Позитивна психология: Перфекционизъм като болест, вреди на здравето!

Перфекционизмът е болест, смятат специалистите по позитивна психология.

„Стремежът към отлични резултати ни мотивира, стремежът към перфектни резултати ни деморализира“, казва Хариет Брейкър

Перфекционизмът е един от най-големите врагове на щастливия човек, смятат психолозите. Стремежът към перфекционизъм няма да ни донесе нищо друго освен раздразнение. И тъй като всеки от нас е съвършено несъвършен, то колкото по-рано го разберем, толкова по-добре ще се чувстваме.
Стремете се към постигането на целите си, но без да изпадате в крайности
Защо да се стремим към нещо недостижимо? Това не означава да зарязваме мечтите си, а да не преследваме непостижимото.
Как да прекъснете порочния кръг на перфекционизма?

1. Спрете да се състезавате постоянно – вместо да живеете в постоянно съревнование с околните, опитайте се да се обградите с хора, с които се подкрепяте взаимно, дори и да става въпрос за конкуренция.

Механизми и характеристика на емоциите и чувствата

2. Направете преоценка на очакванията си – помислете, дали целите, които сте си поставили да реалистични; дали не искате прекалено много от себе си; ако е така просто направете реална преоценка да това, което се изисква от вас. Да не успеете да изпълните всички цели не означава, че сте се провалили, а просто, че имате нужда от промяна на гледната точка.

3. Променете модела си на мислене – мислене от типа на „всичко или нищо“ не върши работа, освен ако не сте мазохисти. Нищо не е само черно или само бяло – само ако нещата не са се случили точно, както сте ги планирани, не означава, че не сте добри в работата си, не сте добра майка или не можете да се справите.

4. Записвайте си миналите грешки и си правете изводи – много малко хора имат време да се замислят за миналите си грешки, но не престават да се обвиняват за тях. А защо вместо да се самобичувате, не си направите съответните изводи, така че да превърнете грешките в още един урок от училището на живота.

perfectionism
В крайна сметка никой не може да бъде перфектен

5. Да сте уязвими не е признак на слабост – типичният перфекционист никога не показва, че нещо го безпокои дори и вътрешно да не може да си намери място. Но това е грешен модел на поведение. Всеки има лоши дни и в това няма нищо срамно или неприемливо. Когато се чувствате несигурни поговорете с близък приятел или роднина, намерете начин да погледнете на нещата от друг ъгъл.

В крайна сметка никой не може да бъде перфектен и колкото и банално да звучи това, тези, които се стремят към перфекционизъм обикновено са много по-нещастни от онези съвсем не перфектни, които успяват да се радват на живота.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.