Болки в гърба и плешката. Вляво и отдясно. При вдишване. Какво да правим?

♠ Болки в гърба и плешката ♠ Отдясно и в дясната плешка ♠ В гръбнака ♠ Вляво на гърба ♠ В горната част ♠ При вдишване ♠ Болки в гърдите и гърба ♠ Гръб + гръдна кост или лопатка ♠ Гръб + стомах ♠ В мускулите

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ При бременни ♠ Лечение ♠ Лекарства имена и цени ♠ Ортопедични с-ва ♠ Упражнения

Гърбът се състои от мускули, кости, връзки, нерви, сухожилия и кръв. съдове.

Огромна е вероятността нещо в тази зона да заболее. Ключов е гръбначният стълб. Освен че пази гръбначния ни мозък, той ни държи изправени на два крака. И именно затова подлежи на повреди по-често от други структури в тялото.

Когато ни заболи гърбът, няма как да вземем „хапче за гръб“ и да се оправим. Можем да си помогнем, само ако разберем какво се е „повредило“.

Ще разгледаме типичните локации на болката и възможните причини (заболявания), за които те сигнализират.

Болка в горната част на гърба и плешката

Раменен пояс – ляво и дясно, и ръка (болка в лопатката на гърба)

Симптоми: болезнеността се явява внезапно, обичайно сутрин при събуждане. Не се свързва с определено движение или инцидент. Локализира се едностранно – в едната плешка, рамото и евентуално в долната част на врата от съответната страна.

Усеща се като натискане и дърпане – не в костите, а в мускулите и раменната става. Сякаш връзките са се скъсили и придърпват рамото нагоре. По правило такава болка се придвижва и към ръката, като тя може да боли, да изтръпва или да се усеща мравучкане.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Болката в гърба е белег за повече от 30 болести, вижте кои

Болезнеността понякога е обща и се простира чак до пръстите, но понякога има и по-ярко изразени точки – на около 3 пръста от раменната става в посока подмишницата и ръката (сложете три пръста до най-издадената част на рамото в двете посоки и проверете). Понякога се чувства слабост в мускулите. Пациентът казва, че няма сила да вдигне ръка. Намалява се способността за точен захват.

“Фигурин

Главата и ръката от болезнената страна принудително се обездвижват, защото при най-малко движение провокират болка (разтягат корените на нервните стволове).

Възможни причини: проблемът е в гърба, а не в ръката. Но пациентът не може да го усети, защото болката в ръката (като следствие) е по-интензивна и заглушава усещанията в гърба. Касае се за патология на нервния сплит в раменната част (плексус – връзка на няколко нерва). Видове:

Причините, които водят до подобни изменения са доста разнообразни. Ще ги обобщим така:

Заболяване причина вид
Общо инфекции грип, ангина и други от вирусен характер
Общо интоксикации отравяне, имунизации, противотетусна ваксина
Локално остеохондроза дегенеративни промени, костни шипове, коренчев синдром (миелопатия)
Локално дискова херния при изменения на шийни до първи и гръдни до първи прешлен
Инциденти наранявания, разтежение в нервен сплит, луксация
Злокачествени туморни процеси например белодробно онкозаболяване във върхов отдел
Плексит и радикулит

Притискането и дразненето на нерва причинява възпаление, а по-нататък нарушава захранването на тъканите. Ако увреждането е в коренчетата на нервите, където излизат от гръбн. мозък, се нарича радикулит. Ако се засегне нервният възел – плексит, при нервите от периферията – неврит. С полиневрит се означава засягането на множество нервни пътища. Разграничаването на заболяванията се извършва чрез  електромио- и  неврография.

Остеохондроза

Дегенеративно изменение на хрущялните тъкани в ставите, провокирано от различни причини. В гръбначн. стълб се смачкват хрущялните „подложки“ между прешлените, причиняващо локални травми и засягащо близките нерви.

Диагностика: чрез снемане на анамнезата се изолират факторите инфекция, интоксикация и травматизъм. Локалните изменения по гръбнака и прешлените  се установяват с рентгенография. Основните версии, които се проверяват са: стеснение на междупрешленните междини (остеохондроза) или излив  на меката част от междупрешленните дискове (херния). При липса на подобни показания се проверява за механично притискане на нервите (туморни образувания).

Най-пълна картина дава ядрено-магнитната томография. При миелопатия например тя е по-информативна от компютърната томография, която е за предпочитане при предполагаеми костни увреди (примерно при травма). Полезна може да се окаже и електромиографията, която позволява да се оцени нервната проводимост.

Как да си помогнем: срещу възпалението се вземат нестероидни противовъзпални, комбинирани с витамин В комплекс или Невробекс. Дозировката е според предписанието. В същото време се приема и медикамент за успокояване на болката. Показани са локални средства (крем, гел, унгвент), които обикновено имат противовъзпалителна и обезболяваща компонента. При леки случаи стига третирането с локални средства. При тежки случаи или липса на очаквания ефект се прилагат кортикостероиди.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За част от заболяванията (като дисковата херния) се прилага хирургия.

С какво можем да объркаме

(Заболявания със сходен симптом)

Има и други заболявания, които резонират в гърба. Локацията на болката в плешките да се разграничава от болка малко по-ниско – приблизително под ребрата.

Болка в дясната плешка (под нея) – тя насочва към заболявания на вътрешни органи – жлъчка, стомах, бял дроб, бъбреци (черен дроб боли под ребрата, но отпред). Те се установяват със съответните консултации и изследвания. Но отграничаването от визираните тук проблеми става по болката – тя е по-ниско и по правило не присъединява ръка, врат, рамо.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Болка в горна половина + рамо + ръка – указание за плексит, радикулит, инфекции, дискова херния и други

Болни бъбреци

Болка в лявата плешка (под нея) – тя насочва към язва, сърдечен проблем (инфаркт), вегетативна криза (знак за дисфункция), бял дроб.

Гастрит, язва

Язвата се бележи от градация на болката и връзката й с храненето.

Инфарктът се бележи от цялостно изтръпване до изгубване на чувствителност от лява страна, включително към челюст и ляв крак. Болката се отличава с изключителна интензивност. Състоянието е животозастрашаващо, извикайте лекар.

Болката при вегетативната криза не се концентрира в плешките, но и те да бъдат присъединени. Определящи тук са стягане в гърдите и трудно дишане, топлина и тревога.

Болка във врата

Симптоми: болката се явява централно или едностранно във врата, на връзката с гърба.

При централна локация болката е остра и рязка, напомняща пристъп и продължаваща няколко дни. Тя се „разхожда“ по шийните прешлени и може да премине към задната част на главата, предизвиквайки безсъние и мигрена.

Локалната едностранна болка понякога носи хроничен характер. Има тенденция за усилване при физическа активност и натоварване на шийната зона от гръбначн. стълб (например след няколко часа работа на компютър в неправилна и неудобна поза).

Усеща се болезненост и сковаване преобладаващо във врата. Човек принудително държи глава в дадено положение, в което изпитва по-малко напрежение. Понякога се наблюдава слабост и намаляване на подвижността на ръцете (или едната ръка). Подвижността на врата е ограничена. Болката се явява периодично или единствен симптом е внезапното затруднение да се обърне главата настрани.

Възможни причини

Централно локализираната болка е тясно свързана със стила на живот и с физическата активност. Подобни увреждания са временни, краткотрайни и бързо преминават, понякога – без каквито и да било мерки.

Под риск от подобни прояви са хора, които продължително време заемат едно и също положение, например шофьорите и операторите на компютър. Друга причина е разтягане на мускулите при физически напън – рязко вдигане на тежко, протягане за закачане на пердета или простиране и подобни.

Централната болка рядко е сигнал за заболяване, но все пак не се изключва дегенеративно изменение на шийната зона от гръбначн. стълб, приоритетно свързана с междупрешл. дискове. Деструктивните изменения стават на ниво 5-и – 7-и шиен прешлен. Все пак за този тип патологии по-характерна е изместената в едната страна болезненост – ляво или дясно във врата. Обяснението е, че увреждането на нерв (травмиране, пришипване) става от едната страна.

Болка от едната страна бележи и дегенеративни промени, свързани със стареенето. Тялото се защитава, заемайки максимално облекчено положение, за да не се дразнят рецепторите или нервните влакна. Но това провокира напрежение в мускулите и структурата на гръбначн. стълб, което често резонира във врата.

Също с възрастта се свързват шиповете (остеохондроза) – израстъци, които пресират нерви и/ или съдове и ограничават движението.

Сред редките причини е т.нар. крива шия – вродено изкривяване настрани. Но тази аномалия лесно се разпознава по другите си признаци – асиметрия на лицето, едностранно увреждане на слуха, проблеми с носа и зрението и т.н.

Заболявания: освен посочените по-горе дегенеративни промени в шийни прешлени, понякога болезнеността във врата е сигнал за възпалителен процес в зъбите, в синусите и хипертония.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Централната и изместената на една страна болка във врата насочват към различни по същността си болести

Диагностика: В повечето случаи причините за болезнен врат се установяват с невъоръжено око. Но ако има необходимост общите диагностични методи са рентгенография и компют. томография. Те са достатъчно информативни, за да се отграничат дегенеративните процеси от другите евентуални причини. При показания се ползва и ултразвук.

Как да си помогнем

При болезненост, предизвикана от пренатоварване, неправилна стойка или разтягане на мускул, се вземат само обезболяващи – вътрешно и/ или локално. При по-тежки случаи помагат миорелаксантите – препарати с пряко, централно и периферно действие. Те разпускат мускулите.

Обезателно установете причината и я отстранете – вземете по-удобен стол за работа или по-подходящ матрак. Непременно си дайте почивка и си помогнете с няколко масажа, водни процедури или плуване.

Ако болката продължи по-дълго и прогресира, се прегледайте. Вероятно е да се касае за увреждания по структурата на гръбначн. стълб, за които се назначава специално лечение според вида на увреждането. Дегенеративните изменения са необратими, но се облекчават с обезболяващи, противовъзпалителни и миорелаксанти.

При по-тежките случаи е показано обезпечаване на относителна неподвижност, за което чудесна работа вършат ортопедичните яки.

Почти винаги дегенеративните изменения изискват физио- и лазерна терапия.

Шийна мигрена

Главоболие, причинено от врата. Тя е обратен на разглежданите дотук случаи – болките са в задната част на главата, но причината е във врата. Към това заболяване насочва резониране на болезнеността зад ухото, над окото и по задната челюст. На такива пациенти погрешно се диагностицира мигрена, докато причината е  анатомичната близост на някои от шийните нерви с блуждаещия.

Други болести със сходен симптом

Болезнен врат може да е част от симптоматичния комплекс на други, различни по генезис заболявания, по-значимите сред които са вирусни инфекции, менингит, хипертония, възпаление на щитовидна жлеза.

Някои вирусни инфекции в най-тежката си форма протичат със схващане на врата. За лекарите тези симптоми, съчетани с болки в главата и непоносимост към светлина, са маркер за хоспитализация.

Вирусният менингит се бележи (освен от висока температура) с втвърдяване – повече от схващане!, на вратните мускули. Болестното усещане се движи към гърба. Състоянието не е опасно, за разлика от септичния менингит.

Инфекциозните процеси, причинени от коксаки вирусите, също протичат с подобно втвърдяване на вратните мускули. Болката е силна и „избухва“ при всяка докосване.

Тъпа, стягаща, двустранна болка в тилната област, ирадираща към врата и раменете, бележи хипертонията. Пронизващи краткотрайни болки, съчетани с изпотяване, отпадналост, повръщане, виене на свят и други подобни белези, се проявяват при рязък спад на кръвното след продължително високо ниво.

Острото възпаление на щитовидна жлеза също се съпровожда с болезнен врат. Тук  болезнеността е едностранна. Тя има свойството да се мести към ушите и зъбите и да се усилва при преглъщане.

Болки в гръбначн. стълб

(горна половина)

Симптоми: Болка в гръдната зона на гръбначн. стълб, която не винаги е на едно конкретно място. Тя „мигрира“, неочаквано появявайки се в различна локация.

Усеща се като остра, прерязваща болезненост, която временно спира дъха или е по-потисната, но пречи на дишането (боли при вдишане). Като правило преминава сама и сравнително бързо. Напомня болка, която свързваме с шоково физическо пренапрежение. Понякога се съпровожда от изтръпвания по кожата или мравучкане. Често бележи дълги часове, прекарани в превита поза – пред телевизор и компютър или зад волан.

Възможни причини: Болката в гърба на ниво гърди рязко има сериозни причини. Дегенеративните промени на гръбначн. стълб са възможни във всяка негова част по цялото му продължение. Но точно в тази зона те се срещат в пъти по-рядко, отколкото в кръста или на врата.

Преимуществена причина за болки тук е неправилната стойка. Тялото дава сигнал за промяна и всякакво раздвижване, както и възстановяване на нормалното положение, дават резултат.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Лумбална артроза, остеомиелит, Бехтерев, дискова херния и шиповете са сред предположенията при болка, която се усеща по самия гръбнак

Болестите на опорния апарат, които „болят“ в центъра на гърба, са:

Лумбална артроза

(на гръбначн. стълб – спонзилоза) – дегенеративни промени в прешлените от този отдел. Те се „подпомагат“ от неестествени пози, заради които се износват прешлените и дисковете между тях. Болката ясно се усеща в гръбначн. стълб – тя е „костна“ и е пряко свързана с движенията. Причинява се от триенето „кост в кост“.

Остеомиелит

Гнойно възпаление с остър характер на костния мозък с гноен процес. Без лечение обхваща и мускулатура и сухожилия в съседство. Към тази диагноза ще ви насочи гнойно образувание, макар и на друго място по тялото. Бактериите влизат през пъпки, фурункули, гнойни процеси в зъбите и други подобни и оттам минават в кръвта. Патологията има достатъчно други специфични и ярко изразени симптоми, по което да бъде различено.

Остеопороза

Разреждане на костното в-во. Болестта протича безсимптомно. Често първият признак е крайният резултат – фрактура. От нея идва и острата болка. Фрактурите на гръбначн. прешлени са характерни за това заболяване. Хронична, макар и слаба болка е възможно да сигнализира за него. Но обикновено болезнеността е внезапна и градира при движение. Локацията на счупването върху гръбначн. стълб е болезнена при пипане.

Спинална стеноза

Представлява стесняване на канала на гръбн. мозък, заради което се притискат гръбн.-мозъчните нерви. То се появява приоритетно по-долу – в зоната на кръста, но е възможна и в средата на гърба. Наследственост, стареене и нестабилност на гръбн. стълб са сред факторите на това изменение. Ясен белег за спиналната стеноза е болезненост в гърба, клоняща към кръст и долен крайник, облекчаваща се при навеждане напред.

Анкилозиращ спондилит

(Бехтерев)

Възпаление на гръбначн. стълб и като следствие – на стави и съседни тъкани. Причинява болка по-скоро в долната половина на гърба, но не е изключено болезнени прояви да има от врата до високата част на седалището. Процесът напредва пристъпообразно – с периоди на сковаване и ремисии. Болката се облекчава при раздвижване и затопляне. Отначало се схваща зоната около кръста, а с напредването обхваща и нагоре. Усещането е притъпено и едностранно, но с времето става постоянно и по цялата площ.

Дискова херния

Болезнеността е основен показател и често единствена проява на заболяването. Проявата й в средната зона е по-рядка. Изливът в канала притиска коренчетата на нервите и провокира дразнене.

Остеофити (шипове)
Спондилоза

Шиповете са първите заподозрени при появата на по-трайни болки в гърба. Старите хора веднага си поставят диагноза – шипове от възрастта. Но шиповете не болят, нито причиняват болка. Те въобще не са шипове, а малки удебеления – там, където тялото е закърпвало със съединителна тъкан увредените хрущяли. Но болка има, а тя идва от самото увреждане на хрущялната тъкан в мъничките стави между прешлените и дисковете. А тези ставички са свързани с нервни коренчена, които биват директно дразнени от измененията.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Процес на развитие – от здрав гръбнак (1) до крайна четвърта степен (изображение 4)

Старите хора са прави, че шиповете се появяват с възрастта. Защото те са резултат от износване, а факторите за него са типичните, описани многократно дотук – натоварване, неправилни стойки, лошо хранене и т.н. Типичната болка при шипове не е точкова, а се разпростира по продължението на нервите.

Остеофитите са образуванията, а болестта се нарича спондилоза – ошипяване по гръбначн. стълб. Има три вида според отдела, който засяга. Гръдната разновидност се локализира в средната зона  на гръбначн. стълб и причинява болки на същото място. Болезнеността се простира към гърдите и корема. За тази разновидност е по-рядко да болят крайници, което пък е типично за шийната и лумбалната.

Изчерпателно симптоми и лечение са описани ТУК: Ошипяване на гръбначн. стълб в гърба и на врата. 

Епидурален абсцес

Инфекция, една от разновидностите на която засяга покритието на гръбначния мозък. Представлява гнойно възпаление, което застрашава живота. Патологията е рядка, но пък при нея преимуществено се засягат прешлените в гръдната област. Изисква спешна хирургия.

Тумор на гръбначн. мозък

Образува се върху него или обвивката му. Болката започва от самото начало заради това, че областта е богата на гръбначно-мозъчни нерви. Характеризира се с пронизващ характер, който се провокира от всякакво движение, дори кихане. Белези са още изтръпване от притискането на нервни коренчета, намалява чувствителността. Когато туморът нарасне, започва механично да притиска нервите и мозъка и провокира още по ярко изразени симптоми.

Диагностика: към нея се минава, когато почивката, отстраняването на травмиращите фактори и дозиране на натоварването не дават резултат. В случай че симптомите все пак се влошават, тогава специалистите ще отчетат допълнителните симптоми и ще потърсят причината. Заради костно-ставния си характер, повечето от изброените патологии се откриват с рентгенография, достатъчна за установяване на мястото на измененията. После за конкретизиране и доуточняване се назначават изследвания на нервната проводимост и магнитна томография при необходимост да се видят и тъканите.

Други заболявания, които резонират с болка в средната зона на гърба са патологии на сърцето, жлъчния мехур, пакреатит, пневмония, плеврит, туберкулоза, бъбречни инфекции.

Лечение: Възпалителните заболявания се третират с нестероидни противовъзпалителни препарати. Изписват се болкоуспокояващи, а при необходимост – и средства за отпускане на мускулатурата.

Когато болките не са от трайно заболяване, а резултат от стила на живот, е потребно да се нанесат необходимите корекции – да се стои в изправено положение, с изправен гръб и да не се отпускат раменете. Краката винаги да са опрени на хоризонтална плоскост.

Болка в гърба над кръста

Симптоми: Болките в гърба на нивото на кръста и малко над него обичайно са симетрично двускранни, по-рядко – от едната страна.

Усеща се остро пронизване, което се усилва при вдишане. Често се комбинира с болки в корема, учестено уриниране с дискомфорт (парене). Не е изключено леко вдигане на температура, слабост, втрисане.

Възможни причини: бъбречни проблеми или дегенеративни промени.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Местоположение на болката и междуребрена невралгия

Бъбречни болести – описаната болка е типичен белег на заболявания на бъбреците. Вероятно се касае за възпаление (инфекция) или камъни. Бъбреците болят в зоната между кръста и подребрието. Понякога преминава встрани и към корема. Едностранна или двустранна.

Бъбречните болести се разпознават от комбинацията на тази специфична болка с проблемно уриниране – по-често, по-малко, с примеси или парене.

Бъбреците болят малко над кръста, но и обратното – болката над кръста, не винаги значи бъбреци. На същото място се локализира болезненост при проблеми с отделителната система, както и с долната зона на гръбначн. стълб.

Прищипан нерв на гърба

(възпален нерв) – травмиране на нерв от притискането на съседни тъкани. Подобна ситуация може да се яви във всички зони на гърба, като по равно е възможна в раменната, средната и кръстната част. Заради името си представяме, че нервът се е заклещил в междина и не може да се освободи. Всъщност това е травмиране, което провокира възпаление на нервни влакна. Характеризира се с внезапно възникнала, много остра и непоносима болка, пристъпообразна и спираща дъха, когато е гръдно-кръстната част.

Подобни прояви се означават с невралгия и не винаги са реакция от прищипан нерв. Понякога причините остават неясни, защото възпалението може да е провокирано и от вирус или да е усложнение от прекаран грип например. Туморни образувания също травмират нервите.

Възпаленият нерв е чест спътник на дисковата херния. Увредените междупрешленни дискове и изливите от тях притискат близките нервни пътища и оттам идва острата болка.

Междуребрена невралгия

(невропатия) – неврологична патология на нервите, които минават от гръбначн. мозък към ребрата. Те се увреждат от механично притискане или възпаление. Заболяванията, които причиняват невропатия, са изключително много – от травми през пневмонии, херпес зостер, тумори.

Болката е приоритетно в зоната между кръста и ребрата, понякога се усеща в сърдечната област. Характеризира се с епизодичност и придвижване по продължението на нерва. Свързана е с гръдния кош и всяко негово мърдане от дишане, кашляне и други.

Междуребрената невралгия се установява трудно – с неврологични изследвания, при необходимост – рентген, компютърен или резонансно-магнитен томограф.

Дегенеративни изменения – по същество те са същите като описаните в по-горните зони на гърба. Спецификата е, че за изменения в тази част вече своя принос дава и наднорменото тегло. Кръстният отдел първи реагира при системно пренатоварване.

Диагностика: анализ на урината дава отговор на въпроса дали се касае за бъбречно заболяване. Това е най-бързото и евтино изследване, което може да бъде направено, когато болката в долната зона на гърба е единствен симптом. Високо информативен метод е и ултразвукът. За проблеми в гръбначн. стълб се прави обичайната рентгенография. Невропатиите се установяват с неврологични изследвания.

Лечение: При локализация на болката на ниво над кръста не се препоръчва изчакване и самоназначаване на болкоуспокояващи. Ако се касае за бъбречни проблеми, не се изчаква. Освен това възпалението на бъбреците е дотолкова болезнено, че няма никакви основания да се търпи. Лечението е антибиотично.

Лечение на междуребрена невралгия – възпалението се третира с нестероидни противовъзпалителни препарати (виж по-долу при лекарствата).  Отделно се провежда терапия на оновното заболяване. Вземат се и болкоуспокояващи.

При липса на лечение състоянието се усложнява и води до постоянно трудно дишане, скованост, хипоксия, дихателна недостатъчност.

Болка в гърба и кръста

Симптоми: Болките в кръста обичайно възникват в ниските части на гърба, на височината на поясните, крастните прешлени или и на двете места едновременно. Понякога те са пристъпообразни и блокират движенията.

Усещат се отначало като пробождане по време на тренировка, вдигане на тежко или при друга форма на натоварване на кръста. По-нататък стават сравнително перманентни. Често се комбинират с болки в корема, нарушаване на менструалния цикъл, болка при полов акт, втрисане. Като фон възникват мускулната слабост и умора, понякога – импотентност и невъзможността да се задържи урина.

Възможни причини – извън дегенеративните промени, които са чести в този отдел на гръбнака, болката се провокира и от простудяване („изстинал кръст“), като съпровождащите симптоми са типични за простуда. Възможно е възпаление на нервн. коренчета или на самия стълб.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Изстиването на кръста е приоритетна причина за болки в указаната локация

Диабет

Болестта засяга нервните пътища и в напреднал стадии се отразява върху чувствителността. Болката в кръста е неин сигнал, като специфичното е разпростирането й към долните крайници. Усложнението се нарича диабетна невропатия.

Множествена склероза

Възпалителна патология на централн. нервна с-ма, изразяваща се в загуба на миелина от покритието на нервите. Болката съпровожда 3 от всеки четири случая и се проявява на различни места по тялото. Специфичен е симптомът на Лермит, който представлява краткотрайна болезненост в долната зона на гърба, наподобяваща пронизване или токов удар. Провокира се от движение на главата надолу и при изправяне. Въпреки че резонира в кръста, тази болка се овладява от релаксиране на врата. Друг провокатор на болка в кръста при това заболяване е характерното за него нарушаване на походката и стойката. Болезнеността в кръста присъединява подобни усещания в тазобедрената и колянната стави.

Сърдечно заболяване

Не го изключвайте. Въпреки че по-типично е болката да бъде в средата на гърба, понякога тя резонира и на това атипично място. Характеризира се с позициониране отляво и се съчетава с други специфични за сърдечните патологии симптоми.

Възпаление на яйчниците

То започва с двустранна болка в долната половина на корема. Понякога болезнеността се простира към бедрата и назад към кръста. Характерни са пробождания в самите яйчници, които силно резонират в кръста. Установява се с ехограф и се лекува с антибиотици.

Лумбаго

Това е точната дума за болка в кръста (лумбалната зона). Не е самостоятелно заболяване, а начин да се отбележи наличието на този симптом. Правилният термин е лумбалгия.

Лумбаго с ишиас – това е термин за болезненост в кръста и седалището. То задължава болния да стои прав, защото сядането влошава състоянието. Разпознава се по факта, че болката се простира с боцкане към долния крайник.

Провокира се от дразнене на нервните коренчета в указаната зона. Също като лумбагото бележи симптома, а възможните заболявания са цялата палитра от дегенеративни промени по стълба и прешлените. В тази зона състоянието се влошава от затлъстяване, ходене на висок ток и спане на мек матрак.

Диагностика: ако пристъпът на болка не е рязък и не пречи на движението, вероятно трябва гинекологична консултация. Дори хроничните възпаления на половите пътища понякога не дават ясни симптоми. Възможно е да бъдат назначени анализи на кръста и урината (и за диабет), както и да се ползва ултразвуково изследване.

В случай на подозрение за заболявания на гръбначн. стълб се назначава рентгенография, а по-обща картина дава ядрено-магнитния томограф.

Лечение: в зависимост от причината (диабет, МС, онкопатологии и други). Гинекологичните болести се третират с антибиотици по назначение на специалист. Дегенеративните изменения се третират по описания по-горе начин.

Нар.целители разполагат със стотици природни средства за облекчаване на болки в гърба и кръста.

Болка в гърба под кръста

Симптоми: Болезнеността понякога се съпровожда с изтръпване и загуба на чувствителност. Симптомите се появяват и изчезват, провокирани от напрягане на мускулите, кашлица, ставане от легнало и дори седнало положение, понякога и само от накланяне на глава.

Усещат се пристъпообразно във връзка с движенията, пронизващи и стрелкащи, разпростиращи се по продължение на болезнения нерв.

Възможна причина: най-честите са радикулит, ишиас и гинекологични заболявания.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Болка под кръста предполага радикулит, ишиас или гинекологични заболявания

Радикулит –  възпаление на коренчетата на нервите под влияние на простуди, травми, увреди на гръчначния стълб (включително дискова херния и вертебрална остеохондроза), спина бифида или ракови разсейки. Когато се появи в разглежданата от нас зона, се нарича лумбо-сакрален.

Болката се комбинира с изтръпване, боцкане, мравучкане. Тя е под кръста с тенденция да се простира към долен крайник. Много се влияе от всяко движение.

Диагностицира се с повдигане на крака от легнало положение. При повдигане на изправен крак болката се засилва, а при сгъването му в коляното – отслабва. По-рядко се налагат ренгено- или томография.

Лечението зависи от причината. Обичайно е предписването на противовъзпалителни (нестероидни или стероидни), болкоуспокояващи, антидепресанти, санаториално и физикално лечение. В тежките случаи не се изключва хирургия.

Ишиас

Болката е приоритетно по седалищния нерв, но започва от гърба в зоната под кръста. Тя е тъпа и постоянна, но на пристъпи със силна и понякога изгаряща болезненост, която буквално парализира. Не е изключено мравучкане или боцкане по дължината на нерва. Състоянието се влошава в седнало положение.

Представлява увреждане на този нерв от притискане, възпаление, дискова херния в областта на кръста, но може да е проява и на диабет. Подпомагат го фактори като затлъстяване, лоши стойки, заседнал стил на живот, напредване на възрастта.

Диагностиката и лечението са като при радикулита.

Гинекологични заболявания

Инфекции в таза се бележат от болки в ниската част, включително при полов акт и уриниране, разстройване на менструацията и гнойни секрети. Такива патологии резонират и ниско под кръста. Касае се за възпалителни процеси, засягащи вулвата, матката – вуловагинит, бартолинит, колпит, особено церцивит (на маточната шийка), ендометриоза и други.

Много характерни са болките с ниската част на гърба при гонорея, която не е лекувана и се е разпространила в малкия таз. Освен болезнеността под кръста, белези са още температура и кървене.

Хламидия – при усложнена инфекция. Болката обхваща двустранно под кръста – гръб и корем.

Патологична бременност – примерно извънматочна или други проблеми.

Болести на стом.-чревния тракт

Острата болезненост под кръста е типична за тежки случаи на запек, апендицит, чревна непроходимост. Апендицита се разпознава по изразената пронизваща болка едностранно отдясно. Чревната непроходимост се различава по подуването на корема.

Бъбречни болести – болните бъбреци болят както в зоната на кръста, така и под него. Разпознава се по съпътсващите симптоми, включително висока температура, нарушено уриниране и други.

Неинфекциозни възпаления

В тази група влизат артрити – ревматоиден и реактивен, болест на Бехтерев. При артрит на тазобедрената става болката ирадира по-често надолу към крака, но и ниско в гърба. При болест на Бехтерев пациентите често изпитва скованост и болезненост в разглежданата зона.

Разтягане на мускулите

Провокира се от еднотипна физическа работа или шоково усилие.

Подробно вижте ТУК: Невралгия, артроза, остеопороза, стеноза и други заболявания, провокиращи болка.

Резонираща в гърба болка

Възпалението на панкреаса се бележи от прерязващи болки в епигастралната област, но често те се отдават и към гърба. Язвата на стомаха боли в областта на образуваната рама, но също болезнеността се предава и назад. Други патологии, които резонират по гърба са:

  • Инфаркт;
  • Възпаление на яйчниците;
  • Бъбречно-каменна болест;
  • Възпаления на белите дробове;
  • Множествена склероза;
  • Онкологични патологии в различни локации, включително в костите.

Болки от изкривяване

на гръбначн. стълб

Симптоми: тъпа, неясно изразена болезненост във всички части на гръбначн. стълб, усилваща се при умора и тежък труд. Такова усещане съпровожда дефекти на основната опора – т. Нар. изкривявания.

Заболявания: изкривяванията са три разновидности според мястото и вида на дефекта . Кифозата представлява изкривяване в горната част, подобно на гърбица. Сколиозата засяга средната част и представлява отклонение в ляво или дясно. Лодозата е деформация в зоната на кръста.

И за трите вида най-характерна е болката в гърба, но се проявяват и други белези като например главоболие. Бързо настъпва умора.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Изкривявания и резонираща болка в областта на гърба

Сколиоза

Появява се приоритетно в детството и пубертета по време на интензивното израстване на височина. Тя се провокира от неестествени пози (на чина), прекомерна активност (спортуване) или обратното – липса на движение.

Диагностика: изкривяванията се откриват при преглед, те често се забелязват изпреварващо от родителите. От образните изследвания най-информативен е рентгенът. Снимката позволява да се оцени степента на изкривяване, баланса на гръбначн. стълб (задържане на тялото във вертикал) и потенциала за по-нататъшен ръст на костите.

Лечение – при младите хора и в леки ситуации е достатъчна коригираща гимнастика, отстраняване на вредното поведение и дозирана двигателна активност. При отклонения от над 20 – 40 ° се носят ортопедични корсети, а при още по-тежките изкривявания се назначава операция.

Болки в гърба – симптом на рак

Множество от локациите на онкологичните патологии имат са свой съпътстващ симптом болки в гърба.

Ракът на белите дробове провокира болка в гърдите, която ирадира към раменната зона и горната зона на гърба. Болката в рамото е типична.

При рак на млечната жлеза след първоначалните симптоми е силната болка в гърба между плешките. Това усещане съпътства и напредналите стадии, когато се дължи на метастази в костната система – ребра и гръбначен стълб.

Рак на стомаха провокира опасваща болка в горната зона на корема, ирадираща към гърба. Болезнеността е постоянна и се съпровожда от повръщане, анемия и прогресивно отслабване.

Рак на панкреаса също провокира болка в горната зона на корема и гърба. Един от първоначалните симптоми.

Рак на яйчниците – постоянна, тъпа и сравнително слаба болка в долната зона на гърба. Тя е съчетана с подуване и болки в корема, както и прогресивно отслабване.

Рак на простатата – болка под кръста и хълбоците.

Рак на гръбначн. стълб (мозък) – има връзка между образуванието и нервите, които биват натискани механично. Локализира се на мястото на тумора, като по-честото място е средата и кръстната зона. Характерна е болезненост през нощта.

Болки в гърба и гърдите

(при дишане)

Симптоми: болката възниква едновременно от двете страни или водещата е отпред, но резонира в гърба под лопатките. Под формата на бодежи при поемане на въздух.

Възможни причини: Подобна болка, съпроводена с повишаване на температурата и евентуално кашлица бележи патологии на бял дроб като пневмония, туберкулоза, плеврит. Бодежите понякога са така силни, че секват дишането. Подобни усещания се получават и при усложнения на настинки, бронхити, грип. Причината се установява с рентгенография на бял дроб.

Едновременна болка отпред и отзад, но без симптоми на настинка, насочва към остеохондроза, радикулит или друго дегенеративно заболяване в средната зона на гръбначн. стълб. Болезнеността  се усилва не толкова при дишане, колкото от самото движение . Възможно е да няма заболяване, а само преумора, претоварване на опорния апарат, перманентно заемане на неудобна стойка. Невролог или ортопед ще установят точната диагноза.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Ето какво представляват шиповете

Междуребрена невралгия

Двустранната болка е най-типична за това заболяване. То е неврологично, но често се възприема като кардиологично или дихателно. Засягат се нервите, излизащи от гръбначн. стълб, които се движат по самите ребра. Така те са пряко зависими от движението на гръдната клетка при дишане, кашляне и говор. Затова болният често си мисли, че го боли като диша и говори и подозира  проблеми със сърцето или респираторна инфекция. В същото време междуребрените нерви са разделителни за дълбоката мускулатура на гърба, гръдните мускули и тези на коремната стена. Затова те резонират от всяко движение на тялото.

Болка в гръдната кост и гърба

По-прецизното локализиране на болката точно зад гръдната кост навежда мисълта към проблем със сърцето или неговата съдова система. Така наречената стенокардна болка  прилича по-скоро на притискане, стягане, но интензитетът й се променя. Разполага се по-често отляво, но не е изключено да бъде и отдясната страна. Тя се провокира от усилия, тревога, преяждане – всички форми на физическо и психическо натоварване.

Заблуждаващото при стенокардната болка е, че се простира към ляво рамо, ръка и шията, понякога и директно към гърба. Има риск да бъде погрешно взета за неврологична или дихателна патология.

Стенокардната болка се различава от междуребрената невралгия или пневмония например по тоза, че не се влияе от дишането, нито от движението на тялото. Не се усилва, нито отслабва при каквито и да е въздействия, включително директен натиск.

Болка в стомаха и гърба

Едновременна болезненост в стомах и гръб или по-скоро основна болка в стомаха и ирадиране към гърба насочва към някои заболявания на храносмилателната с-ма – язва, жлъчка, рефлукс.

Жлъчни заболявания

Често не дават признаци за съществуването си, откриват се случайно или при чак при криза. Но когато боли, усещането е в дясно подребрие, ирадиращо към корема и гърба. Дори клиничната практика показва, че част от пациентите търсят помощ заради болки отзад, а се оказва жлъчно заболяване – жлъчна колика, жлъчнокаменната болест.

Гастроезофагеален рефлукс

Парене и тежест в стомаха + болка в гърба бележи понякога гастроезофагеалния рефлукс – връщане на съдържимото от стомах към хранопровод. Често този вид болезненост може да се сбърка и със сърдечна болка.

Язва

Болката представлява редуване на обостряне и ремисии и е свързана с глада. Успокоява се при нахранване. Усложнение на язвата представлява проникване на язвата към близкостоящи органи. Тогава болката има опасващ характер.

Болки в мускулите на гърба

Мускулните болки се означават с термина миалгия и те са симптом за различни по вид патологии – мускулни, костно-ставни, инфекции, възпаления, ендокринни, метаболитни и  токсични миопатии.

Насочване към причината за мускулната болка до голяма степен дава наличието или отсъствието на мускулна слабост. Например при моментни състояния като грип и други инфекции има болка в мускулите, но не и слабост. Слабост и скованост се проявяват при продължителните и хронифицирали патологии на костно-ставния апарат.

Фибромиалгия (фиброзит)

Болки в мускулната и съединителната тъкан. Съчетават се с умора, липса на сили. Генезисът на заболяването не е докрай изяснен. Подозира се психична основа.

Ревматична полимиалгия

Скованост и мускулна болка в раменна зона и областта на хълбоците. Отначало се изпитва слабост, а често мускулите атрофират.

Болките в мускулите съпровождат и други ревматични патологии като ревматоиден артрит, лупус,  склеродермия и други.

Миофасциален синдром

Точкови спазми в мускулите, които водят по вдигане на тонуса, намаляване на силата, вегетативни разстройства, сковаване и болезненост в кръста или гръбнака.

Болки в гърба при бременни

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Бебето тежи и изкривява стойката на майката

Износването на дете в 99% от случаите се съпровожда от поне слаби болезнени усещания в гърба и кръста. Те започват от 5-6 месец, когато килограмите са се покачили съществено. Причините за болките са комплексни. Освен че тежи, детето оказва и пряк натиск върху гръбнака. То променя равновесния център на майката и я принуждава да коригира стойката си. Самата жена увеличава теглото си, което допълнително натоварва главната опора в тялото.Не на последно място стои стресът, който също е провокатор на подобни усещания.

Лечение

(общи принципи)

Принципът за подход при болка в гърба е да се установи диагнозата. Докато това  се случи, пациентът приема обезболяващи, за предпочитане вътрешно. Мазането на локални средства не винаги би помогнало и е безпредметно, ако се касае за язва, жлъчна колика или друга патология, при която болката само резонира в задната част на тялото.

При по-слаба болезненост са подходящи аспирин (до 6 таблетки), ибупрофен (+ противовъзпалително действие), парацетамол.

Ибупрофен и индометацин са показани при невралгии и костно-ставен произход на болезненост и са доста ефикасни. При по-тежки оплаквания се предписват с рецепта по-силни средства.

При патологии, съпроводени с натоварване и стягане на мускулатурата, е показано ползването на т.нар. миорелаксанти от вида на Тизанидин, Толперизон, Баклофен, Суксаметоний. Те отпускат и релаксират. Лекарствата се изписват от лекар и се пият внимателно, защото имат странични ефекти – основно върху черен дроб и нервна с-ма.

Лекарства за болки в гърба
Противовъзпалителни

В общия случай лечението се възлага на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, които работят в две посоки – ограничават и лекуват възпалението и обезболяват. Те са силно ефикасни, когато се касае за възпаление на нерв, какъвто е стандартният случай при болезненост във всички отдели на гърба. Изборът на конкретно наименование нека бъде направен от специалист, защото в групата влизат медикаменти с доста голям диапазон по сила на въдействие. Лекар ще прецени и дозата, която е от значение заради множеството странични действия.

Странични реакции: нестероидните препарати силно дразнят стомаха. За хора с чувствителна лигавица приемането им е изпитание.  Създават риск за ерозии и язва. Затова задължително се пият след  ядене, за да се смекчи действието им в стомаха.

Отделно не натоварват ч. дроб и са токсични спрямо него. Може да провокират гадене,  бъбречни патологии, да повлияят негативно на кръвта. Понякога причинят и обриви.

Нестероидните лекарства: Ибупрофен (Нурофен), Индометацин (1.04 лв), Профенид (7.39 лв), Напроксен (3.97 лв), Би-профенид (14.54 лв), Мелоксикам (15.37 лв), Пироксикам (3.44 лв), Декскетопрофен (7.63 лв), Нимезулид. Широко се употребяват медикаменти с активна съставка диклофенак – Волтарен, Диклофенак, Диклофенак дуо, Диклак. Списъкът на продаваните у нас противовъзпалителни е много дълъг.

За нервна проводимост

При невропатиите са показани лекарствени препарати за възстановяване и подобряване на проводимостта на нервните влакна. Те се прилагат след остра фаза.

От съществено значение е приемане на витамини, особено на тези от група В. Задължително се комбинират с нестероидните противовъзпалителни – невробекс, витамин В комплекс, Бенфотиамин (Милгамма).

Милгамма

Изписва се при широк кръг патологии на нервната с-ма – неврити, невралгии, разягания на мускули, при дразнене на коренчетата на нервите – радикулити, изменения на шийни прешлени, при плексити с ирадиране към рамо, парализи на нерви, всякакви възпалителни и невъзпалителни неврологични патологии.

Стандартната доза е до 4 пъти по 1 брой, а при леки патологии – наполовина. Взима се след нахранване.

Нар. медицина има широк арсенал от помощни средства при страдания на гърба.

Ортопедични средства

Помощни средства подкрепят гърба, поемат част от тежестта и помагат за заемането на правилна стойка всичко това съдейства за облекчаване на болката и за излекуване.

Заболявания според мястото на болка в гърба, Защо боли гърба, Диагностика, Лечение, Лекарства, Ортопедични средства, Упражнения

Приспособленията за укрепване са насочени към различни зони от гръбнака

Колани за изправяне на гърба – фиксиращите колани имат стабилизираща функция. Редица модели обхващат и раменния пояс, помагайки му да заеме правилна позиция. Коланите са еластични, от медицински текстил и не травмират кожата. Цената им според моделите и производителя варира в широк диапазон, но стандартната се движи около 30 – 60 лева.

Коригиращ (ортопедичен) колан за поддържане на стойката – осигурява правилна позиция на гръбнака. Обхваща почти цялата площ – от врата до кръста. Продуктите имат релаксиращ за мускулите и обезболяваш ефект. Средна цена около 25 – 70 лв.

Пластири (лепенки) за болки в гърба – представляват болкоуспокояващи препарати с локално действие. Съставките проникват през кръвта. Формата предпазва стомаха. Други изделия са с приоритетно загряваща функция. Цената е около 5-6 лв за брой, като обичайно се продават чифт.

Уреди за масаж на гърба – предназначени за отпускане на мускулатурата и релакс в домашни условия. Подобни уреди има стотици на пазара с най-разнообразни функции и цени.

Упражнения за изправяне

на гърба

По отношение на здравето на гърба и правилната стойка гимнастиката има огромна ефикасност. Ако човек прави профилактично 5-6 прости упражнения сутрин, с голяма вероятност ще се избави от много неприятности в бъдеще. Тренираният гръб, поддържан в еластично състояние, поема повече натоварване и само по изключение би пострадал при вдигане на тежко, продължителна работа в неправилно положение и други подобни основни провокатори на  болките в гърба. Освен това правилното положение на тялото е красиво, а гъвкавите мускули си личат и през дрехите.

Но обичайно хората обръщат внимание на гърба, когато пострадат. Но и кризата е добро начало за редовно упражняване. В интернет има безчислен брой комплекси за поддържане на здрав гръб. Те са подходящи за всяка възраст и почти всякакво състояние. Единствено не се играе гимнастика по време на кризи и в острата фаза, но и без това тогава е невъзможно.

Тук ще покажем някои по-специфични техники – т. нар. крокодилски упражнения и класически  похвати от йога, както и сега навлизащата у нас боуен терапия.

Крокодилски упражнения

А ето и един разширен, 25-минутен „крокодилски“ комплекс, специално насочен към гръбначен стълб.

Йога за болки в гърба

Йога е много подходяща за пациенти с изменения и заболявания, защото е мека, неагресивна и натоварването е постепенно. Минус на метода е постигането на бавни резултати.

От древната система ци гун на китайците също могат да бъдат заимствани работещи и полезни упражнения. Ци гун активизира енергията в тялото и естествените му сили да се справя с болести. Подробно за системата прочетете ТУК: Ци гун при болки в гърба, видео демонстрации и комплекси.

Боуен терапия

Боуен е техника за активиране на естествените лечебни сили на тялото. Тя въздейства директно, но и чрез потока на течностите в тялото – лимфа и кръв. Представлява леки движения и притискане в специални точки, чрез което се активизира регенерацията. Според привържениците на Боуен, тя много по-бързо и ефикасно повлиява тежки изменения като дисковата херния например, като облекчаване се чувства още на първия сеанс. Вижте повече във видеото.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.