече месец и половина и смятам да го пия до края на лятото.

 6. Zdrave.org, относно информацията, която споделяте (Цената на Флебодия е малко по-висока от тази на Детралекс, но като цяло двата медикамента са идентични.) Е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНА – когато се сравняват цени на лекарства, се сравнява цената на месечния курс на лечение. При опаковка от 30 таблетки, при Флебодия е 1 таблетка дневно, а при Детралекс е 2 таблетки дневно!!! Много моля, споделяйте само достоверна информация.

 7. Zdrave.org, относно информацията, която споделяте (Все пак, повечето потребители разкриват, че предпочитанията им са към Детралекс, тъй като действието му е по-ефикасно от това на Флебодия.) ОТНОВО Е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНА!!! Когато се говори за ефикасност, всичко е много субективно! Кой е по-ефективен може само да се докаже, чрез клинични проучвания, като единствен достоверен източник.

 8. Благодарим ви, г-н Стойчев, за уместните забележки! Нанесохме нужните уточнения в текста за Детралекс и Флебодия.

 9. Докато пиех Детралекс имах сърцебиене и пулс 120-140,след като го спрях пулсът ми се нормализира.Не го препоръчвам.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *